Hoi [%name%],

Net hebben we toch gelachen! We hebben van de broer van Nanny, mijn schoonbroer dus, een broedmachine geleend. We hebben zo een paar eitjes van zijdehoentjes uitgebroed. Echt schattig die kuikentjes.

Komt onze oudste dochter net binnen van haar bezoekje aan de kuikens: ‘Papa, wat ben je aan het doen?’ ‘Ik schrijf een stukje voor Paardentips,’ …. even stil. ‘Papa, ik heb een goed idee! We gaan kuikentips maken!’

Leuk hè, zo’n creatieve dochter. Lachen

Wij houden het voorlopig bij onze Paardentips en Hondentips.

Nog veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

P.s.: We hebben voor het eerst een stagiaire. Sandra gaat voor ons een artikel schrijven over schriktraining. Om een goed overzicht te krijgen, heeft ze een enquete gemaakt.  Hij is bedoeld voor mensen die ooit een schriktraining hebben gevolgd. Dit is bewust zo omdat Sandra de mensen die nog geen schriktraining hebben gevolgd goed wil informeren. Wil je Sandra helpen? Klik hier om de enquete te bekijken 


Medisch: Hoe onze hengst een ruintje werd

In het voorwoordje van het vorige magazine lieten we je al weten dat ons Fries hengstje net gecastreerd was. Nanny heeft er voor de Paardentippers een verslagje van gemaakt.

Voor je op de link klikt, willen we de gevoelige en jongste lezers even waarschuwen, er staan een paar bloederige foto’s bij.

Klik hier om het artikeltje te lezen

Gedrag: Hengst: zomaar een ander paard, of toch niet?

Een trouwe Paardentipslezeres vroeg onlangs of de omgang met een jonge hengst al dan niet anders aangepakt moet worden dan die met een ruin of merrie. In essentie is de training van een hengst niet anders dan die van een ruin of merrie, met waar nodig wel enkele praktische randvoorwaarden en duidelijke accenten.

Een hengst is een paard …maar met een speciaal kantje Klik hier om meer te lezen

In de komende magazines even geen artikeltjes meer van Marc. Hij gaat namelijk voor een maand naar Australië. Hoogst waarschijnlijk zal hij dan terugkeren met weer heel wat nieuwe kennis en verhalen voor de Paardentippers. We wensen Marc een goede reis toe en kijken alvast uit naar de verhalen die hij voor ons zal verzamelen.


Zo, dat was alweer een nummer van Paardentips Magazine. Hopelijk heb je ervan genoten.

Wij gaan weer op zoek naar nieuwe Paardentips. Je leest ze in de komende nummers.

Tot mails!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

Inhoud:

1. Boekentip: 101 Horsemanship oefeningen
2. Medisch: Hoe onze hengst een ruintje werd
3. Tip: Voeten laten oppaken, hoefsmid accepteren
4. Tip: AnimAll EquiDay
5. Gedrag: Hengst: zomaar een ander paard, of toch niet?

Tip: AnimAll EquiDay

 

 

 

 

AnimAll EquiDay: Hét gezondheidsevenement van Nederland!

Je loopt vast als paardenhouder of -liefhebber wel eens tegen gezondheidsproblemen aan bij het paard waarbij je jezelf regelmatig afvraagt: Wie moeten we inschakelen voor dit probleem? Een chiropractor? Masseur? Fysiotherapeut? Of ligt het aan het gebit en moet ik een paardentandarts laten komen?

Tijdens dit nieuwe eendaagse educatieve paardenevenement AnimAll EquiDay, georganiseerd door Cursuscentrum AnimAll, worden door vele verschillende gezondheidsdisciplines in een doorlopend programma educatieve presentaties en leuke clinics gegeven. Daarnaast wordt er informatie gegeven over de achterliggende organisaties en opleidingen. Aan het eind van de dag ben je ervan op de hoogte wanneer en waarom welke deskundige in de arm genomen kan worden om je paard (weer) gezond en fit of nog beter in conditie te krijgen of te houden.

AnimAll EquiDay wordt gehouden op 14 juni 2009 van 10:00 tot 18:30 uur in het Gelderse Heteren, vlakbij Arnhem. Je bent van harte welkom op het mooie terrein van Manege de Fruithof om te genieten van hét gezondheidsevenement van Nederland.

Zie voor meer informatie de site: Klik hier

 


Kans op gratis toegang als je Paardentipper bent!

10 lezers van het Paardentips Magazine maken kans om samen met een vriend(in) de AnimAll EquiDay gratis te bezoeken.

Wat moet je doen? Stuur ons in een paar zinnen een tekstje met daarin de reden waarom andere paardenliefhebbers het Paardentips Magazine beslist in huis (de mailbox) moeten halen.

Wij nemen contact met je op en vertellen je hoe je gratis toegang krijgt tot dit bijzondere evenement. Tenminste, als we jouw orginele tekst uitkiezen. Veel succes! We kijken uit naar de reacties.

Wees er snel bij, want komende zondag is het al zover!

Wij zullen er zelf ook zijn, op zoek naar leuke paardentips. Misschien tot dan?

 

Tips:

Tip 1: Wist je dat wij, Rudi en Nanny, ook een magazine maken speciaal voor hondenliefhebbers? De naam is, je raadt het al, het Hondentips Magazine!

Klik hier om naar Hondentips.te gaan.

Tip 2: Wist je dat je op paardentips.com een zeer uitgebreide boekenshop vindt met allemaal boeken die je helpen om de relatie tussen jou en je paard te verbeteren en die je helpen om beter te kunnen rijden en je paard te verzorgen?

Klik hier om eens een kijkje te nemen in de boekenshop.

Tip 3: Tip een vriend of vriendin! Vind jij het fijn om Paardentips Magazine te lezen? En denk je dat je vriend of vriendin het ook leuk zou vinden? Stuur dit magazine-emailtje dan gerust door! Misschien wil hij of zij ook wel lid worden van Paardentips Magazine.

Tip 4: Misschien heb jij wel een tip voor ons? Of een leuk verhaal over wat je hebt meegemaakt met je paard. Of een onderwerp waarover je graag een artikel zou zien in het magazine. Stuur ons dan even een mailtje

Boekentip: 101 Horsemanship oefeningen

Weet jij waarom het zo belangrijk is om ook vanaf de grond met je paard te werken?

Voor velen van ons blijft het grondwerk met het paard beperkt tot het minimale en zien we onszelf het liefst zo vlug mogelijk op de rug van het paard of op de bok van de koets zitten. Maar wist je dat je de volgende voordelen gaat ervaren als je vanaf de grond met je paard werkt?

 •  Grondwerk helpt je de omgang met je paard te verbeteren.
 • Je leert om je paard aan te voelen en om goed naar je paard te kijken.
 • Je zult de lichaamstaal van je paard veel beter kunnen herkennen door vanaf de grond naar je paard te kijken.
 • Door de reactie van het paard leer je je eigen lichaamstaal op een juiste manier op je paard af te stemmen.
 • Goed grondwerk helpt je de grenzen te verkennen en te stellen.
 • Je leert hoe je vanaf de grond je paard aanleert zijn bewegingen op die van jou af te stemmen.
 • Met goed grondwerk help je je paard zich bewuster te worden van zijn eigen lichaam.
 • Grondwerk laat je zien hoe gevoelig je paard is voor je hulpen. Je leert hierdoor hoe licht een rijhulp kan zijn.
 • Grondwerk helpt je in te zien hoe je sneller vooruit gaat en om consequent te trainen.
 • Je kan al nuttig bezig zijn met je jonge paard zonder deze te overbelasten.

En naast dit alles is grondwerk gewoon leuk om te doen!

Zijn de resultaten van goed grondwerk dan echt zo verbluffend? Ja hoor! De Spaanse rijschool in Wenen, het Cadre Noir in Saumur en Circus Knie zijn de bekendste voorbeelden waaruit blijkt dat het werken met je paard vanaf de grond tot verbluffende resultaten kan leiden. Hier worden courbettes en levades (oefeningen boven de grond uit de klassieke rijkunst) getoond alsof het heel normaal is.

Nu kun je van je paard genieten (en zelfs een beetje trots zijn) door er naast te staan! Maak daarbij gebruik van hulpmiddelen die je paard meteen begrijpt en ga op een natuurlijke manier om met je paard.

 

 

Met de kennis uit dit boek zul je meteen diverse oefeningen kunnen aanleren.

Welke oefeningen? Kijk hiervoor naar de inhoudsopgave op de site.
Klik hier om meer te lezen over dit boek en om de inhoudsopgave te bekijken

Garantie:
Spreekt deze omschrijving je aan en wil je meer lezen? Haal het boek via ons in huis en ga er vlug mee aan de slag. Omdat we begrijpen dat niet iedereen zomaar via internet bestelt, ontvang je enkel bij ons de niet-goed-geld-terug-garantie. Dus valt de inhoud van het boek je na het lezen toch tegen, wat we niet verwachten, dan mag je het boek tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

Klik hier om het boek in huis te halen

Tip: Voeten laten oppaken, hoefsmid accepteren

Voor een paard is het van nature eng om zijn voeten te laten oppakken. Omdat een paard een vluchtdier is, zal elke benadering die het vluchten beperkt onrust veroorzaken. Ook als een paard het toelaat om een been op te tillen is het soms erg wennen aan het staan op drie benen.

Je hoefsmid heeft daar geen boodschap aan natuurlijk, hij heeft het liefst een paard dat rustig en zonder enig probleem zijn hoeven laat verzorgen.

In het boek 101 Horsmanship oefeningen geeft Rio Barrett de volgende tip:

Zonder het paard vast te zetten, ga je met je hand over het voorbeen en voel je aan de pijp. Dit is een gevoelig gebied bij het paardenbeen. Je kan dit gebruiken als ‘liftknop’. Tik er eerst zachtjes tegenaan, druk of knijp er dan in. Laat los zodra je paard zijn voet optilt en zorg ervoor dat je de hoef in de andere hand opvangt. Als het paard zijn voet weer neerzet herhaal je de oefening zolang als nodig is.

Bij de achterbenen doe je dit op dezelfde manier, maar dan op de punt van zijn spronggewricht.

Wanneer je paard zijn voeten voor je optilt, wrijf je over het been en stel je het gerust. Let erop dat je de voet niet omhoog houdt, maar juist neerzet. Je paard ziet dit als een beloning voor dit gedrag. Zodra je paard gaat inzien wat de bedoeling is, kan je een stap verder gaan en de voet vasthouden.

Als je paard trapt of hapt, mag je niet boos worden. Laat je paard opzettelijk zijn voeten een tijdje bewegen. Daarna geef je het paard de kans om stil te staan. Herhaal de manier waarop je het paard om een voetje vraagt. Als het niet lukt, laat je hem weer rondlopen tot hij bereid is te doen wat je van hem vraagt. Volgens Rio Barrett zal je paard zo gaan begrijpen dat het veel fijner is om stil te staan.

Nog een paar tips die hij je wil meegeven:

 • Als je te weinig zelfvertrouwen hebt, zal het paard instinctief het tegenovergestelde doen van wat je vraagt.
 • Neem de tijd, doe niks overhaast. Zo zal je het doel sneller bereiken.
 • Het is niet de taak van de hoefsmid  om je paard te leren zijn voeten op te tillen. Ook moet je voorkomen dat de hoefsmid het vertrouwen schaadt dat jij aan het opbouwen bent met je paard.

Meer tips die je helpen het werk vanaf de grond en in het zadel te verbeteren kan je vinden in het boek 101 Horsemanship oefeningen

Typ-hier-de-titelHet veulen-tipboek
Met tips, informatie, ideeën die je helpen om het leven samen met je veulen, makkelijker, leuker, mooier en helemaal naar wens te maken.
Ebook: nuttige informatie die je via mail ontvangt!
Klik hier om meer te lezen

Van Veulen tot Rijpaard
Geef je (jonge) paard de beste start in zijn leven. Zo krijg jij het paard van je dromen! Technieken voor het trainen van jonge paarden en het omgaan met veulens.
Klik hier om meer te lezen