Hoi,

Zijn paardenmensen rijk?

Deze week sprak ik een man die al een flink deel van zijn leven in de agrarische sector werkt. Als vertegenwoordiger zag hij in de beginjaren van zijn carrière de inkomsten van het bedrijf binnen komen via boeren en landbouwers. Deze mensen droegen zelfs 75% van de omzet. Volgens de man die ik sprak heeft er de laatste jaren een heel duidelijke verschuiving plaats gevonden. Tegenwoordig zou het grootste deel van de inkomsten van zijn bedrijf gedragen worden door mensen die voor hun hobby dieren houden. Met aan de top mensen met eigen paarden.

De verklaring voor deze verschuiving zou zijn dat landbouwers en boeren het tegenwoordig niet makkelijk hebben en boeren die het hoofd boven water weten te houden inversteringen zo lang mogelijk uitstellen. Daarnaast neemt de interesse in de paardenhouderij nog steeds erg toe en zien we steeds meer weides waar de koeien omgeruild worden voor paarden.

Wat ook zou opvallen bij de paardenhouders is dat het grootste deel van de mensen veel heeft uitgegeven om hun droom waar te maken en daardoor weinig financiële reserves heeft voor investeringen. Paardeneigenaars zouden (misschien hierdoor) weloverwogen keuzes moeten maken, maar blijken daardoor vaak beter geïnformeerd te zijn dan de professionele mensen die producten bij hun kopen. Ondanks die financiële beperkingen zijn paardenhouders graag geziene klanten, omdat ze uiteindelijk voor kwaliteit kiezen en weten wat ze willen.

Trouwens, in 2008 viel het Vlaams minister-president Kris Peeters ook op dat er wat aan de hand was in de paardenwereld. Hij gaf de opdracht voor een economische studie over de Vlaamse paardenhouderij. Daaruit bleek dat het economisch belang van de paardenhouderij voor de staatskas niet te verwaarlozen is. Je kan over deze studie van destijds meer lezen op onze site. Klik hier om het te lezen

Een paar weken geleden was ik ingegaan op een uitnodiging voor een Vlaamse dag op het Hippisch centrum in Deurne (NL). Toevallig kwam de studie er nog eens ter sprake en werd er met een lach verteld dat er na de bekendmaking van de reultaten beduidend meer financiële controles worden uitgevoerd in de Vlaamse paardenbedrijven dan voorheen. Toeval of niet?

Dit even tussendoor, want waar ik eigenlijk naar toe wil is het volgende:
Laatst mochten we een kijkje nemen in de stallen van zo’n gepassioneerde paardenman die zijn droom wist waar te maken. In de stallen liepen verschillende meisjes heen en weer met paarden. De ene ging longeren, de andere gaf een paard een borstelbeurt, weer een andere was de stallen aan het uitmesten. Ze zijn hier al jaren geleden komen aanwaaien, zie hij en af en toe komt er een vriendin mee en die blijft dan ook plakken. ‘Wat een geluk!’, liet de man me weten. Hij was blij met al die extra hulp.

Een van de meisjes kwam zich melden en vertelde dat haar punten ondertussen beter waren. Ze moest beloven een volgende keer haar rapport mee te nemen. Als ze geen betere punten zou halen mocht ze voorlopgig niet meer komen, was de afspraak geweest. Het meisje was niet bij de paarden weg te houden en de resultaten op school hadden eronder geleden.

De moeder van het meisje was erg blij dat de eigenaar van de paarden dit zo aanpakte, dit werkte volgens haar motiverender dan welke straf die zij ook maar zou bedenken! Ze was ook blij dat het meisje in haar vrije tijd zo nuttig bezig was. Het meisje had blijkbaar een moeilijke tijd achter de rug en was nu dankzij de paarden helemaal weer tot rust gekomen.

Nanny en ik (Rudi) hebben er een tijdje staan kijken en konden inderdaad de tevredenheid merken om ons heen. Een ding was zeker, deze meiden hadden gezien dat je een droom kan waarmaken en de motivatie overgenomen om er zelf ook aan te werken. 

Paarden duur? Ja, maar als je de positieve effecten van dit prachtige dier naast elkaar zet, het sociale, de ontspanning, het plezier, het relaxen, dan bergijp ik de groei van deze sector wel. Wij blijven er echter op hameren dat de keuze voor een eigen paard een weloverwogen keuze moet zijn. Bij de meisjes in dit verhaal zit dit duidelijk goed. Zij weten straks waar ze aan beginnen. Ondertussen zijn ze aan een verhaal begonnen waarvan het eind nog lang niet in het zicht is 😉

Paarden bezitten wil niet zeggen dat je rijk bent. Bij paarden kunnen zijn en met hen omgaan, geeft een goed gevoel! Of het nu je eigen paard is of een verzorgpaard. Dit is toch echte rijkdom?

Wat hebben we het toch goed!

Groetjes,
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

P.s.: Dit voorwoordje komt van mijn blog. Je kan deze bezoeken door hier te klikken


Een van de punten waar we zeker niet aan voorbij mogen gaan, is het sociaal en pedagogische aspect van de paardenwereld. Want dit aspect heeft uiteindelijk een grotere waarde dan het financiële.
Uit: de toespraak van Minister Kris Peeters


Inhoud:
1. Boekentip:
Verbeter de conditie van uw paard
2. Paardenpraat: Paarden maken de wereld kleiner
3. Verhalen van lezers: Natural Horsemanship
4. Tip: Rechtrichten paard
5. Tip: Oplossing voor rotte weidepalen

Verhalen van lezers: Natural Horsemanship

Hallo Rudi en Nanny,

Mijn naam is Stefanie en ik ben reeds jaren een trouwe lezer van Paardentips.

Momenteel zit ik in mijn laatste jaar bachelor in de agro- en biotechnologie afstudeerrichting dierenzorg aan de Katholieke Hogeschool te Roeselare. Binnenkort begin ik aan mijn derde en laatste stage en deze keer staat die in het teken van ‘natuurlijk omgaan met paarden’.

 

Aan deze stage hangt een eindwerk vast: ik wil namelijk onderzoeken hoe wijd Natural Horsemanship verspreid is in de Belgische paardensport. Vooral de verschillende sporttakken in de paardensport en of die al dan niet aan NH doen, interesseren me. Daarom heb ik een (online) enquête opgesteld die ik wil laten invullen door zoveel mogelijk paardenliefhebbers om op die manier een juist beeld te krijgen van de verspreiding van NH in België, want in boeken kan je dit helaas niet vinden…

 

Zouden jullie deze enquête willen publiceren in één van jullie magazines? Ik hoop om op die manier een groot en vooral divers publiek van paardenliefhebbers aan te spreken. Dit is de link naar deze enquête

 

Alvast bedankt,

 

Stefanie

 


Hoi Rudi en Nanny,

 

Ik heb het laatste nummer van Paardentips gekregen en ik vond het gewoonweg SUPER dat er zoveel over Natural Horsemanship in staat! Ik ben zelf iemand die Parelli beoefend en ik ben er zo enthousiast over dat ik blij ben dat NH alsmaar meer in de kijker komt te staan! Alleen al op de Flandres Horse Expo wordt een hele zaal voor dit thema voorzien.

 

Eenmaal je er aan begint is er geen weg terug, het is als een hardnekkig virus dat je zelf niet meer wil kwijt raken!:D Ik hoop dat er nog veel mensen “aangestoken” worden en dat het normaal is om NH te doen. Dat is mijn grote droom…

 

Groetjes Jorina D.

Tips:

Tip 1

Demonstratie Pakpaard op Flanders Horse Expo

Nadat Olivier Teirlijnck in 2004 met succes het certificaat van de professionele ‘packing school’ Rock Creek Pack Station in Californië behaalde, ging hij in Europa al meermaals op trektocht met een eigen pakpaard. In deze demo leer je meer over de gebruikte materialen, pakzadels en zadeltassen. Stap voor stap toont Olivier het opzadelen en bepakken in de praktijk, gevolgd door handige weetjes in verband met het veilig leiden van een pakpaard. Een complete introductie om er gepakt en gezakt te paard op uit te trekken! Zondag › Demostal › 12u15 – 12u35Fl
Klik hier om het programma te bekijken van Flanders Horse Expo

Tip 2
Deel je ervaring met anderen:

Heb jij nog wat bijzonders meegemaakt met je paard? Heb je misschien een tip of advies voor andere paardenliefhebbers? Een gedicht? Een mopje of een leuke uitspraak? Een idee dat je met ons wil delen? Mail het ons door via deze link

Tip 3
Een leuk en leerzaam boek over paarden lezen? Klik hier om onze verzameling te bekijken

Boekentip: Verbeter de conditie van uw paard

Je hebt slechts 30 minuten per dag nodig om de conditie, de training, het rijden en houden van je paard te verbeteren!

Benut elk half uur met je paard optimaal en je zult verbaasd zijn over wat je op korte tijd kan bereiken.

Hoe gek je ook op je paard bent, op een gegeven ogenblik hebben we allemaal van die momenten dat de wil er wel is maar dat er te weinig tijd over blijft om nog iets nuttigs te doen met je paard(en).

Of het nu je eigen paard is of niet, je voelt je er toch schuldig bij. Je wil dat de band met het paard goed is en dat hij zich goed in zijn vel voelt en jij werkt daar nu niet aan.

Je wil nog zoveel doen, maar de tijd…

Dus heb je trainingsproblemen? Wil jij je paard leren springen? Of misdraagt hij zich? Maar heb je tijd te kort?

Door goede training met je paard en deze training in kleine haalbare doelen te delen komt je doel dichterbij. Ook als je even wat minder tijd te besteden hebt!

Als je 30 minuten tijd kan vrijmaken per dag kan jij, met een efficiënt trainingsplan, elk moment zo nuttig gebruiken dat je tot een optimaal resultaat komt. Dit doelgericht trainen in een half uurtje zal veel meer effect hebben dan een halve dag doelloos rond je paard te hangen 😉 30 minuten trainen per dag om daarna een gezonder, fitter en beter paard te krijgen of om beter te springen en meer plezier in buiten rijden te hebben? Dat is mogelijk!

Jaki Bell heeft buitengewoon veel ervaring in het combineren van een drukke baan met een leven met paarden. Naast het drukke leven van alle dag, bijvoorbeeld met werk, weer, partner, gezin en noem maar op, kan het voor jou soms een onmogelijke taak lijken om het daarnaast ook nog eens goed te doen voor je paard. Jaki Bell laat je zien hoe jij in korte tijd je paard kan geven wat hij nodig heeft om zich goed te voelen.

Elke dag dertig minuten rijden en dan kom ik er?

Nee, wat Jaki je wil laten zien is:

30 minuten voor een gezonder paard

30 minuten…

 • voor huisvesting
 • om het voer te anayseren
 • voor een gezondheidscontrole
 • voor een massage

 

30 minuten voor een beter paard

30 minuten…

 • voor een grondige poestbeurt
 • voor grondig tuigonderhoud
 • voor manen en staart
 • voor een wedstrijdklaar paard
 • voor een scheerbeurt

30 minuten voor goed gedrag

30 minuten …

 • zinvolle omgang
 • studie van de aard van het paard
 • geïnspireerd longeren
 • aan de lange lijnen
 • om schichtigheid te corrigeren

30 minuten voor een fitter paard

30 minuten…

 • voor een trainingsprogramma
 • om je paard te trainen
 • gerichte scholing

30 minuten om beter te springen

30 minuten…

 • voor de theorie van het springen
 • balkjeswerk
 • van balkjes tot hindernis
 • naar zelfvertrouwen
 • per week voor ‘enge’ hindernissen

30 minuten plezierig buiten rijden

30 minuten…

 • om zelfvertrouwen te versterken
 • voor een boeiende buitenrit
 • voor drie korte trainingssessies

 

Dus maak hieruit één 30 minutensessie per dag, die het beste bij jou en je paard past en je zal verbaasd zijn wat je in deze korte tijd allemaal kan doen!

Prijs: €24,50 Nu: €14,95

Klik hier om het boek in huis te halen

Garantie
Bevalt deze omschrijving je? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het zal je zeker bevallen. Haal het boek via ons in huis en we geven je de niet-goed-geld-terug garantie. Ontvang het boek, lees het en bevalt het je alsnog niet, dan mag je het tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

Tip: Rechtrichten paard

Beste Rudi en Nanny,

Allereerst de grootste complimenten voor jullie online tijdschrift! De artikelen zijn ontzettend leuk en leerzaam! En het voorwoord wordt altijd zo boeiend geschreven dat ik er naar uitkijk om het telkens weer te lezen. Ik weet dat jullie veel verhalen van lezers krijgen, maar ik wilde toch graag mijn verhaal over rechtrichten met jullie delen omdat ik vind dat het belang ervan wordt onderschat. Binnen elke discipline zou aandacht moeten zijn voor het rechtrichten van het paard.

Met mijn eigen friese merrie rijd ik ‘gewone’ dressuur. Maar in de training kwamen we steeds niet verder. Steeds kreeg ze last van een blessure of ontwikkelde ze vervelend gedrag (zoals het kantelen van haar hoofd, over haar buitenschouder weglopen of het overkruist aanspringen in galop). Vervolgens kon ik weer van voor af aan beginnen. Met borstelen reageerde ze altijd heel heftig bij haar rechterschouder, terwijl de veearts en de fysio hier niets konden vinden. Ik heb haar helemaal medisch laten nakijken maar hier kwam (gelukkig!) niets uit naar voren. Toen ben ik op internet gaan zoeken. Ik kwam terecht op de site van Marijke de Jong, Ridder in de Academische Rijkunst. Op deze site staat heel veel informatie over de natuurlijke scheefheid en het rechtrichten van het paard. Er is een lijst van 33 symptomen waaraan je scheefheid bij een paard kunt ontdekken. Mijn paard vertoonde 21 van deze symptomen…

Ik was er direct van overtuigt dat mijn paard last had van haar scheefheid en dat rechtrichten de oplossing zou zijn. De problemen hadden dus toch een lichamelijke oorzaak. Ik heb geprobeerd om haar zelf recht te richten maar dit was erg moeilijk omdat ik geen ervaring had en mijn paard al te vaak was bevestigd in haar scheefheid in plaats van gecorrigeerd. Ik kon haar moeilijk van haar (slechte) gewoontes af laten wijken. Instructeurs woonden helaas te ver weg om mij les te komen geven.

Uiteindelijk heb ik besloten om haar een maand in training te zetten bij een professional. Ze staat nu sinds een week op stal bij Marijke de Jong en wordt getraind door Claudia Wolters. Het is voor mij 1,5 uur rijden en ik mis haar natuurlijk verschrikkelijk! Maar ik ben ervan overtuigd dat we hierna eindelijk vorderingen zullen kunnen maken in de training. Kort gezegd wordt de scheefheid in haar lichaam veroorzaakt door ongelijkheid in haar achterbenen. Het ene achterbeen is buigzamer en draagt, terwijl het andere achterbeen steiler is en stuwt. Dit is bij alle paarden in meer of mindere mate het geval. Tijdens haar training wordt de scheefheid in haar lichaam verminderd door het laten stretchen van haar spieren zodat ze haar lichaam zowel naar links als naar rechts gelijkmatig kan buigen. Vervolgens wordt de oorzaak aangepakt (de achterbenen) zodat deze scheefheid niet binnen de kortste keren weer terug is. De achterbenen moeten even buigzaam worden. Hiervoor is veel training nodig, voornamelijk via de schouderbinnenwaarts en de travers. Tijdens haar trainingsperiode wordt hier een begin mee gemaakt. Als ze terugkomt zal ik de training doorzetten om haar sterker te maken waardoor ze steeds rechter wordt en ook recht blijft.

De reden waarom ik dit schrijf is omdat ik het rechtrichten graag (opnieuw) onder de aandacht wil brengen van de lezers. Veel mensen staren zich blind op de discipline waarbinnen zij actief zijn. Maar als er binnen deze discipline problemen ontstaan, kan het geen kwaad om eens wat verder te kijken. Het feit dat ik mij nu intensief zal bezighouden met het rechtrichten, wil niet zeggen dat ik mijn paard ga opleiden in de Academische Rijkunst. Maar ik gebruik bepaalde methodes van deze discipline om de dressuur te verbeteren. Net zoals ik bepaalde aspecten gebruik van het Natural Horsemanship (freestylen) of van de recreatie (buitenrijden). Er zijn zoveel problemen die hiermee kunnen worden opgelost en zoveel blessures die hierdoor kunnen worden voorkomen. Als je paard afwijkend gedrag vertoont, probeer dan niet de symptomen aan te pakken (zoals hulpteugels te gaan gebruiken) maar zoek naar de oorzaak. Of je paard op dit moment probleemgedrag vertoont of niet, het kan geen kwaad om een keertje een kijkje te nemen op de site of de artikelen van Freddy Hulshoff te lezen op de site van paardentips. Klik hier om ze te lezen.

Het verbreedt je kennis en al heb je het nu niet nodig, het kan altijd in de toekomst nog van pas komen.

Groetjes, Sharon K.

Typ-hier-de-titel

Het boek Een eigen paard

Maak het leven van je eigen paard zo aangenaam mogelijk!

Aanschaf, stalling, verzorging, veel voorkomende problemen.

KLIK HIER OM HET IN HUIS TE HALEN.

Nu tijdelijk geen verzendkosten

Paardenpraat: Paarden maken de wereld kleiner

Paarden maken de wereld kleiner, echt waar. Ik zal je uitleggen wat ik ermee bedoel.

Niet zo lang geleden kregen we een uitnodiging uit Frankrijk van Rolf en Heleen. Zij gingen naar een feest in de Camarque en nodigden ons uit om mee te gaan. Jammer genoeg konden we er niet de tijd voor vrij maken, maar de uitnodiging alleen al was super aardig. Je krijgt trouwens de groetjes van hen. Ze hebben wegens te druk geen artikeltjes meer voor Paardentips kunnen schrijven. Goed voor hen natuurlijk 😉 Als je hier klikt kan je nog wat van de verhalen nalezen

Wat later krijg ik een telefoontje via skype van een vriend uit Noorwegen om wat te vertellen over zijn paarden en nieuwe plannen. Heel gezellig en door de paarden genoeg gespreksonderwerpen. Ik kijk in mijn mailbox en zie een uitnodiging staan van een koppel dat in Zweden gaat paardrijden en vragen of we zin hebben om met hen mee te gaan, ze kennen ons enkel via Paardentips. Nog een mailtje van een Tinkerstal in Polen die ons hun gastvrijheid aanbiedt. Dit allemaal deze week.

Op het afgelopen Horse Event kwamen lezers van Paardentips met ons praten. Ze kennen ons natuurlijk via het magazine maar wij kennen hen helemaal niet. Wat blijkt? Het is net alsof we iedereen al jaren kennen. Wat een gezellige dag!

Ik had me laatst opgeven voor een studiedag, voor de pauze zat ik stil aan een tafel alleen. We moesten ons voorstellen en al snel heb ik het over paarden … na de pauze zat mijn hoekje helemaal vol en hadden we de grootste lol. Er bleken meerdere paardenliefhebbers aanwezig te zijn.

Ik kreeg eens een uitnodiging om samen met een vriendengroep een bosrit te maken. Een prachtige rit in een prachtig gebied, dat normaal niet toegankelijk was, maar omdat de boswachter erbij was was het toch mogelijk. We stoppen bij een huis waar de paarden worden uitgespannen. Een erg oud dametje ontvangt ons in haar huiskamer en geeft ons te drinken. De groep mensen waarmee ik om de tafel zit, blijken elkaar al van kindsaf te kennen. Al jaren speelden ze samen en gingen ze tochtjes te paard doen om tot slot bij het dametje wat te drinken. Ze stelden zich voor, de ene man was dus boswachter, een winkelbediende, de andere een rechter, een orthopedist en dan ik als vreemde eend in de bijt! Toch voelde ik me er meteen op mijn gemak. Heerlijk toch!

Zo vertelde laatst iemand dat hij ooit in Engeland aan menwedstrijden had deelgenomen en zo voor hij het wist een prins bij hem op de koets had zitten. Deze was ook fervent menner en meteen was elk protocol verdwenen. Ze hadden een erg gezellige tijd samen.

Paarden maken het allemaal een stuk makkelijker, de gezamelijke passie voor dit dier heeft al heel wat werelden dichter bij elkaar gebracht. Dat is iets waar we zelf nog steeds erg van genieten.

Tip: Oplossing voor rotte weidepalen

In het vorige nummer van Paardentips schreef Rudi over het extra werk dat je hebt als paardeneigenaar. Een beetje goed weer en je kan alweer aan de slag. Voor afzettingen in de weide gebruikten wij degelijk geïmpregneerd hout dat wat langer mee gaat. Toch gaan ook deze palen op den duur in kwaliteit achteruit. De tijd vliegt en al staan de palen al een paar jaar toch is het net alsof je de investering en al het werk voor het plaatsen nog maar net achter de rug hebt. Waarschijnlijk is dit ook voor jou heel herkenbaar. Tja, deze zaken horen er nu eenmaal bij als je paarden hebt. Maar als je al dit extra werk achterwege zou kunnen laten, heb je extra tijd over voor je paarden! Daar ging het ons juist om.

Het extra werk met de weidepalen liet ons niet los. We vonden de ideale oplossing.
Heel wat tijdbesparing en op den duur ook veel goedkoper!

Als wij ermee geholpen zijn. dan zijn er waarschijnlijk nog wel meer paardenmensen waarvoor dit zijn nut zal bewijzen…

We vonden een milieuvriendelijke en onderhoudsvrije paal, die wij nu zelf gebruiken voor het afzetten van een deel van onze weide.

    

Hier het stuk dat we hebben afgezet, klaar om in te zaaien.

In samenspraak met de fabrikant is er zelfs een omheining met twee of drie balken gemaakt, speciaal voor weides. Het ziet er allemaal heel mooi uit en …
… wij mogen dit product verdelen in heel België! Om meer informatie te kunnen geven hebben we er een site voor gemaakt:
Klik hier voor meer informatie en foto’s Ondertussen is er veel interesse, dus meer foto’s zullen hopelijk snel volgen 🙂