Hallo [%name%]

Afgelopen nacht rond een uur of half twee werd ik wakker van geklop. Als ik me concentreer op het geluid, hoor ik niks meer. Het is echt te koud buiten mijn bedje om zomaar even eruit te gaan! Net als ik terug in slaap dommel, hoor ik het geklop weer. Er lijkt wel iemand op de achterdeur te bonken! Ik laat Nanny even weten dat ik ga kijken. Terwijl ik naar achteren loop, hoor ik het geluid luider worden. Het komt niet van de deur, maar van buiten…

Ik laat het licht uit zodat ik beter de duisternis in kan kijken, om zo te zien wat er aan de hand is. Dan zie ik het. De Fries Jorrit heeft de grote waterton omgekiept en staat er nu met zijn voorhoef bovenop te trommelen, in de hoop er zo weer water uit te krijgen. Door de holle ruimte die er is ontstaan, galmt het flink door de nacht.

Daar heb ik mezelf dus bij de neus genomen. Voor het slapen gaan, ga ik altijd de paarden nog even welterusten wensen, wat hooi geven en de waterbak helemaal vullen. Maar gisterenavond was het zo koud buiten dat ik de waterbak niet helemaal bijgevuld heb. Zo kon ik sneller naar binnen om de warmte op te zoeken. 

De paarden hebben de bak daarna zover leeg gedronken dat ze hem hebben kunnen omkiepen. Eigen schuld, Rudi! Had ik maar even moeten doorbijten en de bak helemaal moeten vullen. Dus moet ik alsnog de bak op zijn plaats zetten en vullen. De paarden wachten ondertussen netjes tot ze weer kunnen drinken. Zo te zien, valt het wel mee met de dorst, want alleen de Fries Jorrit nipt er een beetje van, terwijl de andere twee bij me komen kroelen voor aandacht.

Zo jongens, nu ga ik weer slapen! Terwijl de drie hoofdjes me helemaal volgen tot ik weer binnen ben, bedenk ik bij mezelf dat ik vanavond niet dezelfde fout ga maken.

Welke paardentrainer zei ook alweer dat als je naar een paard gaat alsof je maar 15 minuten de tijd hebt, het je de hele dag zal kosten? En als je naar een paard gaat alsof je de hele dag de tijd hebt, het je maar 15 minuten kost? Zo zie je maar dat je bij paarden op meerdere gebieden je tijd moet nemen.

Ja, een eigen paard is meer dan even een gezellige bosrit of romantisch galopje over het strand. Het kost je vaak wat meer moeite, maar dat vormt je karakter, zeg ik dan maar. En toegegeven, je krijgt er toch zoveel meer voor terug. 

Veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

 


 Het respect en de liefde van je paard krijg je niet omdat je voor hem hebt betaald…


Inhoud:

1. Tip: Gebruik veiligheidsstijgbeugels
2. Gedrag: Trainen van olifanten en paarden
3. Lezersverhaal: Rocky, mijn super Paint
4. Medisch: Vergiftigingssymptomen bij het paard
5. Wist je dat?: Een bokriempje

Lezersverhaal: Rocky, mijn super Paint.

Hoi Rudi en Nanny,

In juni 2005 kocht ik mijn paint ruin “Just a taris on the rocks” roepnaam Rocky. Na 3 jaar gedwongen paardloos te zijn geweest, omdat ik door mijn scheiding mijn Arabiertje moest verkopen (4 maanden later kreeg hij een ernstig ongeluk en een jaar later werd hij afgemaakt).

Eindelijk was het zo ver, bij de eerste ontmoeting met Rocky was ik al hopeloos verliefd op hem. Toen ik hoorde dat hij te koop stond was ik verkocht.

Maar Rocky was niet gemakkelijk …

Klik hier om het hele verhaal te lezen

Kan jij Desirée helpen? Stuur ons dan een mailtje en wij sturen het voor je door. Zo kan Desirée eventueel contact met je opnemen.

Tips:

Tip 1
Onze dochtertjes Lise en Febe zaten laatst heel ijverig te tekenen. Even later stonden ze bij me. ‘Deze zijn voor de Paardentipsmensen’, vertelden ze me.
Dus klik hier om hun bijzondere creaties te bewonderen. Lise heeft me er meteen een raadseltje bij gegeven.

Tip 2
In het meest recente nummer van Ros magazine heb ik (Rudi) een artikeltje geschreven over mijn ontmoeting met Roel Breeur. Hij is specialist cutting. Wil jij het bijzondere verhaal lezen over zijn eerste kennismaking met het paard en de westernsport? Klik dan zeker hier om meer te lezen

Tip 3Op zoek naar een leuke attentie voor een paarden- of ponyliefhebber? Met dit prachtig kunstwerkje met reliëf van een pony maak je zeker een goede indruk!

Natuurlijk siert dit plaatje ook je eigen kamer. Klik hier om meer te lezen

Tip 4
Een eigen site over je paard of pony?
Het kan heel makkelijk! Binnen een paar minuten ben je aan de slag. Echt niet moeilijk. Probeer het nu 30 dagen gratis uit. Veel plezier!
Klik hier om meteen te starten

Tip 5
Heb jij wat leuks meegemaakt met je paard? Heb je een leuke tip waar de andere Paardentippers meteen mee aan de slag kunnen? Stuur het ons op en misschien staat het in een van de volgende magazines! Klik hier om het te sturen

Tip: Gebruik veiligheidsstijgbeugels

Een van de grote angsten die de meesten van ons hebben, is dat ze bij een val met een voet in de stijgbeugel blijven hangen en zo over de grond meegesleurd worden door hun paard. Jammer genoeg is het een nachtmerrie die heel dicht bij kan komen tijdens een rit te paard. Of je nu in de manege bent of een buitenrit maakt.

Een lezeres van Paardentips Magazine vertelde ons dat er speciale veilige stijgbeugels bestaan en of we er zeker eens naar wilden kijken. We hebben het meteen gedaan. Ik heb daarna meteen een paar in huis gehaald. Het is een halfopen stijgbeugel die door zijn speciale vorm voorkomt dat de voet van een ruiter in de beugel blijft hangen na een val en hierdoor meegesleurd wordt naast het paard. Je hebt bij deze bijzondere beugel net zoveel ‘houvast’ als bij gesloten stijgbeugels.

De stijgbeugel blijft altijd haaks op het paardenlichaam hangen waardoor je heel makkelijk je voet in en uit de beugel kan halen tijdens het rijden. Door zijn speciale vorm blijft een ruiter na een val niet is de stijgbeugel hangen en bevordert de beugel tijdens het rijden ook nog eens een goede beenligging. De beugel geeft door het rubberen zooltje een extra goede grip voor de ruitervoet.

De speciale veiligheidsstijgbeugel is een fijn idee voor de ouders onder ons die trots maar toch een beetje angstig naar de lessen kijken van hun jonge spruit. Voor een kleine investering neem je heel wat risico weg. Zelfs als jij of je kind niet een eigen zadel hebben (bv. manegeles) is het de moeite waard om de beugels in huis te halen. Een beugel is vlug verwisseld en je voelt je meteen een stuk veiliger. Een waardevolle investering.

Het zijn veiligheidsbeugels die door hun mooie design, dus naast veiligheid, meteen een leuk extraatje geven als je graag goed voor de dag komt met je paard. Je collega ruiters zullen ze zeker opmerken.

Enkele veel gehoorde reacties op de veiligheidsstijgbeugels:

 • ik kan mijn voeten nu makkelijker stilhouden,
 • het ziet er mooier uit omdat de beugelriem niet meer gedraaid zit,
 • ik houd mijn voet nu makkelijker in de lengterichting van het paard omdat de beugel al zo hangt,
 • als ik mijn beugel kwijt ben, hoef ik nu alleen maar mijn been van achter naar voren langs mijn paard te bewegen,
 • ik voel me veiliger en kan daardoor meer ontspannen paardrijden.

Ook de profs zijn al overtuigd van het nut van deze stijgbeugels

Deze stijgbeugels worden o.a. gebruikt door Nederlands kampioen dressuur pony’s. Australisch kampioen paarden FIA en Nieuw Zeelands kampioen Rijpaard.

Materiaal van deze stijbeugels:
Door het gebruik van hoogwaardig roestvrij edelstaal en duurzaam rubber is de beugel van een zeer goede kwaliteit, dus extra veilig, en heeft het daarnaast ook nog eens een ideaal gewicht.

Neem geen risico’s door ‘veiligheidsbeugels’ te gebruiken waar vaak goedkopere legeringen van metalen zijn gebruikt.

Prijs normaal: €119,95 Nu: €89,95 Klik hier om de ze in huis te halen

 

Medisch: Vergiftigingssymptomen bij het paard

Symptomen die bij een paard kunnen wijzen op vergiftiging zijn:
flauwvallen, koliek, vergroting of vernauwing van de pupillen, stuipen, depressie, diarree, moeilijkheden bij het slikken en/of ademhalen, opwinding, verlies van eetlust, slappe spieren, duizeligheid, zweten.

Bij vermoeden van vergiftiging is het belangrijk te weten hoe lang en aan hoeveel gif het paard is bloodgesteld. Voer en andere stoffen waarmee het paard in contact is gekomen moeten worden onderzocht. Zo’n onderzoek is duur en het resultaat laat even op zich wachten. Jammer genoeg is er bij bepaalde vergiftiging niet de ruimte om de resultaten van een onderzoek af te wachten. Een takje taxus kan voor een paard al binnen vijf minuten een dodelijke afloop hebben!

Vergiftiging is waarschijnlijker als er verschillende paarden infectieverschijnselen vertonen.

Wat te doen als je vermoedt dat er bij je paard sprake is van vergiftiging?

 • Waarschuw de dierenarts en vraag meteen om raad.
 • Voorkom verdere blootstelling aan het gif.
 • Kijk of er ook andere dieren vergiftigd zijn of kunnen worden.
 • Probeer het gif te elimineren. Een dierenarts kan via een maagslang houtskool of epsomzout inbrengen.
 • Geef het paard genoeg te drinken en houdt het warm en comfortabel.
 • Als de huid is aangedaan, was je die met zacht reinigingsmiddel en veel water.

Meer over eerste hulp voor paarden? klik hier

Typ-hier-de-titel

Een eigen paard kopen?

Alles over aanschaf, stalling, verzorging, veelvoorkomende problemen

Klik hier om meer te lezen


Het veulen-tipboek

Met tips, informatie, ideeën die je helpen om het leven samen met je veulen, makkelijker, leuker, mooier en helemaal naar wens te maken.

Klik hier om meer te lezen

Gedrag: Trainen van olifanten en paarden

Ja, het is al weer even geleden dat we wat van Marc Pierard vernamen. De reden hiervan is dat Marc een computercrash heeft gehad en kort daarna voor ruim een maand in Nepal zat. Nee, niet op vakantie, maar om er verder te werken aan een project rond het wetenschappelijk onderbouwd houden en trainen van werkolifanten.

Dus deze keer een verhaal met als hoofdrolspelers olifanten!

Dat het niet zo vreemd is dat we dit verhaal in het Paardentips Magazine plaatsen zal al vlug duidelijk worden als je begint te lezen.

Volgens Marc is de basis voor het trainen van olifanten en paarden bijna identiek!

Klik hier om meer te lezen

Wist je dat?: Een bokriempje

Het bokriempje is het riempje vóór aan het zadel dat de mogelijkheid geeft aan de ruiter om er houvast aan te hebben als het paard plots een onverwachte beweging maakt.

Vooral beginnende ruiters moeten tijdens de lessen hier wel eens gebruik van maken als ze bijvoorbeeld werken aan hun zit, of bij het lichtrijden. Als ze het bokriempje dan vasthebben wordt er voorkomen dat ze per ongeluk aan de teugels trekken en hierdoor het paard hinderen in de mond.