Tips:

Tip 1:

Tip Ros Magazine:
Nu ook reportages van ons (Rudi en Nanny) te lezen in Ros Magazine!

ROS is een tijdschrift voor alle ruiters en amazones in Nederland en België die het recreatieve rijden bovenaan hun lijstje van favoriete bezigheden hebben staan. De persoonlijke verhalen van hartstochtelijke paardenliefhebbers, de reportages van avontuurlijke trektochten, de praktische informatie over het gedrag, de gezondheid, de opvoeding, het trainen en mennen van paarden én de prachtige foto’s zijn een lust voor elke paardenliefhebber.
Klik vlug op deze link om meer te lezen

Tip 2:

Nieuwe online cursus Leerpaardrijden .com op TV!

De digitale tv zender HippoTV bracht in hun hippofacts een bericht uit over het nut van de online cursus.

Klik hier om het filmpje te bekijken of om nog meer te weten over HippoTv

Tip 3:
Voor de paardentippers is er ook een Hyves met bijna 1000 aangemelde leden!
Ik (Rudi) heb laatst ook een paardenpagina aangemaakt op mijn facbook. Voor de liefhebbers die eens een kijkje willen nemen… klik hier

Boekentip: Dressuur onder vuur

Wat elke ruiter moet weten om zijn paard gezond te houden…
Als ruiter zal je het met me eens zijn dat een paard een prachtig dier is. Samen genieten in de dressuurpiste met je paard is voor velen dan ook een ultiem moment. Dat we in ons leerproces bij het rijden fouten maken, is heel menselijk. Als we er maar van leren, dan komt het goed. Maar er zijn ook trainingstechnieken die op lange termijn schadelijk kunnen zijn voor je paard. Vaak zijn deze technieken met de beste bedoeling aangeleerd… Ik begrijp dat ook jij het beste voor hebt met je paard en hier dus graag meer over wilt weten.


Dr. Gerd Heusmann schreef een boek dat volgens hem de ruiter helpt inzicht te krijgen in wat een ruiter moet weten om zijn paard op een gezonde manier te trainen waardoor je echt tot een samenwerking kan komen met je paard en er beide plezier van hebt.


Dr. Gerd Heuschmann, een ervaren paardendierenarts, paardenhouder en trainer is niet enthousiast te noemen over de prestaties die geleverd worden in de hedendaagse dressuur. Hij zegt dat er nauwelijks nog over een wetenschappelijke onderbouwing gesproken mag worden als je het over de hedendaagse klassieke rijkunst hebt. Hij schrijft dat hier deels wetenschappers schuld aan hebben omdat ze, volgens hem, te weinig ruiterervaring zouden hebben, waardoor ze in veel uitspraken een verkeerd beeld voor ogen hebben en geven.


Nu zijn wij zelf heel voorzichtig in het geven van kritiek, toch kan ik je het boek dat Dr. Gerd Heusmann schreef aanraden. Je merkt dat hij zijn uitleg onderbouwt en dat hij in alles het welzijn van het paard voor ogen heeft. Dat hij daarbij geen blad voor de mond houdt en voor sommige mensen heel confronterend kan zijn, is voor hem duidelijk bijzaak.
‘Verkeerde trainingsmethodes hebben gewoonweg ernstige gevolgen voor het paard’, zegt hij en die gevolgen wil hij voorkomen.

Dr. Gerd Heuschmann wil je met dit boek een wetenschappelijk onderbouwde uitleg geven vanuit de ogen van een paardenkenner. Hij levert daarbij argumenten die duidelijk maken wat in zijn ogen ‘goed’ en ‘fout’ is in de ruitersport.

Door zijn achtergrond kan Dr. Gerd Heuschmann ook op grond van de anatomie en fysiologische kennis aantonen hoe verkeerde rijtechnieken een slechte invloed kunnen hebben op de gezondheid van je paard en waarom.

Via dit boek wil hij duidelijk maken dat de training volgens de principes van de klassieke rijkunst de moeite waard is als jij je paard op een gezonde manier wil trainen.


Ook al schrik je in eerste instantie een beetje, ik verwacht hoe dan ook dat je bij het lezen en bekijken van de foto’s in het boek, met meer inzicht begint aan de volgende training.


 Prijs: €24,95

Klik hier om het boek in huis te halen


Garantie
Ook dit boek vinden we een aanrader voor elke paardenliefhebber. Daarom willen we je onze niet-goed-geld-terug-garantie geven. Dus is het boek niet wat je ervan verwacht had? Stuur het dan, tot 100 dagen na aankoop, terug naar ons. Zodra we het ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening. Het boek moet dan natuurlijk wel in goede staat zijn

Lezersverhaal: Monsieur Camargue

Sinds 1993 wonen Rolf en Heleen Oosterveld in het kleine dorpje Louroux-de-Beaune (192 inwoners), departement Allier, dat deel uitmaakt van de Auvergne.
Ze kochten een boerderij met 6 hectaren grond om hier zoveel mogelijk een zelfvoorzienend bestaan op te bouwen. Niet dat ze zulke “geitenwollensokken” figuren waren, maar na een drukke carrière in de horeca verlangden ze naar een wat rustiger bestaan op het Franse platteland.

Klik hier om hun verhaal te lezen en over de eerste ontmoeting met het Camargue paard

Hallo [%name%],

Door de jaren heen hebben we een heel aparte relatie gekregen met de lezers van het Paardentips Magazine. Omdat ik vanaf het begin ook gewoon over ons eigen leven met de paarden schrijf en over het gezin zijn we een beetjes kennissen geworden van de lezers. Dat is best leuk. Laatst werd ik nog ergens officieel voorgesteld als Rudi van den Dijck, later als Rudi van Paardentips en spontaan werd de sfeer anders. ‘Ooh Rudi van Paardentips! Nu weet ik waar ik je van ken…’ Het ijs was meteen gebroken.


Ik heb er wel eens aan getwijfeld of ik dit zo wel moest doen (deze verhalen delen) maar het zijn vooral de voorwoordjes waar we telkens zoveel leuke reacties op krijgen. Een voorbeeld hiervan is mijn mest verhaal in het vorige magazine. We hebben met plezier alle reacties ontvangen en gelezen. Blijkbaar was het een heel herkenbaar verhaal.

Jaloezie en negatieve reacties? Met zoveel lezers zou je denken dat het soms flink stuift in onze mailbox, maar om eerlijk te zijn valt dat heel erg mee. Het afmeldlinkje onder de magazines is zo ingedrukt natuurlijk en zo blijven er eigenlijk alleen de lezers over die ons een warm hart toedragen.


Zoals ik vaker schrijf, wij zijn geen specialisten die je precies willen zeggen hoe het allemaal moet. We leren graag zelf bij. Alles wat over paarden gaat, prikkelt onze nieuwsgierigheid. We hebben allemaal het beste voor met onze paarden en kunnen ook allemaal nog veel van elkaar leren. Ik denk dat de meesten van ons deze instelling hebben.

Het is dan ook super dat we regelmatig zelf ook meeleren via de artikeltjes die lezers ons toesturen. Na al die jaren hebben we er nog lang niet genoeg van gekregen. We hopen dat we er dan ook samen nog heel wat jaartjes van mogen genieten.
Groetjes
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

P.s.: Wij doen flink ons best om Paardentips Magazine nog meer bekendheid te geven onder de paardenliefhebbers. We zijn al een heel eind gekomen, maar met jouw hulp gaat het een stuk sneller. Heb jij een tip voor ons of kan jij op welke manier dan ook ons helpen meer lezers te krijgen? Laat het ons dan a.u.b. even weten.

Gedrag: gedrag heeft gevolgen

In dit deel het tweede gedeelte van de leertheorie bij het paard.

Lees meer over:

  • Operante conditionering,
  • Negatieve bekrachtiging: druk en loslaten,
  • Positieve bekrachtiging: actief belonen.

Klik hier om meer te lezen

Tip: Let op dat je hooi geen schimmel heeft

Nanny had het net al over stro in de stallen en dat je door regelmatig wat hooi te voeren kan voorkomen dat het paard van het strooisel gaat eten.

Een belangrijke tip die ik je wil meegeven in verband met het hooi is dat je er op let dat er geen schimmel in het hooi zit.

Het maakt niet uit in welke vorm dat je het hooi geeft, of het nu in balen zit of verpakt als graskuilvoer, er kan altijd schimmel in voorkomen. Nu is het niet meteen een ramp als later blijkt dat er toch wat schimmel tussen het hooi zat. Een beetje schimmel kunnen de darmen van een paard wel aan. Maar voorzichtig zijn blijft de boodschap. 

Schimmel kan diarree en koliek veroorzaken en sommige schimmelsoorten kunnen alleen bij inademing al voor irritatie van de luchtwegen zorgen, waardoor het paard gaat hoesten.

Het is belangrijk dat je het ruwvoer (hooi) goed nakijkt voor het voeren. Ook al was er vantevoren bij de opslag geen spoortje van schimmel te bekennen. Het vochtige weer, een lekkage, scheuren in de verpakking, …kunnen al een bron zijn voor schimmel.

Echt beschimmeld hooi zullen de paarden sowieso niet vlug eten. Het ruikt muffig en is niet smakelijk.

Ook als je met dit winterweer de duisternis in moet om je paarden hun laatste voerbeurt te geven, is het verstandig het hooi onder de verlichting of met een zaklamp na te kijken voor je het aan je paard geeft.

Bij twijfel kan je beter het pak gewoon helemaal weggooien.Zo dat was dan alweer een Paardentips Magazine!

We hopen dat je er ook deze keer weer wat aan hebt gehad.

Wij gaan alvast aan de slag met de volgende Paardentips…

Tot mails!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

P.s.: Waar blijven de verhalen over Super Guus? We kunnen je alvast melden dat het heel goed gaat met Jolanda en Guus. Super Guus is nu officieel goedgekeurd voor de Masterclass. Op dit moment heeft Jolanda het heel druk, maar ze liet ons alvast weten dat ze zeker nog wat gaat schrijven voor de paardentippers. Ze doet dit namelijk heel graag, maar het zit er voorlopig even niet in. Dus voor de fans… nog even afwachten. Je krijgt in ieder geval de groetjes 😉 

Inhoudsopgave:

1.Boekentip:Dressuur onder vuur
2.Gedrag:

gedrag heeft gevolgen
3. Wist je dat? Mijn paard eet stro. Kan dat kwaad?
4. Lezersverhaal: Monsieur Camargue
5. Tip: Let op dat je hooi geen schimmel heeft

Wist je dat? Mijn paard eet stro. Kan dat kwaad?

Laatst was ik bij iemand op stal en daar vertelden ze me dat ze problemen hadden met een paard omdat deze telkens van het stro eet.

Misschien zullen we eerst een kijken naar wat stro precies is. Stro is eigenlijk een restproduct van granen zoals tarwe en haver. Dit restproduct wordt regelmatig op de bodem gelegd van stallen.

Waarom zou er dan een probleem kunnen zijn als het paard van het stro eet?
Stro bevat veel ruwe stof en komt daardoor niet zo makkelijk door de darmen, met de kans dat deze verstopt raken. Vooral in de dikke darm, waar er vocht uit de mest wordt onttrokken, kan er een droge massa ontstaan die vast blijft zitten. Het paard krijgt last van flinke buikpijn (koliek) en moet dan zo snel als mogelijk behandeld worden. In de meeste gevallen van een verstopping door stro kan een dierenarts wel ingrijpen en is je paard na een paar dagen weer de oude.

Het beste is gewoon te voorkomen dat je paard stro gaat eten.

Hoe?:
Een paard gaat vlugger van het stro eten als het er net in is gedaan. Leg de laag stro in de stal niet te dik. Het is de bedoeling dat het vocht van de mest en urine opgenomen wordt en niet dat het paard er prins heerlijk een dutje in kan doen. Dus een niet te dikke strolaag.

Het verse stro is aantrekkelijk als het paard verder niks te eten heeft. Dus vooral na het verversen van de stal kan je het paard het best wat extra hooi geven. Je kan beter meerdere keren per dag een kleinere hoeveelheid stro geven dan ineens een heleboel.

Verveling speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Je kan dit natuurlijk oplossen door bijvoorbeeld een stalbal op te hangen maar nog belangrijker is het paard voldoende beweging en uitdaging te geven.

Heeft je paard echt de smaak te pakken van het stro dan is het aangeraden ander strooisel te gebruiken zoals houtkrullen of vlasstro. 

p.s. Als een paard gewoon een beetje knabbelt op het stro is dat geen enkel probleem. Maar het kan problemen geven als er grote hoeveelheden opgegeten worden.

Typ-hier-de-titel


Begrijp uw paard
 

– een unieke praktische benadering voor het trainen van je paard,

– stap voor stap alles wat je weten moet,

– de beste manier om de aandacht van je paard te krijgen,

– leren hoe je het paard moet aanmoedigen om nieuwe dingen te leren,

– hoe te motiveren zodat elke dag samen een feest is.

Klik hier om meer te lezen