Tips:

Tip 1:

101 Horsemanship oefeningen

Het werk vanaf de grond en in het zadel verbeteren op een natuurlijke manier…

Klik hier om meer te lezen

 

 


Tip 2:
Wist je dat wij, Rudi en Nanny, ook een magazine maken speciaal voor hondenliefhebbers? De naam is, je raadt het al, het Hondentips Magazine!

Klik hier om naar Hondentips te gaan.

Tip 3:
Wist je dat je op paardentips.com een zeer uitgebreide boekenshop vindt met allemaal boeken die je helpen om de relatie tussen jou en je paard te verbeteren en die je helpen om beter te kunnen rijden en je paard te verzorgen?

Klik hier om eens een kijkje te nemen in de boekenshop.

Tip 4:
Tip een vriend of vriendin! Vind jij het fijn om Paardentips Magazine te lezen? En denk je dat je vriend of vriendin het ook leuk zou vinden? Stuur dit magazine-emailtje dan gerust door! Misschien wil hij of zij ook wel lid worden van Paardentips Magazine.

Tip 5:
Misschien heb jij wel een tip voor ons? Of een leuk verhaal over wat je hebt meegemaakt met je paard. Of een onderwerp waarover je graag een artikel zou zien in het magazine. Stuur ons dan even een mailtje

Wist je dat?: Een beet van een daas niet altijd onschuldig

Bloedzuigende insecten, het lijkt wel een griezelverhaal. Toch zijn de dazen die onze paarden lastig vallen een vervelende realiteit. Ze zijn echt op jacht naar bloed!

Wist je dat er wereldwijd wel 3500 soorten dazen gekend zijn? Het werkelijke aantal is waarschijnlijk nog een stuk hoger. In Nederland zijn er ongeveer 38 soorten gekend en in België zelfs iets meer.

Het is het vrouwtje van de daas dat steekt of beter gezegd bijt en bloed zuigt. Als zorgzame moeder heeft ze dit bloed nodig om de eitjes in haar achterlijf te voeden.

De dazen gaan hoofdzakelijk af op de koolstofdioxide die vrijkomt bij het uitademen en op de warmte die vrijkomt bij inspanningen. Ook lijkt het zo dat de meeste soorten dazen vlugger aangetrokken worden door donkere kleuren dan lichte kleuren. Het kan dus blijkbaar zo zijn dat je Fries meer last heeft van dazen dan de witte shetlander die bij hem staat.

Een daas steekt, maar eigenlijk kan je bijna zeggen dat een daas snijdt. Via een soort mesje in de monddeeltjes wordt de huid van het slachtoffer opengesneden. Om te voorkomen dat het bloed te snel gaat stollen, komt tijdens het steken/bijten speeksel vrij. Het speeksel heeft het extra nadeel dat de wond hierdoor gaat jeuken en opzwellen. Reacties kunnen verschillen. Als mijn vrouw Nanny door een daas gebeten wordt, dan krijgt ze daar een flinke reactie op. Het is dan net alsof op de plaats van de beet een harde schijf onder de huid zit. Ze heeft er soms dagen last van. Zelf heb ik er minder last van. Zo kan ook bij paarden de reactie op een beet verschillen. Naast alleen allergische reacties kan je ook infecties oplopen waardoor het wondje kan gaan ontsteken.

Als paardenliefhebber lijkt het alsof er elk jaar meer en meer dazen bij komen. Toch blijkt het aantal dazen over het algemeen af te nemen. De dichtheid van het aantal dazen in Europa is nergens anders zo laag als in België en Nederland. Dus eigenlijk mogen we nog van geluk spreken.

Groetjes uit Frankrijk: Nuage

Er hing een briefje bij de bakker: “Twee Camargue-paarden te koop, moeder met veulen, lage prijs”. Inmiddels hadden we zelf al een paar jaar zes van zulke prachtige witte paarden waar we erg gek op waren en het verbaasde me een beetje dat er iemand in de buurt was die er twee kwijt wilde. Rolf wilde eigenlijk niet dat we gingen kijken, wetende dat voor mij één vriendelijke blik van een paard haast voldoende zou zijn om mijn portemonnaie te trekken.

“We kunnen ze zelf een tijdje berijden, totdat ze betrouwbaar en gehoorzaam zijn en ze dan voor een hogere prijs verkopen!” overtuigde ik hem. Had ik dat maar nooit gezegd, dan hadden we veel geld bespaard!

Klik hier om meer te lezen

Dag [%name%],

De vorige keer heb je een stukje kunnen lezen over de castratie van ons Fries hengstje Yurre (nu dus ruin). Yurre is ondertussen helemaal in orde, de wond is genezen en hij staat weer bij zijn maatjes, de Shetlander Jens en de nog steeds grotere Fries Jorrit.

Maar even iets anders. Wat mij opvalt, nu het zonnetje zich regelmatig laat zien, is dat onze paarden op de warmste delen van de dag samen de schuilstal opzoeken. Om eerlijk te zijn, daar zie ik ze de rest van het jaar amper in staan. Ja, als het, bij wijze van spreken, tennisballen hagelt of de regen met bakken uit de hemel valt. Dan staan ze er af en toe eens onder. Maar verder staan ze het liefste buiten. De schuilstal fungeert dus vooral als een soort zonnescherm.

Zo merk je dat paard(en) echt behoefte hebben aan schaduw. Als ze de keuze hebben, zoeken ze deze plaatsjes zelf op bij zonnig en heet weer.

Als je deze week ergens naar toe rijdt, moet je maar eens in de gaten houden hoeveel paarden (en andere dieren) er niet de mogelijkheid hebben om schaduw op te zoeken.

Als ik hier en daar sites bekijk dan valt het me op dat verschillende organisaties die opkomen voor het welzijn van dieren op hun sites schrijven dat paarden zo goed tegen hitte kunnen dat ze geen schaduw nodig hebben. Dat begrijp ik niet helemaal.

Een zonnesteek komt toch ook bij paarden voor en kan zelfs blijvende schade veroorzaken! Een zonnesteek kan zelfs het verlies van bepaalde functies in de hand werken. Zo kan het paard last krijgen van de spieren, hart, nieren, het maagdarmsysteem en zenuwweefsel. Paarden hebben bij een zonnesteek een zeer hoge temperatuur, ademen snel en hebben een hart dat extra snel klopt. Je begrijpt dat de kans op een zonnesteek dus best reëel is bij paarden die de hele dag in de volle zon staan. En die zie je genoeg…

Hoe krijgt een paard een zonnesteek? Precies!

Zonnesteek= ziekteverschijnselen als gevolg van een teveel aan warmte en zonnestraling op het hoofd en de nek. Oorzaak is meestal te veel in de zon verblijven en te weinig drinken.

Dus bij zonnige en warme dagen voldoende schaduw en regelmatig vers water voor je paard(en) lijkt mij het welzijn van je paard wel degelijk te bevorderen. Toch?

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Tip: Je paard geen last meer van dazen.

Een langdurige en effectieve manier om je paard te beschermen tegen dazen en andere insecten!

Deze zomer geniet je samen met je paard van een buitenrit en hebben jullie geen last vliegen. Heerlijk!

Wij mensen kunnen onze handen nog gebruiken als we last hebben van die vervelende vliegen. Maar als je je paard vol vliegen in de weide ziet staan, dan krijg je er spontaan medelijden mee. Dat arme dier heeft vaak flink last van al dat gekriebel.

Wat ook zo erg is, is dat je tijdens een buitenrit op sommige plaatsen gewoon flink bloedende plekken bij je paard ziet. Echt zielig! De beet van een daas, die dit bloeden veroorzaakt, is pijnlijk en zorgt voor een flinke bult die een tijdje blijft jeuken. Na een beet van een daas bestaat zelfs een kans op een infectie.

Het is al een tijdje terug dat ik de uitslag zag van een onafhankelijke test waarbij verschillende vliegwerende producten waren getest. Atex Daas kwam toen als beste naar voren. Wij gebruiken dit product sindsdien bij onze eigen paarden. Omdat we er zo tevreden over zijn, hebben we ervoor gezorgd dat de lezers van het Paardentips Magazine dit product via ons voordelig in huis kunnen halen.

Tot nu toe kregen we heel wat positieve reacties van mensen die het product gebruiken. Het product blijkt echt goed te werken, de paarden hebben amper nog last van de insecten. Toch moeten we ook toegeven dat de geur van het product wel erg speciaal is. Ook wordt het afgeraden om het te gebruiken bij witte paarden, omdat het een gekleurde vloeistof is die bij deze paarden vlekken kan achterlaten.

Een lekker geurtje, geen vlekken en toch net zo’n effectief middel om je paard te beschermen tegen vliegen?

Nu had ik met de fabrikant een gesprek over het geur- en kleur‘nadeel’ van de Atex Daas en kreeg meteen een brede glimlach als antwoord. ‘Daar hebben we aan gewerkt! We hebben een nieuw product ontwikkeld dat geen vlekken achterlaat op witte paarden of kleding en vliegendekens’. Ook de geur is een heel stuk aangenamer en nog een extra voordeel…het is goedkoper! Klik hier om er meer over te lezen

Tip: Stoffig paard?

Zit je paard vol met stof?

Is je paard stoffig en heb je even niet de tijd om hem goed te wassen?

Geen probleem! Gebruik gewoon vochtige doekjes (voor baby’s) en het grootste deel van het stof is er zo vanaf!
Ik doe het ook met mijn pony en het werkt echt! Daarnaast gaat hij ook nog eens lekker blinken door de doekjes!

Echt handig!

Groetjes Siska


Zo, dat was weer een nummer van het Paardentips Magazine.
Heb jij net zoals Katleen een bijzonder verhaal over je paard, dat je met ons wil delen? Een tip zoals die van Siska? Een vakantieverhaal zoals dat van Heleen. Heb je een leuk weetje over paarden. Mogen we een kijkje komen nemen op een evenement, stal, stoeterij,… ,iets over paarden…
Stuur het ons op klik hier en wie weet staat het in het volgende Paardentips Magazine!

Wij gaan ondertussen een paar bezoekjes doen en zelf ook op zoek naar meer Paardentips!

Tot de volgende keer.

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

Inhoud:

1. Wist je dat?: Een beet van een daas niet altijd onschuldig
2. Tip: Je paard geen last meer van dazen.
3. Lezersverhaal: Ons Friesje, Kylian
4. Groetjes uit Frankrijk: Nuage, wolkje
5. Tip: Stoffig paard?

Lezersverhaal: Ons Friesje, Kylian

Beste Nanny en Rudi,

Toen ik jullie aankondiging las van de castratie van Yurre, was net ook de castratie van onze 2-jarige Fries gepland. Dus kunnen jullie je al voorstellen dat ik het verhaal met extra veel aandacht heb gelezen.

Ons Friesje, Kylian, hebben we sinds hij 4,5 maand oud was en er werd toen de aandacht op gevestigd dat de testis niet zo goed zaten. Bij de jaarlijkse controles werden ze steeds even mee geëvalueerd, maar er kwam geen verandering in. Enkele maandjes geleden bleken beide bijballen nog steeds niet afgedaald te zijn, maar nog in het lieskanaal te zitten en dit zou op termijn een risico kunnen betekenen voor zijn verdere gezondheid. Van één kant een geluk dat ze dààr zaten want als ze nog in de buikholte zaten, betekende het een opname in de kliniek omdat er dan veel meer zou moeten gesneden worden. Oef… het kon doorgaan in de weide.

Eind mei dit jaar werd hij dan 2 en het seizoen was optimaal zodus…

Net een uurtje voor de dierenarts en zijn assistente arriveerden, was Kylian nog samen met onze andere Fries aan het rennen en de pony’s aan het opjagen. Nog lekker even spelen vooraleer hij onder het mes moest.

Vooraleer ik hem mocht halen, werd alles klaargelegd voor de stal en werd ik volledig geïnformeerd over hoe er te werk zou worden gegaan, wat ik moest doen en hoe we ons zouden organiseren wanneer hij bij zou komen uit de verdoving. Dit laatste omdat de operatie in ruglig ging plaatsvinden.

Eerst werd hij algemeen een beetje versufd zodat de dierenarts rustig de catheder kon plaatsen waarlangs een continue verdoving zou gegeven worden. Vervolgens werd Kylian naar een veilig plekje geleid om rustig door de benen te gaan en op de juiste zijde te worden gelegd. Van hieruit kantelden we hem op de rug en werd hij in deze houding gefixeerd met 2 botten stro.

De handelingen kan ik niet beter beschrijven dan in jullie eigen verslagje, want ook zo is het uiteraard bij Kylian gebeurd. Daarna was het nog eventjes wachten tot hij bij positieve kwam. Voor alle veiligheid schoven we hem weg van de omheining en hield de assistente nog eventjes een doek over zijn oog zodat hij rustig bij kon komen. Wanneer hij dan zin had om op te staan ging het zeer vlot: haast meteen stond hij recht, zij het met nog 4 donkemansbenen. De dierenarts is er nog even bij gebleven tot hij behoorlijk terug op “een rechte lijn” kon stappen en zag dat het goed was.

Ons kersverse ruintje staat nu enkele daagjes in de schaduwzijde van de wei waar hij kan schuilen, grazen en toch nog goed contact heeft met zijn kudde-genootjes. Hij krijgt nog even een antibiotica-kuur en pijnstilling, wordt lekker gekoeld met de tuinslang en krijgt natuurlijk heel veel knuffels. Dagelijks stap ik even met hem rond, neem zijn temperatuur en controleer de wonde op overmatig bloeden, etter of andere afwijkingen. De wonde wordt ook 2 maal daags nog even gesprayed met een desinfecterende spray. De vliegen vallen momenteel heel erg mee, dus dat is ook al een hele geruststelling. Na 3 dagen komt de dierenarts zelf nog even controleren.

Nu hebben we 4 ruinen. Benieuwd hoe Kylian zich binnen enkele weekjes, wanneer de hormoonspiegel zal veranderd zijn, gedraagt ten opzichte van zijn vriendjes. Hopelijk behoudt hij nog zijn gevoel voor humor en zijn lieve aard. De ponies gaan vooral blij zijn als hij iets minder achter hen jaagt…maar dat valt nog af te wachten.

Groetjes,

Katleen

Klik hier om de foto’s te bekijken

Typ-hier-de-titel

Stijgbeugels die levens kunnen redden

Een van de grote angsten die de meesten van ons hebben, is dat ze bij een val met een voet in de stijgbeugel blijven hangen en zo over de grond meegesleurd worden door hun paard. Jammer genoeg is het een nachtmerrie die heel dicht bij kan komen tijdens een rit te paard. Of je nu in de manege bent of een buitenrit maakt.

Verklein de kans op een ongeval met veiligheidsstijgbeugels.

Een bijzondere beugel met evenveel ‘houvast’ als bij gesloten stijgbeugels. Het is een halfopen stijgbeugel die door zijn speciale vorm voorkomt dat de voet van een ruiter in de beugel blijft hangen na een val en hierdoor meegesleurd wordt naast het paard.
Normale prijs: €119,95 Nu via Paardentips: €89,95
Klik hier om meer te lezen