Hoi [%name%],

Man: Mijn dochter heeft al 30 lessen gehad in de manege. De instructrice zegt dat ze echt talent heeft. Nu willen we een veulen voor haar gaan kopen. Wat denk jij ervan?

Als de vraag gesteld wordt, beginnen er spontaan verschillende scenario’s en antwoorden in mijn binnenste op te borrelen. Ik blijf kalm en vraag de man of hij ervaring heeft met paarden. ‘Nee’, antwoordt hij mij, ‘maar ik zou ooit wel eens op een groot zwart paard zo snel willen gaan als kan.’

Even inademen…

Rudi: ‘Hoe ga je dat veulen dan opleren?’

Man: ‘Door er heel erg lief tegen te zijn.’

Ik wacht erop dat de man begint te lachen en me vertelt dat het een grapje is. Hij blijft serieus!

Rudi: ‘Dus als dat veulen je zo lief vindt, dat hij helemaal op je kruipt en je enthousiast omver loopt als je in de weide komt?’

Man: ‘Dan sla ik hem! Paarden schoppen elkaar toch ook?’

Rudi: ‘Waar sla je dan en wanneer? Begrijpt hij je dan wel?’

Man: ‘Op zijn hoofd of waar ik maar raken kan, zodra hij te dicht bij komt!
En of dat hij dat begrijpt!

Rudi: ‘Dus je krijgt dadelijk een veulen dat geen respect voor je heeft en in elkaar duikt als je hem over het hoofd wil aaien. Een paard dat zodra jij naar hem toekomt de oren in de nek legt, bijt en misschien wel schopt. Want jij slaat en schopt hem zonder dat hij begrijpt waarom.’

Man: ‘Dan verkoop ik hem toch gewoon!’

Echt dit verhaal is geen grapje. Nog niet zo lang geleden hadden we dit gesprek. De man in kwestie kan heus zijn verstand wel gebruiken, het is een succesvol zakenman, die zijn dochter heel graag ziet.

Paardentrainers krijgen zo heel wat paarden aangeboden waar mensen letterlijk zo snel mogelijk vanaf willen, regelmatig zelfs gratis. In het begin gaan zulke trainers deze paarden opvangen en helpen, want ach dat beestje eindigt anders in het slachthuis. Maar zelfs met de beste bedoelingen gaan ze op den duur toch nee moeten zeggen tegen weer een aangeboden paard. 

Ik weet het, ik heb het er al vaker over gehad in dit magazine en met andere paardenliefhebbers. Het gesprek van laatst bleef de laatste dagen gewoon in mijn hoofd hangen en nu ik dit voorwoordje schrijf, kan ik het niet laten het met je te delen.

Je moet soms een knopje kunnen omzetten en de mensen zelf de gevolgen van hun keuze laten dragen. Daar heb ik verder minder moeite mee. Wat me zo stoort is dat, als de man onze raad niet volgt, er weer een ‘verloren’ paardje bij komt, dat met veel geluk wat later bij een geduldige paardenvriend een thuis vindt en zo een tweede kans krijgt op een goed leven.

Ik schrijf dit naar de verkeerde mensen, want de man waarover ik net schreef leest geen tips over paarden of zoekt niet eerst naar informatie of volgt geen clinics om zich zo goed mogelijk in te leven in de wereld van het paard. 30 lessen in de manege zijn volgens hem al heel wat!

Ik heb zelf nog veel te leren. Als ik daarom ergens bijvoorbeeld een clinic volg dan verwonder ik me soms over wie ik daar allemaal tegen kom. Sommige deelnemers zouden zo de persoon die les geeft wat kunnen bij leren van hun ervaring en kennis! Toch luisteren ze mee naar wat er gebracht wordt. Later spreek ik ze dan en dan hoor ik enthousiast: ‘weer wat bijgeleerd!’. Wat heb ik toch respect voor zulke mensen. Prachtig!

We zullen altijd blijven bijleren, maar voor een eigen paard is het echt belangrijk dat je een goede basis legt aan kennis en ervaring. In mijn ogen hoort een paard een vriend voor het leven te zijn of krijgt hij tenminste zo’n goede opvoeding mee en ervaring dat hij er een kan zijn voor de nieuwe eigenaar.

Veel leerplezier!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Werken met een jong paard is bijna als werken met een kleuter van 600 kg (deze hoorde ik laatst van een instructrice tijdens een training van een jong paard).


Inhoud:
1. Boekentip:
Optimaal paarden trainen
2. Horse Event: Miniatuurpaardjes strijden om Europese titel
3. Gedrag: Bitloos rijden & natuurlijke communicatie
4. Lezersverhaal/vraag: Een echt paardenmeisje
5. Tip: Let op allergische reacties

Gedrag: Bitloos rijden & natuurlijke communicatie

Bitloos rijden is tegenwoordig een ‘hot item’ binnen de paardenwereld. Er zijn steeds meer mensen, voornamelijk de recreatieruiters, die een bitloze optoming uitproberen en ook binnen de wedstrijdsport zie je het bitloos rijden langzaam een opmars maken. In de springsport en endurance is het al mogelijk om te rijden zonder bit en ook binnen de basisdressuur is het (na heel wat aarzeling) toegestaan om met een lederen bitloos hoofdstel te starten.

Maar hoe meer het bitloos rijden aan populariteit wint, hoe meer fabeltjes en bakkerpraatjes er ontstaan, zowel over het gebruik van bitten als over bitloos rijden. De één verklaart bitloos rijden heilig, terwijl iedereen die met bit rijdt wordt afgeschilderd als een dierenbeul, terwijl de ander het rijden zonder bit afdoet als flauwekul, of zelfs gevaarlijk. De informatie op websites laat vaak heel wat te wensen over, aangezien deze vaak niet is gebaseerd op rijtechnische kennis of echte feiten.

Voor ruiters die graag kennis willen maken met bitloos rijden, is het dan ook niet gemakkelijk zich een weg te banen door het doolhof van informatie op internet. Is het nu wel of niet veilig om zonder bit te rijden? Werken bitloze optomingen echt zachter in dan een bit? En hoe belangrijk is het nu eigenlijk welk hoofdstel je kiest?

In ieder geval staat of valt prettig en veilig paardrijden niet alleen met een bepaald hoofdstel of bit. Als het zo zou zijn dat je door gebruik van een bepaalde optoming ineens controle over je paard kreeg of hem de sterren van de hemel zou kunnen laten lopen, dan zou de uitvinder van die optoming heel erg rijk worden! Maar (jammer voor alle uitvinders van miraculeuze, probleemoplossende werktuigen) echt fijn en veilig paardrijden kan alleen maar als je tijd en moeite steekt in de band met je paard, je eigen vaardigheden ontwikkelt om het paard te leiden en natuurlijk je rijtechniek!

Communicatie met je paard is meer dan op een bepaald moment aan de rechter- of de linkerteugel trekken. Communicatie begint al op het moment dat jullie elkaar horen of zien. Paarden doen enorm veel zintuiglijke indrukken op en hebben je van binnen en van buiten ‘gescand’ nog voor jij de tijd hebt om een appel uit je zak te halen. Reken maar dat het paard precies doorheeft of jij een persoon bent die rust en overwicht uitstraalt of dat je onzeker, agressief, bang of zachtaardig bent. Elk paard zal op jouw uitstraling reageren, vanuit zijn eigen karakter, want ook elk paard heeft een eigen persoonlijkheid.

Om te kunnen genieten van het samenzijn met je paard, is het van belang dat jullie qua karakter en temperament bij elkaar passen. Een paard is nu eenmaal geen fiets, dus voordat je aan rijden denkt, is het verstandig aan de verstandhouding met het paard te werken door bijvoorbeeld grondwerk of loswerkoefeningen te doen. Als het paard aangeeft dat het jou graag in zijn buurt heeft en dat het er geen probleem mee heeft om jouw aanwijzingen op te volgen, dan stap je met een veel veiliger gevoel op zijn rug dan wanneer het paard vast van plan is zijn eigen zin te volgen!

Ik ben ervan overtuigd dat bitloos rijden en natural horsemanship vaak hand in hand gaan, omdat het onderdeel is van een paardvriendelijke mentaliteit. Maar het is heel belangrijk om verder te kijken dan deze methodes alleen. Ik heb veel paarden met bit zachtzinniger bereden zien worden door een fijne ruiter, dan paarden met scherpe rijhalsters of Hackamores met minder kundige ruiters. Eveneens ken ik ‘reguliere’ paardentrainers, die de dieren met meer respect tegemoet treden dan sommige zogenaamde natural horsemanship-mensen, wiens methoden toch weer gebaseerd zijn op intimidatie.

Het is niet alleen de methode, de optoming of de overtuiging waarmee je werkt, die bepalen hoe prettig je voor je paard bent en hoe aangenaam je paard voor jou zal zijn. Er is veel kennis, inzicht en technische vaardigheid voor nodig om met elk paard op elk moment uit de voeten te kunnen. Maar juist omdat er geen eenvoudig kant-en-klaar recept bestaat voor het worden van een paardenman of –vrouw blijft het zo ongelofelijk leuk en interessant om te ontdekken en te leren..

Voor degenen die graag meer willen weten over Bitloos rijden en trainen geef ik op Horse Event elke dag twee clinic’s, zowel over bitloos rijden als over bitloos longeren. Neem vooral ook een kijkje bij de stand van Paardentips, dat is zeker de moeite waard!

Verder verschijnt binnen enkele weken mijn tweede boek: Fabels en feiten over bitloos rijden, waarin veel vooroordelen en fabeltjes over bitloos rijden opgehelderd worden en de lezer duidelijke informatie krijgt, waarmee hij zelf kan kiezen of bitloos rijden geschikt is voor hem of haar en zijn of haar paard.

Alvast veel plezier op Horse Event!

Groetjes Lisanne

Extra:
– Lisanne schrijft het al, ze zal ook aanwezig zijn op Horse Event. Lisanne zal af en toe ook bij de Paardentips stand te vinden zijn om haar boek te signeren en een praatje te maken met andere Paardentippers. Klik hier om meer te lezen over haar eerste boek Beleren geen kunst

Klik hier om ook eens een bezoekje te brengen aan haar site.

Klik hier om een filmpje te bekijken waar Lisanne een paard bitloos aan het trainen is.

Tips:

Tip 1

Dit jaar zal Paardentips voor het eerst aanwezig zijn op Horse Event. Een leuke manier om elkaar eens in levende lijve te ontmoeten! Wij zijn in ieder geval erg nieuwsgierig en kijken er naar uit!

Als lezer van Paardentips Magazine krijg jij 20% korting op entreekaarten van Horse Event.

klik hier voor meer info

Tip 2
Eerste rijlessen?
Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?

Je kan er vandaag nog aan beginnen! Je ontvangt elke week via mail informatie die je op weg helpt een goede ruiter of amazone te worden.
Klik hier om te kijken hoe jij meer uit je paardijlessen kan halen


Tip 3

Prefabstallen in beton
Snelle plaatsing
Prachtige uitstraling

Klik hier om meer te lezen


Tip 4
Een leuk boek over paarden?
Klik hier om je keuze te maken


 

Tip 5

Boekentip: Optimaal paarden trainen

Het is niet altijd even makkelijk om er de lol in te houden als je paard voor de zoveelste keer niet wil blijven stilstaan, je kopstoten geeft of snel schrikt tijdens het rijden. Als ruiter heb je een ideaal beeld voor ogen, dit is je droom, het zou geweldig zijn als jij en je paard het samen op deze manier deden.

Het zou inderdaad mooi zijn als jij dat ideaalbeeld in overeenstemming kan brengen met de praktijk. Richard Maxwell, een succesvol trainer, zegt dat het best kan voorkomen dat een paard dingen doet die je hem eigenlijk liever niet ziet doen. Hij zegt dat het belangrijk is dat het paard zich concentreert op de ruiter en niet op de omgeving. Daarvoor moet je werken aan een onderlinge relatie. ‘Max’ blijft zich verbazen over wat mensen soms toelaten van hun paarden en vindt het dan ook niet gek dat ze hierdoor in de problemen komen. Een goede band en vertrouwen hebben in elkaar is prima, maar daar mag het volgens hem niet bij stoppen. Je mag gerust van je paard eisen dat hij zich voor een bepaalde tijd concentreert. Paarden leren van belonen en niet van het straffen, dus als je dit op een goede manier aanpakt zal het paard er helemaal geen probleem mee hebben. Als er maar sprake is van een gezond respect voor elkaar.

Jouw houding ten opzichte van je paard moet goed zijn. Zelfverzekerd in het zadel zitten, geeft een beter resultaat. Richard Maxwell, die ook deskundig is op het gebied van paardengedrag, helpt je via het boek ‘Optimaal paarden trainen’ een heel eind op weg.

Maxwell geeft je advies en deelt inzichten die je helpen om te rijden op een paard dat respect voor je heeft en zich concentreert op wat jij van hem verwacht. Je wordt méér dan een ruiter, je wordt een trainer. Je gaat op een paardvriendelijke manier communiceren met je paard waardoor hij beter reageert. Hij maakt een combinatie van de traditionele training met delen uit de nieuwe methodes, zoals die van Monty Roberts.

Op welke manier kan dit boek je helpen meer uit je paard te halen?

 • Het boek laat je inzien dat er meer nodig is dan de rijvaardigheid die je al bezit. Je moet grenzen stellen en een vriendschap met je paard opbouwen. Hierdoor voorkom je ‘wangedrag’.
 • Je ziet het belang van grondwerk, zo bereik je meer dan enkel trainen onder het zadel.
 • Je krijgt tien belangrijke trainingsprincipes die je inzicht vergroten.
 • Je leert inzien welke je juiste instelling is als trainer. Waar moet je aan voldoen.
 • Je leert regels dei goed zijn om te weten bij het samenstellen van je eigen trainingsboek. Het is namelijk heel nuttig om de vorderingen die je maakt ook op papier te noteren.
 • Je leert welke regels noodzakelijk zijn. Stel strenge grondregels op en hou je aan de regels.
 • Je vergroot je inzicht in hoe paarden leren en hoe jij daar je voordeel mee kan doen.
 • Je leert manieren om je paard juist te corrigeren Jij moet je paard met respect behandelen, maar dat moet ook wederzijds zijn. Om hem dit duidelijk te maken, heeft hij ook wel eens een correctie nodig.
 • Je leest hoe jouw instelling invloed heeft op de fysieke, mentale en emotionele gezondheid.
 • Je gaat zien hoe jij je rijprestaties met behulp van grondwerk kan verbeteren.
 • Je leest over hoe het paardenbrein werkt.
 • Je leert oefeningen die je paard helpen met leren.
 • Je leest hoe jij ervoor kan zorgen dat je paard geconcentreerd blijft, zelfs in moeilijke situaties.
 • Je leert hoe jij je kracht, balans en coördinatie blijft verbeteren en zo je ruiterschap verbetert.
 • Je leert belangrijke oefeningen die je helpen vooruit te komen en je helpen bij het oplossen van problemen.

Met praktijkvoorbeelden van de besproken technieken. Stap voor stap lees je over hoe jij je paard goed kan trainen terwijl jij daarbij ook rekening houdt met het karakter van je paard en dat van jezelf.

Inhoud
Hoofdstuk 1
Doelstellingen en grondbeginselen
Hoofdstuk 2 De instelling van de trainer
Hoofdstuk 3 De basis leggen
Hoofdstuk 4 De geleerde technieken toepassen en verbeteren
Hoofdstuk 5 Vooruitgang, problemen en oplossingen

Over de schrijver
Richard Maxwell is een bekende en gerespecteerde deskundige op het gebied van paardengedrag. Eerder schreef hij al twee andere boeken waaronder het succesvolle Van veulen tot rijpaard. ‘Max’ reist de hele wereld over om zijn effectieve trainingsmethode te demonstreren. Al twintig jaar werkt hij met paarden van alle soorten, maten en karakters en elk van hen heeft op zijn eigen wijze geholpen bij het verkrijgen van de inzichten die in dit boek te vinden zijn

Het boek: Optimaal paarden trainen
Zo haal jij het beste uit je paard…

Prijs: €24,50
Klik hier om het boek in huis te halen

Garantie:
Bevalt deze omschrijving je? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het zal je zeker bevallen. Haal het boek via ons in huis en we geven je de niet-goed-geld-terug garantie. Ontvang het boek, lees het en bevalt het je alsnog niet, dan mag je het tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat terug ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening

Lezersverhaal/vraag: Een echt paardenmeisje

Hallo Rudi en Nanny,

Al vanaf mijn 6e ben ik een echt paardenmeisje en op mijn 13e had ik mijn eerste eigen paard, een haflingermerrie van toen bijna 7 jaar. Ik ben inmiddels 20 en deze merrie (genaamd Quincy) is nu 14. Met haar heb ik het een en ander achter de rug, we hebben 2 keer een ongeluk gehad waardoor ze iets minder betrouwbaar is geworden. En vorig jaar is oogkanker bij haar gecontstateerd, zij is hier aan geholpen, maar binnen 2 weken was het weer terug. Begin dit jaar hebben we ook een periode van hoefbevangenheid met zijn tweeën doorgevochten en ondanks alles gaat het nu erg goed met haar.

Door dit hele gedoe vorig jaar heb ik besloten het veulen aan te houden van de Fjordenmerrie van mijn zusje, het gaat om een hele leuke en lieve jaarling die vorig jaar op 26 mei is geboren. Hij draagt de naam Finn.

Finn is een echte jaarling, een beetje ondeugend en veel dingen, vooral water, vind hij maar wat spannend. Hij wordt consequent opgevoed, wat zijn vruchten afwerpt en we hebben van de week voor het eerst samen langs de weg gewandeld.

Dit had ik eerder al samen met Quincy geprobeerd, maar dat is nogal een dominante merrie en die werd er erg onstuimig van. Oren plat in de nek, hoofd zo ver mogelijk de lucht in en ze liep te stuiteren. Ze heeft gesteigerd wat ze nooit eerder heeft geprobeerd (en hoog ook). En toen ik haar op het land wilde zetten spurtte ze al bokkend en piepend weg voor ik haar halster af kon doen. Nee, maatjes wil ze niet worden met Finn.

Er is 1 ding waar ik met Finn een “probleempje” mee heb. Het vast staan. Of eigenlijk, het vast staan is geen probleem, maar hij drentelt de hele tijd van links naar rechts, is erg onrustig. Het gaat helemaal mis als ze de paarden die ’s nachts op stal staan buiten gaan zetten en er dus paarden weg gaan. Er wordt hard geroepen naar al die leuke paarden, hij begint van stress te poepen en begint nog onrustiger heen en weer te draaien. Zodra hij tussen 2 paarden uit zijn weiland staat, of alleen met zijn moeder (waar hij van oktober t/m mei bij weg is geweest, met een afstand van 50 km er tussen) dan blijft hij redelijk rustig.

Ik heb hem nu al 2 keer samen met Quincy gepakt, ze beiden gepoetst en dan met Quincy gaan rijden in de buitenbak, zodat ik hem ergens in de gaten kan houden, maar dat hij gewoon eens een half uur vast staat. Ik weet dat ze op hengstenhouderijen ze af en toe gewoon een dag vast knopen aan de muur, maar dat vind ik wel weer erg ver gaan.

Echter wordt hij nog niet echt veel rustiger en vind ik het lastig om hem hierin te corrigeren, want wat doet hij nu echt fout? Hij plet mij niet, hij luistert nog als ik hem vraag om om te gaan. Maar ergens is het heel vervelend, zeker als ik zijn staart wil borstelen, ik blijf achter hem aanlopen!

Hebben jullie voor mij een gouden tip wat ik eens voor hem zou kunnen proberen??

(Ik heb hem geprobeerd aan 2 kanten vast te zetten, omdat hij dit straks ook op de wasplaats zal moeten kunnen, maar dan draait hij zijn achterhand gewoon 180 graden en staat hij met zijn hals in een nogal onnatuurlijke positie en begint hij uit een kleine paniek te trekken, 2 keer geprobeerd maar zonder succes.)

Alvast bedankt voor de moeite van het lezen van mijn verhaal en ik hoop dat jullie een tip voor mij hebben. Als die tip vooral geduld hebben is omdat hij vanzelf rustiger wordt, dat is mijn gedachte nu ook, met andere jonge paarden heb ik dit nooit gehad, dit is echt volledig iets nieuws voor mij.

Groeten Lindy S.


Bedankt Lindy voor je verhaal.
Voor het antwoord op je vraag willen we graag de andere Paardentippers laten reageren.
Dus  [%name%], heb jij een antwoord op de vraag van Lindy? Stuur het ons dan door en misschien plaatsen we je verhaal in een volgend nummer van Paardentips Magazine. Klik hier om te reageren

Typ-hier-de-titel

Tip: Hang je naam en telefoonnummer aan het halster van het paard. Dat kan je bijvoorbeeld doen met een plaatje dat ook bij honden gebruikt wordt. Waarom? Paarden hebben tegenwoordig toch een chip? Ja, maar als je paard uitbreekt of je valt tijdens een buitenrit en je paard gaat er vandoor, is het toch makkelijk als de mensen die hem vinden meteen je gegevens bij de hand hebben en even kunnen bellen om te laten weten dat alles oké is.


Vuurwerk
Twee jaar geleden raakten twee paarden in paniek door het aansteken van vuurwerk en renden de autosnelweg op. Het eindigde in een tragisch ongeval waarbij een van de paarden met hoge snelheid gegrepen werd door een auto. Een jonge studente en het paard overleden bij het ongeval. Twee anderen raakten zwaargewond. Omdat er geen spoor was van de mensen die het vuurwerk aanstaken heeft de politierechter de eigenaar van de paarden aansprakelijk gesteld. De man uit Zele(B) hangt een schadevergoeding van honderdduizenden euro’s boven het hoofd.

Horse Event: miniatuurpaardjes strijden om Europese titel

Heb jij ooit een Arabier van tachtig centimeter gezien? Op Horse Event maak je kennis met allerlei miniatuuruitvoeringen van grote paarden tijdens het Europees Kampioenschap American Miniature Horses. Op zaterdag 11 en zondag 12 september komen de beste American Miniature Horses uit heel Europa naar Horse Event om te strijden om de Europese titel.

Groot of klein, het American Miniature Horse is een paard voor iedereen. Zowel volwassenen als kinderen strijden tijdens het Europees Kampioenschap in aparte categorieën om de titels. In hoofdlijnen kan er onderscheid worden gemaakt tussen vijf verschillende soorten disciplines: showen aan de hand, aangespannen rijden, springen aan de hand, beoordeling van nakomelingen en overige klasses. Binnen deze disciplines bestaan er verschillende categorieën waarin het miniatuurpaard steeds op andere facetten beoordeeld wordt.

Het hedendaagse miniatuurpaard is ontstaan uit veertig jaar selectieve fokkerij en heeft een maximale schofthoogte van 86 cm. Door hun vriendelijke, afhankelijke karakter en de kleine maat, zijn miniatuurpaarden echte gezelschapsdieren. De laatste jaren neemt de populariteit van het miniatuurpaard enorm toe. Ze hebben dezelfde eigenschappen als een ‘gewoon’ paard, maar hebben minder voer en ruimte nodig, waardoor ze in onderhoud goedkoper zijn. De miniatuurpaarden staan bekend om het sprekende hoofd, het edele exterieur en de fijnheid in de uitstraling.

Natuurlijk is er nog veel meer te beleven op 10, 11 en 12 september tijdens Horse Event. Horse Event staat dit jaar volledig in het teken van de World Equestrian Games in Kentucky. Teamleden Edward Gal, Tim Lips, Imke Schellekens-Bartels, IJsbrand Chardon en Rieky Young zorgen voor sensationele demonstraties en spelen een centrale rol in de afsluitende Kentucky-show. Tijdens meer dan 150 clinics, demonstraties en shows passeren werkelijk alle disciplines de revue. Aan de vooravond van Kentucky is de spanning van de Wereld Ruiterspelen voelbaar op Horse Event! Klik hier voor meer informatie.

Hier kun jij  als lezer van paardentips ook online jouw entreekaarten bestellen. Als je op de link klikt let dan op de code, met deze code krijg je extra korting.

Tip: Let op allergische reacties

Met het titeltje van dit artikeltje heb je al een voordeel bij het inschatten van de volgende situatie die we laatst meemaakten.

Mijn vrouw Nanny stond de Fries Jorrit te borstelen, terwijl ik ondertussen alles in orde maakte voor een ritje met de koets. Tuig klaar leggen, koets even checken,…

Nanny was nog net bezig met het uitkammen van de manen, toen ik Jorrit het borsttuig wilde omdoen. Hij had het net om en terwijl ik naar de spullen liep om de rest te pakken, begon hij plots flink op de grond te trappen. Even laten begon hij heel onrustig te trappelen en ging hij met de manen langs de muur schuren. Het was heel duidelijk dat hij pijn had. Nanny en ik vroegen ons meteen luidop af wat er aan de hand zou kunnen zijn. Was er iets mis met het tuig? Ik haal het af, maar het lijkt erger te worden. Nanny weet het plots, ze heeft een andere spray gebruikt voor de manen en staart. We nemen er een tuinslang bij en spoelen het paard af. We hebben het duidelijk bij het juiste eind, want Jorrit ontspant onmiddellijk. We kijken de huid na en zien dat er verder geen reactie is ontstaan.

Om ervoor te zorgen dat Jorrit de pijn niet associeert met het aanspannen voor de koets besluiten we toch even het tuig weer aan te doen. Hij blijft ontspannen staan. Gelukkig het is over!

Was met dat even schrikken! We konden onszelf achteraf wel tegen het hoofd slaan. We hebben het nota bene een keer als tip meegegeven in het Paardentips Magazine.  Als je een nieuw product gebruikt bij je paard, test het dan altijd even uit op een klein stukje huid om te kijken of er geen allergische reacties ontstaan. Zoals we zelf hebben gemerkt, zo’n reactie kan soms best fel zijn.

Gelukkig heeft Jorrit er niks van overgehouden en hebben we daarna zonder probleem een ritje door de bossen kunnen maken. We hebben netjes ons vertrouwde anti-klitspul terug in huis gehaald en dat andere spul gaat simpelweg de goot in (of mag ik dit niet schrijven).

In ieder geval waren we blij dat we rustig zijn gebleven in de situatie en door logisch beredeneren de oorzaak hebben gevonden.


Zo, dat was alweer een nummer van Paardentips Magazine!

Voor ik het vergeet! In het vorige nummer bleek de link niet te werken naar het verhaal over ons bezoekje aan Haras du Pin. Ik probeer het nog een keertje Klik hier om het verhaal te lezen

Iedereen bedankt voor de leuke reacties en mailtjes die we telkens krijgen. We doen ons best om er zoveel mogelijk te beantwoorden, maar jammer genoeg lukt dat niet altijd. Hopelijk kunnen we hiervoor op je begrip rekenen.
Wij blijven het leuk vinden om ze te lezen. Heb jij een reactie, een leuk verhaal, gedicht, rasomschrijving, een tip of weetje laat het ons zeker weten via deze link