Hoi,

Als jij je hebt opgegeven voor de gratis digitale Paardentips Magazines op Flanders Horse Expo, hier is ie dan! Paardentips bestaat al sinds 2002 en wordt gemaakt door twee paardenliefhebbers. Wij, Rudi en Nanny, delen je dingen die we eigenlijk zelf tegen het lijf lopen in ons leven met paarden. Niet als specialisten of bewerende dat wij de waarheid in pacht hebben, maar eigenlijk gewoon Rudi en Nanny … Door de jaren heen hebben we zelf ook veel geleerd van de bijdrages die we via mail ontvangen van lezers. Gaandeweg werd ons ook duidelijk dat de lezers het leuk en herkenbaar vinden als we wat schrijven uit ons eigen leven.

Het gevolg hiervan is dat we heel wat lezers hebben die de magazines al jaren trouw lezen en daardoor een soort vrienden op afstand zijn geworden. Dat bleek ook toen we, zoals laatst in Gent, Paardentippers live ontmoetten. Voor ons echt overweldigend om te ervaren hoe enthousiast Paardentips wordt ontvangen en hoeveel de lezers onthouden over de persoonlijke dingen die we schrijven.

In Gent werden verhalen naar boven gehaald die ik zelf al niet meer wist maar waar ik ooit over geschreven heb in de Paardentips Magazines. Heel bijzonder. Lezers herinnerden zich zelfs de geboorte van onze dochters nog en verwonderden zich erover dat ze ondertussen alweer 6 en 8 jaar oud zijn. Leuke anekdote: We hebben voor onze dochtertjes destijds alle felicitatie mailtjes uitgeprint. Zodra ze oud genoeg zijn, krijgen ze beiden hun eigen (volle) map met uitgeprinte mailtjes.

Het waren drie erg drukke dagen in Gent. Onze benen deden er pijn van en we begonnen op het einde zelfs over onze tong te struikelen van vermoeidheid. Maar op de terugweg naar huis hadden we er beiden een heerlijk gevoel aan over gehouden. Dit zonder enige twijfel dankzij al die aardige reacties die we kregen van de Paardentippers. Dank jullie wel allemaal!

Een vaak terugkomende bemoediging: Ga vooral door met jullie Paardentips, wij staan achter jullie!

Wij zullen ons best doen en zitten weer vol extra energie. Doe jij mee? Je bijdrage is altijd welkom.

Hier is in ieder geval alweer een nieuw nummer van Paardentips Magazine!

Veel leesplezier!
Groetjes Rudi

P.s.: Dank aan de Paardentippers die op de beurs in Gent spontaan voorbijgangers begonnen aan te moedigen zich in te schrijven voor Paardentips.


Je kan nog zo’n goed materiaal hebben. Als je het niet goed gebruikt, heeft het verder geen nut.


Inhoud:
1. Tip: Zet je weiland ‘groen’ onder spanning
2. Rechtrichten en het Skala der ausbildung
3. Paardenpraat: Een paar uitspraken die ik de laatste tijd hoorde
4. Tip: Koetsen
5. Wist je dat? De benen van een paardenbeeld

Paardenpraat: Een paar uitspraken die ik de laatste tijd hoorde

Zadelmaker: Als je via het internet een paar schoenen koopt, maat 39. Dan heb je veel geluk als deze schoenen passen. Dit is iets wat iedereen begrijpt. Waarom koopt dan iedereen zomaar een zadel door gewoon een maat op te geven? Het ene paard is qua anatomie anders dan het andere paard…

Natuurlijk paardrijden: Een paard is niet geboren met hoefijzers, daarom doen wij hem een hoefschoen aan. Deze vond ik persoonlijk wel grappig toen ik hem hoorde. Ik heb inderdaad nog nooit een paard gezien dat geboren werd met hoefijzers aan, maar ook geen met hoefschoenen.

Endurance en hoeven: Elk beslag is toegestaan. Ook paarden zonder hoefbeslag. Voorwaarde aan deelname van de wedstrijd is dat de hoeven goed verzorgd moeten zijn, eventueel beslag juist aangebracht en dat het paard zonder enig probleem kan lopen

Pat Parelli’s doorbraak begon bij muilezels:
Vanaf mij derde ben ik opgegroeid met paarden. Ergens midden de 70-er jaren was ik helemaal gek op muilezels en begon ze te trainen. Ik gaf zelfs clinics over muilezels. Na wel 100 van deze dieren te trainen, begreep ik dat ik anderen heel wat kon leren van mijn ervaring en besloot te starten met clinics die ik de Pat Parelli Natural Horsemanship clinics noemde.

Dames aan onze stand in Flanders Horse Expo:
Paardentips .. is dat niet met diene Rudi?

Even voor de Vlaamse lezers: Had je net minister Kris Peeters voorbij zien komen? Hij bleef opvallend lang bij je buurman kijken (de buurman had een stand met body-protectors). Ja, ik weet het flauw maar ik kon het toch niet laten 😉

Collega’s nachtmerrie:
Mijn collega gaat op pensioen en wil een pipowagen gaan kopen om te gaan reizen met paard en wagen. Hij droomt er al zijn hele leven van. Heeft hij al ooit iets met paarden gehad? Euh, nee…

Meningsverschillen: Ik vind het goed dat mensen niet meer zomaar dingen aanvaarden en zelf op zoek gaan naar wat het beste is voor hun paard. Jammer dat mensen daarbij zo weinig naar elkaar luisteren en niet merken dat ze dezelfde dingen brengen, maar net iets anders verwoorden.

Tips:

Tip 1
Heb jij de voordelen van een kunststof omheining al ontdekt?

“Een kunststof omheining is in aanschaf nagenoeg gelijk aan een houten omheining, maar een kunststof omheining is onderhoudsvrij en gaat veel langer mee. Plus ze is van 100% gerecycleerd kunststof dus milieuvriendelijk!”
Klik hier om meer te lezen

Tip 2
Een eigen website voor je paard!

Maak een mooie website over je paard of stoeterij in een paar minuten! Probeer het gratis uit! Klik hier om het meteen te proberen

Tip 3
Boekentips: De leukste en nuttigste paardenboeken voor je op een rijtje gezet…
Klik hier om ze te bekijken

Tip 4
Help andere paardenliefhebbers en ons:
Als we lezers van dit magazine vragen naar hoe ze voor het eerst kennis hebben gemaakt met Paardentips dan valt ons op dat er zoveel mensen zijn die het als tip meekregen van een andere Paardentips lezer.
Dus jij kan nu ons en een andere paardenliefhebber veel plezier doen door een vriend(in) aan te melden voor Paardentips. Laat daarnaast ook even weten via een mailtje dat ze dit magazine dankzij jou ontvangen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen denken dat wij ongewenst mailtjes versturen 😉

Aanmelden van een nieuwe lezer kan heel makkelijk via onze site. Klik hier om naar de site te gaan

Bedankt voor je hulp!

Tip: Zet je weide ‘groen’ onder spanning

Als jij een weide hebt die niet aan huis ligt en paarden die het gras op een ander wel heel erg lekker vinden, dan is een afspanning met stroomdraden geen overbodige luxe. Maar met een weide wat verder van huis is het soms een heel gedoe om je stroomapparaat aan de elektriciteit aan te sluiten.

Om een hele omleiding met verlengde stroomdraden te voorkomen, is een accu-apparaat in dit geval een heel geschikte oplossing. Normaal hoef je zo’n accu-apparaat maar om de drie weken op te laden. Als je zo’n accuvoeding dan ook kan combineren met een zonnepaneel ben je helemaal goed uitgerust en heb je er nog maar amper omkijken naar!

Schrikdraadapparatuur is bedoeld om als afschrikmiddel te dienen. De schok die afgegeven wordt bij aanraking door je paard (en mens) is ongevaarlijk, maar zorgt er wel voor dat je paard op de voor hem afgezette plaats blijft.


Wij kwamen op Flanders Horse Expo in contact met de mensen van Koltec. Zij lieten ons hun HS50 Hybride-solar apparaat zien. Een hele naam, hè? Eenvoudiger gezegd spreken we hier over een accu-apparaat met een zonnepaneel.

Nanny en ik zagen er meteen een ideale Paardentip in. Dit apparaat voldoet helemaal aan de Europese normen, in dit geval is dit de EN 60335-2-76 waardoor je het toestel met een gerust hart kan gebruiken.

De HS50 is een multifunctioneel accu-apparaat. Het wordt gevoed door een standaard bijgeleverde 12 Volt – 12 Ah accu. Door het zonnepaneel heb je geen omkijken naar het apparaat. Door de ingebouwde laadregelaar en accusaver is de accu beschermd tegen overladen en diepontlading.

Dit apparaat is ook heel geschikt om te gebruiken op verplaatsing, bijvoorbeeld als je met je paard ergens op een wedstrijd bent en hem ondertussen wat rust wil gunnen op een afgezet stukje grasland.

Dit apparaat is dus van het merk KOLTEC dat een Nederlands kwaliteitsproduct is dat voldoet aan alle moderne eisen van vandaag.

De HS50 Solar set:
Is met een topspanning van 8.200 volt en een laadernergie van 0,75 Joule en 2500 Volt en met max 0,5 joule bij 500 Ohm een sterk apparaat voor middelgrote weilanden. Het wordt geleverd met een 12 Volt accu, een 5 Watt zonnepaneel en een 15 Volt adapter.

                  Het apparaat is ook zonder zonnepaneel te gebruiken. Het wordt dan gevoed met de 12V-12ah accu. Als de accu volgeladen is, werkt hij ongeveer 3 weken zonder bijladen. Met de adapter die je erbij krijgt, kan je het apparaat heel makkelijk opladen. Tijdens het laden kan het apparaat eventueel gewoon aangsloten blijven aan je omheining (indien mogelijk natuurlijk). Het apparaat fuctioneert in dit geval als netstroomapparaat. Dus als apparaat dat je gewoon met een stekker in het stopcontact steekt om het te laten werken.
De ingebouwde laadregelaar en accubeschermer beschermen de accu tegen overladen en diepontlading waardoor deze zou kunnen beschadigen.

Als je de HS50 met zonnepaneel  van 5 Watt het hele jaar door gebruikt, kan het zijn dat je in de donkere wintermaanden wat capaciteit mist om de accu geladen te houden. Het zou kunnen dat je dan nog even moet bijladen via de adapter die je erbij krijgt.

Je kan dit oplossen door in plaats van het 5 Watt zonnepaneel een 10 Watt paneel te gebruiken. Het accu-apparaat zal dan 100 euro meer kosten.

Volgens de man die ik sprak, is de 5 Watt versie het meest verkochte toestel en hebben de gebruikers er geen moeite mee om het toestel in de winter wat extra in de gaten te houden en eventueel bij te laden.

Prijs:
De HS50 solar set bestaat uit de volgende onderdelen:
– HS50 hybride accu-apparaat €299,95
– 5 Watt zonnepaneel €99,95
– Laadadapter (15 Volt wisselspanning) €19,95
– Gel-accu (12 Volt – 12 Ah) €49,95

Dit geeft een totaalprijs van  €469,80. Maar via Paardentips Magazine haal je deze complete set in huis voor €399,00 i.p.v. €469,80.

Normaal €469,80 nu via Paardentips €399,00

Klik hier om het schrikdraadapparaat inclusief zonnepaneel, adapter en accu in huis te halen.

Als lezer van Paardentips hoef je geen verzendkosten te betalen.

Meer over de fabrikant

KOLTEC is de enige Nederlandse producent van materialen voor schrikdraad en afrasteringsmaterialen. Met meer dan zestig jaar gespecialiseerde schrikdraad en afrastering ervaring en het in eigen beheer produceren van de benodigde onderdelen zijn ze in staat degelijke en betrouwbare schrikdraadapparaten te leveren.

Service en garantie

De fabrikant aan het woord: Alle apparatuur wordt zorgvuldig en met zorg geproduceerd. We geven daarom op al onze apparatuur 2 jaar garantie. Als om wat voor reden dan ook een schrikdraadapparaat het begeeft, dan staat onze serviceafdeling voor u klaar om dit vakkundig en snel te repareren. Ook voor de nalevering van onderdelen kunt altijd bij ons terecht. Ook defecte componenten op printplaten worden door ons gerepareerd en/of vervangen. Koltec schrikdraad moet een effectieve afrastering zijn.

Tip: Koetsen

Als menner (iemand die aangespannen rijdt), stopt de hobby meestal niet bij één koets. Een jong paard leer je makkelijker op met een tweewielige wagen. Je neemt ook eens graag een bospad en met een sportieve marathonwagen is dit ideaal. Soms is het ook gewoon leuk om aangespannen op pad te gaan met je bezoek en een antiek rijtuig past dan goed bij hun zondagse kleding. Dan heb je nog de tuigen. Een enkelspantuig, dubbelspantuig, tuigen die passen bij je antieke wagen en ga zo maar verder. Allemaal prachtig om te hebben, maar uiteindelijk ook materiaal waar je erg zuinig op mag zijn. De ruimte waar jij deze voertuigen zet moet droog zijn, stofvrij en luchtig. In een vochtige ruimte wordt lakwerk van je rijtuig dof. Blanke metaaldelen gaan roesten, hout gaat werken, bekleding en leer worden schimmelig.

Lichtval is goed, maar teveel licht is niet ideaal. Je beschermt je wagens en tuigen het best voor directe zoninval om verkleuring en uitdrogen van leerwerk tegen te gaan.

Als het kan dan is het aangeraden om de paarden niet in hetzelfde gebouw te stallen als de koetsen. Ammoniakdampen die vrijkomen uit de de urine van de paarden kunnen schadelijk zijn voor het lakwerk van je koetsen. De lak kan erdoor dof uitslaan en gaan barsten. Let ook op bij verwarmde ruimtes. De warmte van een hittebron of te plotse temperatuursverschillen zijn niet goed voor houtwerk en lak. Als je wagens hebt die langere tijd binnen staan, is het aangeraden om ze af en toe ook gewoon even buiten te zetten.

Typ-hier-de-titel

Veulentje geboren of nog op komst?

Hieronder een overzicht van al onze ‘veulenboeken’. Proficiat en veel plezier en succes met de jonge spruit!


Veulens, wat je moet weten – €16,95 Klik hier voor meer info


Veulen-tipboek – €17,00 Klik hier voor meer info


Van veulen tot rijpaard – €24,50 Klik hier voor meer info


Van veulen tot volwassen paard  – €24,50 Klik hier voor meer info

Rechtrichten en het Skala der ausbildung

In het vorige nummer van Paardentips zag ik een stukje van een lezeres over rechtrichten. Ze vertelde dat ze haar merrie heel goed heeft kunnen helpen door haar goed recht te (laten) richten en dat ze voorheen gewone dressuur reed, maar dat rechtrichten eigenlijk onderdeel van elke discipline uit zou moeten maken. En daarmee heeft ze absoluut gelijk. Wat me alleen opvalt, is dat rechtrichten nog steeds vaak als een aparte training wordt gezien. Het is echter een onderdeel van de dressuur waar elke vakkundige ruiter of trainer zich mee bezig zou moeten houden, omdat je zonder het onderdeel rechtrichten niet van dressuur kunt spreken. Maar evenmin is het rechtrichten belangrijker dan de andere onderdelen van de dressuur. Om dit beter uit te leggen zullen we het ‘Scala der ausbildung’ eens wat beter bekijken. Dit is het model waarop de klassieke dressuur gebaseerd is. Aan rechtrichten wordt tegenwoordig heel veel aandacht besteed en dat is goed! Maar wat niet uit het oog verloren moet worden, is dat het niet belangrijker of minder belangrijk is dan de andere punten uit het scala, die allemaal samen zorgen voor een ontspannen, sterk, soepel en gezond paard. Er is dan ook geen verschil tussen de klassieke dressuur en de moderne dressuur, zoals zo vaak gezegd wordt. Er bestaat alleen maar verantwoorde juiste dressuur: dat is de manier van rijden die dit paard in deze situatie fysiek en mentaal het best ontspant, versterkt en in evenwicht brengt.

Wat is dressuur eigenlijk? Dressuur heeft niets te maken met het forceren van bewegingen en oefeningen. Het doel is niet om een schouderbinnenwaarts te rijden, maar de kwaliteit die een goed uitgevoerde schouderbinnenwaarts voor je paard heeft. De oefeningen zijn geen doel op zich, maar een hulpmiddel voor het paard om zich verder te ontwikkelen en daarmee ook een graadmeter voor zijn mate van ontwikkeling. Daarom heeft het geen enkel nut om zigzag-appuyementen te rijden aan een slofteugel met een paard dat volkomen tegen de hand is en een stijve rug heeft. Het gaat er immers niet om DAT je het paard zijn benen kan laten overkruisen, maar om HOE het uitgevoerd wordt. Dressuur is ontwikkelt om het paard te behoeden voor slijtage die het zonder meer zou ondervinden van het ruitergewicht, als het niet in een gezonde houding leerde dragen (net zoals wij zware dingen vanuit onze benen moeten tillen en niet vanuit onze rug) en om het paard zijn fysieke capaciteiten ten volle te laten ontwikkelen en benutten. Je brengt daardoor dus zijn meest atletische kant naar boven. Dat is meteen ook de reden waarom je met ELK (fysiek en mentaal gezond) paard dressuurmatig kunt rijden: elk paard heeft de potentie om een sterkere en soepelere versie van zichtzelf te ontwikkelen.

Dit wil niet zeggen dat iedereen persé op hoog niveau dressuur moet gaan rijden om goed te zijn voor zijn paard, maar het trainen van een gezonde ‘gebruikshouding’ is aan te raden voor elke combinatie, aangezien het de levensduur en de fysieke gesteldheid van het paard absoluut ten goede komt. Elke oefening in de dressuur heeft een doel voor het paard en is geen doel op zichzelf. Neem bijvoorbeeld schouderbinnenwaarts. Deze oefening heeft als doel het binnenachterbeen van het paard te versterken in draagkracht door het ondertreden in de beweging. De buiging vergroot de soepelheid van de buitenkant van het paardenlijf (rechtrichten!) en de oefening versterkt het paard in de verzameling. Het is al met al een geweldig goede oefening die heel veel kwaliteiten in zich heeft, maar…………………… enkel en alleen als hij goed uitgevoerd en opgebouwd wordt. Je paard moet eerst een fijne aanleuning hebben, aan de hulpen zijn, een goede impuls onderhouden, in staat zijn tot stelling en buiging en licht aan de hulpen blijven gedurende de oefening. Er gaat dus nogal wat voorbereiding en opbouw aan deze oefening vooraf, voordat het zin heeft ermee te beginnen. Dit brengt ons bij het ‘scala der ausbildung’, een intelligent klassiek model dat staat voor dressuur ten bate van het paard.

Het is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Takt
  • Ontspanning (losgelatenheid)
  • Aanleuning
  • Schwung
  • Rechtrichten
  • Verzameling

Deze onderdelen samen hebben als gevolg: echte Durchlassigkeit..

De takt is het zuivere ritme van de passen in alle gangen, zoals een metronoom die aan kan geven in de muziek. De taktzuiverheid kan heel gemakkelijk verstoord worden door een te sterk inwerkende hand (te veel of te abrupt druk zetten op de teugels) of een ruiter die nog geen onafhankelijke zit heeft ontwikkelt. Wanneer de passen regelmatig, vloeiend en van gelijke lengte zijn en het paard fysiek en mentaal rustig is en zijn spieren ontspant, kan het de opgewekte impuls omzetten in een omhoog gewelfde rug en in aanleuning komen met de ruiterhand. Het paard vindt zijn horizontale evenwicht doordat de achterbenen verder onder het lichaam treden en de rug wordt soepeler door de welving omhoog, waardoor schwung (een swingende deining) door de rug wordt bereikt. Het paard maakt ruime, vloeiende passen die helemaal door zijn lichaam voeren doordat het lijf ontspannen en vrij van verkramping is, onder meer te zien aan een ontspannen pendelende staart. Het hele lichaam danst mee in de beweging en het gewicht van het paard wordt steeds meer door de achterhand gedragen, doordat het paard meer en meer ‘hurkt’ en de voorhand vrijer omhoog laat komen. Hierdoor wordt ook de hals steeds hoger gedragen (oprichting). Tijdens dit proces wordt het paard zowel rechtsom als linksom even buigzaam gemaakt over de gehele lengte van het lijf, door de spieren gelijkmatig te rekken in oefeningen die een steeds grotere buigzaamheid vragen. Hoe sterker en buigzamer het paard wordt, hoe gemakkelijker het zware oefeningen zoals galoppirouettes kan uitvoeren. Zo wordt een oefening dus zowel de graadmeter als de training. Een paard dat kundig wordt gereden zal altijd ontspannen inspanning leveren met zijn ruiter tot het uiteindelijk durchlassigkeit bereikt: Een durchlassig paard reageert direct op de kleinste hulp van de ruiter en geeft zijn lichaam volledig, zonder weerstand in vloeiende en krachtige, dragende en swingende bewegingen. En iedereen die het gevoel van versmelting met het paardenlijf kan ervaren, waarbij je de kracht van zijn lichaam ervaart alsof het je eigen lichaam is, mag zich volgens mij met recht een rijk mens noemen, maar dat terzijde.

De verschillende punten van het scala worden dus niet strikt één voor één afgewerkt, maar vloeien in elkaar door omdat ze sterk met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden.

Dit is natuurlijk maar een heel beknopte samenvatting van een heel uitgebreide en complexe materie, maar wat ik maar wil onderstrepen is het belang van goed rijden in al zijn facetten en de grote waarde hiervan voor je paard, zowel fysiek als mentaal. Goed rijden is niet eenvoudig en het vergt heel veel kennis, kunde, ervaring, techniek, timing, dosering en coördinatie van de ruiter, maar al met al is het dan ook eigenlijk een kunstvorm, net zoals muziek of dans..

En zeg nou zelf, als we allemaal binnen twee weken vliegende wissels reden, dan zou het rijden bij lange na niet zo interessant en uitdagend zijn. Het voornaamste punt is dan ook niet dat we met z’n allen zwaar gaan dressuren, maar dat we wel een zo groot mogelijk besef ontwikkelen over wat we doen met het lichaam van onze paarden, waarvoor wij in grote mate verantwoordelijkheid dragen. Als je met inzicht omgaat met lichaam en geest van je paard, kom je vanzelf weer tot het allerbelangrijkste: Plezier voor twee!

Meer over Lisanne Thomas vind je op haar site Indigo Horsetraining

Lisanne schreef de boeken: Fabels en feiten over bitloos rijden en Beleren (G)een Kunst

Wist je dat? De benen van een paardenbeeld

Ik las laatst iets heel aparts:

Wist je dat de stand van de benen van een paard bij een standbeeld vaak een betekenis heeft? Als het paardenbeeld twee benen in de lucht heeft, zou dit betekenen dat de ruiter op het slagveld gestorven is.

Een paardenbeeld waarbij het  paard één been in de lucht heeft, betekent dat de ruiter aan zijn verwondingen is overleden.

Alle vier de paardenbenen op de grond zou betekenen dat de ruiter een natuurlijke dood stierf.

Is er misschien een Paardentipper met kunstgeschiedenis als achtergrond die me dit verhaal kan bevestigen? 😉


Heb jij een leuk verhaal over je paard? Een rasomschrijving? Een leuk weetje of tip?
Deel het ons via deze link en wie weet staat jouw bijdrage in een van de volgende Paardentips magazines.


Zo dit was alweer een Paardentips Magazine!

Wij gaan ondertussen weer op zoek naar nieuwe Paardentips. Help je mee?

Groetjes
Rudi en Nanny van den Dijck
Paardentips Magazine