Hoi [%name%],

Een doel stellen is goed. Waar wil je naar toe? Welke stappen ga je daarvoor ondernemen? Een punt zetten in de toekomst waar je naar toe werkt om te bereiken wat je wenst.

Wij kijken vaak op naar mensen die iets bijzonders bereikt hebben. Mensen die met hun paard bij wijze van spreken kunnen lezen en schrijven. Anderen hebben juist de droom om een eigen paard te hebben of noem maar op…

Wij geloven dat ieder mens potentieel heeft. We hebben door de jaren heen dat we bezig zijn met Paardentips contact gehad met heel bijzondere mensen. Soms mensen met lichamelijke beperkingen, die gewoon door hun toewijding en doorzetting dingen bereikten die echt indruk op ons hebben gemaakt.

Zo kan ik verschillende voorbeelden naar voren halen, maar jij zal beslist je eigen voorbeeld hebben.

Mijn vrouw Nanny had al van jongs af de connectie met paarden. Haar grote droom was ooit zelf een paard te hebben. Ze heeft er een tijdje op moeten wachten, maar het is uiteindelijk gelukt. Twee paarden, een pony en een gezin dat gek is op paarden!

Wat me zo bijzonder aanspreekt aan haar verhaal is dat Nanny er nooit aan getwijfeld heeft. Zij zou ooit een paard hebben! Op elk verlangslijstje dat ze als kind ooit schreef, stond een eigen paard bovenaan. Heeft ze dan gewacht tot het uiteindelijk zo ver was? Nee, Nanny greep elke mogelijkheid aan om alvast meer te weten en te leren over paarden. Als ze de mogelijkheid kreeg, dan ging ze ergens paarden opzoeken om er gewoon bij te zijn en er meer over te leren. Alles wat over paarden ging, moest ze lezen. Zo was ze goed voorbereid toen we uiteindelijk haar (en mijn) grote droom konden verwezenlijken, ons eigen paardje!

Wat een contrast met sommige kinderen die maar het woord pony moeten uitspreken en er eentje krijgen. Alsof het een fiets is, leveren ze hen in. Doe toch maar een bruine! Mensen die nog nooit iets met paarden hebben gehad, hebben van de ene op de andere dag een paard. Niks mis mee, hoor! Maar ik vraag me dan af of ze er ook zo naar toe hebben geleefd als bijvoorbeeld mijn vrouw Nanny.

Nee, geef ons maar de mensen die zich goed voorbereiden, die er naar uitkijken, die doelen stellen, ook als ze het paard al hebben.

Rudi, ben je niet bang voor boze reacties van mensen die zich nu aangesproken voelen? Nee, want de mensen waar ik net over sprak interesseren zich niet in dit magazine 🙂

Ben jij zo iemand die maar niet genoeg kan krijgen van paarden? Droom jij ervan ook ooit een eigen paard te hebben? Misschien heb je wel de droom ooit mee te srpingen aan de top of dressuur te rijden op hoog niveau, wil je een boek schrijven of lesgeven, …

Stel je doelen, wat wil je bereiken? Hoe ga je dat bereiken? En zoals zoveel van onze succesvolle voorbeelden zeggen … gewoon doen!

Veel leesplezier bij het lezen van dit nieuwe nummer van Paardentips Magazine!

Groetjes Rudi en Nanny

Paardentips Magazine


Winnaars maken plannen. De rest zoekt uitvluchten


Inhoud:
1. Zomertip:
Zzimply vliegenafweer
2. Gedrag: Tv-shows en paarden: kijken tussen de regels
3. Wist je dat?: Aan het been rijden
4. Tip: Horse Event
5. Lezersverhaal: Pony dood na castratie

Wist je dat?: Aan het been rijden

Mijn naam is Lisanne Thomas, schrijfster van het boek Beleren (G)een kunst. In mijn werk kom ik heel veel rijtechnische problemen tegen, die bijna allemaal ontstaan door het ontbreken van een goede basis.

Die basis bestaat uit een onafhankelijke zit van de ruiter, goed timen en doseren van de hulpen, ontspanning, impuls en het ‘aan de hulpen zijn’ van het paard. Maar wat betekent nu eigenlijk ‘aan de hulpen’? En hoe krijg je het paard zo ver dat het reageert op lichte aanwijzingen? Om dat uit te leggen, nemen we de kuithulp als voorbeeld. Veel ruiters weten hoe frustrerend het is als je voortdurend been moet geven en nauwelijks reactie krijgt van het paard. Je werkt jezelf te pletter zonder dat het paard er een pas sneller door gaat lopen, met als resultaat dat jij, en niet het paard, moe bent na het rijden. Zonder impuls (voorwaartse energie) is het ook nog eens onmogelijk om het paard een horizontale balans te laten vinden in fijne aanleuning en alle oefeningen (bijvoorbeeld wendingen) voelen stug en zwaar aan. Het andere uiterste is een paard dat vooruitschiet zodra het je kuit alleen al denkt te voelen. Je zou misschien denken dat dit paard héél erg aan het been is, maar het tegendeel is waar. Vluchten voor het been is heel iets anders dan nadenken over en reageren op de hulp.

Wat betekent ‘aan het been’ eigenlijk?
Aan het been betekent dat het paard meteen de goede reactie geeft op jouw lichte kuitdruk. Je beenhulp kan het paard laten versnellen, verruimen, het gewicht van het paard naar achteren verplaatsen door de achterbenen verder onder de massa te brengen, de bewegingsrichting veranderen en buiging vragen. Maar om het juiste effect te krijgen, moet het paard eerst leren reageren op je kuithulp. Het moet begrijpen wat er gevraagd worden en het nut inzien van reageren!

Wat moet je zeker niet doen?
In ieder geval niet blijven drijven met je kuit en ook niet harder drijven. Elke keer dat je been geeft, zonder dat het paard reageert, leer je het paard als het ware dat het niets hoeft te doen met die kuitdruk. Je maakt het paard daardoor ongevoeliger en leert hem je been te negeren. Let er ook goed op dat je je hakken niet optrekt als je drijft. De meeste ruiters doen dit wel, met als gevolg dat je de spieren rond je heupen vastzet. Je bekken kan dan niet meer meebewegen met de rug van het paard, waardoor je de beweging juist tegenhoudt en afremt. Om dezelfde reden is drijven met je zit (het paard ‘wegduwen’ met je bekken) niet effectief en erg storend voor het paard.

De juiste aanpak bij een paard dat niet reageert op het been
Begin vanuit stilstand en gebruik als hulpmiddel een zweepje. Het paard mag hier zeker niet bang voor zijn! Als het nerveus reageert op de zweep, strijk dan rustig zijn hele lichaam af tot hij ontspant onder de aanraking. Ga ontspannen zitten, met je bekken rechtop en je benen losjes langs het paard. Draag je handen en neem een elastisch contact op de teugels. Let erop dat je bij het wegstappen de teugels niet losgooit of voorover gaat zitten, omdat je het paard daarmee uit balans brengt. Bedenk dat een paard een vliegje op zijn huid voelt zitten en sluit zachtjes heel kort je kuiten tegen het paard. Een seconde daarna tik je hem achter je kuit of op zijn achterhand aan met het zweepje. Afhankelijk van de gevoeligheid van je paard doe je dit één of twee keer, tot je een goede voorwaartse reactie krijgt. Vergeet niet je paard te belonen! Oefen het wegstappen een aantal keer, totdat het paard de link legt tussen jouw zachte beenhulp en het tikje met het zweepje. Na enkele keren merk je dat het sneller op je been reageert totdat het tikje niet meer nodig is. Vervolgens laat je het paard stappen, zonder te drijven. Pas als het paard duidelijk te traag loopt, herhaal je één keer je beenhulp, gevold door het tikje. Herhaal dit totdat het paard langer en beter voorwaarts blijft lopen.

De juiste aanpak bij een paard dat wegloopt voor het been
Voordat je opstapt, test je of het paard zich laat aanraken achter de singel. Als het gevoelig reageert dan kun je hem desensibiliseren door over de huid te strijken en te masseren tot het paard zich ontspant. Na het opstijgen begin je vanuit stilstand. Ontspan je zit en neem een licht contact op de teugels. Leg je benen losjes tegen het paard aan. Als het weg wil schieten geef je zachte kneepjes met je vingers, zonder je benen weg te halen. Als het paard blijft lopen, draai je hem rustig op een kleine volte tot hij vaart mindert en ontspant. Beloon met je stem. Haal je benen niet weg, want daar bevestig je het weglopen juist mee. Als het paard went aan de aanwezigheid van je benen in stilstand, dan oefen je hetzelfde in stap. Zodra het paard zich ontspant, merk je vaak dat je terug moet naar de oefening hierboven, omdat het juist onvoldoende reageert op je kuitdruk.

Let op: elk paard is anders en er bestaan geen standaard technieken waar elk paard op reageert. Kijk goed naar de reacties van je paard en denk goed na over wat je doet en waarom.

Succes!

Lisanne Thomas

Klik hier om meer te lezen over Lisanne

 

Tips:

Tip 1


Als lezer van Paardentips Magazine krijg jij 20% korting op entreekaarten van Horse Event.

klik hier voor meer info

Tip 2
Eerste rijlessen?

Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?
Je kan er vandaag nog aan beginnen!
Je ontvangt elke week via mail informatie die je op weg helpt een goede ruiter of amazone te worden.

Leer op een juiste en eenvoudige manier:

 • wat een paard is,
 • meer over het gedrag,
 • hoe je met het paard om moet gaan,
 • hoe een paard denkt,
 • hoe een paard reageert en waarom,
 • over de termen die in de lessen worden gebruikt,
 • over materialen die gebruikt worden door ruiter en paard,
 • hoe je een goede manege kiest,
 • hoe je moet op- en afzadelen,
 • hoe je op de juiste manier op je paard komt en er weer af,
 • wat de juiste zit is,
 • hoe je je kan voorbereiden op de les,
 • over de lichaamstaal van het paard,
 • hoe je het paard duidelijk maakt wat je van hem verlangt.

Klik hier om reacties te lezen van personen die de lessen eerder in huis haalden


Tip 3
Prefabstallen in beton
Snelle plaatsing
Prachtige uitstraling

Klik hier om meer te lezen


Zomertip: Zzimply vliegenafweer

Een langdurige en effectieve manier om je paard te beschermen tegen dazen en andere insecten!

Deze zomer geniet je samen met je paard van een buitenrit en hebben jullie geen last van dazen. Heerlijk!

Wij mensen kunnen onze handen nog gebruiken als we last hebben van die vervelende vliegen en dazen. Maar als je je paard vol vliegen of dazen in de weide ziet staan, dan krijg je er spontaan medelijden mee. Dat arme dier heeft er flink last van.

Wat ook zo erg is, is dat je tijdens een buitenrit op sommige plaatsen gewoon flink bloedende plekken bij je paard ziet. Echt zielig! De beet van een daas, die dit bloeden veroorzaakt, is pijnlijk en zorgt voor een flinke bult die een tijdje blijft jeuken. Na een beet van een daas bestaat zelfs een kans op een infectie. De daas gebruikt bij de beet een soort mesjes, waardoor de huid opengesneden wordt. Het zijn dus echt wondjes, die even blijven bloeden. Door op deze manier te bijten, lukt het de daas ook om door dunne kledingstukken en soms zelfs paardendekens heen te bijten.

Zzimply vliegenafweer
Een lekker geurtje, geen vlekken en toch net zo’n effectief middel om je paard te beschermen tegen vliegen? Een product dat geen vlekken achterlaat op witte paarden of kleding en vliegendekens. Ook de geur is aangenaam en nog een extra voordeel … het is betaalbaar!

Waarom dit product in huis halen?

 • Het is een volledig natuurlijk product, dus niet schadelijk voor het milieu.
 • Weert effectief en langdurig insecten bij je paard of pony. Dus deze zomer kan je paard lekker genieten van het buiten zijn.
 • Een unieke formule zonder citronella, dus minder kans op allergische reacties.
 • Bij de samenstelling zit ook een haarconditioner, dus je paard krijgt meteen een extra vachtverzorging.
 • Omdat het zo effectief is, hoef je er niet zoveel van te gebruiken waardoor het in verhouding goedkoop is in gebruik.
 • Met de sprayflacon makkelijk te verstuiven over het paardenlichaam. Hierdoor krijg je een gelijkmatige verdeling.
 • Omdat niet alle paarden een spray bij het hoofd accepteren en om te voorkomen dat je de ogen irriteert, is er de gel die je kan gebruiken om het product aan te brengen rond de neus en ogen.
 • De roller is makkelijk te gebruiken bij je paard, maar ook bij jezelf. Zo zijn jullie meteen beiden beschermd.
 • Het product maakt geen vlekken, dus ook te gebruiken bij witte paarden, jassen en dekens.

Deze zomer je paard geen last van dazen, vliegen, horzels, …?

Haal dan snel dit pakket in huis:

Zzimply Spray
Met een inhoud van 500 ml.
Makkelijk gelijkmatig te verstuiven over het lichaam van je paard of pony.

Zzimply Roll
Ideaal voor paard en ruiter, 70ml.

Zzimply Gel
Speciaal voor rondom ogen, neus en andere gevoelige plaatsen, 500ml.

Dit pakketje nu samen voor slecht 42,90 euro!

Klik hier om het in huis te halen

Tip: De insectenwerende formule van dit product bevat geen citronella of teatree. Dat vermindert de kans op allegische reacties. Zoals bij elk nieuw product dat je bij je paard gebruikt, willen we je toch aanraden het eerst te testen op een klein stukje huid.

Tip: Horse Event

Voel de spanning aan de vooravond van Kentucky op Horse Event!
Wil jij een weekend lang van paarden genieten, je paardenkennis verbreden, naar hartenlust shoppen en andere paardenliefhebbers ontmoeten? Kom dan net als 30.000 andere paardenliefhebbers op 10, 11 en 12 september naar Horse Event! Geniet van meer dan 150 clinics, shows en demonstraties van (inter)nationale toppers waarbij werkelijk alle disciplines en facetten van de paardensport de revue passeren. Dit jaar staat Horse Event volledig in het teken van de World Equestrian Games (WEG) in Kentucky. Aan de vooravond van Kentucky is de spanning overal voelbaar!

Toppers van Nederlandse bodem zoals eventingruiter Tim Lips, menner IJsbrand Chardon en dressuurtopper Imke Schellekens-Bartels zijn natuurlijk niet weg te denken uit het Kentucky thema en zijn daarom allemaal te zien op Horse Event! Als klap op de vuurpijl is ook Europees kampioen Edward Gal erbij om met een van zijn jonge talenten een fantastische clinic neer te zetten.

Een speciale Kentucky show staat elke dag garant voor een spectaculaire afsluiting van een dagje Horse Event. Aan deze show werken tientallen ruiters en paarden mee, waaronder de Kentucky gangers zelf. Maar ook the Future Guys en een verrassende bekende Nederlandse artiest zullen in dit showblok acte de présence geven.

Ook aan de Belgische toppers is gedacht op Horse Event. Wetenschapper Marc Pierard geeft dagelijks een praktische demonstratie over zijn bevindingen en dressuurruiter Peter Spahn is op Horse Event aanwezig om samen met Tineke Bartels aandacht te besteden aan het Friesche ras in de topsport.

Vrijdag: MenSport-dag
Voor alle mensportliefhebbers besteedt Horse Event op vrijdag uitgebreid aandacht aan alle facetten van het aangespannen rijden tijdens de speciale Mensport-dag. Diverse wereldkampioenen vertellen je alles over de kneepjes van hun favoriete sport. Onder andere IJsbrand Chardon en zijn zoon Bram, Riny Rutjens en Jan de Boer maken hun opwachting tijdens de MenSport-dag op vrijdag 10 september!

EK American Miniature Horses
Horse Event heeft dit jaar een primeur: het Europees Kampioenschap voor American Miniature Horses. Op zaterdag en zondag komen de beste American Miniature Horses uit Europa naar Horse Event om te strijden om de Europese titel. Tijdens het Europees Kampioenschap zie je alle disciplines die met deze paardjes worden bedreven: van aangespannen rijden en springen aan de hand tot voorbrengcompetities en gekostumeerd showen.

Voor ieder wat wils
Op zaterdagochtend wordt evenals afgelopen jaar de Future Test verreden op Horse Event. Tien combinaties uit het Future kader betreden de ring en strijden om de titel. Op zondagochtend vechten jonge, ambitieuze springruiters om de KNHS-Boerenbond/Welkoop Cup in de Bit-piste. Zij worden beoordeeld op rijstijl door een bekende Nederlandse springruiter. Ook de vaste toppers zoals Emiel Voest, Lammert Haanstra, Anky van Grunsven, Annemarie van der Toorn en docenten van NHB Deurne zijn dit jaar opnieuw van de partij. Op de zondag vindt het Nederlands Kampioenschap van de Nederlandse Vereniging van Traditioneel Gerij plaats. Onderdeel van dit NK is een historische koetsentocht met de mooiste aanspanningen van het land, die uiteraard ook de terreinen van Horse Event aandoet.

Klik hier voor meer informatie over de clinicgevers, het programma en de kaartverkoop. Als lezer van Paardentips Magazine krijg jij 20% korting op entreekaarten van Horse Event. Bestel je kaarten met de actiecode he2010tips (maximaal 4 kortingskaarten per persoon).

Actiecode niet vergeten! 🙂

Houd Paardentips Magazine in de gaten over alle actuele nieuwtjes van Horse Event!

Typ-hier-de-titel

Getroffen door de bliksem
In AmeriKa (Connecticut) is er afgelopen donderdag een tienermeisje en haar paard getroffen door een blikseminslag. Het meisje bracht net haar paard terug naar de stal toen de bliksem insloeg en haar, haar paard en de omheining raakte. Het meisje en het paard vielen beiden op de grond na de inslag. Volgens de eigenaar van de stallen weet niemand precies hoe lang ze er hebben gelegen. Het meisje werd zo snel mogelijk overgebracht naar een ziekenhuis en het paard werd behandeld door een dierenarts. Beiden maken het op dit ogenblik goed, alhoewel ze toch even de tijd nodig zullen hebben om van de schrik te bekomen.


DANK JE WEL VOOR HET STEMMEN!

Jolanda Adelaar (NHB Deurne) is verkozen tot Helicon Kanjer 2010!


Een eigen site over je veulen, paard of stoeterij?

Heel eenvoudig zelf te maken en snel online zodat al je vrienden kunnen meegenieten!

Probeer het gratis uit door hier te klikken

Gedrag: TV-shows en paarden: kijken tussen de regels

Als ik items over paarden zie in TV-programma’s, erger ik mij vaak aan ongelukkige of zelfs foutieve uitspraken. Maar als je naar de essentie kijkt, komen toch vaak principes terug die fundamenteel zijn voor onze omgang met paarden. Alleen moet je ze al kennen om ze er te kunnen uithalen. Daar zit net het grote probleem: zij die al veel kennen over paarden zien ‘tussen de regels’ een bevestiging van basisprincipes, terwijl mensen die nog aan het leren zijn kunnen misleid worden door de vertekende commentaar en montage. Een medaille met twee zijden dus.

Temmen van een mustang in een week ???
Enkele weken geleden was er op de VRT te zien hoe een presentator een ‘wilde mustang’ op een week zadelmak zou gemaakt hebben klik hier om meer te lezen

Hetgeen we op televisie te zien krijgen, vormt ook in dit geval een weerspiegeling van wat er in de maatschappij leeft. In het algemeen is er nog veel werk om bewezen kennis rond het houden en trainen van paarden in onze paardensector te laten doordringen. Paardentips is daarbij een waardevol communicatiekanaal om hieraan te werken.

Daarnaast hoop ik dat de clinic met Andrew McLean ook een bijdrage kan leveren. Vele paardenmensen zijn op zoek naar informatie en kennis. Er is al heel veel kennis voorhanden, maar er is nog werk aan een vlotte communicatie tussen wetenschappers en ‘gewone’ paardenmensen. Maar daar wordt aan gewerkt, dus de toekomst ziet er niet zo slecht uit

 

Lezersverhaal: Pony dood na castratie

Hallo Rudi en Nanny,

Onze welsh pony is gisteren gecastreerd op een meter afstand van een sloot. Wij zeiden al dat het wel erg kort bij de sloot was, maar de arts stelde ons gerust en zei dat een pony altijd recht staat als ze uit de narcose komt. Jammer genoeg heeft onze dierenarts alles totaal verkeerd ingeschat. De pony is bij het opstaan aan het waggelen gegaan, wat altijd gebeurt als je uit de narcose komt, en ja hij is vrijwel gelijk in de sloot beland! Ik heb hem zelf zijn hoofd boven water gehouden.

Na het bellen van de brandweer was deze snel ter plaatse en hebben ze er alles aan gedaan om mijn pony te redden. Helaas, het mocht niet meer baten de pony KENZO is op de veel te jonge leeftijd van 7jaar overleden.

Deze ellende hebben wij te danken aan één stomme fout!


Wat een verhaal! Sandra, wij wensen je heel veel sterkte bij het verwerken van deze gebeurtenis! Heel erg.

We hebben dit verhaal een heel stuk ingekort en een beetje aangepast, omdat Sandra natuurlijk flink onder de indruk is van deze gebeurtenis en haar gevoelens heeft geuit naar de dierenarts via een mailtje naar ons. We kennen natuurlijk het hele verhaal niet en verwachten dat het hele gebeuren ook indruk heeft gemaakt op de dierenarts.
Veel sterkte namens Rudi en Nanny en zonder twijfel ook de andere Paardentips lezers.

Heb jij ook een verhaal (a.u.b. ook vrolijke berichten), een leuk gedicht, iets leuks meegemaakt met je paard, een nuttige tip of weetje? Stuur het ons door via deze link Misschien vind je jouw bijdrage terug in een van de volgende Paardentips Magazines