Hoi,

De laatste tijd hebben we verschillende Paardentips lezers gesproken. Altijd weer een bijzondere ervaring om eens een kijkje achter ‘het (computer)scherm’ te krijgen. Opvallend is dat een paar vragen regelmatig terugkomen. Dus ik dacht net, hey, dat ga ik verwerken in mijn voorwoordje! Er zullen wel meer lezers nieuwsgierig naar zijn ūüėČ

Hoe kan het dat Paardentips Magazine gratis is voor de lezers, terwijl het voor jullie toch kosten met zich zal meebrengen?
Ja, dat klopt. In eerste instantie droegen we deze kosten privé. Maar wat met een paar lezers begon, liep al snel op naar duizenden lezers. Voor het verzenden naar deze duizenden adressen alleen al wordt er achter de schermen flink wat werk verzet. Dus om uit de kosten te komen promoten we nuttige producten waarvoor wij een percentage krijgen bij verkoop. Deze opbrengst helpt ons om Paardentips gratis te blijven verzenden. Een aankoop is altijd vrijblijvend en geen enkele lezer hoeft zich schuldig te voelen als er niks gekocht wordt.

Waarom geen betalende abonnees?
Omdat we Paardentips toegankelijk willen houden voor iedereen. Een stoeterij zal geen probleem hebben met een kleine bijdrage, maar het meisje dat al haar zakgeld bij elkaar schraapt om paardrijlessen te volgen, willen we net zo goed laten meegenieten van de Paardentips. 

Is Paardentips een groot bedrijf?
Paardentips is ontstaan uit onze passie. We hebben in het verleden wel eens hulp gezocht bij bedrijven, maar tot nu toe zijn we echt maar met zijn tweetjes en schakelen we hier en daar bevriende specialisten in als we op technisch gebied hulp nodig hebben.

Hoe vinden we de tijd en inspiratie om telkens een nieuw nummer te schrijven?
Ja, dat vragen we ons zelf ook wel eens af, haha. Het is soms erg druk. Nanny heeft nog een baan in het onderwijs en zelf neem ik als zelfstandig ondernemer klussen aan. Ik moet eerlijk bekennen, het is wel eens fijn om niet achter de computer te zitten. Druk is het dus wel, maar inspiratie blijft gewoon komen. Het zijn de boeken die we lezen, de mailtjes en contacten met andere paardenliefhebbers en bovenal onze eigen paarden die ons genoeg stof en inspiratie geven om over te schrijven.

Hoe lang blijven jullie de Paardentips Magazines sturen?
Nou, als iemand onze dochtertjes van 6 en 8 jaar vraagt wat ze later willen worden, dan verandert de keuze regelmatig. Maar wat ze steevast antwoorden … √©n schrijven voor Paardentips. Leuk om dat zo te horen. Onze oudste dochter denkt vaak zelf mee en ziet overal Paardentips in. Ja, dat krijg je dan h√®? Dus hopelijk nemen onze dochters ooit de scepter van ons over.

Al schrijven we al jaren met plezier (sinds 2002), je begrijpt dat we er af en toe wel eens aan gedacht hebben: ‘pff, wat een werk!’ Vooral omdat we ondertussen ook alweer een paar jaar een magazine hebben voor hondenliefhebbers. Hondentips Magazine ūüôā We begonnen er spontaan mee, na het succes van Paardentips. Met het idee, we zien wel hoe dat gaat lopen. Maar ook daar hebben we ondertussen duizenden lezers. Voor Hondentips hebben we al een paar keer iemand gehad die deze kar voor ons wilde trekken. Maar uiteindelijk is dit niet iets wat je zomaar uit handen geeft.¬†

Vanwaar komen de lezers?
Als Vlaams/Nederlands koppel is het mooi te zien dat de magazines ongeveer voor de helft gelezen worden door Belgen en voor de helft Nederlanders. Voor een deel hebben we ook aanmeldingen vanuit de rest van de wereld, ik denk ongeveer 15%.

Ik merk dat er nog heel wat te vertellen is en dat het voorwoordje wel erg lang aan het worden is. Misschien moeten we er eens een boek over schrijven, want we hebben via Paardentips nog heel wat leuke ervaringen en anekdotes die we niet zomaar in de magazines kunnen delen. Haha.

Paardentips is gewoon een deel van ons gezin/leven geworden en we merken om ons heen dat dit bij veel lezers net zo is.


‘Paardrijden is niet zomaar een hobby om op te pakken en neer te leggen als een solitair spel. Het is een passie.’


Inhoud:
1. Boekentip: 101 ruiteroefeningen
2. Tip: Bekijk het forum bokt .be eens! 
3. Paardenpraat: De benen van het paard 
4. Tip: Gedragsprobleem of niet?
5. Wist je dat? Verliezen van binnenstijgbeugel 

Paardenpraat: De benen van het paard

Dit kon je in het vorige magazine lezen:
Wist je dat de stand van de benen van een paard bij een standbeeld vaak een betekenis heeft?

Als het paardenbeeld twee benen in de lucht heeft, zou dit betekenen dat de ruiter op het slagveld gestorven is.

Een paardenbeeld waarbij het  paard één been in de lucht heeft, betekent dat de ruiter aan zijn verwondingen is overleden.

Alle vier de paardenbenen op de grond zou betekenen dat de ruiter een natuurlijke dood stierf.

Is er misschien een Paardentipper met kunstgeschiedenis als achtergrond die me dit verhaal kan bevestigen? ūüėČ


We kregen weer een paar leuke reacties:

Hoi Rudi,

Even over de ruiterstandbeelden:
Er wordt vaak gezegd dat de stand van de benen iets zegt over het overlijden van de ruiter. Beelden die gemaakt zijn ter nagedachtenis van de slag van Gettysburg volgen die lijn vaak, maar over het algemeen is het niet waar volgens mij. Kijk maar naar het standbeeld van Leopold II van Belgie, hij is voor zover ik weet niet gestorven aan verwondingen opgelopen in de strijd:)

Ook Frederik de grote is niet op die manier gestorven. Beide beelden laten een paard zien met één voorbeen geheven en een achterbeen gebogen, rustend op de grond.
Ook Marcus Aurelius stierf een natuurlijke dood, evenals Victor Emanuel II. Voor beiden zijn standbeelden opgericht die paarden met een geheven voorbeen laten zien.

Het beeld van Karel de Grote op het Keizer Karel plein laat een steigerend paard zien, maar ook hij is niet in de strijd gestorven.

Myth busted lijkt mij zo, hihi;)

Groetjes Lisanne Thomas


Hey Rudi en Nanny,

Ik ben Marijke, 26 jaar en heb ook op zondag een praatje met jullie gemaakt op Flanders Horse Expo.Was echt leuk!!

Wat die stand van de benen van een paard betreft, is het wel waar wat je zegt. Ik ben via een gids in Antwerpen te weten gekomen dat er een onderzoeker naar schilderijen in kunstgeschiedenis heeft ontdekt dat telkens er beelden van vb voormalige koningen of andere heerser werd afgebeeld dat de stand van de benen een betekenis had. Als er 1 been van het paard opgeheven is, betekent dit dat de ruiter aan zijn verwondingen overleden is na het gevecht (thuis als het ware), 2 benen omhoog is de persoon op het slagveld in de strijd gestorven en met 4 benen op de grond zou hij een natuurlijke dood zijn gestorven.

Waar ik woon, in Wezembeek-Oppem, staat er zelf een standbeeld met ruiter en paard en daar klopt dit ook. Je kan vb ook eens gaan zien naar het beeld of schilderij van Napoleon op zijn paard en dan gaan zoeken op internet…

Bedankt voor jullie mails nogmaals!!

Vele hartelijke groetjes,

Marijke


Dag Rudi en Nanny

Afgelopen weekend liep ik door mijn geliefde Brugge van de vroege lente te genieten. Toen ik langs het Albertpark passeerde met zijn kolossale standbeeld van Koning Albert 1 in het zadel, moest ik spontaan terugdenken aan jullie laatste paardentips. Maar … had ik het nu verkeerd voor? Albert 1 was toch gestorven na een val bij het rotsklimmen? Ik heb dus gauw een fotootje genomen om het thuis nog eens te dubbelchecken … en nee hoor, ik had jullie magazine wel degelijk goed gelezen. De beeldenmakers in Brugge zouden dat ook beter eens doen! Kijk maar naar de foto … haha

Nog veel plezier en tot gauw eens!

 Met Tv-hippische Groet

 David Serlet HippoTV

Tips:

Tip 1
Inspiratie?

Heb jij iets bijzonders meegemaakt met je paard? Heb jij een leuke tip, advies of een nuttig weetje? Wil jij je ervaring delen met andere paardenliefhebbers? Deel het via deze link en misschien vinden we jouw verhaal wel terug in een van de volgende nummer van Paardentips magazine?

Tip 2 
Op een eenvoudige en snelle manier zelf een site maken over je paard(en)?
Je kan het gratis en zonder enige verplichting uitproberen…¬†

Klik hier om meteen aan de slag te gaan 

Tip 3

 
Een van de snelst groeiende forums in Vlaanderen… klik hier om een bezoekje te nemen¬†

Tip 4
Heb jij de voordelen van een kunststof omheining al ontdekt?

Een kunststof omheining is in aanschaf nagenoeg gelijk aan een houten omheining, maar een kunststof omheining is onderhoudsvrij en gaat veel langer mee. Plus ze is van 100% gerecycleerd kunststof dus milieuvriendelijk!
Klik hier om meer te lezen 

Tip 5
Wist jij eigenlijk dat we ook een website hebben voor de hondenliefhebber? Er is ook een gratis digitaal magazine aan verbonden en ja je kan het al wel raden de naam is Hondentips magazine ūüėČ Ben jij ook gek op honden? Klik dan hier om de site te bezoeken en je er aan te melden voor het Hondentips Magazine¬†

Boekentip: 101 ruiteroefeningen

Een goede rijhouding komt niet zomaar aanwaaien, het kost je veel tijd om die te bereiken en nog meer om hem vast te houden. Maar het is nu ook weer niet zo moeilijk en onhaalbaar dat alleen de meest toegewijde en ervaren ruiters erin slagen. Iedereen, van de jongste pupil tot de meest ervaren ruiter, kan zijn houding verbeteren. Wat je ervoor terugkrijgt is duidelijk zichtbaar en de moeite waard. Het paard reageert bijvoorbeeld beter of voelt zich eenvoudigweg beter op zijn gemak. Dankzij onze paarden halen wij het beste uit onszelf en het totaalplaatje van ruiter/amazone die goed op het paard zit, is helemaal af!

Het werken aan je lichaamshouding hoeft geen saaie klus te zijn. Je kunt het inbouwen in je dagelijkse activiteiten, maar ook als onderdeel van je warming-up tijdens het rijden.

Het boek ‘101 ruiteroefeningen’ helpt je bij het ontwikkelen van de juiste rijhouding. Met de effectieve oefeningen die erin beschreven staan, kan jij werken aan het verbeteren van je rijstijl.

Omdat een goede houding bij de ruiter begint, zal je merken dat er heel wat te leren valt alvoor je nog maar op een paard zit. Grondoefeningen (voor de ruiter) in het boek beschreven zullen helpen om een beter inzicht te krijgen in wat een goede rijhouding is. Ook de oefeningen op de rug van het paard kan je regelmatig herhalen, tijdens het trainen of gewoon tijdens een ontspannen bosritje.

Het boek van Julian Marczak en Karen Bush is een meesterwerk dat handige en goed leesbare informatie bevat. Het behoort tot de noodzakelijke leesstof voor elke ruiter en trainer van elk niveau. Voor mij is het een enorm motiverend en informatief boek en ik weet zeker dat iedereen die dit boek leest en bestudeert er precies hetzelfde over denkt.
Jane Holderness-Roddman 

Inhoud:
– De basis
– Toepassing van de oefening
– De ideale houding
– Zithouding
– Hoofd en nek
– Bovenlichaam
– Schouders
– Armen en polsen
– Handen
– Benen
– Voeten en enkels
РBalans en coördinatie
– ‘Gevoel’
– Ademhaling
– Emotionele zaken
– Teugelcontact verbeteren
– Grondoefeningen
– Eenzijdigheid
– Rechtheid
РProblemen oplossen 

Klik hier om het boek in huis te halen

Over het boek
Titel: 101 ruiteroefeningen
Schrijvers: Karen Bush en Julian Marczak
Taal: Nederlands
Jaar van uitgifte: 2011 voor de Nederlandse versie
Aantal bladzijden: 217
Kaft: Harde kaft
Illustraties: veel leuke tekeningen
Prijs: ‚ā¨24,50¬†

Klik hier om het boek in huis te halen

Over de schrijvers:
Karen Bush is een ervaren auteur, instructrice en paardensportjournalist.
Julian Marczak is voorzitter en lid van de Vereniging van Britse Maneges. 

Garantie
Bevalt deze omschrijving je? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het zal je zeker bevallen. Haal het boek via ons in huis en we geven je de niet-goed-geld-terug garantie. Ontvang het boek, lees het en bevalt het je alsnog niet, dan mag je het tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

Tip: Gedragsprobleem of niet?

Een paard met ongewenst gedrag heeft al snel de stempel probleempaard. Toch willen wij ook de tip meegeven om eens te (laten) kijken of er hier niet meer aan de hand is.

Een grondig onderzoek door de dierenarts kan misschien naar voren brengen dat het paard fysieke problemen heeft. In sommige gevallen zal het zelfs nodig zijn om foto’s te laten maken van gewrichten en dergelijke. Pijn kan zelfs het gedrag van het liefste paard be√Įnvloeden. Je hebt zo natuurlijk ook de hoefsmid die kan kijken naar ontstekingen en andere specialisten die je met raad en daad kunnen bijstaan.

Ook zadels en tuigen kunnen door een verkeerde maat/ligging ongemak teweeg brengen.

Tanden kunnen pijn doen, beschadigingen aan de lagen in de mond en ga zo maar verder. Je begrijpt dat als je dan met een bit wil gaan rijden een paard daar met goede reden voor terugdeinsd.

Een goede gedragsdeskundige zal je graag helpen, maar zal ook altijd eerst kijken of doorverwijzen naar de juiste personen om te kunnen bevestigen dat het paard fysiek helemaal in orde is.


Aanvulling: Als een paard ouder wordt gaan eigenaars verandering van het gedrag en zelfs ziekteverschijnsels wijten aan het ouder worden. Dit kan kloppen, maar toch moet je ook weten dat je oudere paarden een betere oude dag kan bezorgen door ze regelmatig te laten onderzoeken. Al werkt het paardenlichaam niet altijd zoals in de jeugdige jaren, een oldtimer kan met de juiste begeleiding en verzorging nog aardig genieten van zijn oude dag (zonder pijn).

Typ-hier-de-titel

Het veulen-tipboek

Met tips, informatie, idee√ęn die je helpen om het leven samen met je veulen, makkelijker, leuker, mooier en helemaal naar wens te maken.

Klik hier om meer te lezen 


Een leuk filmpje met Spaanse paarden?
Klik hier om het te bekijken 

Tip: Bekijk het forum bokt .be eens!

Dit jaar ontmoetten we op Flanders Horse Expo de oprichters van een Vlaams paardenforum. Ze vertelden ons trots hoeveel bezoekers ze hebben. Aan de hand van grafieken mochten we zien dat paardenliefhebbers inderdaad de weg naar het forum beginnen te vinden. Het leuke van het verhaal is dat Fred en zijn vrouw het Paardentips Magazine al een tijdje lezen, dus we raakten al snel aan de praat en kregen een idee… Waarom niet gewoon elkaar helpen? De paardenliefhebbers van het forum kennis laten maken met het gratis Paardentips Magazine en omgekeerd!

Goed idee! Dus bij deze nodigen wij jou uit om eens een kijkje te nemen op het forum (klik op de link)

Zelf vind ik de evenementenkalender erg nuttig: Weet je even niet waar naar toe of heb je zelf iets leuks in de startblokken staan voor paardenliefhebbers? Zeker gebruik maken van deze mogelijkheid ūüėČ Klik hier om de kalender te bekijken

Het leuke aan dit medium is ook dat je er meteen terecht kan met een vraag en andere paardenliefhebbers kunnen je hun mening of antwoord meteen geven.

Dus zeker even aanmelden ūüėȬ†

Wist je dat? Verliezen van binnenstijgbeugel

Het verliezen van de binnenstijgbeugel, klemmen en optrekken van het binnenbeen. Dit kan gebeuren doordat de zit naar de buitenkant schuift, met als gevolg dat de ruiter zijn binnenbeen klemt en optrekt om veilig in het zadel te blijven zitten en te voorkomen dat hij verder wegschuift. Het gaat ook vaak gepaard met het naar binnen leunen van het bovenlichaam, wat het probleem alleen maar erger maakt.