Hoi [%name%],

Fijn dat je er weer bij bent.
Ook via dit nieuwe nummer kan je proeven van de betrokkheid van de lezers van Paardentips Magazine. Nanny en ik (Rudi) hebben de afgelopen weken weer erg genoten van al de leuke mailtjes die we kregen. Dank je wel!

Laatst sprak ik nog met een zakenman die nieuwsgierig was naar de manier waarop we een basis hebben gelegd voor Paardentips. Hij kon niet geloven dat wij het allemaal met z’n tweetjes deden en dat een hobby en passie op deze manier vorm kan krijgen. Eigenlijk sprak hij de waarheid, want ja, wij zijn er mee begonnen en zetten vaak de puntjes op de i, maar het is echt met en door de gunst en samenwerking van de lezers dat we dit allemaal kunnen aanbieden.

Ik weet nog dat Nanny en ik het eerste jaar de teller van het aantal lezers in ongelooflijk tempo omhoog zagen gaan. Enthousiaste lezers gaven het bestaan van het digitale magazine via allerlei manieren door. We kwamen en komen het vrijwillige ‘promo-team’ nog steeds op heel wat plaatsen tegen op fora, websites, wedstrijden, evenementen… geweldig om dat zo te mogen meemaken!

Ondertussen staat er weer een nieuw nummer van het Paardentips Magazine voor je klaar. Ik zou zeggen: geniet er van. Zie jij nog een mogelijkheid om een paardenliefhebber kennis te laten maken met dit magazine? Dan graag. Je doet er ons een plezier mee. Laat de paardentip(per)s maar komen 🙂

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


 Spreuk: Een paard, dat voor de tweede keer de sprong niet neemt, neemt hem ook voor de derde keer niet. (Iemand die al twee keer geen beslissing durft te nemen, komt nooit tot een besluit.)


1. Boekentips: Boeken met extra korting
2. Gedrag: Basistraining is cruciaal voor alle paarden
3. Medisch: Let op met zandkoliek!
4. Gedicht: Twee paarden
5. Site van de maand

Medisch: Let op met zandkoliek!

Paardentipster Nathalie stuurde ons via mail een schreeuw om bekendmaking van ‘zandkoliek’. Ze heeft vorig jaar door ontwetendheid haar pony aan zandkoliek verloren. Hij was 3,5 jaar toen het noodlot toesloeg.

Ze vroeg ons om de lezers van Paardentips Magazine te laten weten dat zandkoliek dodelijk kan zijn. 
De dierenarts die Nathalie nu heeft, vertelde haar dat de koliek makkelijk te voorkomen was geweest. Jammer genoeg had ze toen een andere dierenarts, die niet veel ervaring met pony’s had. De huidige dierenarts komt nu regelmatig een kijkje nemen bij haar nieuwe pony. Het is eigenlijk geen pony, maar een falabella paardje, een hengstje van nu net een jaartje oud.

‘Willen jullie misschien wat over zandkoliek schrijven, want ik ben nog steeds zeer verdrietig over het verlies van Pepsi, een mini shetlander die ik van drie maanden al heb. Ik had hem opgeleerd voor de sulky te lopen. Hij was zo braaf, ik mis hem nog elke dag. Niet veel mensen weten dat paarden en pony’s zandkoliek kunnen krijgen of ze nu op gras, aarde of zand staan!!’ mvgrts Nathalie

Koliek
Er wordt veel over koliek gesproken omdat een paard er erg gevoelig voor is. Maar wat is het nu precies?

Koliek is een verzamelnaam voor alle vormen van buikpijn bij het paard.

Meestal is koliek een verkramping van een stuk darm, waardoor het paard buikpijn krijgt. Het paard gaat vaak zweten en wordt rusteloos. Hij kijkt, schopt of bijt naar de buik, de hartslag en de ademhaling versnellen en de voor- en achterbenen staan vaak stijf onder het paard (plashouding). Het paard gaat regelmatig rollen en flemen met de bovenlip.

Koliek kan op verschillende manieren ontstaan: na een inspanning vlug en veel (koud) water drinken, tekort aan zouten, worminfecties, slechte voeding (bv. rot, schimmel), het paard met een volle maag laten werken, plotse temperatuursveranderingen, zand in de darmen, lucht/gas in de darmen (bv. luchtzuigen), verstopping van de darmen (bv. droogvoer), verkeerde ligging van de baarmoeder van een drachtige merrie enz. Soms is het zelfs zo dat door rollen van het paard er een draaiïng van darmdelen ontstaat. Om afsterven van dit deel van de darm te voorkomen, moet je met uiterste spoed naar de dierenkliniek om het paard te laten opereren. Meestal is dit bij koliek niet het geval en krijgt het paard een spuit waardoor de darmen zich ontspannen en een pijnstiller tegen de pijn. Het paard mag na observatie meestal al vlug naar huis.

Bij koliek moet je je paard warm toedekken en zoveel mogelijk laten ontspannen. Dit kan je doen door er rustig aan de hand wat mee rond te stappen (enkel bij toestemming van de arts, want dit is niet in alle gevallen goed) en kalmerend toespreken. Zeker niet laten eten of drinken! Ook kun je de onderbuik wat masseren als het paard het toelaat. Als je het paard op stal moet laten staan, zorg dan dat het zich niet kan verwonden bij het rollen. Voorkom dit door extra stalstrooisel tegen de kanten van de stal te leggen.

Als de dierenarts komt, kan je vertellen wanneer het paard voor het laatst gemest heeft, of het al eerder last heeft gehad van koliek, hoe lang de symptomen al aanhouden en of je onlangs nog van voeder bent veranderd. Als je een merrie hebt die drachtig is, moet je dit zeker als eerste melden.

Wat is dan zandkoliek?
Bijna elk paard eet wel eens zand via het eten van hooi. Een beetje zand kan ook helemaal geen kwaad. Maar als je paard bijvoorbeeld van de grond eet, kan hij ongemerkt veel zand binnen krijgen via het ruwvoer. Het zand verzamelt in de dikke darm.

Je paard gaat hierdoor minder eten, heeft geen zin in de training, lijkt onhandelbaar, krijgt een doffe vacht of vermagerd. Soms kan er ook koliek ontstaan door de grotere hoeveelheid zand in de darmen. Vandaar ook de naam zandkoliek. Er is al eens 75 kilo zand in de buik van een paard gevonden!

Je begrijpt dat zandkoliek daarom best pijnlijk kan zijn voor een paard. Toch schreef een dierenarts dat het probleem in de praktijk bijna altijd verholpen wordt met laxerende middelen en pijnstillers en dat er maar in sommige gevallen een operatie nodig is. Bij grote hoeveelheden zand bestaat de kans dat de darm scheurt. Het zand moet er dan uitgespoeld worden met daarbij een vergrote kans op infecties van de buik.

Doe de zandtest
Jij kan makkelijk zelf testen of je paard zand mee naar binnen krijgt. Je hebt daarvoor zo’n doorzichtige wergwerphandschoen nodig. Doe wat mest van je paard samen met wat water in de handschoen en hang het een uurtje op met de vingers van de handschoen naar beneden gericht. Het eventuele zand in de mest zal dan naar beneden zinken en te zien zijn in de vingers van de handschoen.

Voorkomen
Zandkoliek voorkom je door de iname van zand via het eten te voorkomen. Dit kan je doen door het ruwvoer voor het voeren af te spoelen. Je kan het voer ook in een ruif doen. Voorkom grazen in een schrale weide.
Er zijn blijkbaar ook paarden die bewust zandhappen. Je zit dan duidelijk met een gedragsprobleem. De raad die dan vaak gegeven wordt, is een muilkorf om te doen. Het vinden van de oorzaak is natuurlijk beter (verveling, te weining ruwvoer, mineralentekort …). 
Hang een mineralenblok in de stal of weide. Er zijn blijkbaar ook verschillende supplementen verkrijgbaar die zandkoliek helpen te voorkomen.

Site van de maand

We hebben weer drie leuke sites uitgekozen. Sites gemaakt door lezers van dit Paardentips Magazine. Sites met leuke foto’s van paarden.

Zoals afgesproken hebben we er ook deze keer weer drie uitgekozen:

De eerste site heeft een flinke verzameling leuke paardenfoto’s klik hier om hem te bekijken

De tweede keuze werd de volgende site klik hier om ze te bekijken

De inhoud van de derde site brengt een ode aan een bijzonder ras klik hier om de mooie foto’s te bekijken

Proficiat aan diegene wiens site we hebben uitgekozen. Nog veel plezier ermee.

Wil jij ook de leukste foto’s van je paard delen met andere paardenliefhebbers en daarnaast ook eens kans maken op een gratis website?

Klik hier en ga meteen aan de slag.

Wie weet staat de volgende keer jouw lieveling in de picture 😉

Boekentips: Boeken met extra korting

We kregen heel wat respons op onze vorige boekentip. De speciale aanbieding voor de lezers van het Paardentips Magazine voor Het voedingshandboek voor paarden was een groot succes. Het was dan ook een uitzonderlijke aanbieding. We waren snel door de voorraad heen, waardoor heel wat paardentippers tot hun spijt de mogelijkheid hebben gemist om het boek in huis te halen. Sorry!

Maar niet getreurd, we hebben nog een paar extra leuke aanbiedingen voor je kunnen verzamelen! Wat dacht je van de volgende boeken en de extra korting?


100 tips voor een beter gedrag van uw paard

Ongewenst gedrag vermijden en corrigeren door gebruik te maken van het natuurlijk instinct van het paard.

Prijs normaal: €24,50 

Nu: €14,95

Klik hier om meer te lezen


Eerste hulpgids voor paard en ruiter

Een volledige handleiding om het hoofd te bieden aan alle noodsituaties voor en met paarden.

Prijs normaal: €24,50

Nu: €14,95

Klik hier om meer info te lezen


Springen met uw paard

Maak een imposante sprong op een gehoorzaam paard…

Prijs normaal: €24,50

Nu: €14,95


Klik hier om meer info te lezen


Verbeter uw ruitervaardigheden

Verbeter je zit en training en rijdt zo beter paard!

Prijs normaal: €24,50

Nu: €14,95


Klik hier om meer info te lezen


100 tips voor een betere training van uw paard

Het beste uit verschillende methodes in een bundel met 100 ideeën, tips en praktische aanwijzingen

Prijs normaal: €24,50

Nu: €14,95

Klik hier om meer info te lezen


Aanbiedingen zolang de voorraad strekt

Gedicht: Twee paarden

Paardentipper Fleur heeft ons een gedicht gezonden dat ze van haar opa heeft geleerd. Het is al een heel oud gedicht, want hij heeft het dan weer van zijn vader geleerd.

Een renpaard slank, glad en fier

liep in de wei met edelen zwier.

’t Had dunne benen, vurige ogen,

zijn lange hals was fraai gebogen.

Terwijl het zo lui en leeg genoot,

zag ’t aan de overkant der sloot,

een boerenpaard druk aan het ploegen.

Het liep te hijgen en te zwoegen.

’t Renpaard bleef een poosje staan en sprak:

“Arm dier, ‘k ben met uw lot begaan!

Ik liet mij door geen slagen

tot zo’n vernederend werk verlagen.

Wat ziet ge d’er uit! Zo ruw en ruig,

wat draagt ge een oud en smerig tuig!

Ge moest u toch waarrempel schamen,

als anderen u zo tegenkwamen!”

“Mij schamen”, sprak het ploegpaard nu.

“Voor wie? Wel ’t allerminst voor u!

Geen vleitiger zal men verachten,

maar wie er lui is kan’t verwachten.

Daarom werk ik mij liever moe.

Gij moogt wel blij zijn dat ik ’t doe!

Want denk er aan, gij trotse draver,

als ik niet werk, hebt gij geen haver!”

Mooi hè? Mama Hilde liet ons trots weten dat ze al zeven jaar samen met haar dochter Fleur paardrijlessen volgt. Moeder en dochter zijn helemaal gek van paarden en kijken ook beiden met veel plezier en spanning uit naar de nieuwe Paardentips in hun mailbox.

Bedankt dames voor de leuke reactie en het mooie gedichtje!

Tips:

Tip 1
Heb jij een leuk verhaal over paarden, een gedicht, tip, …? Stuur het via deze link en misschien kunnen de andere paardenliefhebbers het meelezen in een van de volgende Paardentips Magazines.


Tip 2

Prefabstallen in beton
Snelle plaatsing
Prachtige uitstraling

Klik hier om meer te lezen


Tip 3
Haal meer uit je eerste paardrijlessen! Klik hier om meer te lezen (en neem een gratis proefles!)


Tip 4
Een leuk boek over paarden? Klik hier

 

Gedrag: Basistraining is cruciaal voor alle paarden

Er zijn volgens Marc Pierard een aantal zaken die elk paard waarmee gereden wordt aangeleerd moeten worden. Voor het comfort en de veiligheid van ruiter en paard moeten enkele fundamentele omgangsvormen tussen mens en paard eerst verworven worden vooraleer specifiek verder getraind wordt voor het beoogde doel met dat paard.

Meer lezen? Klik dan hier

Wist je dat? verbod op alleen staan

Naar aanleiding van een artikeltje in een voorgaand nummer van Paardentips kregen we heel wat reacties. Om even kort samen te vatten waar het over ging: het is niet goed voor een paard om alleen te staan, het is een kuddedier dat behoefte heeft aan gezelschap.

Het leuke van het verhaal is dat we het bericht kregen van mensen die door het lezen van het artikel het initiatief hebben genomen om hun paard bij dat van de buren te zetten en ze telkens samen op een andere weide te zetten.

Ook Paardentipper Caroline uit Frankrijk doet dit zo. Ze mailde ons: ‘Wisten jullie dat het voor de Scandinavische wet verboden is om paarden alleen te houden?’

Caroline schrijft: Ik denk dat dit een goede zaak is. Onze pony stond altijd met 4 geiten, maar bleef maar roepen naar het buurpaardje dat ook met geiten en schapen stond. Nu hebben we ze (de pony’s) samen gezet en ze lijken nog gelukkiger!!! Af en toe wisselen ze van weide. Iedereen blij!

Typ-hier-de-titel

Weer verkrijgbaar!
Het boek met gratis DVD
Longeren met Lammert Haanstra

Pluk de vruchten van een goede longeertraining!

Klik hier om meer te lezen


Tevreden over het Paardentips Magazine?
Help ons om nog meer lezers te krijgen en gun ook andere paardenliefhebbers de gratis magazines in hun mailbox
Heel erg bedankt voor de hulp!