Tips

Tip 1
Via onze vrienden Sam en Carolien van Tiver Interieurs in Valkenswaard hebben wij maar liefst 150 vrijkaartjes voor 2 personen t.w.v. €20,00 bemachtigd voor de Excellent Wonen & Leven beurs van 15 t/m 18 oktober in Eindhoven. Het is een woon- & lifestylebeurs op niveau en je vindt er vanalles over interieur, bubbelbaden, haarden, kunst enz. 

Wil jij gratis naar de Excellent Wonen & Leven beurs?
– bestel een boek of artikel uit de Paardentips Shop,
– vermeld bij opmerkingen: kaartjes Excellent Wonen & Leven,
– wij sturen de kaartjes met de bestelling mee.


Tip 2
Prefabstallen in beton

  • Snelle plaatsing
  • Prachtige uitstraling 

Klik hier om meer te lezen


Tip 3
Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?

Je kan er vandaag nog aan beginnen! Je ontvangt elke week via mail informatie die je op weg helpt een goede ruiter of amazone te worden.

Klik hier om meer te lezen en neem een gratis proefles!


Tip 4
Heb jij een leuk verhaal over paarden, een gedicht, tip, …? Stuur het via deze link en misschien kunnen de andere paardenliefhebbers het meelezen in een van de volgende Paardentips Magazines.

Weet jij dat? Paddenstoelen

Zoals dat hoort in de herfst schieten er ook dit jaar allerlei paddenstoelen uit de grond. Van meerdere Paardentippers kregen we dan ook de vraag: ‘Zijn (bepaalde) paddenstoelen schadelijk voor paarden?’

Om eerlijk te zijn, wist ik hier geen antwoord op. Onze hond Fynn is als puppy een paar uur supervrolijk geweest na een hapje paddenstoel, maar verder hebben wij geen ervaring met paddenstoeletende dieren.

Natuurlijk wil ik toch een antwoord geven op deze vraag en daarom heb ik onze hele boekenkast uitgeplozen naar informatie over paddenstoelen en geloof me: onze boekenkast is GROOT. Ik vond vanalles over giftige planten, maar niks over paddenstoelen. Vandaar nu mijn oproep aan alle paddenstoeldeskundigen onder de Paardentippers: kunnen (bepaalde) paddenstoelen schadelijk zijn voor paarden? Klik hier om ons het antwoord te mailen.

Als we een deskundig antwoord ontvangen, lezen jullie het allemaal in het volgende Paardentips Magazine!

Wetenschap: Demo’s wetenschap in de praktijk

Via Paardentips was ik dit jaar uitgenodigd om demonstraties te geven op Horse Event van 10 tot 12 september. Het was een leerrijke ervaring, zeker voor mij en hopelijk ook voor de toeschouwers.

Ik kreeg een paard van de school in Deurne ter beschikking om mee te werken. Kalinda is een rustige merrie die toch snel bleek te leren. Toen ik haar de vrijdag voor het eerst in de hand kreeg, bleek haar vooruit zeer licht te zijn, haar stop en achteruit relatief zwaar en het parkeren onbekend. Ze was wel rustig en absoluut niet onder de indruk van de drukte, het lawaai, de toeschouwers of wat dan ook. Dat maakte het veel makkelijker mij bezig te houden met de onderwerpen die ik aan bod wou laten komen.


Ik had 2 verschillende demonstraties op het programma staan. De eerste ging over het leervermogen van paarden waarbij ik vooral een overzicht probeerde te geven van de leermechanismen die bij paarden voorkomen en het belang ervan voor al wie met paarden werkt. Alle paardenmensen gebruiken die bij de training van en omgang met hun paarden. Meestal gebeurt dit echter zonder zich bewust te zijn van wat men net doet en hoe het werkt. Als je echter kan vertrekken vanuit een degelijke basiskennis van die leermechanismen, kan je veel efficiënter gaan werken en heel wat veel voorkomende problemen vermijden. Op een halfuurtje kon ik helaas slechts op heel grote lijnen ingaan. Het tweede onderwerp was de zintuiglijke wereld van de paarden. Naast heel wat gelijkenissen vertonen de zintuigen van paarden heel wat belangrijke verschillen met die van de mens. Via een overzicht van de specifieke kenmerken van de 5 zintuigen van het paard (zicht, reuk, smaak, gehoor, tastzin) probeerde ik de relevantie ervan voor de mens in de omgang met paarden duidelijk te maken. Verschillen in waarneming van de omgeving en in de verwerking van die prikkels zijn belangrijk om het gedrag van paarden te begrijpen en er gepast op te reageren. We kunnen het een paard immers niet kwalijk nemen dat het een paard is, we moeten ons aanpassen aan hun eigenschappen.

Beide onderwerpen zouden makkelijk meerdere uren in beslag kunnen nemen om echt op details in te gaan. In een half uurtje moest ik mij dan ook beperken tot hoogtepunten. Het was mijn bedoeling de toeschouwers nieuwsgierig te maken zodat ze achteraf op zoek zouden gaan naar meer informatie om ook echt in de praktijk toe te passen. Zoals ik meermaals geschreven heb, wil ik immers in de eerste plaats paardenmensen van alle achtergronden laten kennis maken met de enorme reeds beschikbare wetenschappelijke kennis rond het houden en trainen van paarden en hen overtuigen dit ook toe te passen in hun dagdagelijkse bezigheden met hun paarden. Dit hoeft helemaal niet ten koste van historische kennis te gaan, het kan perfect aanvullend werken.

Paardensport heeft nog een inhaalbeweging te maken op dat vlak in vergelijking met de meeste sporttakken. Trainers en sportlui uit de atletiek, het zwemmen, wielrennen, zelfs voetbal gebruiken al lang en in steeds toenemende mate wetenschappelijke instrumenten om hun prestaties te verbeteren en het risico op letsels te beperken. In de paardensport gebeurt dit voor bepaalde aspecten (kweekresultaten, blessurebehandelingen, voeding) maar ontbreekt nog ruime toepassing van wetenschappelijke resultaten voor de belangrijke facetten rond gedrag en leermechanismen van de paarden, die ook grote preventieve waarde kunnen hebben. Het feit dat de FEI (de wereldfederatie van de paardensport) het deze zomer niet nodig vond een expert inzake gedrag en training op te nemen in de deskundigenvergadering rond Rollkür, is daar een treffende illustratie van.

Ik was blij dat er nog een heel aantal demonstraties op het programma stonden waarin wetenschappelijke instrumenten toegelicht werden, zoals gebruik van hartslagmeters, zadeldruk en krachten op de teugels. In Nederland loopt nu een groot project om al die nieuwst meetinstrumenten gericht te gaan inzetten om vragen uit de praktijk te bestuderen. Dat zal heel wat nuttige en direct bruikbare informatie opleveren. Wetenschap en praktijk groeien langzaam naar mekaar toe, maar er is nog een lange weg te gaan. Ik troost mij met een chinees gezegde: elke stap is het begin van een tocht van duizend mijl.

Sommige paardenmensen op Horse Event zullen mijn uitleg misschien te technisch gevonden hebben. Ik heb nochtans een inspanning gedaan om het zo verstaanbaar mogelijk te vertellen en zo veel mogelijk praktische voorbeelden aan te halen. Zoals ze in Engels zeggen: ‘a little knowledge is a dangerous thing‘ (een beetje kennis is gevaarlijk). Je moet dus toch een minimum aan basiskennis hebben om met succes te kunnen toepassen. Ik kreeg een aantal positieve reacties van toeschouwers achteraf. Een onverwachte bonus voor mij was in ieder geval het feit dat Kalinda op zondag al perfect kon ‘parkeren’ (stilstaan zolang je niets vraagt, ook als je zelf beweegt) en dit na slechts enkele minuten trainen hierop de vrijdag. Ik vond het dan ook een geslaagde ervaring waarvan ikzelf, een aantal aanwezigen en Kalinda iets bijgeleerd hebben.

Tot slot: ik heb hier geen details over de inhoud van mijn demonstraties opgenomen. Ik heb daar in vorige bijdragen aan Paardentips al uitgebreider over geschreven. Wie dat nog eens opnieuw wil lezen (of voor het eerst voor nieuwe lezers) vindt ze terug op de website van Paardentips.

Hoi [%name%],

Het is weer herfst! De paddenstoelen schieten uit de grond, de bladeren vallen van de bomen en de paarden krijgen alweer een dikkere vacht. Ik (Nanny) kan echt genieten van een heerlijke wandeling (met of zonder paard) in het verkleurende bos met een lekker herfstzonnetje. Jammer genoeg betekent herfst ook vaak regen, wind en kou. Daardoor breng je weer meer tijd binnenshuis door (de komende twee weken is dat geen straf, want er is bijna elke avond paardensport op televisie). Maar dat geeft je ook de mogelijkheid om weer eens wat meer aandacht aan je interieur te besteden. Wij kunnen je daarbij helpen!

Via onze vrienden Sam en Carolien van Tiver Interieurs in Valkenswaard hebben wij maar liefst 150 vrijkaartjes voor 2 personen t.w.v. €20,00 bemachtigd voor de Excellent Wonen & Leven beurs van 15 t/m 18 oktober in Eindhoven. Het is een woon- & lifestylebeurs op niveau en je vindt er vanalles over interieur, bubbelbaden, haarden, kunst enz. 

Wil jij gratis naar de Excellent Wonen & Leven beurs?
– bestel een boek of artikel uit de Paardentips Shop,
– vermeld bij opmerkingen: kaartjes Excellent Wonen & Leven,
– wij sturen de kaartjes met de bestelling mee.

Rudi en ik (Nanny) wensen je een Excellente dag en als je langs de stand van Tiver Interieurs komt, doe dan de groetjes van ons aan Sam en Carolien! 

Veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny 

p.s. Een wel heel oplettende Paardentipster ontdekte een foutje in het vorige Magazine. Rudi vertelde daarin over menner/instructeur Marc Vlassaer. Zijn naam is echter Marc Van Vlasselaer. Sorry, Marc 😉


De beste manier om een beter antwoord te krijgen van je paard is om een betere vraag te stellen, een vraag die het paard begrijpt.
Uitspraak van Pat Parelli


Inhoud
1. Boekentip:
Manegeruiters rijden beter!
2. Weet jij dat? Paddenstoelen
3. Tip: WEG Kentucky op televisie
4. Lezersverhaal: Lotje
5. Wetenschap: Demo’s wetenschap in praktijk

Tip: WEG Kentucky op televisie

Afgelopen zaterdag 25 september zijn de World Equestrian Games van start gegaan in Kentucky USA. Dat betekent twee weken lang bijna dagelijks paardensport op TV! Eurosport zendt een heleboel wedstrijden live uit.

Dinsdag 28 september
22:00 – 00:45 Finale dressuur teams

Woensdag 29 september
21:35 – 22:40 Finale dressuur Grand Prix Special 

Donderdag 30 september
20:00 – 21:45 Reining

Vrijdag 1 oktober
19:45 – 21:15 Eventing dressuur

Zaterdag 2 oktober
17:00 – 21:45 Eventing cross country

Zondag 3 oktober
19:00 – 22:15 Eventing springen

Dinsdag 5 oktober
15:45 – 18:10 Springen teams
20:30 – 22:50 Springen teams

Donderdag 7 oktober
15:15 – 17:10 Springen

Zaterdag 9 oktober
20:30 – 22:00 Mennen marathon
22:00 – 23:00 Finale voltige

Zondag 10 oktober
12:00 – 13:30 Springen
19:00 – 20:10 Mennen vaardigheid

Veel kijkplezier!

Natural Horsemanship

Natural Horsemanship

Zou jij ook graag met je paard willen communiceren zonder dat hij ergens aan vast zit, zonder halster, zonder touw, zonder bit of ander middelen? Alleen jij en je paard in vrijheid samen. Natural Horsemanship maakt dit voor jou mogelijk.

Klik hier voor meer informatie

Boekentip: Manegeruiters rijden beter!

Er was eens ……… een manegeruiter die met een manegepaard Grand Prix reed.

Een sprookje? Nee, Jeanette Haazen rijdt al jaren Grand Prix. Zij was een manegeruiter en haar eerste wereldbekerfinale reed ze op een manegepaard!

Heel veel paardenboeken zijn gericht op mensen met een eigen paard, maar nu is er eindelijk een boek voor alle manegeruiters onder ons. Er bestaan veel vooroordelen over maneges, manegeruiters en manegepaarden: de paarden zijn afgestompt, er rijden zoveel verschillende mensen op hetzelfde paard dat je het paard nooit iets kunt leren, in één uurtje per week kan je nooit goed leren rijden, enz. Afke Teunen leert je in dit boek dat je ondanks deze vooroordelen tóch heel goed kunt leren paardrijden op een manege, misschien zelfs wel beter dan een ruiter met een eigen paard. Een manegeruiter rijdt namelijk op veel verschillende paarden en dat maakt ze handiger!Prijs: €14,50 (incl. BTW) + €1,95 verzendkosten

Klik hier om het boek meteen in huis te halen 

Leer goed paardrijden op de manege door het beste uit je les te halen voor jou én het paard!

Met dit boek leer je o.a.:
– hoe een (manege)paard zich gedraagt en hoe je daar mee om moet gaan,
– hoe je je zit kunt verbeteren,
– hoe je het manegepaard kunt verbeteren (bijv. hoe je een traag paard sneller maakt of een snel paard langzamer),
– hoe je zoveel mogelijk leert tijdens je les,
– hoe je een wedstrijd voorbereidt en rijdt,
– hoe je een geschikte manege herkent.

Klik hier voor meer informatie en de volledige inhoudsopgave van het boek

‘Net enkele tips uit het boek geprobeerd en het werkt! Mijn instructeur zei: ik weet niet wat je doet, maar ga vooral zo door!’
Figen Danisman

Over het boek
Titel:
Manegeruiters rijden beter!
Schrijver: Afke Teunen
Taal: Nederlands
Jaar van uitgifte: 2010
Aantal bladzijden: 132
Kaft: paperback
Illustraties: veel leuke tekeningen/cartoons

Over de schrijfster
Afke Teunen werkt voor het paardentijdschrift Bit. Ze heeft als ‘testruiter’ bijna honderd maneges bezocht en beoordeeld. Verder heeft Afke tientallen artikels geschreven over paardengedrag, mental coaching, houding en zit en de fijnere kneepjes van het paardrijden. Ze schrijft op een hele prettige, spontane manier met de nodige humor, maar ook serieus. 

Garantie
Bevalt deze omschrijving je? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het zal je zeker bevallen. Haal het boek via ons in huis en we geven je de niet-goed-geld-terug garantie. Ontvang het boek, lees het en bevalt het je alsnog niet, dan mag je het tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

 

 

Lezersverhaal: Lotje

Hallo Rudi en Nanny,

Via deze weg wil ik mijn verhaal eens kwijt. Ik hoop dat jullie dat niet erg vinden. Paarden zijn mijn hele leven al mijn lust en mijn leven. Overal waar paarden waren, was ik te vinden. 11 jaar geleden kochten wij ons eerste paardje (Lotje) een mooie Haflinger merrie samen met haar veulen. ze was op dat moment 10 jaar en had een hengstenveulentje. De hengstveulentjes zouden allemaal naar de slacht gaan en natuurlijk konden wij dat niet toestaan dus hebben wij hem erbij gekocht. Zijn naam werd Starretje.

Na Lotje kwam er nog een Shetlandertje bij en een Fries. Maar Lotje bleef de drijfveer van het viertal. Ze was lief en had voor iedereen ruimte. Omdat wij niet zo blij waren met het staan op stallen zijn wij jarenlang op zoek gegaan naar geschikte woonruimte waar wij onze paarden bij ons huis konden laten staan. Wij kwamen uiteindelijk uit in Belgie, net over de grens met Nederland. Dat was nog te overzien. Hier wonen wij nu 6 jaar en de paarden hadden het ook zienderogen naar hun zin.

Iedere ochtend als ik thuiskwam uit mijn werk stond Lotje te hinniken de anderen geloofden het wel. Ik riep dan dat ze even moest wachten en dat ik er zo aankwam, eerste doel was de kinderen uit bed roepen omdat zij naar school moesten. Daarna waren de paardjes aan de beurt. Ze kregen eten en een knuffel en waren dan weer tevreden en kon ik zelf mijn bed in.

Twee weken geleden was het enorm noodweer een aantal dagen achter elkaar. Toen ik op een ochtend thuiskwam, waren de stallen zo volgeregend dat de paarden tot aan hun knieeën in het water stonden. Ik moest ze eruit halen. Met een dompelpomp heeft mijn man de stallen leeggehaald, maar ze waren nog ontoegankelijk om de paarden in te zetten. Genoodzaakt moesten ze een paar nachtjes buiten blijven, maar het weer deed er niet goed aan. Dagelijks gaf het weerbericht op dat het beter weer werd, maar niets. Er kwamen alleen bakken regen en onweer uit de lucht. Ik zat behoorlijk in de zenuwen over de paarden die onder de grote eik van de buurman moesten schuilen, maar overal kwam ik nog paarden tegen buiten die helemaal geen plek hadden om te schuilen. Zo heeft dat 3 nachtjes geduurd. De dag daarna ben ik de stallen met veel woede nog uit gaan scheppen in de hoop dat het beter werd en de paarden binnen konden staan, maar die middag ging Lotje liggen in de bak.

Onze dochters die erg alert zijn op dat soort dingen hielden dat in de gaten en lieten haar steeds opstaan. Toen ze in de stallen werden gezet is Lotje weer gaan liggen, maar nu kwam er ook bij dat ze hevig aan het rillen was. Onze dochter kwam zeggen: ‘mam, pak eens wat dekentjes want Lotje heeft het koud.’ Ik ben de dekentjes van zolder af gaan halen, die werden om haar heen geslagen maar de koude rillingen bleven. Onze dochter is gaan lopen, omdat wij ervan uitgingen dat ze koliekachtige verschijnselen had, maar er kwam waterdunne ontlasting naar buiten. Ze knorde daarbij van de pijn, dus hebben wij de dierenarts gebeld. Geen twijfel, niet wachten meteen de dierenarts laten komen. Die constateerde dat Lotje hele hoge koorts had 40,7 en een pols van 156. Voor paardenkenners weet iedereen dat dit veel te hoog was. Een pols hoort 28 te zijn en koorts bij een paard is al 38. Ze was dus doodziek. 

De dierenarts constateerde een darmontsteking en besloot in overleg met een collega om haar pijnstillers, antibiotica en spierverslappers te geven om de darm rustig te houden. Zo gezegd zo gedaan, maar na de injecties met pijnstillers viel Lotje op de grond. Ze heeft 1,5 uur gelegen en 2x geprobeerd overeind te komen. Ik ben naast haar gaan zitten, heb haar over haar hoofd geaaid en al mijn tranen over haar heen laten rollen. Ik heb haar gezegd dat ze een lieve meid was en dat we niet zonder haar konden. Maar af en toe werd het me teveel en dan liep ik naar binnen om haar niet te laten zien dat ik enorm moest huilen, omdat ik haar kwijt aan het raken was. Ze volgde met haar ogen alles wat wij deden alsof ze wilde zeggen: ‘Laat mij niet alleen.’

Toen we besloten dat dit niet meer beter werd, zou de dierenarts naar de praktijk rijden om spullen te halen. En alsof Lotje begreep wat de bedoeling was, stond ze ineens op. We waren gigantisch blij, zijn nog nooit zo blij geweest en hebben haar beloond. Toch was ik er niet gerust op en omdat ik die nacht weer moest werken, zouden de kinderen en mijn man bij Lotje waken om de beurt. We hebben een noodstal gemaakt in de carport naast het huis zodat als er iets was zij meteen in konden grijpen. Om 2.00 uur zouden de pijnstillers uitgewerkt zijn. We moesten maar schietgebedjes doen, zei de dierenarts nog, maar Lotje was sterk. Om 24.08 uur kreeg ik een smsje van een van de kinderen:’Mam, Lotje is weer een beetje zichzelf’. Gelukkig kon ik met een gerust gevoel verder met mijn werk, maar om 1.30 uur werd ik onrustig, de pijnstillers zouden om 2.00 uur uitgewerkt zijn, maar ik had heel sterk het gevoel dat ze nu al niet meer werkten. Ik belde maar niet naar huis, want was ervan overtuigd dat de kinderen meteen zouden bellen als er iets was. Ik ging verder met mijn thuiszorg route maar om 2.10 uur kreeg ik koude rillingen en een gigantische steek in mijn hoofd zomaar uit het niets, ik wist toen dat het niet goed was met Lotje. Omdat ik bij een client binnen was, kon ik niet bellen naar huis. Toen ik om 3.00 uur buiten kwam en in de auto stapte, zag ik dat er een aantal keren gebeld was. Ik had een heel naar voorgevoel en idd toen ik belde, had ik een huilende dochter aan de lijn die mij vertelde dat Lotje overleden was.

Ik ben direct naar huis gereden omdat ik bij haar wilde zijn, het niet wilde geloven dat we haar kwijt zijn. We hebben met zijn allen vreselijk gehuild om het grote verlies. Lotje was een tweede moeder voor onze kinderen. Ze heeft ze mee opgevoed. Ze heeft ook haar zoon, de Shetlander en de Fries opgevoed. Het was een geweldige merrie. Nu hadden wij haar niet meer. Al wat ik me afvraag is waar ben ik tekort geschoten, had ik nog wat kunnen doen? Hoe zou het nu met Lotje zijn? Nog steeds nu twee weken verder wil ik het niet geloven dat we haar niet meer hebben. Nog dagelijks rollen de tranen in overvloed, maar de lege stal overtuigd mij ervan dat ze er niet meer is en ook niet meer terug komt.

Lotje was nooit ziek, had nooit wat of kon het goed verbergen. Het enige dat ze de laatste 2 jaar had was dat ze niet meer aankwam. De dierenarts kon niets bijzonders vinden, tanden goed, ontwormd op tijd, geen zand in de darmen enz. We moesten haar slobber voor senioren geven, maar niets hielp om haar wat dikker te krijgen. Achteraf vraag ik me dan ook weleens af of er niet al wat zat te broeden dat zij nooit heeft laten merken. Het schijnt dat er door die dagen noodweer gigantisch veel paarden ziek zijn geworden of verkouden, maar dat wij ons Lotje maar helemaal kwijt moesten raken en dan binnen een paar uur valt nog steeds niet te vatten, vandaar dat ik ons verdriet ook met meerdere mensen wil delen.

In ieder geval is dit een situatie die ik nooit meer hoop mee te maken en anderen niet gun. Wij zullen Lotje nooit vergeten. Ze was zo kostbaar, zo lief, zo bijzonder.

 

Groetjes van Anita, Wiebe en de kinderen