Hoi [%name%],

Heb jij ook zo genoten van het zonnige weertje dat de laatste dagen af en toe opkwam? Heerlijk!
Wat mij betreft mag het zo wel blijven. Iets warmer natuurlijk. Maar ik bedoel, weer waardoor je buiten fatsoenlijk aan de slag kan. Omheining nakijken en opknappen, vooral het hout is toch telkens weer een extra klus. Rotte delen vervangen en de rest een beschermlaagje geven. Hiervoor ga ik toch nog een alternatief bedenken 😉

We hebben ook nog een paar bomen moeten omzagen, die door de sneeuw en wind hun beste tijd hadden gehad. Een stuk berkenboom is trouwens een ideale bezigheid voor paarden die op stal staan. Vooral paarden die aan de stal knagen, krijgen zo een alternatief. Ze ontdoen zo’n stronkje graag van het schors. Onze paarden staan buiten, maar ook zij waarderen het als ze af en toe een stronkje berkenboom krijgen. Misschien dat je er raar van opkijkt, maar je zal merken dat je er jouw paard ook een plezier mee kan doen. We zagen eerder dat de Konikpaarden in de natuurgebieden, zelfs als er voldoende gras is, aan bomen knagen. Dus het is volgens mij geen ondeugd die je op deze manier aanwakkert.

Die Konikpaarden maakten trouwens ook gretig gebruik van de bomen in de omgeving door er tegen aan te schuren. Zo wordt de kriebelende wintervacht afgeschuurd. Allemaal dingen die onze paarden in de meeste gevallen niet kunnen doen. Wij hebben zelf voor onze paarden een paal waar we een paar harde schrobborstels tegen aan hebben geschroeft. Daar genieten ze van en ze gebruiken deze eerder dan de bomen in hun weide. En op deze manier breken de manen ook niet zo snel af. Nu ik het er over heb, die borstels moet ik nog vervangen, de koetsen een onderhoud geven, tuig poetsen, … als het nog maar even lekker weer blijft!

Ook de paarden worden extra vrolijk van zo’n weer. Maar weer of geen weer, we hopen jou extra op te vrolijken met alweer een nieuw nummer van het Paardentips Magazine.

Groetjes
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine 


Het schrijven van het woord paard is al zo’n automatisme geworden dat ik zonder het zelf te beseffen dingen schrijf als: een paard sokken, een paard vrienden van mij, een paard klontjes suiker en zo heb ik er nog een paard.
(Rudi van PAARDentips)


Inhoud:
1. Boekentip:
Natural Horsemanship
2. Tip: Veilig trailerladen dankzij Parelli Natural Horsemanship
3. Over paarden: Straf verhaal!
4. Gedrag: Inrijden
5. Lezersverhalen: In de mailbox

Over paarden: Straf verhaal!

Het was op 10 juli 1584 dat Willem van Oranje de aanslag van de Fransman Balthasar Gerards niet overleefde. Willem van Oranje dineerde op dat moment met de burgemeester van Leeuwarden. De laatste woorden die hij sprak voor hij stierf waren: ‘Mijn God, Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk’.

Dat de moordenaar op weinig medelijden kon rekenen, blijkt wel uit de straf die hij kreeg. De moordenaar werd veroordeeld tot de zwaarste lijfstraffen die er mogelijk waren. Hij werd met gloeiende tangen gemarteld, er werd kokend lood over hem heen goten en op het einde van deze  gruwelijke lijdensweg werd hij met paarden uit elkaar getrokken.

Da’s heel wat anders dan de plek waar hedendaagse misdadigers eindigen.

Vierendeling was in vroegere tijden een straf die wel vaker voorkwam bij mensen die de doodstraf kregen. De veroordeelde werd dan aan elke arm en been aan een paard gebonden en door deze vier paarden uit elkaar getrokken. In vieren gedeeld. Nu voor sommigen bijna te gruwelijk om te lezen, maar in die tijd een tafereel dat veel kijklustigen trok.

In Frankrijk gebruikte ze de straf alleen bij koningsmoordenaars. In Engeland was het dan weer voor mannen die schuldig waren aan hoogverraad. Tot 1870 was deze straf nog opgenomen in de Engelse strafwet. Ook in Rusland en zeg maar overal waar paarden voor handen waren, werden mensen als straf gevierendeeld.

Tip: Don’t try this at home!

Tips:

Tip1
Cursus Leer paardrijden

Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?
Je kan er vandaag nog aan beginnen!
Je ontvangt elke week via mail informatie die je op weg helpt een goede ruiter of amazone te worden.

  

Waarom zou je aan deze cursus beginnen?

 •  Het is de beste start bij het leren paardrijden.
 • Je haalt hierdoor meer uit je praktijklessen, dus sneller resultaat.
 • Je hebt minder rijlessen nodig voor hetzelfde effect. Dus je maakt vlugger vordering en je bespaart geld.
 • Je bent dus goedkoper uit.
 • Je kan elke dag, wanneer het jou uitkomt, aan een les beginnen.
 • Alles is makkelijk na te lezen. Je begrijpt beter wat je moet doen tijdens je paardrijles en waarom.

Probeer het meteen uit: Gratis proefles? Klik dan hier

Tip 2
Gun ook andere paardenvrienden het Paardentips Magazine. Breng ze op de hoogte van dit gratis digitale paardennieuws. Heb je een site? Plaats dan a.u.b. een linkje of een bannertje Heb je een evenement of wil je gewoon wat folders uitdelen op je manege? Wij sturen je graag wat folders klik hier om ons te mailen

Tip 2
Meer leuke paardenboeken? Klik dan hier

Tip 3
Binnenkort zal Paardentips Magazine ook aanwezig zijn op Flanders Horse Expo ’11

Datum: 25-26-27 februari 2011 Klik hier om meer te lezen

Flanders Horse Expo is Vlaanderens grootste beurs voor ruiter, menner, fokker en paardenliefhebber

Zien we jou daar ook? Kijk goed in je mailbox want binnenkort maak jij, via Paardentips Magazine, kans om deze beurs gratis te bezoeken!

Boekentip: Natural Horsemanship

Ga op een natuurlijke manier om met je paard…

Zou jij ook graag met je paard willen communiceren zonder dat hij ergens aan vast zit, zonder halster, zonder touw, zonder bit of ander middelen? Alleen jij en je paard in vrijheid samen. Natural Horsemanship maakt dit voor jou mogelijk.

Leer gebruik maken van je natuurlijke hulpmiddelen en wordt een Natural Horse Man (of Horse Woman natuurlijk).

Wat is Natural Horsemanship?

Citaten uit het boek:“In het algemeen zijn er twee extremen te onderscheiden in de manier waarop mensen een paard benaderen om iets te doen. Het ene uiterste is de zweepmanier. Daarbij slaat iemand het paard met de zweep om hem te dwingen iets te doen. Zo iemand laat het paard presteren met behulp van geweld en intimidatie.”

“Het tegenovergestelde is de peentjeshouding. Dan hebben we het over iemand die het paard met uitsluitend zoete praatjes overhaalt om iets te doen. Zo iemand heeft meestal geen succes en bedelt bij het paard in plaats van respect van het dier te vragen en te krijgen.”

“Tussen deze twee extremen zit de assertieve persoon. Zo iemand is niet agressief en ook geen doetje, maar tegelijkertijd zo streng als nodig is. Als je aardig doet, hoeft dat niet gelijk poeslief te zijn. Als je streng doet, ben je resoluut zonder gemeen of kwaad te zijn. Het principe is dat je je fantasie gebruikt voorbij de grenzen die normale mensen hanteren.”

“De attitude van een Natural Horse Man is gebaseerd op het feit dat principes belangrijker zijn dan het doel- dat inspelen op de situatie belangrijker is dan regels. Natural Horse-Man-Ship is een levenshouding voor mensen die positief en progressief zijn ingesteld en in het natuurlijke standpunt van het paard geloven. Zij zijn vanuit een bepaalde passie natuurlijke paardenmensen geworden en willen op natuurlijke wijze opklimmen in de tien prestatieniveaus. In Natural Horse-Man-Ship zijn geen regels, alleen principes en doelen.”

Bij Natural Horsemanship spreekt men van bepaalde niveaus waarnaar je kan streven. Iemand van niveau 1 tot 3 is een enthousiaste Natural Horseman die er zijn of haar hobby van maakt. Niveau 3 tot 6 is als een ambacht en als je niveau 6 tot 10 haalt, bekijkt men je bij Natural Horsemanship als kunstenaar.

Als je het boek Natural Horse-Man-Ship van Pat Parelli leest en toepast en ongeveer 20 tot 40 uren oefent, kan je op een behoorlijk bekwame wijze slagen voor niveau 1.

Je vindt achteraan dit boek ook een niveau 1 test. Aan de hand van deze test kan je jezelf en je paard testen en kijken of je klaar bent voor het volgende niveau. [%name%], misschien ben jij wel een van de toekomstige Horsemanship kunstenaars!

Technieken die in dit boek beschreven zijn, zijn gebaseerd op wat een paard van nature doet, het is dus een methode die je bij elk paard kan toepassen of je nu western, dressuur of een andere vorm van sport met je paard beoefent.

Over het boek

Titel: Natural-Horse-Man-Ship
Schrijfster: Pat Paralli
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 223
Kaft: zachte kaft
Illustraties: zwart-wit foto’s
Prijs: € 24,50 (incl. BTW) (+ € 1,95 verzendkosten)KLIK HIER OM HET BOEK IN HUIS TE HALEN

Inhoudsopgave

Filosofie

1. Natural Horse-Man-Ship een overzicht
Attitude: acht regels van Natural Horse-Man-Ship; tien goede eigenschappen van een paardenmens.

Kennis: relatie prooi-roofdier; drie systemen: respect, impuls, buigzaamheid; dynamiek van de beweging van het paard; tempo van de gangen; hoe het paard zijn lichaamsgewicht verdeelt; ‘paard-lijkheden’; paardentalenten; acht verantwoordelijkheden; communicatiemiddelen; positieve en negatieve indrukken versus straf en beloning; waarderingssysteem.

Gereedschappen

Technieken: lateraal longeren; dynamiek van het rijden. Tijd: niveaus van Natural Horse-Man-Ship; tijd voor een paard; tijd voor een mens; timing

Verbeeldingskracht: uitdagingen, inspelen op de situatie.

2. Natural Horse-Man-Ship op de grond

Attitude: lateraal longeren: principes, doel en tijd.

Kennis: zes keer wijken; vrijheid; ver weg en dichtbij.

Gereedschappen: halster en touwen; stokken.

Technieken: benaderen en terugtreden; formule in vier stappen; sensibiliseren en afharden; rechts- en linkshandigheid; stemhulpen; inleidende hulpen; positie ten opzichte van het oog; lateraal denken; technieken die paarden op mensen toepassen; lateraal longeren – uitrusting, vriendelijkheidstest, drijflijn, vierfasen-theorie; zwichten – nageven op de vingertoppen, het monstertouw en de longe; longeren op grotere cirkels, toevoegen van concepten en technieken – ‘pre-flight’ grondcontrole, opzadelen, ‘pre-flight’ controle met het zadel, in de trailer zetten.

Tijd

Verbeeldingskracht


3. Natural Horse-Man-Ship in het zadel

Attitude kennis: mentale, emotionele en lichamelijke fitness voor de mens; mentale, emotionele en lichamelijke fitness voor het paard; concentratie; opklimmende strengheid (vragen, gebieden, beloven).

Gereedschappen: gereedschappen die een Natural Horse-Man gebruikt bij het rijden.

Technieken: concentratie; teugelposities en teugelfuncties; verantwoordelijkheid van de teugels; handen en benen; zwichten voor druk; aansporen; onafhankelijke zit; achterwaarts gaan; terugnemen en halthouden; zijgangen; ‘pre-flight’ controle met trens en twee teugels; verzameling.

Tijd: tijdschema van paard en mens; 80/20-concept; van moment tot moment; timing; werkschema voor jonge paarden.

Verbeeldingskracht: denkbeeldige wedstrijden; simuleerspelletjes; isolatie.

Parell’ismes Niveau 1 test

Over de schrijver
Pat Parelli:
Internationaal gerespecteerd als paardenman en instructeur heeft Pat Parelli al duizenden ruiters geholpen hun paarden beter te begrijpen en met ze te communiceren volgens de methode Parelli Natural Horse-Man-Ship. PNH verschaft de ruiter bereikbare doelen en meetbare maatstaven, ongeacht de discipline (Engels of Western) of activiteit (wedstrijdsport of recreatie). De filosofie en concepten van Pat zijn gebaseerd op een taal van vertrouwen, leiderschap en respect en een speciale band tussen het paard en de mens.

Pat en zijn vrouw Linda zijn de eigenaren en exploitanten van PNH International Study Centers in Pagosa Springs, Colorado en Ocala, Florida. Duizenden mensen hebben al genoten en geleerd van de clinics, seminars en demonstraties die Pat op drie continenten heeft verzorgd: Noord-Amerika, Australië en Europa.

Pat heeft al opgetreden op een groot aantal paardenevenementen en veetentoonstellingen. Hij is te zien geweest in televisieprogramma’s in allerlei landen. Ook heeft hij in alle belangrijke paardenbladen gestaan. Hij streeft ernaar het niveau van de rijkunst wereldwijd te verhogen en heeft inmiddels niet alleen zijn doel bereikt, maar zelfs het beeld van de rijkunst voorgoed veranderd.

Garantie
Bevalt deze omschrijving je? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het zal je zeker bevallen. Haal het boek via ons in huis en we geven je de niet-goed-geld-terug garantie. Ontvang het boek, lees het en bevalt het je alsnog niet, dan mag je het tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

Klik hier om het boek in huis te halen

Gedrag: Inrijden

Vandaag was het dan zover, er hing lente in de lucht! Het zonnetje scheen aan een helder blauwe lucht en mijn winterjas kon ik na het uitmesten van de paddock aan een paal hangen, om in een trui te genieten van 15 graden Celsius in het zuiden van Limburg. Een ideale dag om te beginnen met ‘de opleiding’ van mijn bijna 4-jarige hengst. Hij toonde zich een voorbeeldige student, zo voor het eerst aan de longe en hij begreep zo goed wat de bedoeling was, dat ik hem verdacht van spieken bij de andere paarden. Ook het dekje en de longeersingel vormden geen enkel probleem en na een klein half uurtje sloten we de training tevreden af met een kleine wandeling langs een boom die gesnoeid werd met een cirkelzaag, waarna de takken verdwenen in een enorme versnipperaar. Ook dat vormde voor de stoere kerel geen enkel probleem en ik moet toegeven dat ik verbaasd was door zoveel inzet en moed, zelfs na het beleren van ruim 70 paarden! Voorlopig zullen we ongeveer twee korte trainingssessies per week houden, waarbij ik hem rustig laat wennen aan het zadel en aan mij op zijn rug. Maar ik zal hem pas echt gaan rijden wanneer hij vijf jaar wordt en dan heb ik het nog steeds over korte sessies in het zadel waarbij hij op lichte hulpen leert in een fijne nageeflijkheid door zijn rug te lopen in alle gangen, overgangen en ruime wendingen. Tot die tijd werk ik veel aan de longe en aan de hand en besteed ik niet meer dan 10 tot 15 minuten op zijn rug.

Maar waarom toch zo traag? Van oudsher werden paarden op 3-jarige leeftijd beleerd. In de westernsport worden de paarden zelfs nog een half jaar eerder onder het zadel gebracht. Maar zowel mentaal als fysiek heeft het paard tijd nodig om volwassen te worden en te volgroeien. Een driejarig paard kun je vergelijken met een kind van 8 of 9 jaar oud. Zo bezien kun je je voorstellen waarom het belangrijk is om je training kort en speels te houden, omdat je te doen hebt met een heel groot kind! Geestelijk is het paard er dan ook lang nog niet aan toe om teveel indrukken ineens te verwerken. Weten hoe een paard leert en wat het wel en niet kan begrijpen is dan ook heel belangrijk.

Maar ook fysiek is een paard nog lang niet ‘af’ als het 3 jaar oud is. Het skelet van een jong paard mist de stevigheid om gewicht te kunnen dragen, of om zwaar werk op kleine voltes aan te kunnen. Dat komt omdat er zich tussen de botten van het paard zogenaamde groeischijven bevinden. Dit zijn delen van het kraakbeen die nog heel week zijn, om groei van de botten mogelijk te maken. De groeischijven in de benen gaan eerder dicht dan die in de rug. Deze sluiten pas als het paard ruim 5 jaar oud is, soms zelfs later. Stel je voor wat er gebeurt als je de ruggenwervels al gaat belasten met 3 jaar. Eigenlijk is de ruggengraat helemaal niet gemaakt voor het dragen van gewicht, dus een paard moet met kunde en inzicht gereden worden om schade te voorkomen. Maar bij te vroege belasting is beschadiging onvermijdelijk. Als je één of twee jaar geduld hebt voor je je paard gaat belasten, dan krijg je daar misschien wel 10 jaar langer rijplezier en een gezonder paard voor terug. De moeite waard lijkt mij zo!

Nu het voorjaar heel langzaam de winter gaat verdrijven zullen veel mensen beginnen met beleren van hun jonge paard. Behoor je zelf tot deze mensen, denk dan goed na over een verantwoorde trainingsopbouw en gun je paard zijn jeugd. Voorbereiding, ontspanning, geduld en opmerkzaamheid vormen een goed recept voor het krijgen van een hechte band en het behouden van een gezond en tevreden paard.

Plezier voor twee is het motto!

 

Groetjes Lisanne


Meer over Lisanne Thomas vind je op haar site Indigo Horsetrainig

Lisanne schreef de boeken: Fabels en feiten over bitloos rijden en Beleren (G)een Kunst

Typ-hier-de-titel

DVD Basisopleiding van het rijpaard

Kijk mee en leer hoe Olympisch en wereldkampioene Ingrid Klimke haar paarden traint om te komen tot topprestaties ….

klik hier om meer te lezen

Tip: Veilig trailerladen dankzij Parelli Natural Horsemanship

Een paard is als ultiem prooi- en vluchtdier van nature niet geneigd om in een enge ruimte te stappen… het is dus ook niet verwonderlijk dat moeilijk op de trailer gaan één van de vaakst voorkomende problemen is in de omgang met paarden.

Volgens Pat Parelli zijn er vier dingen die je vooral niet moet doen bij het trailerladen:

1. wachten tot je te laat bent voor de wedstrijd of de uitstap en er dan aan beginnen
2. met je paard naar de trailer wandelen om eens te zien of hij er niet opgaat – want hij zal er dan waarschijnlijk niet opgaan…
3. als je paard een goede poging doet, dwing hem dan niet nog meer te doen
4. als je paard er dan uiteindelijk op staat, reageer dan niet als volgt: “snel, snel de deur toe!”

 Wat doen de meeste mensen met een trailerlaadprobleem?

 • niet oefenen, want ze zijn bang om te dikwijls te “verliezen” van het paard telkens wanneer hij er toch niet in wil.
 • zelf in de trailer gaan staan en hun paard erin lokken met voer
 • gebruik maken van de kuddegeest en hun paard erin lokken met ander paard al in de trailer
 • paard aan de buitenkant al proberen “opsluiten” bv. door trailer naast muur te parkeren, of door 1 of 2 longes achter de achterhand toe te trekken.
 • paard erop trekken aan halster met brute kracht, achteraan erop tikken met de zweep
 • enz. enz. enz…..

Mensen hebben “geen tijd” om trailerladen te oefenen maar wel om elke keer het “gevecht” aan te gaan als het paard dan effectief vervoerd moet worden. Een goede raad: neem opvoorhand de tijd die nodig is en je zal op lange termijn tijd uitsparen!

Trailerladen is een oefening als een andere, elk paard kan het leren als je het maar goed aanpakt en voldoende tijd neemt voor een goede voorbereiding.

 

Haal meer uit je paard op een paardvriendelijke manier
Meer dan 25 jaar geleden leerde Pat Parelli hoe paarden hun lichaamstaal gebruiken om met elkaar te communiceren. Om de lichaamstaal van paarden gemakkelijk aan andere mensen te kunnen aanleren, omschreef Parelli ze als de “Seven Games”, de zeven spelletjes. Naarmate je zelf leert deze spelletjes met je paard te spelen, zal je opmerkelijke verschillen zien gebeuren: ineens kijkt je paard naar je en hij begrijpt je! Het is eindelijk gedaan met duwen en trekken aan je paard om hem te leiden of te laten stilstaan. De zeven spelletjes liggen aan de basis van alles wat je met je paard wil doen, zowel op de grond als te paard. Zodra je paard jou en je beslissingen volledig vertrouwt, wordt hij kalmer en gewilliger. Hij stopt met zich te verzetten, of hij wordt minder angstig en meer geïnteresseerd in wat jij van hem vraagt… Kortom, hij wordt jouw perfecte partner!

Telkens je een probleem hebt met je paard, zegt Parelli trouwens: het gaat niet om… de trailer, het bokken, het schrikken, de hindernis, de lawaaierige buurman, de andere paarden, de wind, het zadel, het bit, het slaan, de kudde, de stal… het gaat over de relatie! De relatie waarover we hier praten is die tussen een leider – jij – en een volger – jouw paard.

Parelli gebruikt vaak de slogan “Love, Language & Leadership”:

 • de relatie met het paard komt op de eerste plaats: we gaan niets doen ten koste van het paard.
 • effectieve, natuurlijke communicatie: het is de mens die de lichaamstaal van het paard moet leren zodat onze communicatie voor het paard gemakkelijk te begrijpen is.
 • Een goede leider heeft een plan, en krijgt van de ‘volgers’ vertrouwen en respect. Voor een paard is het natuurlijk om te synchroniseren met de leider, voor paard is een natuurlijke rangorde vanzelfsprekend.

Uit het oogpunt van je paard
Stel je het trailerladen eens even voor vanuit het standpunt van je paard, waar hecht een paard nu het allermeeste belang aan? Ten eerste veiligheid (als prooidier zou het paard anders niet overleven; we moeten dus rekening houden met zijn instinctieve eigenschappen zoals claustrofobie, snel panikeren…), ten tweede comfort (geen ongemak), ten derde spel (ken je het spelletje “wie beweegt wie?”) en ten slotte voedsel (extra motivatie tijdens de training).

Uit dit lijstje wordt ook al snel duidelijk dat een angstig paard met voer de trailer in “lokken” gewoon niet werkt. Als een paard echt bang is speelt voedsel geen rol – je paard zal zelfs niet kunnen eten als hij denkt dat hij echt in gevaar is of onder grote stress staat.

Hoe gaan wij als Parelli instructeurs het trailerladen nu aanpakken?

 • omgekeerde psychologie gebruiken: i.p.v. stress te veroorzaken bij de trailer “hij MOET er nu in, kost wat kost” gaan we het paard juist comfort geven aan de trailer. Paarden aanzien de stal als een veilige plaats, als we het goed aanpakken kan ook de trailer zo bekeken worden.
 • we willen een KALM paard dat gemotiveerd is om in de trailer te gaan, dus zowel emotioneel, mentaal als fysiek wil het paard erin. We pushen hem niet tot hij niet anders kan, want dan zal het paard de trailer niet associëren met iets aangenaams.
 • we willen het paard alleen de trailer laten instappen zodat wij achteraan kunnen afsluiten want dat is veiliger als je alleen bent. Als je voor het paard mee zou instappen en hem vooraan vastbindt en hij zou schrikken of terug achteruit trekken, dan gebeuren er ongelukken. Daarenboven riskeer je als je, voor je paard uit, de trailer ingaat door een plots onstuimig binnenstormend paard geplet te worden tegen de voorstang.

Paarden zijn patroondieren, ze houden van spelletjes en puzzels oplossen (“hoe krijg ik het hek open?”) en ze leren vaak veel sneller dan wij als mens zouden vermoeden. In het Parelli systeem maken we tijdens de trainingen dan ook heel veel gebruik van bepaalde patronen. De spelletjes en patronen beginnen heel gemakkelijk maar stap voor stap proberen we onszelf en ons paard telkens weer te verbeteren, zowel op de grond als in het zadel.

Van zodra jij en je paard de zeven spelletjes en doorhebben, wordt trainen een aangename bezigheid voor allebei. Parelli leert de mens om bij elke nieuwe uitdaging te denken “hmm, hoe interessant! Hoe kan ik deze puzzel aan mijn paard presenteren zodat hij het juiste antwoord vindt?” En trailerladen is dus een oefening als een andere…

Als Parelli-instructeurs trainen we dus eerder de mensen dan de paarden!

Meer weten over succes met paarden? Ontdek het geheim op Flanders Horse Expo 2011

Flanders Horse Expo (25-27 februari) is Vlaanderens grootste beurs voor ruiter, menner, fokker en paardenliefhebber. Nieuw in 2011 is dat er nog een vierde hal bijkomt, bijna uitsluitend in het teken van Natural Horsemanship!

Parelli Natural Horsemanship vult in de aparte showpiste veruit het merendeel van de demotijd in. Parelli Natural Horsemanship is wereldwijd het meest succesvolle lesprogramma dat van ‘mensen met paarden’ echte ‘paardenmensen’ maakt, en dat door ze de methodes van natural horsemanship aan te leren. Het begint met basis grondwerk, en brengt je zo ver als je maar wil: spelen met je paard in vrijheid, rijden zonder zadel of hoofdstel of betere sportprestaties. Alles kan met een paard dat meedenkt, en met plezier voor je werkt. 

Kom dus zeker langs in hal 7 om kennis te maken met het Vlaamse Parelli-instructeursteam dat drie dagen lang bijna doorlopend demo’s zal geven onder leiding van 3* Parelli-instructeurs Marie-Claire de Selliers (België/Frankrijk), Rachael Morland (UK) en Michael Grohmann (Oostenrijk). Bovendien komen er ook Parelli-instructeurs uit Nederland, Spanje en Ierland.

Nog nooit van Parelli gehoord? Dan is dit je kans! We tonen je hoe je zelf met grondwerk kan starten en geven graag uitleg over het Parelli Horsenality profiel, dé manier om je paard beter te leren begrijpen en trainen. Demo’s zijn er dus voor beginners tot gevorderden, van mennen, jumping en (wedstrijd)dressuur over western riding (met spectaculaire cutting simulator) tot veilig buitenrijden en TREC. En uiteraard meerdere keren per dag een demo over… trailerladen!

Goed horsemanship is voor iedereen weggelegd – Parelli is de ideale manier om stap voor stap te ontdekken hoe je paard en jijzelf ECHTE partners kunnen worden!

Kim Moeyersoms

Parelli 2* Junior Instructor

Haar site:  paardenmanieren (klik op de link voor een kijkje)

Lezersverhalen: In de mailbox

We krijgen heel wat mailtjes van onze Paardentips lezers. We kijken er ook nog steeds naar uit om ze te lezen. Altijd weer super om op deze manier een kijkje te nemen in het leven van andere paardenliefhebbers.

Jammer genoeg kunnen we niet op elk mailtje een persoonlijke reactie geven of er iets over schrijven in het Paardentips Magazine. Ik hoop dat daar begrip voor is.

Vooral mijn vrouw Nanny leest de verhalen die we ontvangen erg graag. Ik heb een postvakje in mijn mailbox waar zij dan weer de verhalen zet die ik dan ook echt eens moet lezen. Echt heel leuk altijd!

Net heb ik even de tijd genomen om wat van deze verhalen te lezen.
We kregen een leuke reactie van Paardentipper Angelique V. een leuke persoonlijke brief naar ons gericht. Bedankt daarvoor Angelique.

Angelique schreef ons ook het volgende: Ik ben er van overtuigd dat paarden en de rust en ruimte op een stal mensen kan helpen die het moeilijk hebben. De paarden hebben mij ook door allerlei problemen heen geholpen. Ik wil zo graag hiermee ook andere mensen helpen al is het er maar één …

… Over waar word je nu vrolijk van….. mijn kinderen vinden dat ik dat van ZeP word…

…Ze zeggen altijd er is meer tussen hemel en aarde, ik vind dat er meer is tussen hemel en paarden.

Door het verhaal van Angelique werden we nieuwsgierig en namen we een kijkje op de site van ZeP. Een erg leuk initiatief! Je moet er zeker ook eens naar kijken. Klik hier om naar de site te gaan. Paardentipper Angelique is er ondertussen adviseur voor Noord-Brabant.


Beste Rudi en Nanny,

Ik hoef niemand uit te leggen hoe moeilijk de wintermaanden zijn voor paardeneigenaren. Dat geldt ook voor ons. Het hooi is hartstikke duur, de weilanden zijn enorm modderig en moeilijk af te mesten, de waterbakken moeten 4 keer per dag ontdooid worden …. máár we doen het allemaal met plezier omdat we zien dat de paarden er gelukkig en tevreden rondlopen. Het trainen (aan de hand) staat dan welliswaar op een laag pitje, maar we houden ze wel fit door het vele bewegen met elkaar, het stoeien en spelen en we hebben gemerkt dat het ze dan echt niet uitmaakt of het weiland modderig is. Zolang ze ook wat uurtjes droog kunnen staan en liggen.

Vorig jaar om deze tijd reed ik met mijn auto naar de paarden om ze te verzorgen. Het was een regenachtige avond, donker en guur. Op de 80 km weg waarop ik reed zag ik plotseling voor mij een dode kat op de weg liggen. Midden op de weg nog wel. Ik vond het niet nodig dat daar nu iedereen overheen zou rijden, dus ik besloot om te stoppen om het arme diertje aan de kant te leggen. Ik parkeerde de auto in de berm en met gevaar voor eigen leven liep ik in het pikkedonker naar hem toe. Voorzichtig duwde ik met mijn voet tegen het lijfje aan, om te kijken of het al stijf was. Maar opeens schrok ik me rot!

Het mondje van de kat ging wagenwijd open en hij begon te hyperventileren! Hij leefde! Maar hij bleef verder wel roerloos liggen. Op dat moment had ik geen idee wat er verder nog mis was, of de andere kant die ik niet zag misschien wel helemaal bebloed en gewond was of niet, maar 1 ding wist ik: ik moet naar een dierenarts en dus pakte ik zo voorzichtig mogelijk de kat op en legde hem op de bijrijderszit.

De dierenarts gaf hem niet veel kans, hij was behoorlijk in shock en ze konden zich niet voorstellen dat hij niets gebroken zou hebben. Hij kreeg medicatie en een infuus en moest een dagje daar blijven, de volgende ochtend mocht ik bellen of hij het overleefd had.

Je snapt wel dat de nacht te lang duurde en gelijk de volgende ochtend hing ik dan ook aan de lijn.

“Je kunt hem komen ophalen, hij “doet” het gewoon.” Ik herhaalde verbaasd zijn opmerking “doet het gewoon? Hoe bedoelt u, leeft hij nog? Maar wat heeft hij dan?” – ‘ niks, hij is gewoon gezond, op een bloeduitstorting achter zijn oog na”. Ik was super opgelucht na dit nieuws en reed gelijk naar hem toe om hem thuis rustig te kunnen laten bijkomen van alles.

Op dat moment had ik geen andere huisdieren, omdat ik natuurlijk de hele dag bij de paarden ben. Nadat ik hem een paar weken had laten wennen aan mensen heb ik een ander thuis voor hem gezocht, een thuis waar heel veel andere dieren en vooral andere katten waren, want dat kon ik hem niet bieden. Petro, zo heeft de nieuwe eigenaresse hem genoemd, verhuisde naar zo’n 160 km verderop, naar Zeeland, en hij kon zich geen beter nieuw baasje wensen dan Monique met haar man.

Monique was ook ontzetttend blij met kleine Petro. Tot op een nacht ingebroken werd in haar huis! Petro schrok zo van de inbreker dat hij in paniek door de voordeur naar buiten spurtte en verdween in de donkere nacht! Alsof de inbraak op zich al niet traumatisch genoeg was, was ze nu ook haar kat kwijt. Weken en weken heeft Monique gezocht naar hem. Ze heeft Petro tot op de dag van vandaag niet gevonden, maar wat ze wèl gevonden heeft is heel erg schokkend te noemen….

Op haar speurtocht naar Petro, ontdekte ze verschillende dwangmatige dierenverzamelaars in haar buurt. Honden, katten, cavia’s, maar ook paarden die alleen maar “voor de heb” gehouden werden, maar totaal geen zorg of geschikte huisvesting kregen. De mensen die dit doen zijn geen dierenliefhebbers, maar hebben een psychische ziekte die niet altijd herkent wordt door de doorsnee burger. Ze was geschokt dat dit zoveel in haar buurt voor kwam en is op onderzoek gegaan in de rest van het land en concludeerde dat dit veelvuldig voorkomt en dat instanties hier meestal niet van op de hoogte zijn. Ze heeft er een boek over geschreven, in de hoop dat mensen dit soort zieke mensen gaan herkennen en goed doorvragen alvorens ze een paard, hond, kat of wat voor dier dan ook afstaan. En daar kunnen wij als paardenstichting alleen maar achterstaan.

We vinden het belangrijk dat er zoveel mogelijk dierenleed wordt voorkomen, of het nu om paarden of andere dieren gaat, en dit boek kan hiertoe bijdragen door mensen alerter te maken. Daarom hebben we een actie bedacht hoe we dit boek gratis aan paardenliefhebbers kunnen aanbieden!

We mogen dit boek gratis weggeven aan paardenliefhebbers die één van onze opgevangen paarden of ponies voor 12,50 euro per maand willen adopteren. Adoptie houdt in dat het paard of pony voor een stukje “van jou” is, je krijgt een origineel adoptiecertificaat op naam toegestuurd en krijgt regelmatig updates per email, zoals bijvoorbeeld filmpjes, foto’s, verhalen, activiteiten etc. En natuurlijk kun je jouw paard komen bewonderen, knuffelen en verzorgen, 1 telefoontje of mailtje is genoeg om een afspraak te maken.

Ik hoop dat er veel Paardentippers zijn die de paarden een warm hart toedragen en dat onze paarden en ponies een hoop nieuwe adoptie mama’s en papa’s krijgen!

Vriendelijke groet,

Petra (klik op de volgende link voor contact met Petra)

Stichting paard in nood


Tot slot nog het volgende van Paardentipper Fabienne B.:

Hoi Rudi en Nanny. Als aanvulling op je leuke stukje in het Paardentips Magazine over verschillende manieren om een paard aan te duiden in verschillende talen wil ik je graag vertellen over wat ik hier in Friesland heb geleerd: een paard is een ” hynder”, maar je gaant “hyngsteryden”.

Noord-west Friesland is een apart stukje met een aparte taal, “het Bildt” dat is opgebouwd op de landaagroeingen uit zee (kwelder) door Friezen met behulp van Hollanders, met name uit de buurt van Rotterdam. Vandaar het Bilts als streektaal. Dat noemt een paard een ” Hoppe”; en ook op sommige eilanden is dat zo.

Leuk allemaal die mailtjes. En zo heb je een stukje kunnen meekijken in onze mailbox. Wij kijken weer uit naar de volgende mailtjes. Misschien meer hierover in de volgende Paardentips…

Tot Paardentips!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine