Hoi [%name%],

In het vorige magazine heb je kunnen lezen dat Rolf en Heleen een bezoekje zouden brengen aan hun familie in Nederland. Op de terugreis naar Frankrijk zijn ze even bij ons een kijkje komen nemen. Dat is ondertussen gebeurd. Het was leuk om hen weer eens in levende lijve te ontmoeten. Ze vonden het zo grappig dat ze in Nederland lezers van Paardentips waren tegen gekomen die al wisten dat ze bij ons een lekkere puntzak Vlaamse frietjes zouden krijgen, na een tochtje door de Limburgse omgeving. Ja, de paardenwereld is soms klein.

Het regende, maar dat hield ons niet tegen. Een dikke jas aan, een paar menschorten en daar gingen we dan. Jorrit de Fries met de oortjes gespitst naar achteren om zo de woorden op te kunnen vangen die hij zo graag te horen krijgt in de koets. Als hij even mag, dan toont hij graag hoeveel plezier hij zelf beleefd aan een rondje met de koets. Ik voelde me weer de koning te rijk en onze gasten genoten zichtbaar mee. Wat ik eigenlijk wel knap vind van mensen die gewend zijn alles vanaf de rug van het paard te beleven. Vaak blijkt het best beangstigend te zijn voor ruiters en amazones om even geen controle te hebben en te vertrouwen op een paard dat voor een voertuig staat ingespannen waar zij dan op zitten.

Ik heb mijn vrouw Nanny ook wel eens de leidsels in handen gegeven, maar ook zij heeft dan zoiets van: ‘Doe jij dat maar, geef mij maar een zadel!’

Het leuke van een rit met de koets is dat je met meerdere mensen kan genieten van een paard. Zielig zo’n zware koets? Nee, echt niet. Ik heb het een andere keer aangetoond door de koets zelf verder te trekken met een paar mensen erop. Een moment waarop mijn vrouw graag even liet zien dat een koetsier ook een menzweep bij de hand heeft. Leuk voor de omstaander, maar voor mij meteen een extra bewijs dat het geen gereedschap is om te straffen. Wat kan dat pijn doen zo’n tik op je achterste!

Hoe dan ook, het is even moeilijk om het aanzetje te nemen om de boel in beweging te krijgen, maar zodra de koets loopt, is het verbazend hoe makkelijk het allemaal gaat. Dus voor een beetje paard geen enkel probleem.

Om het verhaal niet te lang te maken. We hebben weer genoten. Na afloop lekker opwarmen en samen met Rolf even ‘nen Belse Frut’ gaan halen. Nu ik er aan denk, dat wordt vanavond weer friet!

Rolf en Heleen zaten weer vol plannen en na het afscheid hebben we afgesproken dat we over niet te lange tijd de verwezenlijking ter plaatse gaan bekijken. Dat wordt weer leuk!

Voor jou zijn we ondertussen ook met veel plezier aan het werk gegaan. Het resultaat: alweer een nieuw nummer van het Paardentips Magazine.

Groetjes

Rudi en Nanny van den Dijck

Paardentips Magazine

P.s.: Deze week ga ik (Rudi) een bezoekje brengen aan de opnamestudio van HippoTV. Een digitale zender die zich richt op de paardenliefhebber. Ik ben erg benieuwd hoe het er allemaal aan toe gaat. Dus later hier meer over 😉

Als je hier klikt kan je kennismaken met de site van HippoTV en zie je meteen hoe onze online cursus leerpaardrijden bijzondere aandacht kreeg.


Witte paarden hebben veel stro nodig. Voor een mooie vrouw moet je wel eens een extra centje uitgeven.


 

Over paarden: Een grote hond!

Het was via de Spaanse veroveraars in de zestiende eeuw dat de oorspronkelijke bewoners van Amerika in contact kwamen met het paard. De Spanjaarden noemden hen destijds Indianen omdat ze in de waan waren aan land te zijn gegaan in India. Een kleine misrekening.

Het is goed om te weten dat voor deze bijzonder ontmoeting, deze inwoners echt nog nooit een paard hadden gezien. Op dat ogenblik waren het honden die hun trouwste metgezel waren bij de jacht of zelfs hulp bij transport. Indianen waren nomaden. Zo trokken ze bijvoorbeeld van een zomerkamp naar een winterkamp. Bij deze verhuizing gebruikten ze de honden als pakdier.

Dus toen ze voor het eerst oog in oog kwamen met het paard legden ze de link met hun honden en dachten ze tegenover gigantische honden te staan. De letterlijke betekenis van het woord paard in hun taal is dan ook zoiets als grote hond, medicijnhond, elandhond, geesthond of mysterieuse hond.

Zo’n grote hond zou hen natuurlijk goed kunnen helpen bij het dragen van hun lasten. Met het paard kwamen er veel nieuwe verbeteringen in het leven van de Indianen. Ze konden tijdens de jacht makkelijker andere dieren benaderen als ze op het paard zaten en op het juiste moment gebruik maakten van de snelheid en wendbaarheid van dit dier. De jacht op hun geliefde maaltje, de bizon, kreeg beduidend meer kans op slagen.

Paarden werden zelfs getraind om zonder ruiter een kudde bizons naar de jagers toe te drijven, terwijl zij ze dan zelf stonden op te wachten op uitgeruste paarden om daarna samen de jacht in te zetten.

Het is ook bekend dat paarden een waardevol ruilmiddel waren onder de stammen. Paarden werden al snel een statussymbool. Een stam met veel paarden had veel aanzien van de andere stammen.

Zo zou een groep van tweeduizend Indianen van de Comamches stam wel vijftienduizend paarden hebben!

Er waren zelfs ingewikkelde fokprogramma’s. Paarden met ongewenste kenmerken werden gecastreerd omdat de beste, snelste en mooiste paarden moesten overblijven.

Tenminste twee stammen fokten op deze manier doelbewust hun paarden. Hierdoor werden hun paarden erg geliefd. De Nez Perce kregen hierdoor zelfs tot vijf keer meer voor hun paarden. Oorsponklijk hoorden deze mensen bij de Palouse stam waardoor hun gevlekte paarden de Palouse werden genoemd. Het nageslacht van deze paarden kennen we tegenwoording onder de naam Appaloosa.

Andere kenners op dit gebied waren de Cayuse Indianen. Hun paarden (vaak grijze, witte en bruine paarden) waren niet de mooiste paarden, maar erg bekend om hun bijzondere uithouding en snelheid. Later werden ze vaak gebruikt bij de Pony Express.

Verder had elke stam zo zijn voorkeuren. De ene wilde niet op witte paarden rijden en de andere niet op zwarte. Hoe dan ook, het was al snel bekend dat de Indianen een bijzondere relatie hadden met hun paarden.

Gedrag: Paard heeft een hekel aan bepaalde geurtjes

In het boek Vraag het Monty. beantwoordt Monty Roberts de meest gestelde vragen die hij tot nu toe gekregen heeft.

Een van de vragen gaat over een paard dat een hekel heeft aan sterke geuren. Geuren zoals vliegenspray’s en ontsmettingsmiddelen.

Monty Roberts geeft in het boek de raad het paard te desensibiliseren. Met andere woorden: je moet het paard leren wennen aan de geur.

Een goede manier hiervoor, met meteen het voordeel dat het paard de vreemde geur niet aan jou koppelt, is het gebruik maken van een automatische dispenser. Je weet wel, zo’n geurverspreider die je bijvoorbeeld op het toilet kan gebruiken. Je kan deze in de meeste hobbyzaken vinden.

Plaats het apparaatje hoog in de stal van je paard. Best doe je dit als het paard er niet is. Op die manier voorkom je dat het paard de link legt met jou en de geur.

Stel het apparaatje zo in dat het elk kwartier een keertje de geur verspreidt.  Volgens Monty Roberts zal je paard eerst aan het geluid wennen en daarna ook aan de sterke geur. Het kan volgensn hem wel een paar dagen duren, maar sommige paarden wennen sneller dan de andere.

Volgens Monty Roberts is dit een goede manier om je paard te leren wennen aan de geurtjes van sprays en spuitbussen.

Tip die hij nog meegeeft: observeer het paard bij het introduceren van de dispenser. Merk je dat het paard te angstig is, zet dan het apparaat eerst verder weg en breng het pas dichter bij als het paard er aan gewend is.

Inhoud:

1. Boekentip: Paard, volg mij
2. Over paarden: Een grote hond!
3. Medisch: Een paardenbeet
4. Wist je dat?: Paardenhaar
5. Gedrag: Paard heeft een hekel aan bepaalde geurtjes

Medisch: Een paardenbeet

Het is eigenlijk te gek voor woorden, maar afgelopen week hoorde ik op de radio een oproep van een man wiens kind net gebeten was door een paard. ‘Wat moet ik nu doen?’, vroeg hij.

‘Naar de dokter!’, dacht ik meteen. Het blijft me soms verbazen welke omwegen er soms genomen worden voordat er verstandige beslissingen genomen worden.

Een beet van een paard heeft vaak bijtwonden met rafelige en gekneusde wondranden. Als je een beet hebt gekregen van een paard spoel je de wond goed uit met lauw water van de kraan. Je mag zelfs zeep gebruik om wondjes uit te wassen.

Als de wond groot is, kan je deze na het uitwassen het best afdekken met een schoon verband of doek. Bel daarna de dokter voor advies. Wachten zorgt alleen maar voor risico op besmetting. In de meeste gevallen zal een bijtwond niet gehecht hoeven worden. De arts zal beoordelen of hechten nodig is. In sommige gevallen zal hij dit zelfs bij grote wondes niet doen, omdat  via speeksel en vervuiling bacteriën de wond binnen kunnen dringen. Door de wond te hechten zouden dit vuil en bacteriën niet meer naar buiten kunnen. Dat verhoogt  dan de kans op een ontsteking. Om deze reden besluit een arts soms dus ook grotere wondes open te laten.

Soms zal de arts je een antibioticakuur voorschrijven om infecties te voorkomen. Maar tegenwoordig wordt het gebruik van antibiotica te beperkt.

Bij elke bijtwond is er ook kans op de infectieziekte tetanus. Afhankelijk van de laatste inenting zal de arts je een herhalingsprik geven. Vooral voor paardenmensen is het belangrijk een inenting tegen tetanus te halen!

Volg het advies van de arts op en hou vooral de komende dagen de wond goed in de gaten. Indien nodig zal je op cotrole moeten komen bij de arts.

Hoe dan ook. Ouders, leer je kinderen dat een paard geen kermisattractie is en dat het in sommige gevallen zijn uitvlucht zal zoeken door een beet of trap.

En in sommige gevallen: Kinderen, let op je ouders en maak ze duidelijk hoe het moet! Niet iedere papa of mama leest Paardentips 😉

Tips:


Tip 1:

Cadeautip!
Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?

Je kan er vandaag nog aan beginnen!

Je ontvangt elke week via mail informatie die je op weg helpt een goede ruiter of amazone te worden

Online cursus leerpaardrijden. Met gratis proefles!

Kijk op leerpaardrijden. com voor meer info


Tip 2:
Poetskoffer
Cadeautip! Poetskoffer van het merk Curver gevuld met poetsset, samen met ebook Toiletteren voor een ongelooflijk scherpe prijs!

Klik hier om meer te lezen

Tip 3:
Ben je tevreden over het werk van Paardentips Magazine?
Help ons om het verder te zetten en breng andere paardenliefhebbers op de hoogte van dit magazine. Ga naar de site en geef daar de naam en email in. Laat aub deze personen even weten dat ze het magazine dankzij jou ontvangen. Alvast bedankt!

Boekentip: Paard, volg mij

Alles wat we doen, beïnvloedt alle andere levende dingen’, zeggen de Indianen. Daarom ook dat ze steeds heel beredeneerd beslissingen maakten. Ze vonden het dan ook hun verantwoordelijkheid elke benadering tot het paard op een zo’n natuurlijk mogelijke manier te doen. Zonder enige negatieve invloed en met respect en geduld. Door deze instelling ontstond er een bijzondere vorm van communicatie. Je mag gerust zeggen dat de hype rond natuurlijk gedrag van het paard eigenlijk al heel oude wijsheid is. Indianen wisten namelijk al vele honderden jaren terug wat natuurlijk paardrijden en omgaan met paarden is. De stammen leefden letterlijk samen met hun paarden en kregen door de jaren heen een bijzondere band, inzicht in het gedrag en de omgang. De blanken die kennis maakten met de Indianen te paard waren erg onder de indruk van hun vaardigheden als ruiter en hun bijzondere relatie met dit dier. Ze leken wel één te zijn met hun paarden.

GaWaNi Pony Boy is gemengd bloed Tsa-lagi, maar volbloed mens. Na zijn studies reisde hij drie jaar lang met een groep Indiaanse drummers door de Verenigde Staten om bijvoorbeeld de culturele evenementen van zijn Indiaanse familie bij te wonen. Tijdens deze jaren kreeg hij veel contact met mensen die nog veel oude en waardevolle kennis over het paard bezaten. Het sprak hem allemaal bijzonder aan en daarom verzamelde Pony Boy de ideeën, methoden en technieken en ging ze toepassen.

Door de oude manier te combineren met zijn eigen inzicht en trainingsmethode kreeg hij bijzondere resultaten.

Door de jaren heen werd Pony Boy in Amerika zelfs een van de meest gevraagde gastsprekers bij mensen die zich verzamelen om meer informatie te krijgen over het natuurlijk gedrag en de juiste omgang met paarden.

Pony Boy deelt met hen de Indiaanse manier van Natural Horsemanship.

De basis hiervan: Paard en ruiter horen één te zijn en een relatie van vertrouwen, harmonie en respect te hebben.

In een schitterend boek beschrijft GaWaNi Pony Boy de traditionele trainingsmethoden van zijn voorouders, de eerste grote ruiters van Amerika. Methoden die laten zien dat het gebruik van gezond verstand en eeuwenoude wijsheid tot een bijzondere relatie kan leiden met een paard.

Internationaal befaamde fotografe Gabrielle Boiselle heeft duidelijk haar kunnen naar voren gebracht bij het maken van de foto’s die in het boek gebruikt zijn.

Het boek Paard, volg mij: Indiaanse natural horsemanship is een inspirerend boek voor ruiters en een feest voor liefhebbers van paarden en Indiaanse cultuur.

Paard, volg mij is niet ‘zo maar weer een paardenboek’. Het laat zien hoe jij een relatie met je  paard kan opbouwen zoals de Indianen dat deden. Daar is volgens Pony Boy niet eens veel voor nodig: alleen op een andere manier kijken naar je paard en… tijd doorbrengen met je paard.

Indianen leerden het snel, hun respect voor en inzicht in alles wat met de natuur te maken had, gaf ze al snel een grote voorsprong op de blanken, die ver van de natuur af stonden (in veel gevallen nog altijd staan).

Het boek: Paard, volg mij
Indiaanse Natural Horsemanship

Verkoopprijs: € 24,95
Klik hier om het boek in huis te halen

Garantie:
Bevalt deze omschrijving je? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het zal je zeker bevallen. Haal het boek via ons in huis en we geven je de niet-goed-geld-terug garantie. Ontvang het boek, lees het en bevalt het je alsnog niet dan mag je het tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat terug ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

Wist je dat?: Paardenhaar

Al eeuwen wordt paardenhaar door de mens toegepast en gebruikt voor verschillende doeleinden.

Even een greep uit de manieren waarop paardenhaar gebruikt of verwerkt wordt:

  • Wist je dat paardenhaar ook wel eens gebruikt wordt voor het vullen van matrassen? Paardenhaar is van nature een heel goed ventilerend materiaal. Omdat matrassen vaak vocht opnemen, is het vullen van het matras met paardenhaar een goede manier om het matras te ventileren. Angelina Jolie zou op een matras slapen gevuld met paardenhaar. Kostenplaatje van het matras: 48.000 euro!
  • Strijkstokken voor instrumenten zoals bijvoorbeeld een viool wordt paardenhaar opgespannen en brengt het strijken over de snaren prachtige klanken voort, bij een geoefende hand dan toch.
  • Tegenwoordig kunnen de haren van je paard zelfs verwerkt worden in sieraden.
  • Voor het reinigen van een cabriokap van je auto is een borstel van paardenhaar ideaal. Deze borstels zouden precies de juiste hardheid hebben.
  • Als een paard een dunne of te korte staart heeft, kan je die laten verlengen met extensions van echt paardenhaar!
  • Paardenhaar wordt ook wel eens verwerkt in stoffen voor meubels.
  • Kunstschilders werken vaak graag met een penseel waarvoor paardenhaar is gebruikt.
  • Ook de modewereld verwerkt paardenhaar in stoffen. Stoffen die gebruikt worden bij het maken van bijvoorbeeld luxueuze tassen of hoeden.
  • Vroeger gebruikten ze zelfs paardenhaar bij het bepleisteren van muren!
  • In de duurdere dartborden zit paardenhaar verwerkt.

Zo zie je maar weer dat het paard op meerdere manieren bijzonder is!

Typ-hier-de-titel

Over de online cursus leerpaardrijden:

Prettig om te lezen!
Hartstikke leuk ! Vooral dat stukje over het leiden. Ik ben zelf instructrice, heb vroeger op een manege gewerkt. Met een paard lopen, werd je meestal niet geleerd. De toon is ook prettig! Ga zo door.

Anita Westerhuis, Zwinderen (Drenthe, NL)


Mijn mening over de cursus voor beginnende ruiters?
In één woord GEWELDIG !!

Ik rijd zelf al zo’n 15 jaar en mijn vriend vond het zo interessant dat hij enkele maanden geleden ook is begonnen met rijden.

Ik ben voor hem toen op zoek geweest naar een dergellijke curcus waar alles duidelijk,maar niet op een kinderlijke manier wordt uitgelegd.Helaas heb ik niks kunnen vinden.

Jullie curcus lijkt me een goed begin voor alle beginnende ruiters. Er word duidelijk uitgelegd wat ruiters wel en niet moeten doen maar vooral ook waarom. Uit ervaring met mijn vriend en de mensen die bij hem in de les rijden, zie ik dat er in de les veel aandacht is door de instructeur maar dat er op de beginnende ruiters op stal toch vaak niet weten hoe ze met het paard om moeten gaan en waarom paarden sommige dingen doen.

Jullie cursus is de uitkomst voor zulke ruiters.

Linsey Beekman, Veldhoven (NL)

Klik hier om voor een gratis proefles!


De cursus kwam eerder in het nieuws op tv!
Klik hier om het filmpje te bekijken