Hoi [%name%],

Vorige week mochten we een kijkje nemen in ‘Le Haras National du Pin’ in Frankrijk het ‘Versailles’ voor paarden. Een domein van 1000ha waar het paard helemaal centraal staat.
Na het bezoek hadden we een beetje verdeelde gevoelens. Zodra je het domein op komt, maakt het meteen indruk op je. Overal zie je wel iets wat met paarden te maken heeft, hindernisbanen voor het aangespannen rijden, springparcours, renbanen,… er moet een leger aan mankracht nodig zijn om dit allemaal te onderhouden!

Toen de gebouwen van de stoeterij in zicht kwamen, had het meteen een waaw effect op ons. Echt prachtig!

Een gids vertelde ons wat over de geschiedenis en nam ons mee voor een rondleiding. Tijdens de rondleiding werden ons natuurlijk ook de stallen getoond en mochten we kennis maken met verschillende paarden. Er werden gigantische bedragen genoemd die uit zijn gegeven bij de aankoop van sommige paarden, de opbrengsten via dekgelden en noem maar op. Allemaal wel stoer om de bezoekers mee te imponeren natuurlijk.

Ondanks de eerste goede indruk viel ons toch ook op dat de gebouwen hier en daar flink geleden hebben van de tand des tijds. Sommige kozijnen en poorten schreeuwden het uit voor een likje verf. Sommig houtwerk had er duidelijk al te lang op moeten wachten. Echt jammer als je hoort dat er aan de ene kant toch flinke bedragen worden uitgegeven en binnen komen. Zulk onderhoud is toch erg belangrijk voor zo’n waardevolle gebouwen. Ook in het koetsenhuis stonden een paar prachtige koetsen waarvoor het heel nuttig zou zijn als ze eens langs een paar vakhanden zouden gaan.

Maar ik wil bij dit verhaal wel vermelden dat wij door de jaren heen wel erg verwend zijn op dit gebied. We hebben het geluk gehad al heel wat stoeterijen te mogen bezoeken. Wat ons daarbij telkens opvalt, is dat de staatstoeterijen vaak niet meer kunnen tippen aan de privéstallen die we ondertussen mochten bekijken. Dan spreek ik voornamelijk over de verzorging van de paarden en het onderhoud van de spullen.

Bij staatsstoeterijen lijken de paarden vaak meer museumstukken, terwijl het bij de andere plaatsen duidelijk meer om liefhebberij en een passie gaat (en voldoende centen). Zo kregen we in Frankrijk verschillende paarden te zien die er allemaal wel netjes verzorgd uitzagen, maar wat we dan zo jammer vinden is dat er 1000ha grond ter beschikking is en de dieren de hele dag in een stalletje staan waar ze zich maar net in kunnen omdraaien. Mooi verzorgde grasvelden en aanplantingen, maar nergens een paard in een weide te zien! Toch wel erg jammer.


In dit magazine meer over het bezoekje.
Alvast veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Paard raakt mens

Hoe mooi kan een paard toch zijn!?
Bekijk het oog alleen al eens! Deze Percheron deed niks, keek me aan en bewoog mijn hart…
Wat een prachtig dier !


Inhoud:
1. Tip:
Geen gezeul meer met vakantiefoto’s
2. Tip: Reining versus dressuur
3. Gedrag: Wetenschap breekt steeds meer uit zijn schelp
4. Lezersverhaal: Rechtrichten
5. Op bezoek bij: Le Haras National du Pin

Gedrag: Wetenschap breekt steeds meer uit zijn schelp

Van 30 juli tot en met 2 augustus ga ik (Marc Pierard) weer naar het jaarlijkse wetenschappelijke congres van de International Society for Equitation Science (ISES). Dat zijn hele drukke dagen waar allerlei onderzoekers hun wetenschappelijke resultaten komen voorstellen. Dat gaat vrij ruim, van huisvesting, voeding, training van paarden tot psychologie van ruiters, nieuwste technische snufjes om allerlei metingen te doen en implementatie in de praktijk. Het aparte aan dit congres is dat er moeite gedaan wordt om een echte dialoog tussen wetenschappers en praktijkmensen op gang te brengen. Dit vertaalt zich ondermeer in één dag die volledig gewijd wordt aan praktische demonstraties. Er heerst altijd een hele goede sfeer met respect voor iedereen en openheid om te luisteren naar elkaar. Dat is niet altijd zo op wetenschappelijk congressen.

Klik hier om meer te lezen


Om de wetenschappelijke aanpak te demonstreren en om aan te tonen dat dit voor iedereen begrijpbaar en toepasbaar is, heb ik de clinic met Andrew McLean georganiseerd Klik hier om meer te lezen 

Dus reserveer een plaatsje in je agenda op zaterdag 7 en zondag 8 augustus! Rudi en Nanny van Paardentips Magazine zullen heel waarschijnlijk ook aanwezig zijn.

Tips:

Tip 1
Dit jaar zal Paardentips voor het eerst aanwezig zijn op Horse Event. Een leuke manier om elkaar eens in levende lijve te ontmoeten! Wij zijn in ieder geval erg nieuwsgierig en kijken er naar uit!

Als lezer van Paardentips Magazine krijg jij 20% korting op entreekaarten van Horse Event.

klik hier voor meer info

Tip 2
Eerste rijlessen?

Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?

Je kan er vandaag nog aan beginnen! Je ontvangt elke week via mail informatie die je op weg helpt een goede ruiter of amazone te worden.

Leer op een juiste en eenvoudige manier:

 • wat een paard is,
 • meer over het gedrag,
 • hoe je met het paard om moet gaan,
 • hoe een paard denkt,
 • hoe een paard reageert en waarom,
 • over de termen die in de lessen worden gebruikt,
 • over materialen die gebruikt worden door ruiter en paard,
 • hoe je een goede manege kiest,
 • hoe je moet op- en afzadelen,
 • hoe je op de juiste manier op je paard komt en er weer af,
 • wat de juiste zit is,
 • hoe je je kan voorbereiden op de les,
 • over de lichaamstaal van het paard,
 • hoe je het paard duidelijk maakt wat je van hem verlangt.

Klik hier om reacties te lezen van personen die les eerder in huis haalden

Probeer de eerste les gratis!


Tip 3

Prefabstallen in beton
Snelle plaatsing
Prachtige uitstraling

Klik hier om meer te lezen


 

Tip 4
Een leuk boek over paarden? Klik hier om je keuze te maken

Tip 5
Lekker op vakantie te paard? Laat je vrienden alvast meegenieten via de foto’s en verhalen die je met ze deelt.  Maak op een heel eenvoudige manier een eigen website aan. Voor een periode van 90 dagen helemaal gratis!
Klik hier om het meteen uit te proberen

Tip: Geen gezeul meer met vakantiefoto’s

Ik ga op vakantie en ik neem mee… een eigen (vakantie)website 🙂

Heerlijk een ritje te paard over het strand ergens ver van huis. Het lijkt wel een droom. Kon je het maar delen met je vrienden die nog thuis zijn.

Een internetverbinding is tegenwoordig vaak op de meest onherbergzame plaatsen ter wereld al beschikbaar. Dus het thuisfront is een muisklik van je vandaan.

Je kan op een heel orginele manier je vakantiepret met al je vrienden delen, zelfs terwijl jij nog volop aan het genieten bent.

foto door Rudi van den Dijck

Een dagboek met daarin (in het kort) wat je gedaan hebt en wat de plannen zijn. Wat sfeerfoto’s erbij en zelfs een zelf gemaakt digitaal postkaartje verzenden.

Het is allemaal heel eenvoudig te maken en het kost je helemaal niks, want je kan het gewoon 30 dagen lang gratis gebruiken!

Na 30 dagen kan jij je proefperiode laten verlopen zonder enige verplichting óf verlengen voor nog geen 7 euro per maand.

Echt leuk om het eens uit te proberen en om op deze orginele manier je vrienden en familie een beetje mee te nemen op vakantie. Natuurlijk kan je ook ná je vakantie een leuk album maken om je vakantieavonturen met iedereen die je wil te delen. 

Klik hier om het meteen gratis uit te proberen

P.s.: Ook als je thuis blijft, kan je natuurlijk je creativiteit de vrije loop laten en eens een leuke site maken.

Lezersverhaal: Rechtrichten

Hoi Rudi en Nanny,

Graag wil ik in dit Paardentips magazine mijn ervaring delen over mijn tinker die na 2 jaren bewegingskreupel weer helemaal zuiver loopt door het rechtrichten. Mijn tinker gooide sterk zijn rechterachterbeen buiten de massa en raakte door zijn manier van lopen en rijden overbelast. Hij liet zich continue naar binnen vallen waardoor hij zichzelf steeds overbelastte.

Dankzij de training volgens de Antoine de Bodt-methode is mijn paard weer vrolijk, regelmatig en voorwaarts. Ook struikelt mijn paard niet meer en kan hij weer goed galopperen.

Mijn tinker was al sinds december 2008 geregeld licht onregelmatig. Ik heb er diverse malen manueel therapeuten bij gehad. Alhoewel dit voor mijn tinker erg veel verlichting gaf en zelfs tijdelijk sterk verbeterde, viel hij toch steeds terug. D.m.v. gewone lessen heb ik geprobeerd hem sterker te maken, maar op den duur verergerde de kwaal. Kleine voltes rijden waren funest voor mijn tinker, omdat hij niet rechtgericht was.

In mei 2009 veranderde de onregelmatigheid in bewegingskreupelheid rechtsachter. Vooral op zachte ondergrond zakte zijn rechterheup naar beneden en was hij kreupel. Hij was zichtbaar kreupel in draf en galop. In de stap was het niet zichtbaar, wel dat het rechterachterbeen niet spoorde in lijn met zijn voorafdruk. Dit been stapte er overduidelijk naast.

Ik ben met hem naar de kliniek geweest en daar kwam uit de foto’s dat hij zeer lichte knieartrose heeft rechtsachter. Het bekken stond volgens de dierenarts op het oog wel recht in stilstand, maar gespannen spieren bij het lendenengebied was overduidelijk en hij had meer spierspanning in zijn rechterbil. Volgens de dierenarts kon de lichte knieartrose deze kreupelheid niet veroorzaken. Aangezien alles er verder goed uit zag, is de voorlopige diagnose spierblessure gesteld. Advies: langdurig op rust (in de weide) en manuele therapie en zien hoe het zal gaan. Ik heb gekozen voor wekelijks (daarna afbouwend) een sportmasseur.

Mijn tinker begon weer super te lopen en genas sneller dan ik had durven hopen. We zijn even gestopt met therapie, omdat het zo goed ging. Helaas stortte hij 2 maanden later weer in. Hij was weer kreupel, zelfs in het weiland.

We hebben mijn tinker in september 2009 naar een trainingsstal gebracht (methode Antoine de Bodt).

Na de 1e training liep mijn tinker alweer zuiver, het naar binnenvallen werd gecorrigeerd en hij werd direct rechtergericht (daar wil ik aan toevoegen dat dit rechtrichten heel erg anders is dan het rechtrichten in de “normale” dressuurlessen). Wonder boven wonder heeft mijn tinker geen stap kreupel gezet. Ik heb waarschijnlijk de hele tijd vol verbazing staan kijken, want zo kreupel hij was, zo goed liep hij op dat moment! Dat was geen toeval, het was overduidelijk dat hij nu andere spieren gebruikte en anders gereden werd waardoor hij niet kreupel raakte.

Mijn tinker leerde snel en ontwikkelde zich zo goed. De ene verbazing in de andere, want hij had nog steeds geen stap kreupel gelopen en kreeg zelfs weer plezier in zijn werk.

In de tweede week kon ik er bij gaan lessen om de rijtechniek volgens Antoine de Bodt mij ook eigen te maken. Dat ging ook voorspoedig. Na 2 weken hebben we hem weer opgehaald. Nu hebben we thuis nog af en toe les om de basis te onderhouden, het gaat nog steeds erg goed en mijn tinker loopt nog steeds helemaal zuiver!

Ik kan iedereen deze rijtechniek ontzettend aanraden, er zullen echt zoveel paarden mee geholpen zijn! Ook paarden met hoefkatrol, artrose, rugproblemen en met vervelend gedrag (bijv. staken, er vandoor gaan, kijkerigheid, struikelen, niet voorwaarts) zullen hier veel baat bij hebben.

Door Paardentipper Deborah

Typ-hier-de-titel

Het veulen-tipboek
Met tips, informatie, ideeën die je helpen om het leven samen met je veulen, makkelijker, leuker, mooier en helemaal naar wens te maken. 
Dit is een ebook (informatie die je via mail ontvangt).

Klik hier om meer te lezen


Leer meer over het gedrag van je paard, hierdoor kan je beter met hem omgaan, beter trainen en makkelijker rijden!Klik hier om meer te lezen

Tip: Reining versus dressuur

Anky van Grunsven is op zaterdag 11 september terug te vinden in het programma van Horse Event.

Anky licht hier alvast een tipje van de sluier op over haar clinic tijdens Horse Event: “De basistraining voor een dressuurpaard en reiningpaard is gelijk aan elkaar. Voor beide disciplines is tempocontrole erg belangrijk, evenals de balans van het paard en de nageeflijkheid. Maar er zijn natuurlijk ook een paar grote verschillen zoals de oefeningen in de proef en de aanleuning. In reining mag je geen aanleuning hebben en rijd je met de teugels in één hand. Dit is natuurlijk helemaal anders dan in de dressuursport. Door veel te oefenen leer je hier vanzelf mee om te gaan. Als ik meerdere dressuurpaarden per dag rijdt, pas ik me aan het paard aan waar ik op dat moment op stap. Eigenlijk geldt dat voor mij precies hetzelfde wanneer ik op Whiz stap. Het enige is, dat ik mijn dressuursporen inruil voor westernsporen!”

Horse Event vindt plaats op 10, 11 en 12 september op de terreinen van het Nederlands Hippisch Centrum in Deurne (Nederland).

Speciaal voor de Paardentippers!
Als lezer van Paardentips ontvang jij 20% korting op entreekaarten.
Klik hier en bestel jouw kortingskaarten met de actiecode he2010tips.


Paardentips zal dit jaar voor het eerst op dit evenement aanwezig zijn. Wij (Rudi en Nanny) hopen via deze weg eens kennis te maken met de lezers van dit magazine.

Op bezoek bij: Le Haras National du Pin

Zoals je in het voorwoordje hebt kunnen lezen, zijn we afgelopen week op bezoek geweest bij ‘Le Haras National du Pin’ in Frankrijk.

 

Wil je wat foto’s bekijken en het verhaal over de stoeterij lezen?

Klik dan hier


Zo, dat was het alweer! Wij gaan ondertussen aan de slag met het volgende nummer van Paardentips Magazine 😉

Tot de volgende keer!

Groetjes
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine