Hoi [%name%],

Ons nieuwste e-book ‘101 Paardentips’ is klaar. Echt leuk om te maken, een e-book vol tips en uitleg, daar geniet ik (Nanny) van. Maar als het klaar is, moet er een soort promotietekst gemaakt worden en dat is niks voor mij. Ik zat al een halve dag te puffen aan mijn computer, maar het schoot niet op. 

Onze oudste dochter zag mij balen en vroeg wat ik aan het doen was. Ik legde het haar uit. ‘Wacht,’ zei ze, ‘ik help je wel even.’ Ze pakte een blad papier en ging aan het bureau achter me zitten. Een paar minuten later draaide ze zich om, legde het papier op mijn bureau en zei: ‘Zo, klaar!’

Ze had twee tekeningetjes gemaakt. Eén met een paard vol modder en piekend haar en één met een mooi paard met nette manen en staart. Bij de eerste tekening stond het volgende geschreven: Sommige mensen verzorgen hun paard helemaal niet goed zoals op deze tekening. Bij de tweede tekening stond vervolgens: maar als je ‘101 Paardentips’ leest, dan leer je hoe je je paard moet verzorgen en dan wordt je paard misschien zo.

‘Nou, mam,’ zei ze, ‘zo moeilijk is dat toch niet!’ Ze huppelde vrolijk naar buiten: ‘Als ik je nog ergens mee moet helpen, dan roep je me maar hoor!’ 

Hi, hi, heerlijk toch zo’n onbezorgd kind. Mijn promotietekst is nog niet af, maar ik heb nu wel mooi een voorwoordje voor dit nieuwe Paardentips Magazine. Veel leesplezier!

 

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


‘Met hoe weinig kracht kan ik mijn paard de baas?’
Uitspraak van Tom Roberts


Inhoud:
1. Boekentip:
101 Paardentips
2. Lezersverhaal: Fleur
3. Gedrag: Succesvolle clinic, op naar Horse Event
4. Wist je dat?: Composteren van paardenmest
5. Lezersvraag: Jaarling staat niet stil

Gedrag: Succesvolle clinic, op naar Horse Event

De laatste weken waren nogal druk bezet. Eerst was er het jaarlijkse congres van de International Society for Equitation Science in Zweden (waarover binnenkort meer), kort gevolgd door de clinic met dr. Andrew McLean waarvan ik organisator was. De clinic is goed verlopen en ik kreeg veel positieve reacties.

Na de inleidende presentatie, waarin Andrew bondig trachtte uit te leggen hoe een paard leert en hoe je daarop kan inspelen, was het tijd om de theorie in praktijk te brengen. Eerst was er een groepsles met de paarden aan de hand. Andrew hecht heel veel belang aan het werk aan de hand. Hij hertraint heel veel paarden met zware gedragsproblemen (ook die bij het rijden) door terug duidelijke signalen te installeren vanop de grond.


In zijn aanpak van grondwerk wil Andrew vooral de basisbewegingen aan het paard leren. Dit gaat dan om stop/vertragen/achteruit, vooruit/versnellen/verlengen, draaien van de achterhand, draaien van de schouders en hoofd omlaag/omhoog. Zoals bij alle oefeningen gebeurt dit geleidelijk om het voor het paard begrijpelijk te houden en te voorkomen dat er angstreacties optreden. Angstreacties willen we absoluut vermijden, omdat ze heel snel geleerd worden en gevaarlijk voor ons en het paard kunnen zijn.

Foto door Rudi van den Dijck - Paardentips.com
 

 

Na het grondwerk gingen we in 2 groepen deze basisbewegingen in het zadel in stap leren vertalen. De basis is: 2 handen tegelijk voor vertragen/verkorten/stop/achteruit, beide benen voor vooruit/versnellen/verlengen van de passen (waarbij je een duidelijk verschil inbouwt om het verschil tussen de laatste 2 voor het paard duidelijk te houden), 1 hand voor het draaien van de schouders (binnenhand openen voor directe draai, buitenhand tegen nek voor indirecte draai) en tenslotte 1 been lichtjes naar achter om de achterhand opzij te zetten. Alle oefeningen die je ooit nodig zal hebben, zijn uiteindelijk terug te voeren op de 10 basisbewegingen. Ik heb vorig jaar zelf ondervonden hoe je zelfs complexere bewegingen als pirouettes en passage kan opbouwen vanuit deze ’10 geboden’.

Zondag gaf Andrew een demonstratie van trailerladen met een jong paard dat aan de clinic deelnam. Het is één van zijn specialiteiten. Hij benadert het gewoon als een moeilijke test voor het op commando vooruit en achteruit gaan aan de hand. De reacties op de signalen van de persoon om vooruit in de trailer te stappen, op de trailer te blijven staan en er beheerst terug uit te stappen moeten sterker zijn dan de bezorgdheid om in een kleine ruimte te stappen. Dus moet je eerst zorgen dat je paard heel licht te leiden is, zonder dat er zelfs een trailer aan te pas komt. Dan kan je het moeilijker maken door de trailer te introduceren en, zoals altijd, stap voor stap op te bouwen. Het paard zal in het begin zwaarder in de hand zijn, maar dat is normaal. Je moet gewoon met kleine stapjes opbouwen en volhouden totdat elk stapje op lichte hulpen lukt.

De rest van de zondag kreeg elke ruiter een individuele les van 45 minuten. Hierin konden de ruiters zelf aangeven waar ze vooral wilden aan werken. Andrew begon altijd met het overlopen van zijn 10 geboden (iets wat hij elke keer doet als hij met een paard rijdt, wat slechts enkele minuten in beslag neemt). Daarna focuste hij zich op hetgeen de ruiter gevraagd had.

Nu kan ik mij stilaan beginnen voorbereiden voor een volgende afspraak: Horse Event. Via Paardentips werd ik gevraagd om daar enkele demo’s te geven. Op de 3 dagen zal ik een demo geven over de zintuigen van het paard en de relevantie hiervan voor het omgaan met en rijden van paarden. Op vrijdag en zondag zal ik nog een tweede demo geven over het leervermogen van paarden en de toepassing bij het trainen van paarden. Dat laatste zal grotendeels een weerspiegeling zijn van het systeem dat Andrew hanteert. Het is het enige systeem dat ik ken, dat volledig gebaseerd is op wetenschappelijke kennis en het welzijn van het paard even belangrijk vindt dan de efficiëntie van de training. Beiden gaan in deze aanpak trouwens perfect samen: door duidelijk en consequent te zijn voor het paard vermijd je (chronische) stress, angst, verwarring en verzet bij het paard. Hierdoor wordt een verbeterd welzijn van het paard een basisinstrument om tot optimale (leer)prestaties van het paard te komen. En dat is volgens mij toch wat elk rechtgeaard paardenmens eigenlijk wil.

Marc Pierard

Bedankt Marc voor het organiseren van deze interessante clinic .


We ontvingen nog twee leuke reacties op de clinic van Andrew McLean. De reactie van Vicky is ook bedoeld voor het probleem van Lindy (zie verderop in dit Paardentips Magazine).

Ik was vorig weekend in Luik voor de clinic van Andrew McLean. Ik ben er naartoe gegaan met een jonge Andalusische merrie, die door een ongelukkige voorgeschiedenis erg onrustig en angstig was geworden. Fiorenza stond ook nooit een minuut stil, maar Andrew leerde me er op een paar minuten hoe ik mijn paard moest “parkeren”. Dat houdt in dat je je paard gewoon ergens achter kunt laten zonder dat het een stap vooruit, achteruit of zijwaarts zet, zonder dat het aangebonden staat. Je kunt daarvoor mss het beste het boek van Andrew in huis halen, maar het komt er op neer dat je via grondwerk je paard een stop- en go-reflex aanleert. Door zachtjes onder de knie te tikken, zet het paard een stapje achteruit. Zodra hij reageert, stop je met tikken. De go-reflex leer je aan door je paard via lichte druk op het halster vooruit te laten gaan, niet door gewoon vooruit te lopen en te rekenen op zijn natuurlijke reflex dat hij met je mee gaat lopen. JIJ beslist dus wanneer hij vooruit loopt, ook als jij vooruit gaat. Als je paard een stapje vooruit zet, zonder dat jij hem die lichte druk op het halster hebt gegeven, corrigeer je hem opnieuw met tikjes op het voorbeen, onder de knie. Zo leert hij dat hij moet stilstaan zolang hem niet gevraagd wordt vooruit of achteruit te gaan. Als je (en je paard) dit onder de knie hebt, kun je je paard ergens “parkeren” en zowel voor, achter als naast hem lopen zonder dat hij je volgt. Je kunt je enkele meters van hem verwijderen en hij leert dat hij moet wachten op een commando (druk op het halster) voor hij mag bewegen. Het paard ervaart het niet als stress, hij vindt het leuk als iemand anders voor hem beslist wat hij moet doen. Dat geeft hem een gevoel van veiligheid en leiding. Veel succes!!

Groetjes,
Vicky
  

Hoi Rudi en Nanny,
Wat leuk om jullie & de kids weer es te zien, bij Andrew Mclean! Was weer helemaal blij met Paardentips, zonder jullie zou ik niet geweten hebben van die clinic. Het was super, heb enorm veel geleerd. Bedankt, en ga alsjeblieft nog lang zo door!

Met vriendelijke groet,
Els

Tips:

Tip 1
Dit jaar zal Paardentips voor het eerst aanwezig zijn op Horse Event. Een leuke manier om elkaar eens in levende lijve te ontmoeten! Wij zijn in ieder geval erg nieuwsgierig en kijken er naar uit!

Als lezer van Paardentips Magazine krijg jij 20% korting op entreekaarten van Horse Event.

klik hier voor meer info

Tip 2
Eerste rijlessen?
Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?
Je kan er vandaag nog aan beginnen! Je ontvangt elke week via mail informatie die je op weg helpt een goede ruiter of amazone te worden.

Klik hier om te kijken hoe jij meer uit je paardijlessen kan halen


Tip 3

Prefabstallen in beton

Snelle plaatsing
Prachtige uitstraling
Klik hier om meer te lezen


Tip 4
Een leuk boek over paarden? Klik hier om je keuze te maken

.

Boekentip

Ze lachten allemaal toen ik met de wasverzachter naar buiten kwam …

… maar na een paar minuten ….

 

“Wat gaat zij nou doen?” zei Lise.

“Geen idee”, zei Rudi, “maar dit wordt lachen!”

 

Het was een mooie zondagmiddag en ik zat net in de tuin te genieten van het zonnetje toen Rudi vanuit de keuken riep: ‘Hey Nanny, Bjorn komt zo een fotoreportage maken van Jorrit, kan jij hem even poetsen?’ Bjorn is een vriend van ons, die bezig is met de opleiding fotografie. Hij heeft al eerder een van onze dieren gebruikt als fotomodel en nu was Jorrit dus aan de beurt.

Ik stond snel op, zocht mijn poetsspullen bij elkaar en haalde Jorrit uit de wei. Wat hij allemaal gedaan had, weet ik niet, maar hij zag eruit! Er hingen zelfs dennenappels in zijn staart. Tot overmaat van ramp was de ontklitter op. Zoiets gebeurt natuurlijk op zondag, dus even snel naar de winkel om ontklitter te halen, was er niet bij.

Ineens herinnerde ik me een vriendin die de staart van haar paard af en toe met wasverzachter spoelde. Nou, wasverzachter had ik natuurlijk wel in huis. Net toen ik met de wasverzachter naar buiten kwam, stonden Rudi en onze twee dochtertjes netjes op een rijtje met de armen over elkaar op mij te wachten.

 “Wat ga jij nou doen?”

“Ik ga …

 

Klik hier om verder te lezen.

Wist je dat?: Composteren van paardenmest

Het composteren van paardenmest duurt ongeveer acht maanden. Om te testen of het compost klaar is, leg je een laagje compost op een schoteltje. Zaai er waterkers in en geef het wat water. Als de waterkers snel en goed groeit, is de compost klaar.

Uit: ‘101 Paardentips’

De stamboom van je paard(en) op je eigen website

De stamboom van je paard(en) op je eigen website

We hebben je al wel eens eerder verteld over onze website service, waarmee je binnen enkele minuten een prachtige website over je paard(en) maakt, compleet met foto-album, dagboek, videofilmpjes, gastenboek, spelletjes enz. Voortaan kan je ook een stamboomsjabloon gebruiken om de stamboom van je paard(en) op je site te zetten. Wil jij een eigen website van je paard(en) om zo iedereen die je wil kennis te laten maken met jouw lieveling(en)? Probeer het 30 dagen gratis en vrijblijvend uit. Klik hier en je kunt meteen beginnen!

Lezersverhaal: Fleur

Hallo Rudi en Nanny,

Ik ben Emma en ben net 9 jaar geworden. Ik rij nu een jaar op de manege en had graag een eigen paard gekregen van mijn moeder. Maar dat kan ze helaas niet betalen. Nu hebben mijn stiefvader en mijn stiefopa een paard voor mij gemaakt. Goed he? Nu kan ik oefenen met opzadelen, poetsen en opsteken van de stijgbeugels.


Ik ben erg blij met dit paard en ik heb haar Fleur genoemd.

Groetjes van een blije Emma

Emma, ik (Nanny) vind Fleur een geweldig leuk paard. Als ik nog 9 was, was ik zeker jaloers op je geweest. Toen ik jouw leeftijd had, wilde ik ook graag een eigen paard. Boven elk verlanglijstje schreef ik het volgende: het aller-, aller-, allerliefst wil ik een pony, maar als dat echt niet kan, dan wil ik …….. en dan kwam de rest van mijn verlanglijstje. Ik maakte overal paarden van. Aan het stuur van mijn fiets had ik teugels gemaakt en op mijn boekenrek bond ik een kussen. Zo zat ik boven op mijn ‘boekenrekpaard’. Als het sneeuwde, maakte ik geen sneeuwpop maar een sneeuwpaard. Zelfs mijn broertje moest eraan geloven. Ik maakte hindernissen in de tuin, deed mijn broertje teugels aan en zo sprongen we de hele tuin door (ik begin nu geloof ik te begrijpen waarom mijn broer niet zo van paarden houdt, hi hi). 

Hoe gek ik ook van paarden was, ik heb er nooit een gekregen van mijn ouders. Maar, Emma en alle anderen die graag een eigen paard willen, blijf dromen en leer ondertussen zo veel mogelijk over je lievelingsdier. Misschien heb je ooit, net als ik, het geluk een eigen paard te hebben.  

Lezersvraag: Jaarling staat niet stil

In het vorige Paardentips Magazine kon je het verhaal lezen van Lindy en haar jaarling Fjord Finn. Lindy heeft een probleem met haar hengstje. Tijdens het vast staan, drentelt hij de hele tijd van links naar rechts en is erg onrustig. Lindy vroeg een gouden tip en daar hebben heel wat Paardentippers op gereageerd. Hieronder een aantal reacties.

Zelf heb ik hier ook ervaring mee gehad. De mensen waar ik bij rij, hebben een nu inmiddels 2 en 1/2 jarige hengst, maar voor ongeveer 1 jaar terug ben ik ook bezig geweest met het vastzetten en poetsen van hem. Dit heb ik toen opgelost door met z’n tweeën ermee bezig te zijn. Een die hem vasthoudt aan het halster/halstertouw en de andere die hem gaat poetsen. Doordat één hem toen vasthield en tegen hem praatte en aaide, had hij zijn aandacht ergens anders voor en begon hij dus niet van links naar rechts te drentelen. Na een tijdje konden we hem vastzetten, er bleef dan nog wel iemand bij zijn hoofd staan terwijl de andere hem poetste. Nu kan je hem vastzetten en poetsen. Ik hoop dat dit helpt, het is inderdaad vervelend als je paard constant heen en weer drentelt.
Liefs Sanne

Hoi Lindy
Zet je paardje eens vast in een kleine stal waar hij niet kan draaien en borstel hem dan even. Gaat het goed en vertrouwt hij je? Pak dan een grotere ruimte en bouw dat uit en heb veel geduld, hij is nog jong. Dianne

Hallo, Lindy,
Zelf vind ik het nogal jong om al vast te moeten staan, maar als je het er dan toch in wilt trainen: stap voor stap vastzetten, dus eerst 1 minuutje, terwijl je er bij blijft staan en lekker kriebelen (beloning). Telkens iets langer en als hij gaat trekken of draaien, stoppen met kriebelen/borstelen, praten e.d. Als het een paar minuten lang goed gaat, niet doordrammen, maar weer lekker belonen met vrijlaten. Op een gegeven moment vindt hij het dan heel normaal om even vast te staan en ziet het niet meer als straf, maar gaat genieten van de aandacht. Als je dan bij zijn staart bezig moet, kriebel hem dan eerst een poosje boven de staart (vinden de meeste paarden prachtig, ze draaien je zelfs vaak “de kont toe” om maar gekriebeld te worden). Als je dit afwisselt met het “vervelende” staartonderhoud gaat hij dit ook accepteren (hoop ik). Alle “slechte” dingen die hij nu leert, onthoudt hij net zo gemakkelijk als de “goeie”. Probeer te voorkomen, dat de “slechte” gewoontes erin slijten. Het kost wel wat tijd en energie, maar dan heb je een makkie straks als hij groter is. Ik hoop dat je iets kunt met deze info.
Groetjes, Angela

Hallo Lindy
Het is heel normaal als een jaarling uit de kudde wordt genomen en vastgezet wordt dat hij dat hij vervelend gedrag vertoont. Een paard dat in de natuur zijn kudde om de een of andere reden verliest, heeft veel meer kans aangevallen te worden dan wanneer hij in de kudde is bij zijn leider. Als u het volle vertrouwen van uw paard wil, zult u er eerst voor moeten zorgen dat hij echt respect voor u heeft. Parelli heeft daar de ‘seven games’ voor. Begin met de friendly game of het vriendschapspel. Leer uw paard aan de koord stilstaan, terwijl u hem overal aanraakt met stick en string of een lange longeerzweep, terwijl hij uit uw ruimte blijft, dat wil zeggen dat hij niet dichter komt dan dat u hem met gestrekte arm kan aanraken. Let wel: de zweep dient enkel om hem te strelen NOOIT om hem pijn te doen. Door hem steeds terug op zijn plaats te zetten waar u wil dat hij staat op een vriendelijke manier en altijd correct te zijn, zal hij vlug meer respect krijgen voor u en zal hij rustiger worden als hij vast staat wanneer u in de buurt bent. Ik kan hier nog uren over doorgaan, want samenwerken met paarden houdt nooit op, maar dit is het begin en wanneer u goed begint hebt u iets om op verder te werken en zult u een vriend voor het leven krijgen .
Groetjes Willy

Beste Lindy,
Mijn paard, een haflinger, had vroeger ook veel eigenwijze kuren… N.a.v. een boek dat ik bij paardentips gekocht heb “vrijheidsdressuur” heb ik een goede band met hem opgebouwd en doet hij niet meer gek of vervelend. Ik heb altijd een tasje met wortelschijfjes om en als ik iets af wil leren, beloon ik hem als hij het goed doet… al is het maar heel even.. die tijd wordt steeds langer. Hij kan nu ook al veel kunstjes en ik geef op mijn manege demonstraties en les in vrijheidsdressuur. Vooral een jong paard kan je heel veel en snel leren.. Je moet het alleen doen om samen met je paard van het “spelen” plezier te krijgen en daarna kan je hem d.m.v. de vrijheidsdressuur alles leren. Dus als hij stil staat aan het begin aan het touw (na de basisoefeningen) beloon je hem met een klik (klikkersysteem) en geef je hem wat lekkers… en de tijd langzaam opvoeren…
Succes! Groetjes, Willeke

Het enige dat je kunt doen met een jong paard dat onrustig is als hij alleen vast staat, is hem vaak in zijn eentje uit de wei of stal halen, hem vastzetten en ermee bezig zijn. Veel poetsen en tutten, meerdere keren per week. Uiteindelijk went hij eraan en leert hij dat hij heerlijk verwent wordt als hij aangebonden staat. Dan ontspant hij zich ook. Ik heb zelf al meerder jonge paarden gehad, van mini-appalloosa tot Ardenner trekpaard en deze methode werkt gegarandeerd. Straffen werkt averechts, want dan leert hij dat hij een reden heeft om zo nerveus te zijn als je hem vastzet. Zelf iets anders gaan doen terwijl hij aangebonden staat, is ook geen oplossing, want dan blijft hij hangen in de onrustige modus, er is dan niks dat hem iets leert, behalve dat het waanzinnig saai is om vastgebonden te staan. Je wilt hem juist leren dat aangebonden staan rust en ontspanning betekent! Een paard leren ontspannen in een situatie die eerst weerstand en spanning oproept, vergt tijd, dus neem de tijd, wees geduldig en maak er iets leuks van, voor jullie allebei!

Hoi Lindy,
Ik heb zo ooit een 3-jarige ruin gekocht. Als we hem aan het poetsen waren om op te zadelen stond hij steeds van links naar rechts en van voor naar achteren te drentelen. Het was echt niet te doen. We zijn dan begonnen om steeds hem vast te nemen en staan te zeggen. Bleef hij even staan, dan kreeg hij een snoepje. We lieten hem steeds iets langer stilstaan na het commando ‘staan’ en dan weer een snoepje. Na een tijdje had ik een paard dat zeer goed kon stilstaan als hij gebonden stond, en deed hij eens niet stil,dan zei ik ‘staan’, en het was gedaan. Mijn andere paarden kennen dat ook en is zeer gemakkelijk. Misschien de moeite om eens te proberen.
Gr Vero

Waarom een jaarling apart houden van de kudde, dit geeft alleen maar stress. Geduld en alles stap voor stap doen. Finn is er duidelijk nog niet aan toe om zonder de kudde iets te moeten. Vertrouwen hebben en wil het nu niet, dan over een maand nog maar eens proberen.
Groeten Gerda

Zo, Lindy. We hopen dat je iets hebt aan al deze reacties en ook andere Paardentippers met hetzelfde probleem. Veel succes!

En aan alle behulpzame Paardentippers die een reactie stuurden: heel hartelijk bedankt!