Hoi [%name%],

Ook deze keer weer onze dank voor al de leuke reacties die we kregen op het vorige Paardentips Magazine.

Het viel me op dat er zoveel mensen het verhaal over onze kinderen, die plots extra vriendjes op bezoek krijgen als ze gaan pony rijden, herkenden. Wij zijn blijkbaar niet het enige gezin met deze ervaring. Ik kwam ondertussen ook een paar Paardentippers tegen die over dit verhaal begonnen. We kwamen tot de conclusie dat we het de kinderen niet kwalijk kunnen nemen. Elke mogelijkheid om paard of pony te rijden moet je gewoon aangrijpen 😉

Zo kwam ik ook David van HippoTV tegen, hij vertelde me dat hij het vroeger zelf ook zo deed als kind. Hij liet me ook weten dat hij het verhaal over de sport bh leuk vond en dat het hem op een idee had gebracht. Het was een leuk onderwerp om er een reportage over te maken voor op tv. Maar toen hij het script door het hoofd liet gaan, leek het hem een minder goed idee. Een close-up van de borsten van een amazone tijdens het paardrijden… volgens David een leuke reportage waar hij toch maar voor past. Figuranten vinden voor dit verhaal zou volgens hem te moeilijk zijn. Vrijwiliggers voor het camerawerk genoeg natuurlijk! We hebben er in ieder geval flink om gelachen toen David zijn verhaal deed.


Wat waarschijnlijk ook herkenbaar zal zijn voor jou is dat de lentekriebels al goed voelbaar zijn bij ons. We hebben al een paar keer een zonovergoten dag gehad. Op zo’n dag ga je naar buiten met een glimlach op je gezicht om daarna vlug terug naar binnen te vluchten voor de kou die je rond de oren slaat! Het is nog zo koud!

We zitten met z’n allen te wachten tot het wat warmer wordt, want dat binnen zitten heeft ondertussen toch wel lang genoeg geduurd.

Gelukkig is er af en toe nog een mailtje van Paardentips 🙂

Veel leesplezier!

Groetjes
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

P.s.: Onze oudste dochter van zeven ging deze morgen naar school met een plastic zak vol touw dat ze verzameld had bij het hooi. Van dat stevige oranjekleurige touw. Toen we haar vroegen wat ze ermee ging doen, zei ze dat ze het op school als springtouw had gebruikt en dat de andere kinderen er nu ook eentje wilden hebben. ‘Da’s misschien nog iets om in Paardentips te zetten, papa!’


I will not walk behind you and be your follower.
I will not walk in front of you and be your leader.
I will walk beside you and be your friend.


Inhoud:

1. Foto van de maand
2. Tip: Kijk mee hoe Mijten de dressuur in al zijn facetten belicht!
3. Over paarden: Fraude bij paardenfokkerij
4. Lezersverhaal: Reizen met paarden
5. Tip: Tweede aanbindring als je paard de knoop los maakt

Over paarden: Fraude bij paardenfokkerij

Wie zegt dat het veulen van je merrie van de hengst komt die jij gekozen hebt?

Bij een natuurlijke dekking zal er weinig twijfel zijn, maar wat als er bij het kunstmatig insemineren vergissingen gebeuren? De kans dat dit gebeurt, blijkt erg klein te zijn. Tegenwoordig biedt DNA-onderzoek daar duidelijkheid over. De stamboekverenigingen hebben er groot belang bij dat hun ras zuiver blijft en zullen er daarom ook alles aan doen om fraude op welke manier dan ook tegen te gaan.

Maar laatst kreeg ik ter oren dat er toch wel eens wat fout gaat. Een Friese hengst, (Rypke 321) die al twee jaar onvruchtbaar bleek te zijn, had toch nageslacht. Cees Roozemond, voorzitter van het Friese stamboek spreekt van een uitzonderlijke situatie. Bij DNA-testen bleek dat het nageslacht van de hengst niet van deze hengst kon zijn.  Je kan het interview van Tros radio nog eens beluisteren via deze link

DNA-testen komen zo vaak voor dat fraude vroeg of laat toch aan het licht komt. De testen kunnen tot meerdere generaties terug gaan. Dus voor onrust mag er volgens de heer Roozemond zeker geen sprake zijn.

De betrapte paardenfokker, die merries liet dekken door een onvruchtbare hengst om ze daarna te laten bevruchten door een willekeurige andere hengst, zou erg veel spijt hebben van zijn daden.

Tips:

Tip 1


Prefabstallen in beton
Snelle plaatsing
Prachtige uitstraling

Klik hier om meer te lezen


Tip 2

Het boek Optimaal Paarden trainen
Zo haalt u het beste uit uw paard

Adviezen en inzichten die je helpen om te rijden op een paard dat respect voor je heeft en zich concentreert op wat jij van hem verwacht.

Je wordt méér dan een ruiter, je wordt een trainer. Je gaat op een paardvriendelijke manier communiceren met je paard waardoor hij beter reageert.

Klik hier om meer te lezen

Tip 3
Er wordt wel eens gezegd dat Friese paarden minder goed zijn in de galop dan andere paarden. Jenny Veenstra, ambassadrice van het Friese paard liet op Flanders Horse Expo zien dat dit niet geldt bij de paarden die zij rijdt. Klik hier om het filmpje te bekijken

Tip 4
Heb jij een leuk verhaal over paarden, een gedicht, tip, … Stuur het via deze link en misschien kunnen de andere paardenliefhebbers het meelezen in een van de volgende Paardentips Magazines.

Tip 5
Haal meer uit je eerste paardrijlessen! Klik hier om meer te lezen

Foto van de maand

De foto van de maand is weer gekozen!

Klik hier om de foto te bekijken die we kozen

Voor je een kijkje neemt, lees a.u.b. even het volgende want we hebben een idee voor de volgende foto van maand. We willen het combineren met het maken van een gratis website voor je paard. Je krijgt een gratis proefperiode van 30 dagen. Dus waarom niet meteen een website van de maand? Zo kan je er meteen een verzameling plaatsen van je leukste foto’s!

Zet je leukste foto’s op je eigen site. Je kan het op een heel eenvoudige manier via deze link doen.

Eind deze maand kiezen we een site van de maand. Dus een site met de leukste foto’s van paarden.

Het maken van de site is helemaal gratis voor een periode van 30 dagen. Daarna kan je kiezen of je de periode wil verlengen (voor slechts €20 per kwartaal) of laat verlopen. Er zijn dus geen kosten en je kan er zelfs wat mee winnen…

We hebben met de makers van het systeem de afspraak dat we wat extra mogen doen. De winnaar krijgt gratis een extra verlenging van 12 maanden voor het gebruik van de site! Zeker de moeite om het eens te proberen.

Zo hebben we dadelijk een hele verzameling leuke foto’s te bekijken!

Lezersverhaal: Reizen met paarden

Na inmiddels bij elkaar al 22 weken te paard door de wereld gereisd te hebben, trekt het avontuur van de verre landen mij steeds meer.
Een trektocht geeft je de kans een groter stuk van het land zien. De kans is klein dat ik paden of gebieden herken van de vorige dag. Menig tocht verraste me met elke keer weer een totaal andere omgeving. En daar geniet ik zo van.

Maar ik niet alleen. Het bijzondere van reizen te paard is dat het eigenlijk genieten voor twee is. Ook het paard geniet van alles wat er te zien valt. Ik heb nog geen paard ontmoet die niet mee op tocht wilde. Het leuke is ook om de paarden te ontmoeten uit andere landen. Waar onze paarden actief worden bij kou en wind. In de woestijn deert die wind ze niet … maar regen wel! Paarden kunnen over hoge obstakels springen. Maar in Ierland dacht een hengst er niet over om over een laag stenen muurtje te springen, om bij onze merries te komen … want ze zijn bang voor mogelijk vallende stenen.

Hoe verschillend paarden ook in al die landen reageren, toch spreken al die paarden één taal met alle toeristen uit de hele wereld. In Mongolië roep je hoestj tegen je paard als je wil dat hij harder gaat. En in IJsland zit je met gestrekte benen rechtop, of je nu heuvel af of op gaat. Maar al die paarden begrijpen onze aangeleerde ruitertaal prima. Zelfs de westernpaarden begrepen mijn aansturing, terwijl ik niet western beleerd ben. In IJsland wisselden we zelfs om de 3 uur van paard. In zo’n vakantieweek leer ik dus veel van de paarden die ik berijd.

Om deze reden is zo’n tocht dus voor de meeste mensen prima te doen. Meerdere malen zijn er mensen met mij mee geweest, die in geen jaren paardgereden hadden, of nog niet zoveel buitenrij ervaring, of mensen die zich afvroegen of ze het wel qua conditie zouden kunnen volhouden. Ja, van één uurtje dressuurrijden kan ik ook uitgeput zijn, dat is heel intensief rijden. Maar de ontspanning tijdens het tochtrijden maakt dat de 5e dag meestal een vermoeiende dag is met wat lichte spierpijn … en daarna heb je er geen last meer van.

Laat zulke muizenissen je niet weerhouden, zou ik willen zeggen, om te ervaren hoe bijzonder een trail is. Waar wij in één dag ploeteren om een berg op te wandelen. In de Spaanse Pyreneeën gingen we er over drie … al zoekend naar ons pad, omdat er een kloof was die we te overbruggen hadden en nog niet wisten hoe. En waar ik langs een bosje wandel. Pas te paard merk ik aan mijn paard dat er een dier in zit. Beesten komen dichtbij, omdat ze niet bang voor paarden zijn. Pas als we dichtbij zijn schrikt een beest weg, als ze ontdekken dat er een ruiter op zit. Zo heb ik in Portugal een beest gezien waarvan ik nog steeds niet precies weet wat het is.

Mijn volgende avontuur gaat in Kirgizie zijn. Expres geen doorsnee vakantieland, want de pure cultuur en natuur is wat mij trekt. De tocht in Kirgizie heeft vele aspecten in zich die ik waardeer uit ander tochten. Zo zijn er de uitgestrekte vlaktes. In IJsland heb ik deze ook mogen ervaren.

Op een dag moesten we per minibus naar een overnachtingsplaats. Wat viel me dit tegen. Ik voelde en rook het land niet. Ik zag de kleine bloemetjes op de grond niet, maar sjeesde overal langs. En waar elke vallei hetzelfde lijkt, per paard ontdek je dat elke vallei een eigen sfeer heeft. In Jordanie herkennen ze in een zandstorm de valleien aan de begroeiing op de grond.

Maar de tocht in Kirgizië gaat ook de bergen in. Voelen hoe gemakkelijk je paard een meter hoog rotsblok op stapt, met jou erop. Hoe safe het is als je paard op een afgrond met een been uitglijdt. Als wij met één been uitglijden, gaan we met het andere been erachteraan. Voelen hoe getraind de paarden omgaan met het grondgebied waar ze opgegroeid zijn. Sommige paarden willen niet draven wegens inzakkende konijnenholen. Maar in Mongolië, waar de grond hard en bevroren is, sjeesen ze in volle vaart over een gatenkaasbodem. Dat wil je met je eigen privé-paard niet uitproberen.

Bijzonder vind ik elke keer weer dat iedere toerist een paard toegewezen krijgt die bij hem of haar past. Er ontstaat een intense band met zo’n paard, waardoor we niet vaak elkaars paard even uitproberen. Zo’n week is zo’n intense bijzondere belevenis, dat het vaak echt afscheid nemen is van het paard en de mensen die in deze vakantie zo goed voor ons gezorgd hebben.

Eén keer ben ik ongeorganiseerd op tocht geweest. Dit is ook precies de enige week die me niet bevallen is. Wie enthousiast geraakt is, zou ik willen uitnodigen om mee te geen naar Kirgizie van 5 t/m 18 juli. Wanneer we met een groep boeken is er groepskorting mogelijk.

KLIK HIER VOOR MEER INFO 

De reis naar Kirgizië kan je vinden onder de knop vakanties, Azië en dan naar rechts voor Kirgizië. Misschien dat we samen op pad kunnen?

Hartelijke ruitergroet,

Els Hardorff

Typ-hier-de-titel

Binnenkort een eigen paard?
Waar moet je allemaal op letten?

Alles over aanschaf, stalling, verzorging, veelvoorkomende problemen
Klik hier om meer te lezen


 

Ook de lentekriebels?
Lekker borstelen en kammen van je paard is leuk.
Je kan met dit werk ook indruk maken op je vrienden en de show stelen met je paard!
Goed toiletteren van je paard in de vingers krijgen?
klik hier voor meer informatie

Tip: Kijk mee hoe Mijten de dressuur in al zijn facetten belicht!

Vorige week heb ik nog eens wat bijgepraat met Ben Mijten van Mijten Paardenvoeders. We kennen hem al jaren en onze paarden eten zijn voeder.

Jaren geleden heb ik trouwens nog eens een stukje geschreven in het Paardentips Magazine over het werk van Ben, die ik toen beschreef als de moderne molenaar. Klik hier om het verhaal nog eens te lezen

In ieder geval, Ben nodigde me uit om een kijkje te nemen bij de ruiterschool in Oud-Heverlee, op zondagnamiddag 14 maart 2010. Je kan er dan verschillende toppers uit de diverse takken van de paardensport aan het werk zien.

Ben liet me weten dat er verschillende clinics zullen zijn, die meer dan de moeite waard zijn. Dus wij gaan moeite doen om er die dag ook bij te zijn.


Wie zal er zeker nog zijn?:

  • Jeroen Devroe ( meervoudig Belgisch kampioen dressuur),
  • Christian Provoost (won vorig jaar met de Arabo-Friese dekhengst Maestro het Belgisch Kampioenschap Mennen),
  • Internationale juryleden geven een clinic ‘leren jureren’ zowel voor de dressuur als voor het mennen,
  • Primeur van de nieuwste koetsencreatie van De Laat,
  • Shows van o.a. de Thunderguys met hun fascinerende vrijheidsdressuur,
  • Show met Caballinus met hippo-therapie,
  • Ben Mijten natuurlijk,
  • en nu ook heel wat andere Paardentippers 😉

Tickets: 5,- euro in de voorverkoop en 8,- euro aan de kassa Je kan ook bellen 013/77.13.58 of de site van Mijten bezoeken voor meer info (klik op de link)

Een deel van de opbrengst gaat naar de mindervalidewerking in de paardensport!

Ben Mijten verwacht een grote opkomst van paardenliefhebbers. Het is de bedoeling dat er meer dagen als deze zullen komen. Dus alle paardentippers erheen! 😉

Tip: Tweede aanbindring als je paard de knoop los maakt

Ik zag laatst een leuke oplossing voor paarden die zo slim zijn dat ze de knoop van het touw waarmee ze vast staan gebonden, los kunnen krijgen.

Het was eigenlijk heel simpel, maar je moet er maar opkomen. In plaats van 1 aanbindring te gebruiken, maak je gebruik van twee aanbindringen.

Maak gebruik van een extra lang touw. Haal het touw door de eerste ring en de veiligheidsknoop maak je in de tweede ring die het verste weg is van het hoofd van je paard. Op deze manier staat je paard vast en kan hij niet bij de knoop.


Dit was alweer een Paardentips Magazine. Leuk dat jij er ook deze keer weer bij was.

Wij gaan weer voor je op zoek naar nieuwe Paardentips.

Tot mails!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine