Hallo [%name%],

Het soms moeilijk te stoppen als we informatie aan het verzamelen zijn voor het Paardentips Magazine. Nog steeds is het voor ons moeilijk om te kiezen wat eerst te plaatsen. De magazines zouden eigenlijk best een stuk langer kunnen zijn. Maar dat is dan puur theorie hoor, want de informatie verzamelen is op zich geen moeite, maar om het allemaal op tijd netjes voor jou in een magazine te krijgen, dat kost toch wat tijd. Wat we natuurlijk graag voor je overhebben. We leren er tenslotte zelf ook veel van bij en we doen het erg graag.


Het is ons dus weer gelukt. Opnieuw een magazine waar we trots op zijn. Voor het komende nummer staan er zelfs alweer een paar artikeltjes in de wacht. Heel leuk allemaal!


Ik stel voor dat je even de tijd neemt voor dit magazine. Achter de verschillende linkjes in de teksten zal je nog heel wat leesvoer en foto’s vinden.


Zoals je merkt, proberen we ook regelmatig te zorgen voor wat afwisseling door verschillende visies en inzichten van andere paardenliefhebbers te delen. Het lijkt me nuttig, je kan er altijd wat van opsteken. Ook al ben je het er niet helemaal mee eens. Uiteindelijk zijn we allemaal gek op paarden en hebben we het beste voor met ze. Als het Paardentips Magazine daar in kan bijdragen dan zijn wij heel tevreden.


Als mensen een verschillende mening hebben, geen probleem. Zolang het paard er maar niet de dupe van is. Toch?

Trouwens, voor ik het vergeet! Er is ook weer een foto van de maand gekozen…klik hier om hem te bekijken


Heel veel plezier bij het lezen van dit magazine.

Heb jij wat te delen met ons en de lezers van het Paardentips Magazine? Je bijdrage is altijd welkom via het contactformulier.

Tip: In dit nummer hebben we het bv. over reining. Je begrijpt dat we het dan de komende nummers het liefst over iets anders hebben. Kwestie van afwisseling.

Nu stop ik toch echt met schrijven…


Groetjes!
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Gedrag: Paarden hebben nood aan ruimte en gezelschap

Paarden kunnen ook buiten leven in onze winters

Als het weer slechter wordt, zoals rond de recente jaarovergang, lees je soms in de krant berichten over paarden die toch nog in de wei staan en dat dit eigenlijk mishandeling is. Als wetenschapper, begaan met paardenwelzijn, ben ik het daarmee niet volledig eens.


Paarden kunnen perfect tegen vriestemperaturen en voelen zich daar zelfs goed bij. Er zijn natuurlijk een aantal fundamentele randvoorwaarden om het paardvriendelijk te houden. Er moet een adequate schuilgelegenheid zijn, er moet voor dagelijks ijsvrij drinkwater gezorgd worden en er moet voldoende hooi bijgevoederd worden.

Goed doorvoede paarden die minstens dagelijks voldoende kunnen drinken en kunnen schuilen voor wind of neerslag hebben volgens mij een veel beter leven dan paarden die een ganse winter alleen in een stal staan en maar enkele uurtjes per week buiten komen om te werken.

Ik ga er ook van uit dat de paarden op de wei ook de gelegenheid gekregen hebben hun wintervacht te ontwikkelen zodat ze een natuurlijke bescherming tot zeker -10° Celsius bezitten. Ze hebben dan ook geen deken nodig.

Klik hier om meer te lezen

Op Bezoek bij: Restaurant de Roscam

Vrienden van ons hebben een restaurant in Mol. Laatst kwamen ze even aan ons tafeltje zitten. Ik vroeg toen hun hoe ze eigenlijk aan de naam ‘De roscam’ gekomen zijn? Ze hebben verder helemaal niks met paarden.

Het antwoord dat we kregen was zo leuk dat we het even samen met een paar foto’s op de site hebben gezet.

Klik hier om het te bekijken.

Heb jij ook zo’n leuk ‘historisch’ verhaal met wat foto’s erbij? Wij willen het graag delen met de lezers van Paardentips Magazine. 

Je kan dan, net zoals Inge en Filip, een zaak hebben met een naam waar een leuk verhaal achter zit. Ik kan me ook voorstellen dat je familienaam bv. de Koetsier is en jij door wat speurwerk erachter gekomen bent dat jullie die naam dragen omdat ooit één van je voorouders de koetsier van de koningin is geweest ofzo…

Zo zijn er nog verschillende verhalen te bedenken. Je begrijpt wel wat ik bedoel. Stuur het even door via onc contactformulier samen met de foto’s die we mogen plaasten. Wie weet staat jou verhaal dan in een van de volgende Paardentips magazines!

Inhoud:

1.Boekentip:Paardenpraat
2.Gedrag:

Paarden hebben nood aan ruimte en gezelschap
3. Western Riding: Reining in opkomst…
4. Wist je dat?: Bitloos rijden
5. Op bezoek bij: Restaurant de Roscam…

Western: Reining in opkomst…

Reining

, het dressuurequivalent binnen het Western rijden, is een bloeiende paardensport en in 2008 hadden we zelfs 2 Belgische wereldkampioenen in die discipline.


Wat is reining?

Naast het traditionele paardrijden dat voornamelijk in Europa ontwikkeld werd (dressuur, jumping, eventing, …) zijn er een hele reeks paardensportdisciplines die ontstaan zijn op de ranches van Noord-Amerika. Die laatste worden gezamenlijk aangeduid als Western Riding en omvatten allerlei takken gaande van het showen van de paarden aan de hand tot het werken met koeien. Eén van de meest verspreide daarbinnen is reining (van het Engelse ‘to rein’: besturen, (ge)leiden) dat nog het best vergelijkbaar is met dressuur. Het komt er immers op aan het paard met zo weinig mogelijk hulpen een bepaalde proef zo ontspannen en gehoorzaam mogelijk te laten lopen.

Klik hier om meer te lezen en de foto’s te bekijken

Aanrader!

Tip 1:

Ik las laatst over een onderzoek in Duitsland waar men sporters vroeg hun uiterste best te doen bij bepaalde proeven. Toen ze na bepaalde tijd hetzelfde vroegen nadat verteld was dat hun concurrerende team veel betere resultaten had behaald met dezelfde proef, bleken ze 15 % beter te presteren. Toen dezelfde proef later nog eens gedaan werd onder het toezicht van vrouwelijk schoon kwam er nog eens een verbetering van 8% bovenop! Dit is al een duidelijk bewijs dat mentaliteit invloed kan hebben op je prestaties…

Beter paardrijden begint bij jezelf!
 
Je kan rijprestaties en je omgang met paarden verbeteren door veel te trainen. Dat zal niemand ontkennen.

Wil jij een eigen coach om nog zelfzekerder met paarden om te gaan en daardoor je rijprestaties te verbeteren?

Het boek succesvol Paardrijden
… NU MET een ongelofelijke KORTING!!! Eerst: €22,50 Nu: €7,95… helpt je een flink eind op weg.

Klik hier om meer te lezen


Tip 2:
FLANDERS HORSE EXPO ’09 – 27, 28 februari & 1 maart 2009

Vlaanderens grootste beurs voor ruiter, menner, fokker en paardenliefhebber is er weer op vrijdag 27 februari, zaterdag 28 februari en zondag 1 maart 2009!


Net als vorig jaar zullen er op de beurs, naast de commerciële en informatieve standen, ook weer demonstraties, clinics en wedstrijden te zien zijn in de verschillende pistes.


Na het grote succes van vorig jaar (24.865 bezoekers) biedt Flanders Horse Expo ’09 nog meer exposantenruimte, worden er vier pistes ingepland, zullen er 1.000 publieke tribuneplaatsen aan de grote piste zijn en wordt er, naast de gewone seminarieruimte, ook een demostal voorzien, waar plaats is voor demo’s rond toiletteren, hoefsmederij, enz.

Voor meer informatie over de beurs kan je de site bezoeken. Klik hier

Boekentip: Een beter gedrag van uw paard

Weet jij?

 • Wat het laatste wilde paard is?
 • Of appels wel gezond zijn voor paarden?
 • Wat het duurste paard ter wereld is?
 • Of paarden de hik kunnen krijgen?
 • Hoeveel soorten paarden er zijn?
 • Wanneer er voor het eerst polowedstrijden te paard werden gespeeld?
 • Of er ook blauwe paarden bestaan?
 • Wat de populaire hooisoorten zijn?
 • Of je paard een vacht of een pels heeft?
 • Wat de verste paardensprong ooit is?
 • Of het klopt dat er als attractie met paarden van torens is gesprongen?
 • Of er ooit een paard is gekloond?

Wist je dat ….

 • een Amerikaans postorderbedrijf uit 1897 zo succesvol was dat er wordt gezegd ze elke 10 minuten een lichte enkelspanwagen uit hun bestelcatalogus verkochten?
 • er mensen zijn die hun geluk laten bepalen door welk voorbeen er eerst uit de stal komt?
 • je heel wat calorieën verbrandt op het paard?
 • een paard, na de struisvogel, de grootste ogen heeft van alle landdieren?

Wil jij lezen lezen over trendy paardenstaarten of paardenspeelgoed? Verhalen en weetjes van vroeger en nu?

Vind je het leuk om een verzameling paardenpraatjes te lezen met allerlei feiten en fabeltjes, zin en onzin, weetjes en feiten over paarden?


Het boek Paardenpraat mag je gerust een echte grabbelton aan informatie over paarden noemen. Ik heb er zelf met veel plezier in gelezen. Het is zo’n typisch boek dat je bij het toilet kan leggen om even lekker op je gemak te zitten 😉


Het is ook een ideaal boek om cadeau te doen. Er staat zoveel leuks in dat je niet eens paardenliefhebber hoeft te zijn om er blij mee te zijn.

Om je een beetje inzicht te geven over hoe het boek is opgesteld heb ik op de site een paar foto’s voor je neergezet. Klik hier om ze te bekijken

Prijs: €19,95

Klik hier om het boek in huis te halenGarantie
Als je graag onze Paardentips leest dan zal ook dit boek je bevallen. Wij vinden het zo leuk dat we ook op dit boek onze niet goed geld terug garantie willen geven. Dus bij twijfel loop je geen enkel risico. Haal het via ons in huis. Bevalt het na ontvangst niet dan stuur je het gewoon tot 100 dagen na aankoop terug. Als we het in goede staat ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.

Wist je dat?: Bitloos rijden

Wat mij altijd zo verontrust en verbaast, is het feit dat in de talloze discussies over bit-, spoor- en zweepgebruik, een paar standaard zinnen/redeneringen altijd schijnen terug te komen en dit op alle niveaus van recreatieruiter tot en met professionele dressuur- of jumping/eventingruiters!


Over het bit:

Men is er heilig van overtuigd dat een trainingsmethode zonder bit zeer effectief kan zijn (zelfs op internationaal niveau) maar er is altijd de bedenking, WAT ALS ???? een paard “ervandoor” gaat? Waarop men onmiddellijk zelf repliceert door inderdaad toe te geven dat men een paard MET BIT zeer zeker niet tegenhoudt indien…?

Door mijn klassieke opleiding is het zeer gemakkelijk om te laten zien dat de basisoefeningen bij dressuur zonder probleem kunnen behaald worden met een bitloos hoofdstel en zonder dwangmiddelen zoals spoor of zweep.


Klik hier om meer te lezen

Typ-hier-de-titel

Stormvoorspellers
Het is bekend dat paarden vaak ongewoon gedrag vertonen voorafgaand aan een storm, vulkaanuitbarsting of tsunami. Sommige mensen menen dat dit verband houdt met ultrasone golven of elektromagnetische signalen. Zo heeft een kudde paarden bij Mount st. Hellens, in de VS, het gebied rond een vulkaan die zou uitbarsten op tijd verlaten.

Uit het boek Paardenpraat.