Hoi,

Waar lees jij je Paardentips magazines?
Deze vraag stelde ik ondertussen aan heel wat lezers. Verrassend andwoord: op mijn werk! Dus met andere woorden … er worden mensen betaald terwijl ze nu dit magazine lezen! ūüôā¬†
Ah ja, logisch eigenlijk, want als je straks thuis komt moet je voor de paarden gaan zorgen, de stallen uitmesten, heb je nog rijles, …

Ja, paardeneigenaars hebben het niet altijd even gemakkelijk (schrijf ik met een lach), maar een paard is een geweldige aanvulling in het anders zo vaak jachtige en drukke leventje. Het is niet altijd de buitenrit die het hem doet. Dingen als het borstelen van je paard of gewoon even genieten van zijn aanwezigheid kan al een geweldig gevoel geven! Heerlijk toch! 

Dus baas, als je op dit moment een medewerker (achter de pc) geschrokken in het rond ziet kijken, kijk het dan even een paar minuutjes door de vingers, want je zal merken, die paardenliefhebbers zijn uiteindelijk een stuk minder vaak thuis. Ze zijn minder snel ziek of gestressd, dus je verdient het meteen terug en euh, jij bent nou toch ook aan het lezen? ūüėČ

Ik zou zeggen, haal nog even een kopje koffie erbij en…

Veel leesplezier! (natuurlijk ook als je niet vanop je werk aan het lezen bent)

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine 


De vriendschap van een paard, de vriendschap voor het leven, voor een ander niet te zien, hoeveel een paard kan geven! Door Paardentipper Elyse


Inhoud: 
1. Boekentip: Kottas over dressuur
2.
Lisanne over: Pirouettes
3. Tip: EquiDay
4. Lezersvraag: Paard last van de luchtwegen

Tip: EquiDay

Op 7 mei is het weer EquiDay!!!
Dit bijzondere evenement heeft √©√©n groot motto: “Do it for the horse”, oftewel: doe het voor het paard.

Wat maakt de EquiDay zo speciaal?
Vandaag staat het paard voorop. Hoe denken paarden? Hoe leren paarden? Hoe zien paarden er van binnen uit? Welke invloed hebben wij op onze paarden? Allemaal vragen waar je op EquiDay antwoord krijgt.

Laat je verbazen, inspireren en leer alles over NH
Je komt ogen tekort in het dubbele (2 hallen!) met o.a.:

  • Parelli-instructeurs¬†
  • Emiel Voest¬†
  • Amable Vrijheidsdressuur¬†
  • agility met paarden¬†
  • gymnastiserend grondwerk¬†
  • bitloos dressuren¬†
  • training van een ‘probleempaard’¬†
  • trailerladen¬†
  • …en nog veel meer¬†

Volg gratis een van de interessante lezingen en ga naar huis met een leuke aankoop bij een van de ruim 50 standhouders! 

Koop NU je kaartjes in de voorverkoop met ‚ā¨ 2,50 korting via onze website (klik op de link)

Entree via voorverkoop: ‚ā¨ 5,- p.p. (sluiting op 25 april)
Entree aan de kassa: ‚ā¨ 7,50 p.p.¬†
Locatie: KNHS-centrum Ermelo, De Beek 125, Ermelo
Wanneer: Zaterdag 7 mei van 10 tot 17 uur

Typ-hier-de-titel

Leuk filmpje!
Geen paard bij de hand? Kijk naar de oplossing van dit meisje.

Klik hier om het filmpje te bekijken 

Boekentip: Kottas over dressuur

Mijn vrouw komt enthousiast terug van de postbus: ‘Hij is eindelijk binnen!!!’
Ik zie in haar hand een boek en heb de link meteen gelegd. Nanny keek er al langer naar uit, een boek van instructeur Arthur Kottas-Heldenberg, een enthousiast pleitbezorger van de klassieke rijkunst. 

Via dit boek Kottas over dressuur haal  je heel wat nuttige informatie in huis. Informatie die Kottas door de jaren heen heeft opgebouwd uit zijn praktische ervaring bij het trainen van paarden en hun berijders. De kennis en informatie van deze internationale trainer is heel gegeerd. Daarom wordt Arthur ook veel gevraagd als trainer en geeft hij overal ter wereld clinics. Je zal begrijpen dat het je niet zomaar zal lukken om in contact te komen met deze man. Jammer, want we zouden graag meer horen van zijn brede kennis over paarden en het trainen volgens de klassieke rijkunst.

Mijn vrouw Nanny zal daarom niet de enige zijn die heeft uitgekeken naar het uitkomen van dit boek. 

Een punt wat bij alle goede leermeesters naar voren komt, wordt ook meteen in dit boek onderstreept: het belang van de juiste houding en een grondig begrip van de hulpen van de ruiter. Dit moet de basis zijn nog voordat je begint met het trainen van het paard.

Daarna lees je waarom het opbouwen van een goede band met het paard zo belangrijk is. Je leest over het verbeteren van de mentale reacties van het paard en het ontwikkelen van zijn lichaam door het werken aan de hand. Door het grondwerk leg je een basis en wordt de basis gelegd voor het werk onder het zadel.

Verder schrijft Kottas over het belang van de ontwikkeling van de basisgangen en de waarde van laterale oefeningen voor de training van het paard. Aan de hand van tekeningen, foto’s en tekst geeft hij je meer uitleg.

Ook de ervaren ruiter zal nog wat kunnen opsteken van de oefeningen voor gevorderden.

Welke oefeningen? Wat dacht je van vliegende galopwissels, pirouettes, piaffe en passage?

Het boek geeft je dus veel uitleg, gebaseerd op de ervaring van Arthur Kottas-Heldenberg. Hij geeft je een kijkje in zijn keuken door je te vertellen hoe jij bepaalde oefeningen tot in detail kan uitvoeren.
Verder lees je over een aantal veelvoorkomende problemen die hij analyseert en waarvoor hij vanuit zijn praktische ervaring de meest gepaste oplossingen geeft.

Arthur Kottas-Heldenberg: ‘Ik zie het paard altijd als een partner. Hij moet langzaam en geduldig worden getraind. Dit boek is leerzaam voor iedereen die dit standpunt onderschrijft en de klassieke grondbeginselen van de dressuur verder wil ontwikkelen.’

Over de schrijver
Arthur Kottas-Heldenberg werd geboren in Wenen in 1945. Zijn ouders bezaten de oudste manege van de stad en hij begon met rijden op zijn eigen pony toen hij twee√ęnhalf jaar oud was. In 1960 slaagde hij erin toe te treden tot de Spaanse Rijschool als een √©l√®ve (leerling). Hij ging snel vooruit en werd Bereiter-Anw√§rter in 1964 en Bereiter in 1969. In 1981 werd hij Oberbereiter en in 1983 Rittmeister. Vanaf 1995 tot aan zijn pensionering bij de Spaanse rijshool in 2002, was hij Erster Oberbereiter. De afgelopen jaren wordt Arthur veel gevraagd als trainer en geeft hij overal ter wereld clinics. Met een trainingsfilosofie en rijstijl die stevig verankerd zijn in de principes van de Spaanse Rijschool is hij een enthousiast pleitbezorger van de ware, klassieke rijkunst.

Over het boek
Titel: Kottas over dressuur
Schrijver: Arthur Kottas- Heldenberg
Taal: Nederlands
Jaar van uitgifte: 2011
Aantal bladzijden: 207
Kaft: harde kaft
Illustraties:¬†Foto’s, tekeningen en schetsen

Inhoud
1. De kottas-filosofie
2. De houding van de ruiter
3. Het trainen van de ruiter aan de longe
4. Grondoefeningen
5. De stap
6. De draf
7. De galop en de contragalop
8. Vliegende galopwissels
9. De laterale oefeningen
10. Piaffe en passage 

Garantie
Ook voor dit boek geven we je de niet-goed-geld-terug-garantie. Spreekt de omschrijving van het boek je aan? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het is zeker de moeite waard. Als de inhoud je toch zou tegenvallen, mag je het boek tot 100 dagen na de aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening. 

 

 Het boek: Kottas over dressuur
             

Prijs: ‚ā¨26,95
Klik hier om het boek in huis te halen 

Lezersvraag: Paard last van de luchtwegen

In het vorige nummer van Paardentips kon je het verhaal van Georgette lezen. Haar paard had voor de zoveelste keer last van de luchtwegen. Georgette vroeg de Paardentippers om tips om haar paard te helpen beter te kunnen ademen zodat zijn levenskwaliteit omhoog kan.

We deden een oproep en….

De reacties waren weer overweldigend!!! Super! Bedankt iedereen. 

Ik heb een paar reacties bij elkaar gezet: 

Reactie paard met COPD 
Tip: het hooi natmaken is uitstekend, hang het daarna niet op, maar leg het hooi op de grond of in een bak op de grond.
Houtsnippers is een goed alternatief, maar bevat volgens mij nog altijd steeds te veel stof, er is een spul dat heet HEMPARADE en dit is speciaal vervaardigd voor paarden met luchtwegproblemen.
Ik neem aan dat er op dit paard niet meer gereden wordt, maar ook stilstand heeft tot gevolg dat de longen bijna geen werk meer verrichten, geef het paard desnoods aan de hand beweging, bouw dit op, in het begin een kwartiertje, tot een half uur 45 min, en daarna dit opbouwen tot 2x daags als het mogelijk is. De spuiten voor de verkoudheid die het paard wel krijgt maar niet heeft, hebben een ook zo’n niet gunstige werking op de longblaasjes, bij dit paard dus speciaal goed opletten dat hij geen verkoudheidsmedicatie krijgt, de symptomen worden hier namelijk vaak heftiger van. Er zijn speciale apparaten voor paarden met luchtwegproblemen, om de juiste medicatie toe te dienen, dat gaat via inhalatie, de enige juiste manier om dit toe te dienen, overleg dit met je dierenarts, heeft hij hier geen verstand van, laat hem je dan doorverwijzen naar een specialist.
De dazen zijn een vervelende bijkomstigheid en daar is maar een oplossing voor, goede vliegbestrijding en liefst zonder deken, het paard heeft het nl. al benauwd genoeg, dekens versterken dit alleen maar. Ik hoop dat je hier echt wat mee kan, en wens je veel succes.
Groetjes Miranda L.


Ook ik heb een merrie van ca. 22 jaar die al een enkele jaren last heeft van COPD. Ik heb ze zo gekregen, maar wist niet dat ze daar last van had. Ze hoestte altijd veel en vooral tijdens de lente en herfst en dat werd steeds erger, dat ze echt stond te dampen en steeds witte neusuitvloeiingen had. Sinds een paar jaar heb ik ze nu in open stallen staan, samen met haar dochter, een merrie van 7 jaar en ze kan dus zelf beslissen of ze naar binnen of buiten wil. Overdag staat ze altijd op het veld of in de wei, in ieder geval buiten en in de hete zomers haal ik ze vroeger naar huis en dan kan ze onder het afdak staan. Op de grond van de stallen heb ik niets liggen, alleen beton en dat wordt elke dag even schoongespoten dat het niet stoffig is. Het voer en het hooi geef ik alles vanaf de grond en het hooi wordt ca. 1 uur van te voren in water gelegd en ook bij het voer doe ik altijd wat water erbij. Omdat haar dochter van hetzelfde hooi eet, krijgt die ook nu automatisch alles nat en stofvrij. In ieder geval geen hooi in hooinetten geven, want daar dwarrelt altijd wel nog wat stof naar beneden. Ik rij ze nog elke week bijna 2 tot 3 keer lekker buiten op straat of in de bossen en dat schijnt ze goed te doen, want dan komt het slijm lekker los. Ook in de warme dagen spuit ik ze vaak af met de waterslang, vooral bij het verharen, zodat ze niet zo veel stof in zich heeft. Vorig jaar had ze echt een hele moeilijke lente en het leek bijna dat ik ze moest in laten slapen, maar toen heb ik 2 injecties gegeven met “Dexafort” en dat middel heeft echt geholpen. Sindsdien heeft ze bijna geen last meer en ….. mijn dierenarts zegt zelfs dat haar longen bijna schoon zijn. (Alleen oppassen met de veel gebruik van dexafort, want het kan een nawerking op de benen hebben, maar die van mij heeft daar geen last van gehad). Hoe ze nu loopt en doet, zou je niet denken dat ze al over de 20 is met COPD. Soms heb ik ook bij kleine aanvallen “Ventilan” gegeven, dat is eigenlijk een astmasiroop voor mensen en dat geef ik dan door haar eten. Het is zoet, dus ze vindt het zelfs lekker. Mijn dierenarts had ook gezegd om een astma-puffer te gebruiken, maar daar houdt mijn paard niet van. Met de siroop lukt het veel beter. Nu veel succes en ik hoop dat je er wat aan hebt.¬†
Groeten, Alice B (vanuit Portugal)


Wij hebben ook een paard van 20 jaar waar we in het verleden veel problemen met hoesten en slijmuitvloei uit de neus hadden. Omdat het steeds terug naar af was, gingen wij op zoek naar iets alternatiefs. We kwamen bij Mutha 11 terecht. Sinds we dit middel geven 2 soeplepels per dag door het voer, heeft hij geen problemen meer. Gedaan hoesten, gedaan neusuitvloei. Zeker eens proberen
Ingrid


Ik heb ook een oude pony met deze aandoening. Mijn pony heeft dit al vanaf zijn 11de. Eerst was het hetzelfde verhaal als jij ook beschrijft. Elke keer die aanvallen en de dierenarts maar opbellen. Echter heb ik na 5 jaar klungelen op advies van de dierenarts het roer omgegooid. Mijn pony moest dag en nacht buiten zijn. Speciaal hooi hebben en ook elke dag fenegriek door het voer. Sindsdien hebben we geen klachten meer gehad en heeft hij geen aanvallen meer gehad. Vraag anders je dierenarts naar de mogelijkheden voor preventie van deze ontstekingen. Ik rijd nu ook weer op mijn 20 jarige ruin. Hij is in die jaren erg opgeknapt.

Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Groeten Dorien.


Ik heb ook een pony die als eens last heeft van de luchtwegen. Heb ook dierenarts moeten laten komen, omdat ze veel aan het “pompen” was en had ook koorts. Blijkbaar was dat te wijten aan een soort blaasjes op de longen. Ze heeft 2 spuiten cortisone gehad, moest op vlas gaan staan en mocht ENKEL nog voordrooghooi krijgen. Hooi nat maken was niet voldoende zei de dierenarts. Ze moest ook wel zoveel mogelijk naar buiten (in jouw geval misschien niet mogelijk), maar bij zeer warm weer houd ik haar wel binnen en zet ik ze pas ’s avonds buiten of vroeg op de morgen. Ze is ondertussen 1,5 jaar verder en heeft geen last meer. Hopelijk blijft het zo. Mijn advies is misschien niet veel, maar misschien helpt het toch.Succes nog met je paardjes, Rita


In plaats van hooi te geven, kan je ook kuilgras geven. Dit bevat veel minder stof dan hooi, maar je moet er wel mee opletten omdat dit meestal een hoger eiwitgehalte heeft, dus je vraagt dan best eens raad aan je dierenarts hoeveel je er van mag geven. Als je toch bij hooi wil blijven, is het beter om het hooi op de grond te geven. Want wanneer je het hooi in netten geeft en dus op een bepaalde hoogte ophangt, komt het stof gemakkelijker in de neus van je paard terecht, wat voor jou paardje dus niet echt goed is.
Ook zou het eigenlijk beter zijn mocht hij meer buiten kunnen staan, want dat is echt het ideale voor paarden met COPD. Misschien kan je hem ’s nachts buiten zetten en hem enkel opstallen wanneer die beestjes het minst actief zijn.
Ik weet niet hoe vaak je de stal uitmest, maar dit is zeker ook belangrijk dat dit vaak gebeurt bij zo’n paarden omdat ze anders last krijgen van de ammoniak die vrijkomt als er te veel urine in de stal ligt.
En ik weet ook niet of de stal van je ander paard er vlak naast ligt, maar dan is het het beste om ook in die stal ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk stofontwikkeling is.
Er zijn ook nog een reeks andere medicijnen die kunnen helpen voor COPD maar datgene dat je krijgt is het meest effectieve. Maar ook dit overleg je best met je dierenarts.
Hopelijk ben je hier nog iets mee, want ik weet hoe het is om een ouder paardje te hebben die hoest.
Groetjes Justine


Esther

Als je merkt dat hij weer wat moeilijker gaat ademen (of gewoon iedere dag, maar dat is wel meer werk en duurder), kan je nog een wespenvanger in zijn stal ophangen (waar hij niet bij kan) met wat gekookt of warm water met een tabletje Rhinocaps erin opgelost. Dit bevordert de opening van de luchtwegen. Ik heb dat weleens in een stal gezien en het is de moeite waard om eens te proberen. Succes ermee!


Ik heb goede ervaring met de kruidenmix Easy Breathing van ‘de Paardendrogist’ . Mijn (inmiddels overleden) paard had ook last van haar longen en reageerde goed op deze kruidenmix. Als ze weer last kreeg, gebruikte ik het als een kuurtje, 2x daags een maatschepje over het voer 10 dagen. Normaal stond ze op een onderhoudsdosis van 1/2- 1 schepje per dag. Het voer kan je het beste iets nat maken zodat de kruiden eraan blijven kleven. Verder kreeg ze nat hooi om het stof zoveel mogelijk te verwijderen, ook kan je het hooi het beste vanuit een lage hooiruif (borsthoogte) voeren.

Hopelijk heb je hier wat aan, bij mijn paard werkte het goed, die had ook COPD in lichte mate vanuit een allergie gekregen van de dampen uit een gierkelder in pensionstal.
Marina


Mijn pony (19) heeft al jaren ROA dat is ook een luchtwegaandoening. Alleen het verschil is dat hierbij de elasticiteit qua long inhoud wel goed is en bij COPD niet. Ook hij is altijd mijn zorgen kindje en inderdaad hij heeft ook jaren veel infecties gehad en veel binnen gestaan. HIj heeft een open stal en krijgt nat hooi. Doe je hier ook veevoeder zout in? Sinds wij hiermee zijn begonnen heeft hij amper weer een infectie gekregen. Zout is namelijk zuiverend en dood vele schimmels en andere bacteri√ęn die in hooi e.d. zitten. Tevens heb ik ondanks zijn kort ademigheid (wat nu ziender ogen sterk verbeterd is) vele wandelingen met hem gemaakt door de omgeving. Opbouwend van een dik kwartier tot een aantal keren per dag een half uur. Ook aan de hand stukken draven e.d. Tevens doe ik een flinke scheut zonnebloemolie over zijn krachtvoer. Het zorgt voor een betere vachtconditie en door het gebruik hiervan komen er ook minder insecten op hem af, zodat hij niet eens meer een deken omhoeft. Ik heb geleerd dat je van binnen uit moet behandelen, alleen zo los je de problemen echt op. Er gaat wel een tijd overheen het is niet √©√©n twee drie allemaal over. Wanneer zijn lichamelijke conditie verbeterd zul je naar mijn idee ook merken dat hij minder problemen heeft m.b.t. pollen e.d. Ik wens je heel veel succes
Met vriendelijke groeten Lydia


Voor ons paard met luchtwegenproblemen (dampig) geven wij fenegriek, dit op aanraden van de dierenarts. Het is een natuurlijk product en mag ook aan paarden zonder luchtwegenproblemen gegeven worden. Wij mengen het met het voer en de paarden vinden het heerlijk. 

Op internet vond ik deze beschrijving: ‘Fenegriek is rijk aan oligosacchariden, galactomannan, galactose, mannose en etherische componenten. Het is een klassiek middel bij irritaties van de luchtwegen, vanwege de slijmoplossende en verzachtende eigenschappen. De etherische componenten in fenegriek hebben een gunstige invloed bij hoesten.’ Ook raadde de dierenarts ons aan om voordrooghooi te geven, omdat dit minder stof bevat. Groetjes Joke!


Mijn oude pony heeft longemfyseem en heeft het vaak benauwd gehad. Dus staat hij op vlasstrooistel en ook ik maak zijn hooi nat (nu mijn nichtje, want hij staat nu bij haar paard als gezelschap).Verder staat hij wel veel buiten (vlak bij de kust, dus weinig mugjes). De gouden tip voor mijn pony is: foenegriek poeder. Het is een natuurlijk middel, een kruid. Je geeft het over het voer. Ik geef het alleen als Sammy erger met zijn lijf begint te pompen en kucht. Ik zweer er bij! Veel succes. Je paard treft het met jou, de meeste mensen hebben geen zin in de verzorging van een oud paard met gebreken. Groeten van Anneke


Zo, dit was nog maar een greep uit al de mailtjes die we kregen. We hopen dat Georgette en andere Paardentippers er wat aan hebben. Let er wel op dat deze mailtjes allemaal gedeelde ervaring is van andere paardenliefhebbers. Het is niet de bedoeling zomaar dingen uit te gaan proberen bij je paard. Vraag steeds eerst de mening en het advies van je dierenarts. Hij kan het best inschatten of het te proberen waard is.

Het is weer een flink magazine geworden. 
Bedankt iedereen voor al de leuke mailtjes die we weer kregen.

Wij gaan weer op zoek naar nieuwe Paardentips! Doe je mee? Heb je een leuke tip, verhaal, nuttige weetjes, advies, een gedicht,… stuur het ons via deze link¬†

Tot de volgende Paardentips!
Groetjes,
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine 


Lisanne over: Pirouettes

Gisteren was het lekker weer, dus ik greep een vrij half uurtje aan voor een lekker ritje met Ginger door de heuvels. Barebackpadje op, rijhalstertje om en op weg maar!

Ik reed even voor langs het huis, waar mijn vriend aan het werk was, om hem gedag te zeggen. We stonden daar zo’n beetje te kletsen terwijl ik op Ginger’s rug zat, toen er drie ligfietsen de berg op kwamen. Mijn normaal zo coole Ginger (waar ik altijd zo trots op ben!) besloot dat dit de grootste freakshow was die ze ooit had gezien en begon als een gek om haar as te tollen. “Goh, het lijkt Anky wel!” zei √©√©n van de ligfietsers in kwestie. Ik moest zo hard lachen dat ik bijna alsnog van mijn paard af viel.

Ahum, neem me niet kwalijk Anky, het was duidelijk geen paardenkenner op die fiets! Nu heb ik nooit de illusie gekoesterd dat mijn arabiertje op olympisch niveau zou kunnen lopen, maar het idee dat er slechts wat ligfietsen nodig waren om haar Grand-Prix kwaliteiten toe te schrijven, werkte erg op mijn lachspieren. Er bestaat nog steeds een subtiel verschil tussen ongecontroleerd om je as draaien en het uitvoeren van een zuivere galoppirouette, maar dat even terzijde. Het vreemde was dat Gin totaal niet opkeek van de twee mountainbikes die op dat moment de berg af kwamen zoeven en ook niet van de vrachtwagens van het grondverzetbedrijf die ons enkele minuten later passeerden!

Soms kan ik de gedachtengang van mijn paard niet helemaal volgen.. Maar het voorval deed me ineens weer beseffen hoezeer ik de echte galoppirouettes mis. In de tijd dat ik in Spanje werkte, had ik het geluk trainer te zijn van vijf getalenteerde Andalusi√ęr-hengsten waarmee ik het genot van passage, levades, pirouettes en changementen heb mogen proeven. Het voelen van al die samengebalde kracht die je met een lichte draaiing van je schouders en een trilling van de teugel heel lichtjes kunt beheersen is niet in woorden te vatten. Ronduit zalig gewoon!Mijn eigen Gin is een paard van goud met een heerlijk karakter. Ze is zo licht als een veertje te rijden en heeft een goede dressuurmatige basis, waarmee ze al veel mensen heeft laten voelen hoe het is om schwung en aanleuning te ervaren. Maar het zou niet eerlijk zijn van haar te verwachten dusdanige atletische prestaties neer te zetten als bijvoorbeeld een piaffe of een pirouette.

Net zoals niet ieder mens een geboren hardloper, voetballer of turner is, zo is ook niet elk paard een topatleet in de dop. Daarom vestig ik stiekem mijn hoop een beetje op Merano, de hengst die ik gefokt heb uit mijn allereerste paard. Met zijn lange stelten zou hij mij misschien op een dag wel eens kunnen verrassen: “Maar ach,” dacht ik, terwijl ik met Ginger een groene heuvel op galoppeerde op volle snelheid, terwijl ik onderweg vlagen van verschillende bloesemgeuren opving, “dit is toch ook puur genot..”

Groetjes,
Lisanne Thomas van Indigohorses Boeken van Lisanne:
Fabels en feiten over bitloos rijden  
Heldere informatie over de mogelijkheden van rijden zonder bit, zodat je zelf de juiste keuze kan maken.

Beleren (G)een Kunst 
De complete opleiding tot een ontspannen en tevreden paard.

Tips:

Tip 1
Tip van Paardentipper Sanne:
Op zaterdag 28 mei is er een open dag bij de bereden politie te Boxtel (NL). Deze dag is van 09.30u tot en met 15.30u.
Om 10.30u en 13.30u zijn er demo’s met paarden en honden. Tevens lopen er agenten rond waar je al je vragen aan kan stellen. Voor de kinderen is er een springkussen. De lokatie is Nergena 3-5 te Boxtel.¬†

Tip 2
Overweeg jij om je eerste paardrijlessen te nemen?

Maak meteen een goede start door een goede voorbereiding. Zo haal je meer uit de praktijk en zal je sneller vorderingen maken. Je paard en instructeur zullen het merken. Klik hier om meer te lezen  Met gratis proefles!

Tip 3 
Een van de snelst groeiende forums in Vlaanderenklik hier om er een kijkje te nemen


Tip 4
Heb jij de voordelen van een kunststof omheining al ontdekt?
Een kunststof omheining is in aanschaf nagenoeg gelijk aan een houten omheining, maar een kunststof omheining is onderhoudsvrij en gaat veel langer mee. Plus ze is van 100% gerecycleerd kunststof dus milieuvriendelijk!
Klik hier om meer te lezen 

Tip 5
Heb jij een leuk verhaal over je paard? Een leuke tip voor andere paardenliefhebbers? Wil jij wat van je kennis en ervaring delen? Een leuk gedicht of weetje? Deel het met ons en wie weet kunnen ook de ander Paardentippers ervan meegenieten in een van de volgende nummers van Paardentips Magazine! Alvast bedankt voor de moeite! Klik hier om je informatie te delen 

Tip 6
Een leuke site over je eigen paard? Het kan snel, heel eenvoudig en toch heel mooi! Klik hier om het meteen gratis uit te proberen. Met heel wat leuke extra’s!¬†