Hallo [%name%],

Ten eerste willen we de lezers van dit magazine bedanken voor de attente mailtjes die we kregen naar aanleiding van het ‘zoekenhuisbezoek’ van mijn vrouw Nanny. In het voorwoordje van het vorige magazine hadden we er wat over geschreven. Bedankt, heel lief van jullie die beterschapsmailtjes! Nanny is trouwens nog niet helemaal in orde, maar wel onderweg naar beter 😉

Ondertussen kijken we alweer uit naar Flanders Horse Expo, waar we dit jaar ook met een klein standje aanwezig zullen zijn. Meteen een leuke manier om eens live kennis te maken met lezers van Paardentips Magazine. We zijn zelf erg benieuwd naar hoe het zal bevallen. Het zullen toch weer drie lange dagen zijn, waar we zelf met een beetje geluk hier en daar ook wat kunnen meepikken van het volle en interessante programma van deze beurs.

Hoe dan ook, schroom niet om even iets te komen zeggen als je ons ziet staan. We vinden dit alleen maar leuk 😉

Trouwens, wil jij naar Flanders Horse Expo komen? Hou dan de volgende nummers van Paardentips goed in de gaten, want heel waarschijnlijk kan je via ons binnenkort kans maken op vrijkaarten!

Best spannend allemaal, maar wel weer iets om naar uit te kijken als je gek bent op paarden.

Waar ook veel paardenliefhebbers naar uitkijken is een nieuw nummer van Paardentips Magazine. Geluk, want hier is hij weer!

Veel leesplezier!Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


A horse doesn’t care how much you know until he knows how much you care (Pat Parelli) 


Inhoud:
1. Boekentip: 100 manieren voor een goede relatie met uw paard
2. Tip: Bezoekje aan Flanders Horse Expo
3. Lezersverhaal/vraag: Zeldzaam paardenras
4. Over paarden: Het woord ‘paard’
5. Medisch: Epilepsie bij paarden

Lezersverhaal/vraag: Zeldzaam paardenras

Hallo Rudi en Nanny,

Willen jullie a.u.b. een oproep doen aan alle Schwarzwalder Fuchs bezitters om lid te worden van de Schwarzwalder Fuchs Vereniging Nederland?
We hebben leden nodig om de erkenning van het productschap op het stamboek te krijgen. Hoe meer leden des te eerder hebben we in Nederland een Nederlands Stamboek.
We zijn aangesloten bij de KVTH. Net als de Haflinger, de Connemara, de Dartmoor en het trekpaard.

In het belang van dit bijzondere en zeldzame paardenras is het noodzakelijk dat er een Nederlands stamboek gaat komen.
Dan kan iedereen die een SF heeft zijn/haar paard ook op zijn/haar naam zetten.

Bedankt voor de medewerking

Met vriendelijke groet,
Marja

Je kan Marja rechtstreek contacteren via deze link

Op onze site hebben we een rasomschrijving staan van de Schwarzwalder Fuchs. Je kan deze bekijken door op deze link te klikken

Tips:

Tip 1
Het veulen-tipboek
  


E-book met tips, informatie en ideeën die je helpen om het leven samen met je veulen, makkelijker, leuker, mooier en helemaal naar wens te maken. E-book:nuttige informatie die je via mail ontvangt!  klik hier om meer te lezen

Tip 2
Heb jij eens iets meegemaakt met je paard dat je graag met andere paardenliefhebbers wil delen?
Een grappig verhaal? Iets waar jij wat van hebt opgestoken? Misschien wil jij wat schrijven over een nare ervaring en daarmee andere paardeneigenaars waarschuwen? Een lang of kort verhaal, gewoon een foto met wat uitleg… het is allemaal welkom via deze link Misschien vinden we jou verhaal of tip terug in een van de volgende magazines van Paardentips.

Een voorbeeld van wat lezersverhalen? klik dan hier

Tip 3
Heb jij ons bannertje al op je site?
Laat het ons even weten, dan kunnen we jouw site ook eens bezoeken. Nog geen bannertje? Klik dan hier

Tip 4
Heb jij als eens gedacht aan een website over je paard?
Probeer het hier gratis uit. Heel makkelijk en zo online! Leuk om met je vrienden te delen 😉 Klik hier om meteen aan de slag te gaan

Boekentip: 100 manieren voor een goede relatie met uw paard

100 manieren voor een goede relatie met uw paard
Dingen zo overbrengen dat je paard het begrijpt, is de basis voor goed gedrag en een goede relatie met het paard. Dit boek helpt je hierbij…

    


         Prijs: €24,50  Nu: €14,95
 Klik hier om het boek in huis te halen

Er zijn verschillende dingen die wij in het dagelijkse leven doen met ons paard waar we eigenlijk niet echt bij stil staan. Ik neem maar een voorbeeld. Je paard doet iets goed en je geeft hem een schouderklopje. Dat is prima, je paard heeft geleerd dat dit iets positiefs is. Ik schrijf geleerd, omdat in eerste instantie je paard dit niet als beloning heeft ervaren.

Wat bedoel ik hiermee? De manier waarop paarden elkaar onderling wat duidelijk maken, is anders dan bij ons. Zo zal je paarden naar elkaar zien trappen, bijten, aan elkaar zien knabbelen, snuffelen met de snuit en noem maar op, paardengedrag dat meer is dan een handeling op zich.

Bijvoorbeeld: het is het onderste deel van de hals en de schoft waar paarden elkaar verzorgen. Het is bewezen dat als een paard op deze plekken gestreeld wordt, hij zich ontspant en dat zijn hartslag verlaagt. Als jij je paard als beloning wrijft op de hals in plaats van een klopje te geven, dan zal hij dit meteen als aangenaam ervaren en dus als beloning. Het veel gebruikte klopje zie ik zelf niet als ramp hoor. Je paard is echt niet dom, hij weet ondertussen dat je dit doet met goede bedoelingen en heeft al lang begrepen dat dit een beloning is. Maar als we even terug kijken naar de negatieve middelen die paarden onderling gebruiken zoals schoppen en bijten, dan is het begrijpelijk dat een jong paard hierdoor in de war kan raken. Hij doet iets goed en krijgt een klopje op zijn schouder! Eerder kreeg hij wel eens een beet of een schop van een ander paard. Het was voor hem meteen duidelijk dat hij iets fout deed. Maar nu??? Voor zijn gevoel is dit natuurlijk geen trap maar toch… een beloning is wat anders. Door in plaats van een klopje te geven te wrijven over de hals, heeft hij meteen in de gaten dat er iets goeds gebeurt. Hij ervaart de beloning als iets ontspannends.

Het voorbeeld over hoe je paard te belonen, met een klopje of door te wrijven, heb je al eens eerder kunnen lezen als tip in het Paardentips Magazine. Maar waar ik eigenlijk met je naar toe wil, is dat er zo veel meer kleine en grotere dingen zijn die je zonder te beseffen doet, waardoor een paard in de war kan raken. Plots doet hij iets waarvan jij de oorzaak maar niet kan achterhalen. Wat is er toch aan de hand? Je had het kunnen weten…

Susan McBane, schrijfster van meer dan 40 paardenboeken, gediplomeerd in paardenwetenschap en -verzorging, mede-oprichtster van het Equin Behaviour Forum en winnares van de Classical Riding Club Gold Award, deelt je haar inzichten die je zullen helpen op een duidelijke en begrijpelijke manier om te gaan met je paard. Soms geeft Susan simpele en eenvoudige voorbeelden die voor de ene paardenhouder heel normaal zullen zijn, maar voor de andere verheldering zal geven in bepaald gedrag van het paard.

De dingen juist en op zo een manier overbrengen dat je paard het begrijpt, is de basis voor goed gedrag en een goede relatie met het paard. Hiervoor zijn er een paar (basis)punten die erg belangrijk zijn.

Susan laat je op een heel eenvoudige en begrijpelijke manier zien hoe je aan deze dingen kan werken. Geen hoogwetenschappelijke informatie, maar dingen die zo vanzelfsprekend zijn dat we het nut ervan soms over het hoofd zien.

We vergeten al te vaak dat wij niet alleen met het paard leren om te gaan, maar het paard ook met ons. Dus als er een nieuw paard op stal komt, kent hij jouw ‘taal’ nog niet. Het is daarom verstandig, ook al gaat het allemaal goed, het ook bij je vertrouweling nog beter te doen.

Susan reikt je wel 100 zaken aan die je kunnen helpen om een nog betere relatie te krijgen met je paard. Ik zal niet beweren dat het allemaal punten zijn die je wereld meteen op zijn kop zullen zetten. Maar zoals ik al eerder schreef: het kunnen soms de kleine dingen zijn waarvan je zegt ‘oh, da’s nuttig om te weten, dat wist ik niet!’

Zo lees je bijvoorbeeld:

  • waarom het belangrijk is dat je de singel voorzichtig vast maakt,
  • over tips om je relatie met je paard te verdiepen,
  • waarom het belangrijk is dat je paard je als leider ziet en hoe je dit doet,
  • dat het paard ook een keer zijn dagje niet kan hebben en hoe je ermee om moet gaan,
  • dat mensenmanieren soms flink kunnen verschillen met paardenmanieren,
  • dat voeding invloed kan hebben,
  • dat bepaald gedrag van het paard juist goed bedoeld is, terwijl menig paard dan gestraft wordt,
  • dat de manier van verzorging en stalling enz. heel belangrijk is.

Veel eigenaars van paarden hebben het voordeel dat ze echt alles met het paard moeten doen, ze zijn de hele dag betrokken in het leven van hun paard(en). Je verzorgt het paard, zet hem op de weide, geeft hem eten, je traint samen, maakt samen een ontspannen rit, merkt dat het paard ziek is of juist heel uitgelaten, … Veel van deze paardenmensen worden meteen geconfronteerd met de dingen die ze goed en fout doen. Ze zijn zo doordrongen van hun verantwoordelijkheden dat ze alles aangrijpen om het hun lievelingen zo aangenaam mogelijk te maken. Dit boek kan daarbij helpen.

Je kan al jaren les hebben, misschien wel een paar uur per week, toch kan inzicht en ervaring over het gedrag van een paard vertekend zijn. Vooral paarden die meerdere ruiters hebben en al jaren in een bepaald ritme zitten, kunnen zich anders gedragen dan het paard dat alle aandacht krijgt van één persoon. Ook al denk je dat je nooit in de mogelijkheid zal zijn een eigen paard te krijgen, het lijkt me verstandig dat je begrijpt hoe een paard de wereld ziet en waarom hij bepaalde dingen doet. De informatie uit dit boek kan je daarbij helpen.

We krijgen regelmatig de vraag welk boek nou een leuk cadeau zou zijn. Voor ons is het dan moeilijk antwoorden, omdat we niet weten naar wie het boek gaat. Maar met dit boek als cadeau voor een paardenliefhebber zal je het niet vlug fout doen 😉

Inhoud
– Uw relatie met uw paard
– Berijden, grondwerk en training
– Gezondheid en verzorging
– De band niet verbreken

Prijs: €24,50 Nu: €14,95
Klik hier om het boek in huis te halen

Garantie
Ik begrijp dat niet iedereen zomaar een boek via het internet in huis haalt. Om je te helpen willen we je ook bij dit boek tegemoet komen en je wijzen op onze garantie. Wil je meer weten over de punten die je helpen bij het verbeteren van de relatie met je paard? Haal dan dit boek via ons in huis. Heb je om welke reden dan zoiets van ‘dit is het toch niet’, dan mag je het tot 100 dagen na aankoop naar ons terug sturen (voldoende gefrankeerd). Je krijgt dan het aankoopbedrag terug op je rekening gestort. Voorwaarde is natuurlijk dat we het boek in goede staat terug ontvangen.

Over paarden: Het woord ‘paard’

Ik gleed net met mijn hand langs de paardenboeken die ik hier naast me heb staan. Dit deel van ons huis heeft al jaren bewezen een geweldige inspiratiebron te zijn bij het schrijven van Paardentips. Ik ben dan ook erg trots op deze verzameling paardenboeken. Vooral de erg oude boeken, vaak in het oud Nederlands geschreven, neem ik regelmatig in mijn hand. Soms alleen om nog eens naar de leuke illustraties te kijken. Vaak net kleine kunstwerkjes.

Ik heb net ook zo’n boekje vastgenomen. De gele bladen kraakten tijdens het bladeren. Een boekje uit 1945. Ik vond een stukje tekst over het woord PAARD in verschillende talen.

Het woord dat in alle Arische talen paard betekent heeft dezelfde oorsprong. De oudste woorden waarmee een paard werd aangeduid zijn gevonden in het Sanskriet, ook wel eens Oudindisch genoemd: aczwa of akwa en capella of czapalla.

In het Perzisch: asp en aspa
In het Armeens: asb
Litouws: aczwa
Russisch: hacza
Latijn: equis
Grieks: hippos
Gallisch: epos
Anglo-Saksisch: eoh
Oud Duits: ehu
Iers: each

Capalla vind zijn oorsprong in het Griekse woord kapallas, in het Latijn is dit caballus, het Frans Cheval, het Pools szkapa het Litous kummule, het Duits Gaul
Ook woorden als cavalerie, cavalcade enz.

Van het Griekse hippos zijn dan weer woorden afgeleid als: concours-hippique, hippologie, hippiater (paardenarts), hippodroom (renbaan), enz..

Het woord paard is waarschijnlijk van Keltische oorsprong en afgeleid van vehoreda. Latijns paraveredus, in de Romaanse talen palafredus.

Ook een oud woord voor paard is ors, waar het Engelse woord horse dan weer door is onstaan en volgens het oude boekje dat ik net las is er door letterverandering bij ons het woord ros ontstaan en daarmee ook de woorden als roskam

Typ-hier-de-titel

Uitverkoop ruiterkousen:Prijs:
€47,70 voor 6 paar
Nu: €30,00 voor 6 paar!
Wees er snel bij, want deze aanbieding is geldig zolang we deze sokken op voorraad hebben. Klik hier om de foto te bekijken en meer te lezen

Tip: Bezoekje aan Flanders Horse Expo

Flanders Horse Expo 2011
Vlaanderens grootste beurs voor ruiter, menner, fokker en paardenliefhebber
25, 26 en 27 februari 2011
The Ghent Masters of Showjumping – CSI**
24, 25 en 26 februari 2011

Flanders Horse Expo 2011 belooft opnieuw een schitterende editie te worden!

De vierde editie van Vlaanderens grootste beurs voor ruiter, menner, fokker en paardenliefhebber kent weer een grote groei, met nog meer standhouders, nog meer stand- en demoruimte en nog meer competitie!
Enerzijds is er opnieuw de zeer grote beursvloer met exposanten uit binnen- en buitenland met de meest diverse producten en diensten.

Alles wat je als paardenman of – vrouw nodig hebt is er te vinden: kledij, zadels en tuigen, stalmateriaal, voeders, enz., maar ook een zeer ruim aanbod aan stalinrichting, weide- en pisteaanleg, omheiningen en transportmiddelen, zoals vrachtwagens, trailers en lichte vrachtwagens.

Anderzijds zijn er de vele demonstraties, clinics, productvoorstellingen, wedstrijden, stamboekpresentaties, lezingen en seminaries in de vier pistes, de longeerring, de demostal en de seminarieruimte.

Sport
Het luik sport van Flanders Horse Expo is opnieuw stevig toegenomen. Op donderdag 24 februari, een dag voor het opengaan van de beurs, gaat reeds de Ghent Masters of Showjumping van start, een driedaagse tweesterrenspringwedstrijd die op zaterdagavond wordt afgesloten met de Grote Prijs Hyundai, traditioneel gevolgd door de Elcribo Finale Flanders Horseball Cup en de Flanders Horse Party.

Op donderdagavond wordt ook een manche gereden van de Belgische Hengstencompetitie.

Voor het eerst is er ook een nationale dressuurwedstrijd tijdens Flanders Horse Expo: er wordt Inter I en Grand Prix gereden op zondagvoormiddag 27 februari. Op zondagnamiddag tenslotte wordt er afgesloten met de Willy Naessens Finale van de Flanders Indoor Mencup, een spectaculaire indoormenwedstrijd voor enkel-, dubbel- en vierspan pony’s en paarden.

Horsemanship
Niet alleen de sport wordt uitgebreid, maar ook in het demoprogramma is er een flinke uitbreiding: er wordt een extra speciale piste aangelegd in hal 7 waar in hoofdzaak horsemanship-demonstraties zullen plaatsvinden van Parrelli Belgium, uitgebreid met een aantal gerenommeerde buitenlandse Parelli-instructeurs.

Verder komt (natural) horsemanship ook nog ruim aan bod met een heel aantal demo’ s van ondermeer de Canadees Chris Irwin en Wendy en Steve van de Two Lazy Seven Ranch.

Demonstraties, clinics, voorstellingen, …
Naast de horsemanship-demonstraties zijn er nog een heel aantal andere zaken te zien en te beleven. Zo zijn er o.a. de wedstrijddemonstraties van de Belgische vereniging voor Aanspanning en Traditie, die enkele demo’ s traditiemennen zullen geven met traditionele rijtuigen. Verder zijn er de vele stamboekdemonstraties van o.a. de Lusitano, de Quarterhorse, de Fries, de Merens, de PRE, BWP enz.

Er staan ook specifieke zaken gepland zoals een lezing en demo over hoefbeslag, enkele modeshows, een demonstratie TREC, enkele demonstraties van de Cavalerie van de Federale Politie, demo’s reining, eventing, mennen, stijlrijden en zo veel meer.

Meer info over het programma is te vinden op de website van Flanders Horse Expo

‘Ga voor Galop’
De Vlaamse Liga Paardensport lanceert tijdens Flanders Horse Expo een heel ludieke actie: ‘Ga voor Galop’, waarbij de VLP mensen op een veilige en aangename manier de stap wil laten zetten naar de paardensport.

Een aantal Bekende Vlamingen hebben hun deelname reeds bevestigd: naast Carry Goossens en Jef De Smet die het peterschap van de actie hebben aanvaard zullen op zaterdagnamiddag ook enkele andere BV’s op de beurs de eerste keer (voorzichtig) in het zadel stappen.

FUN – Flanders Horse Party – Saturday Night
Paarden en party’s zijn altijd al een stevige combinatie geweest: op zaterdagavond wordt de beurs- en wedstrijddag dan ook afgesloten met een heuse Flanders Horse Party, een echte paardenparty met DJ Klaas De Coster van Max SND’L.

Flanders Horse Expo 2011
Vlaanderens grootste beurs voor ruiter, menner, fokker en paardenliefhebber
25, 26 en 27 februari 2011


The Ghent Masters of Showjumping – CSI**
24, 25 en 26 februari 2011

Meer info: Flanders Horse Expo              (klik op de link voor meer info)
               The Ghent Masters of Showjumping

 Kortingtickets te bestellen via deze link

Medisch: Epilepsie bij paarden

Epilepsie of vallende ziekte is een ziekte waarbij bepaalde typen aanvallen optreden die hun oorsprong hebben in de hersenen. Epilepsie kan aangeboren zijn, maar ook het gevolg van een hersenbeschadiging. Epilepsie komt ook voor bij paarden.

Een veulen met epilepsie kan over dit probleem heen groeien en er later geen last meer van hebben. Maar als een paard epilepsie krijgt ten gevolge van een hersenletsel is het blijvend.

De epileptische aanvallen variëren in duur en frequentie. Tijdens een aanval ligt het paard op zijn zij, de benen ongecontroleerd bewegend. De pupil van het oog is dan verwijd. In veel gevallen zal je als eigenaar de waarschuwingstekens gaan herkennen. Ook bepaalde prikkels of situaties kunnen een aanval opwekken. Het paard zal dan zonder waarschuwing in elkaar zakken. Daarom is het afgeraden om paarden die epilepsie hebben te berijden totdat er gedurende zes maanden een effectieve behandeling is gevonden en het paard in deze periode geen enkele aanval meer heeft gehad.

Een behandeling van epilepsie bij het paard is dus gericht op het voorkomen van nieuwe aanvallen. Niet op het stoppen van een aanval die al bezig is. Vanzelfsprekend is het advies en aanbevolen behandeling door de dierenarts belangrijk.

Klik hier voor meer medische info