Hallo [%name%],

Vorige week had ik even de tijd genomen om naar de paarden te kijken, die buiten weer lekker aan het dollen waren met elkaar. Terwijl ik zo zat te genieten, zag ik hun blikken allemaal dezelfde kant uit gaan. Er kwam een vrouw aan met iets onder haar armen. De paarden herkenden haar en liepen al naar een hoekje waar ze de vrouw zouden ontmoeten. De dame had me niet gezien, ik zag hoe ze brood naar boven haalde dat ze aan de paarden wilde geven. Ik stond op om haar vriendelijk te vragen dit niet zomaar te doen. Een wortel kan nooit kwaad, maar ik ben niet zo’n voorstander van het geven van brood. Ik wilde haar duidelijk maken waarom het niet zo goed is voor de paarden en dat ze sowieso gecontroleerd gevoerd moeten worden om niet te dik te worden. Maar de vrouw voelde zich blijkbaar betrapt, want toen ze me zag schrok ze en begon van me weg te lopen. Ik wilde haar duidelijk maken dat ik het goed meende, maar toen ik haar riep zette ze het nog net niet op een lopen. Ze verdween binnen een korte tijd uit mijn ogen. Ik moest wel even lachen toen ik in gedachten de gelaatsuitdrukking van die geschrokken vrouw zag.
Ik weet het, de mensen bedoelen het goed. Over het algemeen hoef ik maar een woordje uitleg te geven en dan wordt het brood vervangen door een wortel of komen ze wat hooi halen. Verschillende opa’s en oma’s komen nu de paarden begroeten als de kleinkinderen op bezoek zijn. Het is dan leuk de kinderen te horen vertellen aan de andere kinderen over de paarden. Vaak dingen die we zelf aan opa en oma hebben doorgegeven. Leuk allemaal. Ik hoop de dame met het brood ook nog eens te spreken als ze bekomen is van de schrik.

Over opa’s en oma’s gesproken, een tijdje terug kreeg ik een mailtje van een oma die ons vertelde dat ze de Paardentips Magazines telkens leest samen met haar kleinkinderen. Dat is natuurlijk altijd fijn om zoiets te lezen.  

Altijd weer leuk zulke verhalen. Heb jij een verhaal, tip, iets over paarden dat je met ons en de andere Paardentippers wil delen? Altijd welkom. Stuur het ons via deze link. We lezen het altijd met veel plezier en wie weet staat het binnenkort in een van de Paardentips magazines.

Hier alvast een nieuw nummer van het Paardentips Magazine. Veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Een paard met een zachte mond moet men met zachte toom besturen.(Zachtaardige mensen moet men niet streng behandelen.)


1. Boekentip: Ervaar het buiten trainen
2. Gedrag: Wetenschap in de praktijk
3. Medisch: Hyperlipaemie
4. Lezersverhaal: Over zandkoliek
5. Gedicht: Mag ik?

Medisch: Hyperlipaemie

Het is de laatste tijd al vaker naar voren gekomen in de pers dat onze huisdieren te dik zijn. Ook een groot deel van onze paarden zijn te dik. In sommige gevallen heb je te maken met de natuurlijke aanleg om te dik te worden. 

Kijk bijvoorbeeld eens naar onze Shetlander. De voorouders van onze Shetlanders leefden op de Shetlandeilanden. Het leven daar was heel sober, waardoor er een selectie ontstond van dieren die overleefden met heel weinig voer. Op de Shetland-eilanden heerst een klimaat van koude, wind en regen. Het voedselaanbod is klein en kent weinig variatie. De Shetlandpony heeft zich aan dit strenge klimaat weten aan te passen door een weelderige staart en manenpartij en een bijzonder dikke vacht in de winter te krijgen. De pony’s bleven door het beperkte voedselaanbod klein van stuk en zijn taai, sober en sterk. Dus je begrijpt dat deze dieren bij ons vlug de neiging hebben dik te worden. Dit is trouwens geen excuus voor onze te dikke Shetlander, hoor.

In ieder geval, als je paard te dik is moet je nooit zomaar ondoordacht je paard op dieet zetten. Bespreek dit steeds met je dierenarts of een voedingsspecialist. Je kan een pony op een kaal weitje zetten en hem dan te weinig te eten geven. Het gevaar hierbij bestaat dat je paard of pony risico loopt op bijvoorbeeld zandkoliek, eerder uitgebreid besproken 😉

Als je paard plots te weinig voedsel krijgt, met de bedoeling om hem af te laten vallen, dan gaan de vetreserves van het paard aangesproken worden. De vetten die gebruikt worden door het lichaam om omgezet te worden naar energie doen het vetgehalte in het bloed stijgen. De kans bestaat dan dat de lever deze plotselinge verhoogde toevoer van vet niet aankan. Er wordt dan gesproken over Hypelipaemie. Paarden en pony’s die hier last van hebben, zullen sloom en lusteloos zijn. Ze zullen op een gegeven ogenblik ook niet of amper willen eten. Het vetgehalte in het bloed is verhoogd in combinatie met een te laag bloedsuiker gehalte. Je dierenarts zal via een bloedonderzoek kijken of het nodig is om een behandeling te starten. Een behandeling bestaat uit het toedienen van glucose, insuline en extra vocht. Het paard moet terug gaan eten zodat de hele spijsvertering weer normaal wordt. Als het paard niet eet, kan er zelfs gekozen worden voor een gedwongen opname van voedingstoffen, desnoods via een neussonde.

Hyperlipaemie kan ook ontstaan als een paard of pony plotseling zware arbeid moet leveren terwijl het te dik is. Beweging is noodzakelijk maar dit moet je dus altijd met beleid, geleidelijk opbouwen.

Dus is je paard of pony te dik neem dan niet meteen drastische maatregelen.

Wat kan je doen als het paard te dik is?
Ruwvoer blijft altijd noodzakelijk, het zorgt ervoor dat de darmen goed blijven werken. Zorg ervoor dat het ruwvoer energie arm is, grofstengelig hooi heeft dan de voorkeur. Als je normaal bijvoert met krachtvoer, bouw dan de hoeveelheid geleidelijk af. Heb je meerdere paarden bij elkaar staan, zorg dan voor een mogelijkheid om het paard apart te voeren. Zo heb je een betere controle.
Laat je paard niet onbeperkt grazen. Zet bijvoorbeeld stroken weide af waarin het paard af en toe kan grazen. Combineer dit met veel en regelmatige beweging. Maar zoals ik al schreef, bouw de training geleidelijk op.

Hyperlipaemie, vet in het bloed, ontstaat dus door het niet meer eten van het paard. Het verlies van eetlust heeft niet altijd te maken met het plots op dieet zetten van het paard, maar kan ook veroorzaakt worden door infecties, hoefbevangenheid, darmproblemen etc.

 

Tips:

Tip 1
Heb jij een leuk verhaal over paarden, een gedicht, tip, …?
Stuur het via deze link en misschien kunnen de andere paardenliefhebbers het meelezen in een van de volgende Paardentips Magazines.


Tip 2

Prefabstallen in beton
Snelle plaatsing
Prachtige uitstraling

Klik hier om meer te lezen


Tip 3
Haal meer uit je eerste paardrijlessen! Klik hier om meer te lezen (en neem een gratis proefles!)


Tip 4
Bewuster Paardrijden

De nieuwste trainingsmethoden voor ruiter en paard! Herziene druk

 

Klik hier om meer te lezen

 


 

Tip 5 
Een leuk boek over paarden?
Klik hier

Boekentip: Ervaar het buiten trainen

Genieten van een heerlijke buitenrit met je paard en dit meteen combineren met een doelbewuste training! Of een sprongetje maken over een natuurlijke hindernis tijdens de buitenrit!

Of je nu een sportpaard traint of op pad gaat voor een relaxte rit met een (jong)paard, rijden in de vrije natuur geeft je extra mogelijkheden om het paard goed te trainen.

De ontspanning van een buitenrit combineren met de training geeft heel wat voordelen:

 • Het geeft afwisseling waardoor je paard attent blijft en niet afgestompt raakt door telkens dezelfde oefeningen te moeten herhalen.
 • Je rijtechniek verbetert, omdat je telkens in verschillende situaties je gevoel en techniek kan aanscherpen.
 • Jij en je paard kunnen genieten van een nieuwe omgeving.  

Maar de wind, andere omgevingen, bepaalde situaties kunnnen juist een hele drempel vormen voor paard en ruiter. Daarom is het goed als zowel ruiter als paard kunnen werken aan hun zelfvertrouwen en onderlinge band.

Een relaxte rit, waarbij paard en ruiter vertrouwen op elkaar en samen genieten, is mogelijk. Deze buitenrit combineren met de juiste oefeningen zal de band en de training van het paard ten goede komen.

Wil jij meer weten over deze onderwerpen dan hebben we goed nieuws voor je. Het boek ‘Ervaar het buiten trainen’ is een ideale hulp om gericht te werken aan je training tijdens een buitenrit, zonder dat je paard dit ervaart als werk. Lekker samen genieten van een buitenrit en af en toe ook op een verantwoorde manier een sprongetje wagen.

Het boek geeft je antwoord op heel wat vragen.

Ik zet ze even voor je op een rijtje

 • 1. Wat is buiten trainen?
 • 2. Waarom buiten trainen?
 • 3. Wat is belangrijk om te weten?
 • 4. Welke regels moet ik in acht nemen?
 • 5. Het verkeer en wij, wat nu?
 • 6. Welke outfit is het handigst?

Trainingsspots

 • 7. Waar kun je buiten trainen?
 • 8. Waarop moet je letten?
 • 9. Met welke regels heb je te maken?
 • 10. Wat zijn de hotspots?

Paniektraining

 • 11. Hoe denkt mijn paard?
 • 12. Hoe kan ik het beste beginnen?
 • 13. Aan de hand of te paard?
 • 14. Hoe los ik problemen op?
 • 15. Hoe train ik op paraplu’s en andere enge objecten?
 • 16. Mijn paard heeft bodemvrees, hoe kan ik dit trainen?
 • 17. Mijn paard wil ergens niet langs, hoe kan ik dit trainen?
 • 18. Wat doe ik als mijn paard bang is voor geluiden?
 • 19. Hoe reageer ik als mijn paard bang is voor andere paarden?

Dressuurmatig trainen

 • 20. Hoe kan ik mijn paard soepel maken en houden? 
 • 21. Hoe kan ik werken aan de aanleuning en nageeflijkheid?
 • 22. Hoe krijgt mijn paard een sterkere achterhand?
 • 23. Hoe kan ik het recht richten van mijn paard oefenen?
 • 24. Hoe verbeter ik mijn balans?
 • 25. Hoe houd ik tempocontrole?
 • 26. Hoe rijd ik mijn zijgangen door?
 • 27. Hoe rijd ik galopwissels in series?

Springtraining

 • 28. Hoe kan ik mijn paard loswerken?
 • 29. Hoe verbeter ik mijn verlichte zit?
 • 30. Waar moet ik op letten bij het springen van obstakels?
 • 31. Hoe rijd ik een hindernis goed aan?
 • 32. Hoe zorg ik dat ik goed blijf meezitten op de sprong?
 • 33. Hoe laat ik mijn paard in de goed galop landen?
 • 34. Wat doe ik als mijn paard na de sprong een bok geeft?
 • 35. Wat doe ik als mijn paard weigert op een hindernis?
 • 36. Hoe kan het wenden verbeteren?
 • 37. Hoe kan ik mijn basistempo oefenen?

Conditietraining

 • 38. Op welke ondergrond train ik de conditie van mijn paard?
 • 39. Wat heeft mijn paard nodig voor conditietraining?
 • 40. Wat heb ik zelf nodig voor conditietraining?
 • 41. Hoe bouw ik een goede conditietraining op?
 • 42. In welke houding moet mijn paard lopen en welke hulpen geef ik?
 • 43. Wat doe ik als mijn paard geen energie meer heeft?
 • 44. Hoe krijg ik mijn paard in conditie voor een wedstrijd?
 • 45. Hoe kan ik afwisselen tijdens mijn training?
 • 46. Hoe belangrijk is mijn eigen conditie?

Het springen van eventinghindernissen

 • 47. Hoe rijd ik het beste een afsprong?
 • 48. Hoe laat ik mijn paard kennismaken met een waterhindernis?
 • 49. Hoe laat ik mijn paard de waterhindernis in- en uitspringen?
 • 50. Hoe rijd ik naar een punt?
 • 51. Hoe pak ik het springen van een smal element aan?
 • 52. Wat doe ik wanneer ik een sloot moet overwinnen?
 • 53. Wat is verder belangrijk bij eventinghindernissen?

Dit boek geeft je dus veel antwoorden, maar ook tips en inspiratie om met je paard buiten te trainen in alle mogelijke facetten.

Het boek: Ervaar het buiten trainen
Gericht werken aan dressuuur, springen en conditietraining

Prijs: 17,95 euro
Klik hier om het boek te bestellen

Garantie: Ook voor dit boek geven we je de niet-goed-geld-terug-garantie. Spreekt de omschrijving van het boek je aan? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het is zeker de moeite waard. Als de inhoud je toch zou tegenvallen, mag je het boek tot 100 dagen na de aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

 

Aanvullingen en reacties van lezers op het artikel over zandkoliek

We kregen weer heel wat leuke reacties op het vorige Paardentips Magazine.

Hier een paar reacties en aanvullingen op het artikel over zandkoliek:

Hallo Rudi en Nanny,
Allereerst een grote pluim voor Paardentips. Naar aanleiding over het stuk over zandkoliek, hier mijn verhaal:

Ik vind het heel erg voor je Nathali, op zo’n manier je paard verliezen (een dierbare verliezen is natuurlijk nooit leuk, in alle omstandigheden). Ik zelf heb twee tinkers die regelmatig last hebben van zandkoliek. Hiervoor heb ik al verschillende dingen uitgeprobeerd:

In eerste instantie inderdaad een muilkorf omdoen, nadat bleek dat het niet aan mineralen lag (zoutblok is aanwezig). Dit type was een soort bakje met ‘neusgaten’ en ‘drinkgaatjes’ erin. Meneer (ik heb een merrie en haar zoon) had echter een oplossing gevonden om het bakje te wrijven over de grond zodat er alsnog zand in kwam. Na deze dan dichtgeplakt te hebben (je probeert wat) bleek er nog steeds zand in te komen door tijdens het rollen het zand als het ware er gewoon in te schuiven!

Je hebt ook korrels op de markt -> Sand Clear. Deze korrels worden een plakkerig goedje in de darmen waardoor het zand hieraan gaat plakken en makkelijker weer uitgepoept kan worden. Hierop reageerde echter mijn merrie hevig en scheen juist hiervan last te krijgen van zandkoliek. We zijn er daarom bij haar vanafgestapt omdat ze er steeds weer last van kreeg.

Een andere poging was om de paarden op rubberen matten te zetten wanneer ze niet in de weide liepen. Ik heb ze in de winter namelijk in een bak met schuilhut en in de zomer op de weide. Op een gegeven moment kwam ik echter stukjes rubber tegen in de bak en de matten begonnen kleiner te worden. Dit is dus geen (blijvende) optie.

Ik heb ook geprobeerd om andere dingen in de bak te leggen om aan te knagen, bvb stukken boom, maar hier werd niet lang naar gekeken.
Als ze nu wat last krijgen, kook ik lijnzaad en voer dit met wat biks en muesli. Dit werkt wat laxerend, maar zal niet al het zand wat zich al in de darmen bevindt eruit halen.

Ook geef ik het hooi in een ton, zodat het niet in het zand moet liggen. Uiteraard helpt dit niet 100% want er valt altijd wat hooi naast tijdens het eten.
Wat mij opvalt, is dat ze vaker last krijgen van koliek in de herfst en in het voorjaar. In de herfst is het vanwege eikels en blaadjes die vallen en ze gaan opeten (taak om de gevallen eikels uit de bak te vissen voordat ik ze erin zet).
Ik ben dan ook blij als het gras op het land weer volop aan het groeien is, zodat ik mijn twee schatten weer gauw in de wei kan zetten. Het liefst zou ik meer land erbij willen kopen, zodat mijn paarden ook in de wintertijden op het land kunnen staan. Jammer genoeg is dat (nog) niet mogelijk.

Zandkoliek is gewoon een lastige kwestie en het zou mooi zijn hiervoor oplossingen te vinden.

Groetjes Christien R.


Koliek en lijnzaad
Hallo Rudi en Nanny, ik ben Justine en ik ben studente dierengeneeskunde en zit nu in mijn 2e bachelor.

Als je paard gevoelig is voor koliek kan het helpen om lijnzaad te geven: dit kan je kopen in gefabriceerde vorm en dan bij het krachtvoer toevoegen, ofwel kan je gewoon de zaadjes kopen en ze dan koken en zo aan je paard geven (niet ieder paard eet dit echter even graag, de onze is daar heel kieskeurig in, maar een appeltje toevoegen helpt haar te overtuigen 🙂 )

je paard op stal laten staan als hij/ zij koliek heeft is zeker niet aan te raden, want er moet vermeden worden dat het paard zich gaat rollen. Dus veel stappen is aan te raden, maar zelfs dan is het opletten geblazen, want vele paarden zullen zich toch proberen te rollen.

Zelf heb ik ook al allebei mijn halfingers net niet verloren aan koliek.

De eerste (Willeke) had idd ook zandkoliek doordat we het hooi gewoon in de weide gaven, omdat we toen nog geen stal hadden. De eerste dag was de veearts geweest en werd ze beter, maar de volgende dag lag ze weer neer in de weide en hebben we direct terug de dierenarts gebeld. Helaas had hij minder goed nieuws, want er waren bijna geen darmgeluiden maar te horen. In tranen ben ik uitgebarsten, maar we hebben volgehouden. Uren hebben we gewandeld met haar, maar echt uren. En een klein magisch middeltje heeft haar erdoor geholpen. Elxir d’Anvers :p Jaja idd drank. Een paardenmiddel dat ze vroeger altijd gebruikten bij paarden. Heeft hetzelfde effect als olie opgieten (wat onze dierenarts toen vreemd genoeg (nu ik er aan terug denk) niet heeft gedaan (we hebben ondertussen een nieuwe dierenarts). Uiteindelijk om 10u ’s avonds besloten we te stoppen met rond te wandelen, maar hebben we al de weides opgezet zodat ze zelf nog wat kilometers kon afleggen. Vlak voor ik ben gaan slapen, ben ik nog eens gaan kijken en jaja ik hoorde gerommel in haar buik, doodblij was ik 🙂 vooral als je weet dat we haar nog maar 3 maand hadden (we hadden haar en haar vriendin gekregen van een nonkel van mijn papa, omdat hij er zelf niet maar voor kon zorgen).

De tweede (Goldy) was nog niet zo lang geleden, dit jaar zelfs nog.

Nu zijn we heel voorzichtig als ze koliek krijgen en gieten we meteen olie op (wat meestal wel helpt).

Mijn dierenartsen vroegen ook meteen bij het onderzoek of de paarden goed ontwormd waren. Om eerlijk te zijn deden we dat voordien maar 2 keer op een jaar en telkens met hetzelfde product.

Nu hebben we een schema opgesteld en worden ze ong. 5 keer per jaar ontwormd telkens met een ander product.

Ik vind jullie paardentips en hondentips een heel leuk initiatief en ieder keer dat ik zie dat ik een paardentip/hondentip in mijn mailbox krijg, vraag ik mij af wat voor nieuws ik deze keer weer zal bijleren 🙂

Doe zo voort zou ik zeggen!

Groetjes Justine R.


Koliek

Hallo Rudi en Nanny,
Ik heb ook een verhaal over mijn paard Gina en mijn hondje Foxi. De hond sliep altijd bij onze paarden en meestal bij Gina. Op een avond, het was al laat, begon Foxi toch te blaffen en op onze achterdeur te springen, wat we van hem niet gewend waren. We gingen kijken, toen we buiten kwamen, ik en mijn dochter, liep hij onmiddellijk naar de stal van Gina, waar we zagen dat er iets niet juist was. Ze stond daar te zweten en ging altijd liggen. We hebben onmiddellijk de dierenarts verwittigd. Ze had buikpijn, we hebben ze naar de dierenkliniek moeten voeren, voor in het kort te zeggen het is allemaal goed gekomen dankzij onze hond Foxi. Vanaf dan waren ze niet meer afscheidelijk, het was alsof Gina hem bedankte op haar manier en dat ze wist dat dank zij hem alles goed gekomen is.

Groetjes Betty C.


Paardentipper Selma F. gaf nog de volgende tip om zandkoliek te voorkomen:

Preventief geef ik mijn paarden elke dag een juslepel vol met gekookte lijnzaadolie. Je kunt dit kant en klaar krijgen, maar ook zelf maken. Laat het water met een scheutje olijfolie aan de kook komen, voeg hier het lijnzaad aan toe en laat dit minimaal 20 minuten doorkoken. NOOIT het lijnzaad zo geven, hier zitten namelijk giftige stoffen in, die er door het koken uitgaan. Af laten koelen in de buitenlucht of onder een wasemkap die aanstaat. Na het afkoelen ontstaat er een plakkerige substantie. Hiernaast geef ik mijn paarden 1x in de 2 maanden een kuur “sand-clear”. Beide hechten het zand in de darmen aan zich en komt er met de mest weer uit. Het laatste is misschien wel prijzig, maar altijd goedkoper dan de dierenarts en door ervaring (ook ik ben een paard kwijtgeraakt aan zandkoliek) wijs geworden. Niets is zo naar als je paard pijn te zien hebben en voor zijn of haar leven te zien vechten.

Bovenstaande draagt bij om zandkoliek te helpen voorkomen, dit naast de overige tips (voeren in een hooiruif of bak, mineralenblok etc.) die al zijn gegeven.


Jammer genoeg hebben we ons moeten beperken en maar een paar reacties in dit magazine geplaatst. Toch heel erg bedankt allemaal voor alweer zoveel leuke en bruikbare reacties.

Typ-hier-de-titel

Zou een mens het kunnen winnen van een paard?
Een discussie die in Engeland resulteerde in een ware wedstrijd. De zakenman Gordon Green zag het meteen als een ideale manier om meer gasten naar zijn hotel te lokken. Blijkbaar met succes, want sinds 1980 komen massa’s mensen kijken naar de westrijd waarbij de mens het te voet opneemt tegen ruiters te paard. Maar het was al snel duidelijk dat het paard duidelijk de snelste is. Al 25 jaar lang kwam er een paard als eerste de eindstreep over tot Huw Lobb het snelste paard versloeg met zelfs een voorsprong van 2 minuten!

Op 12 juni wordt de wedstrijd weer gelopen (in Wales).

Wil jij er meer over lezen? Klik dan hier


 

Gedrag: Wetenschap in de praktijk

Clinic Andrew McLean 7 en 8 augustus: wetenschap in de praktijk

Het is eindelijk gelukt om een clinic met dr. Andrew McLean in België te organiseren. Deze uitzonderlijke gebeurtenis vindt plaats op 7 en 8 augustus 2010 in manege ‘Ecuries des Coudriers’ te Aubel (provincie Luik). Dit is een uitgelezen kans om van een absolute grootmeester te leren hoe je wetenschappelijke kennis over gedrag en leervermogen van paarden integreert in dagelijkse omgang en rijden van paarden. Het laat toe tegelijk prestaties en veiligheid te maximaliseren en dus ook het plezier van ruiter en paard.

Wie is Andrew McLean ?Dr. Andrew McLean heeft een aantal jaren geleden zijn doctoraat behaald op een proefschrift over de leerpsyschologie van het paard. Hij bestudeerde daarvoor een heel aantal paarden dat hem voor hertraining werd aangeboden, aangevuld met enkele gerichte experimenten over het leervermogen. Dit leverde opmerkelijke resultaten op. Zo bewees hij dat in de meeste gevallen paarden met gedragsproblemen onder het zadel (steigeren, bokken, weglopen, …) geholpen kunnen worden met gericht aanleren van correcte responsen aan de hand, gevolgd door toepassing onder het zadel. In zijn trainingscentrum wordt dit met veel succes dagelijks toegepast. Het meest opvallende experiment toonde aan dat paarden hun geheugen anders werkt dan het onze. Als hij een paard op een tiental meter van twee emmers met elk een helper langs, liet kijken hoe één helper een beetje voedsel in die emmer deed en dan 10 seconden moest wachten (steeds met de emmers in zicht), wist dat paard niet meer in welke emmer het eten zat. Als je het paard onmiddellijk losliet, ging het wel bijna altijd naar de juiste emmer, dus het was echt het wachten dat ervoor zorgde dat het paard het niet meer wist. Moeilijk voor te stellen voor mensen die zelfs met indirecte aanwijzingen iets kunnen terugvinden, maar toch weer een voorbeeld hoe voorzichtig we moeten zijn met onze manier van waarnemen en denken te projecteren op onze paarden.

Andrew is echt een wandelende encyclopedie als het over gedrag en leervermogen van paarden gaat. Hij combineert dat met jarenlange ervaring als ruiter en trainer. Hij reed zelf op internationaal niveau eventing, dressuur en jumping. Hij is meer dan 25 jaar erkend instructeur. Samen met zijn vrouw Manuela (afkomstig van Verviers in België) heeft hij zijn eigen paardencentrum opgebouwd iets buiten Melbourne. Trouwe lezers van Paardentips zullen zich misschien herinneren dat ik daar vorig jaar enkele weken te gast was en daar heel wat geleerd heb. Andrew is ook voorzitter van de International Society for Equitation Science, een wereldwijde wetenschappelijke vereniging die de wetenschappelijke onderbouwing van het houden en trainen van paarden wil bevorderen en bekend maken.

Andrew reist de hele wereld rond om lezingen, clinics en demonstraties te geven. Hij was ondermeer twee maal spreker op het Global Dressage Forum bij de Academy Bartels, waar hij zijn systeem demonstreerde door Anky Van Grunsven te helpen met een jong paard. Zijn trainingsaanpak wordt sinds enkele jaren ook met veel succes toegepast bij de bereden politie van Western Australia en vormt de basis voor de eerste officiële opleiding in ‘Equitation Science’ aan een Engelse universiteit. Hij heeft ook een aantal boeken geschreven, waaronder het veel verkochte ‘De waarheid over paarden’ en zijn methode wordt ook beschreven in ‘Bewuster Paardrijden’ van Tineke en Joep Bartels.

Hoe kan u hier voordeel uit halen ?
Andrew heeft over de jaren een trainingssysteem opgebouwd dat al zijn kennis rond gedrag en leervermogen integreert in dagelijkse rijkunst. Hij gooit zeker niet alles overboord, maar legt de nadruk op een onderbouwde manier van denken en doordachte aanpassingen. Door rekening te houden met wat het paard kan begrijpen en hoe het op uitdagingen en druk reageert, traint hij paarden op een gestructureerde en logisch onderbouwde manier. Dit laat toe efficiënt te werken en zo tot betere prestaties te komen van ruiter en paard, ongeacht de discipline of het beoogde gebruik. Een wedstrijdruiter wil uiteraard het beste uit zijn paarden halen en goede uitslagen behalen, maar zelfs een wandelruiter heeft er voordeel bij als hij zijn paard onder controle heeft en met lichte hulpen kan sturen.

Andrew hecht heel veel belang aan het vermijden van hevige angstreacties en chronische stress bij paarden. Beiden kunnen immers leiden tot probleemgedrag en heel veel werk vergen om weer om te buigen. Wie erin slaagt zijn paard zonder angst of hoge stress op te leiden en te rijden, heeft een enorm voordeel. Zijn paard zal beter te rijden zijn en de kans op ongevallen wordt sterk verminderd. Dat is meteen de reden dat ik al een hele tijd werk maak van een clinic met Andrew in België. Het toont aan dat wetenschap integreren in paardrijden voor iedereen mogelijk is en het illustreert perfect de win-win-situatie die je dat oplevert. Betere prestaties, sneller leren met minder fouten gekoppeld aan minimale kans op ongevallen en verbeterd welzijn voor paard en ruiter: dergelijke combinatie komt niet veel voor en is volgens mij te mooi om voorbij te laten gaan. En ik weet uit eigen ervaring dat het geen verkoopspraatjes zijn, maar realiteit.

Clinic praktisch
Wie meer wil weten over deze bijzondere clinic, kan naar de website  gaan waar alle informatie vermeld is. Op het moment dat ik dit schrijf zijn er nog enkele plaatsen voor ruiters beschikbaar. Deelnemers zonder paard kunnen uiteraard altijd langskomen en worden actief betrokken. Andrew heeft jarenlange ervaring met lesgeven en kan zijn boodschap heel verstaanbaar overbrengen. Als organisator zal ik zelf continu beschikbaar zijn om mensen te helpen, bv. als er taalproblemen zouden zijn. Het geheel gaat door in een gezellige manege bij Luik, die ook dicht bij Nederland en Duitsland gelegen is. Persoonlijk hoop ik echt op een grote opkomst om zoveel mogelijk mensen te bereiken en aan te tonen dat er bij de mensen op het terrein een ruim draagvlak bestaat voor een dergelijke aanpak. Wie nog vragen heeft, kan mij bereiken via het speciale emailadres.

(Klik op de linkjes voor meer info)

Ik (Marc Pierard) wil Nanny en Rudi van Paardentips Magazine bedanken om te helpen bij het bekend maken van deze clinic. Ik hoop vele Paardentippers te ontmoeten op 7 en 8 augustus. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat het een verrijkende en nuttige ervaring zal worden.

Gedicht: Mag ik?

We kregen een gedicht van Paardentipper Ruby, met als melding: ‘niet zelf gemaakt, maar het is wel mooi!’

Mag ik?

Als twee bruine ogen vragen,

Help mij, want ik voel me niet fijn,

Mag je dan, omdat je voelt dit is het einde,

Egoïstisch zijn?

Als je van de dierenarts hoort,

Dit komt nooit meer goed,

En zij krijgt steeds meer pijn,

Mag je dan omdat je haar niet kan missen,

Egoïstisch zijn?

Als twee trouwe ogen zich sluiten voorgoed,

Met een halster in je hand,

En je hart vol pijn,

Dan probeer je jezelf te overtuigen,

Ik mocht niet egoïstisch zijn.

Al die tijd met zijn tweetjes,

Elke dag samen was een feest,

En in al die tijd,

Is zij zelf niet een keer,

Egoïstisch geweest.