Hoi [%name%],

Wat spreekt me toch zo aan bij paarden dat ze zo’n groot deel van mijn leven in beslag nemen?
Ik moest er laatst even bij nadenken om het antwoord te geven. Hoe breng je dat goed onder woorden?

Later rijd ik door het bos met de Fries Jorrit en voel me de koning te rijk. Even weg van al de drukte, de prachtige natuur om me heen. Wat voelt dit toch heerlijk! Zo’n groot en machtig dier dat ieders aandacht trekt als je voorbij rijdt. Een dier dat zoveel meer krachtiger is dan mijzelf. Dit prachtige dier luistert naar elke aanwijzing en doet dingen voor me, puur op basis van vertrouwen.

Manen bewegen mee in de wind terwijl mijn paard zich in sierlijke bewegingen voort beweegt. Ik zie de spieren spannen en zijn oortjes richten zich als radartjes mijn kant op om zo geen enkele aanwijzing te missen die hij krijgt. Een grote, enge landbouwmachine negeert hij, omdat hij me gelooft als ik hem vertel dat er niks aan de hand is. Hij zou zo voor me door het vuur lopen, al zou ik zoiets nooit van hem vragen. Het is alsof hij dit ook weet. Mijn lieve paard!

Als hij later bij de andere paarden mag staan, loopt hij me nog steeds achterna. Waarom ik er zo gek op ben? Dit zou je zelf allemaal eens moeten ervaren. Een antwoord zou niet meer nodig zijn.

Groetjes,
Rudi en Nanny van den Dijck
Paardentips Magazine

P.s.: De foto van de maand is weer gekozen! Klik hier om de foto te bekijken


Veel mensen verbazen zich erover dat mijn paard trap loopt en met de lift gaat. Dat zijn geen trucjes die ik hem heb aangeleerd. Hij doet al deze dingen omdat ik hem nooit enige reden heb gegeven om te denken dat hij dat niet zou kunnen. GaWani Pony Boy in het boek Paard volg mij.


 

Tip: Unbridled Riding, rijden zonder hoofdstel

In een vorige uitgave van het paardenblad Ros heb je een artikeltje kunnen lezen over onze ontmoeting met Lotje Moerdijk.

Op een foto zag je dat Lotje een sprong maakt met een paard zonder hoofdstel!

Is het verstandig om het zelf ook eens te proberen met mijn paard?
‘Unbridled rijden, schrijft Lotje op haar site, is een (h)eerlijke manier van rijden, gebaseerd op een goede graad van africhting en een mentaal gezond paard. Geen trucs, geen wazige communicatie (termen als Natural Horsemanship gebruik ik liever niet). Veiligheid en fun staan voorop. Rijden met correcte been-, stem- en gewichtshulpen (de basis van de Klassieke Dressuur en Westernsport) en het minimaliseren van de teugelhulpen, tot deze niet langer een onderdeel van het rijden hoeven te zijn.’

Unbridled rijden is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar de voorbereidingen zijn al een goede basis op zich en versterken de band tussen ruiter en paard, verbeteren de prestaties, verhogen het rijgenot voor beiden en het ziet er gewoon keigaaf uit!

Op elk gewenst moment de controle behouden is zo’n beetje het allerbelangrijkste bij Unbridled Riding. Een belangrijk item hierbij is het onmiddelijk en onvoorwaardelijk stoppen en halthouden.

Wie nooit zonder hoofdstel heeft gereden, kan zich er geen voorstelling van maken. Wie eenmaal geproeft heeft, raakt er volgens Lotje verslaafd aan.

Met simpele aanwijzingen op de hals, waarbij we het verschil tussen een bocht en een zijgang kunnen aangeven, het stoppen vanuit snelheid kracht bij kunnen zetten en voor onszelf het gevoel van controle op kunnen wekken. Gewoon rijden alsof we wel met hoofdstel rijden, maar dan zonder…

Als je op deze link klikt, kan je meer lezen over het unbridled rijden.

Tip: Kijk zeker ook eens naar het stukje over veilig in het bos rijden.

Wist je dat? Let it snow!

Ik zag op het nieuws dat we weer een record hadden qua warmste maand sinds de metingen worden bijgehouden. Voor mij persoonlijk niet zo’n probleem. Wat dat betreft mag de winter voor mij overgeslagen worden en beginnen we meteen weer aan de lente.

Nu kreeg ik van goede vrienden die in Noorwegen wonen het volgende plaatje te zien!Oscar toont hier trots zijn Noorse draver, die voor een slee door pakken sneeuw heen ploetert. Er ligt op dit ogenblik een pak sneeuw in Noorwegen! Als ik dat plaatje zo zie dan heb ik meteen zoiets van: ‘Hm, als het nu hier zo zou sneeuwen, dan mag het wel even.’ Zo rond de kerstdagen dan. Een paar dagen en dan vlug weg ermee en op naar de zomer 🙂

Wat een contrast, want ongeveer op hetzelfde ogenblik dat ik de foto’s van mijn vrienden in Noorwegen bekijk, lees ik een berichtje van vrienden die in Kwazulu Natal (Africa) wonen met de melding dat het daar erg warm en klam is op dit ogenblik.

Op dit moment, terwijl jij dit leest, zit er waarschijnlijk ergens een Paardentipper dezelfde tekst te lezen met een korte broek aan en een gekoeld drankje naast zich, terwijl weer ergens anders iemand net haar skipak heeft uitgetrokken en met verkleumde handen om een kop koffie meeleest. Wat wordt de wereld plots toch klein. 


Wij vinden het geweldig dat we sinds 2002, want zolang versturen we Paardentips Magazine al, zoveel trouwe lezers hebben. We zijn er erg trots op dat we zoveel steun van de lezers krijgen en genieten nog elke dag van de vele lieve mailtjes.  

Op naar de volgende magazines!
Misschien staat jouw tip of verhaal er de volgende keer ook bij Klik hier om informatie te sturen.

Heb je nog een kennis die het magazine niet ontvangt? Geef het dan zeker door. Je doet er ons een plezier mee en ook de persoon die het magazine ontvangt.

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

Inhoud:

1. Boekentip: De natuur van het paard
2. Tip: Unbridled Riding, rijden zonder hoofdstel
3. Gedrag: Wat te doen als je een nieuw paard bij de andere wil zetten?
4. Op bezoek: bij HippoTV
5. Wist je dat? Let it snow!

Tip: Wat te doen als je een nieuw paard bij de andere wil zetten?

In het boek Vraag het Monty geeft Monty Roberts een oplossing voor de 150 meest voorkomende problemen met paarden.

Een van de vragen die hij beantwoordt in het boek is de volgende:

Wat te doen als je een nieuw paard bij de andere wil zetten?


Monty antwoordt:
Het is belangrijk om de andere geleidelijk aan het nieuwe paard te laten wennen. Paarden hebben een sociale pikorde. Als jij daar geen rekening mee houdt, kunnen er ongelukken gebeuren.

Je moet ervoor zorgen dat de paarden over een veilig hek heen met elkaar kunnen communiceren en vriendschap sluiten. Pas wanneer je merkt dat het oude paard en het nieuwe paard volkomen op hun gemak zijn bij elkaar mag je proberen om ze bij elkaar in de wei te zetten. Dat kan twee of drie dagen duren, maar ook wel twee of drie weken.

Heb je geen weide of stevig hek dan kan je dezelfde situatie creëren, bijvoorbeeld met behulp van een box. Zet het oude paard buiten de box en het nieuwe erin. Zorg ervoor dat ze hun hoofd over de opening kunnen steken om contact te maken met elkaar.

Je kan ook schriklint gebruiken. Een strook van 5 cm breed waar stroomdraden doorheen lopen. Dit lint is speciaal gemaakt voor paarden. Er staat maar weinig spanning op, zodat de paarden bij contact met de draad een kleine tinteling voelen. Paarden zijn hier heel gevoelig voor en zullen snel leren dat ze erbij uit de buurt moeten blijven.

Het is een heel effectieve manier om de paarden uit elkaar te houden, terwijl ze elkaar toch kunnen ruiken en zien.

Monty Roberts schrijft: Ik heb paarden bij elkaar op de schoft zien krauwen over dit schriklint heen.

Paarden sluiten vrij snel vriendschap. Als je op je paarden let, zal je zien dat ze naar elkaar toe trekken voordat je het risico neemt om ze samen in de wei te zetten.

Aldus Monty Roberts. Wil je meer vragen en antwoorden lezen van deze paardenman? Klik hier om meer te lezen over zijn boek Vraag het Monty
 

Tips:

Tip 1: 
E-book Toiletteren: Zó steelt jouw paard de show!
Goed toiletteren is een kunst. Ook jij kunt deze kunst in de vingers krijgen!

Informatie over het goed toiletteren van paarden is moeilijk te vinden. Vooral in boekvorm zul je er maar weinig over lezen. Misschien ook wel logisch, want het is namelijk niet makkelijk om bepaalde handelingen met de juiste woorden te omschrijven.

Mijn vrouw (Nanny) stuitte jaren geleden ook op dit probleem. Ze ging op stap en zocht tot ze het wist. Op bezoek bij bekende grooms, even kijken hier, even kijken daar, een cursus, het internet, clinics, je kunt het zo gek niet bedenken of ze heeft het geprobeerd, gedaan of gelezen. Nu, jaren later en heel wat wijzer kun jij daar de vruchten van plukken. Omdat Nanny vaak vragen kreeg als ‘Hoe leg je nou die bepaalde vlecht?’ of ‘Hoe en wanneer moet ik scheren?’ besloot ze anderen te gaan helpen. Doordat ze beroepsmatig (als lerares) al dagelijks bezig is met het onderwijzen van anderen was het voor haar een leuke uitdaging dit met zo’n moeilijk onderwerp als toiletteren te doen.

Al snel bleek dat je toiletteren makkelijker kunt uitleggen door middel van visualisatie, dus kwamen er heel wat foto’s aan te pas. Gestaag kwam er een compleet boek tot stand en ik moet zeggen dat ik erg trots ben op het resultaat! Het is geschreven in makkelijk te lezen taal die goed te begrijpen is, met foto’s die je meteen extra duidelijkheid geven. Alleen rees bij ons nog de vraag:

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze informatie voor iedereen snel en gemakkelijk te verkrijgen is?

Een ‘gewoon’ boek leek ons wel leuk, maar toen dit ter sprake kwam bij een paar vrienden van ons kwam het idee naar voren om het eens via een ebook te doen. Na wat uitleg was het besluit vlug genomen. Dit ebook biedt de gelegenheid om jou in woord en beeld duidelijk te maken wat toiletteren inhoudt en hoe je het zou moeten doen. Klik hier om meer te lezen

Aanbieding: Haal het ebook nu in huis en betaal 12.95 euro ipv 17.00 euro

              Klik hier om het ebook Toiletteren in huis te halen

Voor alle duidelijkheid: Wat is een ebook eigenlijk?
Klik hier voor een overzicht, met instructies voor het gebruik van een ebook

Tip 2:
Eerste paardrijlessen?

Ken jij iemand die binnenkort gaat beginnen aan de eerste paardrijlessen?

De online cursus leerpaardrijden .com zal voor hem of haar een ideale basis zijn voor een goede start.

Klik hier voor een gratis proefles voor jezelf of je vriend(in)

Boekentip: De natuur van het paard

De verschijning van een paard maakt op heel wat mensen een enorme indruk. Dit prachtige dier laat zijn kracht beheersen en sturen door middel van de kleinste aanwijzing van de mens. Dat wij mensen zo’n bijzonder contact kunnen hebben met dit dier maakt dat het voor heel wat van ons een droom is om een eigen paard te hebben. Maar er komt meer bij kijken dan enkel onder de indruk zijn van deze bijzondere verschijning. Een paard graag zien is één ding, maar goed omgaan met een paard is veel belangrijker!

Zelfs als wij fouten maken bij de omgang met het paard zullen we merken dat dit dier heel vergevingsgezind is. Een paard zal heel ver gaan om het ons naar de zin te maken. Hij zal zelfs dingen doen die hij liever niet doet. Dit kan uiteindelijk leiden tot gedragsproblemen.

Maar zo ver hoeft het niet te komen. Als wij gaan kijken naar waar een paard behoefte aan heeft, naar hoe hij van nature in elkaar zit, dan zal je merken dat je dingen ook op een veel begrijpelijkere manier van hem kan vragen. Het paard zal niet in conflict raken met zichzelf en in plaats van enkel zijn plicht te doen, zal hij met plezier voor je werken. Hij begrijpt namelijk ook wat er van hem gevraagd wordt!

Dr. Marthe Kiley-Worthington is een specialist op het gebied van het gedrag van het paard. Met het voor haar vanzelfsprekende gevolg dat ze ook een echte paardenliefhebber is. Bij Dr. Marthe staat de wetenschap in dienst van haar dierenliefde. Ze is er dan ook van overtuigd dat de wetenschappelijk kennis over het paard kan helpen een paard beter te begrijpen en te trainen. Zowel professionele paardenmensen als hobbyisten kunnen volgens haar tot een betere onderlinge verstandhouding komen als ze het paard ook via de kennis uit de wetenschap gaan bekijken. Daarom heeft ze een boek geschreven waarin ze op een wetenschappelijke manier uitlegt hoe wij een paard beter kunnen leren begrijpen. Ze gaat dieper in op problemen die kunnen ontstaan en zoekt de oplossing en reikt deze de lezer aan. Ze onderbouwt haar informatie regelmatig met resultaten van verschillende onderzoeken. Waar nodig zal ze je ook tips en advies geven om dingen te verbeteren.

Bij het lezen van dit boek zal je merken dat Dr. Marthe naast wetenschapper ook een echte paardenliefhebber is. Hierdoor zal de manier waarover ze over paarden schrijft heel herkenbaar zijn en niet te wetenschappelijk overkomen.

Zelfs als je al bijzonder veel van paarden weet, zal je hier en daar nog dingen oppikken die je kennis en de relatie met paarden zal verrijken. Dat is nu precies wat de schrijfster van dit boek hoopt te bereiken.

Over het boek:
Ik werk al lang met paarden en dacht echt dat ik redelijk veel van ze begreep. Maar het lezen van dit boek van Marthe Kiley-Worthington heeft me toch geraakt en meer inzicht gegeven in de wonderbaarlijk meegaande natuur van het paard. De welwillendheid en het geduld van deze edele dieren met ons mensen is soms nauwelijks te bevatten, maar verdient alleen al daarom ons respect en liefde. Dit boek is een aanrader voor iedereen die zich paardenliefhebber noemt. Het is vlot en vanuit het hart geschreven door een eigengereide wetenschapster, die er volgens mij in geslaagd is haar grote kennis over en liefde voor paarden in dit boek te verenigen. De natuur van het paard kan niet anders dan bijdragen aan een betere communicatie -en daarna aan een betere samenwerking- tussen paard en mens.
Lies Beukers

In dit boek lees je o.a. meer over:

 • De gevoelige plaatsen van het paard. Het is belangrijk dat wij weten welke aanraking aangenaam is voor een paard en welke niet.
 • De smaak van het paard. Dit deel kan je meer inzicht geven en helpen bij bijvoorbeeld het aanzetten tot eten.
 • De reuk en het gehoor, waarom dit belangrijk is bij het sociaal gedrag.
 • Het zicht, het belangrijkste zintuig.
 • De werking van de hersenen.
 • Paardentaal, over hoe paarden communiceren en waarom ze dat doen wat ze doen. Dit deel is heel uitgebreid omdat de schrijfster veel dieper ingaat op bepaald gedrag en houdingen van het paard uitlegt. Als je de betekenis van bepaalde bewegingen snapt, kan dit je helpen te begrijpen wat het paard je hiermee duidelijk wil maken. Je zal bij het lezen merken dat het soms maar kleine aanwijzingen kunnen zijn.
 • Het seksueel gedrag. Het is een nogal gecompliceerde aangelegenheid waarbij dit boek heel wat helderheid kan brengen. Dit gaat van het gedrag van de hengst tot het gedrag van de merrie en het veulen.
 • Waarom paarden sociaal zijn en welke invloed dit heeft op hun gedrag. Je leest ook hoe paarden in dit verband met elkaar en mensen omgaan. De banden zijn vaak hecht en duurzaam.
 • Een paard grootbrengen.
 • Eetgedrag en de spijsvertering.
 • Grazen en het beheren van grasland.
 • Over hoe paarden leren. Deze kennis helpt je bij het aanleren en de training van het paard.
 • Gedragsproblemen. Hier wil de schrijfster je laten inzien dat gedragsproblemen voornamelijk door de omgeving bepaald worden en dat het symptomen zijn van tekortkomingen.
 • Stereotiep gedrag en de oorzaken.
 • Paardenwelzijn.

Het boek De Natuur van het Paard:
Observeren
, begrijpen, leren en trainenPrijs
24,95 euro

Klik hier om het boek in huis te halen


Garantie:
Wil je meer weten over de natuur van je paard? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het zal je zeker bevallen. Haal het boek via ons in huis en we geven je de niet-goed-geld-terug garantie. Ontvang het boek, lees het en bevalt het je alsnog niet dan mag je het tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat terug ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

Op bezoek: bij HippoTV

Ik (Rudi) ben laatst een kijkje gaan nemen achter de schermen van de Vlaamse digitale tv zender over paarden, HippoTV. Echt tof om het allemaal van zo dicht te mogen meemaken.

Het was eigenlijk de bedoeling dat ik een indruk zou krijgen van wat televisie maken precies allemaal inhoudt. Ik kan zeggen dat dit wel gelukt is. Van de voorbereidingen naar de opname tot montage en de uitzending. Ik mocht het allemaal live meemaken.

Tijdens de opnames werd er zelfs melding gemaakt van mijn aanwezigheid in de studio. Je kan dit gedeelte van de uitzending terug vinden op de site van HippoTV. Natuurlijk nodig ik je uit om de hele aflevering eens te bekijken. Het gedeelte waar ik het over heb, komt in het slot van de uitzending. Klik hier om te kijken

Dagen als deze zijn voor mij persoonlijk even een uitdaging. Zo achter de pc zitten en schrijven over paarden is minder confronterend dan plots een camera onder je neus te krijgen. Maar het viel me allemaal gelukkig heel erg mee. Tenminste de kennismaking met het bedrijf…

Toen ik een boodschap mocht inspreken voor de kijkers van HippoTv werd het me des te meer duidelijk dat televisie maken niet iets is wat je zomaar even doet. Terwijl je naar de camera moet kijken, mag je aandacht niet afgeleid worden door mensen om je heen die nog een kabeltje goed leggen. Dus opname opnieuw Rudi! Nieuwe opname start, op de camera letten, op de camera letten, gaat het door mijn hoofd. Wat moest ik ook alweer zeggen? Eeeuh… opnieuw! Na een paar pogingen staan de paar zinnetjes die ik mag zeggen redelijk op band. Wat spannend. Dat was even heel anders! Petje af hoor voor de medewerkers van HippoTV.

Het volledige verslag zal je heel waarschijnlijk in een van de volgende nummers van Ros magazine kunnen vinden.

Typ-hier-de-titel

Ziek paard
Het paard van een manegehouder was ziek geworden. De man had de dierenarts laten komen en wachtte nu in spanning af wat er ging gebeuren. De arts kwam naar hem toe en vroeg om een schroevendraaier. Vijf minuten later had hij een tang nodig en na nog eens vijf minuten vroeg hij om een hamer en een beitel. “Mijn hemel!” riep de manegehouder, “Wat is er met mijn paard aan de hand?”

“Geen idee,” zei de dokter. “Ik moet er eerst voor zorgen dat ik mijn tas open krijg”.