Welkom [%name%],

In het boek dat je deze week als boekentip in dit magazine kan vinden, schrijft Richard Maxwell dat een goede instelling al veel verschil maakt bij het trainen en omgaan met je paard. Dit kunnen we alleen maar beamen.

Natuurlijk is het niet makkelijk om elke dag even vrolijk op je paard af te stappen. Als mens gaan we allemaal wel eens door periodes waarin je niet altijd met een smile loopt. Als je dan ook nog eens die vrolijke Paardentips Magazines in je mailbox krijgt!

Ja, wij genieten volop van ons leven samen met elkaar, de kinderen en de paarden. Als we daarover schrijven, is dit natuurlijk niet met de bedoeling om het even onder de neus te smeren van diegenen die niet hebben wat wij hebben. We hopen dat je de magazines leest met dezelfde instelling als die wij hebben: lekker genieten en elkaar het beste gunnen.

Zo wens ik je ook weer veel plezier bij het lezen van dit magazine. Zit het je om welke reden dan ook niet mee? Denk aan je instelling, want die heeft niet alleen een goede invloed op het rijgedrag van je paard 😉

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips magazine


Foto van de maand

De foto van de maand is weer gekozen! Het was een hele opgave om een keuze te maken uit al die mooie foto’s die we ontvingen.

Deze keer heb ik (Nanny) mijn keuze mogen maken. Ik heb gekozen voor een echte actie foto. Klik hier om hem te bekijken

Rudi had het er net met me over dat het leuk zou zijn als we ook eens een leuke foto kregen waar er reclame gemaakt wordt voor Paardentips Magazine. Mischien krijg je wel een leuk idee en kan je het op beeld zetten voor ons. Het is maar een tip. Natuurlijk bekijken we alle foto’s en maken ook alle foto’s een kans.

Nog veel plezier bij het maken van de foto’s. We zijn benieuwd naar het resultaat.

Lezersverhaal: Het Nederlands Openluchtmuseum

Het is winter in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Duizenden bezoekers komen er schaatsen, sleetje rijden, broodjes bakken op het vuur, genieten van de sfeer van vroeger, luisteren naar winterse verhalen én een ritje maken met Tinus en Omar.

Tinus (Gelders paard, vos, ruin, 8 jaar) en Omar (Groninger paard, bijna zwart, ruin, 6 jaar) zijn afgelopen zomer, kort na het overlijden van ons Nederlands trekpaard Bart, op het museum gearriveerd. Na een poosje samen in de wei gebivakkeerd te hebben, zijn we met ze aan de slag gegaan. Onder het zadel, voor de wagen, apart, samen, op het park, in het bos, in het verkeer. Ze houden zich wonderwel, zijn inmiddels onafscheidelijk en ik ben oprecht trots op deze twee nuchtere, welwillende werkers.

Het was overigens mijn allereerste kennismaking met het Gelders paard. Ik verloor er vrijwel direct m’n hart aan.


Met de aanschaf en ‘presentatie’ van deze mooie dieren trachten we als museum een steentje bij te dragen aan de bekendheid van deze inmiddels ‘zeldzame rassen’ van Hollandse origine.

Vanzelfsprekend zal er dus ook weer een Nederlands trekpaard naar Arnhem komen, al weten we nog niet precies wanneer. 2009 is in ieder geval ‘het jaar van het Gelders paard’ en in mijn geval dus ‘het jaar van Tinus’. In dit kader hopen we deze zomer een rit voor aanspanningen te organiseren met voornamelijk Gelderse, maar zeker ook Groninger en Nederlandse trekpaarden voor de wagens. Ook op deze dag zal de bekendheid en het behoud van deze Oudhollandse rassen centraal staan.

Nu zijn er vast en zeker lezers van Paardentips die eveneens fan zijn van het Gelders paard en mij op weg kunnen helpen met het opzetten van deze tocht. Ik zoek natuurlijk zoveel mogelijk aanspanningen met Gelderse paarden (andere Hollandse rassen zijn uiteraard ook welkom!), maar ook bedrijven, organisaties en andere organen die aan deze dag een bijdrage kunnen leveren. Dat kan zijn in de vorm van sponsoring, maar bijvoorbeeld ook door informatie te verstrekken op het museumpark, demonstraties van ‘hoe het vroeger ging’, tentoonstellen van originele rijtuigen voor voornoemde rassen, bezoekers van het museum een stukje laten meerijden op een originele aanspanning en ga zo maar door (ideeën te over).


Heb je dus suggesties, adressen, telefoonnummers of anderszins handige informatie? Laat het dan even weten. Klik hier om Jessy te mailen

Wie weet – rijden jullie gewoon gezellig mee?

Ik hoor het graag!


Groetjes
Jessy van DoornDe mannen (links Tinus, rechts Omar) vers uit de wei, dus lekker vies.

Inhoudsopgave:

1.Boekentip:Optimaal paarden trainen
2.Foto van de maand:

gekozen door Nanny
3. Gedrag: Paarden zoeken naar tekens van wat komen gaat
4. Groetjes uit Frankrijk: Duc, het ideale manegepaard
5. Lezersverhaal: Het Nederlands Openluchtmuseum

Gedrag: Paarden zoeken naar tekens van wat komen gaat

Klassieke conditionering

Dit leermechanisme werd door Pavlov bij toeval ontdekt. Hij bestudeerde eigenlijk het spijsverteringssysteem bij honden, maar merkte dat de honden al uitvoerig speeksel begonnen te produceren als ze de bel hoorden die het eten aankondigde. Deze vorm van leren is dan ook gebaseerd op de voorspellende waarde van een prikkel die oorspronkelijk niets betekende voor het betrokken dier. Door deze neutrale prikkel systematisch te koppelen aan een gekende stimulus (het eten bij Pavlov) krijgt die nieuwe prikkel na verloop van tijd dezelfde waarde en vertoont het dier dus dezelfde respons.


Een voorbeeldje kan dit verduidelijken. Een naïef paard zal helemaal niet reageren op het geluid van emmers die gevuld worden, dit is voor hem achtergrondlawaai zonder belang. Als hij consequent het gerammel met de emmers hoort vlak voor hij zijn eten krijgt, zal hij dit geluid koppelen aan het eten en hier dus wel op reageren.

Meer lezen? Klik hier

Tips:

Tip 1:
Ros Magazine:
Nu ook reportages van ons (Rudi en Nanny) te lezen in Ros Magazine!

ROS is een tijdschrift voor alle ruiters en amazones in Nederland en België die het recreatieve rijden bovenaan hun lijstje van favoriete bezigheden hebben staan. De persoonlijke verhalen van hartstochtelijke paardenliefhebbers, de reportages van avontuurlijke trektochten, de praktische informatie over het gedrag, de gezondheid, de opvoeding, het trainen en mennen van paarden én de prachtige foto’s zijn een lust voor elke paardenliefhebber.
Klik vlug op deze link om meer te lezen

Tip 2:
Tip een vriend of vriendin! Vind jij het fijn om Paardentips Magazine te lezen? En denk je dat je vriend of vriendin het ook leuk zou vinden? Stuur dit magazine-emailtje of de URL van onze site dan gerust door! Misschien wil hij of zij ook wel lid worden van Paardentips Magazine.

Tip 3:
Heb je een site en wil je ons helpen door er bannertje op te plaatsen? Klik dan hier om het bannertje te bekijken Alvast bedankt.

Tip 4:
Wij zijn altijd heel erg blij met de tips en ideetjes die we van andere paardenvrienden ontvangen. Wil jij ons helpen om Paardentips Magazine nog bekender te maken? Heb jij een goed idee of een tip? Heb jij iets leuks te delen met de andere paardentippers? Laat het ons dan weten via het contactformulier

Boekentip: Optimaal paarden trainen

Het is niet altijd even makkelijk om er de lol in te houden als je paard voor de zoveelste keer niet wil blijven stilstaan, je kopstoten geeft of snel schrikt tijdens het rijden. Als ruiter heb je een ideaal beeld voor ogen, dit is je droom, het zou geweldig zijn als jij en je paard het samen op deze manier deden.


Het zou inderdaad mooi zijn als jij dat ideaalbeeld in overeenstemming kan brengen met de praktijk. Richard Maxwell, een succesvol trainer, zegt dat het best kan voorkomen dat een paard dingen doet die je hem eigenlijk liever niet ziet doen. Hij zegt dat het belangrijk is dat het paard zich concentreert op de ruiter en niet op de omgeving. Daarvoor moet je werken aan een onderlinge relatie.

‘Max’ blijft zich verbazen over wat mensen soms toelaten van hun paarden en vindt het dan ook niet gek dat ze hierdoor in de problemen komen. Een goede band en vertrouwen hebben in elkaar is prima, maar daar mag het volgens hem niet bij stoppen. Je mag gerust van je paard eisen dat hij zich voor een bepaalde tijd concentreert. Paarden leren van belonen en niet van het straffen, dus als je dit op een goede manier aanpakt zal het paard er helemaal geen probleem mee hebben. Als er maar sprake is van een gezond respect voor elkaar.


Jouw houding ten opzichte van je paard moet goed zijn. Zelfverzekerd in het zadel zitten, geeft een beter resultaat. Richard Maxwell, die ook deskundig is op het gebied van paardengedrag, helpt je via het boek ‘Optimaal paarden trainen’ een heel eind op weg.


Maxwell geeft je advies en deelt inzichten die je helpen om te rijden op een paard dat respect voor je heeft en zich concentreert op wat jij van hem verwacht. Je wordt méér dan een ruiter, je wordt een trainer. Je gaat op een paardvriendelijke manier communiceren met je paard waardoor hij beter reageert. Hij maakt een combinatie van de traditionele training met delen uit de nieuwe methodes, zoals die van Monty Roberts.

Op welke manier kan dit boek je helpen meer uit je paard te halen?

 • Het boek laat je inzien dat er meer nodig is dan de rijvaardigheid die je al bezit. Je moet grenzen stellen en een vriendschap met je paard opbouwen. Hierdoor voorkom je ‘wangedrag’.
 • Je ziet het belang van grondwerk, zo bereik je meer dan enkel trainen onder het zadel.
 • Je krijgt tien belangrijke trainingsprincipes die je inzicht vergroten.
 • Je leert inzien welke je juiste instelling is als trainer. Waar moet je aan voldoen.
 • Je leert regels die goed zijn om te weten bij het samenstellen van je eigen trainingsboek. Het is namelijk heel nuttig om de vorderingen die je maakt ook op papier te noteren.
 • Je leert welke regels noodzakelijk zijn. Stel strenge grondregels op en hou je aan de regels.
 • Je vergroot je inzicht in hoe paarden leren en hoe jij daar je voordeel mee kan doen.
 • Je leert manieren om je paard juist te corrigeren Jij moet je paard met respect behandelen, maar dat moet ook wederzijds zijn. Om hem dit duidelijk te maken, heeft hij ook wel eens een correctie nodig.
 • Je leest hoe jouw instelling invloed heeft op de fysieke, mentale en emotionele gezondheid.
 • Je gaat zien hoe jij je rijprestaties met behulp van grondwerk kan verbeteren.
 • Je leest over hoe het paardenbrein werkt.
 • Je leert oefeningen die je paard helpen met leren.
 • Je leest hoe jij ervoor kan zorgen dat je paard geconcentreerd blijft, zelfs in moeilijke situaties.
 • Je leert hoe jij je kracht, balans en coördinatie blijft verbeteren en zo je ruiterschap verbetert.
 • Je leert belangrijke oefeningen die je helpen vooruit te komen en je helpen bij het oplossen van problemen.Optimaal paarden trainen

In dit boek ook praktijkvoorbeelden van de besproken technieken. Stap voor stap lees je over hoe jij je paard goed kan trainen terwijl jij daarbij ook rekening houdt met het karakter van je paard en dat van jezelf.

Prijs: €24,50


Klik hier om het boek in huis te halen


Over de schrijver
Richard Maxwell is een bekende en gerespecteerde deskundige op het gebied van paardengedrag. Eerder schreef hij al twee andere boeken waaronder het succesvolle Van veulen tot rijpaard. ‘Max’ reist de hele wereld over om zijn effectieve trainingsmethode te demonstreren. Al twintig jaar werkt hij met paarden van alle soorten, maten en karakters en elk van hen heeft op zijn eigen wijze geholpen bij het verkrijgen van de inzichten die in dit boek te vinden zijn.

Groetjes uit Frankrijk: Duc, het ideale manegepaard

Sinds 1993 wonen Rolf en Heleen Oosterveld in het kleine dorpje Louroux-de-Beaune (192 inwoners), departement Allier, dat deel uitmaakt van de Auvergne.
Ze kochten een boerderij met 6 hectaren grond om hier zoveel mogelijk een zelfvoorzienend bestaan op te bouwen. Niet dat ze zulke “geitenwollensokken” figuren waren, maar na een drukke carrière in de horeca verlangden ze naar een wat rustiger bestaan op het Franse platteland.


Klik hier om het verhaal van Duc, het ideale manegepaard te lezen

Typ-hier-de-titel


Een goed paard is nooit lelijk
Volgens Mark Rashid zit het probleem nooit bij het paard, maar bij de mens die het niet begrijpt…
Klik hier om meer te lezen


Verlichte rijkunst
Na het lezen van het boek ‘Verlichte rijkunst’ van Heather Moffett heb ik een heel andere kijk gekregen op dressuur. Als je kijkt naar grote dressuurwedstrijden of in de dagelijkse omgang zie je heel wat dingen die eigenlijk niet door de beugel kunnen. Bijvoorbeeld paarden achter de loodlijn laten lopen omdat het mooier is, keelriemen die veel te vast worden gesnoerd, slechtzittende bitten en slecht gebruik van sporen komt men tegen bij dressuurruiters die te hard hun best doen. Dressuur begint bij perfect vertrouwen van paard en ruiter en niet bij allerlei hulpstukken om het paard mooier te laten lopen. In dit boek staan prachtige dingen die veel opklaren en het tegendeel beweren van wat ik soms van instructeurs hoor.

Eva Ignatzek, Knokke-Heist (B)

Klik hier om meer te lezen