Mijn oudste dochter wilde zo graag een vogel. Ze bleef er maar naar vragen. Op een gegeven ogenblik dacht ik slim te zijn en heb haar voor de keuze gezet. Je mag een vogel hebben als je er genoeg over weet. Papa geeft je een bepaalde periode de tijd om zoveel mogelijk op te zoeken en te weten te komen over de vogel die je wilt hebben. Daarna zal ik vragen stellen en als je de antwoorden weet, mag jij je vogel hebben!

De ijverigheid die deze uitdaging losmaakte, was niet voorzien. Lise vroeg aan mijn vrouw Nanny om met haar naar de bib te gaan. Boeken werden doorbladerd, aantekeningen gemaakt, websites bezocht, … na een weekje of 2 kreeg ik ’n verslag in handen geduwd. Papa, ik ben klaar! Stel je vragen maar.

Lise had een keurig mapje in elkaar gestoken met foto’s en belangrijke informatie over de valkparkiet, want dat was na al dat speurwerk uiteindelijk haar keuze geworden. Ik stelde voor dat mijn dochtertje eerst maar eens wat moest delen van haar opgedane kennis. Echt waar, ik was onder de indruk van wat ze me allemaal vertelde. Voor een dametje van 8 jaartjes oud … knap! Wat was ik trots op die meid! Maar nu moest het nog komen en ik had besloten het haar echt niet makkelijk te maken. Om heel eerlijk te zijn, ik zag het niet echt zitten om een vogel in huis te halen.

Ik vuurde een hele reeks vragen af die onthaalt werden met eerst een glimlachje en daarna een antwoord. Zelfs de nadelen wist ze af te zwakken door een hartverwarmend pleidooi. Haar doel stond vast en ze wist dat ik er echt niet onderuit kon komen als ze dit goed zou doen. Lise had zelfs een kostenberekening gedaan van aankoop en onderhoud.

Nou, goed! Zoals ik al zei, ik kon er niet onderuit. Mijn dochtertje had gewonnen en me meer dan overtuigd. De valkparkieten, ja parkietEN, twee want… ‘papa, ze mogen eigenlijk niet alleen zijn’ (denk daarbij aan een blik waarvan ieder hart zou smelten).

Ik dacht slim te zijn. Ik ga akkoord, op voorwaarde dat je er zelf voor gaat sparen. Een nog bredere glimlach kwam te voorschijn en op de pagina met de berekende kosten werden keurig haar spaarcentjes neergelegd. Ik heb zelfs nog over om er wat extra bij te kopen!

Ja, nu ben ik dus de liefste papa van de hele wereld hè. Je begrijpt wel waarom natuurlijk. We hebben er twee valkparkieten bij.

Waar mijn vrouw Nanny ergens tussen past in dit hele verhaal … ze beweert toch echt een minimale bijdrage te hebben geleverd bij het speurwerk van ons dochtertje.

Natuurlijk heeft dit hele verhaal niet direct iets te maken met paarden. Ik schrijf op dit moment nochtans het voorwoordje van Paardentips!! Maar wat ik nog eens wil aanhalen: waar een wil is, is een weg. Ben jij helemaal gek op paarden? Is het jouw droom om ooit een eigen paard te hebben? (Als je die nog niet hebt). Dan stel ik voor om alvast zoveel mogelijk te leren over dit dier. En ja, ook mensen die al paarden hebben zullen het beamen, ook zij leren na heel wat jaren ervaring, nog steeds bij over dit prachtige dier.

Wij doen met je mee. Wij zoeken na al die jaren nog steeds naar meer over paarden. Van wat we vinden en wat met ons gedeeld wordt door de lezers van Paardentips leren we altijd weer bij. We hopen ook dat dit nummer en al de ander nummers van het Paardentips Magazine voor jou een nuttige bijdrage zullen zijn. Een bijdrage die je dichter brengt bij je droom een eigen paard te hebben. Of een bijdrage die je relatie met je paard zal verbeteren.

We gaan er in ieder geval voor! Wil je meehelpen?

Veel leesplezier,

Groetjes
Rudi en Nanny van den Dijck


Paardentips magazine


Uitspraak: Ik zal nooit een ridder op het witte paard zijn … ik hou van zwarte paarden!Inhoud:
1. Boekentip: Paard, volg mij
2. Over paarden: Working Equitation
3. Tip: Tijdschema Horse Event
4. Gedicht: Hoop

Tip: Tijdschema Horse Event

Op de website van Horse Event vind je vanaf vandaag een overzichtelijk schema met alle tijden en een uitgebreide omschrijving van de clinics, workshops en presentaties. Dus ben jij benieuwd op welk tijdstip Imke Schellekens-Bartels een dressuurclinic geeft, hoe laat Tim Lips uitleg geeft over zijn discipline eventing, waar je Sebastián Fernández kunt ontmoeten en waar je Anky van Grunsven en Rieky Young samen aan het werk kan zien, bekijk dan snel het programma.

Klik hier om direct het tijdschema te bekijken en stel je persoonlijke dagprogramma samen.

Wij sturen volgende week een mailtje aan diegenen die via het vorige Paardentips Magazine vrijkaartjes hebben gewonnen voor Horse Event.

Niet bij de winnaars en wil je toch komen?
Goed nieuws! Als lezer van het Paardentips Magazine krijg je 20% korting bij de voorverkoop. Je kan je kaartje reserveren via deze link. Let op! Je moet dan wel de code ingeven om deze korting te krijgen. Dit is de code: paardentips2011

Mis de jubileumshow niet!
Trijntje Oosterhuis is al jarenlang één van de topvocalisten van Nederland. Tijdens de Horse Event-jubileumshow op vrijdag- en zaterdagavond verzorgt ze met haar band de muzikale begeleiding van de paardenshows. Imke Schellekens-Bartels, Derk Jan Mekkes, Jean-Francois Pignon, Sebastián Fernández, Sabine Ellinger, Thamar Gotthjalpsen en Riny Rutjens, ze dansen met hun paarden allemaal op de klanken van deze topzangeres. Kortom, een unieke combinatie tussen muziek en paarden.

Ook op Horse Event:
Agility is de bekendste sportdiscipline uit de hondenwereld en is enige tijd geleden ook overgewaaid naar de paardenwereld. Horse agility staat voor behendigheid met paarden, dat net als bij de honden wordt getoetst in een obstakelparcours. Volgens de Engelse Vanessa Bee, specialiste op het gebied van horse agility, kan ieder paard agility leren. Hoe? ‘Precies zoals je zelf wilt, er is geen speciale trainingsmethode voor’. Er zijn heel veel methodes om paarden te trainen, deze komen samen bij Horse Agility. Zolang het maar zonder dwang, zwepen en stokken gaat, staat Bee er helemaal achter.

Horse Agility vond zijn oorsprong in Finland, waar Vanessa Bee het oppikte. Net als bij de hondensport loopt het paard volledig in vrijheid met zijn baasje mee, waarbij deze met behulp van lichaamstaal door het parcours wordt begeleid. Dat het plezier met je paard bij deze discipline centraal staat, sprak haar enorm aan. Speciaal voor Horse Event steekt Vanessa Bee in september het Kanaal over om Nederland nader kennis te laten maken met deze sport.

P.s.: Horse Event vindt plaats op 9, 10 en 11 september op het Nederlands Hippisch Centrum in Deurne. Vergeet niet dat lezers van Paardentips extra korting krijgen bij de voorverkoop (de code vind je in dit artikel).

Typ-hier-de-titel

101 Paardentips
De beste paardentips over voeding, verzorging, gezondheid, training, voortplanting, huisvesting, weidegang, klusjes en nog veel meer. Leuk voor jezelf en erg nuttig voor je paard!Slechts 7 euro!
Klik hier om meer te lezen

Boekentip: Paard volg mij

‘ Alles wat we doen, beïnvloedt alle andere levende dingen’, zeggen de Indianen. Daarom ook dat ze steeds heel beredeneerd beslissingen maakten. Ze vonden het dan ook hun verantwoordelijkheid elke benadering tot het paard op een zo’n natuurlijk mogelijke manier te doen. Zonder enige negatieve invloed en met respect en geduld. Door deze instelling ontstond er een bijzondere vorm van communicatie.

Je mag gerust zeggen dat de hype rond natuurlijk gedrag van het paard eigenlijk al heel oude wijsheid is. Indianen wisten namelijk al vele honderden jaren terug wat natuurlijk paardrijden en omgaan met paarden is. De stammen leefden letterlijk samen met hun paarden en kregen door de jaren heen een bijzondere band, inzicht in het gedrag en de omgang.

De blanken die kennis maakten met de Indianen te paard waren erg onder de indruk van hun vaardigheden als ruiter en hun bijzondere relatie met dit dier. Ze leken wel één te zijn met hun paarden.

GaWaNi Pony Boy is gemengd bloed Tsa-lagi, maar volbloed mens. Na zijn studies reisde hij drie jaar lang met een groep Indiaanse drummers door de Verenigde Staten om bijvoorbeeld de culturele evenementen van zijn Indiaanse familie bij te wonen. Tijdens deze jaren kreeg hij veel contact met mensen die nog veel oude en waardevolle kennis over het paard bezaten. Het sprak hem allemaal bijzonder aan en daarom verzamelde Pony Boy de ideeën, methoden en technieken en ging ze toepassen.

Door de oude manier te combineren met zijn eigen inzicht en trainingsmethode kreeg hij bijzondere resultaten.

Door de jaren heen werd Pony Boy in Amerika zelfs een van de meest gevraagde gastsprekers bij mensen die zich verzamelen om meer informatie te krijgen over het natuurlijk gedrag en de juiste omgang met paarden.

Pony Boy deelt met hen de Indiaanse manier van Natural Horsemanship.
De basis hiervan: Paard en ruiter horen één te zijn en een relatie van vertrouwen, harmonie en respect te hebben.

In een schitterend boek beschrijft GaWaNi Pony Boy de traditionele trainingsmethoden van zijn voorouders, de eerste grote ruiters van Amerika. Methoden die laten zien dat het gebruik van gezond verstand en eeuwenoude wijsheid tot een bijzondere relatie kan leiden met een paard.
Internationaal befaamde fotografe Gabrielle Boiselle heeft duidelijk haar kunnen naar voren gebracht bij het maken van de foto’s die in het boek gebruikt zijn.

Het boek Paard, volg mij: Indiaanse natural horsemanship is een inspirerend boek voor ruiters en een feest voor liefhebbers van paarden en Indiaanse cultuur.

Paard, volg mij is niet ‘zo maar weer een paardenboek’. Het laat zien hoe jij een relatie met je paard kan opbouwen zoals de Indianen dat deden. Daar is volgens Pony Boy niet eens veel voor nodig: alleen op een andere manier kijken naar je paard en … tijd doorbrengen met je paard.

Indianen leerden het snel, hun respect voor en inzicht in alles wat met de natuur te maken had, gaf ze al snel een grote voorsprong op de blanken, die ver van de natuur af stonden (in veel gevallen nog altijd staan).

Paard, volg mij

Traditionele trainingsmethoden van de eerste grote ruiters van Amerika. Indiaanse Natural Horsemanschip!

Prijs: €24,95
Klik hier om het boek in huis te halen

Garantie:
Bevalt deze omschrijving je? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het zal je zeker bevallen. Haal het boek via ons in huis en we geven je de niet-goed-geld-terug garantie. Ontvang het boek, lees het en bevalt het je alsnog niet dan mag je het tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat terug ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening

Gedicht: Hoop

Ze vinden jou een moeilijk paard
en lopen met een grote boog om je heen,
Je deugt niet, zegt men, en weer sta je alleen.
Maar niemand weet dat jij nooit liefde hebt gekend
en dat je van binnen heel anders bent.
Hoe kun je ook van mensen houden
als je altijd bent geschopt en geslagen?
Je kunt hen niet om je heen verdragen.
Daarom heb jij een muur om je heen gebouwd
en ben je zover dat je niemand meer vertrouwt.
Blijf hopen en geloven dat ooit
iemand je hart zal openbreken.
Dan pas komt het goede in je naar boven
en ga je weer in mensen geloven.

Over paarden: Working Equitation

Hallo Paardentippers!

Vorige keer hebben jullie kunnen lezen over Ibn, de Hispano Arabier die een week bij mij in training is geweest. De eigenaar van Ibn doet aan Working Equitation en is daar zelfs kampioen in geweest. Door zijn enthousiasme over deze discipline raakte ik zelf ook geïnteresseerd. Ik was wel al bekend met de Spaanse Doma Vaquera en natuurlijk verschillende takken van westernsport, die oorspronkelijk van de Doma Vaquera afgeleid zijn, maar van Working Equitation had ik nog niet gehoord. Dus ben ik me er eens in gaan verdiepen. Het leuke aan deze tak van paardensport is de veelzijdigheid. De wedstrijden bestaan namelijk uit vier verschillende onderdelen:
– dressuurproef,
– behendigheidsparcours op stijl en op snelheid,
– werk met het vee.

De dressuurproef is pittig qua niveau, maar wordt heel anders beoordeeld dan de reguliere dressuurconcoursen. Het gangwerk van het paard doet niet ter zake, maar juist wel de gehoorzaamheid, behendigheid, lenigheid en goede zijgangen. De zware proef bevat o.a. vliegende galopwissels en moet met één hand gereden worden.

Het behendigheidsparcours bestaat uit hindernissen zoals bruggen, waterbakken, sprongetjes, hekken enz. De eerste keer wordt het parcours op stijl gereden, dus dan gaat het erom hoe je met je paard de hindernissen neemt. Soms moet er achterwaarts of zijwaarts gereden worden of moet het paard juist stil blijven staan. In het tweede deel rij je het parcours op snelheid.

Het laatste onderdeel is te vergelijken met cattlepenning en daarin moet te paard een koe van de kudde gescheiden en ergens naartoe gebracht worden.

Er zijn inmiddels verschillende landen die een WE-team hebben en het kampioenschap wordt in Europa verreden. Wil je meer weten over deze veelzijdige tak van paardensport, kijk dan eens op op deze of deze link

Toevallig stond ik twee weken geleden te kijken naar de teampenning op een westerncentrum waar ik een merrie train. Ik kreeg meteen de kriebels en speelde met het idee me in te schrijven voor een training, lekker voor de afwisseling. En afwisseling is nu net wat WE te bieden heeft. Net toen ik me bedacht dat ik heel graag in het echt kennis zou willen maken met deze discipline, kreeg ik een mail van de eigenaar van Ibn. Hij zou met Ibn naar Frankrijk gaan voor een WE-bijeenkomst met wedstrijd en hij had nog een plekje in de trailer vrij. Of ik mee zou willen. Ehm.. even denken, is de paus katholiek? Als de wiedeweerga heb ik de planning omgegooid en de bewuste dagen vrij gemaakt. Ik ga met mijn nieuwe aanwinst, Fiano, een Andalusische ruin die ik twee maanden geleden heb overgenomen van een meisje dat hem niet meer durfde te rijden, omdat hij erg sterk en voorwaarts was. Hij is dientengevolge lange tijd gereden met voortdurende druk op de stang en was dus giga-hard in zijn mond. Bovendien zat hij helemaal vast, waardoor lengtebuiging onmogelijk was en hij had de neiging er tussenuit te gaan zodra hij kon. Maar tegelijk is het een vriendelijke en ontzettend werkwillige kerel, die gewoon geen opvoeding heeft gehad. Na twee maanden trainen is hij al veel nageeflijker en buigzamer, hij kan stilstaan en netjes mee lopen en gaat er niet meer zomaar vandoor. Zijn achterhand was bij aanvang nog het best te vergelijken met pudding, maar intussen is er een hoopvol zweempje van bespiering zichtbaar. Natuurlijk zijn we eigenlijk nog lang niet klaar voor de dressuurproef en of hij ooit een sprong heeft gemaakt weet ik niet, laat staan of hij al eens een koe van dichtbij heeft gezien. Maar dat mag de pret niet drukken! We gaan lekker naar Bourgogne om een heel weekend een heleboel plezier te maken en we zien wel hoe dat uit de verf komt! Verslag volgt volgende keer in Paardentips..

Wil je zien hoe mijn Spaanse ´guapo´ het doet in de training, klik dan hier om het filmpje te bekijken

Tot de volgende keer!

Groetjes Lisanne Thomas
Indigo Horsetraining

 

P.s.: Een Paardentips lezeres vroeg zich het volgende af: wat voor zadel gebruik je bij IBN, de kruising arabier x andalusier? Ik wil graag voor mijn PRE een dressuurzadel, liefst spaans-merk, maar deze ziet er comfortabel uit, dat ik benieuwd ben wat voor één dit is.

Lisanne: Het zadel waarmee ik Ibn rij is een Barefoot Lexington. Ik gebruik dit zadel sinds twee jaar op veel paarden en moet zeggen dat ze er heel goed onder lopen.
Het voordeel is dat je een zuiver contact met de paardenrug hebt en je hulpen goed doorkomen. Ook geeft het een diepe, zachte schoolzit.
Barefoot heeft trouwens ook een Vaquero zadel, maar die heb ik nog niet getest!

Tips:

Tip 1
Bokt .be, Tweedehandsbeurs voor paardenmateriaal Klik hier voor meer info

Tip 2
Een site over je eigen (verzorg)paard? Het is heel makkelijk en snel … probeer het nu gratis uit klik hier

Tip 3
Ben jij tevreden over Paardentips Magazine? Help ons en andere paardenliefhebbers en zeg het door! Aanmelden voor dit gratis magazine kan makkelijk via onze site. Meld je iemand anders aan? Laat het hem of haar even weten dat de paardentips voortaan dankzij jou in de  mailbox komen 😉 Klik hier om naar onze site te gaan