Hallo [%name%],

Afspraak met de hoefsmid
 
‘Oh ja, heb jij de hoefsmid al gebeld voor een afspraak? Nee, dat moet ik nog doen!’

Op deze manier gebeurde het wel eens dat we de hoefsmid later op stal kregen dan de bedoeling was. Verschillende afspraken achter elkaar vastzetten blijkt een goede oplossing te zijn. Ook de hoefsmid heeft dit idee nu overgenomen bij de rest van zijn klanten. Hij werkte eerst met het wie-eerst-belt-wordt-eerst-geholpen-systeem. Nu blijkt dat ook bij andere klanten de hoefverzorging veel regelmatiger gebeurt door het vastleggen van de volgende afspraken. De hoefsmid kan hierdoor zijn werk ook beter spreiden en plannen en heeft meer werk.

Vreemd, zal je zeggen, dat hij zoiets niet eerder heeft gedaan. Maar hoe gaat zoiets hè? Je eerste klant, daarna de volgende en voor je het weet zit je in een routine en bouw je verder op de basis die je eerder legde.

We zijn erg tevreden over de hoefsmid die we nu hebben. Het bevalt ons wel dat hij altijd zo rustig blijft en correct omgaat met de paarden. Jorrit de Fries (de enige met ijzers) heeft nog nooit een hoefijzer verloren.

Hoefsmeden lijken het allemaal even druk te hebben. Hoe vroeg we de afspraken ook plannen, hij is zelden op tijd. De verklaringen die we krijgen, lijken standaard excuses te worden. Bij de stal die eerder bezocht werd moesten plots extra paarden bekapt worden, het was wat meer werk, jonge paard, druk op de weg ….

Het zal ook niet makkelijk zijn, het ene paard werkt al wat beter mee dan het andere en dan willen de eigenaars nog hun verhaal kwijt natuurlijk.

Een nadeel voor de mensen die later in de agenda staan, is dat ze ruim de tijd moeten nemen voor het inplannen van een bezoekje van de hoefsmid. Toen ik dit verhaal vertelde bij andere paardenvrienden bleek het iets heel herkenbaars te zijn. Ook hun hoefsmeden komen bijna allemaal standaard te laat.

Tip voor de hoefsmeden onder ons:
Bel de mensen voordat zij jou bellen als ze moeten wachten. Het is heel normaal dat er wel eens wat anders loopt dan gepland. Een extra paard tussendoor geeft een tevreden klant, een extra inkomen, maar ook een extra wachttijd voor de klanten die erna komen. Als je planning een beetje anders loopt, kan je beter een of twee afspraken verzetten, dan al de andere die volgen op te laten schuiven. Maak geen gewoonte van het te laat komen.

Natuurlijk zijn er nu ook hoefsmeden die dit lezen en zich in geen enkel geval aangesproken voelen. In dit geval mijn excuses natuurlijk. Als ik verder niet zo tevreden zou zij over mijn hoefsmid zou ik meteen contact met je opnemen, haha.

Veel leesplezier en tot de volgende Paardentips!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Lezersverhaal: Onze oude snoepert

Ik wil jullie allemaal het verhaal van mijn oude shetlanderhengst Snoopy vertellen.

De dag voordat mijn ouders op vakantie zouden gaan, kreeg ik een telefoontje. Mijn moeder vertelde dat Snoopy was ontsnapt. Mijn vader had hem op het grasveldje gezet achter ons huis. Hier stond hij lekker te grazen. Mijn vader was vergeten om het hekje dicht te doen en dat had Snoopy ontdekt. Hij ging lekker wandelen. Door de weilanden van de buren en door de bossen. Opeens rook hij merrie’s en is daar heen gegaan.

Ondertussen had mijn moeder al een telefoontje van een van de buren gehad dat er een pony losliep en vroeg of hij van ons was. Mijn moeder kwam tot de ontdekking dat Snoopy inderdaad weg was en ging toen zoeken. Nergens was hij te vinden. Maar uiteindelijk vond ze hem bij een van de achterburen. Zij vertelde dat hij in de wei van de merrie’s was gedoken.

De merrie’s hadden beiden een veulen en waren hier niet blij mee. Deze mensen wisten niet dat hij hengst was en wilden hem pakken. Dat ging niet zonder stoot. Hij was op dat moment erg wild. Ze hebben hem op stal gezet. Mijn moeder is die dag met hem naar huis gewandeld. Hij had wat schrammen en een kleine wond. Die heb ik gelijk behandeld. De volgende dag mocht Snoopy weer op ’t veldje grazen. Mijn vader was aan het grasmaaien en toen zag hij de kleine rakker langs hem heen schieten. Weg was hij weer. Mijn vader op de klompen achter hem aan. Raad eens. Waar ging hij naar toe….???? Naar de merries. Weer liet hij zich in de wei vallen door de draad heen. Gelukkig was mijn wader erbij en heeft hem direct meegenomen naar huis.

Snoopy was erg gestrest. De buren wilden dat we contact opnamen met de dierenarts en hem lieten castereren. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Snoopy was een hengstje van 19 jaar en 0.95 cm. Hierdoor was er maar één dierenarts die hem wel wilde castereren. Op de dag dat dit zou gebeuren, was ik erbij. De dierenarts deed verschilllende testen en kwam tot de ontdekking dat Snoopy aan cornage lijdt.

Voor de rest is hij kerngezond. Hij durfde niet op stal te castereren, omdat de kans groot was dat hij dan tijdens de narcose zou stoppen met ademen. Dus is toen besloten dat hij op de clinic geholpen zou worden. Hier ben ik helaas niet bij aanwezig geweest. De dag zelf heeft hij een heel avontuur beleefd. Hij is met de trailer naar de clinic gebracht en daar heeft hij nog 2 uur lekker in de wei gelopen. Hij moest natuurlijk op een nuchtere maag geholpen worden en omdat er geen stal voor hem was hebben de assistentes hem maar aan de hand meegenomen. Hij is zelfs meegeweest de kantine in om te lunchen. Operatie is goed verlopen. Hij is daarna ook meteen naar huis gegaan. De dagen van herstel gedroeg hij zich als een zielepootje. Hij deed alsof de wereld verging. Maar nu, drie weken na zijn operatie, galoppeert hij weer vrolijk rond. Hij is nu een stuk rustiger en heeft nu geen last meer van de hormonen. Zo zie je maar weer dat een oude hengst die niet wist dat hij een hengst was er toch zin in kan hebben om op stap te gaan en de grote dames te versieren.

Groeten Dorien

Tip: Teugels op maat houden

Voor kinderen die voor het eerst lessen volgen, is het moeilijk om naast al de nieuwe informatie ook nog een telkens te onthouden wanneer de teugels juist op maat zijn.

Een makkelijke manier om hen hierbij te helpen, is door een invlechtelastiekje om iedere teugel heen te doen op de plaats waar ze de handen moeten houden. Breng de elastiekjes zo aan dat deze in de hand vallen als ze de teugels opnemen.

Inhoud:

1. Boekentip: Masterclass Paardrijden
2. Lezersverhaal: Onze oude snoepert
3. Gedrag: Reacties van paarden na trauma
4. Wist je dat? Hoe de achterhand actiever maken?
5. Tip: Teugels op maat houden

Gedrag: reacties van paarden na trauma

Paarden kunnen op verschillende manieren reageren na traumatische gebeurtenissen. Soms lijkt het voor ons alsof er geen verband is tussen de aanleiding en het gedrag van het paard achteraf. Maar het paard ziet dat anders en het is aan ons om ons aan te passen aan de reactie van het paard en er gepast mee om te gaan.

Klik hier om meer te lezen


De aanleiding van dit artikeltje was een gesprek met Isabelle S. Zij heeft recent een zwaar ongeval gehad met haar paard in het verkeer. Samen met haar zoon heeft zij nu een actie opgezet om aandacht te vragen voor de veiligheid van ruiters en menners in het verkeer. Klik hier om naar de site te gaan

Op zaterdag 3 oktober gaat er in Sint-Pieters-Leeuw een eerste actiedag door. Naast wandelingen voor ruiters en menners, geleid door bekwame groepsleiders, zijn er optredens en ook lezingen.

Marc zal er ondermeer een lezing geven over het gedrag van paarden, de manier waarop zij leren en hoe dit toepassen voor deelname aan het verkeer met paarden.

Het is belangrijk dat ruiters, menners en andere weggebruikers beter geïnformeerd worden over paarden op de weg en dat ze mekaar met respect en begrip behandelen.

Tips:

Tip 1:
Wist je dat wij, Rudi en Nanny, ook een magazine maken speciaal voor hondenliefhebbers? De naam is, je raadt het al, het Hondentips Magazine!

Klik hier om naar Hondentips te gaan.

Tip 2:
Tip een vriend of vriendin! Vind jij het fijn om Paardentips Magazine te lezen? En denk je dat je vriend of vriendin het ook leuk zou vinden? Stuur dit magazine-emailtje of de URL van onze site dan gerust door! Misschien wil hij of zij ook wel lid worden van Paardentips Magazine.

Tip 3:
Wij zijn altijd heel erg blij met de tips en ideetjes die we van andere paardenvrienden ontvangen. Wil jij ons helpen om Paardentips Magazine nog bekender te maken? Heb jij een goed idee of een tip? Heb jij iets leuks te delen met de andere paardentippers? Laat het ons dan weten via het contactformulier

 

Boekentip: Masterclass Paardrijden

Verbeter je vaardigheden door een verzameling lessen van de beste trainers uit de wereld van de paardensport
Zelf les krijgen van een toptrainer en zo je eigen vaardigheden verbeteren?

Stel je bent aan het paardrijden en je weet even niet meer hoe je verder moet. Je neemt de telefoon en je belt een van de betere trainers op die er op deze aardbol rondlopen. Hij geeft je wat aanwijzingen en jullie spreken af dat hij zo snel mogelijk langs komt om je verder te helpen.

Er zullen heus wel mensen zijn die zich dit zo kunnen veroorloven. Toch hebben de meesten van ons geen connecties van deze aard. Maar het kan ook anders…

Wil jij weten hoe topinstructeurs, internationale dressuur- en eventingruiters werken en ontdekken hoe ze scholingsoefeningen en mogelijke problemen aanpakken?

Via het boek Masterclass Paardrijden is het net alsof je echt deel neemt aan de lessen die worden beschreven. Eerst zie je de meesters zelf aan het werk. Ze beschrijven hoe ze zelf hun training opbouwen, hierna krijg je zelf les. Je ziet namelijk lessen van ruiters en hun paarden via woord en beeld. Deze lessen geven je inzicht in de aanpak. Je krijgt hierdoor oplossingen voor problemen die je tijdens je eigen training ook tegen komt. Op deze manier krijg je toch op een betaalbare en toegankelijke manier ‘persoonlijk’ les van een toptrainer!

Ontdek hoe de adviezen die je in dit boek leest je eigen prestaties in de dressuur verbeteren en hoe jij ze in je lessen en training kan toepassen.

In dit boek:

 • wat je wel en niet kan doen in galop,
 • zo verbeter je de galop,
 • de zijgangen en het wijken voor het been,
 • tips voor een goede contragalop,
 • stap voor stap meer over het schouderbinnenwaarts rijden,
 • hoe jij je dressuurproeven verbetert met betere overgangen,
 • waarom travers een goede oefening is voor je paard en hoe je er goed aan begint,
 • negen stappen voor een klassieke zit,
 • stap voor stap tot het appuyeren,
 • de renvers,
 • wendingen met behulp van het buitenbeen,
 • laterale oefeningen,
 • strekken,
 • een loom paard activeren,
 • een lichtere galop,
 • moeilijkere overgangen,
 • schrikgedrag en de oplossing,
 • de juiste galop,
 • rechtrichten,
 • een goede warming-up,
 • doelgerichte draf,
 • betere hoeken rijden,
 • rechte galop,
 • een paard goed bij elkaar houden,
 • een paard leren buigen,
 • correct contact tijdens het wijken voor het been,
 • balans dankzij overgangen,
 • de voorhand van je paard lichter maken,
 • cooling-down,
 • een gespannen paard helpen ontspannen en goed laten werken,
 • volte in galop,
 • beter doorzitten in draf,
 • buigen en strekken,
 • werken in galop,
 • lang en laag,
 • door middel van strekoefeningen het paard soepeler en wendbaarder maken en beter zelfdragend laten werken,
 • de achterhand actiever maken en werken aan pirouettes in galop,
 • de moed vinden om je prestaties in de dressuur te verbeteren,
 • vier dressuurniveaus besproken,
 • strategieën vinden om je ambities waar te maken op dressuurwedstrijden,
 • de beste manier om te oefenen,
 • ervaring opbouwen,
 • de geheimen van de halve ophouding,
 • je angsten overwinnen en doen wat je wil,
 • paard en ruiter beoordelen tijden een L-proef, M-proef en Z-proef en hen helpen hun score te verbeteren.

Over de specialisten die hielpen bij dit boek:
Nicky Barrett werd kampioen dressuur in 2002, een paar weken na een rugoperatie. Nicky had haar winnende proef bijna niet gereden vanwege de pijn.

Christopher Bartle heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hij haalde een zesde plaats als Olympische dressuurruiter en is een van de beste eventingruiters ter wereld, won Badminton in 1998 met Word Perfect. Chris traint nu het Duitse eventingteam.

Richard Davison was in 1998 Brits dressuurkampioen met Ballasaseyr Royale, won een zilveren plak op de Europese kampioenschappen in 1993 en een bronzen teammedaille in 2003. Gill Davison (zijn vrouw) helpt hem met rijden, trainen en wedstrijdrijden.

Emile Faurie vertegenwoordigde Engeland op twee Olympische Spelen en vier Europese Kampioenschappen en won twee keer het Britse nationale dressuurkampioenschap.

Judy Harvey is topjurylid in de Britse dressuur en jureert op Grand Prix-niveau.

Carl Hester is een van de beste Britse dressuurruiters. Hij heeft 40 nationale titels, is vier keer nationaal kampioen geweest en op Escapado de beste Britse dressuurruiter op de Olympische spelen in Athene.

Lee Pearson OBE (Officer of the British Empire) heeft heel wat wedstrijden op naam staan, niet alleen won hij zes gouden medailles op de Paralympics, vijf wereld- en drie Europese titels, hij heeft ook de landstitel behaald tegen niet-gehandicapte ruiters bij de Britse nationale dressuurkampioenschappen. Ook werd hij BBC Midlands sportman van het jaar

Tina Sederholm rijdt en traint al twintig jaar paarden, zelfs voor internationale driedaagse eventingwedstrijden. Ze schreef het boek ‘Verbeter uw ruitervaardigheden’ en ‘Secrets of the Top Equestrian Trainers’.

Amy Stovold kwam in de schijnwerpers toen zij en haar Holsteiner hengst Lenski, 1.72 m, het Rhinegold dressuurkampioenschap voor zesjarige beloften won in 2003 met een gigantische score. Daarna werd ze Brits kampioen in 2004. Als freelance dressuurtrainer op haar eigen terrein in West-Sussex heeft Amy paarden lopen van L-niveau tot intermediaire.

Perry Wood verdeelt zijn tijd tussen lessen aan paarden en ruiters en lessen aan kaderleden in communicatie en leiderschap door interactie met paarden. Hij heeft les gehad van klassieke rijmeesters en vertaalt hun lessen naar praktische handvatten voor ruiters. Hij schreef diverse boeken.

Masterclass Paardrijden

Verbeter je vaardigheden door een verzameling lessen van de beste trainers uit de wereld van de paardensport

Prijs: €24,50
Klik hier om het boek te bestellen

Garantie:
Ook op dit boek geven we je de niet-goed-geld-terug-garantie. Bevalt het boek je om welke reden dan ook niet? Stuur het ons terug tot 100 dagen na de aankoop. Als we het boek in goede staat terug ontvangen storten we het aankoopbedrag terug op je rekening

 

Wist je dat? Hoe de achterhand actiever maken?

Probleem: Paard is wat lui vanuit de achterbenen, vooral bij de pirouettes.

Tip van Carl Hester in het boek Masterclass Paardrijden:

Beginnen met overgangen
Na het warmrijden stelt Carl Hester voor om het gewicht meer van de voor- naar de achterbenen van het paard te brengen. Pirouettes kunnen alleen verbeterd worden als het paard meer gewicht op de achterbenen draagt. Daarom kan je de overgangen van galop naar halt rijden. De ruiter kan een paard in stilstand vragen zachter te worden in de hals door voorzichtig in de teugels te knijpen met de vingers. Als het zacht wordt, kan je weer aangalopperen.

Als vuistregel geeft Carl dat als een paard mooie overgangen van galop naar halt naar galop kan maken, en mooie betekent dat het paard zich niet verzet tegen de teugels en dat de overgang direct van galop naar halt gaat zonder stap of draf ertussenin, het genoeg gewicht op de achterhand neemt om aan pirouettes te gaan werken.

Een galop op de voorhand maakt een goede overgang naar halt onmogelijk.Dus met halve ophoudingen het gewicht naar achteren brengen. Dit doe je door stap te zeggen met de teugels en galop met de benen. Dit is volgens Carl maar een klein verschil maar maakt je paard wel zachter en lichter in de hand.

Tip die Carl Hester zeker nog wil meegeven in dit boek: Bij paarden die wat ‘lui’ zijn, mag je niet meteen hard worden, je maakt het paard hierdoor alleen maar doof voor het been. Voor je het weet, zit je als ruiter met de benen te schoppen en je paard gaat nog steeds niet voorwaarts.

Gebruik het been alleen als het moet en laat het paard met rust als het voorwaarts gaat. Bij luie paarden is minder altijd meer.

Typ-hier-de-titel

Hoi Rudi en Nanny,
Ik had een tijd geleden het boek besteld over
een goed paard is nooit lelijk. Ik las het boek en begon veel meer het gedrag van mijn pony te snappen.

Eerst deed hij heel lief en na een tijdje, als ik niet streng genoeg was als hij iets fout deed, maakte hij er gewoon gebruik van!
Door het boek snapte ik dat ik mijn pony op een consequentere en een normale manier van dit probleem af kon helpen. Dit duurde een aardig tijdje maar nu is hij zo mak als een lam!

Ik ben jullie hiervoor erg dankbaar. Mijn pony Sunny is mijn lust en mijn leven. Ik zal hem altijd houden, liefde geven en ook zijn gedachtes/gedrag keer op keer beter proberen leren te begrijpen.

Groetjes Julia Vreugdenhil

 

Een goed paard is nooit lelijk
Volgens Mark Rashid zit het probleem nooit bij het paard maar bij de mens die het niet begrijpt…


Wil jij je paard ook beter begrijpen?
Klik hier om meer te lezen over dit boek