Hallo [%name%],

Vorige week mochten twee vrienden van ons kennismaken met de mensport. Ze hadden me al eens laten weten dat ze graag met me mee zouden gaan als ik nog eens een rondje met de koets zou gaan maken.

Een dag met de koets
De vrouw had er naar uitgekeken en was erg enthousiast. De man ziet zijn vrouwtje graag en zou wel een keer met haar meegaan. Zo door het bos sjokken is eigenlijk niet zo zijn ding. Hij was dus minder enthousiast.

Het was best warm, dus ik besloot dat we het allemaal rustig aan zouden doen en het bij een korte ronde te houden. Jorrit, onze Fries had er duidelijk zin in, hij luisterde naar de minste aanwijzingen en deed het allemaal geweldig. Je begrijpt dat ik erg trots was op dat moment.

Naast me op de bok (stoel van de koetsier) zat een dame te glunderen van genot, terwijl haar man relaxed om zich heen zat te kijken op het bankje achteraan.

Het lijkt wel of het paard dit graag doet. Klopt dat? Vroegen ze me. Kan hij ook sneller?

Ik besluit dat Jorrit het antwoord maar moet geven en laat onze vrienden weten dat ze zich vast moeten houden. Ik geef Jorrit via een halve ophouding aan dat we gaan wisselen van tempo. Nog voor ik uitgesproken ben, galopperen we op een pad dat door een weiland loopt. Naast me wordt gelachen en gegiecheld van plezier. Jorrit zou graag verder gaan, maar ik wil hem met dit warme weer toch rustig aan laten doen. Even later stappen we weer op ons gemak verder richting huis. Ik kijk achter me en zie dat mijn maat inneens een heel andere indruk op zijn gezicht heeft.

‘Leuk? vraag ik hem. ” Anders dan ik had verwacht’, zegt hij me, terwijl hij zich nog steeds vastklemt aan de leuning van de koets.

De volgende keer zullen we eens wat wendingen oefenen zodat je kan wennen aan het wegglijden van de koets en zo door tegengewicht met je lichaam kan meehelpen om alles recht te houden. Ja leuk, zegt de vrouw naast me. Euh,… dit is voor mij de laatste keer geweest, zegt de man. Dit was echt heel anders dan ik had verwacht.

Even later komen we thuis aan, waar de kinderen ons staan op te wachten. Ze weten dat ik na een tocht een stuk door de straten rijd om Jorrit wat uit te stappen. Jorrit ontspant zijn hals en loopt relaxed verder over de straat, terwijl op de koets de kinderen vrolijk luidop liedjes zingen en naar de buren zwaaien die komen kijken.

Wat is dat toch een rustig paardje, hè? Hoor ik iemand zeggen.

Groetjes
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Rasomschrijving: Criollo

Hoi hoi,

Ik kreeg laatst de paardentips weer binnen via de mail en ben meteen met veel belangstelling aan het lezen gegaan. Ik zag dat jullie m’n foto geplaatst hebben. Kei leuk!

De oproep voor een rasomschrijving over de Criollo heeft me meteen aangezet om voor wat tekst te zorgen.

Dus bij deze…

Groetjes Astrid Zwitserloot.

Klik op deze link om te kijken wat Astrid en andere Paardentippers ons te vertellen hebben over de criollo.

Lezersverhaal: Het zielige paard in dat stalletje

Wat een lekker veilig gevoel is dat toch, je kind veilig op de crèche en je paard op dat volpensionadres, wat aanbevolen is door die goede vriendin. Alle tijd om je volledig te werpen op die uitdagende job.

Paardenliefhebbers zijn in mijn ogen niet consequent. Als je dan vraagt of dit wel de bedoeling is geweest toen onze lieve God het paard op de wereld had gezet als kudde- en vluchtdier, krijg je direct naar je toegeworpen waarom ikzelf dan niet meer bloot in de bomen hang met een banaan in mijn mond. Daar heb ik dan natuurlijk niets op terug. Maar het inconsequente is dat als zo’n paard ziek wordt of iets vreemds doet, (bijvoorbeeld eens lekker bokken tijdens het rijden, niet luisteren of er moeite mee hebben dat er zowiezo iemand het in zijn hoofd haalt om op zijn rug te gaan zitten), dan grijpen we algauw terug naar de basis. Dan duiken we wel in het historische paardengedrag en hoe dat ontstaan is. Dan beschouwen we uitgebreid hoe een paard in de vrije natuur leefde en wat daaruit de oorzaak van het foutieve gedrag is.

Klik hier om meer te lezen

Inhoud:

1. Gedrag: Andrew McLean
2. Rasomschrijving: Criollo
3. Wist je dat? Hoekstenen
4. DVD-tip: Verfijnde dressuur
5. Lezersverhaal: Het zielige paard in dat stalletje

Wist je dat? Hoekstenen

In het vorige nummer van Paardentips kon je een foto bekijken van een steen die op de hoek van een gebouw verankerd zit in de grond. We vroegen of er lezers waren die ons de juiste benaming voor deze steen konden geven.

We kregen verschillende reacties:

De foto met de blauwe granieten steen op hoeken van straten en veelal aan weerszijden van inrijpoorten, worden in onze streek “stommerikken” genoemd. Ze dienden indertijd om te voorkomen dat de houten karrewielen, die met stalen repen bekleed waren tegen de sleet, schade berokkenden bij het binnenrijden aan de muren van het gebouw.
Het is en was immers voor een voerman geen sinecure om zijn span zomaar foutloos de inrijpoort in te rijden. De naam “stommerik” is voor een groot deel ironisch bedoeld. Immers, een uitmuntende voerman reed de kar binnen zonder hiertegen te botsen. Een dommerik of stommerik van een voerman reed met de kar tegen de steen en had deze nodig als geleiding.
Hierbij dient opgemerkt dat in die tijd nogal wat voermannen ’s avonds bij het terugkeren onder invloed waren van bier of andere alcoholische dranken, vandaar ook hun onzeker handelen. Ik ben afkomstig uit Vlaams-Brabant in Belgie. Wellicht zijn er per streek nog andere benamingen in gebruik .

Vriendelijke groeten Leo

Andere namen die we kregen:

Zo’n steen heet:
– schampsteen
– stootsteen
– boordsteen
– je hebt ze ook in de vorm van paaltjes, men noemt ze dan schamppaaltjes.

Leuk dat we op deze manier elkaar weer wat kunnen bijbrengen 😉

Bedankt allemaal voor de reacties!

Tips:

Tip 1:
Voor de paardentippers is er ook een Hyves met meer dan 1000 aangemelde leden!

Tip 2:
Wist je dat wij, Rudi en Nanny, ook een magazine maken speciaal voor hondenliefhebbers? De naam is, je raadt het al, het Hondentips Magazine!

Klik hier om naar Hondentips te gaan.

Tip 3:
Tip een vriend of vriendin! Vind jij het fijn om Paardentips Magazine te lezen? En denk je dat je vriend of vriendin het ook leuk zou vinden? Stuur dit magazine-emailtje of de URL van onze site dan gerust door! Misschien wil hij of zij ook wel lid worden van Paardentips Magazine.

Tip 4:
Wij zijn altijd heel erg blij met de tips en ideetjes die we van andere paardenvrienden ontvangen. Wil jij ons helpen om Paardentips Magazine nog bekender te maken? Heb jij een goed idee of een tip? Heb jij iets leuks te delen met de andere paardentippers? Laat het ons dan weten via het contactformulier

Gedrag: Andrew McLean

Terug van Down Under

Na ruim een maand in Australië ben ik onlangs terug in ons kleine landje gearriveerd. Mijn verblijf ginder draaide vooral rond paarden (niet echt een verrassing voor wie mij kent). Ik heb weer veel bijgeleerd, veel interessante mensen ontmoet en nieuwe ideeën opgedaan.

Klik hier om het verhaal van Marc helemaal te lezen

DVD-tip: DVD Verfijnde dressuur

Leer je paard rustig in balans en vol vertrouwen samenwerken met de ruiter.

Verleg op een natuurlijke manier de grenzen van je paard!

Heel belangrijk in de dressuur is de gezondheid van je paard.

Heeft je paard beperkingen dan kan je hieraan werken zonder iets te forceren. In de klassieke dressuur legt men er altijd de nadruk op dat je het paard leert kennen zoals hij is, wat zijn aard is, hoe hij beweegt en wat de grenzen zijn van zijn kunnen. Belangrijke punten die je moet weten, zodat je van je paard niet zomaar dingen verwacht die hij eigenlijk niet meteen kan. Als je dit toch gaat vragen van hem ga je zaken forceren en mag je als gevolg hierop weerstand verwachten.

Het is daarom goed om er op te letten waar het paard van nature aanleg voor heeft. Zo weet je dat je op dit gebied je paard niet forceert. Toch kan je ook werken aan de minder goede kwaliteiten van je paard, dit zonder hulpmiddelen en dwang te gebruiken! Een correcte manier van dressuur met het paard kan helpen om het paard lichamelijk te verbeteren en het evenwicht te vinden.

Dat het verbeteren van de lichamelijke conditie heel ver kan gaan zie je op de DVD ‘Verfijnde Dressuur’ van Anja Beran. Hier zie je een 6-jarige Fries die eerst een bekken had die 10 cm schever stond dan bij een paard met een normale stand. Door deze scheefstand kon dit paard zich alleen nog maar verder bewegen in telgang. Vier keer werd het paard onderzocht door gespecialiseerde artsen met als uiteindelijk vonnis, levenslang de dagen verslijten op een weide. Het paard was volgens de artsen niet bruikbaar voor de dressuur.

Door de rug en de achterhand sterker te maken, kreeg de Fries zijn natuurlijke gangen weer terug. Anja Beran bereikte dit helemaal door het paard te gymnastiseren. Het lichaam verbeterde en het paard leerde zijn evenwicht te vinden. Als je het paard op de DVD bekijkt dan kan je het bijna niet geloven. Eigenlijk is het wel jammer dat ze geen beelden tonen van toen het paard net binnen kwam.

Dit doen ze trouwens wel bij het paard Flamingo. In dit deel van de dvd zie je duidelijk de ontwikkeling van de 9-jarige ruin.

Flamingo was een probleempaard en had jaren in de wei gestaan omdat men alle hoop voor hem had opgegeven. Flamingo was een sterk paard dat met een slofteugel was gereden, maar dan op zo’n manier dat hij verkrampte rugspieren kreeg. Deze manier van rijden had duidelijk een negatief effect op de basisgangen. Het paard zag niet graag een ruiter aankomen, laat staan op zijn rug zitten. Ogenschijnlijk een flinke klus om dit paard weer op redelijk niveau te krijgen. Maar het leuke bij het filmpje van dit paard is dat je hem ziet vanaf het begin. Een nerveus, ongespierd paard zonder vertrouwen.

Het eerste waar aan gewerkt wordt, is het sterker maken van de rug, het vertrouwen in de ruiter terug te winnen, het paard onafhankelijk maken van de hand en het leren in balans te komen. Ik zal niet zeggen dat het een dvd is waarbij je helemaal ziet hoe het allemaal moet. Daarvoor is de tijd ook te kort. Het is meer de bedoeling dat je ziet dat het kan, dat je begrijpt wat er gebeurt en waarom. Bij Flamingo zal je zien dat het helemaal geen vreselijk paard was dat niet wilde werken. Al na een jaar training is het een heel ander paard. Hij is ontwikkeld tot een rustig, tevreden en ontwikkeld paard dat een goede indruk maakt. Zijn bewegingen zijn duidelijk soepeler en krachtiger. De amazone heeft geen hulpteugels nodig en rijdt duidelijk met minimaal contact met de paardenmond. Mooi om het verschil zelf te zien op deze dvd!

Voor je dit verhaal ziet, kom je verschillende andere paarden tegen, paarden die meteen vanaf het begin zijn opgeleerd in de Klassieke dressuur. Het is duidelijk dat deze paarden een voorsprong hebben op Flamingo. Toch is het mooi om te zien dat hij op zo’n korte tijd kan veranderen in zo’n prachtig paard. Zijn uitstraling alleen al maakt een verschil.

Verfijnde Dressuur
Leer je paard rustig in balans en vol vertrouwen samenwerken met de ruiter.

Prijs: €34,95 Klik hier om de DVD in huis te halen

Inhoud
Eerste kennismaking met beoordeling van het paard
Je krijgt kort een paar paarden te zien waarbij de voor- en nadelen besproken worden aan de hand van het kijken naar het uiterlijk.

Het jonge paard
Wat is allemaal belangrijk bij het trainen van het jonge paard?

Dressuur als therapie
Laat zien dat dressuur geen einddoel is, maar je paard helpt bij het vinden van evenwicht en balans.

Werken aan de hand
Grondwerk is voor elk paard en elke discipline belangrijk.

Zijgangen onder het zadel leiden tot verzameling.
Verbindingen die het paard soepel en oplettend maken!

De spaanse pas
Kort stuk waarin getoond wordt wat een goed Spaanse pas is en waarom dit nuttig is.

Decente de main
Het uitschakelen van hand- en beenhulpen op momenten van opperste verzameling. Mooi om de ‘lichtheid’ van een paard te zien!

Galopwerk
Hoe galop een positieve inwerking kan hebben op je paard.

Grand-Prix oefeningen met elkaar verbonden in balans en harmonie
Hoge schooloefeningen zijn geen showoefeningen, maar correct uitgevoerd de ideale manier om je paard te gymnastiseren.

Oefeningen hebben ook voor een ‘slecht’ gebouwd paard net zoveel nut als het om gymnastiseren gaat. Ook al wordt deze dan niet perfect uitgevoerd.

Over Anja Beran
Anja Beran heeft haar opleiding in de klassieke rijkunst genoten bij Manuel Jorge de Oliviera, een leerling van de bekende Nuno Oliviera. Zij leidt paarden van de meest uiteenlopende rassen op van 3-jarige tot hogeschoolniveau. De eeuwenoude klassieke rijkunst is voor haar de oorsprong van alle rijkunstige kennis en de grondslag voor iedere andere vorm van goed paardrijden.

Garantie:
Ook deze DVD kan je via ons in huis halen met de niet-goed-geld-terug-garantie. Bevalt de inhoud je om welke reden dan ook toch niet dan mag je het, tot 100 dagen na aankoop, terug sturen. Als we de DVD in goede staat terug ontvangen, storten we je het aankoopbedrag terug op de rekening.

Typ-hier-de-titel

Toiletteren: Zó steelt jouw paard de show!

Goed toiletteren is een kunst. Ook jij kunt deze kunst in de vingers krijgen!

Klik hier om meer te lezen


Online cursus Leer paardijden een succes!

Mijn mening over de cursus voor beginnende ruiters?

In een woord GEWELDIG !!

Ik rijd zelf al zo’n 15 jaar en mijn vriend vond het zo interessant dat

hij enkele maanden geleden ook is begonnen met rijden.

Ik ben voor hem toen op zoek geweest naar een dergelijke cursus waar alles duidelijk, maar niet op een kinderlijke manier wordt uitgelegd. Helaas heb ik niks kunnen vinden.

Jullie cursus lijkt me een goed begin voor alle beginnende ruiters. Er wordt duidelijk uitgelegd wat ruiters wel en niet moeten doen, maar vooral ook waarom. Uit ervaring met mijn vriend en de mensen die bij hem in de les rijden, zie ik dat er in de les veel aandacht is door de instructeur, maar dat de beginnende ruiters op stal toch vaak niet weten hoe ze met het paard om moeten gaan en waarom paarden sommige dingen doen.

Jullie cursus is de uitkomst voor zulke ruiters.

Linsey Beekman, Veldhoven (NL)

Klik hier om meer te lezen over de cursus (Eerste les gratis voor iedereen!)