Hoi [%name%],

In het lezersverhaal van dit magazine vertelt Vicky over haar hengsten, die zonder enig probleem samen in de weide staan. Ze brengt daarbij naar voren dat ze het zo jammer vindt dat hengsten zo vaak alleen moeten staan. Maar wat mij de laatste tijd opvalt, is dat het niet alleen de hengsten zijn die apart staan. Laatst ging ik de kinderen ergens ophalen en omdat ik wat vroeg vertrokken was, nam ik een omweg tussen de velden door om, ja je raad het al, paardjes te kijken. Ik zag prachtige dieren, op en top verzorgd, met hekwerken en poorten om de weides die zo mooi waren dat ik ze graag aan mijn huis had gehad. Duidelijk dieren die niks te kort komen. Het kwam soms zelfs een beetje over alsof er een soort competitie was. De ene weide en alles eromheen al mooier dan de andere. Maar verschillende paarden stonden een beetje wezenloos alleen in een hoekje. Ik moet zeggen, dat deed me toch even wat. Ik vroeg me af of de eigenaars wel beseffen dat hun lievelingsdier behoefte heeft aan gezelschap. Het dier leek letterlijk te wachten op het enige sociale contact van de dag, het voeren door zijn baasjes.

Een paar weides verderop zie ik een hele kudde paardachtigen staan, van groot tot klein, een verzameling van kleuren en rassen, klitten in de manen en vol modder, maar toch levendig en plezier tot en met. De dieren hebben duidelijk al even geen borstel gezien. Toch geven ze een heel andere indruk. Ik zet de wagen even stil, de paarden komen dollend naar de prikkeldraad gerend. Ai, prikkeldraad. Brr, ik ril even als ik denk aan de wondes die zo’n draad kunnen maken. De plukken manen hangen erin. Ik rijd weer verder om iets verder op weer een paard alleen in een hoekje te zien staan.

Wat een contrasten, hè? Ik weet dat het niet zomaar kan, maar wat zouden deze dieren er toch van genieten als al die hekjes, poorten en draden verdwenen en ze allemaal samen op een groot stuk grond konden staan. Maar zo is het nu eenmaal niet. Niet iedereen kan even goed opschieten met de eigenaar van de weide iets verder op. Wat als een paard tijdens het dollen jouw paard zou kwetsen of je buurman graag wil bijvoeren en jij niet, en ga zo maar verder.

Een paard is sowieso al een kostbaar bezit en niet iedereen heeft de middelen om er meteen een soortgenoot bij te zetten, maar is sommige gevallen zou ik er toch voor kiezen om een iets minder luxe poort te kopen en op een andere manier aan het welzijn van het paard te denken.

Een heel mooi voorbeeld kom ik tegen als ik naar het postkantoor in Nederland rij. Onderweg zie ik telkens een paard in de weide staan met daarnaast een geitje. De twee dieren staan altijd samen. De geit kan makkelijk onder de draad door, maar blijft bij het paard. Mooi om te zien. Dus een geit heeft ook graag gezelschap. Dus ken je iemand die een geit heeft die alleen is, zeg dat hij er een paard moet bijzetten, haha.

Als ik er voorbij rij, bedenk ik telkens dat ik mijn camera weer niet bij me heb. Als het me lukt, film ik die twee eens voor je en dan zet ik het op onze You tube pagina

Maar zonder te grappen. Je begrijpt wel wat ik bedoel, hè. Soms laten de omstandigheden het gewoon niet toe en moet het paard het soms met minder doen. Maar als je kan investeren, investeer dan in de juiste zaken. Zaken die je paard vrolijk en levendig maken, da’s dubbel genieten voor beiden 😉


Spreekwoorden: De één mag een paard stelen, de ander mag niet over het hek kijken.(Sommigen mogen alles, anderen mogen niets.)


Inhoud:
1. Boekentip: Voedingshandboek paarden
2. Gedicht: Pony in de weide
3. Lezersverhaal: Hengsten isoleren?
4. Wist je dat?: Groeisnelheid van een veulen
5. Tip: Hoeveelheid weide per paard

Lezersverhaal: Hengsten isoleren?

Hallo Rudi en Nanny,

Ik wou even reageren op het uittreksel uit het boek van Dr. Marthe Kiley-Worthingston, waarin ze het heeft over de misvatting dat “hengsten moeten geïsoleerd worden”. Ik ben het helemaal met haar eens. Wij hebben hier 3 hengsten die sinds meer dan een jaar in volledige harmonie met elkaar leven (zie foto).

De Andalusiër (links op de foto) is een hengst van 12 jaar, die al gedekt heeft (mijn vaste rijpaard). De zwarte hengst is een Tinker, Vanner, van bijna 4 jaar. De Welsh pony is de jongste van deze groep met zijn 2 jaartjes, maar is meteen ook de grootste rakker. De witte Lusitano is een ruin, die echter heel laat werd gecastreerd en ook vrij veel hengstenmanieren vertoonde. Helaas heeft hij ons kort na deze foto verlaten: gestorven aan de gevolgen van een uitgezaaide kanker.

Maar we wijken af. Ik wou met deze foto bewijzen hoe goed deze dieren met elkaar overweg kunnen – ik geef toe dat ik best een moment heb getwijfeld voor ik ze durfde samen zetten, vooral omdat de Andalusiër soms heel dominant kon zijn. Al snel besloot ik om hem samen te zetten met de ruin, omdat ze eigenlijk altijd samen waren tijdens het rijden: lange wandelingen en tochten. Dat ging goed. Maar hengsten samen zetten, dat “deed je niet”. Een dik jaar geleden besloot ik het toch te proberen. De jongere dieren hebben zijn gezag meteen aanvaard (met het bekende smakken als hij zich imponerend gedroeg) en er zijn zelfs in het begin vrijwel geen spanningen geweest. Vorige zomer hebben we opnieuw een hengstenveulen mogen verwelkomen. Deze zondag wordt hij van zijn mama gespeend en zal hij na een korte overgangsperiode ook in deze “vrijgezellenkudde” worden opgenomen. Onze paarden gaan nooit op stal: ze leven buiten op de weides en hebben schuilstallen – waar ze echter bijna nooit in gaan. Enkel de paarden die intensief worden bereden, krijgen hoefijzers, de rest houdt zijn natuurlijke, blote voetjes.

Je zou kunnen denken dat deze hengsten er enkel in slagen om met elkaar in harmonie te leven omdat er geen prikkels (lees: merries) zijn. Niets is minder waar: de merries staan even verderop in hun gezichtsveld. Een “nomansland” van amper 75 meter scheidt hen van de merries die alle moeite van de wereld doen om hun “mannen” te verleiden als ze hengstig zijn. Ik rij mijn Anda-hengst meermaals per week samen met mijn Andalusiërmerrie (met op haar rug mijn partner of jongste dochter), waar hij helemaal verlekkerd op is. Ook andere merries rijden vaak mee. Mijn oudste dochter is pas vorige zomer met rijden begonnen, kent enkel de beginselen en weet nog niet goed “waar het stuur zit”. Allemaal geen probleem. De Anda-hengst maakt daar geen misbruik van. Uiteraard moet hij duidelijk tonen dat hij een hengst is, dat hij mooi is en wil hij imponeren. Hij steigert graag, doet al eens een capriole in hartje zomer in het gezelschap van vreemde merries (wij doen vaak trektochten van 40 km per dag, ook naar het buitenland), maar hij brengt niemand in gevaar. Het blijft bij indruk maken en het duurt meestal niet lang.

Eens terug bij zijn maatjes in de wei is hij weer het makke lammetje, de zorger voor zijn jongere kuddegenoten, een soort papa. Voor ik hem kocht – alweer 4 jaar geleden – stond hij dag en nacht in een stal en kwam hij enkel buiten om in een piste te werken. Een weide kende hij eigenlijk niet. Hij was op driejarige leeftijd in het wild gevangen en ging eigenlijk van alles naar niks qua natuurlijk gedrag. Hier probeer ik dat een beetje te compenseren met omstandigheden te creëren die zo dicht mogelijk bij dat natuurlijke gedrag aanleunen. Ik merk dat hij daar echt met volle teugen van geniet.

De mail is iets langer geworden dan verwacht, maar jullie zullen wel bekend zijn met het fenomeen dat als een paardenliefhebber over zijn/haar passie begint, hij/zij daar uren over kan doorratelen. Ik wil hier een lans breken voor het socialiseren van hengsten, zij staan echt nog veel te veel apart in een stal (of in het beste geval in een weide) en ik heb het daar echt moeilijk mee. Ik hoop dat deze foto en dit verhaal daar een klein beetje toe bijdraagt. Het kan, en je hoeft er echt geen specialist voor te zijn! Ken je dieren, voel ze aan en volg je gevoel.

Groetjes,

Vic

Tips:

Tip 1
Heb jij een leuk verhaal over paarden, een gedicht, tip, …?
Stuur het via deze link en misschien kunnen de andere paardenliefhebbers het meelezen in een van de volgende Paardentips Magazines.


Tip 2

Prefabstallen in beton
Snelle plaatsing
Prachtige uitstraling
Klik hier om meer te lezen


Tip 3
Haal meer uit je eerste paardrijlessen! Klik hier om meer te lezen (Gratis proefles!)

Tip 4
Een leuk boek over paarden?
Klik hier 

Tip 5
Geen foto meer, maar SITE VAN DE MAAND.

We krijgen heel wat leuke foto’s per maand, waaruit wij dan een leuke foto mogen kiezen. Voor deze keer wilden we eens iets heel anders proberen en er een website van de maand van maken. Via deze manier kan je een hele verzameling van je leukste foto’s bij elkaar zetten. Je kan op een heel eenvoudige manier gratis een website aanmaken en er dan je mooiste foto’s op plaatsen.

Wij zullen de sites bekijken en er drie uitkiezen!

 • De eerste site krijgt een gratis verlenging voor het gebruik van de site van 12 maanden!
 • De tweede een verlenging van 6 maanden.
 • De derde een verlenging van drie maanden.

Klik hier om meteen te starten

Boekentip: Voedingshandboek paarden

Gezonde voeding en beweging zijn heel belangrijk voor ons mensen. Dit is net zo bij paarden.

Gun ook  je paard de beste en juiste voeding. Zo komt hij niks tekort en blijft hij fit en gezond!

De omstandigheden waarin paarden gehouden worden, kunnen flink verschillen. Ook de leeftijd, de gezondheid en de prestaties die een paard moet leveren hebben invloed op zijn voedingsbehoefte. Je zal begrijpen dat we daarom niet zomaar even een richtlijn kunnen geven over het juist voeren van een paard.

Wij hebben, voor een uitzonderlijk lage prijs voor de Paardentippers, een voedingsboek speciaal voor paarden voor je gevonden. Het boek geeft je advies over het goed voeren van je paard. Het helpt je op een duidelijke manier om de voedingsbehoefte van je paard zelf in te schatten.

Je leert meer over alle soorten ruwvoer, krachtvoer, biks en supplementen. Je zal zien dat voedingswaardes flink kunnen verschillen en dat de juiste voeding een positieve invloed op je paard kan hebbben. Ook weersomstandigheden kunnen invloed hebben.

Het antwoord op deze vragen en meer vind je in dit bijzondere boek: 

 • Wat is het verschil tussen graszaadhooi en weidehooi?
 • Mag een paard dat gevoelig is voor hoefbevangenheid op de weide?
 • Hoe maak ik hooi stofvrij, zodat mijn paard geen last heeft van het stof?
 • Waarom is het gebruik van voordrooggras zo toegenomen?
 • Hoe gebruik ik het best voordrooggras en waar moet ik op letten?
 • Wat is kuilgras en mag ik dit aan mijn paard geven?
 • Kan het kwaad als mijn paard stro eet?
 • Zijn er ook ruwvoervervangers? Waar moet ik op letten?
 • Hoe bewaar ik mijn voer het beste?
 • Kan ik de ingrediënten van een samengesteld voer ook apart kopen?
 • Kan je wat meer vertellen over enkelvoudig voer?
 • Als ik mijn voeder zelf samenstel, moet ik dan supplementen toevoegen?
 • Wat zijn zemelen?
 • Waarom is suikerbietenpulp het meest toegevoegde extraatje in paardenvoeders?
 • Waarom wel of niet lijnzaad toevoegen?
 • Zijn muesli en mengsels beters dan biks (korrels)?
 • Wat is GMO?
 • Mag ik mijn paard ook grotere hoeveelheden wortels en koolraap voeren?
 • Worden er ook kruiden gebruikt in paardenvoeding?
 • Wat is de richtlijn voor een goede voeding voor mijn paard?
 • Heeft voer effect op de conditie en het temperament van mijn paard?
 • Bestaan er richtlijnen voor paardengewicht?
 • Moet ik extra voeren als mijn paard zich gaat inspannen?
 • Hoe bereken ik het basisrantsoen voor mijn paard, zodat ik zeker weet dat hij niks tekort komt?
 • Hoe lang zou een paard met een baal hooi moeten doen?
 • Wat zijn de meest voorkomende giftige planten die kunnen voorkomen in de paardenweide?
 • Is er ook aanvullend voer voor paarden?
 • Moet een fabrikant de samenstelling van zijn voeder bekendmaken via een etiket?
 • Wat zegt de wet hierover?
 • Zou het kunnen dat paardenvoeders stoffen bevatten waardoor mijn paard niet door een dopingtest komt?
 • Zijn alle fabrieksvoeders hetzelfde?
 • Ik heb een nieuw paard gekocht. Hoe kan ik hem het beste voeren?
 • Mijn merrie is erg temperamentvol en schrikt snel. Kan haar voer hier iets mee te maken hebben?
 • De pony van mijn dochter heeft veel gewicht verloren. Wat moet ik doen?
 • Mijn paard heeft hoefbevangenheid. Is er een speciaal dieet voor hem?
 • Mijn paard is te dik? Is er ook een dieet voor te zware paarden?
 • Moet ik mijn voer aanpassen als mijn paard een aanval heeft gehad van spierbevangenheid?
 • Wat geef ik mijn tweejarig paard?
 • Moet een ouder paard aangepast voeder krijgen? Bestaat zulk voer?
 • Ik zou graag meer spierontwikkeling zien bij mijn paard, kan ik hem naast de training ook speciaal voeren om dit te bereiken?
 • Mijn pony kan geen hooi eten omdat hij een slecht gebit heeft. Wat kan ik doen?
 • Kan juiste voeding de vruchtbaarheid verhogen?
 • Hoe voer ik een weesveulen?
 • Moet ik een paard dat stalrust heeft nog even veel voeren?
 • Kan je me meer vertellen over voedselziekten?
 • Kan een paard zich verslikken? Welke maatregelen kan ik nemen?
 • Wat zijn de basisvoedingsstoffen?
 • Welk effect kan voer rijk aan zetmeel en suikers op mijn paard hebben?
 • Welke mineralen en vitaminen heeft mijn paard nodig?

De antwoorden op deze vragen en nog veel meer nuttige informatie vind je in het Voedingshandboek paarden, met extra korting voor Paardentippers!

Wist je dat?
Veel paarden zijn te dik en eten gewoon wat er aangeboden wordt, zelfs dingen die niet goed voor ze zijn. Dit boek is een uitgebreide gids die je een richtlijn geeft voor de juiste voeding voor je paard.

Inhoud:
1. Ingrediënten van paardenvoer
Het voedselspectrum van het paard
Water
Ruwvoer
Gras
Hooi
Voordrooggras
Kuilgras
Stro
Kaf en hooivervangers
Enkelvoudig voer
Granen
Zemelen
Suikerbietenpulp
Lijnzaad/soja
Krachtvoer
Wat zit er in krachtvoeders?
GMO’s en paardenvoer
Supplementen
Olie
Sappig voedsel
Voedingssupplementen
Kruiden
Spijsvertering

2. Wetenschap in de praktijk: voedingsprincipes
Een keuze maken
De regels voor een goede voeding
Het basisrantsoen berekenen
Voedsel voor een tevreden paard
Voerbeleid
Voedseltypen
Een product kiezen

3. Probleemoplosser: voeren naar behoefte
Het jaar rond voeren
Uw eerste pony of paard voeren
Een pony voeren
Een opgewonden paard voeren
Een sportpaard voeren
Een ouder paard voeren
Een fokmerrie voeren
Een hengst voeren
Jonge paarden voeren
Een weesveulen voeren
Een renpaard voeren
Een paard met stalrust voeren
Voeren om de conditie te verbeteren
Een paard laten afvallen

4. Voedselzieken en -mythen
Slechte prestaties
Koliek
Hoefbevangenheid
Spierbevangenheid
Maagzweren
Allergieën en overgevoeligheden
Groeigrelateerde ziekten
Verslikking
Leveraandoeningen
Stereotiep gedrag
Dampigheid
Voedselmythen
Suiker in het voer
Zemelen voeren
Prestatieverhogers

5. Basisvoedingsstoffen
Water
Energie
Koolhydraten
Heet- en niet-heetmakend voer
Oliën en vetten
Eiwitten
Mineralen
Antioxidanten
Vitaminen
Fysiologie in perspectief
Bewegingsfysiologie
Groeifysiologie

Voedingshandboek voor paarden
Een uitgebreide gids voor de juiste voeding voor je paard!

Prijs normaal: 24,50 euro
Nu via Paardentips slechts 7,95 euro!
Dat is bijna 17 euro korting!
Klik hier om het boek in huis te halen

Garantie: Ook voor dit boek geven we je de niet-goed-geld-terug-garantie. Spreekt de omschrijving van het boek je aan? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het is zeker de moeite waard. Als de inhoud je toch zou tegenvallen, mag je het boek tot 100 dagen na de aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we je het aankoopbedrag terug op je rekening.

Wist je dat?: Groeisnelheid van een veulen

Wist jij dat een veulen zo snel groeit dat de behoefte aan voedingsstoffen ongeveer 3,5 keer zo groot is als bij een volwassen paard?

Tijdens de eerste weken is het veulen helemaal afhankelijk van de melk van je merrie.

Meer over veulens? Klik hier

Typ-hier-de-titel

Voedzaam gras
Gras is het voedzaamst in het voorjaar. Wist je dat het eiwitgehalte dan wel 28 % kan zijn en het energiegehalte gelijk is aan dat van sportbrok?
Daarom is het verstandig om een paard dat van stal komt niet meteen op een weide te zetten. Laat ze elke dag voor een korte periode grazen en verhoog telkens de duur van het grazen bij elke extra dag op de weide.

Bemesten van de weide
Als je kunstmest gebruikt voor de paardenweide bestaat de kans dat het gras teveel eiwitten gaat bevatten, daarom is er speciaal voor de paardenweide een mestsstof ontwikkeld met een speciale (ENTEC)stikstofverbinding die langzaam vrijkomt. Door deze meststof groeit je paardenweide erg goed, maar het eiwitgehalte in het gras blijft laag. Dit door het vertragen van het vrijkomen van de stikstof. Je zou van deze meststof ook minder hoeven te strooien.

Toiletteren: Zó steelt jouw paard de show!
Goed toiletteren is een kunst. Ook jij kunt deze kunst in de vingers krijgen! Klik hier om meer te lezen

Gedicht: Pony in de weide

In de wei zag ik een pony staan,

een kleine pony bij volle maan.

Hij galoppeert in de wind,

zo’n pony wil toch ieder kind?

Hij is nu naar een plek heel ver weg,

nu kan ik hem niet meer zien, pech.

Ik kan alleen nog aan hem denken

en geen aandacht en liefde meer aan hem schenken.

Ik zal over je dromen

en in mijn gedachten zal jouw bloed weer stromen.

En ik denk aan je al kijk ik naar de maan,

voor mij blijf je altijd bestaan.

Misschien zie ik je dan nooit meer,

maar ik blijf aan je denken elke keer weer.

Nu moet ik weer gaan,

en zal je voor mij altijd nog in dat ene weitje staan!

Lisa M.

Tip: Hoeveelheid weide per paard

Er wordt wel een gezegd dat je voor elk paard ongeveer 4000 vierkante meter weide nodig hebt.  Over het algemeen zal dat wel kloppen, maar vergeet daarbij niet dat gras verschillende groeisnelheden heeft. Gras groeit vanaf een temperatuur die boven de 5 graden is. De weide die je volgens de regel reserveert voor één paard kan rond de maand mei wel drie tot vier paarden voorzien van gras. In september is dezelfde weide net geschikt voor één paard.

Als het paard teveel weide heeft, kan het kieskeurig worden en enkel de lekkerste stukken ertussenuit grazen. Het gevolg hiervan is dat er stukken gras gaan opschieten en zaad gaan dragen. Niet zo erg zal je zeggen, dan zaait het gras zich toch verder? Maar op deze manier gaat juist het gras dat het paard minder lekker vindt de overhand krijgen in je weide. Ook onkruid zal makkelijker de kans krijgen om op te schieten. Onderzoek in Engeland wees trouwens uit dat er in 80% van de paardenweides onkruiden staan. Hou daarbij in je achterhoofd dat sommige onkruiden schadelijk kunnen zijn voor paarden als ze het eten.

Paarden grazen ook niet op de plaatsen waar ze urineren en mesten. Ook hier zal het gras opschieten.

Je kan opgeschoten gras het best afmaaien en als je merkt dat er onderbegrazing is, kan je de weide wat kleiner maken door ze af te zetten met lint. Door de weide in stukken te verdelen zal het grasland gelijkmatiger afgegraasd worden als je de paarden regelmatig verzet.

Een goed weideland voor je paard kost altijd tijd. Vaak moeten we met kleinere stukken toch een zeker rendement halen.

Meer tips en weetjes vind je in het voedingshandboek voor paarden

P.s.: Natuurlijk is de grondsoort ook van belang.