Hoi [%name%],

Onze paarden beginnen stilletjes aan weer te veranderen in beertjes. Dan heb ik het natuurlijk over hun vacht. De dikkere vacht doet hun uiterlijk flink veranderen. Ik vind het altijd weer bijzonder te zien hoe verschillend het uiterlijk van de paarden kan zijn als je ze in de winter bekijkt en in de zomer. Dit is natuurlijk niet voor niks, het kost me ’s morgens al wat meer moeite om mijn eerste stap buiten de warme dekens te steken. Op de paarden maken de temperatuursverschillen weinig indruk. Ze blijven nog steeds de vrolijke speelvogels. 

Tussen Fredy en onze Fries Jorrit gaat het bijzonder goed. Fredy, de lesgeefster van Nanny, vroeg ons laatst of ze eens wat extra grondwerk mocht doen met hem. Daar zeiden we natuurlijk geen nee tegen. Fredy heeft al wel eens wat geschreven voor de lezers van Paardentips. Klik hier als je het nog eens wil bekijken.

Ondertussen is Fredy al fanatiek bezig. Regelmatig zie ik ze in een flits voorbij komen en vaak is ze al klaar voor ik het weet. Het gaat dan, zoals ze zegt, even om de puntjes op de i te zetten. De dag tevoren heeft ze een oefening gedaan, die ze dan even komt bevestigen. Als het dan goed gaat, stopt ze gewoon. Zo weet ik meteen dat het paard het begrepen heeft, zegt Fredy dan. Meer moet dat niet zijn. Morgen is er weer een dag.

Hopelijk is het zaterdag droog, want dan komen Rolf en Heleen uit Frankrijk op bezoek. Jorrit moet dan alweer aan het werk. Een rondje door de Limburgse bossen zal Rolf en Heleen wel overtuigen dat je het zo ver niet moet zoeken om je als God in Frankijk te voelen 🙂
 

Groetjes,

Rudi en Nanny van den Dijck
Paardentips Magazine

Ps.: Via dit magazine valt er weer heel wat te bekijken en te lezen. Ook deze keer hebben we weer een leuke foto van de maand voor je uigekozen! Klik hier om hem te bekijken


Uit de oude doos: Wie soeckt peert of wijf sonder gebreecken, die magh het werck wel laten steecken.


Wist je dat?: De breekboom

Na een paar ernstige ongelukken met paarden in de samengestelde wedstrijdsport eind jaren negentig werd er een commissie samengebracht om de ongelukken te onderzoeken. Bij het onderzoek kwam naar voren dat er veiligere elementen moesten gebruikt worden bij de hindernissen. Elementen die bij een bepaalde druk buigen, verplaatsen of breken.

Na heel wat testen, werd er een boom ontwikkeld die onder bepaalde druk breekt. Bij een breuk is het natuurlijk belangrijk dat de breukvlakken niet scherp zijn. De breekboom die nu gebruikt wordt, bestaat uit een holle kartonnen koker met een sterke plastic coating.

Het paard ziet het verschil niet, maar zal door deze uitvinding minder kans op kwestures hebben bij een ongeval. Ook voor de parcoursbouwers is het erg fijn om met de breekboom te werken. Vanwege het lichte gewicht zijn de breekbomen makkelijk te hanteren.

Meer lezen over samengestelde wedstrijden? Je vindt het in het Basisboek Eventing. (klik op de link voor meer)

 

Lezerstip: Stichting Paard in Nood

Paardentipster Céline bracht ons Stichting Paard in Nood onder de aandacht.

Zoals je wel kan vermoeden, krijgen we heel wat aanvragen van mensen die allerlei projecten en evenementen onder de aandacht willen brengen bij de lezer van Paardentips. Echt veel! 😉

Toen ik de site bekeek, kon ik het toch niet laten je er even van op de hoogte te brengen…

Paard in Nood geeft paarden een nieuwe kans. Paarden die anders naar de slacht zouden gaan of een spuitje krijgen. Het gaat om paarden zonder economische of functionele waarde. In de praktijk komt het erop neer dat de ze niet meer bereden kunnen worden.

Voor oude paarden zijn er rusthuizen, meestal met een minimale leeftijdseis van 20 jaar of ouder. Voor jongere dieren is er vrijwel niets, daarom behoren net de jongere paarden tot de doelgroep, paarden die te slecht om te rijden zijn, maar te goed om te sterven. Paarden die nog een heel leven voor zich hebben. Meestal gaat het om paarden die voor de sport gehouden werden.

De stichting kijkt naar de mogelijkheden i.p.v. naar de beperkingen. Een mens in een rolstoel kan geen marathon lopen, maar wel nog rolstoelvolleybal. Deze houding passen wij ook toe op de paarden: plezier, welzijn, (vol)waardigheid, afgestemd op de fysieke en mentale mogelijkheden. De paarden worden evengoed getraind, rekening houdend met elke individuele beperking. Maar er worden ook ontspannende activiteiten als wandelen, masseren, vrijheidsdressuur, clickertraining etc. gedaan.

Elke week wordt er wel een paard aangeboden. Paard in Nood kan helaas niet altijd elk paard zelf opnemen, er is eenvoudigweg niet voldoende plek en geld. De stichting helpt wel met het zoeken naar een goede oplossing voor mens en paard. De ervaring heeft geleerd dat er door advies en gebruik te maken van het uitgebreide netwerk, vaak goede oplossingen te vinden zijn waar de eigenaar en het paard bij gebaat zijn.

Klik hier om de site te bezoeken

Inhoud:

1.Boekentip: Hoe beweegt uw paard?
2.Wist je dat?: De breekboom
3.Tip: Training tussen de lange leidsels
4.Op bezoek bij: Roel Breeur, cutting
5.Lezerstip: Stichting Paard in Nood

Tip: Training tussen de lange leidsels

Als je paard regelmatig gelongeerd wordt, dan kan je hem ook leren te lopen aan de lange leidsels.

Bij de Spaanse rijschool hoort het bij de training en kan je vaak bij demonstraties zien hoe het paard oefeningen uitvoert aan de lange leidsels.

Een voordeel van werken aan de lange leidsels kan ook naar voren komen bij de lessen. Een instucteur kan de ruiter of amazone op het paard laten zitten, terwijl het paard tussen de lange leidsels loopt en aanwijzingen krijgt van de instructeur. Ideaal bij beginnende ruiters. Zij kunnen dan bijvoorbeeld extra hun aandacht richten op een goede zit. Ook het aanleren van de balans in een wending zonder dat er zelf hulpen moeten gegeven worden, kan op deze manier.

De instructeur staat net achter het paard en kan op deze manier goed zien wat er tijdens de oefening gebeurt en extra aanwijzingen geven op het juiste moment.

 

Tips:

Tip 1:
Wist je dat wij, Rudi en Nanny, ook een magazine maken speciaal voor hondenliefhebbers? De naam is, je raadt het al, het Hondentips Magazine!

Klik hier om naar Hondentips te gaan.

Tip 2:
Tip een vriend of vriendin! Vind jij het fijn om Paardentips Magazine te lezen? En denk je dat je vriend of vriendin het ook leuk zou vinden? Stuur dit magazine-emailtje of de URL van onze site dan gerust door! Misschien wil hij of zij ook wel lid worden van Paardentips Magazine.

Tip 3:
Wij zijn altijd heel erg blij met de tips en ideetjes die we van andere paardenvrienden ontvangen. Wil jij ons helpen om Paardentips Magazine nog bekender te maken? Heb jij een goed idee of een tip? Heb jij iets leuks te delen met de andere paardentippers? Laat het ons dan weten via het contactformulierTip 4:
Het boek: Beter Paardrijden kun je leren

Verbeter je ruitergevoel, je zit en je communicatie met je paard!

Dit boek is een aanrader voor zowel de beginnende als de gevorderde ruiter en hun instructeurs. De beginnende ruiter zal vooral zijn lichaamsgevoel verbeteren. De gevorderde ruiter kan fouten in zijn rijden opsporen en verhelpen. Voor de instructeur zijn aparte tips opgenomen waarmee je zeker je lessen kunt verbeteren.

Klik hier voor meer info

Boekentip: Hoe beweegt uw paard?

Bevorder de kwaliteit van de beweging van je paard en benut zijn volledige capaciteiten.
Leer waarom het paard beweegt zoals hij beweegt.
Waarom het goed is om je te verdiepen in de beweging van je paard? Rijden is toch veel leuker?
Als je weet hoe je paard is gebouwd, hoe zijn botten, spieren en ligamenten samen werken en hoe al zijn bewegingen worden beïnvloed, dan wordt het rijden extra leuk!

Hoezo? Als jij leert begrijpen hoe je paard beweegt, kan jij op een gezonde manier paardrijden, of je nu lekker in het bos wil gaan rijden of het optimale uit je training wil halen. In beide gevallen is het erg nuttig om te weten welke invloed jouw arbeid met het paard heeft op het gestel en de gezondheid. De kennis geeft je zoveel informatie dat je de training zo kan samenstellen dat je weet dat je niet teveel van je paard vraagt. Dus blessures kan voorkomen. Daarbij bevorder je de souplesse waardoor je paard beter gaat bewegen en je rijstijl letterlijk met sprongen vooruit gaat. Ook bij de recreatieve bosritten is het natuurlijk goed om blessures te voorkomen. Een keer lekker een galopje en een sprong is zeker leuk. Weet dan zeker dat je bij het paard niks forceert.

Het boek Hoe beweegt mijn paard? Is een boek dat iedere paardenliefhebber in zijn boekenkast zou moeten hebben staan. Instructeurs en andere profs zullen er na het lezen nog regelmatig met veel interesse naar terug grijpen om als naslagwerk te gebruiken. Maar ook de ruiter en amazone die graag echt wil leren hoe je het beste uit je paard haalt, zal veel aan de informatie hebben.

    

 

Als je op zoek bent naar paardvriendelijke methodes voor de training en omgang met je paard, dan zal je vaak veel overeenkomsten zien bij al de verschillende visies die er gedeeld worden. Toch zijn er soms ook flinke tegenstrijdigheden. Wat is nu waar? Als je weet hoe het paardenlichaam beweegt, waar het toe in staat is en waar de grenzen liggen, kan je op een gezonde manier zelf de antwoorden vinden.

Dit boek heeft veel nuttige tips en adviezen die je helpen om de verkregen kennis om te kunnen zetten in de praktijk.

Het resultaat zal zijn dat het welzijn van je paard verbetert, er een optimaal samenspel is tussen jou en het paard waardoor betere prestaties niet lang op zich zullen laten wachten.

Een instructeur zal bij de uitleg van een oefening vaak naar voren halen hoe en waarom een bepaalde beweging invloed heeft op de beweging van je paard, puur omdat het een logische gevolg is van hoe je paard in elkaar zit.

Via dit boek kan je de uitleg letterlijk voor ogen zien.

Het boek ‘Hoe beweegt uw paard?’

 Prijs: 24,95 euro
Klik hier om het boek in huis te halen

Inhoud:
Het boek bestaat uit drie delen

Het eerste deel gaat over de verschillende onderdelen van het spier-skeletstelsel en neemt u mee op een anatomische reis langs de technische aspecten van hoe je paard beweegt. Het is opgezet om je op de hoogte te brengen van de basisprincipes waar verderop in de tekst naar wordt verwezen.

Het tweede deel gaat over verschillende toegepaste aspecten van hoe je paard beweegt, van hoe hij buigt en springt tot hoe hij zijn ledematen beweegt en een silhouet in stand houdt. Dit fundamentele begrip kan zeer nuttig zijn bij het rijden, de training, het analyseren van de manier van lopen, het verbeteren van de prestaties en het verzorgen van je paard.

Het derde deel geeft je suggesties over hoe jij ervoor kan zorgen dat je paard ongehinderd kan blijven bewegen, met speciale aandacht voor het spier-skeletstelsel. Er staan verschillende praktische tips en suggesties in om de bespiering van je paard in een optimale conditie te houden.

Garantie:
Wil jij meer weten over hoe je paard nu precies beweegt? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het zal je zeker bevallen. Haal het boek via ons in huis en we geven je de niet-goed-geld-terug garantie. Ontvang het boek, lees het en bevalt het je alsnog niet dan mag je het tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat terug ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

Klik hier om het boek in huis te halen

P.s. Dit boek is een visuele hulp voor meer welzijn en betere prestaties!

Op bezoek bij: Roel Breeur, cutting

Naar aanleiding van een artikeltje voor het Paardenblad Ros bracht ik afgelopen week een bezoekje aan Roel Breeur. Roel is gespecialiseerd in cutting.

Cutting betekent letterlijk afsnijden. Cutting is een onderdeel in de westernsport waarbij het paard gebruikt wordt om een koe uit een kudde te halen en deze te scheiden van andere koeien. Het paard wordt daarbij aan de losse teugel gereden. Een goed cuttingpaard heeft wat ze noemen ‘cow sence’ en zal reageren op de beweging van de koe. Het paard denkt zelfstandig en reageert dan op de beweging van de koe.

In een van de komende magazines van Ros kan je meer lezen over de bijzondere manier waarop Roel vele jaren geleden in contact kwam met deze bijzondere vorm van paardensport.

‘In Vlaanderen een goede plaats vinden waar je jezelf kan specialiseren in cutting is niet makkelijk,’ vertelde Roel me. ‘Want welke manege heeft ook een paar koeien ter beschikking die je zomaar mag gebruiken bij de training?’

Eerder sprak ik iemand die hetzelfde probleem had. Ze vertelde me dat ze als alternatief wel eens schapen gebruikte en soms een kleinere pony, wat regelmatig voor hilarische momenten zorgde.

Roel kwam in contact met de eigenaars van een veebedrijf. Op dat ogenblik was de markt ingestort en zochten de eigenaars naar extra uitdaging en inkomsten. Samen met Roel gingen ze kijken of ze hun krachten konden bundelen. De ideeën die ontstonden, kregen snel vorm. Stallen werden leeggemaakt en uitgebroken. Vrachtwagens zand werden geleverd voor de rijbak en stilletjes aan begon Roel met het trainen van paarden. ‘Het pluspunt van deze samenwerking was dat ik voldoende runderen had om mee te oefenen’, lacht Roel. We hebben nu zelfs een paar bizons! Ondertussen groeit het werk nog steeds verder, worden stallen uitgebreid enz.

Om te laten zien waar hij over sprak, nam Roel me mee voor een demonstratie in de round-pen waar een paar koeien bij elkaar stonden. Ik moet zeggen, erg leuk om eens te zien en bijzonder dat ik zomaar even een privé voorstelling kreeg. Lezers die Ros magazine ontvangen, kunnen binnenkort een leuke reportage met foto’s vinden van deze ontmoeting met Roel Breeur.

Kan je niet wachten, dan stel ik voor dat je de komende zondag eens een kijkje gaat nemen bij de Flaming Star Ranch, gelegen in het Belgische Hamont-Achel. Daar is vanaf 12.00u een echte cuttingwedstrijd, de NCHAN Lowland Cutting Tour. Je kan dan Roel persoonlijk aan het werk zien. Dit artikeltje is meteen een mooie gelegenheid om hem aan te spreken. Doe Roel dan a.u.b. meteen even de groeten van ons 😉

Typ-hier-de-titel

Solarium goed voor je paard
Een solarium verwarmt de spieren, bevordert de bloedsomloop in de rug, verbetert de spiertonus en vermindert de vorming van melkzuur.Foto en tekst uit het boek Hoe beweegt uw paard?
Klik hier om meer te lezen over dit boek

Trailertraining
Zonder dwang een paard dat zichzelf zal laden, terwwijl jij buiten de trailer de aanwijzingen geeft?


Je ziet het op de DVD Trailertraining.
Klik hier om meer te lezen