Hoi [%name%],

De tijd is verzet, de blaadjes zijn bijna van de bomen en onze paarden veranderen weer in beertjes. Vooral Jens, onze Shetlander. Hij is al dik, maar in de winter lijkt hij door zijn wintervacht nog eens twee keer dikker dan in de zomer. Het is duidelijk, de winter is in aantocht.

Met een beetje heimwee denk ik (Nanny) terug aan heerlijke zomerdagen, Maar ach, de winter heeft ook wel zijn charmes. Eerst in weer en wind naar buiten met de dieren en dan lekker binnenkomen in een warm huis: makkelijke kleren aan, kopje thee, kaarsjes aan, met een dekentje op de bank, een spelletje doen, filmpje kijken of een (paarden)boek lezen. Daar kan ik eigenlijk ook wel van genieten, dus laat maar komen die winter (des te sneller breekt de lente weer aan, ha ha).

Veel leesplezier!

Rudi en Nanny van den Dijck 


Rijkunst moet ten alle tijde bijdragen aan het welzijn en welbevinden van het paard. Wanneer er geen sprake is van paardvriendelijkheid, dan is er ook geen sprake van rijkunst.
Uit het boek: Fabels en feiten over bitloos rijden


Inhoud:
1. Boekentip:
Fabels en feiten over bitloos rijden
2. Tip: Politie te paard
3. Lezervraag: Tong over het bit
4. Tip: Een verzameling kunstige kaarten
5. Over paarden: Nieuw soort paard

Lezersvraag: Tong over het bit

Lezersvraag: Wij zijn ons paard (3,5) zadelmak aan ’t maken: het zadel is geen probleem . Het paard is de eerste maanden bitloos geleerd om de mond te sparen. Nu rijden we het met bit, maar tijdens het rijden legt ze haar tong boven het bit. We rijden met een koperen enkel gebroken bustrens en een hoofdstel met africhtingsneusriem. Kunnen jullie misschien raad geven? We willen niet dat het paard hard wordt in de mond mits we zelf met zachte hand rijden. Het paard is voor de rest braaf, alleen soms in staking maar met geduld gaat ze terug in stap. Als we bitloos rijden heeft ze dit niet.

Nu we het in de boekbespreking toch over het bitloos rijden hebben … we stelden de vraag aan de schrijfster van ‘Fabels en feiten over bitloos rijden’.

Lisanne Thomas gaf het volgende antwoord:
Je geeft aan dat het paard soms staakt nu ze met bit gereden wordt en dat ze dat voorheen, toen jullie nog bitloos werkten, niet deed. Dat zou erop kunnen duiden dat je paard het contact in de mond nog als onprettig ervaart. Misschien komt het doordat de armen onvoldoende meeveren met de beweging van het paardenhoofd. Ook zou het paard last kunnen hebben van het wisselen van de tanden. Op deze leeftijd wisselt het paard de derde melkkies en de zesde kies gaat doorkomen. Ook wisselen de tweede snijtanden van buiten. Al met al gebeurt er dus nog heel veel in de mond, die ook nog erg gevoelig is, omdat het bit nog onwennig is. Controleer ook of het bit niet te smal of te breed is en of het op de juiste hoogte in de mond geplaatst is. Je zou kunnen overwegen je paard bitloos te blijven rijden (al dan niet tot alle tanden gewisseld zijn). Als bitloos rijden geen optie is, kun je ervoor kiezen tijdelijk te rijden met twee teugels, de ene bevestigd aan het bit, de andere aan een rijhalster of neusriem. Je kunt dan langzaam de hulpen op de bitloze teugel vervangen door hulpen op het bit. Dan is de overgang minder verwarrend voor je paard. Bedenk goed dat het bit bij onverwachte bewegingen van jou of je paard een flinke pijnprikkel teweeg kan brengen. Je paard vertelt je iets door te staken, probeer te voorkomen dat de boodschap dringender wordt, door bijvoorbeeld bokken of steigeren, maar neem de reden voor het staken weg. Als ze rustig kan wennen aan de hulpen op een goed passend bit en ze geen last heeft van haar tanden, zal haar mond rustiger worden en zal het probleem van de tong over het bit waarschijnlijk opgelost zijn.

Veel succes,

Groetjes Lisanne

Tips:

Tip 1
Misschien heb jij wel een tip voor ons? Of een leuk verhaal over wat je hebt meegemaakt met je paard. Of een onderwerp waarover je graag een artikel zou zien in het magazine. Stuur ons dan even een mailtje via deze link.


Tip 2


Prefabstallen in beton
Snelle plaatsing
Prachtige uitstraling

Klik hier om meer te lezen
Tip 3
Een leuk boek over paarden? Klik hier om je keuze te maken

Boekentip: Fabels en feiten over bitloos rijden

Heldere informatie over de mogelijkheden van rijden zonder bit, zodat jij zelf de juiste keuze kan maken!

Het al dan niet rijden met een bit doet in gesprekken vaak heel wat stof opwaaien. Met een bit rijden zou pijnlijk zijn voor de paardenmond, zonder bit rijden weer te gevaarlijk omdat je te weinig controle over je paard hebt. Op heel wat forums op het internet ontstaan er ellenlange discussies over dit onderwerp terwijl er te vaak misverstanden zijn.

Wil jij heldere informatie over de mogelijkheden van het rijden met of zonder bit?
Lisanne Thomas wil je helpen bij het verkrijgen van een beter en juist inzicht. Ze heeft daarom een boek geschreven waarin ze de fabels en feiten die de ronde doen over bitloos rijden beschrijft.  Ze geeft je daarbij duidelijke informatie over de mogelijkheden van rijden zonder bit, zowel voor het buitenrijden als het technische en dressuurmatige rijden. 

Ook over het al dan niet rijden met bit geeft ze opheldering door een duidelijke uitleg met veel kleurenfoto’s ter verduidelijking. Ze beschrijft de inwerking van verschillende bitten en verschillende soorten bitloze optomingen. Hiermee wil ze informatie meegeven voor diegenen die meer willen weten over de verschillende mogelijkheden en risico’s die er zijn. Niet met de bedoeling om aan te tonen dat het ene beter is dan het andere, maar om iedere paardenliefhebber zijn eigen keuze te laten maken. Door de informatie kan je zelf duidelijk onderbouwen waarom je dingen wel of juist niet doet. Met natuurlijk in het achterhoofd dat de keuze altijd gericht is naar het paardvriendelijk rijden.


Prijs: €19,95 (+ €1,95 verzendkosten) 

Klik hier om het boek meteen in huis te halen

De conclusie van dit boek
Of je nu mét bit of zonder bit wil rijden, geen van beide keuzes hoeft goed of slecht te zijn. Het is de manier van rijden en de manier waarop je omgaat met je paard die bepalen of het paard er wel bij vaart.

Goed leren rijden kost tijd en moeite, maar is die tijd en moeite dubbel en dwars waard. Een goede houding is net zo belangrijk voor de gezondheid van de ruiter zelf als voor het paard, net zoals de communicatie, het aan de hulpen zijn en het vertrouwen in elkaar. De keuze van het juiste hoofdstel is slechts een aanvulling hierop, maar wel een aanvulling die van invloed is op het gemak en het plezier van het rijden, voor zowel ruiter als paard.

In dit boek de antwoorden op o.a. de volgende vragen:
– Welke optoming is geschikt voor mijn paard?
– Voor welke optoming ben ik als ruiter geschikt?
– Heb ik minder controle over mijn paard zonder bit?
– Mag je in de wedstrijdsport bitloos rijden?
– Is een bitloze optoming altijd paardvriendelijk?
– Is rijden zonder bit wel veilig?
– Hoe leer ik mijn paard rijden zonder bit?
– Hoe is de werking van een bitloos hoofdstel?
– Welke zijn de belangrijkste systemen onder de bitloze hoofdstellen?
– Kan ik ook trainen met een touwhalster?
– Is teugelcontact nodig bij de opleiding?
– Is een bit dan pijnlijk in de mond van het paard?
– Is de neus niet net zo gevoelig als de paardenmond?
– Geeft een bitloos hoofdstel geen onduidelijke signalen?
– Is schuim op de mond een negatief gevolg van rijden met bit?
– Is een bitloos hoofdstel geschikter voor een onervaren ruiterhand?
– Hoe geef ik de goede teugelhulpen?
– Hoe ga ik op een verantwoorde manier buiten rijden zonder bit?
– Welke hulpen geef ik en hoe pas ik deze toe?
– Wanneer is bitloos rijden af te raden?
– Kan ik ook een longeertraining geven zonder bit?
– Hoe bouw ik zo’n training dan op?

Schrijfster Lisanne Thomas: Dit boek is zeker geen kruistocht tegen het bit! Een goede ruiter met een fijne hand kan bij wijze van spreken zijn paard zelfs met een ijzerdraadje in de mond rijden, zonder het paard pijn te bezorgen. Dit boek spreekt zich niet uit tegen het gebruik van een bit, het laat enkel de mogelijkheden zien van het rijden zonder bit, en werpt hopelijk een helder licht op de vragen waar veel ruiters zich mee bezighouden omtrent het bitloos rijden.

Over de schrijfster
Lisanne Thomas
is al sinds haar jongste jaren helemaal gek op paarden. Later werd ze coach, paardentrainer en therapeut. Na het behalen van haar diploma als trainer en instructrice was ze werkzaam als trainer van Andalusische hengsten in Spanje, waar ze de mogelijkheid kreeg te werken met op hoog niveau geschoolde paarden. Terug in Nederland maakte Lisanne van haar passie haar beroep onder de naam ‘Indigo Horsetraining’ met als voornaamste werkzaamheden het opleiden  van ruiters en paarden d.m.v. natuurlijke communicatie en klassieke rijkunst. Ook geeft Lisanne cursussen, clinics en werkt ze als hoefbekapper. Haar grootste beweegrede is het blijven vergroten van haar kennis en ervaring om mensen en paarden fysiek en mentaal volledig tot bloei te brengen.
Ook in het digitale Paardentips Magazine kan je regelmatig een artikeltje vinden van Lisanne waarmee ze mensen wil inspireren om op een nog meer bewuste en verantwoorde manier om te gaan met paarden

Over het boek
Schrijfster:
Lisanne Thomas
Jaar van uitgave: 2010
Aantal bladzijdes: 119
Kaft: harde kaft
Illustraties: ruim aantal kleurenfoto’s
Prijs: €19,95 

Inhoud
1. Bitten versus bitloos
2. Over ongemak
3. De ruiterhand en het bit
4. De werking van het bitloos hoofdstel
5. De ruiterhand en het bitloos hoofdstel
6. De techniek van het rijden zonder bit
7. Fabels over nageeflijkheid en aanleuning, feiten over lichte hulpen
8. Verantwoord buiten rijden zonder bit
9. In welke situaties is bitloos rijden af te raden?
10. Bitloos beleren
11. Pessoatraining en dubbele longe

Garantie
Bevalt deze omschrijving je?
Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het zal je zeker bevallen. Haal het boek via ons in huis en we geven je de niet-goed-geld-terug garantie. Ontvang het boek, lees het en bevalt het je alsnog niet, dan mag je het tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

Klik hier om het boek meteen in huis te halen

P.s.: Via dit boek meer duidelijkheid over de fabels en feiten over bitloos rijden.

Tip: Een verzameling kunstige kaarten

Drie jaar geleden maakte kunstenares Paula Collewijn een prachtige houtskooltekening voor Paardentips. Het kunstwerk kreeg de naam ‘The Beauty of Silence’ en hangt op een mooie plek in onze huiskamer. We zijn erg trots op dit kunstwerk en hebben er al heel wat positieve reacties op gehad.

Nu liet Paula ons weten dat ze van ‘onze Silence’ en nog 12 van haar mooiste werken luxe kaarten heeft laten maken. De kaarten zijn 12cm x 17cm en worden geleverd met een 120 gram envelop in de kleur off-white. De kaart en envelop zijn in folie verpakt. De binnenkant van de kaart is blanco en dus zijn de kaarten voor allerlei gelegenheden te gebruiken.

Prachtige kaarten waarmee je iedere paardenliefhebber (en natuurlijk ook jezelf) een groot plezier doet!

Wij hebben twee verschillende setjes kaarten samengesteld:

Set 1: 6 staande luxe kaarten van kunstwerken van Paula Collewijn


Deze set kost €16,95 (+ €1,95 verzendkosten)
Klik hier om alle kaarten van set 1 te bekijken.


Set 2: 7 liggende luxe kaarten van kunstwerken van Paula Collewijn
 

Deze set kost €19,90 (+ €1,95 verzendkosten)
Klik hier om alle kaarten van set 2 te bekijken.

Leuke (cadeau)tip
De kaarten zijn ook erg geschikt om in te lijsten. Zelf kocht ik (Nanny) bij Ikea een lijst uit de serie RIBBA. Deze serie is verkrijgbaar in 3 maten (1 kaart, 3 kaarten of 5 kaarten) en 4 kleuren (wit, zwart, licht hout, donker hout). Er zit al een passepartout bij de lijst en de kaarten passen er precies in. De lijst kan zowel horizontaal als vertikaal opgehangen worden, dus is voor beide sets geschikt. Zo heb je wel een heel leuk cadeau voor een paardenliefhebber of voor jezelf natuurlijk 😉 De combinatie hieronder kost in totaal €17,84.

Over de kunstenares
Paula Collewijn is geboren in 1978 en is gespecialiseerd in het schilderen en tekenen van paarden. Ze maakt vrij werk in een realistisch/expressieve stijl en werk in opdracht. Het vrije expressie werk komt tot stand door een structuur op het doek waardoor mens of dier ‘leeft’.

De collectie werken van Paula is grotendeels gebaseerd op het Barokke paard. Zelf zegt Paula hierover: ‘Het Barokke paard is fantastisch om vast te leggen op doek, wapperende manen, een sierlijk lijf en prachtig sprekende ogen. Hierbij gebruik ik een authentieke barokke stijl waarmee het paard op een muurschilderingachtige wijze naar voren komt. Dit werk kan zowel in een modern interieur als in een klassiek interieur getoond worden.’

De titel waarmee Paula haar werk omschrijft is: ‘The Art of Horses’, want het paard is kunst voor Paula. Daarnaast geeft Paula ieder werk een eigen titel, die ontstaat door het type paard en haar emoties gedurende het ontwerp van het schilderij.

Klik hier om alle kaarten van set 1 te bekijken.

Klik hier om alle kaarten van set 2 te bekijken.

Typ-hier-de-titel

Tip: Wassen van singels e.d.
Om beschadiging van je wasmachine tegen te gaan, kan je singels, halsters en halstertouwen e.d. in een oude kussensloop stoppen voor je ze in de machine stopt.
Uit: 101 Paardentips 

Tip: Politie te paard

We kregen heel wat leuke reacties toen we in het voorwoordje in het vorige magazine schreven over de politietraining te paard. Dank jullie hiervoor. Altijd weer heel fijn zulke spontane mail!

Bij de reacties viel het ons op dat er veel verwezen werd naar een serie die getoond wordt op de Nederlandse TV over de politie te paard.

We hebben hier een linkje waar je de verschillende afleveringen kan bekijken: Klik hier om naar de filmpjes te gaan.

Zelf was ik (Rudi) nogal onder de indruk van het verhaal over de koffer met de bom. Een agent die met bomkoffer door Amsterdam galoppeert om zo het koffertje zover mogelijk weg te krijgen bij de mensenmenigte (uitzending van donderdag 4 november)!

Heb jij ook een tip of leuk verhaal te delen met de andere Paardentippers? Stuur het dan door via deze link en wie weet is het al in het volgende magazine van Paardentips te vinden! Informatie mag je via deze link doorsturen

Over paarden: Nieuw soort paard

In 79 na Christus begroef de vulkaan Vesuvius het dorp Pompeii en haar inwoners. Mens en dier werden begraven onder een laag lava en as.

Zes jaar geleden vonden archeologen de resten van een paard in Pompeii. Uit DNA-onderzoek zou blijken dat het om een nieuw soort paard zou gaan. Eureka!

Je kan wel zeggen dat dit een bijzondere vondst was!

Nu beweert Susan Gurney van de universiteit van Cambridge dat de archeologen een grote fout hebben gemaakt. Toen ze de studies van de archeologen na las, bleken de gevonden resten niet van een nieuw soort paard te zijn, maar van een ezel!

Susan heeft de fout ontdekt, het DNA van de gevonden ezel is per ongeluk in het laboratorium gemixt met het DNA van een paard. Hierdoor kwam er op een kunstmatige manier een mix tussen een ezel en een paard.

Een wetenschappelijk feit: een mens kan zich wel eens vergissen.