Welkom [%name%],

Nadat ik het bezoek de paarden heb laten zien, krijg ik te horen dat zij ook paarden willen kopen, als het stuk grond van hun buurman vrij komt. Ik kijk er een beetje van op.

Rudi: Ik wist niet dat jullie ook zo gek zijn van paarden?
Bezoek: Ja, van kinds af droom ik van een eigen paard.
Rudi: Oh? Rijden jullie dan wel eens paard?
Bezoek: Nee, mijn enige ervaring is een ritje op de kermis als kind …
Bezoek: Het lijkt me ook wel leuk voor mijn dochtertje, zo’n paard.

Wat er op zo’n moment door me heen gaat, kan ik niet beschrijven. Ik begrijp maar al te goed dat paarden een diepe indruk maken op mensen, maar dat sommigen er zo simpel over denken, daar kan ik met de pet niet bij.

Er zijn mensen in mijn omgeving die in mijn ogen al lang een paard waardig zijn. Bij een bezoek aan Rudi en Nanny worden eerst de paarden begroet. Als het weer het toelaat, gaan ze het liefst in de tuin zitten om ze te zien lopen.

Bij ons toilet hebben we altijd wel een paar paardenbladen liggen, dit bezoek neemt opvallend langer gebruik van de wc. Ze zien vaak ook meteen dat er een nieuw paardenboek in onze bib staat. Je ziet een herkenbare honger naar meer over paarden, bijna verliefdheid, ze ademen paard in en ademen paard uit…

Ze vragen niet waar de paardrijlessen het goedkoopst zijn, maar waar ze het meeste leren. Ik kan zo wel verder gaan, maar je zal het wel begrijpen. Zo’n mensen zou je met een gerust hart je eigen paard toevertrouwen.

Maar het idee van een paard dat je maar even in de tuin zet omdat hij zo leuk is! ???

Gelukkig hoef ik nu niet op mijn tenen te lopen qua inhoud van dit voorwoordje. Mensen die dit lezen, zullen zich niet snel aangesproken voelen als ze het eerste deel lezen. Ook jij leest dit online magazine natuurlijk omdat je maar niet genoeg kan krijgen van paarden.

Droom jij ook van een eigen paard? Mooi! Belangrijk hierbij is het besef dat dit prachtige dier helemaal afhankelijk is van jou keuzes. Een leven met een eigen paard begint al ver voordat je droompaard bij jou op stal komt.

Lees veel, volg lessen, bezoek clinics, … om daarna het meeste van het paard zelf te leren.

Veel leesplezier met alweer een nieuw nummer van Paardentips Magazine

Groetjes,

Rudi en Nanny van den Dijck
Paardentips Magazine

P.s.: De foto van de maand is gekozen! Klik hier om hem te bekijken Prachtig paard! Vind je niet?


Aardewerk is geen paardenwerk. (Graven of in de aarde werken is een vermoeiend werk.)


Groetjes uit Frankrijk: Altijd de klos

Toen we begonnen met paarden te houden, besloten we dat ze zo gelukkig mogelijk moesten zijn, zodat we ons niet schuldig hoefden te voelen als we een dag niet met ze konden gaan rijden. Zodoende leven ze in een gezellige groep van negen merries en ruinen van verschillende leeftijden door elkaar op een totaal van zes hectaren waar ze meestentijds vrij op kunnen grazen. Ze blijven dag en nacht buiten en dat bevalt hun prima, ze glanzen en ze zijn bijna allemaal een beetje mollig, dus ze komen niks te kort. Ik geloof echt dat we in onze opzet om deze dieren gelukkig te maken zijn geslaagd.

We zijn zelfs zó goed geslaagd dat de paarden het helemaal niet zo nodig vinden om uit hun wei gehaald te worden om bereden te worden. Niet dat ze voor ons of voor onze klanten weglopen als je met een halster aankomt, zo is het niet, maar wat ik wél vaak hoor op het moment dat je naar de uitgang van het weiland loopt teneinde een fijne rit te gaan maken, is een diepe zucht……Je hoort letterlijk: “Waarom ik???? Ik ben áltijd de klos!!!!!”

Klik hier om meer te lezen

Gedrag: De vooruitgang van de wetenschap

Zoals vorige keer beloofd, wil ik (Marc) iets meer vertellen over de laatste resultaten die op de conferentie in Sydney eerder deze zomer voorgesteld werden.

Klik hier om meer te lezen en kom te weten wat ‘equitation science’ is.

Inhoud:

1. Boekentip: Cursus leerpaardrijden + gratis boek een eigen paard
2. Groetjes uit Frankrijk: Altijd de klos
3. Tip: Horse Event
4. Tip: Wat te doen als je paard te snel naar zijn stal gaat?
5. Gedrag: De vooruitgang van de wetenschap

Tip: Bezoek Horse Event

Kom net als 35.000 andere paardenliefhebbers op 11, 12 en 13 september naar Deurne (NL). Op het Nederlands Hippisch Centrum vindt dan de achtste editie van Horse Event plaats, het grootste paardenspektakel van de Benelux. Horsaholics uit heel Nederland en België zijn erbij om een weekend lang van paarden te genieten en tegelijkertijd hun paardenkennis op te vijzelen. Het educatieve programma biedt voor ieder wat wils met meer dan 500 clinics en presentaties, gegeven door 150 (inter)nationale toppers en specialisten uit alle disciplines. Daarnaast kun je naar hartenlust shoppen in het uitgebreide beursgedeelte waar meer dan 150 bedrijven hun nieuwste artikelen presenteren.

Dit jaar zorgt de organisatie ervoor dat jij niets tekort komt! Met Anky van Grunsven, Imke Schellekens-Bartels, Jean-Francois Pignon, Emiel Voest, Annemarie van der Toorn, Lammert Haanstra, Chris Irwin, Tineke Bartels, Tim Lips, Sven Harmsen, Ed Gosen en vele anderen kun je jouw kennis over paarden helemaal updaten. Je leert alles over onderwerpen zoals rijtechniek, training, welzijn voor paard en ruiter, voeding, verzorging en fokkerij. Naast de leerzame clinics en workshops kijk jij je ogen uit tijdens de spectaculaire shows van onder andere showmaster Jean-Francois Pignon, the Future Guys, Somnium en Istituto Italiano d’arte Equestre. Voor een leerzaam weekend vol paardenplezier ga je dus naar Horse Event!

Bestel jouw entreeticket nog in de voorverkoop tot en met donderdag 10 september via deze link

Tips:

Tip 1:
PRIMEUR: Gratis luxe verzorgingsset t.w.v. €40,- bij ROS!

Speciaal voor alle Paardentippers heeft Ros een exclusieve actie samengesteld die de primeur krijgt in deze nieuwsbrief!

Als je nu namelijk een jaarabonnement op ROS neemt (6 nummers) voor € 27,95 dan ontvang je hier GRATIS een luxe verzorgingsset t.w.v. € 40,- voor je paard bij!

Deze luxe set bestaat uit een rosborstel met echt paardenhaar, een flexibele rosborstel met nylon haar, een manen/staart borstel, een hoefkrabber, een zweetmes en een chique tas met draagkoord!

 

Geïnteresseerd? Reageer dan snel, want OP=OP. Klik op deze link om je op te geven

Tip 2:

Het veulen-tipboek

Met tips, informatie, ideeën die je helpen om het leven samen met je veulen, makkelijker, leuker, mooier en helemaal naar wens te maken.

 

Klik hier om meer te lezen

 

Tip 3:
Wist je dat wij, Rudi en Nanny, ook een magazine maken speciaal voor hondenliefhebbers? De naam is, je raadt het al, het Hondentips Magazine!

Klik hier om naar Hondentips te gaan.

Tip 4:
Tip een vriend of vriendin! Vind jij het fijn om Paardentips Magazine te lezen? En denk je dat je vriend of vriendin het ook leuk zou vinden? Stuur dit magazine-emailtje of de URL van onze site dan gerust door! Misschien wil hij of zij ook wel lid worden van Paardentips Magazine.

Tip 5:
Wij zijn altijd heel erg blij met de tips en ideetjes die we van andere paardenvrienden ontvangen. Wil jij ons helpen om Paardentips Magazine nog bekender te maken? Heb jij een goed idee of een tip? Heb jij iets leuks te delen met de andere paardentippers? Laat het ons dan weten via het contactformulier

Boekentip: Wil jij een eigen paard?

Dus jij vindt paarden ook helemaal geweldig? Droom jij ook van paardrijden of zelfs van een eigen paard?

Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?

Je kan er vandaag nog aan beginnen!

Leer op een juiste en eenvoudige manier:

 • wat een paard is,
 • meer over het gedrag,
 • hoe je met het paard om moet gaan,
 • hoe een paard denkt,
 • hoe een paard reageert en waarom,
 • over de termen die in de lessen worden gebruikt,
 • over materialen die gebruikt worden door ruiter en paard,
 • hoe je een goede manege kiest,
 • hoe je moet op- en afzadelen,
 • hoe je op de juiste manier op je paard komt en er weer af,
 • wat de juiste zit is,
 • hoe je je kan voorbereiden op de les,
 • over de lichaamstaal van het paard,
 • hoe je het paard duidelijk maakt wat je van hem verlangt.

Beginnende ruiters maar ook maneges zullen door de cursus leerpaardrijden meer voordeel halen uit de praktijkles. De lesgever zal merken dat de leerlingen sneller resultaat boeken.


Een eigen paard kopen?

Maak het leven van je eigen paard zo aangenaam mogelijk!

Leer meer over aanschaf,stalling, verzorging, veel voorkomende problemen

 • Advies bij het zoeken in advertentierubrieken waardoor het zoeken makkelijker gaat.
 • Hoe te onderhandelen over de prijs en daarmee al meteen kosten besparen.
 • Wat een goede keuring is, zodat je verborgen gebreken meteen opmerkt.
 • Laat je zien wat belangrijk is bij de huisvesting en de verzorging zodat je paard meteen een goede thuis krijgt

Naast dit alles aandacht voor het natuurlijke gedrag van paarden, het opbouwen van een goede vertrouwensband en het paardvriendelijk oplossen van veelvoorkomende problemen.

Alles in aansprekende en begrijpelijke taal en geïllustreerd met veel voorbeelden uit de praktijk.

Nu speciale aanbieding!
Alleen via Paardentips Magazine:

Schrijf je in voor de online cursus leerpaardrijden en ontvang er gratis het boek Een eigen paard bij!Meer lezen over de cursus (je kan de eerste les gratis ontvangen) Klik hier

Meer lezen over het boek? Klik hier

 

Tip: Wat te doen als je paard te snel naar zijn stal gaat?

Monty Roberts krijgt veel vragen over paarden. In het boek ‘Vraag het Monty’ heeft hij 150 meest gestelde vragen op een rijtje gezet, met daarbij de oplossing die volgens hem het beste is.

Een van de vragen is er eentje die we zelf ook vaker tegen komen in onze mailbox, vandaar dat we deze even aanhalen.

Het probleem dat voorgelegd wordt is het paard dat zodra hij de stal ziet, amper te houden is en er zo snel als mogelijk naartoe wil gaan.

Kan je dat afleren?

Het antwoord dat Monty Roberts in het boek geeft, is bevestigend. Ja, het kan maar alleen met geduld en een consequente aanpak. Volgens Monty hebben de meeste paardeneigenaars dit gedrag vaak zelf in de hand gewerkt. Paarden zijn reactieve dieren, hun gedrag is het gevolg van de manier waarop wij met hun omgaan.

Komt het wel eens voor dat je na een rit het paard afzadelt, in zijn box zet en voorziet van eten en drinken? Ja?
Dan is dit volgens Monty Roberts al reden genoeg voor het ‘probleem’.

Jij hebt dit zonder te beseffen veroorzaakt. Het is belangrijk dat je duidelijk verandering aanbrengt in dit gedragspatroon. Monty stelt voor dat je voortaan blijft staan voordat je bij de stal bent. Stijg af, maak het zadel los en loop met je paard naar de stal. Of nog beter: rij de stal voorbij, blijf staan, stijg af, krauw de hals van je paard onder zijn manen en blijf eventjes rustig tegen hem praten. Pas dan ga je naar de stal. Daar laat je het paard even staan voordat je het zadel eraf neemt, een deken aandoet, voer geeft of hem loslaat. Zorg dat de beloning voor het gedane werk niet in de stal, maar ergens anders plaatsvindt.

Zorg voor variatie in je programma om te voorkomen dat het saai wordt en dat het paard vantevoren al weet wat er gaat komen, net zoals hij voordien wist wat er ging komen als hij naar de stal terug sprintte.

Zie het niet als een probleem, maar als een kans om meer te leren over een goede omgang met paarden en om de band met je paard te versterken. Verder in het boek vind je leerzame documentatie die ingaat op problemen als snel naar de stal terug gaan, scheidingsangst, verzetten en weigeren om de stal uit te komen. Als je deze lessen leest en toepast zal je er volgens Monty Roberts veel gemak van hebben bij je pogingen om het gedrag van je paard op bepaalde gebieden te corrigeren.

Klik hier om meer te lezen over het boek Vraag het Monty

Typ-hier-de-titel

Uitspraak:
De praktijk heeft geleerd dat een paard of pony wel degelijk zeer op de mens kan zijn gesteld, zij het dan dat men dit kan verklaren uit het verlangen naar iets eetbaars. Wouter Slob

Wist je dat?
Het cavaleriepaard:

– Al ongeveer 5000 jaar  voor de geboorte van Christus waren het de Mongoolse boogschutters die hun pony’s gebruikten in oorlogsvoering.

– Napoleon weigerde om op een paard te rijden dat niet wit was.

– Het Amerikaanse leger had ooit voor elke vier soldaten een paard in dienst.

– Engeland had in 1917, 591.000 paarden, 213.000 muildieren, 47.000 kamelen en 11.000 ossen in dienst.

– Veel paarden werden in oorlogstijd ingevorderd om het vaderland te dienen. Zelden kwam zo’n paard terug bij zijn oorspronkelijke eigenaar. 

– In de cavalerie stond 1 regel steeds bovenaan: eerst het paard, dan de man.