Hallo [%name%],

Afgelopen week ben ik (Rudi) met mijn dochtertjes naar de speeltuin geweest. Blijkbaar hadden er meer mensen dit idee, want het was er behoorlijk druk. Er waren vooral groepen kinderen die onder begeleiding aan het spelen waren. Op een gegeven ogenblik viel mijn oog op een groepje kinderen die bij een paar bomen een soort spinnenweb hadden gemaakt met touwen. Het spel dat ze hierbij deden, deed me meteen aan onze Shetlander denken. De kinderen moesten door het web kruipen zonder ook maar iets te raken. Leuk om te zien hoe geconcentreerd en met welk een plezier de kinderen dit spel deden.

Waarom moest ik aan onze Shetlander denken? Nou, dat beestje maakt het me niet altijd even makkelijk. We zijn heel erg blij dat we een klein stukje grond aan huis hebben, zodat we de paarden dicht bij ons hebben. Natuurlijk is het voor de paarden dan ook fijn af en toe wat groen gras te knabbelen. Hier komt het verhaal van de Shetlander naar voren… bij het afspannen van het ingezaaide stuk gras moet ik heel inventief zijn om hem ervan af te houden. Eerst 1 stroomdraadje gespannen en nog niet eens mijn rug gedraaid of meneertje kroop eronder door. Dan een tweede draadje, net boven de grond. De dag daarop…Shetlander op een plaats waar hij niet hoort te zijn.

Waaah, rustig blijven Rudi! Hoe los ik dit nu op? Het kan toch niet zijn dat hij hier nog tussendoor komt? Ik laat hem maar even staan en loop alvast naar de voerbak van de Friesjes. Bij het rammelen van de voederbakken hoor ik gehinnik en zie nog net hoe de Shetlander, Jens, een aanloop neemt. Het is dat ik het met mijn eigen ogen gezien heb, hij maakte een ongelofelijke sprong over de omheining.

Jij kleine ***! Dan maar een derde draadje, nu blijft hij zeker op zijn plaats!

De volgende morgen, niet te geloven!!! Een Shetlander op mijn pas ingezaaide stukje. We blijven lachen en eigenlijk vind ik het ongelooflijk knap van dit diertje dat hij zo inventief is en mij toch telkens weer  te slim af is. Het maakt me nieuwsgierig. Hoe is het hem deze keer toch weer gelukt?

Hier komt het verhaal van de kinderen in de speeltuin weer terug, want hier zie ik een soortgelijk spel voor mijn ogen. De Shetlander zet voorzichtig zijn voorbenen tussen de twee onderste draden, bukt zich en wringt zich zo ver als mogelijk tussen de draden door om een stroomschok zo lang mogelijk uit te stellen. Dan heft hij zijn hoofd omhoog om hiermee de draad naar de achterkant van zijn lichaam te duwen. Ik hoor nog de tik van de stroomdraad, maar nog voor de tweede tik eraan komt staat meneer alweer bij me om me te begroeten. Zo’n kereltje is toch ongelooflijk hè?

Hoe suf de Shetlander er nu ook bij lijkt te staan, volgens mij zit er maar een ding in zijn hoofd en bedenkt hij al snel weer een nieuwe tactiek om door mijn dubbele afspanning stroomdraden te komen. Voor hem is het in ieder geval nooit een mission impossible.

Veel plezier bij het lezen van alweer een nieuw nummer van Paardentips Magazine!

Groetjes Rudi en Nanny

 

P.s.: We ontvingen een leuke tekst van Paardentipper Jozef. Jozef stuurde ons een rasomschrijving van het Appaloosa paard. Dus in een van de volgende magazines kan je de omschrijving vinden. We zoeken nog een paar leuke (zelfgemaakte) foto’s die we bij de omschrijving mogen plaatsen. Klik hier om de voorgaande omschrijvigen te bekijken

Zo zie je meteen wat ongeveer de bedoeling is. Klik hier om ons foto’s te sturen van de Appaloosa.


 

Groetjes uit Frankrijk: Ravotten in de buitenbak

Rolf en Heleen lieten ons vol trots weten dat hun buitenbak eindelijk klaar is. Ze hebben er lang naar uitgekeken en er heel wat tijd en energie ingestoken.

Klik hier om het verhaal te lezen

 

Rolf en Heleen nog veel plezier in jullie nieuwe zandbak 😉

Wist je dat?: De disselboom van een koets

De disselboom is, even simpel gezegd, de stok waarnaast twee paarden staan ingespannen voor de koets. Bij de oorspronkelijke koetsen werd de dissel gemaakt van essenhout.

Essenhout is niet zo’n sterk hout als eikenhout, maar werd gebruikt omdat het veel taaier is. Een disselboom van eik zou bij een ongeluk sneller breken met een grotere versplintering. Bij een breuk van dit hout krijg je dus extra scherpe punten die het paard kunnen verwonden.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en daarom maakte men onder in de boom een gleufje waarin een metalen strip werd verwerkt. Als er dan toch een breuk zou ontstaan dan hield deze strip de boel bij elkaar.

Tip voor de menners met het authentieke gerij:
Als er om welke reden dan ook iets gebeurt met de disselboom zorg er dan voor dat je de aanspanning niet stopt via het contact met de paarden, maar met de (verplichte) rem van de koets. Het is belangrijk dat je voorkomt dat de gebroken dissel doorknikt met daarbij de kans de paarden te verwonden. Als je de aanspannning stopt via de paarden dan loopt de koets verder en zet hiermee spanning op de gebroken dissel.  

De metalen strip onder de dissel houdt het geheel samen. De koetsier blijft dus kalm en geeft zijn grooms (hulp) de juiste aanwijzingen. Zorg ervoor dat de dissel niet kan opstuiken. Je kan eventueel rustig verderstappen, de beveiliginsstrip zal ervoor zorgen dat de koets in het spoor blijft. Hoe dan ook, de koetsier is als een kapitein op een schip, hij heeft de verantwoording en moet in staat zijn de juiste beslissingen te nemen.

Als koetsier is het daarom ook altijd verstandig voor elke rit een noodplan af te spreken. Wie doet wat in geval van nood? Laat passagiers weten dat ze in elk geval rustig moeten blijven en spreek af hoe ze eventueel kunnen helpen als er iets gebeurt. Mensen die meerijden en geen ervaring hebben met paarden en kinderen moeten zo snel mogelijk van de koets af en op veilige afstand gaan staan. Neem altijd een telefoon mee met in het geheugen de belangrijke telefoonnummers (dierenarts, vriend met trailer, nooddienst,..). Natuurlijk is het niet de koetsier die aan het bellen gaat, voor hem zijn de paarden de nummer 1. Dus de groom (bijrijder) heeft de telefoon het best op zak.

De koetsen van tegenwoordig hebben voornamelijk een metalen dissel. Belangrijk bij zo’n dissel is dat elke oneffenheid is weggeslepen, dus lasnaden en lasspatten moeten verwijderd worden zodat de paarden zich niet kunnen verwonden. Nog beter is een disselhoes gebruiken die over de dissel getrokken wordt.

Nog een goed voornemen bij een ritje met de koets… we gaan weer eens lekker genieten!

Inhoud:

1. Boekentip: 100 tips voor een beter gedrag van uw paard
2. Groetjes uit Frankrijk: Ravotten in de buitenbak
3. Lezersverhaal: Natural Horsemanship
4. Tip: Help een paard dat kopschuw is
5. Wist je dat?: De disselboom van een koets

Lezersverhaal: Natural Horsemanship

Mijn naam is Lisa Gerrits en ik heb, zoals jullie, een grote passie voor paarden. Op mijn achtste ben ik begonnen met paardrijden bij een manege. Het viel mij op dat er niet altijd vriendelijk met de paarden werd omgegaan. Veel te vaak zag ik dat ruiters hun paard niet begrepen en dit resulteerde dan in zweepslagen of het geven van een trap of een harde mep. Omdat dit mij een oneerlijk gevoel gaf tegenover de paarden, ben ik ermee gestopt en op zoek gegaan naar een verzorgpaard.

Ander half jaar heb ik voor een American Paint Horse merrie met de naam ‘Flash’ gezorgd. Flash was erg moeilijk in de omgang vanwege traumatische ervaringen. Zo heeft zij een dood veulen gekregen, ze is een keer verstrikt geraakt in het prikkeldraad en slecht behandeld door de vorige eigenaar. Om deze redenen was Flash erg dominant geworden en had vaak een onvoorspelbare manier van reageren.

Samen met Flash ben ik begonnen met ‘Natural Horsemanship’.

Ik heb mij volledig verdiept in de ‘paardentaal’ en daardoor zijn Flash en ik elkaar beter gaan begrijpen en is er een groot wederzijds respect en vertrouwen ontstaan. Voor het rijden begon ik eerst met grondtraining. Dit zijn een aantal spelletjes en oefeningen die je vanaf de grond doet met je paard. Je moet je hierbij erg bewust zijn van je lichaamshouding, zodat je weet wat voor boodschappen je aan je paard geeft. Met mijn houding liet ik Flash naar mij toe komen en dan liepen wij naast elkaar door de bak. Wanneer ik stil ging staan, achteruit liep of opzij ging, volgde ze mij. Zij zag mij als één van haar vrienden. Om haar een gevoel van veiligheid te geven, deed ik verschillende spelletjes met haar. Hierbij gebruikte ik attributen waar paarden vaak bang voor zijn. Na een lange tijd van 5 à 6 dagen in de week met haar te trainen, kon ik op haar rijden zonder hoofdstel en zadel. Ik gebruikte alleen een touw voor om haar hals en vaak mijn barebackpad voor een betere zit.

Dankzij Flash heb ik een hoop dingen over mijzelf geleerd. Een paard is namelijk een spiegel voor diegene die ermee werkt. Natural Horsemanship is een reis die je samen met je paard maakt, om zowel jezelf als je paard door en door te leren kennen.

P.s.: Een leuk boek met 101 Horsemanship oefeningen? Klik hier

Tips:

Tip1 :

Ros magazine:

Er is weer een nieuw nummer uit van Ros Magazine met deze keer een special over alles wat je moet weten over de weide.

Nanny en Rudi brachten eerder een bezoekje bij liefhebbers van het minipaard. De reportage met leuke foto’s vind je in Ros.

Meer weten over Ros magazine? Klik dan hier

Tip 2:
Ook te vinden in Ros: een boekbespreking van Paardentippers Rudi en Nanny.

Deze keer het boek ‘Het tevreden paard’ met inzichten, wetenswaardigheden en praktische voorbeelden waarmee je het leven van een paard zo aangenaam mogelijk kunt maken!

Klik hier om meer te lezen over dit boek

Tip 3:
Voor velen is de vakantieperiode weer aangebroken. Verschillende lezers van dit magazine zullen de komende tijd hun ontspanning op verschillende plaatsen over de hele wereld vinden. Wij zouden het erg leuk vinden als je het ons laat weten als je nog bijzondere paardenverhalen en tips tegen komt. Het zou fijn zijn als we deze ook mogen delen met de andere paardentippers. Informatie en foto’s mag je sturen via het contactformulier Alvast een fijne vakantie!

Tip 4:
Lekker relaxen?
Vergeet dan niet een boek erbij te nemen. Kijk eens naar de leuke verzameling paardenboeken die we voor je bij elkaar hebben gezet. Da’s dubbel genieten 😉

Klik hier om ze te bekijken

Boekentip: 100 tips voor een beter gedrag van uw paard

Er wordt de laatste tijd veel geschreven over het onderwerp paardengedrag, daarbij worden onze paarden vaak vergeleken met de paarden die in kudde en vrijheid over grote grasvlaktes kunnen galopperen. De wereld van onze paarden is heel anders. Ze zijn beperkt in hun vrijheid en beweging.

Toch is ook ons paard een kuddedier, dat liefst gezelschap om zich heen heeft en behoefte heeft aan bescherming en beweging. Veel van de reacties die wij als probleemgedrag zien zijn natuurlijke reacties. Reacties die ontstaan omdat het paard zich bijvoorbeeld niet veilig voelt. Angst en spanning kan hoog oplopen en tot uiting komen.

  • Elk paard heeft een uitlaatklep nodig.
  • De manier waarop paarden gehouden worden kan beter.
  • Paarden verdragen geen pijn.
  • Paarden hebben behoefte aan bescherming en wederzijds vertrouwen.
  • Paarden hebben iemand nodig die ze begrijpen en hierdoor hun in hun behoefte kan voorzien. Zo iemand kan dingen van ze vragen op zo’n manier dat het zo vertrouwd overkomt dat het paard het zonder enig probleem uitvoert.

Dit alles kan door gebruik te maken van het natuurlijk instinct. Zo kan je ook het paard trainen met een langdurig positief resultaat. Je kan er ongewenst gedrag mee vermijden en corrigeren.

Natuurlijk willen we dit allemaal wel, toch zijn er zoveel situaties die plots heel anders kunnen uitpakken dan we zelf zouden willen. Waarom doet mijn paard plots zo raar, wat doe ik hier fout?

Het is niet zo dat iemand je even precies het wat, hoe en waarom zal kunnen vertellen via een boek, daarvoor is je paard te uniek. Ook jouw paard heeft een eigen karakter en heeft dan ook een eigen aanpak nodig. Toch kan je veel leren uit de ervaring en kennis van mensen die veel met verschillende paarden omgaan en trainen. Susan Mcbane geeft je via haar boek 100 tips voor een beter gedrag van je paard een kijkje in haar keuken van ervaring en kennis. Ze geeft je de ingrediënten die nodig zijn om je paard, in al zijn beperkingen die het heeft, op een natuurlijke manier op te voeden en te begrijpen.

Vooral het laatste zal je helpen zelf een oplossing te vinden in bepaalde situaties die niet helemaal volgens het boekje gaan bij je eigen paard. Susan heeft het boek zo opgesteld dat je de inhoud telkens als een tip krijgt.

Als voorbeeld zal ik het even over haar eerste tips hebben. Tip 1 die ze geeft is: maak de stallen paardvriendelijk. Daarbij gaat ze met je kijken wat een paard wil. Daarna gaat ze kijken hoe jij daar wat aan kan doen.

Zo heeft ze 100 tips bij elkaar gezet die je helpen bij het verkrijgen van een beter inzicht in de natuurlijke behoefte van het paard en hoe jij het paard hierin kan voorzien. Het zal je helpen bij de omgang met paarden. Misschien zal je kijk op bepaald gedrag helemaal veranderen. Misschien wordt je juist bevestigd en ga je met een gerust hart verder op de manier waarmee je bezig bent. Hoe dan ook, dit boek is zeker weer de moeite waard om in huis te halen.

Susan McBane:
In dit boek geeft auteur Susan McBane, die meer dan veertig boeken over paarden op haar naam heeft staan, een toegankelijke, rechtoe rechtaan aanpak, gebaseerd op haar levenslange ervaring met paarden. Ze heeft een HNC (Higher National Certificate) in Paardenwetenschap en paardenhouden, is medeoprichter van The Equine Behaviour Forum en heeft een Classical Riding Club Gold Award gewonnen.

Inhoud

1. Bereid u voor op succes

2. Stress op stal

3. Gezond en gelukkig

4. De omgang met uw paard

5. Onder het zadel

Het is even wat typwerk, maar ik zet graag even een paar van de 100 tips voor je op een rijtje.

Tips:

Stress op stal
Maak de stallen paardvriendelijk
Hang spiegels op in de stallen
Maak een speeltuin voor paarden
Laat je ruwvoer langer meegaan
Overweeg een stalgenoot
Leer het paard achterwaarts gaan in de stal Houd agressieve stalpaarden onder controle
Het paard dat zijn achterhand naar mensen toe draait
Het paard maakt de dekens kapot
Omgaan met een paard dat overal op kauwt
Stop het paard dat tegen deuren trapt
Leer je paard plassen op commando

De grote buitenwereld
Introduceer een nieuw paard met beleid
Vang je paard veilig in een groep
Leer je paard andere paarden verlaten
Een paard dat steeds ontsnapt
Houd een paard met beperkte weidegang bezig
Gezond en gelukkig
Geef meer ruwvoer en minder krachtvoer
Laat je zadel regelmatig controleren
Rijd met zo weinig mogelijk hulpmiddelen
Ontdek waar je paard gelukkig van wordt
Leer de lichaamstaal van je paard kennen

Omgang met je paard
Wees de leider of steun van je paard
Stilstaan bij de hoefsmid
Wat te doen bij een paard dat trapt
Leiden aan de hand
Leer je paard om de trailer in te gaan
Longeren en werken aan de lange teugel

Onder het zadel
Rijd met gevoel
Stop een paard dat op hol slaat
Ga om met een bokkend paard
Omgaan met een steigerend paard
Een opgewonden paard kalmeren
Omgaan met een zeer gespannen paard
Leer je paard omgaan met een onbekende omgeving
Het rechtrichten van het paard

Zo, ik zie dat ik al een hele lijst voor je heb. Er staan nog meer tips in. Dit is maar even om een indruk te geven van de inhoud van het boek. Spreekt de omschrijving je aan? Haal het boek dan zeker via ons in huis.

Prijs: €24,50

 Klik hier om het boek in huis te halen

Garantie:

Ook dit boek kan je via ons in huis halen met de niet-goed-geld-terug-garantie. Bevalt de inhoud je om welke reden dan ook toch niet dan mag je het, tot 100 dagen na aankoop, terug sturen. Als we het boek in goede staat terug ontvangen, storten we je het aankoopbedrag terug op de rekening.

Tip: Help een paard dat kopschuw is

Het kan wel eens voorkomen dat een paard zijn hoofd omhoog tilt als je bijvoorbeeld een halster wil aandoen. Vaak krijgt de vorige eigenaar dan de schuld, hij of zij zou veel te ruw zijn geweest met het bit.

Hoe dan ook, een paard met kopschuwheid heft zijn hoofd omhoog omdat hij niet aangeraakt wil worden bij het hoofd. Dit kan gedrag zijn dat ontstaan is door een onprettige en pijnlijke ervaring. Inderdaad, het ruw uitdoen van het bit kan al een goede reden zijn. Het paard kan het ook gebruiken als middel om niet te worden bereden.

Wat kan je doen?

  • Laat je paard controleren door de dierenarts op problemen bij het oor. Heeft hij er pijn door een ontsteking of andere irritatie?
  • Leer je paard zelf zijn hoofd omlaag doen als je dat vraagt. Doe dit steeds met een beloning zodat hij dit als iets positiefs ervaart. Wees altijd extra voorzichtig, zodat je paard merkt dat het paard geen verband legt met angst en pijn bij het omlaag brengen van zijn hoofd.
  • Begin met het zachtjes masseren van de hals, ga dan rustig verder in de richting van de oren en beloon je paard de hele tijd met je stem. Als het paard zich op een bepaald moment verzet, begin je terug opnieuw tot op de plaats waar hij het toelaat. Eindig hier en bouw het telkens op.
  • Het kan eventueel makkelijker gaan als je dezelfde handeling doet terwijl je paard aan de hand naast je staat te grazen.
  • Een opgevulde handschoen aan een stok kan een goed hulpmiddel zijn, maar zorg in elk geval dat je nooit paniek veroorzaakt en dat je alles steeds in alle rust kan opbouwen.

Elk paard is anders van karakter en kan dus anders reageren. Zorg ervoor dat wat je ook probeert dit altijd tactvol doet. Het aanraken van het hoofd, het aandoen van zijn hoofdstel en tegelijkertijd positief, zelfverzekerd en rustig zijn is belangrijk.

Het is belangrijk dat je het contact niet stopt wanneer het mis gaat, omdat je daarmee de actie van het paard beloont en hij dit de volgende keer juist weer gaat doen.

Typ-hier-de-titel

Een paar zomertips:

– Ga tijdens de zomerdagen niet op de heetste momenten van de dag trainen of een rit maken. Geniet samen van de avond- of ochtendkoelte.

– Zorg voor schaduw en vers drinkwater.

– Staat je paard op stal? Zorg dan voor een goede verluchting.

– Geef je paard in de weide ook eens de kans om verkoeling te vinden bij bijvoorbeeld een tuinsproeier. Je zal je verbazen hoe snel ze hun angst overwinnen van dit spetterend ding en lekker genieten van een verkoelende douche.

– Zorg voor een stuk waar je paard lekker kan rollen in het zand. Paarden vinden het heerlijk zich op deze manier even te ontdoen van gekriebel en jeuk.

– Zorg voor een goede omheining en kijk deze regelmatig na.

– Let erop dat je paarden niet aan giftige planten kunnen komen.

– Bescherm je paard tegen de vliegen (anti-vliegenspray, vliegendeken).

– Ontworm op tijd.

– Een stuk berkenhout is heerlijk voor je paard om aan te knabbelen.

– Geniet van de zomer met Paardentips Magazine en geef het zeker ook door aan ander paardenliefhebbers 😉