Hoi [%name%],

Een nieuw jaar en heel wat plannen! De eerste week zat al vol, we wisten precies wat te doen. Er was dan ook nog heel wat werk te verzetten. Maar omdat de kinderen thuis zouden zijn, hadden we natuurlijk ook ‘quality time’ met het gezin ingelast. Altijd heel belangrijk. Bij de paarden was een boom omgevallen in de weide en er waren verschillende takken afgebroken door het gewicht van de sneeuw. Na het verdwijnen van de sneeuw konden we eindelijk weer buiten aan de slag. Het to do lijstje lag klaar om de gedane taken af te gaan vinken. Ook voor Paardentips (en Hondentips) lag er heel wat werk klaar. We waren er helemaal klaar voor.

Het lijstje ligt er nog en er is amper iets afgevinkt … Op nieuwjaarsavond voelde Nanny zich niet goed en werd later opgenomen in het ziekenhuis. Wat was me dat schrikken! Ondertussen gaat het een stuk beter met haar en is ze weer thuis.

Gisteren zaten we even op de bank naar de paarden te kijken, die weer vol enthousiasme aan het dollen waren. We kropen wat dichter bij elkaar en Nanny vroeg of ik als eerste de rijbak in orde wilde gaan maken. Want, zei ze, het liefst van al zou ik eerst weer lekker willen genieten van het paardrijden.

Ze heeft helemaal gelijk, zo’n TO DO lijstje hebben we allemaal wel ergens liggen. Er is altijd wel iets te doen. Voor je het beseft ben je druk, druk, druk en ben je flink in de weer met allerlei dingen en vergeet je even waar het allemaal om gaat. 

In de zondagsschool van onze kinderen heb ik wel eens een poster gezien met een soort strip. Je zag er een levensverhaal getekend met allerlei situaties uit het leven. Bij de geboorte stond de ondertiteling ‘te jong om aan God te denken’, later te speels, te verliefd, te druk, … en uiteindelijk eindigde het verhaal met mensen die aan een graf staan en dan de ondertiteling dat het te laat was om aan God te denken. Best direct, maar zoiets zet je wel aan het denken.

Ik moest dus net aan die poster denken bij het schrijven van dit voorwoordje. Misschien zet het wel een paar lezers aan het denken. Want we hebben het allemaal zo druk en zijn zo flink in de weer dat we de belangrijke dingen soms over het hoofd zien. Wat wil je nu echt graag? Waar word jij nu vrolijk en gelukkig van? Voor heel wat lezers van dit magazine zal het een ritje zijn met het paard of gewoon even lekker relaxen bij de stal en genieten van het verzorgen van je paard.

Ik merk dat ik weer heel filosofisch bezig ben vandaag. Haha. Om het even kort samen te vatten. Geniet voor het te laat is! Maak de juiste keuzes.
Misschien moeten we daar maar eens een To Do lijstje van maken, dingen die we allemaal nog graag zouden willen doen .. en dan hopelijk snel gaan afvinken! 🙂

Heb jij het druk en zou je toch graag tijd nemen om dit magazine te lezen? Krijg je daarna zin om nog eens lekker te gaan paardrijden? Gewoon doen!

Nanny en ik (Rudi) hopen dat dit komende jaar voor jou een super jaar gaat worden! Wij gaan er zelf ook voor.

Veel leesplezier!
Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Uitspraak: Er zijn geen vervelende paarden, alleen verveelde paarden


Inhoud:
1. Boekentip:
Heb jij de top van 2010 al in huis?
2. Tip: Hou jezelf in toom
3. Gedrag: Karakterpaarden
4. Lezersverhalen: Sneeuwpret en enorme bofkont

Gedrag: Karakterpaarden

Als je verschillende beschrijvingen van paardenrassen leest, kom je vaak informatie tegen over het karakter en temperament van bepaalde paarden. Zo staan Arabische paarden vaak bekend als heet, moedig, eenkennig, vriendelijk en gevoelig, Friezen als trouw, intelligent, rustig en gewillig en Andalusiërs als nobel, zachtaardig, temperamentvol en werklustig.

Natuurlijk kun je onmogelijk alle paarden binnen een ras over één kam scheren en de karakters zijn dan ook ongelofelijk divers. Zo kom je soms onverzettelijke en zelfs luie Arabieren tegen, opgefokte Friezen of agressieve Andalusiërs. Je kunt dus niet klakkeloos afgaan op een algemene beschrijving, maar het is wel heel belangrijk om iets te weten over het ras waar je mee te maken hebt en nog belangrijker, het karakter van je eigen paard.

Zo zijn de drie hierboven genoemde paardenrassen alle drie laat rijp, dat wil zeggen dat ze fysiek en mentaal iets langer nodig hebben om volwassen te worden. Het is dus heel belangrijk om hen mentaal niet te overvragen als ze jong zijn, wat gemakkelijk gebeurt, aangezien elk van deze rassen over het algemeen zeer intelligent is! Maar daarbij is het van groot belang om de paarden fysiek niet te jong te belasten. Nu ben ik over het algemeen geen voorstander van het op jonge leeftijd inrijden van paarden, maar op een Arabisch, Fries of Spaans paard zou eigenlijk helemaal niet gereden moeten worden voordat het vier jaar oud is. Het skelet van een jong paard is nog week, omdat het nog volop in de groei is. Als dat zachte skelet te vroeg belast wordt, ontstaat schade die onomkeerbaar is.

Verder staan Friezen en Tinkers vaak ten onrechte bekend als ideale beginnerspaarden. Maar dat is niet per definitie waar. Een goed opgevoed, zachtaardig paard zou inderdaad in dit plaatje kunnen passen, maar vaak zijn Friezen en Tinkers paarden die hun lichaamsgewicht en kracht nog wel eens tegen je kunnen gebruiken als ze ergens vastbesloten over zijn. Dit uit zich vaak in het gedrag van een stoomwals op vier benen, die jolig in zijn eigen tempo en zijn eigen richting dendert! Niet echt een lollige situatie voor een onervaren paardenmens..

Natuurlijk zijn er heel veel schatten van Friezen en gevoelige Tinkers, maar dit voorbeeld is niet uit de lucht gegrepen. In de jaren dat ik werkzaam ben als trainer en instructrice, ben ik meer dan eens in contact gekomen met enthousiaste, beginnende paardenliefhebbers, met een paard dat hen absoluut de baas was. Maar al te vaak wordt er gekozen voor een jong (soms onbeleerd) paard, met de gedachte dat het paard dan nog helemaal naar eigen inzicht opgevoed kan worden. Dat het opvoeden en beleren van een jong paard inderdaad heel veel inzicht en ervaring vergt, daar worden de meeste mensen pas mee geconfronteerd als ze in het zand liggen en de achterkant van hun viervoeter in de verte zien verdwijnen, of als het schatje ineens nog maar op twee benen staat in plaats van vier en drie meter boven de eigenaar uittorent. Natuurlijk kan het ook allemaal hartstikke goed gaan, maar met name in de sportpaardenfokkerij kom je meer en meer paarden tegen met een opvallend vurig en sterk karakter. Deze paarden blinken uit in de competitie, maar zijn geen huis-, tuin- en keukenpaardjes meer te noemen. Dit soort paarden heeft behoefte aan een leider met overwicht die voldoende structuur kan bieden, anders komt er vroeg of laat een punt waarop het paard weigert mee te werken aan de verzoeken van zijn eigenaar, simpelweg omdat het voelt dat het de sterkere in de situatie is en daarmee dus de hogere in rang.

Het is goed om te bedenken dat een paard uit meer bestaat dan alleen die geweldige bewegingen en dat prachtige exterieur, maar dat er ook een karakter en temperament bij geleverd wordt. En je bespaart jezelf veel ellende als je niet alleen zeker weet dat het paard geschikt is voor jou, maar dat jij ook geschikt bent voor het paard.

Groetjes Lisanne
Indigo Horsetraining

Boeken van Lisanne:
Fabels en feiten over bitloos rijden en Beleren (G)een Kunst

Typ-hier-de-titel

Veiligheidsstijgbeugels

Stijgbeugels die levens kunnen redden

Prijs: €119,95 Nu: €89,95
Klik hier om meer te lezen

Boekentip: Heb jij de top van 2010 al in huis?

Aan het eind van elk jaar zijn Rudi en ik (Nanny) altijd weer nieuwsgierig naar de top drie boeken van de Paardentippers.

Wil jij leuk en nuttig leesvoer over paarden in huis halen? Kijk dan zeker eens naar de Paardentips top drie…


Dit jaar zijn we extra trots op de lijst, want ……
 

Nummer 1: Dressuurtraining
Een boek dat we zelf zo goed vonden dat we op zoek gingen naar een uitgever die het opnieuw wilde uitgeven! Het is nog maar net drie maanden uit en het staat al meteen aan de top!

Wil jij een inspirerend boek in huis halen dat je laat zien dat training voor paard en ruiter heel afwisselend kan zijn?


Een boek over dressuurtraining waarin je aan de hand van eenvoudige en praktische oefeningen bijna ieder paard beter kan laten presteren!
klik hier om meer te lezen


Nummer 2: Beleren (g)een kunst
Lisanne Thomas. Je kan af en toe al wat van haar lezen in de Paardentips Magazines. Blijkbaar niet genoeg voor heel wat Paardenliefhebbers, want haar eerste boek werd een topper bij Paardentips.

In haar boek Beleren (G)een Kunst beschrijft Lisanne de complete opleiding tot een ontspannen en tevreden paard.


Met informatie die je helpt spanning en stress bij het paard en jezelf te voorkomen, doordat de training die beschreven wordt bestaat uit kleine stapjes. De bedoeling hiervan is dat je zelf leert zien aan welke oefeningen je paard behoefte heeft en hoelang je moet werken aan een onderdeel. Er zijn meerdere mogelijkheden om de oefeningen uit te voeren. Je kan zelf creatief zijn en een geschikte training opbouwen via de handvaten die Lisanne je aanreikt via dit boek. Klik hier om meer te lezen


Nummer 3: 101 Paardentips

In de loop van de jaren hebben we al heel wat nuttige tips bedacht en gehoord. Het leuke is dat de meeste tips heel simpel en goedkoop zijn, vaak heb je zelfs de benodigde spullen al in huis.

Zo kwamen we op het idee om voor jou de beste paardentips te bundelen in een e-book.

 

De beste paardentips over voeding, verzorging, gezondheid, training, voortplanting, huisvesting, weidegang, klusjes en nog veel meer. Leuk voor jezelf en erg nuttig voor je paard!
Klik hier om meer te lezen

P.s.: Lezers die dit e-book in huis halen, moeten zeker ook de laatste tip eens aandachtig lezen. Via deze tip kan je makkelijk het aankoopbedrag dubbel terug verdienen 😉

Lezersverhalen: Sneeuwpret en enorme bofkont

Hallo Rudi en Nanny,

Afgelopen jaar lag er (bij ons dan toch) een dik pak sneeuw met kerst. Erg leuk, maar ik heb alleen een buitenbak. Oftewel, al een paar dagen geen paarden plezier meer. Aangezien mijn Friesch op ijzers staat, is het onmogelijk om met haar te rijden met dit weer. We moeten wel 3x per dag haar hoeven uitbeitelen met een hoevenkrabber en warm water, omdat ze anders op sneeuwballen moet lopen als de sneeuw onder haar hoeven vast klontert. Dagen met wateremmers sjouwen, want de electrische bakjes, die bevriezen natuurlijk!

Maar goed.. het is dus kerst en ik heb een heldere ingeving. Ik heb nog een kleine pony. Die kan voor de kar. Ik heb boven nog langlauflatten liggen, 3 maten te groot… humzz… ik zie daar een hele leuke dag aankomen.

Ik heb 2 paar skisokken aangetrokken (om de schoenen te laten passen) borsttuig van de pony opgezocht, pony uit de wei gehaald en toen kwam ik erachter dat de strengen veeeeeeel te kort waren, m’n pony stond zo ongeveer mee op de latten, dat gaat dus niet werken. Toen maar 2 oude hondenriemen gezocht en daar weer aan gemaakt. Oke, we kunnen op weg!

Wat een lol hebben we gehad! Mijn hond, een oude Berner Sennen van 9 jaar, gedroeg zich weer als een pup. Ze heeft heel de tijd aan de riemen liggen trekken en achter de pony aan geblaft, waardoor de pony weer een bok in haar richting moest geven, wat de hond natuurlijk nog leuker vond…

Even proberen of het in galop ook gaat! Jaaah, dat lukt! Oh, een boom! Oeps, lukt toch niet, haha.

Natuurlijk wil iedereen even een rondje doen, dus netjes op je beurt wachten.

 

Ach, wat een lol kan je hebben op een vrije dag met die sneeuw zeg! Ik vond het al zo vervelend dat ik niet meer kon rijden, maar nu hoop ik weer op een dik pak sneeuw zodat ik weer kan gaan pony-laufen!

 

Groetjes Kim

 

 


Beste Nanny en Rudi,

 

Geïnteresseerd las ik alle probleempunten, die in het boek Probleemgedrag bij paarden van Jo Bird vermeld staan en toen kwam ik tot de conclusie, dat ik een enorme bofkont ben, want mijn paard heeft er geen één.

                     

Groetjes HazelBedankt voor de reacties. Altijd weer leuk om zoiets te lezen. Mooie foto’s!

Heb jij ook een leuk verhaal, een tip of advies Stuur het ons dan door via deze link

Tip: Hou jezelf in toom

Vlaams Paardenloket lanceert Gedragswijzer voor Ruiters en Menners

Veiligheid heb je voor een groot deel zelf in de hand. Dat blijkt de redenering van heel wat paardenliefhebbers. Sinds de website van vzw Vlaams Paardenloket online ging, is de brochure “Veilig omgaan met paarden” elke maand één van de meest bekeken documenten. Dat kan enkel toegejuicht worden. Helaas blijft paardrijden hoe dan ook een risicovolle hobby en dreigen sommige ruiters en menners weleens in nonchalance te vervallen. Het Paardenloket vindt het erg belangrijk om dit te vermijden en de alertheid hoog te houden. Daarom lanceert zij nu de campagne “Hou jezelf in toom”.

Met de hulp van LRV, VLP en VVR stelde het Vlaams Paardenloket een eenvoudige gedragswijzer op. Daarin staan enkele cruciale basisregels die alle ruiters en menners eigenlijk al zouden moeten kennen.

– Ruiters, menners en paarden in moeilijkheden hebben absolute voorrang in de rijpiste.

– Waarschuw mederuiters als je de piste wil betreden.

– Hou in de rijpiste minstens drie meter afstand van andere paarden.

– Nader andere weggebruikers in stap of arbeidsdraf.

– Blijf aan de rechterzijde van de weg op een veilige afstand van andere weggebruikers en objecten.

– …

De gedragswijzer – die je kan herkennen aan de afbeelding van een ruiterhelm waaraan een bit werd vastgemaakt – zal tijdens dit voorjaar in verschillende paarden- en landbouwmagazines verschijnen. Wie graag een grote posterversie heeft, brengt best een bezoekje aan de stand van het Vlaams Paardenloket op Agriflanders (13-16 januari) en/of Flanders Horse Expo (25- 27 februari). Daar krijg je gratis een poster op A2-formaat mee. Probeer ook zeker je manege, pensionstal, organisatie of club ervan te overtuigen om de poster een duidelijk zichtbaar plaatsje te geven! Daarnaast vind je de campagne ook op de website van het Vlaams Paardenloket en op Facebook.

Het Paardenloket zal het dit jaar niet houden bij een campagne binnen de paardensector. Over enkele maanden staat ook een actie naar het brede publiek op het programma die andere weggebruikers sensibiliseert over omgaan met paarden op de openbare weg.

Wordt dus vervolgt …

Meer informatie

Via deze link vind je niet enkel meer informatie over de Gedragswijzer voor Ruiters en Menners. Je kan er ook terecht voor brochures, FAQ’s en links in verband met veiligheid.

– Ook LRV, VVR en VLP lanceren geregeld initiatieven rond veiligheid. Hou ook hun webstek in het oog.

Wil je trouwens meer te weten komen over het houden en verzorgen van paarden? Op 27 februari organiseert het Vlaams Paardenloket op Flanders Horse Expo een gratis infovoormiddag rond dit thema. Deelnemers krijgen na afloop een gratis inkomticket voor de beurs. Inschrijven is wel verplicht. Alle informatie vind je hier

Tips:

Tip 1
Gun ook andere paardenvrienden het Paardentips Magazine. Breng ze op de hoogte van dit gratis digitale paardennieuws. Heb je een site? Plaats dan een linkje of een bannertje Heb je een evenement of wil je gewoon wat folders uitdelen op je manege? Wij sturen je graag wat folders klik hier om ons te mailen


Tip 2
Meer leuke paardenboeken? Klik dan hier

Tip 3
Binnenkort zal Paardentips Magazine ook aanwezig zijn op Flanders Horse Expo ’11

Datum: 25-26-27 februari 2011 Klik hier om meer te lezen
Flanders Horse Expo is Vlaanderens grootste beurs voor ruiter, menner, fokker en paardenliefhebber
Zien we jou daar ook? Kijk goed in je mailbox want binnenkort maak jij, via Paardentips Magazine, kans om deze beurs gratis te bezoeken!

Tip 4
Cursus Leer paardrijden

Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?

Je kan er vandaag nog aan beginnen!

Beginnende ruiters maar ook maneges zullen door deze cursus meer voordeel halen uit de praktijkles. De lesgever zal merken dat de leerlingen sneller resultaat boeken.  Klik hier voor meer info