Hoi,

Net met dit mooie, maar droge weer gaat onze pomp stuk waarmee we grondwater omhoog pompen om te sproeien. Niet alleen de tuin, maar ook de rijbak sproeien we ermee.

Zo ging Nanny gisterenavond nog wat rijden in de rijbak. Toen ze binnen kwam, zat ik wat tv te kijken en vroeg haar hoe het was gegaan. “Prima, Yurre deed wat moeilijk tijdens het grondwerk en Jorrit was voorbeeldig onder zadel.” Deze twee Friezen zien er prachtig uit nu, hun vacht glanst en af en toe maken ze van de droogte gebruik om een zandbadje te nemen. Maar toen ik mijn vrouw Nanny aankeek toen ze me antwoordde, kon ik toch echt mijn lach niet meer inhouden. Ze was net een mijnwerker die terug kwam van zijn schift onder de grond. Een bezweet gezicht waaraan het stof kleefde dat omhoog werd geworpen tijden het paardrijden. Heb jij ook een zandbad genomen!? Nanny keek in de spiegel en moest er flink om lachen. Toch snel weer die pomp in orde maken. Maar eerst ….. een nieuw nummer van Paardentips Magazine.

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

P.s.: Voor de lezers die me mailden voor een foto van de ‘krabpaal’ voor paarden … ik kan mijn kabeltje niet vinden om de foto’s over te zetten 😉  Hopelijk de volgende keer.


“Rijkunst begint met het perfectioneren van eenvoudige dingen” Nuno Oliveira


Inhoud:
1. Tip: DVD Klassieke Dressuur
2. Europese paardentop op jubilerend Horse Event
3. Over paarden: Let op dierenbeul!
4. Medisch: Castreren

Over paarden: Let op dierenbeul!

Ik was deze week aan het werk met op de achtergrond de radio aan. Meestal gaan de verhalen langs me heen omdat ik dan te geconcentreerd bezig ben, toch drong één interview meteen diep tot me door. Een vreselijk verhaal dat de laatste tijd jammer genoeg meer te horen is. Een of ander gestoord figuur mishandeld dieren die in weides staan. Ook nu is er weer een veulen gevonden in het Belgische Sint Truiden. Het veulen had een insnijding over de hele hals.

Het geluk bij dit ongelooflijk verhaal is dat het veulentje het na twee uren hechten en een goede verzorging weer goed maakt. Het super aanhankelijk diertje heeft een zware prijs betaald voor zijn vertrouwen in de dader.

De politie doet een oproep aan iedereen die iets verdacht ziet, voornamelijk in het Belgische Limburg, in en rondom weides en dierenverblijven. De persoon die zoiets doet moet echt gepakt worden.

Ook in de kranten was het hele gebeuren te lezen.

Je kan het hele verhaal hier lezen (klik op de link)

 

Typ-hier-de-titel

Ruiterkous speciaal
Heerlijk draagcomfort, past aan elke kuit. Paardrijden met plezier! Pakket-korting
Klik hier om meer te lezen

Tip: DVD Klassieke Dressuur

Verleg op een natuurlijke manier de grenzen van je paard!

Heel belangrijk in de dressuur is de gezondheid van je paard.
Heeft je paard beperkingen, dan kan je hieraan werken zonder iets te forceren. In de klassieke dressuur legt men er altijd de nadruk op dat je het paard leert kennen zoals hij is, wat zijn aard is, hoe hij beweegt en wat de grenzen zijn van zijn kunnen. Belangrijke punten die je moet weten, zodat je van je paard niet zomaar dingen verwacht die hij eigenlijk niet meteen kan. Als je dit toch gaat vragen van hem ga je zaken forceren en mag je als gevolg hierop weerstand verwachten.

Het is daarom goed om er op te letten waar het paard van nature aanleg voor heeft. Zo weet je dat je op dit gebied je paard niet forceert. Toch kan je ook werken aan de minder goede kwaliteiten van je paard, dit zonder hulpmiddelen en dwang te gebruiken! Een correcte manier van dressuur met het paard kan helpen om het paard lichamelijk te verbeteren en het evenwicht te vinden.

Dat het verbeteren van de lichamelijke conditie heel ver kan gaan zie je op de DVD ‘ Verfijnde Dressuur’ van Anja Beran. Hier zie je een 6-jarige Fries die eerst een bekken had die 10 cm schever stond dan bij een paard met een normale stand. Door deze scheefstand kon dit paard zich alleen nog maar verder bewegen in telgang. Vier keer werd het paard onderzocht door gespecialiseerde artsen met als uiteindelijk vonnis, levenslang de dagen verslijten op een weide. Het paard was volgens de artsen niet bruikbaar voor de dressuur.

Door de rug en de achterhand sterker te maken, kreeg de Fries zijn natuurlijke gangen weer terug. Anja Beran bereikte dit helemaal door het paard te gymnastiseren. Het lichaam verbeterde en het paard leerde zijn evenwicht te vinden. Als je het paard op de DVD bekijkt dan kan je het bijna niet geloven. Eigenlijk is het wel jammer dat ze geen beelden tonen van toen het paard net binnen kwam.

Dit doen ze trouwens wel bij het paard Flamingo. In dit deel van de dvd zie je duidelijk de ontwikkeling van de 9-jarige ruin.

Flamingo was een probleempaard en had jaren in de wei gestaan omdat men alle hoop voor hem had opgegeven. Flamingo was een sterk paard dat met een slofteugel was gereden, maar dan op zo’n manier dat hij verkrampte rugspieren kreeg. Deze manier van rijden had duidelijk een negatief effect op de basisgangen. Het paard zag niet graag een ruiter aankomen, laat staan op zijn rug zitten. Ogenschijnlijk een flinke klus om dit paard weer op redelijk niveau te krijgen. Maar het leuke bij het filmpje van dit paard is dat je hem ziet vanaf het begin. Een nerveus, ongespierd paard zonder vertrouwen.

Het eerste waar aan gewerkt wordt, is het sterker maken van de rug, het vertrouwen in de ruiter terug te winnen, het paard onafhankelijk maken van de hand en het leren in balans te komen. Ik zal niet zeggen dat het een dvd is waarbij je helemaal ziet hoe het allemaal moet. Daarvoor is de tijd ook te kort. Het is meer de bedoeling dat je ziet dat het kan, dat je begrijpt wat er gebeurt en waarom. Bij Flamingo zal je zien dat het helemaal geen vreselijk paard was dat niet wilde werken. Al na een jaar training is het een heel ander paard. Hij is ontwikkeld tot een rustig, tevreden en ontwikkeld paard dat een goede indruk maakt. Zijn bewegingen zijn duidelijk soepeler en krachtiger. De amazone heeft geen hulpteugels nodig en rijdt duidelijk met minimaal contact met de paardenmond. Mooi om het verschil zelf te zien op deze dvd!

Voor je dit verhaal ziet, kom je verschillende andere paarden tegen, paarden die meteen vanaf het begin zijn opgeleerd in de Klassieke dressuur. Het is duidelijk dat deze paarden een voorsprong hebben op Flamingo. Toch is het mooi om te zien dat hij op zo’n korte tijd kan veranderen in zo’n prachtig paard. Zijn uitstraling alleen al maakt een verschil.

Inhoud
Eerste kennismaking met beoordeling van het paard
Je krijgt kort een paar paarden te zien waarbij de voor- en nadelen besproken worden aan de hand van het kijken naar het uiterlijk.

Het jonge paard
Wat is allemaal belangrijk bij het trainen van het jonge paard?

Dressuur als therapie
Laat zien dat dressuur geen einddoel is, maar je paard helpt bij het vinden van evenwicht en balans.

Werken aan de hand
Grondwerk is voor elk paard en elke discipline belangrijk.

Zijgangen onder het zadel leiden tot verzameling.
Verbindingen die het paard soepel en oplettend maken!

De spaanse pas
Kort stuk waarin getoond wordt wat een goed Spaanse pas is en waarom dit nuttig is.

Decente de main
Het uitschakelen van hand- en beenhulpen op momenten van opperste verzameling. Mooi om de ‘lichtheid’ van een paard te zien!

Galopwerk
Hoe galop een positieve inwerking kan hebben op je paard.

Grand-Prix oefeningen met elkaar verbonden in balans en harmonie
Hoge schooloefeningen zijn geen showoefeningen, maar correct uitgevoerd de ideale manier om je paard te gymnastiseren.

Oefeningen hebben ook voor een ‘slecht’ gebouwd paard net zoveel nut als het om gymnastiseren gaat. Ook al wordt deze dan niet perfect uitgevoerd.

Over Anja Beran
Anja Beran heeft haar opleiding in de klassieke rijkunst genoten bij Manuel Jorge de Oliviera, een leerling van de bekende Nuno Oliviera. Zij leidt paarden van de meest uiteenlopende rassen op van 3-jarige tot hogeschoolniveau. De eeuwenoude klassieke rijkunst is voor haar de oorsprong van alle rijkunstige kennis en de grondslag voor iedere andere vorm van goed paardrijden.

Verfijnde Dressuur
Leer je paard rustig in balans en vol vertrouwen samenwerken met de ruiter.

Prijs:€34,95

Klik hier om de DVD in huis te halen

Medisch: Castreren

In de warme maanden kan je een hengst beter niet laten castreren. Na het castreren moet een paard de wei in. Door beweging voorkom je ontstekingen aan de wond.

Juist in de warme maanden zijn er veel vliegen en andere insecten die allerlei infecties kunnen veroorzaken. Wacht dus liever even tot er wat minder insecten zijn.

Meer interessante medische artikeltjes over paarden vind je op onze site (Klik op de link)

Europese paardentop op jubilerend Horse Event

Op 9, 10 en 11 september beleeft het meest complete paardenevenement van Nederland, Horse Event, haar tiende editie.
Op de eerste editie in 2002 gaven topruiters en toptrainers uit alle hippische disciplines clinics en demonstraties, ook toen al op de terreinen van het Nederlands Hippisch Centrum in Deurne. Het educatieve paardenevenement werd direct goed ontvangen door een brede groep paardenliefhebbers en maakte in de jaren daarna een enorme groei door. Het huidige programma bestaat uit 150 clinics en shows en tijdens de laatste edities passeerden telkens zo’n 30.000 bezoekers de poorten. Horse Event is dan ook niet meer weg te denken van de hippische kalender. In het veelzijdige programma zullen oude bekenden zoals Annemarie van der Toorn, Emiel Voest, Imke en Tineke Bartels en Lammert Haanstra acte de présence geven. Maar er zijn ook veel nieuwe gezichten te bewonderen in de diverse pistes op Horse Event. Zo kun je diverse toppers uit Spanje bewonderen die je kennis laten maken met het Spaanse paard en de bijzondere lifestyle daaromheen. Onder al het Spaanse geweld op Horse Event bevindt zich onder andere de ‘god’ van de Garrocha, Sebastian Fernandez.

Jubileumshow
Op vrijdag- en zaterdagavond kun je genieten van de onvergetelijke Horse Event-jubileumshow.

              

Niemand minder dan topvocalist Trijntje Oosterhuis zal de paarden hierbij live begeleiden met haar weergaloze band. Haar overweldigende stemgeluid laat bij elk optreden een verpletterende indruk achter. Op beide avonden zal Jean-François Pignon te zien zijn met zijn vrijheidsshow waarin hij het maximale vertrouwen tussen mens en paard bereikt. Imke Schellekens-Bartels en Stal Mekkes combineren op unieke wijze de kwaliteiten van dressuur- en tuigpaarden in een shownummer dat speciaal voor dit jubileum werd ontwikkeld. Met zijn vierspan pony’s vliegt voormalig wereldkampioen Jan de Boer op verrassende wijze voorbij en natuurlijk zullen ook de Spaanse paarden een verpletterende indruk bij het publiek achterlaten.

Vrijdag-themadag
De vrijdag van Horse Event is speciaal gericht op hippische ondernemers en menners. In de FNRS-hal vindt op vrijdag het negende Hippisch Ondernemerscongres plaats. De Bit-piste en Men-piste staan die dag grotendeels in het teken van de mensport. Maar ook de toppers uit alle andere disciplines geven op vrijdag clinics en shows in de overige pistes.

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop via deze link

Let op! Speciale korting van 20% voor lezers van Paardentips Magazine. Gebruik bij het bestellen van je kaartje de code paardentips2011 om de korting te krijgen.

Wist je dat?

Wist je dat?:

– bokt .be de kaap van 50.000 paginaviews heeft overschreden?


Op 24 mei, werden er voor het eerst meer dan 50.000 pagina’s gegenereerd op bokt. be! 51.460 om precies te zijn.  Klik hier om het forum zelf eens te bezoeken

– er ondertussen al een hele verzameling leuke boeken te vinden zijn op onze site?
Klik hier om ze te bekijken

– je op een heel eenvoudige manier zelf een site kan maken over bijvoorbeeld je paard(en) of je vakantie (te paard). Je kan het meteen eens gratis uitproberen via deze link. Gewoon stap voor stap volgen en je hebt binnen de kortste keer je eigen site online. Je vrienden kunnen het meteen bekijken.

– dat je al heel wat voorbereidingen kan treffen voor je nog maar aan je eerste paardrijlessen begint? Je maakt meteen een goede start door een goede voorbereiding. Zo haal je meer uit de praktijk en zal je sneller vorderingen maken. Je paard en instructeur zullen het merken. Klik hier om meer te lezen Met gratis proefles!

– dat we heel wat leuke mailtjes krijgen en af en toe een verhaal delen met de andere paardentippers? Klik hier om er een paar te lezen Stuur gerust je eigen verhaal door via deze link en wie weet vinden we het terug in een van de volgende Paardentips Magazines