Hallo [%name%],

Alle lezers van het Paardentips magazine kregen laatst een mailtje van ons i.v.m. vrijkaartjes voor Flanders Horse Expo. De reacties waren, zoals ik had verwacht, overweldigend. Dus de 40 kaartjes die we in huis hadden, waren zo de deur uit!

We vinden het wel erg jammer voor al diegenen die geen kaartje via ons ontvingen, maar hopen hen toch te ontmoeten op dit paardenevent. Wie weet lukt het je de volgende keer wel om via Paardentips gratis binnen te komen.

Nanny en ik (Rudi) zullen trouwens zelf vrijdag 27 en zaterdag 28 februari aanwezig zijn en hangen dan ergens rond bij de stand van Ros Magazine. We hebben dan onze nieuwste folder bij ons en hopen dat we deze aan de juiste mensen kunnen uitdelen. Dan bedoel ik mensen zoals jij, die regelmatig het Paardentips Magazine gaan lezen.

Natuurlijk hopen we ook wat Paardentippers te ontmoeten. Als ik hier en daar zo hoor zullen dat er heel wat zijn! Heb je geen zin in een praatje of is het even te druk roep dan gewoon even Paardentips bij het langskomen. Dan weten wij genoeg 😉

Hopelijk komen er nog heel wat Paardentips lezers bij. Daarom ook nog onze dank voor de lezers die na het laatste mailtje verschillende paardenvrienden hebben opgegeven voor het Paardentips Magazine. We kregen van sommigen zelfs hele clublijsten. Zoals je begrijpt, kunnen wij zelf niet zomaar iemand aanmelden. De meesten zullen er wel blij mee zijn, maar er zal toch altijd een enkeling zijn die niet gelooft dat we het adres via een kennis ontvingen.

Dus het zou fijn zijn als je iemand aanmeld dat je dit via de site doet en deze persoon even via een mailtje laat weten dat ze het Paardentips Magazine dankzij jou ontvangen.

Zo, dat was dan weer het reclame blokje promoot Paardentips, haha. Tja, ik merk dat het nuttig is, dus ik hoop dat het niet te storend is en dat je er begrip voor hebt en ons hierbij helpt. Bedankt in ieder geval.

Nu is het even genoeg geweest, paarden, daar gaat het jou om! Dus je kan er weer even lekker voor gaan zitten, want hier komt weer een hoop leuke informatie waar je van zal smullen. Heb jij ook wat leuks te delen over paarden? Laat het ons dan zeker even weten. Wie weet staat het in het volgende magazine?

Veel leesplezier!

Groetjes
Rudi en Nanny van den Dijck
Paardentips Magazine


P.s.: Voor de Vlaamse lezers onder ons heb ik het Actieplan van Minister President Kris Peeters voor de paardenhouderij op de site gezet. Heel nuttig om even te lezen. Klik hier om meer te lezen 

Gedrag: Stalondeugden, wat deugt er niet?

Er werd al heel wat onderzoek gedaan rond stalondeugden. Men probeert de oorzaken, het mechanisme en remedies te vinden. Het blijkt niet zo simpel te zijn, maar een aantal factoren worden wel duidelijk.

Klik hier om meer te lezen

Lezersverhaal: Mascotte van onze stal

Hallo Rudi en Nanny,

Sinds een paar weken ben ik in het bezit van een mini Shetlander die ik via de Dierenbescherming heb gekregen. Het beestje dat nog 2 jaar moet worden, was met de dierenambulance naar de dierenarts gebracht, het kon niet meer op zijn benen staan, was onderkoeld en ondervoed, zijn lever werkte bijna niet meer, ….

Gelukkig gaat het nu goed met het diertje, hij hecht zich al helemaal aan mijn merrie die in mei een veulen verwacht, ik hoop dat het daarvoor een leuk speelkameraadje is.


Ik kan dit niet begrijpen, hoe kun je zo’n beestje gewoon laten verrekken? Het schijnt met een echtscheiding te maken te hebben, maar dan nog. Van mij mogen ze, net als in Amerika, zulke mensen met handboeien om afvoeren!Het enige dat hier gebeurt is een rechtzaak met een inbeslagname en een boete, maar zo’n figuur kan gewoon weer een of meer beesten aanschaffen. In Engeland mogen zulke mensen geen dieren meer houden!

In ieder geval heb ik nu al veel schik in deze kleine opdonder. die de mascotte van onze stal is geworden. De stal heet trouwens “Anyway”!!


Groetjes Laura Ginsel

Inhoud:

1.Boekentip:

Paardenfitness, leer de fitheid van elk paard juist te beoordelen
2. Gedrag: Stalondeugden, wat deugt er niet?
3. Medisch: Maanblindheid en vitrectomie
4. Groetjes uit Franrijk: Modderlaarzen en hoge hakken
5. Lezersverhaal: Mascotte van onze stal

Medisch: Maanblindheid en vitrectomie

Hallo Rudi en Nanny,


Graag zou ik de aandacht willen vestigen op maanblindheid en vitrectomie. Een oogbesparende operatie die kan worden uitgevoerd bij paarden die lijden aan maanblindheid. Bij mijn tinker is twee jaar geleden maanblindheid geconstateerd. Twee jaar lang heeft zijn (én mijn) leven in het teken gestaan van het drama dat maanblindheid heet. Graag wil ik mijn ervaringen met jullie delen.

Klik hier om meer te lezen

Tips:

Tip 1:

Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?

Je kan er vandaag nog aan beginnen!

Je ontvangt elke week via mail informatie die je op weg helpt een goede ruiter of amazone te worden
.

Online cursus leerpaardrijden. Met gratis proefles!

Kijk op leerpaardrijden. com voor meer info


Tip 2:
Poetskoffer
Cadeautip! Poetskoffer van het merk Curver gevuld met poetsset,
samen met ebook Toiletteren voor een ongelooflijk scherpe prijs!
Klik hier om meer te lezen

Tip 3:
Ben je tevreden over het werk van Paardentips Magazine?
Help ons om het verder te zetten en breng andere paardenliefhebbers op de hoogte van dit magazine. Ga naar de site en geef daar de naam en email in. Laat aub deze personen even weten dat ze het magazine dankzij jou ontvangen.  Alvast bedankt!

Boekentip: leer de fitheid van elk paard juist te beoordelen

Paarden maken op ons mensen een grote indruk. Ze zijn zo groot en sterk! Toch is het goed om erbij stil te staan dat dit grote dier ook heel zwak kan zijn.

Nu weet iemand met ervaring in het omgaan met paarden dat sommige paarden zo slim zijn dat ze soms dingen die van hen gevraagd worden ogenschijnlijk niet aankunnen. Dit terwijl ze het eigenlijk makkelijk aankunnen. De paarden hebben geleerd dat ze via allerlei trucjes dingen kunnen omzeilen die ze liever niet doen. Het lijkt dan vaak zielig om ze ertoe aan te sporen toch verder te gaan. Want wat als ze het echt niet aankunnen? Je doet er meer kwaad mee dan goed!


Ik hoorde net een voorbeeld uit de praktijk over een paard dat op veel te jonge leeftijd aan het werk moest. Het dier is nu kreupel en een zielig oud paard. Terwijl dit paard normaal gezien nog jaren had kunnen genieten van een gezond leven!

Het is daarom verstandig een goed inzicht te hebben in de sterke en zwakke punten van het paard. Je weet dan niet alleen hoever je bijvoorbeeld in een training kan gaan. Je ziet ook of je paard zich eigenlijk wel goed voelt of juist niet.

Dan heb ik het niet alleen over de prof, hè. Recreatieve ruiters en menners, misschien wel juist zij, kunnen door het juiste inzicht de levenskwaliteit van hun paard en pony verlengen en verbeteren door kennis van de bewegingen van het paard en de manier waarop dit in verhouding is tot de ruiter. Dit is echt heel nuttig!

Een paard dat een lekker lui leven heeft op een weide en af en toe eruit wordt geplukt om een flinke tocht te maken, kan er levenslange schade van overhouden. Terwijl een paard dat regelmatig goed getraind wordt en flink moet werken er juist beter van wordt. Het is vaak moeilijk om een voorbeeld te geven, maar je begrijpt waarschijnlijk wel wat ik bedoel.

Wat je dus als paardenliefhebber moet weten:

 • wat de sterke en zwakke kanten van het paard zijn,
 • hoe je de aanleg van een paard op bepaald gebied kan inschatten en goed kan gebruiken,
 • hoe je een juist trainingsprogramma kan kiezen om het paard sterker te maken waardoor hij beter gaat presteren,
 • hoe je op tijd de symptomen kan herkennen die wijzen op overbelasting, zo voorkom je ernstig blijvend letsel,
 • hoe je het best voor je paard zorgt, zodat je met de beste bedoeling niet overdrijft maar ook je paard niet tekort doet,
 • dat je inziet dat tijdig de dierenarts inschakelen kosten kan besparen, maar nog belangrijker heel wat leed bij het paard kan voorkomen.

Ik kreeg laatst een boek in handen en dat leek in eerste instantie alleen over het masseren van paarden te gaan. Leuk, maar toen ik mij erin ging verdiepen, kwam er meer naar boven dan wat juiste technieken en rekoefeningen.
Een boek dat je helpt bij het verkrijgen van het inzicht van wat je als paardenliefhebber moet weten.

Voor de paardenliefhebber die wat verder wil gaan en zich echt wil verdiepen in het paard is dit boek een echte aanrader!

Zoals ik al zei, zal je merken dat er veel over aanraken en masseren van je paard geschreven wordt, maar de schrijver Jean-Pierre Hourdebaigt zal je laten zien dat het meer dan dit is. Je leert de gezondheid en fitheid van een paard op een eenvoudige manier te beoordelen. Je kan de training verfijnen en natuurlijk verbeter je de band en relatie met je paard.

Je krijgt een beter inzicht in het bewegingsmechanisme van het paard, in de verschillende gangen en wendingen. Hierdoor vergroot je inzicht in het hoe en waarom waardoor je ook minder vlug je paard zal overbelasten. Je herkent ook vlugger als er iets mis is.

In dit boek:

 • Handmatige palpatietechniekenen, verschillende eenvoudige massagetechnieken en rekoefeningen.
 • Een onderzoeksprogramma onder het zadel, dat je helpt afwijkingen in de gangen, stijve spieren of problematische gewrichten te herkennen.
 • Een palpatieonderzoeksprogramma waarin je vingertoppen gebruikt worden om problemen te signaliseren.
 • Het beoordelen van het spierskeletstelsel: vijfentwintig punten aan elke kant van het paard.
 • Inzicht in anatomie, rekoefeningen, de juiste bouw van het paard.
 • Onderzoek om rugproblemen te herkennenen en hoe ermee om te gaan.
 • Oefeningen in de rijbak in de verschillende gangen. Wat je kan zien aan de sporen die je paard achterlaat. Richtlijnen om je paard goed te trainen onder zadel.
 • 25 punten onderzoek die je helpen bij het controleren van de fitheid van je paard.

Paardenfitness:
Dit boek is bedoeld om je meer inzicht te geven over het paard zodat je het optimale uit je training kan halen zonder je paard te overbelasten. Het boek helpt je in te zien dat er eventueel iets mis is, zodat je op tijd een dierenarts kan inschakelen.

Prijs: €34,95

Klik hier om het boek in huis te halen

Dus voor alle duidelijkheid, dit boek mag nooit een alternatief zijn voor de raad en het inzicht van de arts.

Een boek dat is geschreven door een massagetherapeut, dus met stap-voor-stap beschrijving van de technieken, maar ook heel nuttige inzicht in het hele bewegingsmechanisme van het paard waardoor zowel prof en recreant hun paard met meer inzicht kunnen trainen en verzorgen.

Over de schrijver:
Jean-Pierre Hourdebaigt, gediplomeerd massagetherapeut, is internationaal beroemd om zijn unieke massagebewustzijnsmethode. Hij reist de hele wereld over om zijn technieken te onderwijzen, die worden gebruikt door wedstrijd en recreatieve ruiters, dierenartsen en veterinaire chirurgen, fysio- en massagetherapeuten, hoefsmeden, trainers en fokkers.

Waarom dit boek via ons in huis halen?
Op dit boek krijg je de Paardentips niet-goed-geld-terug-garantie. Dus bevalt het boek je bij ontvangst niet dan stuur je het terug. Dit mag je zelfs tot 100 dagen na aankoop doen! Na ontvangst storten we het aankoopbedrag terug op je rekening. We verwachten dan wel dat we het boek in goede staat ontvangen.

Door de opbrengst van de verkoop van dit boek kunnen wij het Paardentips Magazine en alles daaromheen onderhouden en verder zetten.

Groetjes uit Franrijk:Modderlaarzen en hoge hakken

…De vlek hinnikt zacht. Ach jee, het is Ondine, één van onze merries. Ontsnapt natuurlijk, want voor de mollige Ondine is het gras altijd nóg sappiger aan de andere kant van het hek. Wat nu? Zal ik eerst naar huis wankelen, schoeisel verwisselen, een halster uit de schuur halen en dan het paard ophalen? Nee, er kan ieder moment iemand aan komen rijden over de weg en de mensen uit de buurt rijden ’s nachts vaak veel te hard. Ik pak Ondine aan haar manen vast en trek haar zachtjes mee. Gelukkig, ze volgt gedwee…

Klik hier om meer te lezen

Typ-hier-de-titel

Afgelopen week zorgde een ontsnapt militair paard  voor heel wat opschudding in de Parijse straten. In volle galop  liep het door de drukke straten. Het paard ‘Garibaldi’ was ontsnapt na een patrouille van de lijfwacht van de Franse president Sarkozy.  Hangend uit het raam van een auto kon een politievrouw het 15-jarige paard vangen.
We hebben er een filmpje van gevonden. Klik hier om het te bekijken