Dag [%name%],

Onze paarden staan dezer dagen gewoon buiten. In eerste instantie hadden we verwacht dat we hierover opmerkingen zouden krijgen van bezorgde buurtbewoners, die dit zielig zouden vinden. Ik heb het maar aan één vrouw hoeven uit te leggen dat paarden zich prima kunnen aanpassen en blijkbaar was dit genoeg om de hele omgeving te informeren, haha.

Mensen vinden het leuk en komen regelmatig een kijkje nemen. Ze zien met eigen ogen dat de dieren zich goed in hun vel voelen. Of vacht. Ze vermaken de mensen met hun gespeel en onderlinge gedol. Ik hoor van wandelaars dat ze speciaal om de paarden te kunnen zien een extra hoekje erbij nemen. Niet alleen deze mensen blijken ervan te genieten. Laatst was ik de waterbakken aan het schoonmaken, toen de paarden spontaan reageerde op een fluitje van een man die zijn hond aan het uitlaten was. De man vertelde me dat hij het zo leuk vindt om telkens de reactie van de paarden te zien. Hij was op een morgen begonnen met te fluiten toen hij de paarden niet zag, nieuwsgierig kwamen ze hem daarna begroeten. ‘Sindsdien groeten we elkaar elke morgen’, vertelde de man me met een brede glimlach. Ook een ouder koppel, dat tegenover de weide woont, vertelde me dat ze het zo leuk vinden om naar de paarden te kijken. Regelmatig komen er ook (groot)ouders met hun kinderen de paarden begroeten. We hoeven ook niet bang te zijn dat de dieren (goedbedoeld) oud brood krijgen. Daar worden ze op aangesproken door de andere buurtbewoners.  

De paarden horen er gewoon bij! Leuk om anderen zo enthousiast te zien over je paarden en te ervaren dat ze er ook zo van meegenieten.

We boffen toch maar met zulke aardige mensen in onze omgeving.

Veel plezier bij het lezen van het eerste Paardentips Magazine van dit jaar!

Groetjes,

Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Het komt niet doordat de dingen zo moeilijk zijn dat we niet durven, de dingen zijn vaak zo moeilijk doordat we niet durven.

 


Inhoud:

1. Boekentip: Paarden liegen niet
2. Rijkunst: Hoe je de rugspieren van je paard kan trainen?
3. Winaars: In dit magazine twee winnaars …
4. Tip: Paarden in de winter
5. Wist je dat?: Paardentips nieuwjaarswens op tv

Winnaars! Zit jij erbij?

Winnaar 1
De foto van de maand is gekozen!

Deze keer hebben we de foto op een andere plaats gezet. Kijk maar eens door hier te klikken. Op deze manier kan je hem ook versturen als e-card.

Zoals je op de foto ziet, heeft deze pony een erg goede isolatie. De sneeuw blijft gewoon op de rug liggen.

Bedankt iedereen voor al de leuke foto’s die we kregen. Op naar de volgende foto van de maand. Misschien kiezen we jouw foto de volgende keer …


Winnaar 2
Eigen website voor je paard!


Verschillende lezers van Paardentips Magazine hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om 30 dagen lang gratis een site uit te proberen.
Een groot deel hebben hun site ook laten opnemen in de lijst, zodat wij nu de mogelijkheid hebben om ze samen te bekijken Klik hier om een kijkje te nemen 

Tip: Het is leuk voor de maker van de site als je meteen even iets in het gastenboek schrijft.

Wij vonden het bijzonder om op deze manier kennis te maken met andere Paardentippers. Veel leuke foto’s! Er is op een heel creatieve manier gebruik gemaakt van de mogelijkheden. Heel leuk!

Zoals beloofd zouden wij een site uitkiezen waarvan de maker een gratis verlenging krijgt van 12 maanden! Onze keuze viel op de volgende site klik hier om ze te bekijken Mooi hè?


Wil je ook gebruik maken van de gratis 30 dagen proeftijd en een site over je paard of jezelf maken? Klik dan hier

Tips:

Tip 1
Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?
Jij kan er vandaag nog aan beginnen!

                    Online cursus leer paardrijden

  • De beste start bij het leren paardrijden.
  • Je haalt meer uit je praktijklessen, dus sneller resultaat.
  • Je hebt minder rijlessen nodig voor hetzelfde effect. Dus je maakt vlugger vordering en je bespaart geld.
  • Je bent dus goedkoper uit.
  • Je kan elke dag, wanneer het jou uitkomt, aan een les beginnen.
  • Alles is makkelijk na te lezen. Je begrijpt beter wat je moet doen tijdens je paardrijles en waarom.
  • Je paard en leraar zullen het verschil merken 😉

Klik hier om meer te lezen

Tip 2

Boekentip: Begrijp uw paard

Leer begrijpen hoe een paard zijn leven ervaart. Kennis die jou kan helpen bij het opbouwen van een duurzame relatie met je paard

Leer meer over het gedrag van je paard, hierdoor kan je beter met hem omgaan, beter trainen en makkelijker rijden!

 Klik hier om meer te lezen

Boekentip: Paarden liegen niet

Ben jij een goede leider voor je paard?
Paarden liegen nooit, als een paard graag bij je in de buurt wil zijn, dan is dat alvast een goed teken.

Volgens de bekende Amerikaanse paardentrainer Mark Rashid zijn er twee soorten leiders. De bekende alphaleider, die de kudde domineert door middel van angst en intimidatie en de andere paarden onder controle houdt door te dreigen, te schoppen en te bijten. Daarnaast heb je ook een heel ander type leider. Bij het bestuderen van grote kuddes paarden ontdekte Mark een type leider, de passieve leider, die betrouwbaar en duidelijk, maar vooral vriendelijk is. Deze passieve leider is nu juist het paard waar de andere leden van de kudde graag bij in de buurt willen zijn.

Als jij op basis van een vertrouwensrelatie met een paard wil samenwerken, dan kan je volgens Mark Rashid beter een passieve leider zijn dan een alphaleider.

Mark Rashid beschrijft in zijn nieuwe boek Paarden liegen nooit wat er nodig is om in de ogen van een paard zo’n passieve, goede leider te kunnen zijn.

Een boek dat, net zoals zijn vorige boeken, een makkelijk te lezen boek is dat je met plezier helemaal in één keer uitleest. Door middel van prachtige en ontroerende verhalen uit de praktijk deelt Rashid je zijn ervaring en laat hij je zien hoe en waarom jij de juiste invloed kan uitoefenen op het gedrag van een paard en daarmee een goede basis voor wederzijds vertrouwen kan leggen.

Foto: Bert van het Ende
Dit paard luistert naar de naam Erin. Het is een stoere, koele, vriendelijke en betrouwbare merrie. Tenminste, voor mensen die eerlijk met haar omgaan. Degenen die proberen een alphaleider te zijn, in de zin zoals Mark Rashid in het boek beschrijft, krijgen bij haar geen voet aan de grond. Wel van de grond, want mensen die haar hardhandig behandelen, of die hun angst proberen te maskeren door ruw gedrag, kunnen getrakteerd worden op een rake trap.

Een passieve leider mag rekenen op haar volkomen toewijding!

Wie is Mark Rashid
Mark Rashid woont in Estes Park, Colorado en is een internationaal gewaardeerde paardentrainer. Hij begon op zijn tiende te werken met paarden op de ranch van ‘de oude man’, die hem leerde te luisteren naar wat het paard probeert te zeggen. In de Amerikaanse tijdschriften Western Horseman en Western Horse verschenen verschillende artikeltjes geschreven door Mark. De voornaamste thema’s die hij beschrijft, gaan over het oplossen van problemen, denkend vanuit het standpunt van het paard en het oplossen van problemen door middel van communicatie in plaats van gebuik van geweld.

Mark reist de hele wereld rond om mensen via clinics inzicht te geven in zijn geweldloze manier van trainen.

   

        
Een passieve leider kan rekenen op een volkomen toewijding van het paard

Paarden liegen nooit

Prijs: 19,95 euro

Klik hier om het boek in huis te halen

Garantie: Ook voor dit boek geven we je de niet-goed-geld-terug-garantie. Spreekt de omschrijving van het boek je aan? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het is zeker de moeite waard. Als de inhoud je toch zou tegenvallen, mag je het boek tot 100 dagen na de aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we je het aankoopbedrag terug op je rekening.

P.s.: Mark Rashid zet vraagtekens bij de heersende overtuiging dat je een ‘alphaleider’ zou moeten zijn om met paarden te kunnen werken. Hij is ervan overtuigd dat het anders kan. Via verhalen uit de praktijk laat hij je zien hoe dit werkt.

Tip: Paarden in de winter

Is het zielig als paarden buiten staan in de winter? Wij vinden van niet 😉

Paarden die gewend zijn aan het buitenstaan hebben zich goed kunnen aanpassen aan de geleidelijke verandering van de temperaturen. De vacht past zich aan en groeit, waardoor het paard een ideale bescherming krijgt tegen de koude.

Wij hebben zelf Friezen en een Shetlander, als je ze ziet is het duidelijk dat ze zich erg goed aanpassen aan de koude. Met volbloeden hebben we zelf niet zoveel ervaring, toch lopen er bij kennissen zelfs Arabische volbloeden buiten rond. De beestjes zijn heel gezond.  

Iemand vertelde me eens dat je na sneeuwval aan het dak van een huis kan zien of het goed geïsoleerd is. Als de sneeuw er op blijft liggen, is de isolatie goed. Als de warmte ontsnapt, zou deze de sneeuw op het dak doen smelten. Als je een paard met een flinke wintervacht in de weide ziet staan bij sneeuwval, dan zal je merken dat de sneeuw op de rug blijft liggen. Net zoals bij het dak van de woning is er geen verlies aan warmte. De ideale isolatie dus. Als je de foto van de maand bekijkt, zie je een leuk voorbeeld van de goede isolatie van de vacht.

Je zal merken dat de vacht van de paarden ook wat vet aanvoelt. Dit is een natuurlijke bescherming, die de paarden nodig hebben om de koude te weren. Het is daarom niet verstandig deze bescherming eruit te borstelen. Verzorg de manen en staart, maar wees wat minder fanatiek bij de verzorging van de vacht.

Het is ook nuttig om bij paarden die in de winter buiten staan een schuilstal te voorzien. Alhoewel je waarschijnlijk zal merken dat ze deze amper gebruiken. Schuilstallen worden in de praktijk door de paarden vooral opgezocht op hete zomerdagen.

Vers water is in de winter ook een must. Juist nu heeft je paard behoefte aan voldoende drinkwater. Bij lichte vorst kan je drinkbakken nog ijsvrij houden door er een bal in te leggen. Door de beweging van de bal blijft het oppervlak van de drinkbak ijsvrij. Er zijn ook speciale verwarmingselementen te koop om drinkbakken ijsvrij te houden.

Wij gebruiken zelf nog steeds een tuinslang die we na gebruik in een verwarmde ruimte leggen. Na het vullen van de drinkbakken koppelen we de slang los van de kraan en klikken we de uiteinden aan elkaar zodat het water dat nog in de slang zit er niet uit loopt. Het buitenkraantje kunnen we tot nu toe nog steeds gebruiken. Het is een speciaal systeem dat ervoor zorgt dat het water een stuk eerder wordt gestopt, zodat er geen water zit in het gedeelte dat buiten zit. Dus zelfs bij flinke vorst kunnen we het kraantje gebruiken. Ik weet niet of je het een beetje hebt kunnen volgen, maar een loodgieter zal meteen weten waar je het over hebt als je ernaar informeert. Wij zijn er erg tevreden over. In het ergste geval lopen we een paar keer op en neer met emmertjes. Maar dat is dan vaak omdat ik vergeten ben om de tuinslang af te koppelen na het gebruik. Dan bevriest de boel natuurlijk alsnog.

Waar je ook goed op moet letten als je paard buiten loopt, is het samenkoeken van de sneeuw onder de hoeven van je paard. Dit kan zo samengeperst worden door het gewicht van je paard dat hij op een gegeven ogenblik letterlijk op ijsblokken staat. Je begrijpt dat dit niet ideaal is voor een dier waarbij de benen zo delicaat zijn. Paarden zonder hoefijzers hebben hier minder snel last van. Als je paarden zonder ijzers staan, hou dan regelmatig de toestand van de hoeven bij. Let op afbrokkelen en scheuren en verwittig op tijd een hoefsmid als je ergens over twijfelt.

Kan het kwaad voor de weide? Dit is afhankelijk van hoe groot je weide is en hoe vaak de paarden over bepaalde stukken lopen. Bij veel belopen stukken en kleine weides zal je in het voorjaar opnieuw moeten inzaaien. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je paard per dag een paar uurtjes op de weide te laten. Let dan op de temperatuursverschillen. Het verschil in temperatuur in een gesloten stal en buiten kan flink schelen.

Als je het paard een deken aandoet zorg dan voor een goed passend deken. Zo heb je minder kans dat het deken gaat verdraaien en het paard erop gaat staan bij het uitstrekken van de benen. Je kan het kliksysteem van de singel eventueel extra verzekeren door er een elastiekje rond te doen.

Zorg ervoor dat je paard ook regelmatig en voldoende hooi krijgt. De vertering zorgt ervoor dat het paardenlichaam de energie vindt om op te warmen.

Laatst kregen we nog een tip van iemand die in de winter haar paarden ook als extraatje bieten geeft. Het wassen van de bieten vond ze altijd een minpunt, totdat ze ergens een oude betonmolen zag staan. Het blijkt een ideale wasmachine te zijn voor bieten. Gewoon bieten in de ton met wat water vertelde ze en ze komen er lekker schoon uit. Heel makkelijk. Let voor het voederen van de bieten op de kwaliteit.

Zorg voor extra beweging en afwisseling voor paarden die op stal staan.

Typ-hier-de-titel

Rijkunst: Hoe je de rugspieren van je paard kan trainen

Spieren trainen
Zoals de spieren van een mens te trainen zijn, zo zijn ook de spieren van een paard trainbaar. Wij gaan daarvoor naar een sportschool. Met behulp van fitnesstoestellen en door regelmatig oefenen, zullen onze spieren sterker worden. Een paard kunnen we natuurlijk niet in een toestel zetten om te trainen.

Wel zijn er in de dressuur oefeningen bedacht die als een soort fitnessapparaat kunnen dienen. Door spieren aan te spannen worden ze korter. Door rekken worden ze langer. Spieren versterken door in een rustig tempo aan te spannen en weer te ontspannen.

Als je nu een paard over de ruggengraat in twee deelt in een linker- en rechter helft, dan kun je de spieren aan de linkerkant laten aanspannen. De spieren aan de rechterkant zullen dan ontspannen, langer worden, en andersom.

Klik hier om meer te lezen

Dit is een moeilijk onderwerp om begrijpelijk op te schrijven. Fredy heeft duidelijk erg haar best gedaan om het zo goed mogelijk over te brengen.

Wist je dat?: Paardentips nieuwjaarswens op tv

Laatst zaten we met de dochtertjes op schoot te kijken naar een uitzending van HippoTV. Papa zou op tv komen. Inderdaad, heel even was hij in beeld om de kijkers een mooi nieuwjaar te wensen.

Lise en Febe vonden het geweldig en om eerlijk te zijn, vond ik het zelf ook erg leuk!
HippoTv stuurde ons later het linkje door zodat we het stukje nog eens konden bekijken en delen met vrienden en familie.

Klik hier om het filmpje te bekijken.


Dit was alweer een nummer van Paardentips Magazine. Wij doen erg ons best om er telkens een leuk nummer van te maken. We zijn erg blij met mensen als bijvoorbeeld Fredy, die hun kennis met ons delen. Heb jij ook iets leuks dat meteen nuttig kan zijn voor de paardenliefhebbers? Wees zo vrij om het ons te mailen. 

Het hoeft niet altijd educatief te zijn hoor. Gewoon even een mailtje over iets wat je hebt meegemaakt met je paard, een ode aan het paard, een mop of gedicht is ook altijd leuk om te plaatsen. Misschien staat jouw verhaal in een van de komende magazines!

Groetjes!

Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

P.s.: Nu heb ik nog het gevoel dat ik je iets vergeet te vertellen … misschien in het volgende magazine 🙂