Tips:

Tip 1:
Een langdurige en effectieve manier om je paard te beschermen tegen dazen en andere insecten!
Deze zomer geniet je samen met je paard van een buitenrit en hebben jullie geen last vliegen. Heerlijk! Klik hier om meer te lezen

Tip 2:
Wist je dat wij, Rudi en Nanny, ook een magazine maken speciaal voor hondenliefhebbers? De naam is, je raadt het al, het Hondentips Magazine!

Klik hier om naar Hondentips te gaan.

Tip 3:
Tip een vriend of vriendin! Vind jij het fijn om Paardentips Magazine te lezen? En denk je dat je vriend of vriendin het ook leuk zou vinden? Stuur dit magazine-emailtje of de URL van onze site dan gerust door! Misschien wil hij of zij ook wel lid worden van Paardentips Magazine.

Tip 4:
Wij zijn altijd heel erg blij met de tips en ideetjes die we van andere paardenvrienden ontvangen. Wil jij ons helpen om Paardentips Magazine nog bekender te maken? Heb jij een goed idee of een tip? Heb jij iets leuks te delen met de andere paardentippers? Laat het ons dan weten via het contactformulier

Boekentip: Training en natuurlijk gedrag bij paarden

Training en natuurlijk gedrag bij paarden

Leer je paard beter begrijpen. Baseer je contact op zijn natuurlijk gedrag. Zo geniet je nog meer van een blij en gelukkig paard, omdat hij precies weet wat je bedoelt.

Het is goed om te weten hoe paarden reageren en omgaan met de omgeving en de mensenwereld. Als je dit leert inzien dan kan je de natuurlijke reacties in bepaalde situaties de juiste kant opsturen.

Voor een paard dat van nature erg gevoelig is voor de minste veranderingen in de omgeving kan de kleinste aanpassing al een heel verschil maken. Dit ook bij een goede omgang met de mens. Handel op de juiste manier en het kan al een enorme verbetering betekenen in de manier waarop je paard reageert en met je omgaat.

Het boek ‘ Training en natuurlijk gedrag bij paarden’ bevestigt daarbij ook nog eens het belang van oefeningen vanaf de grond: grondwerk. Klik hier om het boek in huis te halen

Veel van de basis wordt namelijk gelegd naast het paard om pas daarna in goed wederzijds vertrouwen aan de rijtechnieken te gaan werken, op het paard.

Het maakt niet uit welke tak van de paardensport je beoefent, effectiever communiceren met je paard zal de kans op betere resultaten flink verhogen.

Even een greep uit zaken die besproken worden in dit boek:

 • Kan een paard eigenlijk denken? Leren? Voelen?
 • Wat voor een dier is een paard?
 • Kan een veulen alleen opgroeien?
 • Wat is de rol van een hengst in een kudde?
 • Hoe communiceren paarden met elkaar?
 • Over persoonlijke ruimte, een heel belangrijke ruimte voor je paard.
 • Het effect van langdurig verblijf op stal.
 • Mogelijke verbeteringen voor de leefomgeving van je paard.
 • IJzers en hoefverzorging.
 • Leren wennen aan het scheren.
 • Inladen en reizen voor de eerste keer
 • De juiste materialen kiezen om te gebruiken.
 • Welke signalen kan je (onbewust) afgeven aan je paard?
 • Waarom grondwerk?
 • Oefeningen in aandacht.
 • Hoe leer je een paard iets?
 • Druk geven en wegnemen.
 • Het paard lezen.
 • Je persoonlijke ruimte afbakenen.
 • De grenzen duidelijk maken aan je paard.
 • De beweging van je paard sturen (vanaf de grond).
 • Werken aan soepelheid.
 • Communicatie via de longe.
 • Overgangen en wendingen tijdens het longeren.
 • Lange teugels als voorbereiding op het werk onder zadel.
 • Wat leert je paard van los werk? Dus van oefeningen waarbij hij losloopt.
 • Je paard leren wennen aan enge voorwerpen
 • Rijden in een rijbaan.Waar op letten?
 • Waarom staat mijn paard niet stil bij het opstijgen?
 • Het belang van stilstaan bij het opstijgen en hoe dit moet.
 • Hoe beweegt je paard?
 • Rechtgerichtheid, een voorwaarde om te kunnen verzamelen.
 • Communicatie verfijnen.
 • Timing van je aanwijzingen erg belangrijk.
 • Het juiste moment kiezen.
 • Het paard niet hinderen.
 • Overgangen.
 • Buitenritten.

Inhoud
Hoofdstuk 1
van het boek gaat voornamelijk over het lichaam en het gedrag van het paard. Over hoe perfect gebouwd het paard is om te kunnen overleven in zijn natuurlijke omgeving.

Hoofdstuk 2 geeft je tips om het dagelijkse leven voor je paard makkelijker te maken, binnen de beperkingen die het paard bij ons heeft.

Hoofdstuk 3 Hier lees je meer over de verzorging en word je meegenomen via praktijkoefening in het werken met je paard vanaf de grond.

Hoofdstuk 4 laat je zien hoe je vanaf het zadel kan communiceren met je paard zodat hij begrijpt wat je bedoelt en zich extra zal inspannen om het voor je te doen, dit zonder enige dwang.

 Door het hele boek heen vind je trouwens tips over hoe je paard leert omgaan met nieuwe ervaringen en hoe je problemen kan oplossen en voorkomen.

Iedere ruiter haalt er voordeel uit als hij begrijpt hoe een paard instinctief reageert. Wat je doel of ervaring ook is: als je weet wat je paard drijft, zal je veel effectiever je paard berijden en verzorgen.

Door ogenschijnlijk kleine aanpassingen in de omgang kan je al een enorm verschil krijgen in de reactie van je paard.

Training en natuurlijk gedrag bij paarden

Dit boek zal je op een praktische manier laten zien hoe je effectief moet communiceren met je paard om zo ook betere resultaten te behalen en een nauwere band te scheppen tussen elkaar.

 Prijs: €24,50

Klik hier om het boek in huis te halenGarantie: Ook op dit boek geven we je onze niet-goed-geld-terug garantie. Dus als het boek je bij ontvangst niet bevalt dan mag je het tot 100 dagen na de aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat terug ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

P.s.: Misschien heb je al een goede band met je paard. Maar waarschijnlijk is er toch nog een deel in het boek dat je meer inzicht en duidelijkheid kan geven. Zoals ik al schreef, je paard is gevoelig voor de kleinste veranderingen. Misschien dat een beetje extra inzicht een groot verschil kan maken voor je paard.

Wist je dat? Gevaar van herhaling

Minder is meer

Zonder dat je het meteen beseft, val je tijdens het trainen van je paard al vlug in herhaling. We hebben dan de neiging juist dat wat goed gaat telkens opnieuw te doen. Dat ging goed, dus laten we het nog eens doen… en nog eens…

Voor je paard lijkt het dan meer op een straf. Het kan anders gaan reageren, overtuigd dat hij iets verkeerd doet, omdat hij de oefening telkens opnieuw moet doen. Je paard kan de oefening ook gewoon doen, maar dan meer als automatisme. Dit is nu net niet wat je wil.

Als je paard iets echt goed heeft gedaan, stop dan met de oefening. Zo zal hij het ervaren als iets goeds en zal het de volgende keer graag nog eens doen. Hij blijft daarbij alert meedenken en met plezier voor je werken.

Hallo [%name%],

Nog even en dan mogen we een bezoekje brengen aan een staatsstoeterij in Duitsland. Heel waarschijnlijk zal je er meer over kunnen lezen in één van de volgende Paardentips Magazines. Tenzij het gruwelijk tegenvalt, haha. Dat kan ik me niet voorstellen, er zijn toch paarden… We kijken er in ieder geval al naar uit.

Hoe komen we hier weer bij? Tsja, een gewoonte waar we niet meer vanaf komen. We hebben een midweekje vakantie geboekt ergens in Duitsland en dan gaan we als voorbereiding altijd eens kijken wat er in de omgeving allemaal valt te beleven, met aan de top van het lijstje… waar zijn de paarden en de paardenmensen te vinden?

Zo zit er bij elk van onze uitstapjes wel een tussenstop, bezoekje paarden en alles daaromheen, bij. Wat ons opvalt, we komen nooit ongelegen en vinden meteen een klik met de paardenvrienden die we telkens ontmoeten.

Zo hebben we al heel wat leuke contacten gehad met mensen die heel uiteenlopende dingen met paarden doen. Maar allemaal met hetzelfde raakvlak als ons, echte paardenfreaks. Wat is er leuker als je zelf gek bent van paarden dan meegenomen worden in het stukje paardenleven van een ander, iets wat ons nooit zal vervelen.

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Foto van de maand

Foto van de maand weer gekozen:
Omdat de kleuren als eerste opvallen, moesten we bij deze foto in eerste instantie even goed kijken om meteen daarna de grazende pony te herkennen. Dit vonden we wel bijzonder…

Klik hier om de foto te bekijken

Over paarden: Koninklijke paarden

De Israelitische Koning Salomo schafte wagens en paarden aan. Hij bezat veertienhonderd wagens en twaalfduizend paarden, die hij deels in Jeruzalem bij zich hield en deels onderbracht in garnizoenssteden verspreid over het hele land.
Ook bij zijn buurvolken stond het paard hoog in aanzien. Naast een belangrijk oorlogswapen waren het vaak letterlijk de paradepaardjes die een koning extra indrukwekkend moesten maken bij zijn onderdanen. Natuurlijk werd er goed gezorgd voor deze paarden en zal een koning amper een paardenhoef in de hand hebben gehad. Toch was er een Assyrische vorstin Semiramis alias de Onoverwinnelijke, die zelf de dagelijkse verzorging van haar lievelingsstrijdros op zich nam. Ze voerde hem en verzorgde hem elke dag zelf. Wat voor die tijd iets heel bijzonders was als je in je achterhoofd houdt dat deze mensen vaak slaven hadden om zichzelf te laten wassen.

Cyrus, de stichter van het Perzische imperium, liet zelfs een wet opstellen dat kinderen vanaf hun vijfde jaar moesten leren paardrijden. Hij vond het paard zelfs zo belangrijk dat je een straf kreeg als je, terwijl je een paard bezat, buiten je woning te voet werd aangetroffen. Het was ook Cyrus die ervoor zorgde dat doorheen zijn grote rijk paardenposterijen werden opgericht om zo snel als mogelijk boodschappen te kunnen verspreiden.

De belangrijkste eisen waar de jonge mannen in het Perzische rijk aan moesten voldoen: Paardrijden, boogschieten en niet liegen.

Inhoud:

1. Boekentip: Training en natuurlijk gedrag bij paarden
2. Foto van de maand
3.
Lezersverhaal: Mama te paard
4. Wist je dat? Gevaar van herhaling
5. Over paarden: Koninklijke paarden


‘The best place for the inside of a man is the outside of a horse’

Lezersverhaal: Mama te paard

Hallo Rudi en Nanny,

Ik wilde graag een verhaal vertellen over mijn moeder (en wil haar graag in het zonnetje zetten omdat ze nu begonnen is met het leren rijden en dat heel goed doet!)

Toen mijn moeder jong was, was ze al helemaal gek op paarden. Helaas was er destijds geen geld voor lessen en een eigen paard. Dus mijn moeder kon alleen maar kijken naar paarden en dromen van een eigen paard.

Tot ik werd geboren…

Ik ben net als mijn moeder een echte paardengek. Toen ik 10 jaar werd, mocht ik eindelijk gaan paardrijden! Mijn moeder had een manege gevonden, die erg goed zou zijn en zo begon ik aan mijn eerste lessen. Met mijn moeder trouw aan de bakrand, die graag naar mij keek als ik ging rijden. Op mijn 15de heb ik mijn eerste paard gekocht, helemaal zelf betaald met natuurlijk heel veel steun van mijn ouders.

Mijn moeder ging regelmatig mee naar mijn paard en hielp me met het poetsen en verzorgen. Dat vond ze erg leuk om te doen en zo had ze het idee dat ze eindelijk wat dingen leerde die ze vroeger al graag had willen leren. Op de stal waar mijn paard stond, hebben we ook een vrouw leren kennen waar we al snel bevriend mee werden. Zij had net als ik een mooie tinkerruin.

Op een dag vroeg ze of mijn moeder een rondje wilde stappen op Ethan, tuurlijk wilde ze dat. Maar door een val van een paar jaar geleden had ze erge last van haar knieën en zo ook toen ze op het paard stapte…

Uiteindelijk werd mijn lieve Abel verkocht, daar heb ik nu nog steeds erge spijt van… Maar toen kwam die vriendin van ons met een leuk idee: Jacqueline, zei ze, wij kopen samen een paard en dan ga jij leren paardrijden!

Dat werd een fjord, Noah, maar helaas door de knieën van mijn moeder ging dat niet zo goed en zo heel braaf was de fjord ook niet.

Die werd dus weer verkocht…

Maar een paar maanden later kwam Ulvor, een 10 jarige fjordenruin, waar altijd kindjes op hadden gereden en die heel braaf zou zijn.

Nou, dat is hij ook!!!

Mijn moeder leerde paardrijden van die vriendin, maar ze had het idee dat ze er niet zoveel mee opschoot.

Ze liet het uiteindelijk om financiele redenen af weten…

Toen ben ik mijn moeder gaan helpen en is ze uiteindelijk ook aan haar knieën geopereerd.

Ze heeft lessen gevraagd aan een vrouw bij ons uit de buurt en dat gaat nu, door de operatie, heel erg goed. Mijn moeder heeft nu 3 weken les en draaft zelf de bak door met haar eigen paardje.

Alleen rijden durft ze nog niet zo goed, maar ook dat zit er wel aan te komen.

Eindelijk heeft mijn moeder, na al die jaren naar mij kijken en dromen, haar eigen droom waargemaakt!

Ik ben erg trots op haar dat ze het nu zelf probeert en ook dat het zo goed gaat!

Straks hoef ik haar niet meer te helpen! (Wat ik wel erg jammer zal vinden…)

Groetjes Lesley,

P.S.: Ik lees jullie blad elke keer van woord tot woord met heel veel plezier. Ik ga er telkens weer lekker voor zitten met een kopje koffie en een lekker sigaretje!

Typ-hier-de-titel

Online cursus leerpaardrijden?

Zojuist heb ik jullie eerste paardenles doorgelezen en ik ben helemaal enthousiast!! Ik ben namelijk zelf een beginnende rijder en dan is het heerlijk om van ervaren mensen zoals jullie nu eens op een goede en eenvoudige manier te lezen waar je wel en niet op moet letten.

Door de theorie voel ik me des te meer gesterkt om op een goede manier met de paarden om te gaan en daardoor nog meer plezier te beleven aan het paardrijden!!

Ik verheug me nu al op les twee!
Evelyn Rauwerda uit Nuth (Limburg).

Klik hier om de eerste les, zonder enige verplichting, gratis te bekijken


Aanrader deze cursus!
Chapeau! Bijna jammer dat ik geen beginnende ruiter meer ben, ik heb veel theorie met vallen en opstaan in de praktijk moeten leren en daardoor onnodige fouten gemaakt. (Maar ik begon dan ook 40 jaar geleden…. )

Ik ga beginnende ruiters zeker aanraden deze cursus aan te schaffen. Ik vind het waardevolle informatie en niet alleen voor de beginnende ruiter…

Ik ben heel enthousiast over de informatie die ik gelezen heb!

Fijn dat jullie ook aandacht schenken aan het welzijn van de paarden! Want die kennis is het allerbelangrijkste aspect in de omgang met deze bijzondere dieren.

Klik hier om de eerste les, zonder enige verplichting, gratis te bekijken