Hoi,

Deze week zag ik in een boekje een foto van vogels die onbevreesd de losse haren van een paardenrug aan het pikken waren. Vogels gebruiken deze haren als vulling voor hun nesten.
Wij zelf maken de nestkastjes die we hebben geplaatst in het najaar leeg en dan vinden we in alle nestjes haren van onze paarden en de hond. 
Het is geen ramp als je een keer vergeten bent de nestkastjes leeg te maken, je kan het beter een keertje overslaan dan de nestelende vogeltjes te storen. 
Sommige vogels overwinteren ook in de nestkastjes, dus kan je bij het schoonmaken best even een bodempje (paardenhaar) terug leggen. Je krijgt er in het voorjaar een prachtig vogelgezang als dank voor terug.
Vogels profiteren vaker van de aanwezigheid van paarden. Denk daarbij aan het omwroeten van de mest om onverteerde zaadjes op te peuzelen. Bij ons reageren ze zelfs als we de paarden eten gaan geven. Ik word dan begeleid door gekwetter van koolmeesjes en mussen. Zij lijken steeds brutaler te worden en gaan nog net niet op de rand van de voerbak zitten als de paarden eten, maar vangen wel de restjes op die op de grond vallen. Soms zit er zelfs een roodborstje tussen het gevederde gezelschap!
Als paardenliefhebber zal je het wel begrijpen, er komt veel meer bij kijken als je paarden hebt. Veel mensen om ons heen zien daarin de nadelen, het extra werk. Wij weten wel beter, er is inderdaad veel extra’s, in de leuke zin van het woord en daar zijn zulke kleine vogeltjes deel van 😉

Veel leesplezier en nog een heel fijn weekend!

Groetjes,
Rudi en Nanny van den Dijck
Paardentips Magazine 


De boer op de bok liet de teugels vieren, het paard kende zelf de weg wel.
(Je moet niet doen alsof je de beste bent, iemand anders weet ook wel wat) 


Inhoud:
1. Gedicht: Mijn goede vriend
2. Wist je dat? Paarden duurder in het voorjaar!
3. Boekentips: Voordelig leesvoer voor de paardenliefhebbers! 
4. Eventing: Greppels, trakehners en coffins 
5. Lezersverhaal/vraag: Wie kan er helpen? 

Boekentips: Voordelig leesvoer voor de paardenliefhebbers!

Wij krijgen ondertussen mailtjes van mensen als: ‘Hallo Rudi het is een leuk boek dat ik via jullie in huis heb gehaald. Ik heb lekker in het zonnetje gelegen en het bijna in één keer uitgelezen.’ 

Dat noemen wij dan genieten van het leven! 😉 

Ga jij ook nog lekker relaxen in het zonnetje? Kijk dan zeker ook eens naar de nuttige paardenboeken, die nu een stuk goedkoper zijn… 


100 tips voor een beter gedrag van uw paard
Ongewenst gedrag vermijden en corrigeren door gebruik te maken van het natuurlijk instinct van het paard.

Prijs: €24,50 Nu: €14,95
klik hier om meer te lezen over dit boek 


100 tips voor een betere training van uw paard

Het beste uit verschillende methodes in een bundel met 100 ideeën, tips en praktische aanwijzingen.
Prijs: €24,50 Nu: €14,95
Klik hier om meer te lezen over dit boek 


100 Manieren voor een goede relatie met uw paard
De dingen op zo een manier overbrengen dat je paard het begrijpt, is de basis voor goed gedrag en een goede relatie met het paard. Dit boek helpt je erbij…

Prijs: €24,50 Nu: €14,95
Klik hier om meer te lezen over dit boek 


Probleemgedrag bij paarden
Beproefde methoden om probleemgedrag bij paarden te voorkomen en af te leren.

Prijs: €24,50 Nu: €14,95 
Klik hier om meer te lezen over dit boek


Het perfecte paard
Stap voor stap advies om problemen met je paard op te lossen op een paardvriendelijke manier. 

Prijs: €24,50 Nu: €14,95
Klik hier om meer te lezen over dit boek


 

Meer leuke boekentips bekijken?
We hebben een hele verzameling voor je bij elkaar gezet!
Klik hier om ze te bekijken 


Tips:

Tip 1
Grond klaar maken voor inzaaien
Als er op bepaalde plaatsen van de weide teveel onkruiden en netels zijn, dan verwijder je deze eerst. Spit of ploeg het land om tot een diepte van ongeveer 18 centimeter. Frees of hark de grond zo dat het stuk grond mooi vlak ligt met een losse bovenlaag van 1 à 2 centimeter. Je kan nu gaan inzaaien!

Tip 2 
Overweeg jij om je eerste paardrijlessen te nemen? Maak meteen een goede start door een goede voorbereiding. Zo haal je meer uit de praktijk en zal je sneller vorderingen maken. Je paard en instructeur zullen het merken.
Klik hier om meer te lezen  Met gratis proefles!

Tip 3
 

Een van de snelst groeiende forums in Vlaanderen klik hier om er een kijkje te nemen

Tip 4
Heb jij de voordelen van een kunststof omheining al ontdekt?
Een kunststof omheining is in aanschaf nagenoeg gelijk aan een houten omheining, maar een kunststof omheining is onderhoudsvrij en gaat veel langer mee. Plus ze is van 100% gerecycleerd kunststof dus milieuvriendelijk!
Klik hier om meer te lezen 

Tip 5
Heb jij een leuk verhaal over je paard? Een leuke tip voor andere paardenliefhebbers? Wil jij wat van je kennis en ervaring delen? Een leuk gedicht of weetje? Deel het met ons en wie weet kunnen ook de ander Paardentippers ervan meegenieten in een van de volgende nummers van Paardentips Magazine! Alvast bedankt voor de moeite! Klik hier om je informatie te delen 

Tip 6
Een leuke site over je eigen paard? Het kan snel, heel eenvoudig en toch heel mooi! Klik hier om het meteen gratis uit te proberen. Met heel wat leuke extra’s! 

Gedicht: Mijn goede vriend

Nadine H. schreef ons het volgende:

Beste Paardentippers, ik heb nog een gedicht voor jullie.

Mijn goede vriend,
ik ben liever je eerlijke metgezel,
in plaats van je nobele overwinnaar.
Leer me spreken,
zodat je me begrijpt,
zonder me te misleiden.
Heb je handen zacht op de teugels,
waar je ook heen wil,
ik breng je.
Geloof me,
zoveel als nodig,
mijn loyaliteit heeft geen standaard.
Wees niet bang om mij een opdracht te geven,
ik heb de kracht om het te verteren.
Als je moet vechten,
neem me mee,
ik zal over je waken.
Als je kiest om gewoon een vriend te hebben,
zal ik het graag zijn.


Vertaald uit het frans.

Groetjes,
Nadine


Bedankt Nadine, altijd weer leuk een bijdrage van een Paardentipper te ontvangen 😉 

Heb jij ook een leuk verhaal? Een gedicht, tips, advies, weetjes over paarden… mail het ons dan via deze link

Meer gedichten van paardentippers lezen? Klik dan hier


Eventing: Greppels, trakehners en coffins

Eventing specialist Alice Naber-Lozeman  in het Basisboek Eventing (klik op de link voor meer info over het boek):

Greppels, trakehners en coffins zijn eigenlijk ook breedtesprongen of gecombineerde hoogte-breedresprongen. Greppes en coffins zien er soms angstaanjagend uit door hun diepte, maar zijn relatief eenvoudig te springen. Ze zijn nooit breder dan een galopsprong. Een coffin is een hindernis met daarachter op één galopsprong een sloot. De paarden kijken naar de sloot en schatten de eerste sprong moeilijk in. Daarom moet je zo’n hindernis rustig aanrijden en je schouders goed terughouden. Een sloot kun je ‘flying’ naartoe, daar heb je een mooie voorwaartse hindernis aan. En hindernissen die je snel kunt rijden, moet je ook snel proberen te rijden, want iedere seconde die je wint, is er een.

Je rijdt greppels loodrecht aan en zorgt dat je paard goed voorwaarts blijft. Een overbouwde sloot met grondbalk is voor een paard makkelijker te taxeren dan een greppel zonder hindernis. Daarom kun je je paard het beste aan het springen van sloten wennen door eerst een balk schuin over een greppeltje te leggen en daar vervolgens een trakehner van te maken. Langzamerhand laat je hem over steeds iets bredere sloten springen, ook zonder hindernis.

Typ-hier-de-titel

Hooi en gras voor paarden
Hooi en ook grasmengsels voor het inzaaien van weides voor koeien zijn zo samengesteld dat het erg energierijk is. Voor paarden is dit hooi en gras eigenlijk te lekker. Paarden gaan er veel van eten waardoor de kans groter wordt dat ze hoefbevangen- en spierbevangenheid krijgen. Het is daarom aangeraden paarden te laten eten van weides en hooi dat bestaat uit samenstellingen speciaal geselecteerd voor paarden.


Nieuw gras
Vernieuwing van grasland kan het best in de maanden maart/april of augustus/september. In deze maanden is de temperatuur van bodem en omgeving optimaal en is er voldoende vocht aanwezig. In de meeste geval zal men het grasland in augustus/september vernieuwen.


Een veulentje op komst?
Heb je het veulen-tipboek al in huis? Klik hier voor meer info


Wist je dat? Paarden duurder in het voorjaar!

Wist je dat paarden in het voorjaar vaak duurder zijn in aankoop?

Ondanks het overaanbod aan paarden is de kans groot dat als je nu op zoek gaat naar een paard je er net wat meer voor moet betalen dan als je het bijvoorbeeld net voor de winter had gekocht. Dit heeft er in eerste instantie mee te maken dat veel paarden in de winter op stal gaan en dit vaak extra kosten met zich meebrengt voor de eigenaar.

Het donkere, koude, gure weer brengt mensen ook niet meteen in de juiste stemming. Het zijn de eerste zonnige dagen in het voorjaar die het gevoel meer aanspreken en het idee om dan de natuur in te trekken met een eigen paard de kop doet opsteken

Paarden verliezen in het voorjaar ook weer hun wintervacht, zien er mooier uit en zijn op die manier beter verkoopbaar. Handelaars spelen hierop in en zullen bewust of onbewust hun prijs hierop aanpassen.

Let op!: Sommige mensen zullen het niet leuk vinden dat we je er op attenderen maar … dit is ook de periode dat paarden met zomerexceem verkocht worden. Vacht en huid zijn hersteld van de afgelopen zomerperiode en het paard ziet er ogenschijnlijk een stuk beter uit. Jammer genoeg zijn er verkopers die er niet altijd zo happig op zijn om dit mee te delen aan potentiële kopers.

Lezersverhaal/vraag: Wie kan er helpen?

We kregen het volgende in onze mailbox van Paardentipper Georgette P.:

Hallo Rudi en Nanny,
Ik abonneer me vaker op sites, maar meld me ook steeds weer af omdat ik het na een tijd niet meer leuk vind. Bij jullie is dat niet het geval, ik lees met veel plezier jullie mails.

Ik heb een vraag:
Ik heb twee oudjes (23 en 22 jaar). De oudste lijdt aan COPD en afgelopen woensdag was het weer zover. Het weer wordt plots warmer en prompt heeft hij weer last. Het begon met koorts en daarvoor heb ik de dierenarts laten komen. Ik dacht dat hij een kou had opgelopen, maar het bleken weer de luchtwegen te zijn. Weer een spuit en equipulmin. Helaas staat hij noodgedwongen veel binnen. Buiten heeft hij heel veel last van de pramen, ondanks alle middelen en vliegendekens die ik geprobeerd heb. Hij zou dan moeten rennen om die beestjes kwijt te raken, maar daar heeft hij geen adem voor. Bovendien wil hij naar binnen als het te warm wordt.

Wel heeft hij nu gelukkig sinds een jaar een stal met raam naar buiten. Hij staat op houtsnippers en krijgt zijn hooi natgemaakt in netten. Ook de mix wordt vermengd met zemelen zodat het allemaal zo min mogelijk stof belasting is. Als de stallen gemest worden, wordt hij met zijn maatje in de binnenbak gezet en wordt in die gang alles tegen elkaar open gezet om de stof zo snel mogelijk weg te krijgen.

Je ziet ik probeer alles en vraag mij dus af of jullie nog extra goede tips hebben (ook van andere lezers) om hem te helpen beter te kunnen ademen zodat zijn levenskwaliteit omhoog kan.

Lieve groetjes Georgette


 Bij de dus onze oproep aan de lezers van Paardentips. Heb jij een tip of advies voor Georgette? Laat het ons dan weten via deze link. 


 Zo dat was alweer een Paardentips Magazine! We hopen dat je er ook deze keer weer van genoten hebt.

Wij gaan ondertussen weer verder op zoek naar nieuwe Paardentips. We zijn zelf weer nieuwsgierig naar wat we allemaal geen tegenkomen. Je leest in ieder geval meer in de komende Paardentips!

Tot mails!
Groetjes,
Rudi en Nanny van den Dijck
Paardentips Magazine

P.s.: Meer verhalen van Paardentippers lezen? Klik dan hier