Welkom [%name%],

Ze hebben me wel eens verteld dat je grasland het beste ’s avonds kan besproeien, omdat er dan minder water verdampt en dit beter voor het gras zou zijn. Maar ik zet de sproeier toch het liefste overdag aan. Niet om eigenwijs te zijn, maar omdat onze paardjes er ook meteen plezier van hebben.

Net heb ik het bewijs nog eens met eigen ogen gezien. Ze hebben ruimte genoeg om niet in de straal van de sproeier te hoeven staan, maar bij dit weer zoeken ze duidelijk de verkoeling van de sproeier op. Met z’n drietjes stonden ze bij elkaar en vingen zo de verkoelende druppels op.

Af en toe lopen ze naar een stuk met droog zand en rollen zich dan heerlijk vol zand. Het gevolg hiervan is dat ze er echt niet uitzien. Net een stel verwaarloosde paarden.

Als ik de sproeier ga verzetten (ja, we werken gewoon met een tuinslang en een gardena sproeiertje), dan komen ze altijd even om aandacht vragen met het gevolg dat ik er zelf net zo modderig uitzie als de paarden.

Maar ach, het zijn dan ook zo’n lieve beesten. Dat beetje vuil nemen we er wel bij.

De volgende keer let ik wel beter op mijn schoeisel, want pas toen ik bij de paarden stond drong het tot me door dat die teenslippers die ik droeg niet echt bescherming bieden.  Gelukkig zijn ze braaf, maar ook die brave kerels kunnen ooit lomp zijn. Dus de volgende keer maar even wat stevigere schoenen aan.

Zo heb jij er meteen weer een tip bij, geen slippers dragen als je naast een paard loopt 😉

Veel leesplezier!


Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Op bezoek bij de staatsstoeterij in Warendorf

Zullen we laten weten dat we komen of zullen we er gewoon zo naar toegaan? De eerste vraag die we stellen als we besluiten een bezoekje te brengen aan de staatsstoeterij in Warendorf (Duitsland).

Omdat er vrije toegang is, besluiten we er zo naar toe te gaan. Bij aankomst zitten er een paar amazones netjes in witte broek en rij-jas op een bankje bij de ingang. Het is duidelijk dat ze zenuwachtig zijn. Bij sommige trillen de handen als ze hun sigaret naar de mond brengen.

We knikken en ze groeten ons terug. Even weten we niet goed hoe en wat. We vinden ergens een bakje met folders en beginnen maar willekeurig aan een rondje, als we iets niet goed doen zullen we het wel horen.

De stoeterij blijkt enorm te zijn, hier en daar staan er steigers naast muren die een opknapbeurt krijgen.

Af en toe komen we iemand tegen, maar niemand lijkt het vreemd te vinden dat we er rond lopen. Het zal dus wel in orde zijn.

Klik hier om ons meer te lezen over ons bezoekje aan de staatsstoeterij van Warendorf

Wist je dat?: Anti-vlieg = anti-mol

Vorige week hadden we een gesprek met iemand en toen kwam het dazenwerende product Atex Daas ter sprake dat je via ons in huis kan halen.

De persoon vertelde me dat hij ondertussn zelf ook goede ervaringen heeft met het product. Verder kwam ook de scherpe geur naar voren, je moet er inderdaad even aan wennen maar als je ziet dat het werkt, neem je de geur er graag bij 😉

De persoon waarmee ik sprak, zag dat we een paar hopen zand in de tuin hadden van een mol die sinds die dag even de tuin aan de onderkant kwam verkennen. Als de hoefsmid net is geweest, dan duw ik meestal een paar restjes van de hoeven in zo’n molshoop. De geur hiervan is blijkbaar is niet erg geliefd bij mollen, want al snel merken we dat ze hun heil ergens anders gaan zoeken.

‘Ik stop er een doekje gedrenkt in de Atex Daas in’, vertelde de man me. ‘Zullen we het meteen eens uitproberen?’ 

We hebben dit dan maar gedaan en inderdaad de mol heeft zijn activiteiten sindsdien verplaatst naar het stuk naast ons.

Meteen een makkelijke en diervriendelijk tip er bij voor de Paardentippers…

Inhoud:

1. Boekentip: Westernrijden
2. Op bezoek bij: Landgestut Warendorf
3. Rasomschrijving: Het appaloosa paard
4. Foto van de maand
5. Wist je dat?:
Anti-vlieg = anti-mol

Rasomschrijving: het Appaloosa paard

We deden in het laatste Paardentips Magazine een oproep om wat foto’s te sturen van het Appaloosa paard.

We hebben het geweten! Wat een geweldige respons …

Bedankt iedereen voor de hulp. Omdat het best wat werk voor ons is, hebben we om tijd te besparen een selectie gemaakt uit al de foto’s die we kregen. Sorry, als jouw foto er niet bijstaat en bedankt voor het begrip.

Klik hier om de omschrijving en de foto’s te bekijken

Astrid stuurde ons een foto van haar Criollo appaloosa, dat maakte meteen nieuwsgierig naar meer over dit ras…

Dus heb je ooit kennis gemaakt met dit ras en kan je ons wat vertellen over de Criollo?

Tekst en foto’s mag je sturen via deze link

Let er a.u.b. wel op dat je de teksten zelf schrijft en dat het eigen foto’s zijn 😉

Alvast bedankt!

Tips:

Tip 1:
Het veulen-tipboek

Met tips, informatie, ideeën die je helpen om het leven samen met je veulen, makkelijker, leuker, mooier en helemaal naar wens te maken. Ebook:nuttige informatie die je via mail ontvangt!Klik hier om meer te lezen

 

Tip 2:
Voor velen is de vakantieperiode weer aangebroken. Verschillende lezers van dit magazine zullen de komende tijd hun ontspanning op verschillende plaatsen over de hele wereld vinden. Wij zouden het erg leuk vinden als je het ons laat weten als je nog bijzondere paardenverhalen en tips tegen komt. Het zou fijn zijn als we deze ook mogen delen met de andere paardentippers. Informatie en foto’s mag je sturen via het contactformulier
Alvast een fijne vakantie!

Tip 3:
Lekker relaxen?
Vergeet dan niet een boek erbij te nemen. Kijk eens naar de leuke verzameling paardenboeken die we voor je bij elkaar hebben gezet. Da’s dubbel genieten 😉

Klik hier om ze te bekijken

Boekentip: Westernrijden

Westernrijden, met gevoel rijden en lekker uit je dak gaan!

Waarom westernrijden?
Vanwege de vrijheid, terug naar de natuur. Je moet niet, je mag. Je kunt veel meer met gevoel rijden. Voor western riding en voor het Engelse rijden geldt dat het paard de spiegel is van jezelf. Dat maakt paardrijden therapeutisch. Tegenwoordig weten veel mensen niet meer wat het is. Ook zoeken steeds meer mensen de vrijheid en komen dan bij het westernrijden. Ze denken dat het makkelijk is. Je gooit er een westernzadel op, doet het ijzer in de mond, zet een hoed op en dat zou het dan zijn. Westernrijden is echt wel iets meer. De vraag die je jezelf moet stellen is: ga ik een paard rijden of ga ik een paard trainen?
Willem Pieters, eigenaar van de Westernstable Westerkwartier in Groningen (NL)

Goed western rijden enkel mogelijk voor Amerikanen?
Jaren geleden vlogen gepassioneerde westernruiters en amazones richting de Verenigde Staten om er daar lessen te volgen en informatie te verkrijgen van de ‘cowboys’ die al eerder hun sporen verdienden in deze sport. Ondertussen is er ook in Europa door deze pioniers een stevige basis gelegd voor de mensen die zich serieus willen verdiepen in de westernsport. Dus voor les en informatie hoeven we al lang niet meer zulke afstanden af te leggen.

Western rijden is dus ook mogelijk voor jou!
Of je nu geïnteresseerd bent in westernrijden of al een ervaren westernruiter bent, we vonden voor jou weer een nieuw en leuk boek. In het Nederlands! Ja, ook voor geschreven informatie hoeven we niet meer naar Engelse teksten te grijpen. Voor het verzamelen van de informatie uit het boek zijn veel deskundigen geraadpleegd. Met enthousiasme hebben ze hun kennis gedeeld om een nuttig en informatief NEDERLANDSTALIG boek voor de westernliefhebber samen te stellen.

Want, staat er in het boek:
Westernrijden is een (h)eerlijke manier van rijden voor paard en ruiter, ALS het op de juiste manier wordt gedaan.

In dit boek o.a. meer over:

 • De geschiedenis van het westernrijden.
 • De verschillende paardenrassen die het meest gebruikt worden.
 • Het western veelzijdigheidszadel.
 • Verschillende bitten en hun toepassing.
 • Bitloos rijden.
 • Beenbescherming voor het paard.
 • Kleding van de ruiter en amazone.
 • Basisprincipes en technieken.
 • Beoordeling van de beweging van het paard.
 • Wedstrijdrijden in de westernsport en de niveau’s.
 • De verschillende disciplines.

Met een hoofdstuk met vraag en anwoord.
De vragen zijn in drie delen verdeeld.

a. Geschiktheid van ruiter en/of paard voor het westernrijden
b. Geschikte locaties voor westernrijden.
c. Het rijden van wedstrijden.

Het boek: Westernrijden

Met gevoel rijden en lekker uit je dak gaan!
Prijs: €29,95

 


Klik hier om het boek in huis te halen

 

Garantie
Ook op dit boek geven we de niet-goed-geld-terug garantie. Als bij ontvangt blijkt dat de inhoud van het boek je niet bevalt dan mag je het boek tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we je hetr aankoopbedrag terug.

Foto van de maand

We kregen op het voorwoordje van het vorige magazine de volgende reactie:

Hallo Rudi en Nanny,
Dat verhaal van jullie Shetlander is grandioos. Ik heb er zelf 2 en ben al 20 jaar omheiningen aan ’t zetten, aan ’t repareren en oplossingen aan ’t bedenken om hen binnen de paddock te houden, die toch betrekkelijk groot is. Soms werken ze ook samen! De een duwt de palen om en de andere stapt er over!! De electriciteit hadden ze ook vlug door. Stond ze een keer wat minder hard.. onmiddellijk hadden ze het door en stonden ze heel onschuldig in het stuk ernaast! Hebben wij iets mis gedaan??

Beste zomergroetjes,

Danielle

Toen we op zoek gingen naar de foto van de maand kon deze natuurlijk niet missen. Klik hier om hem te bekijken.

Wat een eigenwijs kopje hè? Als je hierna het verhaal nog eens leest, kan je het je helemaal voorstellen 😉

Typ-hier-de-titel

Hoekstenen bij oude gebouwenVaak zie je bij oudere steden op de hoek van gebouwen stenen die er verankerd zitten in de grond.
Ik weet niet of je het kan zien op de foto, deze steen draagt heel wat sporen van voertuigen die er tegen hebben gereden. Dit komt omdat deze steen ook vandaag nog steeds zijn nut blijkt te bewijzen.

Wat is nou precies het doel van deze steen?
In veel van de smalle steegjes gebeurde het wel eens dat de koetsier zijn paard te vroeg een wending liet nemen bij het afslaan, met het gevolg dat de koets tegen de hoek van het gebouw aan botste en deze beschadigde. De hoeksteen werd daarom geplaatst om te voorkomen dat een koets/het paard de bocht te scherp afsneed en hierdoor de hoek van het gebouw zou beschadigen.

Misschien dat iemand ons kan vertellen of zo’n steen een bepaalde naam heeft?