Hoi,

Voor veel van de schoolgaande Paardentippers is deze periode het hoogtepunt van het jaar … zomervakantie!!!
Wij, Rudi en Nanny, wensen je dan ook veel plezier toe. Geniet van je vrije tijd, waarvan er waarschijnlijk een groot deel besteed gaat worden bij paarden. Leuk!

Hmm vakantie, even lekker rustig aan doen en tijd nemen voor de dingen die jij zelf het liefste doet. We hopen dat het lezen van Paardentips een van die leuke dingen is waar je graag even de tijd voor neemt, want .. hier is hij weer! Het nieuwste nummer van Paardentips Magazine!

Heel veel leesplezier!

Groetjes van Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

P.s.: Het aantal paardenliefhebbers blijft jaarlijks toenemen. Gun ook hen het gratis Paardentips Magazine. Ken jij iemand die gek is op paarden? Breng ze snel op de hoogte. Ze zullen je erg dankbaar zijn 😉


No hour of life is wasted that is spent in the saddle (Winston Churchill)


Inhoud:
1. Boekentip: Het grote Bleshof paardenboek
2. Tip: Praktische tips bij vermissing of diefstal van paard of pony
3. Gedrag: Lastige paarden
4. Lezersverhaal: Déja vu
5. Wist je dat? Wat is een nursing mare?

Gedrag: Lastige paarden

Afgelopen weekend heb ik (Lisanne Thomas) het land van zuid naar noord doorkruist om twee dagen clinics te gaan geven in Friesland. Ik was uitgenodigd door een mevrouw die al een tijd op zoek was naar begeleiding bij het werken met haar paard, dat door iedereen ‘dominant’ en ‘vervelend’ werd genoemd. Het paard had verzet onder het zadel getoond en de vrouw wilde heel graag weten hoe nu verder. Van buitenaf werd veel druk op haar gelegd. Ze moest het paard maar verkopen, want ze kwam er toch niet mee vooruit. En waarom ze er nu nog steeds niet op zat. Het zou nooit iets worden met haar en haar paard! Bij aankomst trof ik een keurig opgevoed paard en het viel me direct op dat de vrouw een hele nette communicatie had met haar paard vanaf de grond. Het leiden, stilstaan en ruimte maken gebeurde als vanzelf. Na nog wat opheldering gegeven te hebben over het grondwerk en de lichaamstaal van het paard gingen we aan de slag met de pessoateugel, die bij deskundig gebruik het paard helpt om totale ontspanning te vinden en fantastisch los door het lijf te gaan swingen. De hele tijd zag ik een paard dat ontzettend werkwillig, wat temperamentvol en een beetje onzeker was, maar absoluut geen dominant of vervelend paard.

De eigenaresse was aangenaam verrast, na alle negatieve kritieken over haar en haar merrie. De volgende dag hebben we een rustige opstap van het longeren naar het rijden gemaakt, waarbij de merrie lang en laag over de rug onder haar ruiter liep. Dit alles vanuit ontspanning en concentratie. De eigenaresse was heel verbaasd over de lichtheid van de aanleuning waarmee we werkten. Voordien had zij, net zoals de andere deelneemsters aan de clinic, steeds geleerd het paard vast te pakken op de teugel en haar ‘rond’ te trekken op kracht. “Iedereen zei dat ze zo mooi liep, maar ik had zoveel in mijn handen dat ik het nog geen 10 minuten volhield”, vertelde ze. Jammer genoeg is dit een ervaring die massa’s ruiters en paarden delen en het is dan ook geen verrassing dat verzet, tegenzin en fysieke problemen bij rijpaarden aan de orde van de dag zijn. Het getuigt van een groot stuk onwetendheid om verzet door fysiek en geestelijk ongemak te bestempelen als vervelend en dominant gedrag. Ten eerste: Waarom zou het paard eigenlijk zomaar moeten doen wat wij vragen? Waar staat dat geschreven? Als je iets van je paard gedaan wil krijgen, zul je ervoor moeten zorgen dat je in zijn ogen de positie verdient die je het recht geeft hem aan te sturen. Dit heeft alles met wederzijds respect en vertrouwen te maken, dat ontstaat door duidelijke en eerlijke communicatie. Als je vervolgens op je paard stapt, draai dan de zaken eens om. Begin niet met een vastomlijnd programma in je hoofd, vandaag gaan we zus en zo doen. Maar stap op je paard en voel wat je vandaag onder je hebt. Wat voor ingrediënten biedt het paard je aan? Is hij fris, stijf, flegmatiek, afgeleid, uit elkaar? Stel jezelf vervolgens de vraag: Wat kan ik vandaag voor mijn paard doen om hem soepeler, sterker en ontspannener uit de training te krijgen dan hij erin ging?

Op die manier ontstaat tweerichting verkeer en wordt het rijden weer wat het zijn moet: iets waar het paard lichamelijk en geestelijk baat bij heeft. Je zult versteld staan van de medewerking die je dan krijgt!

Ik herinner me een ander voorval, waarbij ik aan het werk ging met een paard dat op de stal bekend stond als lastpak. “Zie je, hij loopt zomaar de stal uit!” zei de vrouw die met hem werkte. “Heb je hem dan gevraagd te blijven staan?” vroeg ik haar. Ze keek even beteuterd op haar neus. We zetten het paard opnieuw in de box, ik deed de deur daarna weer open en vroeg het paard even te blijven staan. Dat deed het heel netjes en ik kon rustig het halster om doen. Ik zag geen lastig paard, maar een intelligent paard dat open stond voor communicatie, maar ook zelf nadacht. Later, na het loswerken en rijden, werd mijn indruk bevestigd. Het was een heerlijk paard om mee te werken, heel volwassen en stabiel. Het dier was erg gevoelig en reageerde op de kleinste aanwijzing, als die maar correct gegeven werd. In dit geval waren het de mensen op stal die zich niet bewust waren van de steken die ze lieten vallen in de communicatie met het paard. Ze noemden hem vervelend omdat hij zich niet gedroeg als een robot. Zo triest eigenlijk, want het was een fantastisch en eerlijk paard, dat enkel om wat respect vroeg. Eén van de vele onbegrepen paarden die zo gemakkelijk bestempeld worden als vervelend.. Maar wie is er nu eigenlijk vervelend tegen wie?Lisanne schreef ook de boeken Beleren (G)een Kunst en Fabels en feiten over bitloos rijden
Klik hier om de site van Lisanne te bezoeken

Tips

Tip 1
Het leukste paardenevenement van Nederland beleeft dit jaar haar tiende editie! Op 9, 10 en 11 september 2011 worden de terreinen van het Nederlands Hippisch Centrum te Deurne omgetoverd voor de jubileumeditie van Horse Event. Oude bekenden, maar ook nieuwe gezichten zijn weer te bewonderen in het driedaagse veelzijdige programma.

Speciaal voor de 10e editie organiseert Horse Event een spectaculaire avondshow.

De organisatie van Horse Event hoopt ook op bezoek van lezers van het Paardentips Magazine en heeft ervoor gezorgd dat je met een speciale code 20% korting krijgt bij de voorverkoop van de kaarten. Let op! Je moet dan wel de code ingeven om deze korting te krijgen. Dit is de code: paardentips2011 en hier kan je alvast je kaart(jes) reserveren.

Tip 2
Een eigen website over je paard(en) of meteen je vakantie belevenissen online delen met je vrienden?
Binnen enkele minuten een prachtige website over je paard(en)? Het kan! Compleet met foto-album, dagboek, videofilmpjes, gastenboek, spelletjes enz. Voortaan kan je ook een stamboomsjabloon gebruiken om de stamboom van je paard(en) op je site te zetten.Wil jij een eigen website van je paard(en) om zo iedereen die je wil kennis te laten maken met jouw lieveling(en)? Probeer het 30 dagen gratis en vrijblijvend uit. Klik hier en je kunt meteen beginnen!

Tip 3
War Horse, we spraken er al over in het vorige magazine. Wat zie ik deze week?
Hier is alvast de trailer…

Boekentip: Het grote Bleshof paardenboek

Nuttig ‘huiswerk’ voor in de vakantie …

Zomervakantie! Dus heel wat van de jongste paardenliefhebbers hebben nu de luxe om extra tijd door te brengen bij hun lievelingsdier. In en rondom de vele maneges en stallen die ons land telt, zal er nu ook extra bedrijvigheid zijn.

Op de Bleshof wonen allerlei soorten paarden. Tjitske en Pepijn zijn goed in voor de wagen lopen, Pipo kan de meest geweldige kunstjes en Frieda is goed in dressuur.
Reka en haar vrienden vinden het leuk om van alles met hun paarden te doen. In Het grote Bleshof paardenboek lees je er veel meer over.

Een boek vol interessante weetjes en leuke oefeningen.

Hier heb je er paar:

  • Hoe kun je zelf een hindernis maken?
  • Hoe kun je een pony leren buigen?
  • Hoe geeft je een pony massage?
  • Wat neem je mee op een lange rit?
  • En bak eens een koekje voor jezelf… en je paard!


Dit boek is een speciale uitgave in groot formaat! Een leuk boek om mee te nemen op vakantie of ’s avonds even door te nemen. Met je hobby bezig zijn en er meteen wat van opsteken. Zo heb je meteen een goede reden om duidelijk te maken dat je dit boek toch echt wel in huis moet halen 😉


Het grote Bleshof paardenboek

prijs: € 12,95

Klik hier om het boek in huis te halen

‘Een heel leuk boek voor de beginnende/halfgevorderde ruiter. Alles wordt keurig uitgelegd en is mooi nagetekend, om te laten zien hoe je iets moet uitvoeren. Een aanrader voor een kind dat net met paarden omgaat. De illustraties zijn mooi, duidelijk en handig, een encyclopedie voor de niet-alleenbeginnende ruiter: ik ben 29, heb het boek in 1 avond uitgelezen en heb ook nog wat bijgeleerd. Reka’s blogs zijn ook erg leuk om te lezen; de tips zijn zeker een aanrader om even goed door te nemen…
Het is zeker de moeite om dit boek in huis te halen als jij wilt dat je kind veilig rijdt en genoeg kennis opdoet van het omgaan met paarden.’ – Babbelsmagazine .nl

Over het boek
Titel:
Het grote Bleshof paardenboek
Schrijver: Nicolle Christiaanse
Taal: Nederlands
Jaar van uitgifte: 2011
Aantal bladzijden: 124
Kaft: Harde kaft
Illustraties: veel leuke tekeningen/cartoons

Over de schrijfster
Nicolle Christiaanse is al haar hele leven gek op paarden en nog meer van pony’s. Op haar negende mocht ze eindelijk naar rijles op de manege. Vanaf dat moment was alles pony. In al die tijd met pony’s, paarden en andere paardengekken heeft ze veel gezien, gehoord en meegemaakt. Hiervan kan je meegenieten via dit boek met allerlei paardenweetjes.

Garantie
Bevalt deze omschrijving je? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het zal je zeker bevallen. Haal het boek via ons in huis en we geven je de niet-goed-geld-terug garantie. Ontvang het boek, lees het en bevalt het je alsnog niet, dan mag je het tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

 

Klik hier om het boek in huis te halen

 

P.s.: Dit boek is natuurlijk ook het ideale cadeau voor de paardenliefhebber!

Lezersverhaal: Déja vu

Hoi,

22 jaar geleden (ik was toen 18 jaar) woonde mijn beste paardenvriendin Kathelijne in Vlijmen en zij had een hele lieve New Forest pony die Tanja heette, een merrie.
Mijn vriendin Kathelijne had Tanja gekocht toen ze 8 jaar was.
Tanja was eerst haar verzorgpony en na een paar jaar verzorgen, kocht ze haar. Jaar in jaar uit ging ik elk weekend naar mijn vriendin, om daar samen met Kathelijne haar pony Tanja te gaan rijden. Je kent het, meisjes en paarden!!! Wat een mooie onbezorgde tijd, met veel gezelligheid en uren paardrijden. Het waren heerlijke jaren, samen met Tanja die ons veel warmte en liefde gaf. Wat een geweldige pony.

In 1990 kwam daar een verschrikkelijk eind aan. Tanja werd op een nacht uit haar wei gestolen, ze was toen al 19 jaar. Mijn vriendin was ontroostbaar en ik ook!! Tanja, waar ben je?? Ja, die vraag hebben wij ons jaar in jaar uit gesteld. Je bent er dag en nacht mee bezig. Wat een verdriet. Dat mensen dit iemand anders aandoen. Niet te geloven. Mijn vriendin was er kapot van. Ze deed er alles aan om haar pony Tanja terug te krijgen, maar helaas mocht het zo niet blijken. Jaren heeft ze gezocht, op markten, maneges, bij handelaren, particulieren, advertenties etc… etc…. Maar helaas, Tanja was van de aardbodem verdwenen. Ook ik zocht jaren met haar mee. Op elke wedstrijd waar ik kwam, keek ik uit of ik Tanja niet zag en soms, als ik dacht dat ik haar zag, stopte mijn hart even met kloppen. Bij elke wei die ik tegen kwam, keek ik of ik Tanja er niet in zag staan. Vele markten zijn we af gegaan, vele kranten hebben we nagekeken, heel veel advertenties gezet, maar helaas, geen Tanja. Ik plaatste bij horse watch een advertentie, maar helaas ook daar kwam niks uit. Na jaren zoeken (zeker 15 jaar) heeft mijn vriendin het opgegeven, ze zei: ‘Franka, ik denk niet dat ze nog leeft, want dan zou ze nu wel heel oud moeten zijn (ze was 19 jaar toen ze gestolen was en na een zoektocht van ongeveer 15 jaar zou ze 34 moeten zijn). Dus uiteindelijk moesten we het hoofdstuk afsluiten!!! Maar ergens doe je dat nooit. Voor mijn vriendin was dit heel erg. Ik heb nog nooit iemand zo verdrietig gezien. Ze heeft enkele verzorgpaarden gehad, maar Tanja kon ze niet vergeten.

Elke keer als ik langs haar wei kwam, dacht ik aan Tanja …….. ook toen haar wei weg moest omdat er huizen op gebouwd werden, dacht ik aan Tanja …..
Elke keer als ik die dijk in Vlijmen zag, dacht ik aan Tanja ……
Elke keer als ik het liedje hoorde van Sting (Fields of gold) dacht ik aan Tanja ……
Elke keer als ik bij mijn vriendin was, dacht ik aan Tanja …….
Lieve Tanja, we missen je zo!!! We hopen dat je een goed leven hebt gehad, ondanks alles.

Mijn vriendin ging later verhuizen naar Duitsland, wat ik heel erg vond, maar haar leven ging natuurlijk verder. Zij zou Tanja nooit vergeten en ik kan Tanja nog steeds niet vergeten. Het was ook zo’n mooie tijd samen met Kathelijne en Tanja, die mag je niet vergeten. Nee, die kun je niet vergeten.

Nu, 22 jaar later, ben ik 40 jaar en heb ik al menig paardje gehad, maar ik kon nergens de klik mee vinden. Ik heb 12 jaar geleden mijn Andalusier hengst Primo wegens omstandigheden moeten verkopen. Oh, ik was er kapot van maar het moest. Nu, jaren verder en na weer alles te hebben opgebouwd, kon ik weer een nieuw paard kopen. Ik heb het ene na het andere paard gehad, maar de klik was er niet. Ook al waren ze nog zo mooi of lief, de klik was er niet. Ik durfde me niet te hechten aan een paard, omdat ik oh zo bang was er weer onverwachts afscheid van te moeten nemen, net als met Primo. Heel veel mensen begrijpen je dan niet, maar ze kunnen ook niet in je hart kijken. Je verliest er ook enkele vrienden mee, maar zo leer je de mens kennen en daar baalde ik ook van. Het deed mij erg veel verdriet dat ik geen klik meer kon vinden, want ik wilde oh zo graag een nieuw paardje ………………………………………………. tot ik op een dag een advertentie zag staan die mijn hart sneller deed kloppen. Er stond een pony te koop in Vlijmen en die heette Tanja, een New Forest, een merrie, 19 jaar. Nee, het was niet die Tanja van toen want dat kon niet, maar het plaatje klopte helemaal. Ze stond in Vlijmen op dezelfde dijk als de oudeTtanja heeft gestaan (alleen dan aan de andere kant van de dijk). Ze heette echt tanja en ze was 19 jaar. Ik moest meteen aan Tanja denken, die toen uit haar wei gestolen was. Zo’n toeval dat deze pony ook Tanja heet, in Vlijmen staat en 19 jaar is. Ze was totaal anders van kleur, maar toch liet ze mijn hartje sneller kloppen. Ik heb een afspraak gemaakt, ben gaan kijken en ik was meteen verliefd. Ik kreeg helemaal een déja-vu toen ik op die zelfde dijk stond. Het was wel aan de linker kant (want aan de rechterkant waren huizen gebouwd, maar toch het was op 6 meter afstand van toen de oude wei van Tanja uit Vlijmen van Kathelijne…). Er flitste op dat moment even een filmpje door mijn hoofd, van Tanja en Kathelijne, heel raar .. maar heel mooi …

Deze pony heeft mijn hart gestolen en nu nog steeds.
Ik ben de gelukkige eigenaresse van een New Forest pony die Tanja heet, 19 jaar is en uit Vlijmen komt. Deze pony laat de oude Tanja, die toen in 1990 gestolen is, weer verder leven in ons hart!!!!
Lieve Tanja, ik dank jou hiervoor, dat je mijn hart weer sneller laat kloppen. Keer op keer als ik je zie denk ik; dit is Tanja uit Vlijmen!!!!! Dit is mijn pony en de klik …. die is er!!!! Wat een heerlijk gevoel.
Lieve Tanja, je maakt mij erg gelukkig en ik hou van jou gewoon zoals je bent.
Heel veel liefs van je baasje Franka


Bedankt voor je leuke vehaal Franka. Hopelijk heeft het ook andere Paardentippers geïnspireerd … verhalen mogen gestuurd worden via deze link

Of klik hier om meer lezerverhalen te lezen

Typ-hier-de-titel

Het veulen-tipboek
Met tips, informatie, ideeën die je helpen om het leven samen met je veulen, makkelijker, leuker, mooier en helemaal naar wens te maken.

Prijs: normaal €17,00
Nu: €13,95
Klik hier om het veulen-tipboek in huis te halen

Of Klik hier om meer te lezen over dit e-book

Tip: Praktische tips bij vermissing of diefstal van paard of pony

Merline schrijft het volgende op het forum van Bokt. be:

Het mag duidelijk zijn dat het meemaken van diefstal-vermissing grote impact heeft, verdriet en stress geeft. Er gaat tijd zitten in zoekwerk: een gedupeerde wil liefst niet nog het wiel uit moeten vinden waar hij of zij terecht kan. Samen hoop ik daarom een bijdrage te kunnen leveren d.m.v. het maken van een inventarisatie van praktische tips en adviezen. Ik hoop uiteindelijk dat hieruit een overzicht zal komen waarmee een gedupeerde direct praktisch aan de slag kan. Tijd = winst.

Via deze topic kan je zelf nuttige informatie vinden over dit onderwerp of eventueel anderen helpen met jouw bijdrage…

Zeker de moeite waard dus om even te kijken. Klik hier om naar het topic te gaan over dit onderwerp

Wist je dat? Wat is een nursing mare?

Weet jij wat de term ‘nursing mare’ betekent? Zoogmerrie …… zogende merrie? Een merrie die ‘invalt’ als ze geen veulentje meer heeft of als ze niet voldoende melk heeft? E.V.

Een nursing mare is letterlijk vertaald gewoon een merrie met een veulentje. Maar in Engeland en Ierland wordt de term ook gebruikt voor een soort adoptiemoeder in de volbloedfokkerij. Als een volbloedveulen zijn of haar moeder verliest, krijgt het een andere ‘moeder’. Vaak worden hier tinkers voor gebruikt omdat zij vrij goed vreemde veulens accepteren.

Het tinkerveulen wordt bij de merrie weggehaald en de merrie wordt geblinddoekt. Dan komt het volbloedveulen bij de tinkermerrie, in de hoop dat de tinkermerrie het nieuwe veulen accepteert. In het begin kan de merrie het volbloedveulen alleen maar ruiken. Als het goed gaat, wordt er telkens een stukje van de blinddoek afgeknipt. Uiteindelijk kan de blinddoek dan weg.

Als het weggehaalde tinkerveulen oud genoeg is, wordt het gespeend en met brokjes verder gevoerd. Wanneer het tinkerveulen nog erg jong is, betekent het vaak het einde van het veulentje. Klinkt en is natuurlijk zielig, maar een volbloedveulen is nou eenmaal veel meer waard dan een tinkerveulen. Daarom wordt het tinkerveulen ‘opgeofferd’.

In Ierland bestaan er speciale tinkerstallen die op deze manier merries leveren aan volbloedfokkerijen met weesveulentjes

 

Meer weetjes? Klik hier om ze te bekijken

Of stuur ons je eigen weetje door via deze link en misschien vinden we je bijdrage in een van de komende Paardentips Magazines