Tip: Bedje van stro

Hallo Rudi en Nanny,

In jullie vorige nummer van het Paardentips Magazine stond iets over stro en dat je de laag niet te dik moet leggen. Nu moet ik zeggen, thuis hebben we twee rijpaarden. Eén van deze paarden wou zich nooit wentelen in de wei, zelfs niet wanneer we terugkwamen van ’t rijden en hij heel bezweet was. Hij stond dan wat rond te draaien en te trillen op zijn voeten om dan uiteindelijk gewoon verder te gaan in de wei.

Mijn vader zei dat hij zich misschien eens pijn gedaan had met liggen in de stal.

Nu maak ik hem iedere avond een dik bedje van stro. Elke morgen wanneer ik nu bij het paard in de stal kom, hebben ze alletwee een echt bed gemaakt van dit stro. Dit gedeelte van de stal blijft dan ook zuiver. Je kan echt zien hoe hij daar in gelegen heeft. De wanden van de stal goed opgevuld met stro voor eventuele koude wind tegen te gaan, mooie rondingen waar hij gelegen heeft,…. Elke avond gooi ik dat hele stro op een berg zodat ze hun bedje weer zelf moeten maken (kwestie van de verveling tegen te gaan :d) en ik moet zeggen, ik heb ze nog nooit zo hard naar binnen zien lopen als dit jaar. Ze genieten echt van dit bed.

Eerst was ik er ook tegen zoveel stro in de stal, maar dit werkt bij ons effectief veel beter. Als ik mijn paard nu buiten laat, gaat hij direct wentelen.

Dus een bedje van stro heeft echt wel voordelen. Ik zorg er wel voor dat hij geen honger meer heeft om dan aan ’t stro beginnen te eten 🙂

Mvg Jan

Welkom [%name%],

 172 magazines! Dat is heel wat schrijf- en zoekwerk…

Hoeveel magazines zouden er nog komen? Hoeveel lezers zullen we er nog bij krijgen? Welke nieuwe ideetjes gaan we nog allemaal uitwerken? Waar halen we de zin vandaan? Hoe komen we verder? Waarom doen we dit eigenlijk nog steeds?

Ja, daar vraag je me wat. Het verbaast me in ieder geval dat er alweer een jaar voorbij is gevlogen. Het gaat allemaal zo snel, vooral als je er zoveel plezier in hebt.

Je begrijpt dat het niet altijd rozegeur en maneschijn kan zijn. Achter de schermen gebeuren er ook wel eens dingen die we niet in de hand hebben en dan kan het op bepaalde momenten best zwaar zijn. Een computer die we helemaal opnieuw moeten installeren. Een foutje bij de post waardoor er een boek spoorloos is, een tekst die net voor het opslaan verloren gaat, een magazine dat af moet terwijl je eigenlijk het liefst even in bed uitziekt.

Dan doe je ’s morgens bij het opstarten van je computer het postvak open en zie je een mailtje. Rudi en Nanny bedankt voor al de moeite die jullie altijd weer in de Paardentips Magazines steken! We genieten er elke keer weer van… we herkennen jullie enthousiasme en vinden het geweldig dat jullie er altijd weer de tijd voor nemen. Bedankt! Een levenslange paardentipper

Doen we het daarvoor? Nee, maar het helpt wel 😉 Het is gewoon fijn te merken dat we ook het afgelopen jaar naar zoveel verschillende adressen een magazine hebben mogen sturen en dat het aantal lezers blijft toenemen. Dan hoef je niet eens van iedereen een vrolijk mailtje te ontvangen. Dat er niet zomaar op de afmeldlink geklikt wordt na het ontvangen van een magazine is eigenlijk al een compliment. Lezers kiezen er zelf voor de magazines te ontvangen en geven het door aan hun vrienden. Super!

Hoe het komende Paardentipsjaar eruit gaat zien, is voor ons natuurlijk ook nog een vraag. We gaan er in ieder geval weer flink ons best voor doen. We hebben besloten om ons het komende jaar niet achter het computerscherm te verstoppen en zullen ook ons gezicht tonen op evenementen. Best spannend, maar we hebben er zin in.

Onze wens is dat er nog heel wat Paardentippers zullen bijkomen, dat we met z’n allen nog veel zullen bijleren en dat boven alles de paarden er profijt van zullen hebben.

Hier is het laatste Paardentips magazine van dit jaar!

Groetjes  en veel leesplezier!
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Lezersverhaal: Een baby in de maneschijn

Wist je dat we niet alleen Paardentippers in België en Nederland hebben? Paardentippers zijn zelfs wereldwijd vertegenwoordigd. Ik noem even een paar landen op waarvan ik zeker weet dat er paardenvrienden zijn die het Paardentips Magazine lezen via mail: Noorwegen, Dubay, Argentinië, Duitsland, Israël, Australië, Zuid-Afrika, Engeland, China, Suriname,…

Ik stop nu, want bij het opsommen komen er steeds meer landen in gedachten. Zo heb je in het vorige magazine ook kunnen kennis maken met Heleen die de Paardentips Magazines vanuit Frankrijk leest.

Best stoer, hè? Paardentips Magazine is wereldwijd bekend. Haha.

Heleen stuurde ons nog een prachtig verhaal over de geboorte van hun veulentje. Klik hier om het verhaal te lezen

Zo kregen we ook de groetjes van Veronica, die nu in Andalucía vakantie aan het vieren is. Ze maakt er prachtige buitenritten in de fantastische natuur, waar de amandelbomen nu in volle bloei staan en de vogels er op los fluiten, alsof het mei is in Nederland of België! Veronica verhuisde van Spanje naar Denemarken en heeft de belofte gedaan ons wat te vertellen over haar nieuwe (paarden)leven in Denemarken. Dus wordt vervolgd…

Ik weet zeker dat wij niet de enigen zijn die zulke verhalen graag lezen. Dus wil jij ons en de lezers van het Paardentips Magazine via een verhaal meenemen naar jouw bijzondere plaatsje ergens op deze wereld? Wij kijken er naar uit. Stuur het a.u.b. via deze link graag met foto’s 😉

Paardenpraatjes: Oude wijsheden?

Ik heb een tijdje bekende gezegdes en uitspraken in het Paardentips Magazine geplaatst. Regelmatig kwamen er ook een paar uit de oude doos. Uitspraken die, zeg maar, geen up-grade konden krijgen doorheen de tijd en bijna verloren zijn gegaan.

Het is nog steeds leuk om ze op te zoeken, maar je merkt duidelijk dat de tijden veranderen. Het was vroeger zelfs ongepast dat een dame op een paard zat. Dat zou je nu niet meer kunnen bedenken.

Bij het rondsnuffelen in oude boeken e.d. kwam ik ook regelmatig uitspraken tegen die ik maar heb overgeslagen, omdat ze me niet geschikt leken om te plaatsen in het Paardentips Magazine.

Net heb ik er weer een paar gevonden en moest ik toch lachen. Ik dacht bij me zelf, ik plaats ze gewoon. Alhoewel ik niet denk dat ze voor het nageslacht bewaard zullen blijven.  

Dus dames, het zijn zeker niet mijn woorden, hier komen er een paar uit de oude doos:

Vrouwen en paarden:

 • Wilt gij voor u een vrouw of schone paarden halen,
  zo kies ze nimmermeer dan uit de naaste palen.
 • De beste paarden staan op stal,
  maar krengen vindt men overal.
 • Het oog van de meester maakt de paarden vet,
  het oog van de vrouw houdt de kamer schoon.
 • Een wild paard en een schone vrouw,
  hebt ge geen dag zonder berouw.
 • Wie zijn merrie laat drinken bij alle beesten,
  wie zijn dochter laat gaan naar alle feesten,
  heeft binnen het jaar dit ongeval:
  een hoer in huis en een knol op stal.
   
 • Een oude man en een oud paard,
  zijn veelal niet veel meer waard.
  Maar een oud wijf en een oude koe,
  deugen nergens meer toe.
 • Mijn paard, mijn zwaard en mijn wijf,
  die hou ik voor mijn eigen lijf.
 • Zijn paard, zijn zwaard, zijn wijn, zijn vrouw,
  die prees geen man dan met berouw.
 • Grommende paarden en lachende vrouwen,
  zijn geen ogenblik te verrouwen.
 • Het paardje draaft aan het eind van het touw,
  zoals de man aan het lijntje zijner vrouw.


Nu maar weer serieus. Dit magazine zit er weer op. We hebben ook in 2008 weer met veel plezier gewerkt aan de Paardentips Magazines.

Bij deze willen we elke Paardentipper bedanken die ons een warm hart toedraagt.

We zullen ons best doen zodat jij ook het komende jaar weer met plezier uitkijkt naar een nieuw magazine. Laten we er samen een geweldig jaar van maken!

Wij wensen je een prachtig 2009 toe met een goede gezondheid, veel zegen en veel paardenplezier!


Heel veel liefs en tot mails!
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

Inhoudsopgave:

1.Boekentip:Dressuur onder vuur
2.Lezersverhaal:

Een baby in de maneschijn
3. Tip: Bedje van stro
4. Paardenpraatjes: Oude wijsheden?

Typ-hier-de-titel

Eindelijk een degelijk handboek!

Het is overduidelijk dat jullie veel tijd en energie gestoken hebben in
dit project (online cursus).

Al lang was ik op zoek naar een degelijk handboek voor mijn
dochtertje en dat heb ik gevonden bij jullie.

Ikzelf ben een ruiter met ca. 40 jaar ervaring, dus weet wel waarover ik praat.

L. D. uit Sint-Niklaas, België over de online cursus leer paardrijden.

klik hier om meer reacties te lezen en om de eerste les gratis te ontvangen

Tips:

Tip 1:

Ben je tevreden over dit magazine? Super! Jij kan ons helpen om Paardentips Magazine meer bekendheid te geven. Jouw persoonlijke aanbeveling in je kennissenkring voor dit gratis online magazine betekent voor ons heel veel. Je kennis is er blij mee en de basis om dit werk verder uit te bouwen wordt groter. Meld je kennis aan voor het Paardentips Magazine en laat hem even weten dat hij/zij het magazine dankzij jou ontvangt. om aan te melden ga je het best naar onze site.

Tip 2:
Heb je een site? Door er de Hondentips-banner te plaatsen wordt de kans dat er nog meer hondenliefhebbers de weg naar het magazine vinden, groter. Klik hier voor een banner


Tip 3:
Paardentips Magazine is er omdat ook wij graag blijven bijleren. Heb jij een leuk onderwerp, een rasomschrijving, een grappig verhaal over je hpaard, een tip,… deel het met ons en wie weet staat het in een van de volgende magazines! Klik hier voor contact

Tip 4:
De beste paardenboeken bij elkaar:
Klik hier om de verzameling boekentips uit de vorige magazines te bekijken.  Echt de moeite waard

Boekentip: Dressuur onder vuur

Hallo Rudi en Nanny,

Ik heb via jullie het boek Dressuur onder vuur in huis en zit het met een brok in mijn keel te lezen. Eindelijk iemand met veel verstand van zaken die opkomt voor het paard en het ongelofelijke lef heeft hierover naar buiten te treden.
Al jaren ben ik overtuigd dat er iets enorm fout gaat in de opleiding van een paard.
Ik kom heel veel kapotgereden paarden tegen, op concoursen hoor ik constant ‘au au auww’ roepen. De ogen van de paarden en pony’s schreeuwen om hulp.
Gelukkig zijn er steeds meer mensen ook overtuigd dat het paardenwelzijn belangrijk is en dat er iets moet gebeuren.
De schrijver van dit boek houdt echt de vinger op de zere plek.
Ontroerd en verbijsterd lees ik, hoe herkenbaar wat hij schrijf, wat ik ook zie. Jarenlang probeer ik in mijn lesgeven duidelijk te maken dat je niets kan verwachten als de basis niet goed is. Dit boek zal mij helpen meer mensen te kunnen overtuigen.
Nu lezend in dit boek bevestigt het mij gewoon door te gaan en me te blijven hard maken voor het paard! Dit prachtige wezen, dat overstroomt van liefde voor ons; de mens….
Ineke Marsman (NL)

Klik hier om meer te lezen over het boek dat zo’n indruk maakte op Ineke