Hallo [%name%],

Wat is ons hengstje zielig. ‘Hengstje’ tussen haakjes, want hij heeft vandaag zijn mannelijkheid verloren. Vanaf nu is hij een ruin. Nanny heeft vanmiddag de hele operatie gevolgd en er foto’s van gemaakt. Daarstraks heeft ze de foto’s op haar computer gezet. ‘Als we deze gaan gebruiken voor Paardentips, dan moeten we wel duidelijk een waarschuwing erbij zetten voor de gevoelige kijkers’. zei Nanny. Ja, inderdaad, het is niet iets om even je boterham bij op te eten, als je het bekijkt.

Yurre staat nu even apart van de rest. Hij is nog wat suf en leek net een beetje steun bij me te zoeken. Er liep op een bepaald ogenblik flink wat bloed langs zijn benen naar beneden en voor de zekerheid hebben we toch de dierenarts nog even gebeld. ‘Als het paard stil staat, hoopt het bloed zich op en als hij daarna weer beweegt, loopt het bloed naar buiten,’ kregen we te horen. Heel normaal, alles goed in de gaten houden en verzorgen.

Dus dit verhaal wordt vervolgd. Meer hierover in een volgend nummer van Paardentips Magazine. Jij kan ondertussen aan de slag met dit nummer…

Veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Groetjes uit Frankrijk: Springen met de kleine dondersteen

Hallo Rudi en Nanny,

Hier nog een verhaaltje over het springconcoursje dat plaats vond op Hemelvaartsdag. De collagefoto heeft Rolf zelf aan de computer ontworsteld, geen geringe prestatie!

Bedankt voor les 6 van jullie online cursus Leer paardrijden. Weer de moeite waardKnipogen

Tot ziens en de groetjes aan de Paardentippers,

Heleen en Rolf

Klik hier om het verhaal te lezen

Gedrag: Dominantie en leiderschap

Dominantie en leiderschap: niet zo rechtlijnig bij paarden!

Ik lees heel dikwijls dat je dominant moet zijn over je paard en de leider in jullie relatie en dat dit een weerspiegeling is van de sociale orde tussen paarden onderling. Dat is mijns inziens een ietwat te simpele voorstelling van de feiten. Paarden hebben een complexer sociaal leven dan velen denken.

Klik hier om dit artikel via de site verder te lezen

P.s.: Lezers van het paardenblad Ros kunnen in het laatste nieuwe nummer een reportage lezen over Marc.

Inhoud:

1. Boekentip: Het tevreden paard
2. Groetjes uit Frankrijk: Springen met de kleine dondersteen
3. Reisverhaal: Paardrijden in Slovenië
4. Wist je dat? Waarom schuurt mijn paard zijn staart?
5. Gedrag: Dominantie en leiderschap

Reisverhaal: Paardrijden in Slovenië

Een mooi bergdal omgeven door beboste berghellingen, liefelijke dorpjes, oude boerderijen, in de verte nog wat sneeuw op een bergtop en veel paarden.

In het Sloveense Mozirje, aan het begin van het Savinje dal, op 378 mtr. hoogte, aan de voet van de Kaminsko Savinsjske Alpe (Steiner Alpen), daar ligt de boerenhoeve “LEVC” van Anton en Ljuba Puncer.

Door puur toeval komen Toos en ik (Arnold) daar terecht. Wij waren op zoek naar een kampeerterrein bij een boer.

Direct worden we op de boerderij geconfronteerd met de passie van Anton en zijn vrouw … paarden. Ondanks het gegeven dat wij zelf niet paardrijden, hebben wij door (onze dochter en schoonzoon) Nanny en Rudi een warm hart voor paarden.

We worden zeer gastvrij ontvangen en direct moeten we binnen een “anti griepine” komen drinken. Een heerlijke zelfgemaakte zwarte bessen likeur van bessen uit de bergen.

Het praten met hen is niet moeilijk, want Anton en zijn vrouw spreken met gemak Duits.

Voor hen begint het kampeerseizoen enkele weken later, maar we zijn welkom en in korte tijd is alles klaar voor hun eerste kampeergasten van dit seizoen. We staan dan ook helemaal alleen.

De minicamping is gelegen in een boomgaard met heerlijke schaduwplekken en fluitende vogels.

De rust, de geur van de talrijke houtgestookte kachels, het gehinnik van paarden en die fluitende vogels. Dit is ons plekje waar we naar zochten.

Een ruime blik naar de omliggende bossen en bergen, een oase van rust en de zuivere berglucht Het ideale recept om te “onthaasten”.

Wie droomt er nu niet van om in zo’n omgeving te paardrijden?

Kortom een geweldige stek voor de ware paardenfreak.

Kamperen bij een boer betekent: eenvoudige voorzieningen, veel ruimte, veel rust en een lage prijs. De warme bakker en de supermarkt zijn hier op minder dan 2 km.

Over dat paardrijden dus
Anton en zijn zoon Peter organiseren begeleide ruitertrials over en door de omliggende berghellingen en bossen. Ook kun je beginnersrijles nemen en de kinderen kunnen hier ook paardrijden.

Anton is een voortreffelijke menner. Hiervan getuigt een goed gevulde prijzenkast met trofeeën gewonnen op concoursen e.d. Anton heeft verschillende koetsen, waarmee hij tochten maakt met de gasten. In totaal bezitten zij 12 paarden: 3 Hongaarse volbloeds, 9 mixen van Hongaars volbloed met Sloveense koudbloed en 2 pasgeboren veulentjes.

Door de mix verkrijgen zij een sterk, niet al te groot paard met een goed temperament en een rustig karakter.

Anton fokt zelf, hij beslaat zelf en richt zelf ook zijn paarden af.

Ljuba kookt hier en serveert zelfgemaakte lokale specialiteiten van eigen varkens en gebruikt groenten uit eigen tuin, alles naar grootmoeders recept. Ook heeft Anton een wijnkelder, waar je voor een paar euro per hele liter, 5 verschillende goede wijnen kunt kopen. De plaats waar de hoeve staat is al 300 jaar bewoond, maar de boerderij, het woon/gastenhuis is van 1965.

Zijn er familieleden, die zelf niet paardrijden dan nog is dit een unieke plaats, want zij kunnen hier naar hartelust er op uit met de mountainbike, racefiets of toerfiets. Je kunt fietsen lenen!

Ook de directe omgeving biedt veel; bos- of bergwandelingen maken, vissen in een visvijver of in de rivier, kanoën, kajakken, raften, parasailing.

Alles bij elkaar, of je nu een paardenliefhebber bent, van de natuur houdt of gewoon rust zoekt, is dit een unieke plek in het mooie Slovenië. Alles om je heen hier ademt de sfeer van rust en paarden. Overal zie en hoor je paarden.

Dit mooie plekje willen wij de Paardentippers beslist niet onthouden, vandaar even dit verhaaltje.

Groetjes Arnold en Toos

Tip: Voor info in het Duits en Engels klik je hier om de site te bezoeken van de mensen waar we te gast waren. Info in het Nederlands kan je krijgen via Joop Zonneveld

Tips:

Tip 1:
Wil je de eerste paardrijlessen goed voorbereid beginnen? Kijk eens naar de gratis proefles van de online cursus Leerpaardrijden. Klik hier

Tip 2:
In het laatste nummer van Ros, nu in Vlaanderen en Nederland bij de betere krantenwinkel verkrijgbaar, kan je lezen hoe je kans kan maken om de cursus Leerpaardrijden helemaal gratis in huis te halen.

Tip 3:
Het aantal paardenliefhebbers dat dit gratis magazine in de mailbox ontvangt, blijft nog steeds toenemen. Toch is dit aantal nog maar een fractie van alle paardenliefhebbers. Wij doen flink ons best om de groep Paardentippers te laten groeien. Wil jij ons helpen? Je kan dit al doen door je vriend(in) aan te melden via onze site

Tip 4:
Heb je een leuke tip, weetje, verhaal,… over paarden stuur het ons dan door. Misschien staat het al in het volgende Paardentips Magazine.

Boekentip: Het tevreden paard

Inzichten, wetenswaardigheden en praktische voorbeelden waarmee je het leven van een paard zo aangenaam mogelijk kunt maken!

Als liefhebber van paarden wil je genieten van elk ritje en dat wil je SAMEN met het paard doen. Mensen die hun paarden ruw behandelen, staan niet op het lijstje van je vrienden. Een paard moet het goed hebben.

Elke mogelijkheid om je paard te verwennen neem je met beide handen aan. Na jaren leer je nog steeds bij en zo kom je af en toe op een punt waarbij je inziet dat je met de beste bedoeling soms toch dingen fout hebt gedaan. Had iemand het je maar eerder verteld!

Je kunt een paard nog zo veel in de wei hebben, sociaal contact laten hebben, het beste voer geven, hem de hele dag lopen knuffelen, maar als je elke keer dat je op zijn rug zit hem zo berijdt dat hij lichamelijk in moeilijkheden komt, hem permanent uit balans brengt, hem forceert of door te fors gebruik van de teugels hem belemmert in zijn beweging, dan hebben we het direct over het welzijn van het paard.
Mendy van der Laan Voorzitter Vereniging Eigen Paard

Tessa van Daalen viel het ook op dat het aantal paardenmensen flink toeneemt en dat deze mensen allemaal de beste bedoelingen hebben met hun paard(en). Toch ziet ze dat , vaak uit onwetendheid, er dingen fout gaan en op zo’n manier dat paarden er nadeel van ondervinden. Samen met gedragswetenschapper Machteld van Dierendonck, dierenarts Eric Laarakker en Freestyle-trainer Emiel Voest ging Tessa om de tafel zitten om te kunnen verwoorden wat de natuurlijke behoeftes van een paard zijn . De bedoeling hiervan is paardenmensen te laten zien hoe je het leven van een paard zo aangenaam mogelijk kan maken. Samen delen deze specialisten je hun mening en ervaring in een boek. Zo kan jij deze kennis in het dagelijkse leven met paarden praktisch toepassen en voorkom je fouten. Het is de bedoeling dat ook jouw paard geniet en tevreden is en dat jij daar bewust toe bijdraagt.

De titel van het boek is dan ook goed gekozen: ‘Het tevreden paard’.

Naast de interessante informatie kan je prachtige foto’s bewonderen van topfotograaf Arnd Bronkhorst.

Dit boek is ook een aanrader voor wie overweegt een eigen paard te kopen.

Maar de schrijvers zeggen zelf: Onze boodschap is niet alleen bedoeld voor de beginnende paardenliefhebber, dit boek kan ook ervaren paardenhouders nieuwe inzichten bieden.

Klik hier om meer te lezen over dit boek

Wist je dat? Waarom schuurt mijn paard zijn staart?

Waarom schuurt een paard zijn staart?

  • Het zou kunnen dat je paard wormen heeft. De wormen irriteren je paard rond de anus. Het jeukt en kriebelt er, dus je paard wil krabben. Ergens tegen aan schuren is dan zijn enige manier om dit te doen. Omdat de staart in de weg zit en de jeuk blijft, kan het zijn dat je paard zijn hele staart kaal schuurt. Soms kan je de worminfectie herkennen aan de gelige sporen rond de anus. Zoals altijd…de dierenarts kan je meer vertellen.
  • Er hoeft niet meteen iets heel ernstigs aan de hand te zijn. Jeuk kan ook bij paarden om vrschillende redenen ontstaan. Doordat jij nu over jeuk leest, zal je waarschijnlijk al gekriebel voelen op je rug of neus… Ben je al aan het krabben? Haha, het is in ieder geval nuttig om de staart van je paard eens goed te wassen. Even alle vuil eruit. Zorg dat je niet zomaar elke shampoo gebruikt. In de ruitershop vind je shampoo speciaal voor paarden. Tip: shampoo voor baby’s werkt ook prima.
  • Een irritatie of wondje aan de staartwortel kan extra gaan jeuken door warmte. Het is niet aan te raden een schurend paard een staartbandage aan te doen. Omdat, zoals ik al schreef, de warmte voor extra jeuk zal zorgen.
  • Je paard kan in de rui zijn. In dit geval is het schuren een manier om zich van de kriebelende haartjes te ontdoen die plaats maken voor een zomer vachtje.
  • Als je paard vooral in het voorjaar begint te schuren, kan het zijn dat hij last heeft van zomereczeem

Ruiterkous speciaal
Heerlijk draagcomfort, past aan elke kuit. Paardrijden met plezier! Pakket-korting
Klik hier om meer te lezen