Hoi [%name%],

Het verbaast me wel eens te zien wat mensen kunnen bereiken met hun paarden. Ik heb het geluk zo af en toe iemand te spreken die bijzonder getalenteerd is en waarvan ik zoiets heb van ‘waaw, dat is fantastisch als je dit kan bereiken met een paard!’

Maar weet je wat me opvalt? Er zijn verschillende raaklijnen in al de verhalen die ik van hen te horen krijg. Allemaal hebben ze een een periode in hun leven gehad waarbij ze het even niet meer zagen zitten. Hun droom leek in duigen te vallen.   De financieën ontbraken, het paard werd ziek, plannen werden afgekeurd, het paard wilde plots niet meer meewerken,afgunst, tegenslag, …

Ja, we vergeten wel eens dat al de succesverhalen ergens zijn begonnen en niet altijd als een soort Disneyfilm waar het altijd goed komt. Ik kijk op naar mensen die juist laten zien dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is. Doorzetten, passie, gunst en geluk, woorden die ik vaak hoor terugkomen in de gesprekken.

Wat jij ook doet met paarden, je zal altijd mensen vinden die het geweldig vinden wat je doet en mensen die er helemaal tegen zijn. Veel succesvolle paardenmensen zijn niet eens begonnen met het doel iets bijzonders te bereiken. Ze deden gewoon iets wat ze graag deden, ze deden dit vol overgave en waren er zo vol van dat ze er nooit genoeg van konden krijgen. Hard werk lijkt hierdoor makkelijker, bergen van tegenslag werden heuveltjes waar ze met een redelijk gemak overheen konden. Dan komen ze op een niveau waar ze anderen nieuwsgierig maken en delen ze hun ervaring. Wij zien dan succesvolle mensen, rijk om hun prestatie. Zij zien zichzelf vaak als mensen die veel geluk hebben gehad. Maar hoe dan ook, het zijn een voor een doorzetters.

Wat zeggen ze zelf? De mooiste en rijkste periode in hun leven is de weg die ze ervoor hebben moeten wandelen.

Hoe we ook opkijken naar bepaalde paardenmensen, ruiters en amazones, de meeste vertellen ons dat ze nog steeds bijleren en nog steeds genieten van de simpele dingen waarmee het allemaal begon!

Paarden, geniet ervan, geef niet op en zet door!

Wij wensen je een prachtig 2010 toe! Een jaar waar bergen heuveltjes worden en jij voor een ander als een knipoog mag zijn, die de hele dag weer goed maakt. Dat je mag beseffen dat er (paarden)momenten zullen zijn die jij je leven lang zal koesteren.

Het ga je goed!

Groetjes,
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Ik zie ik zie wat jij niet ziet…
Het is wit en het staat in de wei?
Antwoord: een tampon-y

Het is rood en het staat in de wei?
Antwoord: een vol-bloed tampon-y

Deze kregen we van Paardentipper Floor D. 😉


 Inhoud:
 
1. Tip: Maak het dieven niet te gemakkelijk!
2. Groetjes uit Frankrijk: Stomverbaasd
3. Wist je dat? Een plastic fles of PET-fles
4. Medisch: Een paard met een doorgezakte rug
5. Zeker eens proberen: Je eigen paard in the picture

Wist je dat? Een plastic fles of PET-fles

Wist je dat een plastic fles of PET-fles ook makkelijk kan zijn in de stal?

Ik heb ze al vaker in stallen zien hangen aan een touwtje. Paarden spelen ermee, waardoor de kans op verveling kleiner worden.

Je kan de fles ook gebruiken om je laarzen in de juiste vorm te houden. Geen dure laarzenspanners, maar gewoon een fles erin en je laars blijft ook mooi rechtop staan!

Voederschep weer kwijt? Geen probleem! Je kan uit de plastic fles heel makkelijk een schep snijden.  De hals gebruik je als handvat en de onderkant snijdt je er zo af dat je er flink wat voer mee kan scheppen.

Trechtertje nodig omdat bijvoorbeeld je bus met manenspray lekt en overgegoten moet worden? Snij de bodem van de plastic fles af, draai de fles om en je hebt een trechtertje!

Lekker makkelijk zo’n fles op stal!

 

Tips:

Tip 1
Wil jij een eigen coach om nog zelfzekerder met paarden om te gaan en daardoor je rijprestaties te verbeteren?

Het boek Succesvol Paardrijden … NU MET een ongelofelijke KORTING!!! … helpt je een flink eind op weg.
Is het je al opgevallen dat veel winnaars, in welke sporttak dan ook, altijd hun dank uiten naar hun coach? ‘Zonder de mentale ondersteuning van mijn coach was ik nooit zo ver gekomen’ is een veel gehoorde uitspraak. Zo ook in de ruitersport.

Zou mentaliteit en motivatie dan zoveel invloed kunnen hebben op een prestatie?

Ik las laatst over een onderzoek in Duitsland waar men sporters vroeg hun uiterste best te doen bij bepaalde proeven. Toen ze na bepaalde tijd hetzelfde vroegen nadat verteld was dat hun concurrerende team veel betere resultaten had behaald met dezelfde proef, bleken ze 15% beter te presteren. Toen dezelfde proef later nog eens gedaan werd onder het toezicht van vrouwelijk schoon kwam er nog eens een verbetering van 8% bovenop! Dit is al een duidelijk bewijs dat mentaliteit invloed kan hebben op je prestaties…

Het boek Succesvol Paardrijden
Beter paardrijden begint bij jezelf! Je rijprestaties en je omgang met paarden verbeteren door veel te trainen. Dat zal niemand ontkennen. Maar…

Wist je dat jij je prestaties kunt verbeteren door jezelf te leren om positief tegen dingen aan te kijken?

Prijs normaal: €22,50 Via Paardentips:slechts €7,95 Klik hier om meer te lezen

 

Tip 2
Ik vergeet het bijna. Natuurlijk hebben we zelf ook de test gedaan en een gratis site aangemaakt: Klik hier om hem te bekijken  Echt leuk om ook zelf eens te proberen!

Tip3:
Droom jij van een eigen paard?
 Misschien wordt je droom wel waarheid!
Zorg voor de beste voorbereiding!
Het boek: Een eigen paard
Alles over aanschaf, stalling, verzorging, veelvoorkomende problemen
 Klik hier om meer te lezen

Tip 4:
Een digitaal kaartje versturen? Je kan het zelf ook. Kijk maar eens wat wij ervan gemaakt hebben (kilk op de link). In een paar minuten stuur jij je eigen bewerkte kaartje naar je familie en vrienden 😉 Veel plezier!

 

Tip: Maak het dieven niet te gemakkelijk!

Het is bekend dat je goed moet opletten bij het opbergen van zadels op wedstrijden en bij de stalling. Zorg er steeds voor dat je de trailer goed afsluit en dat je daarnaast er ook nog eens voor zorgt dat ze er niet met je trailer vandoor kunnen gaan! Je kan speciale sloten kopen die gebruikt kunnen worden bij een trailer die aan de wagen is gekoppeld.

Dieven gaan er te vaak vandoor met dure zadels, die ze met weinig moeite hebben kunnen bemachtigen. Jammer dat het moet, tegenwoordig moet je echt heel goed opletten. Neem daarom zoveel mogelijk de waardevolle spullen mee naar een plaats waar je ze veilig kan opbergen achter slot en grendel. Gebruik bij de stal eventueel sensoren (licht of geluid). Een camera is ook erg efficient.

Ook koetsen worden soms gewoon van de aanhangers gestolen terwijl de eigenaar even niet oplet. Je hebt speciale wielklemmen die je kan gebruiken om dit te voorkomen. Veel van de wedstrijdkoetsen worden extra licht gemaakt. Dus het is altijd verstandig bij deze koetsen naast een wielklem ook een slot te gebruiken waarmee je de koets aan een vast of zwaarder voorwerp kan bevestigen. Anders wordt de koets nog zo opgetild en meegenomen.

Maar wat ik nu toch weer lees! Dieven spelen het zelfs klaar om paarden die op de weide staan met dekens aan, te benaderen om vervolgens hun dekens te stelen! Dit vaak op klaarlichte dag!

Je kan het nooit helemaal voorkomen, maar je kan dieven wel ontmoedigen door je dekens te markeren met bijvoorbeeld een textielstift. Je kan ook je naam op de dekens laten borduren.

Ik hoorde een paar jaar geleden het verhaal van een man van wie twee paarden waren gestolen, twee prachtige Friese paarden. De paarden werden gelukkig terug gevonden. De tongnummers (dit hadden deze paarden toen nog) waren uit de tong gesneden. Je begrijpt dat dit een erg pijnlijke ervaring is geweest voor de paarden en hun eigenaar!

Een tijd later zou de man dezelfde dieven persoonlijk ontmoet hebben toen hij ze betrapte bij een nieuwe poging om dezelfde paarden te stelen. In een vlaag van woede heeft hij de mannen een lesje geleerd. Waar ik persoonlijk veel begrip voor kan opbrengen in deze situatie. De dieven klaagden de man aan waarna de eigenaar vervolgd werd voor slagen en verwondingen! De dieven zelf waren al vlug terug op vrije voet.

Een paardenverhaal? Ik heb nooit kunnen achterhalen of dit een waargebeurd verhaal is. Toch is de les die erbij naar voren komt duidelijk. Zorg dat dieven je niet herkennen als je zelf maatregelen treft! Nee, grapje natuurlijk.

Een opmerking die ik laatst hoorde van een agente is dat mensen te vaak geen melding doen van diefstal of verdachte handelingen. Juist deze instelling zorgt ervoor dat het een dief vaak te gemakkelijk wordt gemaakt en zijn straf te vaak ontloopt.

Een schapenhouder ergens in Vlaanden heeft een groot bord in de weide gezet met daarop: Let op de schapendieven! Samen met het telefoonnummer van de plaatselijke politie. De man zou nog amper last hebben van dieven.

Allemaal zo’n bord in de weide plaatsen is overdreven natuurlijk. Maar als we samen een oogje in het zeil houden, kunnen we het dieven een stuk moeilijker maken 😉

Medisch: Een paard met een doorgezakte rug

Soms kan een paard door zijn bouw zijn ruggengraat niet op een soepele manier rond maken. De rug hangt door, het paard heeft een doorgezakte rug of holle rug. Iets wat niet ideaal is als je met zo’n paard zou willen presteren bij een wedstrijd.

Wat zou de oorzaak kunnen zijn van een doorgezakte rug?

– Het zou kunnen dat het paard op erg jonge leeftijd heeft moeten werken. Soms lijkt de buitenkant van een paard klaar voor een ruiter, maar aan de binnenkant is dit dier hier nog niet klaar voor. Wees geduldig en geef je jonge paard voldoende tijd om zich te ontwikkelen. Een paard dat te vlug bereden wordt, mist de kracht in de spieren om de ruiter te dragen. De kans is groot dat de rug hierdoor gaat doorhangen en het paard hierdoor problemen gaat krijgen en de rug gaat doorzakken. Hoe moeilijk het voor sommige mensen ook is, voor de gezondheid van het jonge paard is het goed om het ruim de tijd te geven om uit te groeien.
De meeste trainers beginnen het paard pas op de leeftijd van 3 à 4 jaar te rijden.

– Ook als een paard op de juiste leeftijd is en goed ontwikkeld is, kan je het forceren. Iets wat nu minder vaak zal voorkomen is dat een paard langdurig zeer zware lasten moet dragen waardoor de rug gaat doorhangen. Een reden van zware belasting die nog wel voor zal komen, is dat er een te zware ruiter langduring de rug van het paard belast.

– Je ziet een doorgezakte rug ook bij merries die geen rust hebben gekregen na het krijgen van een veulentje. Ze worden meteen weer opnieuw gedekt! Het is goed om het lichaam van de merrie een jaar rust te geven. Het lichaam kan dan herstellen. Als je dit niet doet, zal het gewicht van het veulen in de baarmoeder de rug zo belasten dat deze gaat doorhangen.

– Ook ouderdom kan ervoor zorgen dat een paard verzwakt. Spieren en gewrichten werken niet zo goed meer mee en de rug gaat doorhangen.

Het omgekeerde van een holle rug is de bolle rug. Deze kromming van de rug wordt ook wel karperrug genoemd. Als een paard een karperrug heeft dan heeft het vaak ook een te kleine schouderhoek. De gangen van dit paard zullen ook onregelmatig zijn. Een karperrug komt gelukkig niet vaak voor.

Typ-hier-de-titel

Spelletjes!

Zin in een leuk paarden-memory spel?
Dan moet je deze zeker eens uitproberen.
Klik hier 
Mijn tijd is 1:04 Doe jij het sneller? 🙂


Ruilblokspel
Als je een echte uitdaging zoekt?
Probeer de foto achter de link te maken door de blokjes te ruilen totdat de foto compleet is. Veel succes!

Ik heb de foto zelf gemaakt bij een stoeterij in Duitsland, maar het 5×5 spel lukt me echt niet! Jou wel?
Klik hier om het te proberen


Hersengymnastiek
Verplaats de blokjes naar boven/beneden en links/rechts om de foto compleet te maken.
Klik hier om het spel te spelen

Groetjes uit Frankrijk: Stomverbaasd

Rolf en Heleen zijn naar Nederland gereden om de nieuwe eigenaars te verblijden met hun twee Camargue paarden. De trailer achter de wagen en op weg naar Nederland.

Ook de paardenfokker Bernard ging mee om eens een kijkje te nemen in de Nederlandse Paardenwereld….

Klik hier om het verhaal ‘Stomverbaasd’ te lezen

Zeker eens proberen: Je eigen paard in the picture

Ik zal meteen met de deur in huis vallen. We hebben een leuk aanbod gekregen voor de Paardentippers van een bedrijfje dat websites maakt.

Er is namelijk een speciale website aangemaakt waar de lezers van dit magazine tijdelijk gratis een website kunnen maken.

Ik heb het zelf al eens uitgetest en het is heel leuk en erg makkelijk.

Je kan er letterlijk in een paar minuten iets leuks van maken. Ook zonder kennis van computers en bepaalde programma’s ben je al snel aan de slag.

Zo kan je heel makkelijk de vormgeving kiezen en foto’s plaatsen.

Je kan er van een eigen gemaakte foto een postkaart maken en die verzenden naar je vrienden. Erg orgineel. Je kan diezelfde foto ook bewerken en er zo bijvoorbeeld een erg grappig plaatje van maken.

Je kan zelfs van je foto’s een spel maken. Er is heel wat mogelijk. Ik zou zeggen: probeer het meteen even uit.

Je kan het 30 dagen lang uitproberen. Daarna kan je zonder enige verplichting beslissen of je de site wil houden of stopzetten.

Een eigen site over je eigen paard?
Klik hier om het gratis te proberen!

Win een gratis online cursus!
Bij het aanmaken van de site krijg je de keuze om deze zichtbaar te maken voor andere gebruikers. Als je daarvoor kiest, dan kunnen wij de site ook bekijken. Over twee weken zullen Nanny en ik dan een creatieveling belonen met een gratis online cursus van leerpaardrijden .com