Hoi [%name%],

Het is ons al een paar keer opgevallen dat onze paarden erg goede ‘wakers’ zijn. Deze morgen bijvoorbeeld, we keken naar buiten omdat de paarden begonnen te rennen en samen een bepaalde richting uitkeken. Ze proestten hun lucht uit en spitsten de oren. We volgden hun blik en zagen twee mannen met een plattegrond in de hand de omgeving optekenen en daarna metingen doen. Pas na een tijdje kreeg onze echte ‘waakhond’ het ook in de gaten en begon hij te blaffen.

Hieraan zie je weer hoe gevoelig paarden kunnen zijn voor de minste verandering in hun omgeving. Nog vóór een alerte hond hebben ze potentieel gevaar ontdekt. Onze paarden staan in een voor hen vertrouwde omgeving en toch is er plots een hoge staat van paraatheid als er ook maar iets anders gaat.

Als we met de paarden een buitenrit maken onder zadel of aangespannen voor de koets, dan maken we gebruik van deze attente reacties. Nog voor je vaak zelf iets ziet of hoort, kan je aan het spitsen van de oren of het opheffen van het hoofd merken dat je even extra alert moet zijn. ‘Luisteren’ naar het paard heeft me al meerdere malen geholpen. Een jogger die plots ergens uit een struik lijkt te duiken of iets dergelijks. Door de aanwijzingen van het paard te volgen, had ik hem zien aankomen terwijl het anders een schrikmoment was geweest. Het helpt je paard ook meteen, want jij kan hem duidlijk maken dat er niks aan de hand is en je zet op een ontspannen manier de rit verder. Moest het zo zijn dat je schrikt, dan gaat het paard het schrikken misschien associeren met de jogger en gaat het de volgende keren misschien angstig zijn voor naderende joggers. 

Hoe dan ook, elk paard heeft een eigen karakter en diegene die hem door en door hoort te kennen ben jij. Leren luisteren naar je paard en elkaar begrijpen kost tijd, maar geeft een geweldig resultaat. Boeken en ervaring van anderen kunnen je een heel eind op weg helpen, maar de beste leermeesters zijn de paarden zelf. Wij hebben in ons leven kennis gemaakt met verschillende paarden. Allemaal waren ze anders, verschillend. Allemaal waren ze bijzonder. Van elk van hen hebben we iets mogen leren.

Veel plezier bij het lezen van alweer een nieuw nummer van het Paardentips Magazine. We hopen dat onze bijdrage je zal helpen bij het verstaan van je paard 😉

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Geheim van een gelukkig huwelijk
Tijdens het vieren van hun 50e huwelijksverjaardag werd gevraagd hoe het toch komt dat er nooit een meningsverschil is geweest in al die jaren samenzijn. Nou, zegt de man, dat zal ik je eens vertellen. Mijn vrouw was, zoals je weet, agente. Toen we trouwden hadden we een koets met een prachtig paard ervoor. Het paard wilde op een bepaald ogenblik niet meer verder lopen waardoor we bijna te laat kwamen voor het jawoord in de kerk. Terwijl mijn vrouw van de koets stapte, haalde ze plots haar dienstwapen vanonder haar jurk uit!!! Ze spreekt het paard aan en zegt dat het moet gaan stappen. Het paard blijft ondertussen staan. Het wordt mijn vrouw teveel en ze begint te tellen. EEN, het paard bleef staan. TWEE, geen beweging. DRIE, en weet je wat ze doet? Ze schiet het paard neer!!! Terwijl ik haar vol ongeloof aankijk, zegt ze tegen me dat ik in de wagen moet stappen die voorgereden wordt. Vol verbazing zeg ik maar, maar wat doe je toch?! Mijn vrouw begint te tellen, EEN, TWEE, sindsdien heb ik haar nooit meer tegengesproken, zegt de man en hebben we nog nooit een meningsverschil gehad!

Misschien dat deze man ook eens naar het paard had moeten luisteren…


Inhoud:
1. Boekentip:
Bewuster paardrijden
2. Op Horse Event: Veilig de trailer in met Annemarie van der Toorn
3. Tip: Menplezier voor twee
4. Vraag het Monty: Geloof jij dat paarden emoties kennen?
5. Paarden houden en paardenwelzijn: samenwerking loont!

Tip: Menplezier voor twee

Dag Rudi en Nanny,

Even een reactie op de menervaring van dochter Lise (zie vorige magazine). Ook wij spannen al heel wat jaren onze pony’s voor de koets. En ook wij hebben kinderen, die het erg leuk vinden om zo af en toe de leidsels in de hand te kunnen nemen. Maar zoals Lise nu nog erg jong is, waren onze meiden daar destijds ook nog erg jong voor.

Roel kwam toen op een lumineus idee!! Hij liet bij de tuigenmaker twee lange, losse, dunne, leren riemen maken met aan het uiteinde een musketonhaak. De haak wordt aan het bit bevestigd en de (kinder)leidsels gaan door de ogen van het tuig, net als de leidsels van de menner. Uitermate doeltreffend. Het kind kan zelf mennen en als menner heb je zelf ook de leidsels, in geval van nood(zaak). Zie de foto.

De kinderen zijn inmiddels alweer een stukje ouder en kunnen nu zonder de extra leidsels mennen. Maar dat extra stelletje leidsels werkte perfekt!!!

Veel menplezier voor jullie én jullie kinderen,

Marijke en Roel


Leuke tip Marijke en Roel. Bedankt en nog heel veel menplezier samen met jullie gezin.

[%name%], heb jij ook een tip of een leuk verhaal over je paard een ervaring die je wil delen met ons en de lezers van het Paardentips Magazine stuur het dan aub via deze link

Tips:

Tip 1
Dit jaar zal Paardentips voor het eerst aanwezig zijn op Horse Event. Een leuke manier om elkaar eens in levende lijve te ontmoeten! Wij zijn in ieder geval erg nieuwsgierig en kijken er naar uit!

Als lezer van Paardentips Magazine krijg jij 20% korting op entreekaarten van Horse Event.

klik hier voor meer info

Tip 2
Eerste rijlessen?
Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?

Je kan er vandaag nog aan beginnen!
Je ontvangt elke week via mail informatie die je op weg helpt een goede ruiter of amazone te worden.

Leer op een juiste en eenvoudige manier:

 • wat een paard is,
 • meer over het gedrag,
 • hoe je met het paard om moet gaan,
 • hoe een paard denkt,
 • hoe een paard reageert en waarom,
 • over de termen die in de lessen worden gebruikt,
 • over materialen die gebruikt worden door ruiter en paard,
 • hoe je een goede manege kiest,
 • hoe je moet op- en afzadelen,
 • hoe je op de juiste manier op je paard komt en er weer af,
 • wat de juiste zit is,
 • hoe je je kan voorbereiden op de les,
 • over de lichaamstaal van het paard,
 • hoe je het paard duidelijk maakt wat je van hem verlangt.

Klik hier om reacties te lezen van personen die les eerder in huis haalden


Tip 3

Prefabstallen in beton
Snelle plaatsing
Prachtige uitstraling
Klik hier om meer te lezen


Tip 4
Een leuk boek over paarden? Klik hier om je keuze te maken

Boekentip: Bewuster Paardrijden

De nieuwste trainingsmethoden voor ruiter en paard!
Bewuster paardrijden heeft zich de afgelopen jaren bewezen als het standaardwerk voor de paardenliefhebber. Deze herziene druk voegt hier nog veel nieuwe informatie aan toe.

Dit inspirerende en praktische boek beschrijft de laatste ontwikkelingen op het gebied van training en omgang met paarden. Het is een geweldig hulpmiddel voor de beginnende en gevorderde ruiter, waar een keur van deskundigen een bijdrage aan leverden.

Een greep uit de inhoud:

 • Het gedrag van paarden en freestylen met paardenfluisteraar Emiel Voest
 • Mentale training en voorbereiding met sportpsycholoog Rico Schuijers
 • Verbeter je zit met Alexander-therapeut Richard Weis
 • Bewuster trainen met de leermethode van zoöloog Andrew McLean
 • Paardrijden met gevoel, de moderne trainingsmethode van Academy Bartels
 • De mening van de beste trainers

 

Over de auteurs:
Joep en Tineke Bartels en hun dochter Imke Schellekens-Bartels zijn het gezicht van Acedemy Bartels. Joep is van orgine psycholoog, Tineke en Imke wonnen tal van prijzen bij internationale kampioenschappen, waaronder drie zilveren Olympische medailles. Daarnaast is Tineke ook de bondscoach van jong Oranje.

Honderden ruiters bezoeken jaarlijks, met hun paard, de Academy trainingsweken. Duizenden ruiters bezoeken de Academy evenementen. Zoals Horse Event in Deurne. Dat de methode van Academy Bartels ook in de topsport succesvol is, blijkt uit de talloze successen.

Na het lezen van dit boek hebben we onder andere deze voordelen ervaren:

 • Je kunt makkelijker communicatieproblemen voorkomen.
 • Er ontstaat respect en vertrouwen tussen jou en je paard.
 • Je kunt jouw eigen ruitergevoel ontwikkelen, waardoor je bepaalde dingen op de ‘automatische piloot’ gaat doen.
 • Je kunt je lichaam trainen om zo tot betere prestaties te komen.
 • De eenheid tussen jou en je paard wordt bevorderd.

En nog veel meer…

Deze herziene uitgave beschrijft de nieuwste trainingsmethoden van ruiter én paard waarmee vele ruiters het tot bekende kampioenschappen hebben gebracht. Samen met inbreng van deskundigen uit binnen- en buitenland worden de laatste ontwikkelingen op het gebied van training, dressuur en omgang met paarden voor het voetlicht gebracht.

 Het boek bewuster Paardrijden
De nieuwste trainingsmethoden voor ruiter en paardKlik hier om het boek in huis te halen

Garantie: Ook voor dit boek geven we je de niet-goed-geld-terug-garantie. Spreekt de omschrijving van het boek je aan? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het is zeker de moeite waard. Als de inhoud je toch zou tegenvallen, mag je het boek tot 100 dagen na de aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we je het aankoopbedrag terug op je rekening..

 

P.S. Wil je beter leren rijden, dan moet je het boek ‘Bewuster Paardrijden’ zeker lezen.

Vraag het Monty: Geloof jij dat paarden emoties kennen?

In het boek ‘Vraag het Monty’ krijgt Monty Roberts de volgende vraag voorgeschoteld: Geloof jij dat paarden emoties kennen of kan ik ze gewoon volgens het boekje behandelen, dus elk paard op exact dezelfde manier?

Monty Robert: Voordat ik antwoord geef op deze vraag moeten we eerst vaststellen wat we precies verstaan onder ‘emoties’. Volgens het woordenboek is een emotie ‘een gemoedsbeweging, gevoelsaandoening, (plotselinge) ontroering’. Naar mijn idee gaat die definitie niet helemaal op voor het paard. Volgens mij kunnen paarden wel geagiteerd of getroebleerd zijn, maar ik geloof niet dat ze in staat zijn om echt verdriet of haat te voelen.

Het komt er dus op neer dat paarden wel degelijk bepaalde emoties kennen. Bedenk echter wel dat paarden reactief zijn. Ze reageren op wat anderen in hun bijzijn doen. Het is niet waarschijnlijk dat ze zwelgen in zelfmedelijden of piekeren over iemand aan wie ze een hekel hebben. Dat soort emoties is vrijwel uitsluitend voorbehouden aan de mens. Bij sommigen primaten is vastgesteld dat ze openlijk treuren. Volgens mij spelen dergelijke emoties echter nauwelijks in het leven van onze paarden, voor zover het de relatie met mensen aangaat.

Willen we een goede relatie opbouwen met onze paarden, dan moeten we ons afkeren van de traditionele trainingsmethoden die gebaseerd zijn op extrinsiek ingrijpen (geweld). Van een dier dat zijn werk doet omdat het bang is voor de gevolgen als hij niet gehoorzaamt, zijn geen optimale prestaties te verwachten. Net als bij mensen doen paarden alleen hun uiterste best als ze iets doen omdat ze dat zelf willen.

Meer vragen en antwoorden van Monty Roberts vind je in het boek ‘Vraag het Monty

Typ-hier-de-titel

Een langdurige en effectieve manier om je paard te beschermen tegen dazen en andere insecten!

Deze zomer geniet je samen met je paard van een buitenrit en hebben jullie geen last van vliegen. Heerlijk!

Klik hier om meer te lezen

Op Horse Event: Veilig de trailer in met Annemarie van der Toorn

Annemarie van der Toorn van Monty Roberts Nederland zal op Horse Event aandacht besteden aan trailerladen.

Annemarie: “Omdat wij op onze trainingsstal steeds meer paarden krijgen met grote problemen rondom trailers, besteed ik hieraan graag wat extra aandacht tijdens Horse Event. Een oorzaak van dit probleem kan zijn dat paarden groter worden, terwijl de trailers niet in dezelfde mate meegroeien. Het probleem is dat het paard moeite krijgt om de trailer in te gaan. Als dit opgelost wordt met geweld, kan dat een trauma veroorzaken. Hierdoor wordt het gedrag wat de paarden rondom en in de trailer laten zien veel extremer. Dat maakt het probleem ook moeilijker oplosbaar. Ook zie je vaker problemen ontstaan bij het vervoeren van paarden. Onrust, schoppen en zich laten vallen in de trailer komt steeds vaker voor. Ook dit heeft vaak te maken met de beperkte ruimte in trailers. Op Horse Event willen wij laten zien dat, welk probleem je ook hebt, trainen met geweld of pijn nooit de oplossing is. Wij vinden het erg belangrijk dat er getraind wordt vanuit de innerlijke motivatie van het paard. Uiteindelijk wil iedere paardenliefhebber het liefst een paard dat het leuk vindt om voor hem te werken en dat begrijpt wat jij van hem wilt.”

Klik hier voor meer informatie over Horse Event.

 

Klik hier om Annemarie via een filmpje aan het werk te zien

Paarden houden en paardenwelzijn: samenwerking loont!

Ik ben blij vast te stellen dat, langzaam maar zeker, dierenwelzijn als een prioriteit beschouwd wordt door mensen die nutsdieren houden. Steeds meer boeren zijn ervan overtuigd dat verbeteringen in hun werkwijze voor het welzijn van hun dieren ook economisch voordeel oplevert door minder gezondheids- en gedragsproblemen en een betere opbrengst aan vlees, melk of eieren. Ook paardenmensen kunnen hun voordeel doen bij het verder integreren van praktijken die bewezen hebben het welzijn van de paarden te verbeteren. Aandacht voor welzijn en streven naar rendement, prestaties of kweekresultaten kunnen wel degelijk hand in hand gaan.

Klik hier om te lezen over het voordeel voor de paarden

De grote belangstelling voor de clinic met dr. Andrew McLean op 7 en 8 augustus  vind ik bemoedigend en zal aantonen dat aandacht voor welzijn van paarden gelijkloopt met werken aan optimale prestaties. Klik hier voor meer info