Om over na te denken: Een eigen paard

Een eigen paard betekent:

 • elke dag naar de stal, ook als het even niet uit komt,
 • stro en haren overal,
 • een paardengeurtje om je heen,
 • vaak door weer en wind,
 • vriendschap opbouwen met het mooiste en liefste paard van de wereld,
 • oplossingen zoeken voor problemen,
 • meer geld kwijt aan de ‘schoenen’ van je paard dan aan die van jezelf,
 • gaan paardrijden wanneer jij het wil,
 • spierpijn hebben, 
 • een dag dat het allemaal niet lukt,
 • een dag dat je het juist helemaal ziet zitten,
 • wakker liggen als je paard eens ziek is,
 • veel andere ‘leuke ‘dingen aan de kant zetten omdat je paard voor gaat,
 • de troost ervaren van een zachte neus tegen je aan als het je eens niet meezit,
 • kennismaken met buitengewoon eigenwijze en ook heel aardige andere paardenliefhebbers,
 • een lege portemonnee en toch een rijk gevoel hebben,
 • nooit uitgepraat raken over paarden,
 • gelukkig zijn, want jij hebt een paard!

Natuurlijk kan jij er als paardeneigenaar wel een heleboel punten aan toevoegen. Een eigen paard is heel bijzonder, maar zoals bij alles heeft het zowel negatieve als positieve kanten.

Verschillende van de bovenste punten heb ik uit het boekje ‘Een eigen paard’ van Edith Louw. Droom jij van een eigen paard? Dan kan ik je dit boekje aanraden. Edith schrijft er o.a. over de aanschaf, de stalling, verzorging en veel voorkomende problemen. Klik hier om meer te lezen over dit boek

P.s.: Een mopje dat we kregen van paardentipper Bo: Twee  paarden staan in de wei, zegt de een tegen de ander: ‘Waarom nies jij steeds????’
Zegt het andere paard: ‘De boer had het hek niet dicht gedaan!’


Zo, dat was alweer een Paardentips Magazine

Groetjes en tot mails

Rudi en Nanny

Paardentips Magazine

Boekentip: Westernrijden voor jong en oud

We lezen overal dat Westernrijden zo in de lift zit, maar ga maar eens op zoek naar een leuk Nederlandstalig boek over dit onderwerp!
Vandaar dat er nu verschillende lezers even rechtop zullen gaan zitten om niks te missen van het volgende.

Er is een nieuw boek uit! Het boek Westernrijden voor jong en oud

‘Westernrijden voor jong en oud’ geeft je een compleet beeld van wat westernrijden is. In dit boek wordt je verteld over de Amerikaanse paardenrassen Quarter, Paint en Appaloosa. Je krijgt uitleg over de rijbenodigdheden voor ruiter en paard. Denk hierbij voor de cowboy aan de cowboyhoed, de buckle, de jeans, de boots en de sporen. Voor het paard een speciaal cowboy- of westernzadel en bijzondere hoofdstellen.

Je krijgt ook uitleg over algemene omgangsvormen tussen ruiter en paard, het op- en afzadelen van een westernpaard, het op- en afstijgen en de zithouding van de cowboy.

Het is dus niet meteen een trainingsboek maar duidelijk een informatief boek.

Tenslotte wordt er informatie gegeven over het rijden op een westernpaard en worden de wedstrijdonderdelen Halter, Showmanship at Halter, Western Pleasure, Western Horsemanship, Trail, Reining, Hunter under Saddle, Barrel Racing, Pole Bending, Cutting, Working Cow Horse en Team Penning uitgelegd.

Het boek ‘Westernrijden voor jong en oud’
heeft 80 pagina’s met prachtige kleuren foto’s en een makkelijk te lezen tekst.

Het boek is geschreven voor zowel ervaren als onervaren (western)ruiters. Kortom, een ‘must have’ voor iedere paardenliefhebber…

Prijs: €19,95

Klik hier om het boek in huis te halen


Deze reacties kreeg de schrijfster ondertussen al van mensen die het boek in huis hebben:
“Hoi, wat een PRACHTIG, mooi en leerzaam boek heb je geschreven! Een genot om te lezen!” Angelique

“Ik heb het boek ontvangen hoor. Hij is super mooi geworden. Succes met de verkoop, maar dat zal vast wel lukken!” Siny, Den Burg (Texel)

“Even mijn complimenten doorgeven. Het boek vind ik prettig om te lezen. Het leest lekker vlot, is duidelijk en er staan mooie foto’s in…” Rita, Oldebroek

“Dit boek is niet alleen erg leerzaam voor westernrijders, maar voor iedereen die om paarden geeft. Esther de Vries deelt in dit boek haar ervaringen door middel van vlot geschreven teksten en veel duidelijke plaatjes, echt een pré. Mocht je ooit van plan zijn om te gaan westernrijden, dan moet je zeker dit fraai uitziende boek lezen. Ik persoonlijk hoop ook op een pocketuitgave met tips, een soort 1e hulp bij jonge paarden.” Hilly Bobbink, Voorst “Gefeliciteerd! Ik vind het een onwijs mooi, gaaf, maar vooral ‘leesbaar’ boek geworden! Ook de foto’s, mooi gedaan

Wat heb je nog meer in petto voor de toekomst…?” Vera, Wateringen


Over de schrijfster:
Esther de Vries (1970) is gek op paarden en pony’s sinds ze op haar benen kan staan. Haar hele leven draait om paarden. Al op jonge leeftijd had ze een eigen trainings- en handelsstal, die in het teken van springen stond. In 1989 is Esther geselecteerd geweest voor het Nederlandse junioren springteam.

Vanwege haar studies moest ze 8 jaren zonder paarden, maar haar liefde voor het paard stak de kop weer op toen ze in 1999 bij Best Western in Echten verliefd werd op de zwart-witte painthengst RR Black Britches. (Met dit paard behaalde zij onder andere de Europese titel APHA Open Reining senior en boekte diverse nationale- en internationale successen.) De afgelopen 7 jaren stonden in het teken van de westernsport, waarbij Esther haar speciale interesse uitgaat naar het trainen van jonge paarden en de discipline reining. Het aanrijden van jonge paarden is een van Esthers belangrijkste activiteiten. Andere zaken zijn het trainen van westernpaarden, het oplossen van problemen bij ‘probleempaarden’, begeleiding, het geven van trainingen en demonstraties en het oplossen van trailer-laad-problemen.

Garantie
Ook voor dit boek geven we je onze niet-goed-geld-terug-garantie! Spreekt deze tekst je aan, neem dan zonder risico het boek in huis. Moest het je om welke reden dan ook toch niet bevallen, stuur het dan gewoon binnen 100 dagen na aankoop naar ons terug. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.P.s. Ik begrijp dat iemand die al betrokken is in de Western Sport niet hoeft na te denken. Maar ook voor de andere paardenliefhebbers is het een leuk boek om in huis te halen.

 

Over paarden: De dierenbescherming

Het aantal paarden blijft toenemen. Paarden zijn dan ook helemaal geweldig. Ze worden vaak ook als een deel van het gezin gezien. Voor velen gaat elk mogelijk moment uit naar aandacht geven aan dit prachtige dier.

Paarden = lekker genieten

Jammer genoeg is de praktijk niet altijd zo. Paardentipper M.A.W. Kapelle die zich inzet voor het dierenwelzijn wees ons op de site van de dierenbescherming.

De dierenbescherming is een campagne begonnen om zich extra in te zetten voor het  welzijn van paarden en pony’s.

Want jammer genoeg gaat niet iedereen even goed om met zijn paard of pony.

Als paardenliefhebbers raakt dit ons en jou natuurlijk ook.
Klik hier om de site te bezoeken 

Hallo [%name%],

De dierenbescherming, zowel in Nederland als in Vlaanderen, krijgt steeds meer meldingen binnen over paarden en pony’s die verwaarloosd worden. In sommige gevallen moeten de paarden zelfs in beslag genomen worden. Een tijdje terug kwamen we bij zo’n paard dat in beslag was genomen. Het arme paard was er zo slecht aan toe dat de arts ervoor koos zijn leven te beëindigen. Ons dochtertje van zes was er helemaal van onder de indruk.
Het stomme van dit alles is dat de eigenaars het vaak zelf niet in de gaten hebben dat hun paard er zo slecht aan toe is.

Natuurlijk hebben we allemaal onze eigen visies. Paarden die werken worden geschoren omdat ze anders te veel zweten. In de winter dragen ze dan een deken. Een andere eigenaar kiest voor een paard met een lekker wintervachtje. Het ene paardenras kan makkelijk tot bepaalde temperaturen buiten blijven, terwijl het andere heel gevoelig is hiervoor. De ene kiest voor die voeding terwijl de andere weer iets anders verkiest. De een ziet het paard als ideaal recreatiemiddel, de andere verdient er zijn brood mee, weer een andere,… en ga zo maar verder. Als iemand het anders doet en ziet, wil dat niet zeggen dat hij het fout doet.

Belangrijk is het welzijn van het paard. Te herkennen wanneer een paard zich goed in zijn vel voelt. Kunnen zien dat hij gezond is. Gelukkig is.

Het paard kan een mak en rustig karakter hebben of het kan ook gewoon te ziek zijn om ook maar een beetje extra energie te verbruiken.

Nu ik dit zo schrijf, bedenk ik het volgende. Tegenwoordig moet je voor de minste dingen vergunningen en bewijzen halen. Het zou toch niet zo’n slecht idee zijn als toekomstige paardeneigenaars een soort diploma moeten halen om een paard te mogen aanschaffen? Een verplichte basisopleiding over voeding, verzorging, ziektes, enz. en dat je pas bij het tonen van zo’n bewijs eigenaar van een paard mag worden?
Ik denk niet dat een echte paardenliefhebber hier problemen mee zou hebben. Toch?

 

Groetjes Rudi en Nanny
paardentips Magazine


Tip: Animal Event

Dressuurcoryfee Imke Schellekens-Bartels op Animal Event

Tijdens het dierenevenement Animal Event kom je verschillende grootheden uit de paardenwereld tegen. Imke Schellekens-Bartels laat zien hoe ze haar jonge paarden opleidt naar topsportniveau, Freestyle trainer Emiel Voest communiceert op een natuurlijke manier met zijn paarden en paardentrainster Annemarie van der Toorn van Monty Roberts Nederland en hondentrainer Mike van der Most geven samen een demonstratie paarden- en hondentraining. Ook kun je op Animal Event verschillende raspaarden bewonderen in het rassendefilé. Leerlingen van het Nederlands Hippisch Centrum in Deurne laten de verschillende disciplines van de paardensport zien, van dressuur tot western en van mennen tot springen.

Animal Event vindt plaats op 17, 18 en 19 april in Safaripark Beekse Bergen te Hilvarenbeek (NL). Klik hier voor meer info over Animal Event

Typ-hier-de-titel

Toiletteren: Zó steelt jouw paard de show!
Goed toiletteren is een kunst. Ook jij kunt deze kunst in de vingers krijgen!
Klik hier om meer te lezen


Online cursus Leer paardijden een succes!

Mijn mening over de cursus voor beginnende ruiters?

In een woord GEWELDIG !!
Ik rijd zelf al zo’n 15 jaar en mijn vriend vond het zo interessant dat
hij enkele maanden geleden ook is begonnen met rijden.
Ik ben voor hem toen op zoek geweest naar een dergelijke cursus waar alles duidelijk, maar niet op een kinderlijke manier wordt uitgelegd. Helaas heb ik niks kunnen vinden.

Jullie cursus lijkt me een goed begin voor alle beginnende ruiters. Er wordt duidelijk uitgelegd wat ruiters wel en niet moeten doen, maar vooral ook waarom. Uit ervaring met mijn vriend en de mensen die bij hem in de les rijden, zie ik dat er in de les veel aandacht is door de instructeur, maar dat de beginnende ruiters op stal toch vaak niet weten hoe ze met het paard om moeten gaan en waarom paarden sommige dingen doen.
Jullie cursus is de uitkomst voor zulke ruiters.

Linsey Beekman, Veldhoven (NL)

Klik hier om meer te lezen over de cursus

Inhoud:

1. Boekentip: Westernrijden voor jong en oud
2. Tip: Animal event
3. Groetjes uit Frankrijk: Napoleon
4. Over paarden: Dierenbescherming
5. Om over na te denken: Een eigen paard

Groetjes uit Franrijk: Napoleon

Rolf en Heleen zijn vijftien jaar geleden hier op het Franse platteland neergestreken om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te boeren. Oorspronkelijk komen ze uit de horeca en al heel snel waren de zelfgekweekte groenten, de zelfgemaakte kaas en het zelfgeslachte vlees op het menu van ons kleine restaurantje terug te vinden. Naast kippen, konijnen, geiten, kalkoenen en twee melkkoeien hielden ze ook lange tijd een kleine kudde schapen. Maar na een jaar of tien kregen ze een beetje genoeg van de schapenhouderij. Ze verkochten de schapen en zochten nieuwe grazers voor de vrijgekomen hectares.

Klik hier om het verhaal te lezen van hun paard Napoleon