Hoi [%name%],

Eindelijk weer een nieuw nummer van Paardentips Magazine! Het magazine met ondertussen heel wat trouwe lezers. We zijn dit keer wat later, omdat we nog wat voorbereidingen hadden voor onze eerste aanwezigheid op Horse Event.

Ondertussen zitten we weer achter de pc en willen we in eerste instantie alle nieuwe Paardentippers welkom heten die zich hebben aangemeld voor dit gratis online magazine op Horse Event en natuurlijk ook de paardenliefhebbers die sowieso dit magazine voor het eerst lezen 😉

Paardentips Magazine is misschien een beetje anders dan je gewend bent. Geen blaadje in de hand, maar digitale informatie over paarden via je computer. Maar we garanderen je dat het vlug zal wennen. Er zijn ondertussen heel wat Paardentips lezers die ons hebben laten weten dat het voor hen een soort verslaving is geworden en dat  ze echt uitkijken naar de nieuwe mailtjes. Velen doen dit zelfs al jaren lang (in 2002 verzonden we het eerste nummer). We nodigen je in ieder geval uit om er eens lekker voor te gaan zitten en hopen dat het voor jou ook een aangename kennismaking zal zijn. Neem er meteen wat lekkers bij 🙂

Om even terug te komen op Horse Event, wat zijn we blij en trots op al die leuke reacties die we kregen van Paardentippers die even iets tegen ons kwamen zeggen. Echt leuk/tof!

Het was een inspirerend weekend vol nieuwe indrukken, fijne contacten en inspiratie. Natuurlijk meer hierover in dit nieuwe nummer van Paardentips Magazine!

Veel leesplezier
Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Uitspraak die ik opving op Horse Event:Mama kijk een kar voor ons paard! Da’s nog iets voor papa…’ Moeder: ‘Nee joh! Dan zit meteen die hele koets vol!’


Inhoud:
1. Boekentip:
Het oudere paard
2. Springtip: Oefenwedstrijden goed voor het verkrijgen van controle
3. Grondwerk: Goed bij kennismaking met een paard
4. Wist je dat? Over mennen
5. Nog even over Horse Event

Grondwerk, goed bij kennismaking

Het is heel belangrijk om een goede verstandhouding op te bouwen met je paard, om ervoor te zorgen dat je veilig en plezierig kunt samenwerken. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk?

Als ik (Lisanne) aan het werk ga met een nieuw paard, neem ik altijd de moeite het paard te leren kennen vanaf de grond. Soms door uitgebreid los te werken, soms gewoon door een paar simpele leid/volg-oefeningen te doen. Het paard is geen willoos werktuig en er is geen enkele reden waarom het ‘maar gewoon zou moeten doen’ wat wij willen. Elk paard is een individu met een eigen karakter, temperament en ervaring. Ik verbaas me er dan ook vaak over hoe snel mensen zich ergeren wanneer het paard besluit een andere kant op te lopen of van tempo te wisselen. ‘Hij is koppig’, hoor ik dan vaak zeggen of eigenwijs of vervelend. In ieder geval wordt het door de ruiter als slecht gedrag uitgelegd. Maar is het dat wel? Ik stel in zo’n geval altijd deze vraag: ‘Waarom zou het paard eigenlijk moeten doen wat jij wil?’ Het feit dat wij een paard tussen vier muren of planken parkeren en het eens per dag daaruit halen en erop gaan zitten, wil nog niet zeggen dat het paard daarom maar automatisch moet doen wat wij willen, zeker als je bedenkt dat een groot deel van de hulpen die gegeven worden onduidelijk, blokkerend of storend zijn.

Bekijk het eens van de andere kant, voor paarden is het heel natuurlijk om bij een kennismaking vrij vlot te beslissen wie de leider en wie de volger zal zijn. Soms duurt dit wat langer, als het om twee aan elkaar gewaagde, wat dominantere types gaat. Maar over het algemeen is snel duidelijk wie de leiding heeft. Dit doen paarden volgens het principe ‘wie beweegt wie’. Eenvoudig gezegd is degene die de ander ertoe kan brengen zich te verplaatsen, de chef. Natuurlijk zijn er paarden die verantwoordelijke leiders zijn en er zijn paarden die iets meer naar het type ‘pestkop’ neigen, maar over het algemeen gelden de volgende basisregels:

  • Degene die de persoonlijke ruimte van de ander mag betreden is hoger in rang.
  • Degene die de ander van zijn plek kan zetten en deze zelf kan innemen, is de hogere in rang.
  • Degene die de ander ten alle tijden mag aanraken (bijvoorbeeld om zijn hoofd aan de ander te schuren) is de hogere in rang.
  • Degene die zich als eerste het recht verwerft om te eten/drinken etc. is hoger in rang.

Nu begrijp je misschien waarom het niet verstandig is om je paard toe te staan jou opzij te duwen, je van je plek te beroven (door jou opzij te laten stappen) of zijn hoofd aan jou te laten schuren. Ook wanneer het paard je zakken doorzoekt naar voedsel of alvast uit de emmer begint te eten voordat je hem hebt neergezet, is dat niet handig. Het paard maakt met dit soort gedragingen namelijk een statement. Het vertelt jou dat jij de lagere in rang bent. Dit is geen slecht gedrag, enkel natuurlijk gedrag. Maar als jij het toestaat, dan ga je akkoord met jouw lagere rang, wat met zich meebrengt dat jij niet in de positie verkeert om het paard leiding te geven, in wat voor situatie dan ook. Niet echt handig als je de weg op moet met een paard dat zichzelf als jouw meerdere beschouwt.

Maar hoe krijg je dan, op een fatsoenlijke manier, die hogere rang? Het antwoord is dat jij je die niet kunt toe-eigenen. Je kunt van de een op de andere dag tegen je paard zeggen: ‘zo, vandaag ben ik de chef’, maar ik vrees dat je paard daar niet van onder de indruk zal zijn. Ook agressie, boosheid en frustratie zijn niet effectief, omdat je hiermee je paard welliswaar kunt intimideren, maar je kunt er nooit zijn respect of vertrouwen mee winnen, laat staan genegenheid. Als je je zelfbeheersing verliest, ben je in de ogen van het paard heel onberekenbaar en onbegrijpelijk en dus volkomen ongeschikt als leider.

Zie het als een sollicitatiegesprek: je paard moet jou accepteren als hogere in rang, je moet dat dus verdienen! Je moet er dus mee beginnen te bedenken wat je wel en niet gaat toestaan en dat heel consequent volhouden. Iets mag altijd wel of altijd niet. Het is geen enkel probleem als je streng bent als dat nodig is, maar zorg dat je emotioneel stabiel blijft. Als je voelt dat je boos wordt, stop dan liever even en ga pas verder met oefenen als je weer rustig bent.

Een belangrijke basisoefening is het vaststellen van jouw persoonlijke ruimte. Leer je paard dat het niet zomaar de ruimte om jou heen mag betreden (denk aan ongeveer een armlengte). Komt je paard steevast te dichtbij, zet hem dan rustig een paar passen achteruit. Daarna mag je rustig naar je paard toe lopen om hem te belonen, want jij mag wel in zijn ruimte komen! Zorg ervoor dat je altijd consequent bent in deze oefening.

Hetzelfde principe kun je toepassen bij het leiden aan een touw. Het is niet de bedoeling dat het paard met jou loopt, je omver duwt, op je hakken trapt, je meesleurt of tegen je aanbotst omdat hij iets interessants ziet. Je paard moet altijd, in elke situatie, voorzichtig zijn met jou en de ruimte om jou heen vrijlaten. Zo niet, dan is dat geen teken van slecht gedrag, maar van slechte afspraken. Zodra het paard te dicht bij je loopt of met zijn neus voorbij je arm komt, zet hem dan rustig achteruit. Vraag bij het halthouden om een onmiddellijke reactie, omdat het voor het paard niet duidelijk is als hij wel één pas verder mag lopen, maar geen twee. Halt is gewoon halt. Als je elke keer duidelijk en rustig corrigeert, dan gaat je paard heel snel begrijpen wat de bedoeling is, zonder dat je hem onrustig maakt. In tegendeel, als jij altijd heel constant en voorspelbaar bent, dan brengt dit rust met zich mee voor het paard. Het weet waar het aan toe is en het kan jou vertrouwen. Hoe meer jij het voortouw neemt, hoe meer het paard de situatie aan jou over kan laten, want het voelt zich veilig en prettig in jouw buurt. Dat is de definitie van natuurlijk leiderschap. Dit heeft niet alleen te maken met respect van het paard voor jou, maar zeker ook vertrouwen van het paard in jou en respect en vertrouwen van jou in het paard. Dit respect voor jouw ruimte zorgt ervoor dat jij veilig kunt werken met je paard. Het paard kan niet beredeneren hoe kwetsbaar wij fysiek zijn ten opzichte van hen. Je werkt als het ware met een hele grote kleuter van 600 kilo! En met een beetje leiding en structuur kan die kleuter een hele fijne partner zijn om mee samen te werken!

Een andere keer zullen we dieper ingaan op het onderwerp loswerken en verschillende grondwerkoefeningen.

Groetjes Lisanne

Tips:

Tip 1
De volgende reactie kregen van een enthousiaste Paardentipper over ons nieuwste e-book ‘101 Paardentips’.

Hallo Rudi en Nanny,

Wat een superleuk boek hebben jullie geschreven. Ik heb het al met veel plezier gelezen en tal van tips heb ik zeker wat aan. Alle tips zijn ook goed uitvoerbaar en brengen geen grote kosten met zich mee. Jullie schrijfwijze vind ik ook superprettig, alsof jullie het ter plekke staan uit te leggen. Ook is het fijn dat jullie geen moeilijke taal gebruiken, maar gewoon lekker begrijpelijk voor jong en oud. Dank je wel voor dit leuke en interessante boek en succes met jullie leuke ondernemingen.

Groetjes Armanda

Klik hier voor meer informatie over het e-book ‘101 Paardentips’.

Tip 2
Eerste rijlessen?

Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?

Je kan er vandaag nog aan beginnen! Je ontvangt elke week via mail informatie die je op weg helpt een goede ruiter of amazone te worden.

Klik hier om te kijken hoe jij meer uit je paardijlessen kan halen


 

Tip 3

Prefabstallen in beton
Snelle plaatsing
Prachtige uitstraling

Klik hier om meer te lezen


Tip 4
Een leuk boek over paarden? Klik hier om je keuze te maken

Boekentip: Het oudere paard

Hoe jij een ouder paard een fijne, gezonde en fitte oude dag kan bezorgen…
Wanneer is jouw paard oud? Heeft hij speciale voeding nodig als hij oud is? Hoe kan jij ervoor zorgen dat je paard zich langer goed en gezond voelt en lekker fit blijft? Zijn er speciale oefeningen? Kan ik nog blijven rijden met mijn oudere paard?

Op deze en nog veel meer vragen krijg je een antwoord via het boek ‘Het oudere paard’.

Dierenfysiotherapeute Claudia Jung verbaasde zich in het begin van haar opleiding erover te zien hoe fit en vrolijk de meeste oudere paarden weer werden na de oefeningen die ze met deze dieren deed. Zowel de eigenaars die ze de technieken meegaf als het paard genoten zichtbaar van de resultaten. Claudia heeft ondertussen veel ervaring in het begeleiden van oudere paarden. Ze heeft gemerkt dat de omgang met deze dieren toch anders is dan bij jongere paarden. Jammer genoeg heeft ze door haar werk met oudere paarden ook regelmatig afscheid moeten nemen van ‘patiënten’ wat niet altijd even makkelijk was, maar hierdoor heeft ze wel een goed inzicht gekregen in het leven van het bejaarde paard.

Inzichten zoals:

  • hoe jij ervoor kan zorgen dat je paard zijn laatste jaren goed doorbrengt,
  • de aangepaste voeding en huisvesting,
  • de andere manier van omgaan met oudere dieren,
  • welke oefeningen en bewegingen de levenskwaliteit van je paard aanzienlijk kunnen verbeteren,
  • hoe je oudere paard op een waardige manier afscheid kan nemen van het leven.

Claudia deelt haar ervaring in haar nieuwe boek ‘Het oudere paard’.
‘De beloning voor ons, schrijft Claudia, bestaat uit de rust, de vrede, de vertrouwdheid, maar ook de bijzondere kracht die oude paarden ons kunnen geven.’

Inhoud:
Kenmerken van het ouder worden
Wanneer is een paard oud?
Spieren
Pezen, banden en gewrichten
Hart en longen
Vacht en stofwisseling
Ogen en oren
Gebit en hoeven
Ontwikkeling van tumoren
Checklist: rekening houden met de leeftijd

Voeding van het oude paard
De behoefte verandert
Hygiëne bij het voeren en drenken
Frequentie van het voeren
Voeding bij gebitsproblemen
Voeding bij ziekte
Hoe herken je de voedingstoestand?
Vervetting- een risico?
Afvallen – een probleem!
Wanneer meer voeren?
Kruiden
Checklist voeding

Huisvesting van het oude paard
Hoe oude paarden gehouden willen worden
Waar moet je bij de stalling op letten?
Checklist huisvesting

Wellnessprogramma voor oudere paarden
Massage voor lichaam en ziel
Warmte doet goed
Holistische behandelingen
Beweging voor het oude paard
Passieve bewegingsoefeningen
Actieve beweging

Voorbereidingen op het afscheid

Over het boek
Titel:
Het oudere paard – Voor een gezonde en fitte oude dag
Schrijver: Claudia Jung
Taal: Nederlands
Jaar van uitgifte: 2010
Aantal bladzijden: 128
Kaft: paperback
Illustraties: veel duidelijke kleurenfoto’s en enkele tekeningen
Prijs: € 17,95 (incl. BTW) (+ € 1,95 verzendkosten)
Prijs:
17,95 euro
Klik hier om het boek in huis te halen

Garantie:
Bevalt deze omschrijving je? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het zal je zeker bevallen. Haal het boek via ons in huis en we geven je de niet-goed-geld-terug garantie. Ontvang het boek, lees het en bevalt het je alsnog niet, dan mag je het tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat terug ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

 

Wist je dat? Over mennen

Wist je dat het jeugdmennen sterk in opkomst is?
Tijdens Horse Event sprak ik menner/instructeur Marc Vlassaer. Hij heeft regelmatig jongere menners in de opleiding. Marc zegt: ‘Als ik kinderen leer mennen, dan zeg ik ze bij het kegelrijden dat er kabouters in de grond zitten, dat alleen hun puntmutsen boven de grond uit komen en dat ze niet over de kabouters mogen rijden. Als ze de kegels na het traject niet geraakt hebben, zeg ik ze dat alle kabouters nog leven. Je moet die glimlach op die gezichtjes dan eens zien.’ Hij vertelde me trouwens niet hoe de kinderen reageren als ze een kegeltje omgereden hebben 😉

Kegeltjes rijden in de mensport is trouwens een vaardigheidsoefening waarbij de menner met zijn aanspanning voor het snelste een traject rijdt tussen kegeltjes door waarop een balletje ligt. Als er een balletje van de kegel valt, krijgt de menner strafpunten.

Meer over mennen…
Jacques Poppen is een gepassioneerd menner die ons een aardig staaltje van zijn menkunst liet zien. Jacques zit in een rolstoel en zei: ‘Mijn grootste handicap is dat ik moet leren mijn paard los te laten.’

In de aangespannen sport heeft elke menner een groom, deze groom zorgt via tegengewicht met het lichaam voor de stabiliteit van de de koets tijdens de snelle wendigen. Elke koets moet ook voorzien zijn van een rem die bediend kan worden door de menner. Bij Jaques Poppen is het remsysteem van de koets naar achteren gebracht zodat de groom, indien nodig, de rem kan bedienen. Jacques hoopt dat zijn voorbeeld heel wat andere rolstoelgebruikers zal aanzetten een stapje te wagen in de wereld van de mensport. Het is duidelijk zichtbaar bij Jaques Poppen dat de stap voor hem een hele verrijking is geweest, vandaar natuurlijk zijn enthousiasme over de mensport, die hij graag deelt met wie het maar horen wil. Jacques ment in enkelspan.

Bij een aanspanning met vier paarden is het trouwens verplicht minstens twee grooms achter op de koets te hebben.

Mennen slecht voor een paard dat ook dressuurmatig gereden wordt?
Veelzijdigheid komt altijd ten goede van het paard. Ook mennen, goed mennen, zal geen negatieve invloed hebben op de prestaties van een dressuurpaard. Afwisseling zal er juist voor zorgen dat je paard plezier behoudt bij de trainingen. Wist  je trouwens dat de meeste menpaarden die in wedstrijden uitkomen ook dressuurmatig onder zadel worden gereden?

Voordeel van oogkleppen?
Oogkleppen zijn niet enkel tegen het schrikken van een paard. Een paard kan ook gewoon aangespannen worden zonder oogkleppen. Het grote voordeel van oogkleppen bij paarden die aangespannen worden gereden is dat ze attenter worden voor de aanwijzingen van de zweep. De zweep die bij het mennen gebruikt wordt als verlenging van de arm (dus niet als strafmiddel) wordt aangelegd daar waar het paard begeleiding nodig heeft. Vooral in een span met meerdere paarden kan de menner door de oogkleppen makkelijker paarden afzonderlijk aanwijzingen geven zonder dat de anderen de zweep zien aankomen. Enkel het paard dat het contact voelt, zal weten dat er iets van hem gevraagt wordt en hierop reageren en gevoeliger zijn voor de aanwijzingen.

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over de mensport en het aangespannen rijden. Ik vond het gewoon leuk om even een paar dingen op een rijtje te zetten die me nog in het hoofd bleven hangen van afgelopen weekend over de mensport.

Typ-hier-de-titel

Er bestaat niet zoiets als een ‘heilige optoming’. Je zal merken dat elk paard anders is en verschillend reageert. Ook zij hebben hun eigen voorkeur.

Uitspraak van Lisanne Thomas


Tip: Kinderen, ouders  en paardrijden
Kinderen horen te genieten van een rit te paard. Rijdt hij of zij een wedstrijdje? Kijk dan naar de dingen die goed zijn gegaan en wijs niet op de fouten. Prestatie hoort nog niet in het woordenboek van een kind thuis. Doe je dit toch zal het woordje frustratie al snel zijn weg vinden in een onbezonnen leven. Paardrijden moet voor een kind nog een spel zijn, een plezier, laat het daar dan ook lekker van genieten. Prestatie kan eventueel later komen, als ze hier zelf voor kiezen.

Springtip: Oefenwedstrijden goed voor het verkrijgen van controle

Op 7 oktober 1985 werd hij geboren, een zoon waarvan beide ouders actief waren in de paardensport. Ook Tim wilde al op jonge leeftijd de fakkel van zijn ouders meedragen, maar zij vonden dat hij nog wat rustig aan moest doen. Na heel wat aandringen kreeg Tim van zijn opa een Shetlander waarmee hij als vierjarig jongetje wilde gaan springen. Na een flinke val was de zin voor een tijdje over. Jaren later nam Tim de draad weer op en ondertussen heeft hij zelfs een eigen springstal en neemt hij binnenkort deel aan de wereldruiterspelen in Kentucky.

Tim rijdt zijn paarden steeds zelf, van het opwarmen, de training, zelfs tot de cooling down. Dit laatste is volgens hem heel belangrijk. Hiervoor neemt hij minstens 40 minuten de tijd, terwijl hij bij het inrijden wel eens wat minder tijd durft te nemen.

Een goede controle over je paard bij het springen, cross of wat je ook doet met je paard vindt Tim noodzakelijk. Het is daarom goed dat paard en ruiter elkaar goed leren kennen in verschillende situaties. Tim vindt oefenwedstrijden daarvoor de ideale basis. Je neemt dan deel aan een wedstrijd niet met het doel om te winnen, maar het paard en jezelf te trainen. 

Het gaat dan niet om de prestatie of de snelheid, maar om het leren controleren van je paard. Paarden heb je net zoals bij mensen in verschillende types, ze reageren allemaal net wat anders of hebben net een andere aanpak nodig. De ruiter moet zich dus aanpassen aan het paard en het paard aan de ruiter. Dat is volgens Tim een mooie basis voor een goede samenwerking

Waarom is deze controle volgens hem zo belangrijk? ‘Door een goede controle’, zegt Tim, ‘kan je langer snel doorrijden naar een hindernis en daarmee tijd winnen. Het kan het verschil maken tussen de eerste en tweede plaats…’

In een oefenwedstrijd kan je dit allemaal opbouwen. Je kan een parcours rustig rijden, zodat jij en je paard alles kunnen overzien. Door vaak te oefenen en op verschillende manieren aan te rijden bij hindernissen krijg je een goed inzicht en kan je later in de wedstrijden makkelijker tijd winnen. Je ervaring heeft namelijk geleerd hoe dit voor jou en je paard het snelste gaat lukken. Ook je paard krijgt meer zelfvertrouwen en inzicht.

Vertrouwen en tempo tijdens het rijden zijn erg belangrijk, dit hoor ik later terug bij een commentaar van Jos Kumps, die trainer is bij Rodrigues Pessoa. Jos zegt: ‘Ik kan het niet genoeg benadrukken, je hebt bij het springen impuls nodig anders is deze sport gevaarlijk. Door niet genoeg tempo en te weinig zelfvertrouwen gaat het te vaak mis bij springruiters’.

Laat bij dit laatste duidelijke zijn dat Jos Kumps het niet over Tim had. Tim liet ons op Horse Event op een leuke manier kennis maken met zijn passie.

Succes Tim in Kentucky!

Nog even over Horse Event

Paardentippers Lisanne Thomas en Marc Pierard, waarvan je regelmatig een bijdrage kan lezen in dit magazine, mochten op Horse Event hun ervaring delen met de bezoekers. Tussen de drukte door lukte het ons toch nog om een paar van hun clinics te volgen en het mag gezegd worden: Marc en Lisanne, jullie hebben dit prima gedaan! We zijn trots op jullie.

Lisanne was trouwens ook regelmatig aanwezig op onze stand om haar boek te signeren. Zelfs t-shirts werden bovengehaald voor een handtekening. Je begrijpt dat dit ook voor Lisanne een leuke ervaring was.

Zaterdag, in tegenstelling tot de twee andere dagen, was een heerlijke zonnige en warme dag. Dat kwam prima uit, want we kregen deze dag versterking van onze twee dochtertjes Lise en Febe. Zij begonnen meteen enthousiast foldertjes uit te delen. Nanny en ik (Rudi) dachten dat ze er wel snel genoeg van zouden krijgen, maar nee hoor, ze gingen beiden vrolijk door tot het einde. Wat waren we weer trots op onze schatten. Trouwens, thuis hebben ze een pony, maar wat gingen ze doen zodra ze er weet van kregen dat dit mogelijk was ? … Ja, een ritje maken op een pony. En dan ook nog dit klik hier om een filmpje te bekijken. Onze jongste spruit van 5 voltigerend op zo’n groot paard!! Ook Lise liet zich natuurlijk niet kennen en was even later aan de beurt.

Het leukste van alles was, zoals we al eerder schreven, de lieve en spontane reacties van de mensen die ons al een tijdje kennen via Paardentips Magazine. Echt om verlegen van te worden, wat een leuke racties. Heel lief allemaal en fijn jullie eens in het echt te ontmoeten 🙂

Horse Event eindigde voor ons in een waar modderbad. Terwijl Nanny ging inpakken, zou ik de wagen met aanhanger gaan halen zodat we snel naar huis konden gaan. Dat viel even tegen. Tractoren reden af en aan om gestrande wagens uit de modder te bevrijden. Het duurde niet lang of ik had zelf een wagen vol modder die niet meer voor of achteruit kon. Dan maar proberen om iemand te vinden die me wilde helpen. Ik maar zwaaien naar elke tractor die langs kwam, maar de jongens hadden hun handen vol. Wat een drukte. Tijdens het wachten zei een oudere man me lachend: ‘Als we jonge meiden waren met lang blond haar dan waren ze ons waarschijnlijk al komen helpen, die jonge kerels in hun tractoren.’ Twee dames naast me proesten het uit van het lachen toen ze dit hoorden en zeiden: ‘Hij heeft gelijk, kijk ze helpen die meid eerst en zien jou niet staan!!’ We namen meteen de proef op de som en ik vroeg of de dames me wilden helpen. De gezellig en vrolijke vrouwen begonnen meteen heel overdreven te wuiven en te lonken naar de jongens in de tractoren. Dit terwijl ik me een beetje afzijdig hield. We schaterden het uit van het lachen toen kort daarop een tractor bij ons stond. Toeval of niet, in mijn ogen heeft het toch echt geholpen 🙂


Ik ben die twee lieve dames (ik hoop dat ze dit lezen) erg dankbaar voor hun zo spontane en vrolijke hulp. Het was een leuke afsluiting van geweldig weekend. En ook de jonge man met de tractor wil ik niet vergeten natuurlijk. Bedankt voor de hulp!

Tot een volgend Paardentips Magazine!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine