Vorige week deed ik wat oude documenten open op mijn pc en kwam uit bij verschillende verhalen die ik en andere paardentippers ooit geschreven hebben voor het Paardentips Magazine. Sommige verhalen was ik al lang vergeten. Het was bijzonder om ze nog eens te lezen. Al meer dan 8 jaar Paardentips Magazine!

Als ik zo aan het lezen was, viel het me zelf al op dat ik sommige dingen nu anders zou schrijven. Maar ook dat er heel wat leuke herinneringen zijn ontstaan en dat we er zelf zoveel plezier aan hebben gehad en nog steeds.

Tikkend met twee vingertjes, voor de zoveelste keer iets opnieuw beginnen. Met zweet in de handen ergens op bezoek voor een gesprek over paarden. Op zoek naar tips. Bijna klaar zijn en dan plots, net op het einde, valt de computer uit. Net dan denk je eraan dat je het bestand nog niet hebt opgeslagen. Worstelen met allerlei programma’s. Wat is een computer toch een moeilijk ding, als je er amper mee gewerkt hebt. Nachten doorwerken om de lezers toch op tijd een magazine te bezorgen.

De eerste mensen die ons herkenden op een evenement. De overweldigende reacties op de geboorte van onze kindjes. Wat waren we trots.

Het afscheid van een pony en onze hond. Zou ik er wel over schrijven? Is het niet te persoonlijk? Later bleek dat het juist deze dingen zijn die herkenbaar zijn voor de vele lezers. Vangen achter een paard dat uit is gebroken, ’s nachts je bed uit tijdens noodweer om te gaan kijken of alles goed is met de paarden, naar de dierenarts, een nieuwe hoefsmid zoeken…

Momenten van beslissingen nemen
Het aantal lezers nam toe. Het magazine is gratis, maar voor ons groeiden de kosten. Hoe kunnen we dit werk verder zetten? Zullen we toch maar stoppen? We gaan toch maar voor inkomsten zorgen via Paardentips. Hoe gaan de lezers reageren?  

Een eerste boos mailtje
Na het lezen ervan de hele nacht niet kunnen slapen. We stoppen ermee! Tot dat mijn vrouw Nanny me ergens op wees. Één negatief mailtje, misschien wel zeventig positieve reacties! Stoppen? Echt niet!

Eindelijk nog eens op vakantie, op bezoek bij de Spaanse rijschool. Een weekje, dus de computer maar thuis gelaten. De les die we hieruit getrokken hebben: ook tijdens de vakantie even de mailbox blijven nakijken. Toen we thuis kwamen hadden we honderden ongeopende mailtjes! 😉 Vanaf nu gaat Paardentips overal mee naar toe.

Een leuk extraatje door Paardentips is dat er zoveel contacten zijn ontstaan en er deuren voor ons open zijn gegaan. Daardoor hebben we verschillende unieke ervaringen gehad.
Bijvoorbeeld even voorbij het bezoekersgedeelte van de koninklijke stallen in Zweden en daar een prinses tegen het lijf lopen die net klaar was met haar rijlessen.
Samen met de lezers van Paardentips een paard gekocht dat gebruikt wordt in de lessen voor kinderen met een beperking. Dat voelde goed!
Het warme ontvangst dat we krijgen bij andere paardenliefhebbers, waar dan ook, is altijd weer bijzonder. Jong en oud, van beginner tot prof, als we over paarden praten dan is het meteen alsof we elkaar al jaren kennen en zijn we meteen welkom. Echt bijzonder. We genieten mee als we een trotse ouder zien kijken naar de eerste lessen van hun kindje, maar zijn ook onder de indruk als we mogen meeproeven van de jaren ervaring van een specialist, op welk gebied dan ook.

Over dat kijkje achter de schermen?
Soms waren we ook wel eens verbaasd en geschokt. Een paardengoeroe, die bekend staat om zijn paardvriendelijk methode, blijkt achter de schermen ook wel eens andere methodes te gebruiken.
Afgunst, twist en ik weet het beter! Maar waar heb je dat niet?
Paarden die aan straat gezet worden alsof ze een voorwerp zijn. Ga zo maar verder. Een deel van de paardenwereld waar we maar niet aan kunnen en hoeven te wennen.

De kunst is te kijken naar het paard zelf. Dit prachtige dier blijft ons fascineren. Ik zeg het wel eens vaker. Het paard is als een gezonde verslaving, waarvan je nooit wil en kan afkicken.

Een paard is een dier dat duidelijke taal spreekt. Een zachte taal. Een taal die mensen van allerlei komaf, mensen met allerlei visies en meningen, samen kan brengen en naar elkaar doet kijken met een glimlach van herkenning.

Dit laatste hopen we ook met je te delen. Wij doen ons best. Help jij mee?

Een glimlach en groetjes van
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

P.s.: Wij kijken op onze beurt zelf ook uit naar verhalen en tips van andere paardenliefhebbers. Dus wil jij wat met ons delen? Twijfel dan niet en stuur het ons via het contactformulier op de site. Misschien mogen we je verhaal ook delen met de andere Paardentippers. 


“Niemand is zo goed beslagen, dat hij niet eens uitglijdt”.


Inhoud:
1. Boekentip: Beleren, (g)een kunst
2. Gedicht: Lofzang van een ruiter
3. Gedrag: Frans onderzoek paarden
4. Wist je dat?: Paardentips op You tube
5. Tip: Ontworm niet steeds met hetzelfde product

Gedrag: Frans onderzoek paarden

Recente resultaten Frans onderzoek paarden

Op 4 maart woonde ik het jaarlijkse colloquium rond wetenschappelijk onderzoek van paarden in Frankrijk bij. Dit was al de 36ste jaargang en dit keer was het grootste deel van de dag voorbehouden voor het thema ‘welzijn en gedrag’. Dat wou ik zelf wel eens meemaken, dus ik naar Parijs met de Thalys. Er werd daar verslag uitgebracht over allerlei recent wetenschappelijk onderzoek rond paarden. Ik wou jullie toch enkele uitschieters signaleren.

Klik hier om meer te lezen

Tips:

Tip 1
Geen foto, maar SITE VAN DE MAAND.

We krijgen heel wat leuke foto’s per maand, waaruit wij dan een leuke foto mogen kiezen. Voor deze keer willen we eens iets heel anders proberen en er een website van de maand van maken. Via deze manier kan je een hele verzameling van je leukste foto’s bij elkaar zetten. Je kan op een heel eenvoudige manier gratis een website aanmaken en er dan je mooiste foto’s op plaatsen.

Wij zullen de sites bekijken en er drie uitkiezen!

  • De eerste site krijgt een gratis verlenging voor het gebruik van de site van 12 maanden!
  • De tweede een verlenging van 6 maanden.
  • De derde een verlenging van drie maanden.

    Klik hier om meteen te starten


Tip 2
Prefabstallen in beton

Snelle plaatsing
Prachtige uitstraling

Klik hier om meer te lezen


Tip 3
Heb jij een leuk verhaal over paarden, een gedicht, tip, … Stuur het via deze link en misschien kunnen de andere paardenliefhebbers het meelezen in een van de volgende Paardentips Magazines.

Tip 4
Haal meer uit je eerste paardrijlessen! Klik hier om meer te lezen

Tip 5
Een leuk boek over paarden? Klik hier

Boekentip: Beleren, (g)een kunst

Heb jij wel eens te maken met het opvoeden, opleiden of inrijden van een (jong) paard?
Of je nu al jaren ervaring hebt met paarden of amper ervaring hebt, je zal het met ons eens zijn dat je een verantwoorde trainingsopbouw nodig hebt.

Geef je paard een veilige, prettige en ontspannen opleiding en angst en gevaarlijke situaties zullen amper tot niet voorkomen.

Voorbeeld bij het zadelmak maken
De tijden van de wil van het paard breken zodat hij zich overgeeft aan de mens liggen hopelijk al lang achter ons. Geen toestanden meer waarbij het paard in angst en paniek de ruiter van de rug probeert te gooien. Een ruiter die in zijn ogen als een bedreiging gezien wordt. Een aanvaller die zo snel mogelijk van hem af moet.

Als je geduldig alles in kleine stappen, op een ontspannen manier, opbouwt en op tijd stopt, kan het ook anders. Dus als je het paard niet overdondert, kan je zelfs het proces van zadelmak maken van paarden doorlopen zonder ook maar enige weerstand van je paard.

We horen het steeds vaker, paarden die na een goede basistraining zonder enig probleem een zadel en ruiter aanvaarden. Geen rodeobeelden meer, maar ontspanning en vertrouwen. Willen we dit niet allemaal?

Een wegwijzer om je eigen kennis te vergroten
Een logisch opgebouwde training omvat alle aspecten van het leggen van een goed contact met het paard tot het verantwoord ontwikkelen van het paardenlichaam. De combinatie van duidelijke oefeningen met begrijpbare theoretische uitleg geven je inzicht in de trainigsbehoefte van een paard. Een wegwijzer als deze geeft Lisanne Thomas je via haar boek ‘Beleren (g)een kunst’. Ze helpt je om zelf een training op maat samen te stellen. Plezier, ontspanning, wederzijds respect en vertrouwen zijn de basisingrediënten voor een goede opleiding van paard en ruiter. Een basis waar ze hun hele leven profijt van zullen hebben.

Inhoud:

1. Tegen de natuur


2. De natuur van het paard begrijpen
Paardentaal of mensentaal
Hoe leert een paard?
Motivatie en bekrachtiging
Vriendschap, kudde of werkrelatie?
Leiderschap en assertiviteit
Karaktertypen

3. Het begin, de werkrelatie
Duidelijkheid, structuur en vertrouwen
Leeftijd en ontwikkeling
Kennismaken, een goed begin is het halve werk
Loswerken
Grondwerk
Leren stilstaan
wandelen

4. Fysieke en mentale voorbereiding
Lichaamsbewustzijn
Stemhulpen
Longeren
De singel en het dekje
Spieropbouw en balans, de pessoateugel
Besturing met dubbele longe
Bitten of bitloos?
Het handpaard

5. Het zadel
Pasvorm
Kennismaking
Opbouw en desensibilisatie

6. De ruiter
Alleen of samen
Rust en ademhaling
De grote ruiter
In het zadel

7. De eerste stappen
De passieve ruiter, stap aan de hand
Rem en gas installeren
Stap en halt op de cirkel
Draf aan de hand
Draf op de cirkel, schakelen
Het stuur installeren
De passieve begeleider
Los van de longe

8. Naar buiten
Onder begeleiding naar buiten
Alleen buiten
De eerste galop

9. Gymnastiek ter bescherming en ontwikkeling van het lichaam en de geest
Waarom gymnastiseren, het nut van lichaamshouding en draagkracht
Gehoorzaamhied, verfijning en gevoeligheid
Stelling, buiging en nageeflijkheid
Van achter naar voor

Dit boek is geen strikte handleiding, het helpt je spanning en stress bij het paard en jezelf te voorkomen, doordat de training die beschreven wordt bestaat uit kleine stapjes. De bedoeling hiervan is dat je zelf leert zien aan welke oefeningen je paard behoefte heeft en hoelang je moet werken aan een onderdeel. Er zijn meerdere mogelijkheden om de oefeningen uit te voeren. Je kan zelf creatief zijn en een geschikte training opbouwen via de handvaten die Lisanne je aanreikt via dit boek.Prijs: 22,95 euro
Klik hier om het boek in huis te halen


Maak kans op een gratis gesigneerd exemplaar van dit boek!
Speciaal voor de lezers van het Paardentips Magazine nu een mooie kans om dit boek gratis in huis te halen!

We hebben hier vijf exemplaren van dit boek met een berichtje en handtekening erin van de schrijfster.

Wat te doen om kans te maken?
Bij de bestelling van het boek heb je de mogelijkheid om een opmerking te plaatsen. Zet hier de vermelding: Gesigneerd boek.
In eerste instantie doe je gewoon een betaling. Wanneer je het boek wint, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening en ontvang je een gesigneerd exemplaar.

Let op: Enkel diegenen die het op deze manier doen, maken kans!


Klik hier om het boek in huis te halen


Over de schrijfster:
Lisanne Thomas is een bevlogen paardenliefhebster sinds haar jongste jaren. Ondertussen is ze een ervaren paardentrainster, coach en therapeute. Na het behalen van haar diploma als trainer en instructrice was zij werkzaam als trainer  van Andalusische hengsten in Spanje, waar ze de mogelijkheid kreeg te werken met op hoog niveau geschoolde paarden. Terug in Nederland maakte zij van haar passie haar beroep. Ze leidt nu ruiters en paarden op via natuurlijk communiceren en klassieke rijkunst. Lisanne geeft cursussen en clinics en werkt als hoefbekapper. Haar voornaamste beweegreden is het blijven vergroten van haar kennis en ervaring om mensen en paarden fysiek en mentaal volledig tot bloei te brengen en op deze wijze zo veel mogelijk mensen te inspireren en te begeleiden in hun ontwikkeling tot bekwame paardenmensen. Hoe meer bewuste en verantwoorde paardenmensen, hoe meer gelukkige en gezonde paarden.

Garantie: Ook voor dit boek geven we je de niet-goed-geld-terug-garantie. Spreekt de omschrijving van het boek je aan? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het is zeker de moeite waard. Als de inhoud je toch zou tegenvallen, mag je het boek tot 100 dagen na de aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we je het aankoopbedrag terug op je rekening. 

Wist je dat?: Paardentips op You Tube

Wist jij eigenlijk dat paardentips een eigen You Tube pagina heeft?
Sinds kort zijn we begonnen om er wat korte filmpjes te plaatsen. Niet van hoge kwaliteit of zo hoor. Gewoon even voor de lol, met uiteindelijk toch een paar leuke beelden, die de moeite waard zijn om eens te bekijken. Klik hier om de pagina te bezoeken

Een filmpje kijken met paarden is altijd leuk!

Via de filmpjes kan je bijvoorbeeld ook een indruk krijgen van de ‘dressuurdag van Mijten’ waar we te gast waren.  Het was een geslaagde dag met een geweldige sfeer. Het publiek was erg enthousiast.

Hier even een paar indrukken (Klik op de link)

We konden jammer genoeg niet tot het laatste blijven, omdat het anders te laat zou worden voor de kinderen. Ze moesten op tijd naar bed en het was toch nog een eindje rijden voor ons Voor het vertrek toch nog even dit…

We spraken Ben Mijten nog even en die was erg enthousiast over de grote opkomst en de respons. Via de filmpjes kan je zien dat er heel wat publiek was.

Als je de filmpjes wil delen met andere paardenliefhebbers kan je onder het filmpje telkens klikken op Share (delen). Je kan ook gewoon de link kopiëren natuurlijk.

Typ-hier-de-titel

Britse onderzoekers hebben aangetoond dat paarden elkaar herkennen via geluid.

Via allerlei testen met geluidsopnames van paarden werd duidelijk dat paarden opvallend anders reageerden op het gehinnik van vreemde paarden dan op het geluid van paarden uit hun eigen kudde/omgeving.

Een paardeneigenaar zal raar opkijken dat dit als nieuws gezien wordt. Maar ja, nu is het ook wetenschappelijk onderbouwd en bewezen dat paarden elkaar herkennen 😉

Gedicht: Lofzang van een ruiter

Lofzang van een ruiter

De donkere glans in je ogen en je zacht gekrulde oren

praten met mij.

Je briesende neus, ja zelfs je gespannen flanken

zeggen mij iets.

Op ieder moment alert, klaar om te vluchten.

Toch vertrouw je mij.

Je verzet en dan je zachte overgave,

laten mij in jou geloven.

Lief dier, je bundelt al mijn trots in kracht,

in fiere stappen, in gestrekte draf.

Je stampende galop weerhoudt,

het immer voortgaan van de tijd.

Oh lief dier, wij samen zijn één.

Gevoelens gaan in gelijke stromen,

zo kleuren wij hetzelfde veld.

Oh lief dier, samen zijn we nu!

 

 

Marjan Leunissen, 2010

Tip: Ontworm niet steeds met hetzelfde product

Laatst betrapten we er ons zelf op dat we vaak hetzelfde ontwormingsmiddel geven aan onze paarden. Toch is het goed om af te wisselen. Dan bedoel ik niet meteen een ander merk gebruiken, want dan kan het nog zijn dat de inhoud van je ontwomingsspuit hetzelfde in.

Kijk naar de samenstelling van het ontwormingsproduct dat je gebruikt en zorg dat je ook eens afwisselt. Op deze manier maak je de kans kleiner dat de wormen weerstand gaan opbouwen tegen het product en er daardoor immuun voor worden.

Bij twijfel of voor advies kan je altijd je dierenarts raadplegen of informatie vragen bij de gespecialiseerde ruitershop.


Tot het volgende Paardentips Magazine

Groetjes Rudi en Nanny