Hoi [%name%],

Hoi [%name%],

Wat is het heerlijk herfstweer! Helaas kan ik (Nanny) er vandaag niet zo van genieten, want dit Paardentips Magazine moet echt af en dus zit ik binnen aan mijn computer. Maar als het dadelijk af is, gaat de computer uit en ga ik lekker genieten van een heerlijk herfstweekend! 

Toen ik daarnet onderstaande uitspraak van C.W. Anderson tegen kwam, moest ik denken aan een voorval enkele weken geleden. Rudi was de hele week van huis geweest voor andere werkzaamheden en kwam op vrijdagavond weer thuis. Nadat hij mij en onze dochtertjes begroet had, liep hij (hoe kan het ook anders) naar onze paarden.

Even later kwam hij een beetje beteuterd terug. ‘Jorrit is boos op mij!’, zei hij. Ik lachte, maar Rudi vertelde verder. Toen hij bij de paarden kwam, kwam Yurre hem meteen uitbundig begroeten. Zo is Yurre. Voor Yurre mag je 100 keer per dag de wei inlopen. Hij begroet je elke keer alsof hij je dagen niet gezien heeft. Dus Rudi knuffelde Yurre en liep toen naar Jorrit, maar die keek Rudi niet aan. Als Rudi hem benaderde, draaide hij zijn hoofd van Rudi weg alsof hij wilde zeggen: ‘Jij hebt mij de hele week niet aangekeken, nu kijk ik jou niet aan!’

Gelukkig was het de volgende dag weer dikke mik tussen Jorrit en Rudi, maar paarden hebben inderdaad een persoonlijkheid en een karakter. Onze paarden hebben alledrie een heel verschillend karakter en het is superleuk dit meer en meer te ontdekken.

Een fijn weekend en veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny    


Paarden hebben evenveel persoonlijkheid en karakter als mensen.
Uitspraak van C.W. Anderson


Inhoud:
1. Boekentip:
Duurzame dressuur … pleidooi van een instructeur
2. Medisch: Warming up en cooling down
3. Wist je dat? Paddenstoelen
4. Lezersvraag: Wanneer is een paard oud?
5. Lezersverhaal: Zoete herinneringen

Wist je dat? Paddenstoelen

In het vorige Paardentips Magazine stelden we jullie de vraag of (bepaalde) paddenstoelen schadelijk kunnen zijn voor paarden. Hieronder een aantal reacties:

‘Een paard zal nooit een paddestoel eten net zoals andere giftige kruiden. Enkel indien ze echt niets anders te eten hebben bestaat de kans dat ze ervan snoepen. Ik ben er zeker van dat eikels een groter gevaar vormen, de meeste dieren vinden dit een lekkernij! Zolang er echter voldoende ander voedsel aanwezig is, vormt dit geen gevaar enkel het ongemak van diarree. Mijn ezels eten alles echt alles, maar nog nooit hebben ze paddestoelen aangeraakt en op hun weide zijn er behoorlijk wat soorten te vinden in dit seizoen. Wij geven de ezels en het paard wel hooi in dit seizoen om te voorkomen dat ze zich ziek eten aan teveel eikels, maar paddestoelen geen probleem …’
Mieke Quintiens

‘Veel paddenstoelen die voor ons mensen schadelijk zijn, worden wel door dieren gegeten. Reeën eten bijvoorbeeld wel van de Gewone zwavelkop (giftig). Slakken eten zelfs van de uitermate giftige Groene knolamaniet. Van paarden weet ik niet wat ze kunnen verdragen. Wel weet ik dat de schadelijke weidesoorten vooral op mest groeien. Meestal zoeken paarden geen gras bij hun uitwerpselen neem ik aan. In oude paardenweitjes staan vaak champignons en de meeste daarvan zijn goed eetbaar. Een aantal kleine zakjeszwammen heeft begrazing nodig voor de verspreiding. De sporen gaan via het darmkanaal. Ik zou op de goede intuïtie van de beesten vertrouwen. Mocht er een een Vliegenzwam eten, dan is die even een dagje high en doet het vervolgens niet weer.’
Wolter Moorman

‘Enkele jaren geleden was er geloof ik opschudding in de paardenwereld over deze kwestie. Als ik het mij goed herinner, leek het even of er ik weet niet hoeveel paarden dood gevallen waren door het aanraken van één enkele miserabele paddenstoel. Later kalmeerde de zaak en bleek het net iets subtieler in elkaar te zitten. Er zijn inderdaad enkele soorten (al weet ik jammer genoeg niet meer de welke) die giftig kunnen zijn, maar echt zorgen hoef je je daarover niet te maken. Een paard zal nooit zelf de paddenstoel opeten. Dit gebeurt blijkbaar enkel wanneer er niet voldoende eten op de weide te vinden is. Als dit het geval is, zal het paard bijvoorbeeld ook een giftige plant op eten. En verder is preventie natuurlijk de boodschap. Ik vind persoonlijk dat het geen overbodige luxe is om een weide regelmatig te controleren op giftige planten en paddenstoelen. Probeer ze zorgvuldig te verwijderen hetzij manueel hetzij door herbicide.’
Lyn Janssens

Tips

Tip 1
Via onze vrienden Sam en Carolien van Tiver Interieurs in Valkenswaard hebben wij maar liefst 150 vrijkaartjes voor 2 personen t.w.v. €20,00 bemachtigd voor de Excellent Wonen & Leven beurs van 15 t/m 18 oktober in Eindhoven. Het is een woon- & lifestylebeurs op niveau en je vindt er vanalles over interieur, bubbelbaden, haarden, kunst enz.

Wil jij gratis naar de Excellent Wonen & Leven beurs?
– bestel een boek of artikel uit de Paardentips Shop,
– vermeld bij opmerkingen: kaartjes Excellent Wonen & Leven,
– wij sturen de kaartjes met de bestelling mee.


Tip 2
Heb jij een leuk verhaal over paarden, een gedicht, tip, …? Stuur het via deze link en misschien kunnen de andere paardenliefhebbers het meelezen in een van de volgende Paardentips Magazines.
Tip 3

Prefabstallen in beton

* Snelle plaatsing
* Prachtige uitstraling

Klik hier om meer te lezen
Tip 4
Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?

Je kan er vandaag nog aan beginnen! Je ontvangt elke week via mail informatie die je op weg helpt een goede ruiter of amazone te worden.

Klik hier om meer te lezen en neem een gratis proefles!

Boekentip: Duurzame dressuur … pleidooi van een instructeur

Wil jij goed in balans op je paard zitten en bewegen in samenwerking met je paard?

Dit boek zet je aan het denken en maakt je bewust van wat jouw acties doen met je paard. Bij paardrijden is het belangrijk dat je ‘zuiver leert voelen’. Daardoor kan je met de juiste lichaamssignalen communiceren en hulpen geven.

Goed op je paard zitten, begint met rompbalans. Balans is niet statisch maar is een activiteit, een werkwoord: balanceren, Balans betekent loslaten, minder doen – meer laten, durchlassich zijn. Volgens schrijfster Anne Muller is het paard dat zijn leider accepteert en begrijpt, geneigd het voorbeeld van de ruiter te volgen. Dat betekent dat als de ruiter goed beweegt, het paard ook goed beweegt.

Maar hoe beweeg je dan goed en hoe moet je met de juiste lichaamssignalen communiceren? In dit boek vind je heel veel praktische tips, maar ook de theoretische achtergrond zodat je gaat begrijpen waarom je iets op een bepaalde manier moet doen.

Voor alle serieuze instructeurs onder ons is dit boek eigenlijk verplichte kost. Het geeft een theoretische onderbouwing en veel praktische ideeën. Ideeën waarmee elke instructeur zijn voordeel kan doen om nog betere en interessantere rijlessen te geven. Met dit boek als leidraad kan je als instructeur een praktisch plan van aanpak maken waar alle ruiters en paarden beter van worden

 Prijs: €24,95 (+ €1,95 verzendkosten)

Klik hier om het boek meteen in huis te halen

Over het boek
Titel: Duurzame Dressuur … pleidooi van een instructeur
Schrijver: Anne Muller
Taal: Nederlands
Jaar van uitgifte: 2010
Aantal bladzijden: 271
Kaft: hardcover
Illustraties: veel duidelijke foto’s en tekeningen
Prijs: €24,95 (+ €1,95 verzendkosten)

Inhoud van het boek
Inleiding: Duurzame Dressuur
Wat er vooraf ging …
Doorzitten of doorzetten
Het hoofdstuk ‘Amazone’ begint
Akasha Rijkunst volgens Anne Muller
Eén aanwijzing en 5 minuten les
De MMI opleiding voor instructeurs van de FNRS
FNRS workshop voor lesgevers
De manege instructeur van de toekomst
Je eerste paardrijles
Dressuur moet!
Stellig over Stelling
De zit op de – nieuwe – proef gesteld
Zitles van Anne Muller
De problematiek binnen de sport
Als je het aan het paard vraagt …
Gewichtshulpen
Normen en waarden voor mensen en paarden
Helpt de hulpteugel?
De ‘geboorte’ van het ADP
Valkuilen van het werken aan zit/houding
Lezersvragen
De kunst van het kijken
Lezersvragen
Diepgaand, de discussie over ‘Hyperflexie versus paardwelzijn’
Kruistocht in rijbroek: hyperflexie onderzocht
Diepgaande conclusies anno 2010
De internetdiscussie van het Ministerie van LNV
Niet klagen maar pijn (ver)dragen?
AZHC opleiding en jurycursus
Alles draait om lichaamsgewaarwording en balans
Over de rug van het paard
Horse Event: clinics en zitcompetitie
Het sterk verhaal over spieren en zo …
De commissie Zitcompetitie
Wat ‘zegt’ de ruiter
Mee in de beweging
De houding van de ruiter
Over kromme zaken rechtvaardig richten
Handige benen – deel 1 en 2
De landelijke juryleden terugkomdag van de FNRS
Duurzame dressuur en blijven zitten aan de top
Breek me de bek niet open
De ophouding en de zit
Alle paarden nog aan toe, de wending om de as!
Over verlicht zitten, licht rijden en kinderlijke dromen …
Op de golven – over doorzitten en galop
Verzamelen en oprichting – excellent lichaamsgebruik
Competentieschema
Protocol voor zitproeven
Richtlijnen voor het beoordelen van de zit van de ruiter
Beweegschema: deel 1 – Rompbalans

Over de schrijfster
Anne Muller is zelf instructrice en oprichtster van de Akasha School voor Rijkunst. Zij schreef eerder het boek ‘Akasha Rijkunst, wat beweegt de ruiter’. Zij schrijft regelmatig artikelen voor diverse paardenbladen.

Garantie
Bevalt deze omschrijving je? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het zal je zeker bevallen. Haal het boek via ons in huis en we geven je de niet-goed-geld-terug garantie. Ontvang het boek, lees het en bevalt het je alsnog niet, dan mag je het tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

Klik hier om het boek meteen in huis te halen

Lezersvraag: Wanneer is een paard oud?

Nadat we in het vorige Paardentips Magazine het nieuwe boek ‘Het oudere paard’ bespraken, kregen we van een lezeres van Paardentips de volgende vraag:

Hallo Rudi en Nanny,
In Paardentips staat het boek ‘Het oudere paard’. Ik vraag mij af of er een richtlijn is voor wanneer een paard een ouder paard is. Leeftijd? Of iets anders? Weten jullie dat?
Bij voorbaat dank, Marjan

Grappig, want toen ik dit boek voor het eerst in mijn handen kreeg, was dat ook mijn eerste vraag. Ik bladerde dan ook direct door het boek om hier een antwoord op te zoeken. Op bladzijde 12 vond ik het volgende:

‘Bij het verouderingsproces van paarden spelen verschillende factoren een belangrijke rol:
– genetische aanleg,
– voeding,
– opfokomstandigheden,
– omgevingsfactoren.

Belangrijk om te weten: tekorten in onder andere de voeding van de drachtige merrie en in de eerste levensjaren van het veulen kunnen later niet meer worden aangevuld. Bij de omgevingsfactoren moet je niet alleen aan de huisvesting denken, maar ook aan (permanente) stress en aan lichamelijke en geestelijke over- en onderbelasting. Daarom kan de vraag wanneer een paard oud is, niet ondubbelzinnig worden beantwoord.

Één jaar in het leven van een paard komt overeen met ongeveer drie mensenjaren, dus een 20-jarig paard is in mensenjaren ongeveer 60 jaar oud. Afhankelijk van hoe je ernaar kijkt, kun je hier misschien over ouderdom spreken. Het is echter wel zo dat sommige paarden al op jonge leeftijd oud overkomen, terwijl andere paarden nog jong aandoen als ze al vrij oud zijn. Dat hangt af van de hierboven genoemde factoren.’
Uit het boek: ‘Het oudere paard’

Verder kregen we onderstaande reactie van Paardentipster Annette. We zullen het allemaal eens zijn dat we haar inmiddels 40-jarige pony écht oud mogen noemen!

‘Grappig dat jullie een boek hebben gevonden over oudere paarden, helaas ben ik er jaren vergeefs naar op zoek geweest.

Toch heb ik het gered zonder een boek en is mijn pony inmiddels 40 jaar, hij was mijn beste leerschool.’

Typ-hier-de-titel

Er komt weer nachtvorst aan
Paarden die ’s nachts op stal worden gezet, kan je in perioden met nachtvorst het beste niet meteen ’s morgens op de weide zetten. Bevroren gras kan kolieken veroorzaken. Wacht daarom even tot de rijp van het gras is verdwenen.
Uit: E-book ‘101 Paardentips’

Medisch: Warming up en cooling down

Als je je paard uit de stal haalt, heeft het een hele tijd stilgestaan. Daardoor is de gewrichtsvloeistof (synovia) uit de gewrichten verdwenen. Als het paard weer gaat bewegen komt de synovia langzaam terug in de gewrichten. Het duurt ongeveer 10 minuten voor de synovia helemaal terug is en het gewricht optimaal gesmeerd wordt. Ook duurt het even voordat de spieren van je paard warm zijn geworden. Voordat een paard kan presteren, heeft het dus tijd nodig (20-30 minuten) om warm te lopen. Welke discipline je ook beoefent en of je nou op topniveau rijdt of gewoon recreatief: sla nooit een warming up over!

Verder is het verstandig om na het rijden je paard op adem te laten komen en af te laten koelen door minstens 10 minuten te stappen.

Door altijd een warming up en cooling down te doen, bevorder je de gezondheid van je paard en blijft hij langer fit.

p.s. Hetzelfde geldt trouwens voor onze menselijke spieren en gewrichten, dus vergeet die ook niet!

Lezersverhaal: Zoete herinneringen

Hallo allemaal,

Onderstaand gedicht heb ik voor mijn vriendin geschreven. Zij moest kortgeleden afscheid van haar paard Limber nemen, omdat Limber door lichamelijke klachten geen paardwaardig leven meer kon hebben. Limber is 17 jaar geworden, we hadden haar graag nog een aantal mooie jaren gegund, maar het mocht helaas niet zo zijn. Ook wij missen Limber, omdat ze een soort van ons ‘pleegkindje’ was.

Met vriendelijke groet,
ValerieZoete Herinneringen

Zoete herinneringen aan een leven samen
Bittere tranen verraden je verdriet

Afscheid van PRC’s ‘grande dame’
Vergeten zullen we haar zeker niet

Had het maar anders kunnen lopen
Maar het mocht helaas niet zo zijn

De vriendschap van een paard kun je niet kopen
Daarom doet het afscheid ook zoveel pijn

Laat het verdriet maar komen
Laat maar los, laat het maar gaan

Laat je tranen gerust stromen
Je komt niet alleen te staan

Want ik geef je mijn hand en ga met je mee
Al is het alleen maar in gedachten

Verdriet is beter te dragen met z’n twee
Misschien kan ’t iets van je pijn verzachten

Ooit, na het verdriet en het gemis
Overheersen de fijne herinneringen weer

Je weet dat het voor haar echt beter is
Ook al doet het je nu nog zo zeer

Ik bewonder je moed en je kracht
Deze keuze is ontzettend hard en zwaar

Maar er komt een tijd dat je weer lacht
En met een glimlach denkt aan haar

Wetend dat je de juiste beslissing hebt genomen
Onafwendbaar, helaas niet te vermijden

Limber komt vast nog voor in je dromen
En graast nu heerlijk in hemelse weiden..