Hallo [%name%],

Je hoort bij ons letterlijk de bloesems openspringen op een zonnig dagje. Heerlijk! Overal komen de mensen weer naar buiten met een glimlach op het gezicht. Gretig worden de perkjes rond het huis geschoffeld en worden stoepen ontdaan van de groene aanslag. Goten worden schoongemaakt en verschillende andere klusjes worden van het lijstje geschrapt om binnenkort even lekker achterover te kunnen zitten om te genieten van een heerlijk zomerweertje.

Voor de paardeneigenaars is dat heerlijk achteroverzitten iets wat voorlopig niet ter sprake komt. De handen moeten na de algemene klusjes extra uit de mouwen, tuig en zadels krijgen een extra schoonmaakbeurt, laarzen worden opgeblonken, trailers en vrachtwagen krijgen een extra onderhoudsbeurt, omheiningen worden nagekeken en waar nodig vervangen of voorzien van een extra likje verf, grond bewerkt,…ga zo maar verder.

Een eigen paard zou in ogen van sommige mensen staan voor een bepaalde status, maar de paardenmensen die wij kennen hebben niet echt tijd over om te genieten van een status als paardeneigenaar. Werken is het! Mest scheppen, paarden verzorgen, schoon maken, poetsen en trainen. Dit allemaal naast de andere dagelijkse verplichtingen. Het is regelmatig flink schrobben om de handen schoon te krijgen.
Schoenen poetsen? Leg ze maar bij het rijtje modderschoenen die klaar liggen. Mopperen we hiermee? Ach nee! Dat hoort er toch bij? Heb jij wel eens een moeder horen klagen over de poepluier van haar baby? Nee hè?  Dat komt omdat ze door de liefde voor het kind de ‘vieze’ werkjes er graag bij neemt.

Wat me wel vaker opvalt, is dat er veel amazones zijn waarvan de partner niks van paarden moet hebben. Vaak staat zo’n partner toch regelmatig met een riek in de hand een stal schoon te maken. Of staan ze in hun vrije tijd ergens naast een rijbak in de manege, of noem maar op. Deze partners, waarvan ik er toch verschillende ken, heb ik eigenlijk ook nog nooit horen mopperen. Snap je het verband een beetje?

In het Grieks omschrijven ze dit soort liefde als agape, uitdelende (naasten)liefde.

Nu krijgen wij als paardenliefhebbers heel wat terug van onze paarden waardoor al het extra werk al vlug vergeten wordt. Toch wil ik al de paardeneigenaars/liefhebbers die een partner hebben die niks met paarden heeft er toch even op wijzen dat ook die partner al heel blij is met een extra schouderklopje. Net zoals bij het paard, maar die extra wortel mag je dan (bijvoorbeeld) vervangen door een lekkere zelfgemaakte maaltijd. Je zal je verbazen wat een teken van waardering allemaal kan doen! Gewoon even zeggen dat je het zo leuk vindt dat hij of zij dit voor je over heeft. Wedden dat  je de volgende keer niet eens hoeft te vragen om de stallen schoon te maken?

Zo, dat was dus even de partnertip van deze week (echt doen hoor)! Nu weer naar de paardentips…

Veel leesplezier

Groetjes 
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Problemen die niet veroorzaakt worden, hoeven niet opgelost te worden.


Inhoud:
1. Boekentip: De natuur van het paard
2. Lezersverhaal: IJslandse paarden in de Ardennen
3. Gedrag: Paarden houden geen rekening met status van ruiters.
4. Winnaars!
5.
 Wist je dat? Afzondering paard, niet goed

Gedrag: Paarden houden geen rekening met status van ruiters

Ik wil toch even enkele persoonlijke bemerkingen kwijt naar aanleiding van de recente actualiteit waarbij een aantal ongevallen met paarden de media hier in Vlaanderen haalden. Ze tonen ten overvloede aan dat je paardrijden ernstig moet nemen, want een ongeval kan altijd voorvallen. Je kan de risico’s wel minimaliseren door gezond verstand en correcte training en omgang.

Eerst was er de zangeres Natalia die een rib brak bij een val van een paard. Daarna was er de breuk van de heupkom van de Vlaamse minister-president Kris Peeters bij een val van een paard op wandeling. Tenslotte was er het te betreuren tragische ongeluk van een ervaren eventingruiter tijdens een crossparcours op een wedstrijd.

Vooral de eerste 2 gevallen roepen vragen op. Beiden zijn ruiters die door hun drukke beroepsbezigheden slechts sporadisch rijden. Bovendien is het voor hen vooral een uitlaatklep voor de zeer hoge stress in hun leven. Afgaande op de beelden die van beiden bestaan, zijn ze ook niet de meest getalenteerde ruiters (niks mis mee, ik ben ook maar een doordeweekse ruiter, maar je moet je wel bewust zijn van je beperkingen). Dit alles wordt gecombineerd met de spijtige hedendaagse tendens om altijd snel vooruit te willen gaan en weinig geduld op te brengen om geleidelijk een vaardigheid op te bouwen, zeker voor ‘sterke’ persoonlijkheden als politici en artiesten die gewoon zijn hun zin te krijgen. Maar paarden zijn zich totaal niet bewust van de status van de ruiters in de mensenmaatschappij en reageren ‘zonder aanzien des persoons’.

Klik hier om meer te lezen

Tips

Tip 1
Heb jij een leuk verhaal over paarden, een gedicht, tip, … Stuur het via deze link en misschien kunnen de andere paardenliefhebbers het meelezen in een van de volgende Paardentips Magazines.

 


Tip 2
Prefabstallen in beton
Snelle plaatsing
Prachtige uitstraling
Klik hier om meer te lezen 

 


Tip 3
Haal meer uit je eerste paardrijlessen! Klik hier om meer te lezen

Tip 4
Een leuk boek over paarden? Klik hier

Boekentip: De natuur van het paard

De verschijning van een paard maakt op heel wat mensen een enorme indruk. Dit prachtige dier laat zijn kracht beheersen en sturen door middel van de kleinste aanwijzing van de mens. Dat wij mensen zo’n bijzonder contact kunnen hebben met dit dier maakt dat het voor heel wat van ons een droom is om een eigen paard te hebben.

Maar er komt meer bij kijken dan enkel onder de indruk zijn van deze bijzondere verschijning. Een paard graag zien is één ding, maar goed omgaan met een paard is veel belangrijker!

Zelfs als wij fouten maken bij de omgang met het paard zullen we merken dat dit dier heel vergevingsgezind is. Een paard zal heel ver gaan om het ons naar de zin te maken. Hij zal zelfs dingen doen die hij liever niet doet. Dit kan uiteindelijk leiden tot gedragsproblemen.

Maar zo ver hoeft het niet te komen. Als wij gaan kijken naar waar een paard behoefte aan heeft, naar hoe hij van nature in elkaar zit, dan zal je merken dat je dingen ook op een veel begrijpelijkere manier van hem kan vragen. Het paard zal niet in conflict raken met zichzelf en in plaats van enkel zijn plicht te doen, zal hij met plezier voor je werken. Hij begrijpt namelijk ook wat er van hem gevraagd wordt!

Dr. Marthe Kiley-Worthington is een specialist op het gebied van het gedrag van het paard. Met het voor haar vanzelfsprekende gevolg dat ze ook een echte paardenliefhebber is. Bij Dr. Marthe staat de wetenschap in dienst van haar dierenliefde. Ze is er dan ook van overtuigd dat de wetenschappelijk kennis over het paard kan helpen een paard beter te begrijpen en te trainen. Zowel professionele paardenmensen als hobbyisten kunnen volgens haar tot een betere onderlinge verstandhouding komen als ze het paard ook via de kennis uit de wetenschap gaan bekijken. Daarom heeft ze een boek geschreven waarin ze op een wetenschappelijke manier uitlegt hoe wij een paard beter kunnen leren begrijpen. Ze gaat dieper in op problemen die kunnen ontstaan en zoekt de oplossing en reikt deze de lezer aan. Ze onderbouwt haar informatie regelmatig met resultaten van verschillende onderzoeken. Waar nodig zal ze je ook tips en advies geven om dingen te verbeteren.

Bij het lezen van dit boek zal je merken dat Dr. Marthe naast wetenschapper ook een echte paardenliefhebber is. Hierdoor zal de manier waarover ze over paarden schrijft heel herkenbaar zijn en niet te wetenschappelijk overkomen.

Zelfs als je al bijzonder veel van paarden weet, zal je hier en daar nog dingen oppikken die je kennis en de relatie met paarden zal verrijken. Dat is nu precies wat de schrijfster van dit boek hoopt te bereiken.

 

Over het boek:

Ik werk al lang met paarden en dacht echt dat ik redelijk veel van ze begreep. Maar het lezen van dit boek van Marthe Kiley-Worthington heeft me toch geraakt en meer inzicht gegeven in de wonderbaarlijk meegaande natuur van het paard. De welwillendheid en het geduld van deze edele dieren met ons mensen is soms nauwelijks te bevatten, maar verdient alleen al daarom ons respect en liefde. Dit boek is een aanrader voor iedereen die zich paardenliefhebber noemt. Het is vlot en vanuit het hart geschreven door een eigengereide wetenschapster, die er volgens mij in geslaagd is haar grote kennis over en liefde voor paarden in dit boek te verenigen. De natuur van het paard kan niet anders dan bijdragen aan een betere communicatie -en daarna aan een betere samenwerking- tussen paard en mens.

Lies Beukers

In dit boek lees je o.a. meer over:

 • De gevoelige plaatsen van het paard. Het is belangrijk dat wij weten welke aanraking aangenaam is voor een paard en welke niet.
 • De smaak van het paard. Dit deel kan je meer inzicht geven en helpen bij bijvoorbeeld het aanzetten tot eten.
 • De reuk en het gehoor, waarom dit belangrijk is bij het sociaal gedrag.
 • Het zicht, het belangrijkste zintuig.
 • De werking van de hersenen.
 • Paardentaal, over hoe paarden communiceren en waarom ze dat doen wat ze doen. Dit deel is heel uitgebreid omdat de schrijfster veel dieper ingaat op bepaald gedrag en houdingen van het paard uitlegt. Als je de betekenis van bepaalde bewegingen snapt, kan dit je helpen te begrijpen wat het paard je hiermee duidelijk wil maken. Je zal bij het lezen merken dat het soms maar kleine aanwijzingen kunnen zijn.
 • Het seksueel gedrag. Het is een nogal gecompliceerde aangelegenheid waarbij dit boek heel wat helderheid kan brengen. Dit gaat van het gedrag van de hengst tot het gedrag van de merrie en het veulen.
 • Waarom paarden sociaal zijn en welke invloed dit heeft op hun gedrag. Je leest ook hoe paarden in dit verband met elkaar en mensen omgaan. De banden zijn vaak hecht en duurzaam.
 • Een paard grootbrengen.
 • Eetgedrag en de spijsvertering.
 • Grazen en het beheren van grasland.
 • Over hoe paarden leren. Deze kennis helpt je bij het aanleren en de training van het paard.
 • Gedragsproblemen. Hier wil de schrijfster je laten inzien dat gedragsproblemen voornamelijk door de omgeving bepaald worden en dat het symptomen zijn van tekortkomingen.
 • Stereotiep gedrag en de oorzaken.
 • Paardenwelzijn.

Het boek: De natuur van het paard

Observeren, begrijpen, leren en trainen

 

Klik hier om het boek in huis te halen

Echt een aanrader voor wie meer wil leren over het natuurlijk gedrag van een paard!

Garantie:
Wil je meer weten over de natuur van je paard? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het zal je zeker bevallen. Haal het boek via ons in huis en we geven je de niet-goed-geld-terug garantie. Ontvang het boek, lees het en bevalt het je alsnog niet dan mag je het tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat terug ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

Winnaars!

‘Wat bijzonder, normaal win ik nooit wat!’

Een reactie die we meerdere malen kregen!

Bij deze maken we verschillende winnaars bekend:

Ten eerste:
 
Kregen een gratis en gesigneerd exemplaar van het boek ‘Beleren geen kunst’ van Lisanne Thomas:
1. An Meex
2. Rikkie Zandee
3. Wim Wiegersma
4. Karin Hekkink
5. Jean-Marie Clauw

Lisanne:

 

Klik hier als je meer wil lezen over haar boek

Ten tweede:

De lijst voor de site van de maand was iets groter dan verwacht, maar dat neemt niet weg dat de kans om uitgekozen te worden best groot was. Het ging ons voornamelijk om de foto’s, maar het viel ons op dat jullie extra je best hebben gedaan bij het kiezen van de vormgeving. Heel mooi allemaal!

Zoals afgesproken kozen we er drie uit.

Ik nodig je uit om de foto’s eens te bekijken achter de volgende linkjes:

1. Klik hier. Deze site krijgt een gratis verlenging van 12 maanden.
2. Klik hier. Deze site krijgt een gratis verlenging van 6 maanden.
3. Klik hier. Deze site krijgt een gratis verlenging van 3 maanden.

Opmerking bij de derde plaats: Maaiki, we kregen nog geen mailtje van je. Stuur je ons a.u.b. een reactie zodat we de verlenging kunnen doorvoeren?

Spijt dat je niet mee hebt gedaan? Of wil je nog eens kans maken?
Wij kiezen binnenkort drie nieuwe sites uit.
Klik hier om je leukste paardenfoto’s te plaatsen.

 

Typ-hier-de-titel

Tips

Restjes zadelzeep
Gooi de restjes van je zadelzeep niet weg. Als je de restjes verzamelt, kan je later de stukken opwarmen in een pan en dan bijvoorbeeld in een leeg botervlootje gieten. Zet het botervlootje in de koelkast. Na het afkoelen heb je weer een bruikbaar stuk zadelzeep!

Fris paard
Als een paard vanuit de stal de weide op mag, zal hij niet zelden erg enthousiast en fris zijn. Het is dan ook mooi om te zien hoe hij zich uitleeft. Een bokkesprongetje en even dol op en neer razen, mooi. Let er, bij het op de weide zetten, op dat je de poort niet achter je sluit. Bij een overenthousiast paard heb je niet altijd de tijd om even een slot los te maken. Laat het daarom op een kiertje staan terwijl je het paard met het hoofd jou richting uit draait en los maakt. Zo kan je de weide uitstappen zonder per ongeluk geraakt te worden door een hoef die uitgelaten de lucht in wordt geworpen.

Lezersverhaal: IJslandse paarden in de Ardennen

Hoewel de natuur rondom ons erg laat is dit jaar, begint nu eindelijk het lentegroen tevoorschijn te komen.
De verjaarsdagsboom bloeit nog steeds niet volop, maar de eerste bloesembloempjes zijn gesignaleerd. De sneeuwklokjes laten zien dat de winter nu echt voorbij is en de wilde narcissen hebben de bosbodem omgetoverd tot een prachtig geel bloementapijt.

In de buurweilanden zijn de eerste veulentjes al gezien. Het is een mooi gezicht die Belgische reuzenbabies op hun stevige benen te zien wiebelen.

Wij moeten zoals altijd weer geduld hebben, maar ook onze merries worden ronder. Onze veulentjes zullen echter niet de eerste viervoeters zijn welke dit jaar op Spineusart het licht zien.

We wachten dan ook met spanning af wat dit voorjaar Spineusart het eerst brengen zal.

Koninklijke hulp
Een vaste naam hebben we nog niet voor het, uit het ijs, geredde konikveulen, maar goed nieuws hebben we wel; hij kan al zelf opstaan, eet inmiddels prima het aangeboden voedsel en gaat al goed vooruit. Zo goed zelfs dat Joep hem met rennen al niet meer bij kan houden. Hij maakt af toe al vreugdesprongetjes en geniet van het lentezonnetje. Ook zijn huidproblemen lijken onder controle en nog even en hij kan in onze IJslanderkudde staan.

Hij heeft een kritieke periode doorstaan en is een echte overlever zoals dat bij een oerpaardje past.

Hij is nog steeds wel mager en nog niet op volle krachten, maar het levensgevaar is geweken, hij is vrolijk en begroet ons met een vriendelijk gehinnik, hij loopt Joep achterna en heeft al even over de draad kennisgemaakt met sommige van onze IJsjes.

We willen langs deze weg Kathelijne Smets bedanken voor haar bijdrage in de vorm van de aangeboden enting en dierenarts Ron en Sandra Joling voor hun bijdrage in de vorm van een wormkuur en een naamsuggestie; het Pools voor ijsje: Lod. Mischien kan iemand ons nog verder helpen met het Pools voor Koning, want een naam als IJskoning o.i.d. heeft hij zeker wel verdiend. 

Flierefluiters en holbewoners
Het is hier  een drukte van jewelste op de vliegroutes rond Spineusart, vogeltjes vliegen af en aan met nestmateriaal, controleren bouwsels, verzamelen honden- en paardenhaar, kloppen met hun snavel gaten in bomen dat het een lieve lust is en de een zingt nog een hoger lied dan de ander.

Het is weer lekkerbekken voor de vogelliefhebbers en menigmaal moeten wij er zelf de gids bijhalen om een ‘vreemde’ gast te herkennen. Zo is vlak bij huis een koppeltje middelste bonte spechten gesignaleerd door Netty en hopen we natuurlijk dat ook dit kersverse echtpaar hier een mooi plekje gaat vinden op Spineusart.

Naar Siberisch gebruik
Lisitschka haar buik wordt ronder en ronder en als ze even buiten heeft rondgelopen komt ze naar binnen met haar toet en haar pootjes onder de modder. Naar goed Siberisch gebruik is dit Laikateefje dan ook een prachtig hol aan het graven voor haar binnenkort arriverende pups. Rond half april is ze uitgeteld en ook Joep heeft beloofd een nieuw nestje voor haar te maken. De werpkist welke al meer dan twintig jaar dienst doet in onze kennel is namelijk wel (moet ik toch met enig sentiment toegeven) aan vervanging toe.

Naar echt Siberisch gebruik leven wij immers samen met onze honden en hebben toch het liefst dat onze pups binnen geboren worden.

Flaxfield on the move
Dit keer geen wilde paarden, maar werden wilde wisenten (Europese bison) weer door Joep naar een beter leven geholpen.

De wisent is nog steeds met uitsterven bedreigd en wij zetten ons dan ook, middels Flaxfield Nature, in om onze Europesche natuur zo optimaal mogelijk te krijgen. Daar hoort de wisent ook bij. Joep bracht dieren naar het Kraansvlak in Nederland en naar het Rothaargebirge in Duitsland. Dit Duitse project is erg bijzonder, daar het de eerste wisenten betreft die vrij gaan leven in west Europa. Deze actie van Flaxfield werd dan ook gefilmd door WDR nationale tv in Duitsland en zal rond half april uitgezonden worden. Onze bevriende ‘buur’ Ettienne, manager van wildpark Han, stelde een zwangere wisentkoe genaamd ‘Araneta’ ter beschikking voor dit project. Zij wordt door een tv-ploeg gevolgd en zal regelmatig op de Duitse tv te zien zijn.

Daslookritje
Bij het voorjaar hoort ook de ontluikende daslook, een lekkernij, welke niet ver van ons huis in het bos volop te vinden is.

Zoals we in het najaar te paard paddenstoelen kunnen verzamelen, zo zijn er in het voorjaar de daslookritjes. De plaatselijke naam l’ai de l’oers (berenknoflook) spreekt natuurlijk veel meer tot de verbeelding, maar omdat ‘ons’ daslook vlakbij een gigantische dassenburcht groeit, past de Nederlandse benaming beter.

Onze zadeltassen kunnen we weer vullen met de heerlijke groene bladeren en thuis gaan we weer druk in de weer op het houtfornuis. Een verse daslooksoep, een mooie salade of een daslookolie zelf maken.

We serveren het jullie graag en delen natuurlijk ook onze ‘geheime’ bosrecepten.

Dat we zo onze ‘boodschappen’ te paard in het bos kunnen doen, vinden we een leuke bijkomstigheid.

Wil je het allemaal zelf eens ervaren?
Op 2 km afstand van een idyllisch Ardeens dorpje en honderd kilometer van de Nederlandse grens kan je te gast zijn in het sfeervolle boshuis van de Nederlandse Joep en Chris.
Het landgoed ligt midden in een beschermd natuurgebied. Je bent omringd door de gemengde bossen van een uniek stukje karstgebergte met zijn imposante druipsteengrotten en bijzondere flora en fauna. Joep en Chris fokken en trainen op kleine schaal Laiki (sledehonden) en IJslandse paarden. De paarden worden op een natuurlijke wijze, in kuddeverband gehouden.

’s Avonds kan je er nog genieten van een uitbundige sterrenhemel. Alleen de roep van een bosuil verstoort af en toe de rust. Je kan er zelfs de wolven van het nabijgelegen wildpark horen huilen. Om het huis vertonen zich regelmatig bijzondere gasten zoals de wilde kat, de das, everzwijnen en herten. Het nabij gelegen riviertje kronkelt door een heuvellandschap met prachtige rotswanden. Bij warm weer zorgt het voor verkoeling. Klik hier voor meer info

Wist je dat? Afzondering paard, niet goed

Wanneer paarden in afzondering worden gehouden in aparte stallen en hierdoor niet in contact kunnen komen met andere paarden kunnen ze neiging krijgen agressief te reageren.
Psychologen die experimenteerden met ratten zagen al een verhoging bij ratten. Door een rat apart te zetten, konden ze de agressie bij de rat verhogen. Dit blijkt zelfs zo te zijn bij mensen en zeker bij het paard dat een echt kuddedier is.

Veel agressie die we bij ‘moeilijke’ paarden zien, is vaak het resultaat van hun ervaring uit het verleden en nu. Een verandering van omgeving en meer contact met andere paarden kan heel veel verschil maken voor een paard.

Toch blijkt dit niet altijd te helpen. Paarden kunnen van het gedrag ook een gewoonte maken waardoor het moeilijker wordt om het gedrag te veranderen. Om hier wat aan te doen, heb je echt advies nodig van een specialist.

Als je een omgeving schept die zo veel mogelijk de natuurlijke omgeving van een paard benadert, dan voelt het paard zich het beste in zijn vel en zal hij minder snel agressie ontwikkelen. Je kan dit doen door paarden in groepen te houden, waardoor ze contact hebben met soortgenoten. Volgens het boek de natuur van het paard zouden zelfs hengsten moeten kunnen opgroeien als sociaal aangepaste dieren, die leven in groep. Volgens de schrijfster is het mogelijk, het bewijs leverde ze eerder op haar eigen stoeterij. Waar ze, naar eigen zeggen, goed gemanierde, ontspannen en sociale dieren heeft rondlopen.

Volgens de schrijfster Dr. Marthe Kiley-Worthingston is één van de problemen in verband met zich slecht gedragende, overdreven reagerende en agressieve hengsten, dat mensen geloven dat hengsten zich zo horen te gedragen. Ze veronderstellen dat het wijst op viriliteit en dominantie. Dat is volgens haar heel jammer. Ze schrijft dat ze het ook zo jammer vindt dat wanneer je een ontspannen en sociaal aangepaste hengst hebt dit vaak minder indruk maakt op de eigenaars van een merrie.

Volgens deze vermaarde etholoog en fervent paardenliefhebber is het een gemiste kans als je het niet probeert.