Hoi [%name%],

Wij (Rudi en Nanny) kregen laatst een uitnodiging om de Vlaamse sectordag paarden 2010 bij te wonen in de diergeneeskundige faculteit te Gent. Je zal dan ook merken dat we voor deze keer een nogal Vlaamsgezind magazine hebben uitgebracht 🙂

Het was leuk om eens op de faculteit rond te lopen en natuurlijk zijn we tijdens de middagpauze even in de stallen gaan kijken, want ons gaat het toch vooral om de paarden.

Nu ik het over paarden heb … op het moment dat ik dit schrijf (’s morgen vroeg) heeft Nanny net de gordijnen open gedaan en wie staan ons daar enthousiast op te wachten? Onze paardjes! Tof, zo’n vriendelijke beesten die op deze manier een goede morgen wensen, zul je zeggen. Als ze konden praten, zouden ze nu alleen maar zeggen: ETEN, ETEN!!! 

Ik zal maar eens vrienden gaan maken en ze wat hooi gaan geven. Daarna ben ik zelf aan de beurt, want mijn maag begint dadelijk ook te roepen 😉

Veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny


Dochters: Tot hun 16e zeuren ze voor een paard en als ze 17 zijn komen ze thuis met een ezel!


Inhoud:
1. Cadeau-tip: DVD Basisopleiding van het rijpaard
2. Wist je dat? Omheining en vergunning in Vlaanderen
3. Tip: Op pad met je paard
4. Over Paarden: premies voor veulens
5. Wintertip: Drinkwater

Tip: Op pad met je paard

Men- en ruiterpaden zullen in heel Vlaanderen de komende jaren verder hun uitbreiding gaan vinden.

Ruiternetwerken
Vanaf 1990 is de menner niet meer gelijkgesteld met een gemotoriseerd voertuig.  Dit besluit gaf het startschot voor het zoeken naar geschikte plaatsen voor ruiters en menners om tochten te kunnen maken door de prachtige natuur.

Vooral Limburg blijkt koploper te zijn. Ruiternetwerken blijken positieve gevolgen met zich mee te brengen. Naast het recreatieve, genieten van de natuur en dergelijke heeft het ook heel wat economisch voordeel gegeven. Naast de uitgestippelde routes hebben bestaande horecagelegenheden ondertussen ook mogelijkheden gecreÍerd om paarden uit te spannen zodat ze ook extra cliÍnteel hebben gekregen van ruiterrecreanten. Dus in Limburg is, naast het fietstoerisme, de laatste tijd het ruiter- en mentoerisme flink toegenomen.

Lussen van ongeveer 30 kilometer door de Limburgse bossen. In het totaal is er nu al 550 kilometer aan bewegwijzerde routes. Er wordt ondertussen volop gewerkt aan het uitbreiden van deze routes. Ongeveer 60 procent van de wegen zijn onverhard. Bij het uitstippelen van de routes is er steeds samengewerkt met milieubeheerders. In de planning staan extra rustplaatsen met picknickplaatsen en zelfs plaatsen met pompen voor water.

Je kan kaarten bekomen met de routes, waarin meteen adressen te vinden zijn van dierenartsen en hoefsmeden in de buurt. Ook logementen en plaatsen waar het mogelijk is je paarden uit te spannen en te overnachten, helpen je bij het uitstippelen van een prachtige uitstap met je paard(en)..

Er zijn 35 ruiterlogies uitgezocht die voldoen aan de voorwaarden om als ruiterverblijf te worden opgenomen. Daarbij werd gekeken naar de veiligheid van omheining, uitstapmogelijkheden, stalling, …

Er zijn ook manĂŠges die aanbieden op het netwerk begeleide tochten te maken.

De koppeling naar de horeca heeft een echte meerwaarde gegeven waardoor verschillende provincies het voordeel hebben gezien en werkgroepen aan het werk hebben gezet om netwerken voor ruiters en menners op te zetten.

Digitale men- en ruiterroutes
Barbara Temmerman uit Vlaams Brabant is ook voor de kar gespannen om zich in te zetten voor een ruiter- en mennetwerk. Vlaams Brabant heeft ervoor gekozen om te werken zonder bewegwijzering. Hiermee hebben ze volgens hen heel wat kosten bespaard, omdat de paaltjes en het onderhoud toch extra kosten met zich meebrengen. Vlaams Brabant biedt de routes digitaal aan op het internet.

Het netwerk bestaat uit een aaneenschakeling van bestaande bos en veldwegen, voor de routes werd er ook navraag gedaan bij de bestaande ruiter- en menclubs en landelijke rijverenigingen. Natuurlijk ook alles in samenspraak met de natuurverenigingen.

Voor Hageland zijn er al kaarten beschikbaar bij de toeristische centra’s en via  deze link

Er wordt flink gewerkt aan de paden en er zal dus heel wat uitbreiding verwacht mogen worden van het netwerk.

Aan het aantal downloads van de routenetwerken kan men zien dat dit initiatief al heel succesvol is.

Een vakantie met je eigen paard wordt steeds aantrekkelijker!

Tips

Tip 1
Een leuke verzameling verhalen van Paardentippers? Klik hier om ze te lezen

Tip 2
Heb je de rasomschrijvingen op onze site al eens bekeken?
Het zijn er heel wat! Staat jouw lievelingsras er al bij? Klik hier om ze te bekijken

Tip 3
Nog nooit op een paard gezeten, maar droom je wel van een ritje op het strand te paard? Ga eens wat paardrijlessen volgen op de manege… Haal nog meer uit je lessen en maak sneller vorderingen via de online cursus leerpaardrijden. Klik hier om meer te lezen Lees goed want je kan de eerste les Gratis uitproberen.

P.s. Een paar reacties over deze cursus vind je hier Klik hier

Tip 4
De feestdagen komen er weer aan. Ben jij alvast aan je verlanglijstje begonnen of zoek jij een geschikt geschenk voor een andere paardenliefhebber? Klik dan hier eens voor wat nuttige inspiratie.

Tip 5

Prefabstallen in beton
Snelle plaatsing
Prachtige uitstraling

Klik hier om meer te lezen

Cadeau-tip: DVD Basisopleiding van het rijpaard

Kijk mee en leer hoe Olympisch en wereldkampioene Ingrid Klimke haar paarden traint om te komen tot topprestaties ….

Zomaar een training volgen van Olympisch en wereldkampioene Ingrid Klimke! Daar zou je pas wat van opsteken!

Even meekijken naar een training van paarden, die later vaak topprestaties neerzetten, is maar voor weinigen weggelegd. Het is mogelijk, maar ik hoorde al eerder van kennissen die privĂŠlessen volgden bij de familie Klimke dat ze hiervoor zeker niet naar het geld mochten kijken. Maar los daarvan bleek het de investering meer dan waard te zijn!

Het kan ook anders, want we hebben voor jou een mogelijkheid gevonden om zomaar even een training mee te volgen bij Ingrid Klimke!!!

Via gefilmde lessen/trainingen en professionele uitleg kan jij meekijken bij de opleiding van rijpaarden en er op deze manier zeker je voordeel uit halen. Allemaal wanneer het jouw uitkomt en lekker relaxed vanuit je eigen vertrouwde stoel 😉

De DVD’s ´Basisopleiding van het rijpaard´ geven je een kijkje en inzicht in de manier van trainen en een unieke mogelijkheid een kijkje te nemen in de ‘keuken’ van deze wereldberoemde en succesvolle amazone.

Bijleren doe je ook door te kijken naar de rijkunst van anderen. Deze tip krijgt menig ruiter van zijn instructeur te horen. Geniet mee en steek er meteen wat van op, haal deze DVD´s nu in huis en leer van de besten. En bijleren doen we allemaal. Je ziet op de DVD dat ook Ingrid Klimke nog lessen krijgt en zelf ook nog steeds bijleert. Je volgt lessen van majoor b.d. Paul Stecken die Ingrid Klimke aanwijzingen geeft tijdens haar training van een jong paard en jou als kijker daarmee extra inzicht geeft. Heel leuk en nuttig voor elke paardenliefhebber die meer wil leren.

Wie een vlijtig voorwaarts, gemotiveerd dressuurpaard voor ogen heeft en de ´richtlijnen´ als leidraad voor een correcte africhting echt serieus neemt, zal dan ook erg blij zijn met deze leerrijke DVD’s van Ingrid Klimke. Goed paardrijden is haar van erg jonge leeftijd meegegeven. Nog steeds brengt Ingrid bij elk paard dat ze rijdt dit in de praktijk: onverstoorbaar, hartstochtelijk en met heel veel succes. Haar ervaring en de kennis die ze deelt op deze DVD´s geven je een schat aan nuttige informatie.

In de drie instructiefilms verklapt de Olympisch kampioene haar succesconcept voor de opleiding van paarden. De basis is een correcte dressuurafrichting op de klassieke manier, gymnastiserend cavalettiwerk, regelmatige springtraining en buitenrijden. De beelden en de uitleg geven je een goede en duidelijke kijk in de praktijk.

Met het motto van haar vader dr. Reiner Klimke voortdurend in haar achterhoofd ‘Paarden moeten door het rijden mooier en sterker worden‘, schoolt zij haar paarden zo veelzijdig mogelijk. 

Ingrid laat je zien hoe je de sterke kanten aanspreekt en hoe je de zwakkere kanten van je paard kan compenseren. Jonge paarden leren bij haar ijverig en met plezier.

Inhoud

Basisopleiding van het rijpaard
Deel 1: Het 4-jarige paard

• Dressuur: loswerken aan de lange teugel, takt, losgelatenheid, aanleuning, gewenning aan de ruiterhulpen, halve en hele ophoudingen, overgangen, beginnende durchlassigkeit, de eerste wedstrijd en nog veel meer.
• Cavaletti: gewenning, longeren over cavaletti.
• Springen: de eerste sprongetjes met en zonder leidpaard, gymnastiserend rijden, de eerste hindernissen.
• Terrein: veiligheidszit, eerste sprongen, wennen aan water, bergop-bergaf.

Basisopleiding van het rijpaard
Deel 2: Het 5-jarige paard

• Dressuur: verfijning van de hulpen, recht richten, ontplooien van de schwung, verbetering van de durchlassigkeit, overgangen galop-stap, keertwendingen, achterwaarts, contragalop, proeven rijden, dressuur in het terrein en nog veel meer. • Cavaletti: losser maken en sterker maken van de bespiering in stap, draf en galop.
• Springen: gymnastiserend rijden, afzonderlijke sprongen, gewenning aan verschillende hindernissen, schuin aanrijden.
• Terrein: de afzonderlijke hindernissen, hindernisvolgorde, greppels en water.

Basisopleiding van het rijpaard
Deel 3: Het 6-jarige paard

• Dressuur: zijgangen, aanleren van de vliegende galopwissels, verzamelde oefeningen, stang en trens, dressuur in het terrein en nog veel meer.
• Cavaletti: gymnastiek, springen op de cirkel, verbetering van souplesse en candans.
• Springen: springgymnastiek, smalle sprongen, wendingen, afstanden, parcoursspringen.
• Terrein: galoptraining in heuvelachtig terrein, hindernisvolgorde, watersprong, dieptesprongen.

Over de DVD
Productie: idee + uitwerking: Ingrid Klimke, camera + montage: Thomas Vogel Speelduur: circa 90 minuten per DVD
Taal: Nederlands
Geluid: HIFI-stereo
Prijs: €39,95 per DVD (+ €1,95 verzendkosten)
Prijs 3 DVD’s samen: €110,00

Klik hier om de dvd’s apart te bestellen

Drie dvd’s samen bestellen = geen extra verzendkosten!
Klik hier om ze samen in huis te halen


Ingrid Klimke
Olympische en wereldkampioene, volgt het voetspoor van haar beroemde vader, de dressuurlegende dr. Reiner Klimke. Zij is de enige profamazone ter wereld die internationaal zowel in dressuur als eventing met succes uitkomt.

De serie bestaat  dus uit drie DVD’s.
De eerste DVD geeft je inzicht in de basisopleiding van het 4-jarige paard, deel 2 gaat over het 5-jarige paard en deel 3 over het 6-jarige paard.

Alvast een kijkje nemen?
Via deze link kan je een korte preview krijgen van een DVD. Let op dit is nog de originele Duitse versie. De DVD’s die je via ons in huis kan halen, zijn in Nederlands gesproken. Klik hier om de preview te bekijken

 

Garantie:

Ook voor deze dvd geven we je de niet-goed-geld-terug-garantie. Spreekt de omschrijving je aan? Haal dan zonder twijfel de dvd’s in huis. Het is zeker de moeite waard. Als de inhoud je toch zou tegenvallen, mag je ze tot 100 dagen na de aankoop terug sturen. Als we alles in goede staat terug ontvangen, storten we je het aankoopbedrag terug op je rekening.

Over paarden: premies voor veulens

Toerisme Vlaams Brabant ziet in het paard een mooie vertegenwoordiger van de streek. Naast hun extra inzet voor de uitbreiding van ruiter- en menpaden willen ze zich nu ook extra inzetten voor een paard dat een levend reclamebord is voor hun streek: het Vlaamse Trekpaard.

Blijkbaar is de geboorte van het aantal trekpaarden zo sterk achteruit gegaan dat de Provincie zelfs premies wil gaan uitgeven (vanaf 2011) om de vertegenwoordiging van dit ras in de streek te behouden. Premies van 200 euro per veulen, onder voorwaarden …

Ook het huidige museum voor het trekpaard zal uitgebreid worden met een nieuw verplaatsbaar museum.

De provincie wil van het Vlaams trekpaard dÊ toeristische trekpleister maken voor het Pajottenland en Hageland. Initiatieven die paardenliefhebbers alleen maar kunnen toejuichen.

 

Typ-hier-de-titel

101 Paardentips


De beste paardentips over voeding, verzorging, gezondheid, training, voortplanting, huisvesting, weidegang, klusjes en nog veel meer. Leuk voor jezelf en erg nuttig voor je paard!
Klik hier om meer te lezen

Wist je dat? Omheining en vergunning in Vlaanderen

Een goede en veilige omgheining om de paardenweide is geen overdreven luxe.

Wist je dat je voor een omheining (in Vlaanderen) tot 2 meter hoog geen vergunning nodig heb? De omheining moet dan wel een open omheining zijn,  zoals draad of gaas.

Wat veel paardenhouders niet weten …
  voor een houten afsluiting is er wettelijk gezien wel een vergunning nodig!

Er kunnen stedenbouwkundige verordeningen zijn wat betreft groenschermen, beplantingen en afsluitingen. Voor bepaalde hagen is er in sommige gevallen zelfs een vergoeding mogelijk voor het aanplanten en daarna voor het beheer ervan.

Voor vragen over vergunningen kan je het best contact opnemen met de gemeente van je woonplaats. Afhankelijk van de gemeente waar je woont, is het zelfs mogelijk dat je voor werken waar je geen vergunning voor nodig hebt toch een meldingsplicht hebt.

Er zijn gemeenten die deze meldingsplicht afschaffen, omdat het in de praktijk alleen maar voor extra werk zorgt dat verder niet nuttig blijkt te zijn. De gemeente baseert haar beslissing op juridische gronden en of iets vergunbaar is volgens de regels/wetgeving.

Tip: Drinkwater

Ook als het vriest, mag je paard naar buiten. Als hij maar beschutting heeft en water om te drinken. Je zal merken dat ze het juist fijn vinden om eens lekker in de frisse buitenlucht te zijn.

Juist nu is het erg belangrijk dat je paard voldoende drinkwater krijgt. Je kan een bal in het water leggen, zodat door de beweging van de bal het water niet zo snel bevriest.

Bij erg strenge vorst is het vaak niet te vermijden dat het water toch bevriest. Zorg dan dat je meerdere keren per dag vers water geeft, want het is belangrijk dat je paard voldoende drinkt.

We hebben al tips binnen gekregen van lezers die met vijverpompjes de drinkbak vorstvrij weten te houden. Een beetje improvisatie kan nooit kwaad, als het allemaal maar veilig is en je paard lekker kan drinken.

p.s.: Vergeet ook de andere dieren niet. Kippen, konijnen en ook vogeltjes hebben hun vers drinkwater nu zeker nodig.