Hallo [%name%],

Afgelopen week heb ik nog een stukje grond omgefreesd met een oldtimertje, dat ik na wat puzzelen aan de praat kreeg. Het is een degelijke twee-takt uit 1959 die ongelofelijk veel herrie maakt. Twee versnellingen voorwaarts en eentje om achteruit te rijden. Het  was goed te doen om de machine te voet bij te houden en hier en daar wat bij te sturen bij het omwoelen van de grond. Op een gegeven ogenblik kreeg ik het idee de tweede versnelling eens uit te proberen. Foutje. Wat gaat zo’n ding snel! Gelukkig kon ik nog op tijd ingrijpen, want de frees ging er anders alleen vandoor. De paarden waren niet onder de indruk van mijn geklungel en het lawaaierig ding waarmee ik heen en weer liep over het stuk dat nu even verboden zone is voor hen. Volgend jaar zullen ze me dankbaar zijn. Ze hebben dan weer een extra stukje gras als tussendoortje.

Nu nog een stukje grond inzaaien met gras?
Ja, bij navraag blijkt deze periode ideaal te zijn. Inzaaien van gras kan je het best doen in april ofwel in september. Nu dus. Ik heb een mengeling gebruikt van graszaden die speciaal geselecteerd zijn voor paarden. Nu maar uitkijken naar de eerste groene sprietjes. 


Groetjes
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


“Kan jouw paard hoger springen dan die hindernis?” “Ja natuurlijk, die hindernis kan niet springen!”


Foto van de maand

De foto van de maand is weer gekozen:

Iedereen bedankt voor al de leuke foto’s die we via mail ontvingen.

Het is altijd weer leuk voor ons om ze te kijken, maar o zo moeilijk om er een foto van de maand uit te pikken. Wat een mooie foto’s!

We hebben de knoop doorgehakt en gekozen voor de volgende foto:

Klik hier om de foto van de maand te bekijken

Wist je dat? Hengst castreren of niet?

In het boek ‘De training van het jonge paard’ geeft Richard Maxwell de raad een hengst, tenzij hij geschikt is als dekhengst, te laten castreren. Vooral als blijkt dat je hem niet aan kan.

Hij schrijft: Als je besluit de hengst niet te laten castreren, zal je duidelijk grenzen moeten stellen en mentaal sterk moeten zijn in de beginjaren. Als je een hengst een vinger geeft, neemt hij niet één, maar twee handen!

Los van dit alles geeft hij als raad mee de hengst net zo te trainen als al de andere paarden. Het zal volgens Maxwell wel wat vermoeiender zijn. Een hengst kan volgens hem soms net een peuter zijn. Hengstveulens willen ook graag je persoonlijke ruimte binnendringen. Denk eraan dat jij het recht hebt je te verdedigen, niet agressief, maar met een scherpe tik, duw of por met de elleboog of knie. Gebruik nooit een open hand. Een hand is het gereedschap dat je moet gebruiken als beloning.

Richard Maxwell zegt: ‘Ik zie een hengstenveulen als de dronken collega op een personeelsfeest, die denkt dat hij het gemaakt heeft en onweerstaanbaar is en die je alleen kwijtraakt door bot en duidelijk te zijn.’

Verder geeft Maxwell aan dat het hem is opgevallen dat hengsten veel tevredener zijn als ze de andere paarden kunnen zien en aanraken. Daarom heeft hij nu een gaaswerk dat tussen de boxen zit.

Inhoud:

1. Boekentip: De training van het jonge paard
2. Foto van de maand
3.
Lezersverhaal: De volhouder wint!
4. Tip: Let op met zwembaden
5. Wist je dat? Hengst castreren of niet?

Lezersverhaal: De volhouder wint!

Een 3-tal jaren geleden vroegen Rudi en Nanny in paardentips om ervaringen i.v.m. het aankopen van paarden, ik reageerde toen met de volgende tekst klik hier

Ik was namelijk een perfekt voorbeeld van hoe je vooral niet moet doen en hoe naïef je kan zijn. Leergeld heb ik betaald, da’s een feit wat zeker is.

Ondertussen zijn we enkele jaren verder, de drie paarden die ik toen had zijn er nog steeds: mijn lieve, zenuwachtige, oude spring in ’t veld met arthrose: Riska, de bwp merrie geniet van haar pensioentje; de draver Masha heeft nog steeds zijn kuren maar kan nog altijd met ongelooflijk onschuldige ogen kijken, want 1 zaak is zeker: als er ergens iets loos is dan is er maar eentje die het geweest kan zijn!

Het paardje wat ik eindelijk gekocht had, mijn criollopaardje, is nog steeds mijn droompaardje, zij heeft mij terug het vertrouwen gegeven dat ik verloren was. Ik heb kort na haar dan ook mijn 4de paardje gekocht, een appaloosa merrietje van bijna 2 jaar. Alles wat de andere paarden me geleerd hadden, heb ik met haar kunnen toepassen. Samen met goede hulp heb ik haar zadelmak kunnen maken, dat ging makkelijk want ze was heel meegaand en rustig.

Door omstandigheden kon ik haar echter een tijd niet meer rijden en heb ik ze naar een professionele trainer laten gaan. Dit was met heel veel moeite want een paardje zien vertrekken, ook al komt ze terug, dat is zeer emotioneel!

Elke keer meer dan 100 km rijden om haar te zien en twijfelen of het wel de goede beslissing was.

Ondertussen weet ik zeker dat een paard correct rijden niet makkelijk is, dat het een heel moeilijk gegeven is en grote gevolgen kan hebben op de gezondheid van het paard, zowel fysiek als geestelijk. Ik heb dus, volgens mij, goed gekozen.

Jammer genoeg kijkt men nogal eens meewarend als men vertelt dat men leest over de opleiding van een paard of dat men hulp nodig heeft bij het trainen. De basis is gewoonweg cruciaal, of het nu western of klasiek rijden is. Ik kan alleen maar de raad geven: informeer je zo veel mogelijk en kijk naar de beste trainers ter wereld, hoe doen zij het, wat is hun visie en vooral: als je twijfelt, vraag raad aan diverse goede paardenmensen.

Er doen zich teveel ruiters voor als trainers, met alle respect: een paard trainen vraagt meer dan een blokje om kunnen rijden …. zelfs onder de vele ‘proftrainers’ zijn er nog te veel die vinden dat je het met kracht en intimidatie kan winnen of die niets weten over communicatie en biomechanica van een paard.

Klinkt dit moeilijk??

Tijd dan om er zelf over na te denken: je paard is die moeite waard of stop er anders mee; paarden zijn geen hobby, dat is een levenswijze, anders ga je mountainbiken in het bos, dat is een hobby die je op stal kan zetten in de winter of bij slecht weer!

In elk geval, om terug te komen op mij appalooske, zij doet het enorm goed en dat is niet mijn verdienste, maar van mensen die er echt mee inzitten om het beste uit je te halen, zonder hulp of motivatie is het moeilijk, ik ben dan ook enorm fier op Indy want: we zijn gisteren voor het eerst naar een wedstrijd geweest en meteen in de prijzen gevallen.

Iets wat ik enkele jaren geleden voor volstrekt onmogelijk gehouden had, is nu gebeurd, we hebben een lintje gekregen voor een 2de plaats in western showmanship! En al was het beginnersgeluk, het maakt niet uit, het gevoel om in een prachtige manege te staan en een prijsje te krijgen is onvergetelijk!

En dat is toch waar we het voor doen, ooit het ongelooflijke warme gevoel ervaren dat een dier je kan geven, het gevoel van samenhoren en samenwerken, er samen staan, er samen voor gaan en op dat moment alle problemen van het verleden vergeten en enkel nog dankbaarheid voelen!

Ik wens iedereen zo’n moment toe !

Lut (en Indy, de papa, -Zora, de criollo,- Masha, de draver, – Riska, de bwp-)


Heb jij een leuk verhaal, een tip of weetje dat we mogen delen met de lezers van Paardentips? Stuur het ons dan door via deze link

We bewaren de meeste verhalen die we ontvangen en plaatsen er af en toe eentje in het magazine. Misschien staat jouw verhaal er een volgende keer in?

Bedankt Lut voor je verhaal 😉

Tips:

Tip 1:
Wist je dat wij, Rudi en Nanny, ook een magazine maken speciaal voor hondenliefhebbers? De naam is, je raadt het al, het Hondentips Magazine!

Klik hier om naar Hondentips te gaan.

Tip 2:
Tip een vriend of vriendin! Vind jij het fijn om Paardentips Magazine te lezen? En denk je dat je vriend of vriendin het ook leuk zou vinden? Stuur dit magazine-emailtje of de URL van onze site dan gerust door! Misschien wil hij of zij ook wel lid worden van Paardentips Magazine.

Tip 3:
Wij zijn altijd heel erg blij met de tips en ideetjes die we van andere paardenvrienden ontvangen. Wil jij ons helpen om Paardentips Magazine nog bekender te maken? Heb jij een goed idee of een tip? Heb jij iets leuks te delen met de andere paardentippers? Laat het ons dan weten via het contactformulier

Tip 4:
Het veulen-tipboek

Met tips, informatie, ideeën die je helpen om het leven samen met je veulen, makkelijker, leuker, mooier en helemaal naar wens te maken.

 

Klik hier om meer te lezen

 

Boekentip: De training van het jonge paard

Effectief beleren van veulen tot volwassen paard

Leg een solide basis voor je training en geef jouw jonge paard een zelfverzekerde start in het leven, dankzij een deskundige aanpak en zorgvuldige voorbereiding.

Elk paard waarmee ik te maken krijg, en dat zijn er ondertussen honderden, leert me iets. Ik ben er trots op dat mijn techniek zich daardoor verder ontwikkeld heeft. Hoewel mijn oude manier van doen niet zozeer verkeerd was, heb ik mijn aanpak in de loop der jaren kunnen verfijnen. Die verbeteringen wilde ik delen in een boek waarop mensen zitten te wachten en dat makkelijk te volgen is.
Richard Maxwell

Wil jij een veulen/jong opleren met als basis de kennis van deze vakman? Dan raden we je dit boek aan.

In dit boek worden o.a. de volgende vragen beantwoord:

 • Wanneer begin ik met de omgang met het veulen?
 • Hoe lang en hoe vaak moet ik met een veulen werken?
 • Wanneer en hoe introduceer ik het tuig?
 • Wat doe ik als het paard zich verzet en opstandig is?
 • Hoe kan ik spenen met minimale emotionele stress?
 • Wat voor werk kan ik doen met mijn jonge paard voor het rijp genoeg is om bereden te worden?

Deze en nog andere vragen worden in het boek behandeld. Niet altijd met de bedoeling dat je meteen het antwoord hebt, maar dat je zelf basisprincipes leert begrijpen en problemen kan voorkomen en met eigen inzicht kan oplossen.

Als jij conflict en stress kan voorkomen bij de omgang met je jonge paard door de juiste aanpak, geef je hem de optimale start voor zijn verdere toekomst.

Ook voor de lezers die al een ouder paard hebben gekocht en op problemen stuiten heeft Maxwell mogelijke problemen besproken in dit boek.

Dankzij de stap-voor-stapinstructies kan jij basisvaardigheden opbouwen om deze kennis daarna te combineren tot een trainingsprogramma waarvan de resultaten meteen zichtbaar worden.

In vier aparte hoofdstukken wordt de training op een logische wijze ingedeeld, waardoor jij specifieke problemen, bijvoorbeeld met inladen, kan analyseren en oplossen in elk stadium, ongeacht de leeftijd van je paard.

Inhoud:
Deel 1

Het besluit

Deel 2
Een leerbaar brein creëren

Deel 3
Voorbereidingen op een werkzaam leven

Deel 4
Zadelmak maken en rijden

Even een greep uit de zaken die besproken worden in dit boek:

 • 10 basisprincipes voor veulens
 • Lees je paard. Belangrijk bij een goede communicatie met het paard is het begrijpen van de lichaamstaal.
 • Het apart functioneren van de hersenhelften. Concepten die de hersenhelften kunnen sturen
 • Uitrusting die je nodig hebt bij de training
 • Wat als je de hengst niet laat castreren?
 • Voordelen van een vroege start
 • Halstertraining
 • Leiden
 • Basisomgang
 • Spenen, een bepalende ervaring
 • Vastzetten
 • Desensibiliseren
 • Omgaan met tweejarigen
 • Tips voor lastige tweejarigen
 • Voorbereidingen op de hoefsmid
 • Wassen
 • Scheren
 • Injecties
 • Voorbereiding op trailer laden
 • Trailer laden
 • Voorbereidingen hoofdstel
 • Zadelmak maken
 • Het eerste zadel
 • Het eerste hoofdstel
 • Aanvaarding van het bit
 • Lange teugels
 • Introductie van de ruiter
 • Een jong paard zadelmak maken
 • Rijden vanaf dag 1
 • Praktijkvoorbeelden

Schrijvers:
Richard en Sam Maxwell
, twee toonaangevende Engelse deskundigen en trainers op het gebied van gedrag van paarden.

Het boek: De training van het jonge paard
Effectief beleren van veulen tot volwassen paard

Leg een solide basis voor je training en geef jouw jonge paard een zelfverzekerde start in het leven, dankzij een deskundige aanpak en zorgvuldige voorbereiding.

Prijs: 24,50 euro

Klik hier om het boek in huis te halen

 

 

 

Garantie:
Ook voor dit boek geven we jou onze niet goed-geld-terug-garantie. Spreekt de vorige omschrijving je aan, dan hoef je niet te twijfelen. Haal het boek gerust via ons in huis. Bevalt het om welke reden niet, dan stuur je het tot 100 dagen na aankoop terug. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

P.S.: Een solide basis voor de training van je paard 0-6maanden, 6maanden-3 jaar, + 3 jaar

Tip: Let op met zwembaden

Wat hebben we toch een heerlijke zomer gehad. Mensen met een eigen zwembad zullen waarschijnlijk opvallend meer bezoek hebben gehad tijdens de warmste dagen.

Het gezellige geplons en de geluiden van vrolijke en spelende kinderen in het water moeten we vanaf nu waarschijnlijk opzoeken bij de overdekte en verwarmde baden. Met de koudere dagen in aantocht worden zwembaden leeggemaakt of afgedekt.

Toen ik wat aan het surfen was op het net kwam ik op de site van het Nieuwsblad het volgende berichtje en foto tegen:

In het Nederlandse Boskoop heeft de brandweer zondag een paard uit een zwembad moeten takelen. Het dier was blijkbaar uit zijn weide geraakt, die achter het zwembad ligt.

Het is onduidelijk hoe lang het paard precies in het water zat, maar het dier maakt het goed. “Over het zwembad lag een zeil. Vermoedelijk had het paard niet door dat het doek hem niet kon dragen”, zegt de brandweer. (anp/sam)

Het verhaal herinnerde me eraan dat ik ons (opblaas) zwembad(je) ook maar eens leeg moet laten lopen en opruimen. In ons geval zullen we er niet vlug een paard met zwembandjes zien ronddobberen. Toch, voor diegene met een ingegraven zwembad en paarden in de buurt is dit verhaal de impuls om rekening te houden dat paarden soms een eigen willetje hebben en niet altijd in de gaten hebben dat ze wel eens in het zwenbad terecht kunnen komen bij een onbedoeld uitstapje.

Naast zwembaden is het dus ook verstandig regenputten en dergelijk goed af te schermen voor onze nieuwsgierige viervoeters.

Typ-hier-de-titel

Een van de grote angsten die de meesten van ons hebben, is dat ze bij een val met een voet in de stijgbeugel blijven hangen en zo over de grond meegesleurd worden door hun paard. Jammer genoeg is het een nachtmerrie die heel dicht bij kan komen tijdens een rit te paard. Of je nu in de manege bent of een buitenrit maakt.

Veiligheidsstijgbeugels
Stijgbeugel die door zijn speciale vorm voorkomt dat de voet van een ruiter in de beugel blijft hangen na een val en hierdoor meegesleurd wordt naast het paard.

Nu 89,95 euro i.p.v. 119,95 euro
Klik hier om meer te lezen

Ook leuk als geschenk!