Welkom [%name%],

Gisteren vertelde iemand me over bepaalde situaties waar gesprekken in een groep helemaal stil kunnen vallen. Hij had het over een verjaardagsfeest waar hij laatst was, toen er zo’n stil moment viel. De man naast hem zat al de hele avond schaapachtig rond te kijken en zei helemaal niks. Tot … het woordje ‘voetbal’ ter sprake kwam. Het was verbazend te zien hoe de stille man plots veranderde in een spraakwaterval van informatie en weetjes over voetbal.

Ik moest er even om lachen. Vooral omdat het zo’n herkenbaar verhaal is. Regelmatig wees Nanny me erop dat onze vrienden ook wel eens over andere onderwerpen wilden praten dan over paarden.  Misschien is het wel geweest om van mijn gekwebbel af te zijn, maar in 2002 nam ik het advies ter harte van deze vrienden om eens iets te doen met informatie over paarden via het internet.

Waarom we nu zoveel aangemelde lezers hebben? Paarden, paarden en paarden…

Jij kan er toch ook niet genoeg van krijgen? 😉

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

P.s.: Ken jij nog mensen die maar niet genoeg kunnen krijgen van paarden? Meld ze via onze site, als verrassing aan voor dit magazine. Ik weet zeker dat ze het leuk vinden.  Oh ja, stuur ze dan ook even een mailtje om ze te laten weten dat ze het magazine ontvangen dankzij jou.


Foto van de maand: Canada

We schrikken er telkens zelf weer van dat de maand alweer zo snel voorbij is gegaan. Is het alweer tijd voor de foto van de maand? 

We kregen een leuk mailtje van Paardentipper Baudina Slikker.

Hi Nanny en Rudi,

Ik moet dit even kwijt. Jaren geleden ben ik begonnen met het lezen van Paardentips. In de tussentijd (komende zomer alweer 3 jaar) zijn we verhuisd van Nederland naar Canada. Een hele overstap, niet alleen hoe de mensen hier met elkaar omgaan (ik geniet er nog dagelijks van), maar ook hoe totaal anders er met paarden wordt omgegaan. Alsof je 10 jaar terug in de tijd gaat.

Ik geniet nog steeds van Paardentips, keep up with the good work!!

De foto is van mijn paard, want die is ook meegekomen met de verhuizing. Ook zij heeft zich heel goed aangepast. Haar wintervacht is tegenwoordig twee keer zo dik als in Nederland, maar dat is ook nodig met temperaturen van – 40. Geen dekens voor haar en dat voor een half arabier!!

Groetjes Baudina

De foto is meteen de foto van de maand geworden 😉

Klik hier om de foto te bekijken.

Tip: Buitenrit met je paard

Een paard kan veel plezier beleven aan het maken van buitenritten. Volgens Gerd Heuschman, in het boek Dressuur onder vuur is het zelfs erg belangrijk om dit te doen. Het plezier van het paard in het lopen wordt bewaard en dat is een basisvoorwaarde voor de voorwaartsheid van je paard.

Dit is belangrijk voor zowel jonge en oude paarden. Ook het laten springen over kleine hindernissen en het rijden over heuvels maakt een paard sterker en bevordert de beweeglijkheid en de ontspanning.


Zo, dat was alweer een Paardentips Magazine. Wij gaan weer voor je op zoek naar nieuwe paardenweetjes en tips. Heb je zelf iets leuks te vertellen over paarden? Laat het ons gerust even weten. We lezen elk mailtje, maar beloven niet elk mailtje te beantwoorden 😉 We hopen dat je er begrip voor hebt. Het aantal lezers blijft nog steeds toenemen, dus het aantal mailtjes dat we krijgen ook. Je hoort ons hierover zeker niet klagen hoor, het is geweldig! Blijf het magazine dus a.u.b. doorgeven aan zoveel mogelijk paardenliefhebbers.

Paardentips Magazine heeft lezers over heel Belgie en Nederland (voor een deel ook daarbuiten). Daarom houden we de inhoud in dit magazine zo breed mogelijk. Bv. Iemand in Noord Holland heeft er niks aan als we een uitslag van een wedstrijd plaatsen van een jumping ergens in Belgie.

Je snapt wel wat we bedoelen hè?

Ik zou zeggen, volg het advies op van het voorgaande artikeltje en ga eens een lekkere buitenrit maken. Lekker genieten!

Tot mails!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

P.s.: Waar blijven de verhalen van Super Guus? Ja, die vraag krijgen we nog regelmatig. Jolanda liet ons al weten dat ze nog graag wat zou schrijven voor de lezers van Paardentips. Als je hier en daar in een paardenblad kijkt, zal je begrijpen waarom het haar niet lukt. Foto’s van Jolanda duiken overal op. Jolanda is een ondernemende dame, die het nu erg druk heeft met haar modellenwerk en al de andere activiteiten. Dus ze moet op dit moment gewoon even keuzes maken. We wensen haar daarbij natuurlijk veel succes en zijn er trots op dat ook zij een Paardentipper is.

Inhoud:

1. Tip: Een sok waarvan je amper merkt dat je hem aan hebt
2. Foto van de maand: Canada
3. Gedrag: Kunnen paarden leren van soortgenoten?
4. Groetjes uit Frankrijk: Weinig tot geen schoft
5. Tip: Buitenrit met je paard

Gedrag: Kunnen paarden leren van soortgenoten?

Mensen met paarden spreken dikwijls vol enthousiasme over hun paarden, die allerlei gedragingen geleerd zouden hebben enkel en alleen door een ander paard te observeren. Sociaal- of imitatieleren is ook iets waar wetenschappers erg veel interesse voor hebben. Voor paarden is er tot nu toe nog geen echt overtuigend bewijs geleverd dat dit ook gebeurt.

Klik hier om meer te lezen


P.s.: Als je het paardenblad Ros ontvangt, dan kan je in het komende nummer een reportage lezen over Marc Pierard. Meer over Ros? Klik hier

Tips:

Tip 1.

Boek: 101 Favoriete oefeningen van topruiters

Hoe hou je de training leuk en gevarieerd? Kies uit de 101 favoriete oefeningen van topruiters.


Klik hier om meer te lezen


Tip 2.

Boek: Het paniekvrije paard

Maak je paard vrij van schrik, angst en stress.

De technieken beschreven in dit boek werken voor zowel een doorgewinterd wedstrijdpaard als voor een jong paard dat nooit de binnenkant van een wedstrijdring heeft gezien. De methode is een stap-voor-stap trainingsprocedure die jou en je paard vaardigheden zal kunnen leren, van de basis, ‘hoe kom ik over een plas?’ naar het gevorderd rijden in het verkeer en parades…

Klik hier om meer te lezen

Tip 3.

Boek: Wat denkt mijn paard? Vernieuwde uitgave!

Leer het gedrag van je paard begrijpen en verbeter zo jullie communicatie!
In dit boek wordt duidelijk uitgelegd waarom een paard zich op een bepaalde manier gedraagt in een heleboel verschillende situaties. Hierbij wordt regelmatig gekeken naar het gedrag van paarden in het wild. Het boek is makkelijk te lezen en geeft veel praktische voorbeelden. Alle situaties zijn overzichtelijk verdeeld in de categorieën: in de wei, op stal, tijdens het rijden, tijdens het africhten en tijdens het reizen.

Klik hier om meer te lezen

 

Tip: Een sok waarvan je amper merkt dat je hem aan hebt

Het fijne aan een paar goede ruitersokken is dat je eigenlijk niet merkt dat je ze aan hebt. Dus heb jij van die sokken waarvan je telkens de teennaden voelt zitten of sokken die telkens afglijden? Zeker even verder lezen 😉

Wat ook voorkomt: als je een wat meer ontwikkelde kuit hebt, blijkt het in de praktijk best moeilijk een goede sok te vinden die niet te strak zit.

Een goede kennis van me wees me laatst op een ruitersok en vertelde me dat hij er heel tevreden over is. Misschien iets voor de lezers van Paardentips? De man is (prof)voetballer geweest, dus hij heeft sportieve kuiten…Lachen

Ik vertelde hem dat kwaliteit zeker heel belangrijk is, maar dat veel mensen ook op de prijs letten. Wat dacht je van iets meer dan 6 euro per paar? Dat klonk interessant.

Niet alleen de prijs blijkt de moeite waard te zijn…

  • De sok is speciaal ontwikkeld voor de paardensport. Dus hij zit lekker comfortabel in je laars.
  • Er is gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen. Dus goede kwaliteit.
  • Een anti-druk boord zorgt voor een stevige grip om de kuiten en voorkomt het afzakken van de sok.
  • De basis is katoen wat zorgt voor een lekker zittende comfortabele sok .
  • Er is een goede kwaliteit van elastiek gebruikt, wat in eerste instantie zorgt voor extra stabiliteit en draagcomfort en er ook voor zorgt dat de sok zijn juiste vorm behoudt na meerdere malen gebruik.
  • De handgekettelde teennaad zorgt ervoor dat de naad niet irriteert tijdens het dragen. Ketellen is een naaitechniek waarbij de naaidraad niet door de vezels wordt gestoken maar juist ertussendoor. Hierdoor komt de naad niet op de sok te liggen en hebben je tenen er geen last van.
  • De sokken zijn via een speciale breimethode gemaakt waardoor het zweet sneller wordt afgevoerd en er vlugger zuurstof bij je voeten komt. Dus minder vlug last van zweetvoeten.
  • De gebreide band van de sokken zorgt ervoor dat de spieren een extra ondersteuning krijgen tijdens het rijden.
  • De voet schuift niet heen en weer waardoor de kans op blaren vermindert.
  • Mooi design, dus ook na het rijden (en uitdoen van je laarzen) loop je er hip bij.


Over de sokken
Merk: Soxxeed (nieuw)
Materiaal: 75% katoen
20% polyester
5% lycra
Wassen: 30 graden
Maat: one size 36-41
Prijs: Normaal € 7,95 per stuk

Aanbieding
We hebben een bundeling gemaakt van 6 paar sokken in verschillende kleuren.

Normaal 47,70 euro nu prijs voor dit pakket is slechts 36,95 euro. Dus maar 6,15 euro per paar!

Klik hier om de set in huis te halen

 

Garantie:
Bevallen de sokken na ontvangst niet? Dan stuur je ze ons gewoon terug. Wij storten na goed ontvangst (dus niet gebruikt en netjes verpakt) het aankoopbedrag terug op je rekening.

Groetjes uit Frankrijk: Weinig tot geen schoft

Soms denk ik nog wel eens aan Ondine, vooral als ik mijn laarzen uittrek…..

Ondine was een merrie die we als veulen van twee jaar kochten. Vriendelijk en vrolijk, wit zoals al onze Camargue-paarden en gezegend met een stevige rug die zonder noemenswaardige schoft overging in een goedgevormde hals. Het vrijwel ontbreken van die uitsteeksels aan de laatste halswervels, hetgeen we schoft noemen, bleek helaas een groter probleem dan we gedacht hadden.

Na een jaar lekker grazen en groeien begonnen we Ondine onder het zadel te brengen. Beginnelingen die we waren namen we daarvoor een professionele vriendin in de arm, keurig gezegend met een diploma rij-instructrice van de Franse staat. Delphine, zo heet ze, kwam twee weken lang vrijwel elke dag om Ondine op een vriendelijke, rustige manier te laten wennen aan zadel en hoofdstel en vervolgens aan het gewicht van een ruiter op haar rug

Klik hier om meer te lezen

Typ-hier-de-titel

Boek +DVD Longeren met Lammert Haanstra

Deskundige arbeid aan de longe draagt bij aan een goede scholing van een paard. Boek + DVD !

Lammert Haanstra is dé longeerspecialist van Nederland. Hij is een bekende paardentrainer en instructeur. Hij geeft regelmatig demonstraties, clinics en cursussen. Ook traint hij de longeurs van het Nederlandse Voltigeteam. Duizenden ruiters maken gebruik van zijn ervaring en inzicht.

Klik hier om meer te lezen